Friday, August 26, 2011

Salam Aidilfitri Buat Semua

Hari nie sy last keje...opis pon masih ramai orang lagi..masing2 amik cuti lepas raya..kat sini kene ganti2..kalau nak amik cuti sebelum raya lepas public holiday raya 3 kene lah naik keje...So ramailah yang masih gigih ke opis sebab masing2 nak cuti lame kan termasuklah sy..huhuuu. Sy akan bercuti sampai 5 Sept...10hari gitu ai cuti...suke..suke...!

Insyaallah akan pulang ke kampung Pak Pais di Melaka hari Ahad ni sebab sabtu masih ade follow-up check up dak Myra di DEMC..Dr.Roliza nak check balik condition die sebelum balik raya...Then Raya ke-3 insyaallah sudah berada di Johor kampung halamanku terchenta ! Yeehuu. Owh sy sangat bersyukur ade kampong..sangat2 seronok sambut hari raya di kampung sy nih..Nanti sy citer kenapa. Pssttt...dear frens yg berada di Johor nanti, jemputlah ke rumah mak sy yer..leh kita gosips2.

Dikesempatan ini, ingin sy meminta maaf kepada rakan2 samada alam maya atau realiti kalau ada tersalah perbuatan, kata-kata atau tulisan yang menginggung perasaan kalian terutamanya di blog ini. Kami sekeluarga mengucapkan Selamat Hari Raya Aidilfitri, Maaf Zahir & Batin...

Alololooo dak Myra baru seploh hari time ni uols. Mummy pon 'kembang' lagik..huhuu

Yeayyy Myra dah dapat duit raya...mekasehh Oja dan Izan. Sian korang dapat kawan kejam macam aku, duit untuk anak2 korang aku lom prepare lagik...naik keje nanti yehhh ^___^


Wednesday, August 24, 2011

Makanan lagi...Lontong Johor

Ari senin lepas mak datang..sesajer la buat lontong dah lame tak makan...saya suka lontong yang simple jer makan ngan ketupat nasi bersama sambal tumis atau sambal udang. Ter-rajin plaks wat rendang ayam sampai gas kt dapor tu habesss wooo...hahah. Seb baik Pak Pais jenis ade spare je tong gas ade isi kat rumah. kalau tak kene la tunggu die balik keje baru sambung masak. Setahun sekali wat rendang lupa2 resipi die. Hantam sajalah labuu...


Hidangan buka puasa senin lepas, lontong ngan telur rebus, rendang ayam, ketupat segera, agar2/lengkong pandan santan ngan semangka. Laki ai tak tau ape tuh semangka uols...die tau tembikai jer. p/s:Gamba main snap jer sebab tak sempat nak cecantik. sambal udang tak sempat masak gas habis suda...

Lontong Johor

*3-4biji bawang merah -blender
*1biji bawang besar -blender
*4ulas bawang putih -blender
*2inchi kunyit hidup-blender
*Udang kering 2-3sudu bergantung pada bape banyak lontong nak dimasak
*Udang size besar dalam setengah kilo lagi banyak lagi sedap
*Sayur2 wajib:-
Carrot potong panjang
Kacang panjang dirajang
Sengkuang - potong panjang2
Kobis (pilih kobis yang jenis rangup mahal sket..size die kecik jer berbanding kobis biase) - potong macam biase
*Tauhu digoreng dahulu dan potong kecik2 jgn hancur sudahh
*kentang potong kecil2 -
*Pucuk tahu direndam dulu - digunting
*Santan pekat dan santan cair

1.Tumis bahan2 yg diblend sampai pecah minyak, masukkan udang basah. Agak2 udang separuh masak masukkan santan cair. masukkan kentang dan pucuk tahu. Kentang jangan banyak sangat nanti kentang ni serap kuah. Masukkan garam
2. Agak2 kentang dah separuh empuk, masukkan carrot dan sengkuang. Bila dah empuk carrot, sengkuang masukkan kacang panjang, kobis, tauhu goreng dan santan pekat. 
3.Bila kuah start mendidih jer, rasa garam dan matikan api. Trus off api tuh even mase tu kacang belom masak sepenuhnya (tapi pastikan dah mendidih yer). Sayur2 tu akan masak nanti sebab kuah tu panas. Taknak overcooked sebab kuah lontong yg sedap sayur2 tu kene fresh dan crunchy2.
*Hidangkan dengan telur rebus, sambal tumis/sambal udang/sambal sotong. Sape tak bleh makan pedas makan lontong ngan kuah kacang pon sodap!

