Skip to main content

Rezeki Anak

Alhamdulillah....Annual bonus has been paid last month...Alhamdulillah juga rezeki lebih tahun ini...Jika Allah sudah katekan rezeki kita, pasti akan jadi milik kita kan? Jangan dilihat apa yang orang ade tapi lihat apa yang sudah dikurniakan Allah pada kita...Pada sy dapat sikit atau banyak itu sudah tertulis rezeki kita..Dapat banyak atau sikit jangan lupa bersyukur. Dapat promotion atau tidak itu juga rezeki...Jika tak dapat promotion, sy harus bersyukur juga..pasti ada pro dan cons untuk kita...

Duit masuk banyak banyak juga yang keluar...Insyaallah sy share2 dengan hubby nak renovate porch kereta dan ganti autogate..Kesian kalau hujan terkial2 nak bukak gate...See...ade duit jer mesti invest kat rumah..huhuu. Tapi benda pertama yang sy buat, sy akan simpan half dalam ASB dan savings account dulu...Tu semua untuk emergency...Hubby tak banyak menyimpan sebab die banyak bayar expenses..2 rumah dan kereta...Sebenarnye all expenses dibayar Pak Pais seorang...huhuhuuu. So sy punye peranan part savings untuk family...Kalau ade lebih baru la somi ku dapat menyimpan...Savings tu bukan untuk sy seorang..untuk kami berdua dan anak...

Bonus tahun ni sy berniat nak belikan myra 'barang'..Dah lame nak belikan..Akhirnya semalam tertunai hasrat belikan die rantai leher dan pendant...Mak aihh rege emas sekarang bukan main. Itu pon beli sebab harga emas minggu ni tetiba turun. Turun almost RM20/segram !!So atas advise rakan2 yang melabur emas, sy pon beli...Tak rugi okeh beli emas sebab emas ni pelaburan bukan sia2 jer beli emas. Tapi nak beli gold bar selalu tidak ler...Mane nak kaut duit plak.

Tadi dah bukak akaun SSPN untuk Myra..Mane la tau kan, nanti ade rezeki die nak sambung belajar tak payah la buat loan sebab dah ade simpanan pelajaran...Kalau la dulu ade SSPN segala bagai ni mesti mak den pon akan menyimpan kat sspn...tak payoh ler den susah2 pi meminjam kat PTPTN nak belajar kat universiti..Then, nak bukak akaun Tabung Haji la untuk dak sorang nih..Amanah Saham Didik tak jadi bukak asek penuh jer quota sudahnye ku tukar masukkan ke Amanah Saham Wawasan (ASW). Senang jer dapat...ASD punye la susah. Life insurans untuk Myra pon dah ade. Ku suggest amik Prudential BSN Takaful, cepat jer kalau nak process claim. Tu yang paling utama..mwahahahah.

Bila pikir2 bile ade anak nih, banyak nye expenses, investment dan savings diperuntukkan untuk dia. Ni baru sorang anak...haihhh nak buat macam mane...dah jadi parents ni kene la bijak merancang...ni sume untuk masa depan...Kalau tak bertindak dan beringat sekarang susah nanti...Kita bukan tau ape yang bakal jadi di masa depan kan? Tapi ade benda yang den nak buat dari dulu tak buat2.. benda tu ialah PENAMA KWSP. Mwahahahah...baikkk nak buat jugak minggu nih. Emm...bape portion nak bagi Pak Pais yer?? Den punya portion kat akaun die dah tau dahhhh....^___^




Comments

ashra said…
wah wahh..bonus you...
alhamdulillah..rezki keluarga kan...
fisa othman said…
alhamdulillah rezeki rezeki...:D
mizah said…
syukur rezeki :)
erk..ASD memang payah nak dapat...baru2 ni baru berjaya buat untuk aufa...lama gak menunggu...ikut nasib gak la...
Shila, akak buat acc asd kat cimb upm ni ada je kuota.

Pastu sebut pasal penama kwsp, tau tak Mohd Rafi tak letak nama anak atau wife dia langsung. Dia letak nama ayah dia sajork...

Kalau dia mati kang anak dia makan pasir sajork... huhu
shilafaizz said…
kak ilot: ape?? mohd rafi tak letak nama akak ngan pahat??? eeee kecik ati tauuuu...heheh. betol tuh sian anak bini kan..kan..upm senang eh? tapi jauhnye nak ke sana..lame sgt nk tggu kosong sy buat ASW je sudahnye...

