Wednesday, September 28, 2011

Rezeki Anak

Alhamdulillah....Annual bonus has been paid last month...Alhamdulillah juga rezeki lebih tahun ini...Jika Allah sudah katekan rezeki kita, pasti akan jadi milik kita kan? Jangan dilihat apa yang orang ade tapi lihat apa yang sudah dikurniakan Allah pada kita...Pada sy dapat sikit atau banyak itu sudah tertulis rezeki kita..Dapat banyak atau sikit jangan lupa bersyukur. Dapat promotion atau tidak itu juga rezeki...Jika tak dapat promotion, sy harus bersyukur juga..pasti ada pro dan cons untuk kita...

Duit masuk banyak banyak juga yang keluar...Insyaallah sy share2 dengan hubby nak renovate porch kereta dan ganti autogate..Kesian kalau hujan terkial2 nak bukak gate...See...ade duit jer mesti invest kat rumah..huhuu. Tapi benda pertama yang sy buat, sy akan simpan half dalam ASB dan savings account dulu...Tu semua untuk emergency...Hubby tak banyak menyimpan sebab die banyak bayar expenses..2 rumah dan kereta...Sebenarnye all expenses dibayar Pak Pais seorang...huhuhuuu. So sy punye peranan part savings untuk family...Kalau ade lebih baru la somi ku dapat menyimpan...Savings tu bukan untuk sy seorang..untuk kami berdua dan anak...

Bonus tahun ni sy berniat nak belikan myra 'barang'..Dah lame nak belikan..Akhirnya semalam tertunai hasrat belikan die rantai leher dan pendant...Mak aihh rege emas sekarang bukan main. Itu pon beli sebab harga emas minggu ni tetiba turun. Turun almost RM20/segram !!So atas advise rakan2 yang melabur emas, sy pon beli...Tak rugi okeh beli emas sebab emas ni pelaburan bukan sia2 jer beli emas. Tapi nak beli gold bar selalu tidak ler...Mane nak kaut duit plak.

Tadi dah bukak akaun SSPN untuk Myra..Mane la tau kan, nanti ade rezeki die nak sambung belajar tak payah la buat loan sebab dah ade simpanan pelajaran...Kalau la dulu ade SSPN segala bagai ni mesti mak den pon akan menyimpan kat sspn...tak payoh ler den susah2 pi meminjam kat PTPTN nak belajar kat universiti..Then, nak bukak akaun Tabung Haji la untuk dak sorang nih..Amanah Saham Didik tak jadi bukak asek penuh jer quota sudahnye ku tukar masukkan ke Amanah Saham Wawasan (ASW). Senang jer dapat...ASD punye la susah. Life insurans untuk Myra pon dah ade. Ku suggest amik Prudential BSN Takaful, cepat jer kalau nak process claim. Tu yang paling utama..mwahahahah.

Bila pikir2 bile ade anak nih, banyak nye expenses, investment dan savings diperuntukkan untuk dia. Ni baru sorang anak...haihhh nak buat macam mane...dah jadi parents ni kene la bijak merancang...ni sume untuk masa depan...Kalau tak bertindak dan beringat sekarang susah nanti...Kita bukan tau ape yang bakal jadi di masa depan kan? Tapi ade benda yang den nak buat dari dulu tak buat2.. benda tu ialah PENAMA KWSP. Mwahahahah...baikkk nak buat jugak minggu nih. Emm...bape portion nak bagi Pak Pais yer?? Den punya portion kat akaun die dah tau dahhhh....^___^




11 comments:

ashra said...

wah wahh..bonus you...
alhamdulillah..rezki keluarga kan...

fisa othman said...

alhamdulillah rezeki rezeki...:D

mizah said...

syukur rezeki :)
erk..ASD memang payah nak dapat...baru2 ni baru berjaya buat untuk aufa...lama gak menunggu...ikut nasib gak la...

monstorious wife said...

Shila, akak buat acc asd kat cimb upm ni ada je kuota.