Notes: Kuah untuk lontong ni kami panggil Lodeh....

Tuesday, August 23, 2011

Myra Warded @ DEMC

Salam kawan2 sumer..mesti rindu kat blog ai kan sebab 6hari ai tak update blog...huhuuu.

Khamis lepas 18/8 Myra telah warded kat DEMC Specialist Hospital..kami pilih hantar ke DEMC sebab maknye feeling2 nak bersalin anak ke-2 kat sini nanti...hohoho.Sudah jatuh hati sama hospital ini..Insyaallah kalau ade rezki lagi kan...Sibuk pi tingkat Labor Room la plak wat tour hospital padahal anak yang kene warded..heehuu. Well, DEMC emang besttt wooo...tak macam dok spital...sebab bill pon best kan..tapi kompeni cover so bleh la senyum lebar gitu...^___^. Alhamdulillah Myra dah sihat, riang gumbira sekarang nih...

Meh nak citer pasal Myra nie. Die kene Acute Broncholitis...takla serius tapi kene amik neb every 3-4hours. Boleh jer tak warded tapi kene ulang alik la time nak amik neb tuh. Adekah kami mahu ulang-alik? Sudah tentu tak larat okeh..duit minyak lagi...So berkampung lah kami sampai Ahad pagi...Hari sabtu kahak dah clear kene neb pon every 6hours...Sebenarnye sy entitle untuk 2bedded room tapi susahla share2 bilik ngan orang kan...So kami request untuk duduk single room, sy kene bayar la sendiri balance untuk stay per night tu sebab kompeni cover 2bedded jer.. Tapi mungkin rezeki Ramadhan dan ulangtahun Myra juga gaknye DEMC tersalah record yang kami mintak tukar bilik single..Jadi total bill suda fully covered oleh insurance kompeni...Tak perlu la kami bayar belen bill sebab menukar bilik tuh...Syukur sangat2 jimat duit apak Myra..huhuu. Kan best kalau bil bersalin yg tersalah camtu, sebab maternity kompeni tak cover kene pecahkan tabung ayam sendiri...

Myra takde kene cucuk2 drip, alhamdulillah sebab die takde demam cuma batuk ngengade jer...hikhik. Owh yer ade yang cakap tak elok amik neb selalu. But kalau dat situation happen in your shoes, uols boleh ke nak memandai2 bangkang cakap Paed since Paed pon dah gtau risiko kalau tak amik tindakan cepat. Anak sesape yg batuk dan ade wheezing tuh kalau doctor advised amik neb, amik je lah> Nanti kalau kahak tuh dah terlampau banyak, dan masuk ke peparu boleh jadi radang peparu lagi serius. Nak ke?? ade la kawan kat FB kan gtau tak elok amik nebulizer tuh. Malas den nk cakap banyak, tak kene kat diri die boleh la cakap cmtu...Patutnye doakan la anak ai cepat sihat kan...Habis tuh anak sesape yg ade asma kalau tak amik neb nak biarkan jer ke budak tuh tercungap2. Neb ni juz medium..ubat yg digunakan lain2. Kalau asma ubat asma la, kalau berkahak dorang akan bagi ubat untuk cairkan kahak dan kahak tu akan kuar ikut najis atau muntah. So far myra takde muntah so kompem kuar ikut najis die...huhuuu. Maleh layan orang yang tak sensitive dengan masalah orang nie kan...

Sebab ni pengalaman anak kawanku sendiri..Anak die baby lagi meninggal dunia mase usia 42hari sebab anak die batuk2 dan berkahak. Die lambat amik tindakan dan akhirnye sebab dah lame batuk anak die kene radang paru-paru..Memang die menyesal sangat die cakap tak amik tindakan awal sebab ingatkan batuk biase jer padahal kahak2 tuh dah masuk dalam paru-paru. Haa see...bahaya kan?? Sebab tu ai takmo amik sambil lewa bila anak batuk nie..

Meh la kiter tengok gambar2 Myra kat spital...

Mase check in hotel spital..kemain lagi die ingat duduk sesajer ke Myra??



Mami pon tompang tido skalik la yer...
Kat playground klinik Paediatrician..

Ni kat Tingkat 4 ward Myra...Taknak die boring so ajak main2 gamaknye...