kak fisa, kak ash: alhamdulillah...tapi banyak wat bayar utang neh..adehhh

mizah: maleh den nak tunggu lagi bukak ASW je.ssh sgt nak dpt..
Wahida Shukeri said…
bestnya shila...dapat bonus berbulan2...ok sgt dah tu financial ko..dah strong enough.....menyimpan untuk masa hadapan...:)
shilafaizz said…
Rezeki tahun ni wahida..tahun depan xtau lagi camne..sbb tu syukur je ape dapat sekarang..kalau ikutkan cukup2 jer gaji aku ni..hehehe ye la untuk anak je dah bape sebab tu nak bershopping kene pk2 baik menyimpan utk anak..
MommyAqil said…
ALhamdulillah rezeki ank kan shila..ape pn ank dulu..kalo kita takde insurans takpe yang penting ank mesti ade..aqil pon amik prudential jugak..mmmg bagus pon kan!!
shilafaizz said…
shila company fully covered medical anak ngan somi..tapi ye la kan tah sampai bile keje ngan kompeni ni..kot2 la esk lusa benti..heheheh..betol tu yg penting ape2 anak dulu..
alhamdulillah shila...
seronok akak baca, shila bijak merancang utk myra. bagus tu, akak sokong,....
mamashikin said…
bestnya dapat bonus..Alhamdulillah..

Popular posts from this blog

Spiral Spaghetti Goreng Ala Chef Shila

Di atas permintaan rakan-rakan di FB yang mem-view album resipi saye...dan merequest resipi dari saye terutamanya Epa Hassan...Dengan berbesar hati sekali saye sanggup dan rela membocorkan resipi turun temurun nenek moyang..huahuaaa...Kawan2, nak masakan sedap ni sebenonye kena ade satu skill, skill 'pandai agak-agak'...cmno tu? maksudnye, kalau orang tanye bape banyak lada nak letak? agak2 jer...ha gitu ler... hikhik
~Ha menarik tak spaghetti saye ni? (klu xmenarik sudah, ade ku kesah..)
Bahan2:
Spiral Spaghetti 250gram/setengah paket - 4 org makan (nak pasta lain pun boleh elbow ke,shell ke ikut sedap mate..saye suka guna brand San Remo atau Fusilli) *Seafood - Udang, sotong dsb...tapi saye suka guna udang saje (Udang saiz L atau M) *Minced chicken/beef *Lada kering - gunting dan direbus Bawang besar - sebiji Bawang putih - 4 ulas Sos Tiram *Sawi batang hijau *Carrot - dipotong panjang macam dalam gambar Telur - 2biji Garam dan bahan perasa (* = Ikut korang ler kalo suka letakla lebih...…

Mencari Hospital Bersalin

Weekend lepas sy dan en suami pergilah survey2 hospital bersalin di sekitar klang dan shah alam nih...kat shah alam SJMC, DEMC femes jugak tapi rates dah mcm KPJ lum lagi ade prob2 lain...maunye cecah 6k skali bersalin...sy kena berkira2 gak sbb company hanya cover tak sampai 1k pon maternity cost. Sy ade berkenan kat satu pusat bersalin ni dpt info pas survey kat intenet.ala2 pusrawi tapi kecik jelah sbb baru 2years beroperasi nmnya Pusat Bersalin Barakah. Doctor yg sambut baby sume pompuan (preferred coz dlm islam kne cari yg pompuan dulu dah xde barulah bleh doc llki yg sambut...maklumlah time bersalin tu sume aurat terbukak kan...). Tapi mslhnya kat sana hny menerima normal delivery, kalau ade prob kena hantar hospital lain tapi disambut oleh doc yg sama gak sbb pusat berslain tu xcukup facilities lagi. Hubby xprefer sebab yelah time bersalin tu mcm2 leh jadi, kot2 lah ade prob maunye aku kne transfer hosptal lain ms kepala baby dh nak terkeluar (nauzubillah kan...tapi bnyk kes yg…

Pengat Pisang

Semalam hari ahad, so oleh kerana tak bekerja sy pon teruja nk memasak...sy buatkan suami nasi lemak smbal udang + telur dadar, kacang,bilis goreng, tempe goreng n ulam timun bersama pencuci mulut pengat pisang..Sy nak share resipi membuat pengat pisang di sini...pengat pisang adalah manisan feveret sy...sy suka mkn time suam2 atau pun sejuk frm fridge..emm mungkin ramai dh terer buat pengat pisang tp cuba lihat2 maybe ada lain sikit dgn resipi kamu...check it out!



Bahan2:
Pisang nipah dipotong kecil2 - Sesisir
Kelapa Parut  - Sebiji
Gula Kabung/ Gula Melaka - 1/2 biji dicincang halus
Biji Sagu
Gula Pasir - 2 sudu
Secubit Garam
Daun Pandan

Cara Memasak:
1. Kelapa parut diambil santan nya, diasingkan yg pekat dan yg cair (perahan pertama dicampur air sedikit saje utk dptkan santan yg betul2 pekat kira2 satu cawan). Untuk santan cair agak2 ler banyak mane pisang tu ye..senang kate buat 2 kali perahan santan cair
2. Panaskan santan cair terlebih dahulu atas api , masuk pisang yg telah di…