Pastu sebut pasal penama kwsp, tau tak Mohd Rafi tak letak nama anak atau wife dia langsung. Dia letak nama ayah dia sajork...

Kalau dia mati kang anak dia makan pasir sajork... huhu

shilafaizz said...

kak ilot: ape?? mohd rafi tak letak nama akak ngan pahat??? eeee kecik ati tauuuu...heheh. betol tuh sian anak bini kan..kan..upm senang eh? tapi jauhnye nak ke sana..lame sgt nk tggu kosong sy buat ASW je sudahnye...

kak fisa, kak ash: alhamdulillah...tapi banyak wat bayar utang neh..adehhh

mizah: maleh den nak tunggu lagi bukak ASW je.ssh sgt nak dpt..

Wahida Shukeri said...

bestnya shila...dapat bonus berbulan2...ok sgt dah tu financial ko..dah strong enough.....menyimpan untuk masa hadapan...:)

shilafaizz said...

Rezeki tahun ni wahida..tahun depan xtau lagi camne..sbb tu syukur je ape dapat sekarang..kalau ikutkan cukup2 jer gaji aku ni..hehehe ye la untuk anak je dah bape sebab tu nak bershopping kene pk2 baik menyimpan utk anak..

MommyAqil said...

ALhamdulillah rezeki ank kan shila..ape pn ank dulu..kalo kita takde insurans takpe yang penting ank mesti ade..aqil pon amik prudential jugak..mmmg bagus pon kan!!

shilafaizz said...

shila company fully covered medical anak ngan somi..tapi ye la kan tah sampai bile keje ngan kompeni ni..kot2 la esk lusa benti..heheheh..betol tu yg penting ape2 anak dulu..

Naimatul Hafizah Nor Rodin said...

alhamdulillah shila...
seronok akak baca, shila bijak merancang utk myra. bagus tu, akak sokong,....

mamashikin said...

bestnya dapat bonus..Alhamdulillah..

Wednesday, September 28, 2011

Rezeki Anak

Alhamdulillah....Annual bonus has been paid last month...Alhamdulillah juga rezeki lebih tahun ini...Jika Allah sudah katekan rezeki kita, pasti akan jadi milik kita kan? Jangan dilihat apa yang orang ade tapi lihat apa yang sudah dikurniakan Allah pada kita...Pada sy dapat sikit atau banyak itu sudah tertulis rezeki kita..Dapat banyak atau sikit jangan lupa bersyukur. Dapat promotion atau tidak itu juga rezeki...Jika tak dapat promotion, sy harus bersyukur juga..pasti ada pro dan cons untuk kita...

Duit masuk banyak banyak juga yang keluar...Insyaallah sy share2 dengan hubby nak renovate porch kereta dan ganti autogate..Kesian kalau hujan terkial2 nak bukak gate...See...ade duit jer mesti invest kat rumah..huhuu. Tapi benda pertama yang sy buat, sy akan simpan half dalam ASB dan savings account dulu...Tu semua untuk emergency...Hubby tak banyak menyimpan sebab die banyak bayar expenses..2 rumah dan kereta...Sebenarnye all expenses dibayar Pak Pais seorang...huhuhuuu. So sy punye peranan part savings untuk family...Kalau ade lebih baru la somi ku dapat menyimpan...Savings tu bukan untuk sy seorang..untuk kami berdua dan anak...

Bonus tahun ni sy berniat nak belikan myra 'barang'..Dah lame nak belikan..Akhirnya semalam tertunai hasrat belikan die rantai leher dan pendant...Mak aihh rege emas sekarang bukan main. Itu pon beli sebab harga emas minggu ni tetiba turun. Turun almost RM20/segram !!So atas advise rakan2 yang melabur emas, sy pon beli...Tak rugi okeh beli emas sebab emas ni pelaburan bukan sia2 jer beli emas. Tapi nak beli gold bar selalu tidak ler...Mane nak kaut duit plak.