Lompat katak lompat..Owh die boleh boloskan diri kat lubang palang tu yer..elok jer die turun ke bawah...Tu die tengah tengok kartun, tak berkelip mate!


Ni buku menu untuk order food kat dalam ward..kelas kan..heheh. Tapi orderkan myra yg lembut2 jer lah macam bubur, nasi ayam gituu...

Ok sekian itu sajer....babai!





Wednesday, August 17, 2011

Persiapan Raya

Persiapan raya kami baru separuh kot...Korang camne? Dah siap dah? Mari lihat list saya ni:

1. Baju2 raya (baju kurung, baju melayu) dah tempah..tinggal amik kat tailor jer.

2. Langsir raya my sis yang jahitkan dah siap tinggal digantung jer...tapi saya kene ubah railing (takpe Pak Pais buat) dan sy ganti untuk living room sajer 2 tingkap cukuplah tu...takyah beria sangat kan..ala kadar sudah.

3. Baju raya myra mak sy buatkan baju2 kurung die, ade 2pasang. Baju2 jalan ada la dalam 4,5 helai dah ade..sebenarnye baju2 tu dah lama beli dan hadiah dari kawan2 tapi besar...so bile tengok2 myra dah muat dah pakai...jimattt tak yah beli lagi. Kalau nak tambah lagi pon selai dua je kott...

4. Kasut raya myra dan mummy lom beli lagi..dari sehari ke sehari nak gi Sogo tak pegi2...Kasut myra sy suka kasut Osh Kosh dulu kat midvalley kedainye senangla nak cari sekarang dorang dah pindah sogo...jauhh membantutkan hasrat sy jer...Mummy beli kasut kat Vincci jer lah. Dah berkenan kat 1 wedges tuh...harga tak sampai 80 hihihiii. Well sy memang suka pakai wedges, selesa dan maklumlah tak bape nak tggi kan so nampak lah tinggi sket...

5.Kuih raya. Hmmm...yang ni satu pon tak buat lagi...Cadangnye nak ade 6,7 jenis kuih raya jer tahun nie..takmo banyak2 nanti membazir tak habis...Almond london sy tempah ngan kak ilot. Kes malas nak kotor2 kan tangan ngan coklat2. Biskut2 lain ingat nak buat sejenis dua jer macam choc chips, semperit/dahlia dan tart nenas gulung. Eh dah 3 dah. Rasa nak tambah popia riben la plak..huhuu. Takpe dah balik johor pon sempat lagi nak buat popia nie..Lain2 nak beli kerepek2 jer..Orang tak gemar sangat biskut2 kan sekarang nih..lebih suka kerepek2 nak mengunyah. tapi biskut kenelah ade jugak buat penyeri meja...Kerepek pagoda lak dah tempah kat dayah. I love this kerepek very much! nak rasa datnaglah umah ai...heheh

6. Emm..ape lagi ek. Kemas rumah nak buat minggu last di rumah...sapu2, mop lantai, cat pagar, and so on.

7. Ops lupa plak duit raya! Duit raya belen tahun lepas ade banyak lagi uols. Ade dalam 2 ratus lebih tak digunakan. Semua duit baru2...wangiii. So tinggal nak menambah sket2 jer lagi. Kami peruntukkan lebih kurang RM500 untuk duit raya...tak banyak tak sikit..bebudak datang beraya bagi sengget sudehh. Nanti hilang nyusahkan mak ko jer nak ganti. Hehehe...Anak buah yang besar2 jer dapat duit merah...tu pon 3 orang jer anak buah yang dikira besar la jugak. Anak buah yang kekecik bagi duit hijau...cukup ler tuh..Korang gi lah beraya dari pagi sampai malam nak dapat duit raya banyak yek..Tunggu Acu dapat bonus baru leh bagi korang duit raya banyak skett...

8. Haa cakap pasal bonus, kami kat opis nih dah muka toye dah menunggu bonus masuk sebelum raya. Tapi risik2 dari HR katenye nan ado sebelum raya...Lepas raya memang kompem. Haishhhh kasihanilah kami kuli2 yang sengkek ni dato' sri...Dato' Sri taknak ke bagi kami hadiah raye..kami tak mintak macam2, mintak masukkan bonus sebelum raya jer...hukhuk. Kalau dapat macam tahun lepas syokk gak. 4,6bulan bonus. *Masih berharapan tggi PCEO wat surprise bonus masuk sebelom raya..isk isk



Dah cukup lah wishlist saya tuh. Korang camne??




