Thursday, September 15, 2011

Barang Baby, Perlu Atau Ikut Nafsu?? Versi Shila

Nak kopi pes entry Kak Ilot a.k.a baker femes sePutrajaya...hehehe
Nak menyibuk gak sebab cam menarik entry beliau neh.



1. Breastpump : Perlu atau tidak??


Perluuuuuu sebab ibu yang bekerja sangat perlukan BP okehhh...kalau dak mane nak tampung kebengkakan cik B dikala bekerja kan..kan..BP ku hat Medela Harmony jah beli ngan Aja mybreastpumpshop ade diskaun rm199 jah. Tapi untuk anak seterusnya feeling2 nak beli hat letrik punya...Medela FS idaman qolbu.

Mase lam pantang kawanku suh guna dulu Avent manual die lepas tu ku beli sendiri BP. Medela harmony ni padaku best sebab suction die lembut jer, tak sakit plus ade 2phase expression. My opinion, ku suka lagi hat Harmony berbanding Avent. Cuma kelemahannya die adalah manual harus tangan ko kuar muscle, lenguh oke. Sebab tu feeling2 nak beli letrik punya...Lagipun kejeku mengadap PC all the time, so kalau hilang jap boss carik suda. Kalau lelame mengepam boss turn kale jadi ijo plak nanti...Ku memang akan bersungguh2 la untuk BF anak ke2 nanti sebab dak Myra kan minum FM dah. Mahal okeh susu FM nie. Pengajaran untuk diri sendiri...

Nak lagi jimat gunalah kaedah marmet..penah jugak guna mase baru jer bersalin sebab susu nan ado mau keluar..Tapi tah betul ke idak teknik ku itu...yang penting susu kuar...


2. Baju baby : Perlu kah yang berjenama?


Erkkk yang ni ku lemah. Baju baby girl sangat2 menarik, tertarik the bommm uols. Memang mata tak kelip2 tengok baju dorang ni lagi2 dress. So kiuttttt! Ku jenis "owh comelnye bawah 100 ok boleh beli". Pastu bawak balik rumah kene cubit ngan Pak Pais sebab mahal sangat katenye...Selalunye terjah Poney atau kalau ade warehouse sale boleh la beli selai 2 Hallmark ke Oshkosh ke..2helai dapat rm100 ok kan..kan...Ni bukan ikut nafsu tapi ikut mata kate cantik beli...huhuu

Eh tapi bukan semua baju myra branded okeh. Ingat mak bapak die cap duit kah?? Ade jer baju myra beli kat tesco...suar spender beli kat Giant...Selalu jugak terjah FOS sebab baju2 di situ comels belaka. Harga pon dapat rm10 selai. Asalkan cantik..mak sapu ja.


3. Barang persiapan baby : Perlu tak beli semua?

Mase sebelum myra lahir pak pais jadi Quantity Surveyor dok mengira berapa baju leh beli. Kami tak beli banyak pon sebab baby kan cepat besar. 10 helai jer baju myra tau...Jangan tak caye...Lepas pantang 2bulan kat kg balik KL baru sopping lagi baju die...Bedung, barut mak den jahitkan...Tilam baby kak ipar hadiahkan tilam kekabu. Sedap uols mak myra pon tumpang baring skalik sebab besar dan gebuss itu tilam. Syiokkk...

4. Stroler

Padaku stroller sangat penting...senang anak nak tido..die lebih selesa...Pasang kipas baby yg kalerful tuh. Lena la anak tido...Nak tumpang2 plastik sopping pon senang nak sangkut di stroller anak...hakhak.