Tadi dah bukak akaun SSPN untuk Myra..Mane la tau kan, nanti ade rezeki die nak sambung belajar tak payah la buat loan sebab dah ade simpanan pelajaran...Kalau la dulu ade SSPN segala bagai ni mesti mak den pon akan menyimpan kat sspn...tak payoh ler den susah2 pi meminjam kat PTPTN nak belajar kat universiti..Then, nak bukak akaun Tabung Haji la untuk dak sorang nih..Amanah Saham Didik tak jadi bukak asek penuh jer quota sudahnye ku tukar masukkan ke Amanah Saham Wawasan (ASW). Senang jer dapat...ASD punye la susah. Life insurans untuk Myra pon dah ade. Ku suggest amik Prudential BSN Takaful, cepat jer kalau nak process claim. Tu yang paling utama..mwahahahah.

Bila pikir2 bile ade anak nih, banyak nye expenses, investment dan savings diperuntukkan untuk dia. Ni baru sorang anak...haihhh nak buat macam mane...dah jadi parents ni kene la bijak merancang...ni sume untuk masa depan...Kalau tak bertindak dan beringat sekarang susah nanti...Kita bukan tau ape yang bakal jadi di masa depan kan? Tapi ade benda yang den nak buat dari dulu tak buat2.. benda tu ialah PENAMA KWSP. Mwahahahah...baikkk nak buat jugak minggu nih. Emm...bape portion nak bagi Pak Pais yer?? Den punya portion kat akaun die dah tau dahhhh....^___^




11 comments:

ashra said...

wah wahh..bonus you...
alhamdulillah..rezki keluarga kan...

fisa othman said...

alhamdulillah rezeki rezeki...:D

mizah said...

syukur rezeki :)
erk..ASD memang payah nak dapat...baru2 ni baru berjaya buat untuk aufa...lama gak menunggu...ikut nasib gak la...

monstorious wife said...

Shila, akak buat acc asd kat cimb upm ni ada je kuota.

Pastu sebut pasal penama kwsp, tau tak Mohd Rafi tak letak nama anak atau wife dia langsung. Dia letak nama ayah dia sajork...

Kalau dia mati kang anak dia makan pasir sajork... huhu

shilafaizz said...

kak ilot: ape?? mohd rafi tak letak nama akak ngan pahat??? eeee kecik ati tauuuu...heheh. betol tuh sian anak bini kan..kan..upm senang eh? tapi jauhnye nak ke sana..lame sgt nk tggu kosong sy buat ASW je sudahnye...

kak fisa, kak ash: alhamdulillah...tapi banyak wat bayar utang neh..adehhh

mizah: maleh den nak tunggu lagi bukak ASW je.ssh sgt nak dpt..

Wahida Shukeri said...

bestnya shila...dapat bonus berbulan2...ok sgt dah tu financial ko..dah strong enough.....menyimpan untuk masa hadapan...:)

shilafaizz said...

Rezeki tahun ni wahida..tahun depan xtau lagi camne..sbb tu syukur je ape dapat sekarang..kalau ikutkan cukup2 jer gaji aku ni..hehehe ye la untuk anak je dah bape sebab tu nak bershopping kene pk2 baik menyimpan utk anak..

MommyAqil said...

ALhamdulillah rezeki ank kan shila..ape pn ank dulu..kalo kita takde insurans takpe yang penting ank mesti ade..aqil pon amik prudential jugak..mmmg bagus pon kan!!

shilafaizz said...

shila company fully covered medical anak ngan somi..tapi ye la kan tah sampai bile keje ngan kompeni ni..kot2 la esk lusa benti..heheheh..betol tu yg penting ape2 anak dulu..

Naimatul Hafizah Nor Rodin said...

alhamdulillah shila...
seronok akak baca, shila bijak merancang utk myra. bagus tu, akak sokong,....

mamashikin said...

bestnya dapat bonus..Alhamdulillah..