Skip to main content

Myra dah Setahun !!

Alhamdulillah sudah setahun usia anak dara sy....Saye ade feeling2 buat puisi nan indah tapi tetiba mood malas nak siapkan jadi nan ado puisi2 indah iteww...ahaks!

Myra dah berjaya berjalan genap usia setahun beberapa minggu...!! memula nan ado die nak berjalan pehtu agaknye balik kg orang asek tanye die bila nak berjalan maybe die bosan kot orang asek tanye soklan same. Lepas cuti raya balik KL myra berjaya memulakan langkah 2,3 langkah pehtu jadi 4,5 langkah dan jatuhh...jalan balik, jatuh lagikk...gitu je la die ulang2. Ok la tuh kan nanti2 laju la die melangkah kann...kann. Omak paling hepy dan jadi macam pompom girl serta komandor die tiap hari suh rajin berjalan. Hahahah...asek cakap 'Myra up...walkkk...tatihhh...' Die bosan dan penat die akan merangkak balik...

Vocab die nan ado banyak pon...Perkataan die yg betul2 jelas die reti cakap "Nak". Kalau tengah makan, die akan cakap "nak...nek..." nak makanan...bukan nenek yer. Lelain tuh omak tak bape perasan ler pulak vocab die...kuikui. Sekarang tepat2 setahun nan ado bekalkan die makanan ke nursery sebab die dah boleh makan nasi. Maklum ler gigi jer dah 8! Cikgu bagitau tak payah bawakkan nasi untuk die, myra dah boleh makan makanan school dah kaedahnye.. Menu die sup2 la sup ayam, sup ikan, sup sayur...yang penting menu yang sihat la...Kalau petang2 amik myra tuh budak2 yang parents lom amik nampaknye dibagi roti, biskut.

Aiceceh..tersenyum simpul dah dapat jalan yer...*ni pon naseb baik jer dapat snap gambar clear sket kalau idak blurr manjang sebab die tak reti diam.


Saye suka makan kete.nyum..nyum...
Potong kek birthday kat kampung atok ngan wan Melaka...


Birthday Girl...


Selamat Ulangtahun anak mummy sayanggggg...
Semoga kamu dipanjangkan umur, diberi kesihatan yang baik,
Membesarlah jadi anak yang solehah,
Semoga kamu menjadi anak yg membanggakan mummy, ayah dan adik-adik mu nanti,
Jadilah hambaNya yang patuh.

Mummy menyayangi kamu sepertimana luasnya hamparan alam semesta ciptaan Allah ini
Mummy menyayangi kamu seperti jauhnya perjalanan 'Pergi ke bulan, dan kembali semula ke bumi' (Quote: Gabby dan Juanita - Desperate Housewife. heheh)
Kasihnya ibunda sehangat ciuman ibunda padamu setiap hari
Selamat Ulangtahun Pertama Anakku...Nuha Nazneen Humayraa


P/S: Insyaallah kami akan mengadakan majlis sambutan birthday Myra dan mini open house 24/09 ni...Official invitation akan dihantar minggu depan yer...




Comments

mizah said…
shila, kalau pecal kat pasar tmpt shila tak buka2, boleh terjah pasar meru 4 hari sabtu..haiih, mizah tak habis2 dengan pasar..hihi

myra dah semakin manis mukanya... happy belated birthday myra :)
Sima said…
ololooooo comelnya dia.. hehe... tahniah myra!!! berjalan dgn umo setahun cam hadiah utk mummy dia ja. ;)
Vna Sandhu said…
happy 1st birthday myra! bravo..dah leh berjalan :-)

x sabar tunggu Syakil setahun lak...
shilafaizz said…
mizah: pasar meru 4 yek? okeh2 akan kami terjah tak pon kene cari kat psr mlm jalan paip nun..selalu abg pecal ade situ..heheh tak habis2 pecal

nik: heheh hadiah utk mummy yer. ok jugak tuh :)

wina: sabor2, bape bulan lagi jer tu..biasenye baby boy cepat jalan..
ashra said…
happy birthday,myra! yg pasti,makim bam bam.nk geget je pipi tu.

jap je kn shila masa blalu..rasa br smalam je bsalin kn anak2 ni
shilafaizz said…
heheh memang kejap rasenye...kejap jer tengok dah besar..terutama bile die tido, 'eh dah besar anak aku..' heheh.kak ash, pipi die jer bambam orgnye tak la bambam dah..dah makin susut badannye..