Tuesday, August 16, 2011

Rumah Oh Rumah

Minggu lepas hubby request sy untuk postkan kat FB iklan pasal rumah sewanya di Ampang. Sy tanye nape?? Die kate tenant dah 3bulan tak bayar. What?? 3bulan tak bayar boleh pulakkk laki den berdiam diri...aduhaiii lelaki oh lelaki. Kalau ahkak la kan sebulan tak bayar pon ahkak dah bising. Seb baik aritu mintak deposit 2+1 so 2bulan tak bayar tuh cover balik ngan deposit. Kira rugi sebulan gitu..Haihhh sebulan tetaplah duit kan...Selama ni ai malas nak amik tau sangat sebab tu kan umah die..Ingatkan die boleh la manage betul2 pasal rental, tenant and what so ever. So bulan ni lakiku adalah sengkek sikit sebab kene cover loan rumah Ampang tu...dah la nak raya..isk isk...

Tapi alhamdulillah, iklan2 kami mendapat sambutan..dah ade 2,3 orang yang betul2 berminat. So kami akan amik sape yang confirm dulu..Ade satu family ni confirm nak masuk lepas raya but kami bagitau kalau ade yang nak masuk lagi awal kami kene la let go jugak. So family ni diwakili anaknya sanggup bayar deposit dulu...Alhamdulillah..rezeki di bulan Ramadhan. Lepas ni Puan Shila ni kenela monitor hal nie. Kang ade yang jadi macam kes lepas 3bulan tak bayar sewa...kamu duduk free2 kah?? Mase memula dengar hangen jugak dan pelik dengan manusia ni...Kami bukan rumah kebajikan, rumah ni pon masih ade loan di bank..sesedap jer dorang duduk goyang kaki tak bayar kan...hmmmm

Condition rumah sekarang ni tak taula camne keadaannye. Tah2 macam kapal pecah..haruslah kami bersihkan dan betulkan ape yang patut sebelum tenat baru masuk. Sebenarnye pening kepala jugak handle rumah sewa nih bila penyewa2 kepala tak betol. Sebelom ni lagi best ade pasangan nih, katenye baru kawen dan si isteri pregnant 2bulan..Pak Pais plak tak mengecheck surat nikah dorang mase nak masuk sewa. Bila dorang dah lewat bayar 2bulan laki den pegi la check. Umah tutup, Call2 tak angkat..ok fine seb baik ade mintak details alamat opis si pompuan. Pak Pais call opis die, orang kat opis tu bagitau die takde cuti kawen?? Pak pais tanye, baru buat majlis ke...kawannye jawab taklah, die baru nak nikah la ni..buat majlis sekali...Hmmm...sahla dorang duduk bersekedudukan selama ini...Pak Pais ape lagi, pegi umah tu masuk rupanye barang2 dah clear.. (Hampeh memang dorang nak lari dah) Tapi ade beberapa barang lagi tak diambil. Pak Pais lontar je ke luar rumah dan sms 'kalau nak barang korang sila amik kat luar rumah. Kurang Ajar!' Haa gitu la lakiku kalau kemarahan dah memuncak.

Lepas dari tu kalau ade tenant kate dah kawen haruslah kami check surat nikah dan IC dorang. Dah macam JAIS plakkks! tapi sebab kami takmo bersubahat wajiblah buat macam tu...Hopefully lepas2 nie tak banyak la problem lagi..penat dah dealing ngan tenant2 macam nie.




Friday, August 12, 2011

12 Hari Puasa Dugaan Datang

Salam uolls, arini dugaan berat datang. huhuuu berat la sangat...Iolls tersangat la lapar dan pedih perut arinie..Tak penah lak arsa camni...

Kisahnye malas bangun sahur...pak Pais kejut bangun pon liat sungguh nak bangun. Die keje malam so balik keje kul 4lebih terus la panaskan bi hun yang ai masak semalam..Kelentang..kelentung kat dapor. Pehtu siap miscall bini die kat bilik.. Ape mendenye miscall2 bagai..memangla ahkak kensel terus. Pehtu die naik atas kejut "Syg, bangun...taknak sahur ke??" sy jawab " Taknak...tak larat...gi lah makan sane" Eh die tak putus asa, bawakkan air masak ke bilik pulak.Dipaksanye ai minum, okeh minum tapi seteguk jer pehtu sambung Zzzzzz lagik. Ya Allah bile bangun dan pikir2 balik teruk benor perangai haku semalam kan...Tah pe bende yang mengantuk sangat tah.