Stroller feeling2 nak beli Quinny tapi bajet nan ado...So dapatla duit kompeni bagi kami tambah sket beli SCR 7 attached ngan SCR 6 sebagai car seat...RM680 kot. Ku suka itu stroller sebab roda 3, dan besar...sangat senang nak tolak pakai 1jari pon leh gerak...(habeslah myra terbabas kan...)
Nampak cam besar tapi ringan. Lagipun stroller kalau jage leklok boleh tahan lama kan...anak seterusnye leh pakai lagi..Tak rugi pon beli hat mahal sket...Kalau ade wet banyak nak jugak beli Quinny tuh. Masalahnye duit nan ado banyak. Kuikui...


5. Car seat

Ni juga penting...untuk keselamatan...tak kira lah umah nursery/BS dekat atau jauh sila gunakan car seat. Jangan dok feeling2 nak meriba anak sambil memandu ok...
 
Pak Pais kan kalau berkaitan kete owhh die len macam sikit. Car seat tak boleh letak depan sebab bahaya katenye kalau kita break emergency anak leh tercampak kuar ke cermin kete...Gitu??Car seat kene di belakang. Cara die ikat car seat pon mak aihhh simpulan cinta ke hape. Terpusing2 kepala den nak bukak seat belt yang di ikat ke stroller tu. Seb baik myra jenis diam jer dok lam car seat kalau die meraung2 kat belakang maunye pengsannn nak pujuk die sambil bawak kete.
 
Seperti kenyataan di atas kami beli stroller yang sekali dapat car seat...Myra dah setahun masih guna itu car seat..cuma kaki terjulur kuar suda...Mase die baby car seat tu leh attached kat stroller so ready-on-the-go..dari kete trus letak kat stroller takde la anak terjaga sebab diangkat... 
 
 
**Kak Ilot ok tak sibuk2 nak wat entry same....hahahahhahah. Sekian....
 

1 comments:

ashra said...

hehe.biasanya anak pertama semua orang akan teruja kan dgn brg baby.

nanti baby da lahir baru tau yang mana patut tak patut.hehe..die kena merasa keterujaan tu dulu.

da anak kedua seterusnya,keterujaan lebih kepada jantina berlainan dan tak sabar2 menambah orang baru.brg baby banyak da ada..yang perlu je beli.

Thursday, September 15, 2011

Barang Baby, Perlu Atau Ikut Nafsu?? Versi Shila

Nak kopi pes entry Kak Ilot a.k.a baker femes sePutrajaya...hehehe
Nak menyibuk gak sebab cam menarik entry beliau neh.



1. Breastpump : Perlu atau tidak??


Perluuuuuu sebab ibu yang bekerja sangat perlukan BP okehhh...kalau dak mane nak tampung kebengkakan cik B dikala bekerja kan..kan..BP ku hat Medela Harmony jah beli ngan Aja mybreastpumpshop ade diskaun rm199 jah. Tapi untuk anak seterusnya feeling2 nak beli hat letrik punya...Medela FS idaman qolbu.

Mase lam pantang kawanku suh guna dulu Avent manual die lepas tu ku beli sendiri BP. Medela harmony ni padaku best sebab suction die lembut jer, tak sakit plus ade 2phase expression. My opinion, ku suka lagi hat Harmony berbanding Avent. Cuma kelemahannya die adalah manual harus tangan ko kuar muscle, lenguh oke. Sebab tu feeling2 nak beli letrik punya...Lagipun kejeku mengadap PC all the time, so kalau hilang jap boss carik suda. Kalau lelame mengepam boss turn kale jadi ijo plak nanti...Ku memang akan bersungguh2 la untuk BF anak ke2 nanti sebab dak Myra kan minum FM dah. Mahal okeh susu FM nie. Pengajaran untuk diri sendiri...

Nak lagi jimat gunalah kaedah marmet..penah jugak guna mase baru jer bersalin sebab susu nan ado mau keluar..Tapi tah betul ke idak teknik ku itu...yang penting susu kuar...