Popular posts from this blog

Spiral Spaghetti Goreng Ala Chef Shila

Di atas permintaan rakan-rakan di FB yang mem-view album resipi saye...dan merequest resipi dari saye terutamanya Epa Hassan...Dengan berbesar hati sekali saye sanggup dan rela membocorkan resipi turun temurun nenek moyang..huahuaaa...Kawan2, nak masakan sedap ni sebenonye kena ade satu skill, skill 'pandai agak-agak'...cmno tu? maksudnye, kalau orang tanye bape banyak lada nak letak? agak2 jer...ha gitu ler... hikhik
~Ha menarik tak spaghetti saye ni? (klu xmenarik sudah, ade ku kesah..)
Bahan2:
Spiral Spaghetti 250gram/setengah paket - 4 org makan (nak pasta lain pun boleh elbow ke,shell ke ikut sedap mate..saye suka guna brand San Remo atau Fusilli) *Seafood - Udang, sotong dsb...tapi saye suka guna udang saje (Udang saiz L atau M) *Minced chicken/beef *Lada kering - gunting dan direbus Bawang besar - sebiji Bawang putih - 4 ulas Sos Tiram *Sawi batang hijau *Carrot - dipotong panjang macam dalam gambar Telur - 2biji Garam dan bahan perasa (* = Ikut korang ler kalo suka letakla lebih...…

Mencari Hospital Bersalin

Weekend lepas sy dan en suami pergilah survey2 hospital bersalin di sekitar klang dan shah alam nih...kat shah alam SJMC, DEMC femes jugak tapi rates dah mcm KPJ lum lagi ade prob2 lain...maunye cecah 6k skali bersalin...sy kena berkira2 gak sbb company hanya cover tak sampai 1k pon maternity cost. Sy ade berkenan kat satu pusat bersalin ni dpt info pas survey kat intenet.ala2 pusrawi tapi kecik jelah sbb baru 2years beroperasi nmnya Pusat Bersalin Barakah. Doctor yg sambut baby sume pompuan (preferred coz dlm islam kne cari yg pompuan dulu dah xde barulah bleh doc llki yg sambut...maklumlah time bersalin tu sume aurat terbukak kan...). Tapi mslhnya kat sana hny menerima normal delivery, kalau ade prob kena hantar hospital lain tapi disambut oleh doc yg sama gak sbb pusat berslain tu xcukup facilities lagi. Hubby xprefer sebab yelah time bersalin tu mcm2 leh jadi, kot2 lah ade prob maunye aku kne transfer hosptal lain ms kepala baby dh nak terkeluar (nauzubillah kan...tapi bnyk kes yg…

Pengat Pisang

Semalam hari ahad, so oleh kerana tak bekerja sy pon teruja nk memasak...sy buatkan suami nasi lemak smbal udang + telur dadar, kacang,bilis goreng, tempe goreng n ulam timun bersama pencuci mulut pengat pisang..Sy nak share resipi membuat pengat pisang di sini...pengat pisang adalah manisan feveret sy...sy suka mkn time suam2 atau pun sejuk frm fridge..emm mungkin ramai dh terer buat pengat pisang tp cuba lihat2 maybe ada lain sikit dgn resipi kamu...check it out!



Bahan2:
Pisang nipah dipotong kecil2 - Sesisir
Kelapa Parut  - Sebiji
Gula Kabung/ Gula Melaka - 1/2 biji dicincang halus
Biji Sagu
Gula Pasir - 2 sudu
Secubit Garam
Daun Pandan

Cara Memasak:
1. Kelapa parut diambil santan nya, diasingkan yg pekat dan yg cair (perahan pertama dicampur air sedikit saje utk dptkan santan yg betul2 pekat kira2 satu cawan). Untuk santan cair agak2 ler banyak mane pisang tu ye..senang kate buat 2 kali perahan santan cair
2. Panaskan santan cair terlebih dahulu atas api , masuk pisang yg telah di…