2. Baju baby : Perlu kah yang berjenama?


Erkkk yang ni ku lemah. Baju baby girl sangat2 menarik, tertarik the bommm uols. Memang mata tak kelip2 tengok baju dorang ni lagi2 dress. So kiuttttt! Ku jenis "owh comelnye bawah 100 ok boleh beli". Pastu bawak balik rumah kene cubit ngan Pak Pais sebab mahal sangat katenye...Selalunye terjah Poney atau kalau ade warehouse sale boleh la beli selai 2 Hallmark ke Oshkosh ke..2helai dapat rm100 ok kan..kan...Ni bukan ikut nafsu tapi ikut mata kate cantik beli...huhuu

Eh tapi bukan semua baju myra branded okeh. Ingat mak bapak die cap duit kah?? Ade jer baju myra beli kat tesco...suar spender beli kat Giant...Selalu jugak terjah FOS sebab baju2 di situ comels belaka. Harga pon dapat rm10 selai. Asalkan cantik..mak sapu ja.


3. Barang persiapan baby : Perlu tak beli semua?

Mase sebelum myra lahir pak pais jadi Quantity Surveyor dok mengira berapa baju leh beli. Kami tak beli banyak pon sebab baby kan cepat besar. 10 helai jer baju myra tau...Jangan tak caye...Lepas pantang 2bulan kat kg balik KL baru sopping lagi baju die...Bedung, barut mak den jahitkan...Tilam baby kak ipar hadiahkan tilam kekabu. Sedap uols mak myra pon tumpang baring skalik sebab besar dan gebuss itu tilam. Syiokkk...

4. Stroler

Padaku stroller sangat penting...senang anak nak tido..die lebih selesa...Pasang kipas baby yg kalerful tuh. Lena la anak tido...Nak tumpang2 plastik sopping pon senang nak sangkut di stroller anak...hakhak.

Stroller feeling2 nak beli Quinny tapi bajet nan ado...So dapatla duit kompeni bagi kami tambah sket beli SCR 7 attached ngan SCR 6 sebagai car seat...RM680 kot. Ku suka itu stroller sebab roda 3, dan besar...sangat senang nak tolak pakai 1jari pon leh gerak...(habeslah myra terbabas kan...)
Nampak cam besar tapi ringan. Lagipun stroller kalau jage leklok boleh tahan lama kan...anak seterusnye leh pakai lagi..Tak rugi pon beli hat mahal sket...Kalau ade wet banyak nak jugak beli Quinny tuh. Masalahnye duit nan ado banyak. Kuikui...


5. Car seat

Ni juga penting...untuk keselamatan...tak kira lah umah nursery/BS dekat atau jauh sila gunakan car seat. Jangan dok feeling2 nak meriba anak sambil memandu ok...
 
Pak Pais kan kalau berkaitan kete owhh die len macam sikit. Car seat tak boleh letak depan sebab bahaya katenye kalau kita break emergency anak leh tercampak kuar ke cermin kete...Gitu??Car seat kene di belakang. Cara die ikat car seat pon mak aihhh simpulan cinta ke hape. Terpusing2 kepala den nak bukak seat belt yang di ikat ke stroller tu. Seb baik myra jenis diam jer dok lam car seat kalau die meraung2 kat belakang maunye pengsannn nak pujuk die sambil bawak kete.
 
Seperti kenyataan di atas kami beli stroller yang sekali dapat car seat...Myra dah setahun masih guna itu car seat..cuma kaki terjulur kuar suda...Mase die baby car seat tu leh attached kat stroller so ready-on-the-go..dari kete trus letak kat stroller takde la anak terjaga sebab diangkat... 
 
 
**Kak Ilot ok tak sibuk2 nak wat entry same....hahahahhahah. Sekian....
 

1 comment:

ashra said...

hehe.biasanya anak pertama semua orang akan teruja kan dgn brg baby.

nanti baby da lahir baru tau yang mana patut tak patut.hehe..die kena merasa keterujaan tu dulu.

da anak kedua seterusnya,keterujaan lebih kepada jantina berlainan dan tak sabar2 menambah orang baru.brg baby banyak da ada..yang perlu je beli.