Dan laki ai pon tak koser nak layannn sudahnye die makan bi hun sambil tengok tv. Sekarang hamekkkk haku kelaparan puler. Pedih2 perut dah jangan gastrik sudahhh. Selalu ok jer larat jer bangun ngantuk2 pon. Semalam memang energy out! Ok lah ai nak tido sebentar melayan perut yang berdendang sayang nih....Cepat ler 4.45...mau balikkkk.


Happy Weekend Ya!



Thursday, August 11, 2011

Makanan Lagiii....*Ayam Masak Kicap*

Di bulan pose takde bende lain nak hapdet asek2 resipi jer lah yer...
Nak bagi resipi ayam masak kicap versi mak den Puan Sadiah tersayang tuh. Ayam masak kicap neh masak aritu dah lame daaa tapi baru pose2 nak hapdet resipinya. Zassssss....

Terliurrrr plaks tengok ayam masak kicap yang ireng nih !

Bahan-Bahan:
*1 ekor ayam potong 12 atau 16 - digoreng dahulu jgn terlalu garing
*kicap pekat
*kicap makan biasa
*1batang serai
*2inci halia
*1batang kayu manis
*3biji buah pelaga
*2biji bunga lawang
*1 biji Bawang merah -tumbuk
* 4 ulas bawang putih - tumbuk
*Sedikit air asam jawa
*2 sudu lada putih biji ditumbuk halus
*1 sudu kerisik (optional xletak pon tak pe)
*Lada merah di belah tengah
*Daun bawang
*Garam dan gula

1.Panaskan minyak, masukkan serai dan kulit kayu manis. Masukkan bawang2 yg ditumbuk bersama halia. Tumis sampai naik bau. Masukkan kicap pekat dan kicap biasa, kacau.
2.Masukkan air asam, garam dan gula kacau sampai sebati dan pekat sket.kalau terlalu pekat tambah air. Masukkan kerisik dan kacau lagi. Masukkan ayam pulak
3. Kacau sebati kuah bersama ayam, masukkan lada merah, lada sulah dan last sekali daun bawang. Siap!




Wednesday, August 10, 2011

Nasi Carrot & Grilled Chicken In Spiced Yogurt

Saya nak hapdet resipi nie...


Nasi Carrot
2 cawan beras bathmati….basuh dan toskan
2 cawan carrot  – saya parut kasar-kasar.
1/2 cawan susu cair
3cawan air – saya letak air rebusan isi dan tulang2 ayam
1 kiub ayam knorr
1 sudu kecil gula
garam

Bahan Tumis
2 sudu besar rempah kurma – saya tak letak..huhu
4 ulas bawang merah – tumbuk kasar
3 ulas bawang putih – tumbuk kasar
2 cm halia -mayang
2 sudu besar mentega/marjerin
kulit kayu manis
2 kuntum bungka lawang
3biji bunga cengkih
2 biji buah pelaga
1 tangkai daun ketumbar…..mayang
daun pandan……..simpulkan

Cara
1. Panaskan minyak sapi dalam periuk Rice Cooker dan masukkan bahan tumis,bawang & halia yg dimayang dan daun pandan.
2. Bila dah wangi masukkan rempah kurma/beriani. Biarkan naik minyak.
3. Masukkan air, garam, gula, kiub ayam knorr dan susu cair. Biarkan mendideh.
4. Masukkan beras, carrot dadu dan daun ketumbar.
5. Alihkan periuk kedalam Rice Cooker dan biarkan masak saperti nasi biasa.
6. Hidangkan dengan ayam bakar, sup dan salad sayur. Saya hidang dengan ayam bakar yogurt dan acar karot.

Grilled Chicken In Spiced Yogurt
Ayam(dibersihkan dan di tos ) * sy guna 2 bahagian tigh sajer + 2 wings. Kalau nak masak sekor tambahkan jer spices2 di bawah kepada 1 sudu/yogurt = 1cawan
1/2 cawan yogurt/tairu
1 sudu makan minyak zaitun atau minyak sayuran
2 sudu makan jus lemon - sy tak sukat letak sesuak hati jer
1 sudu makan garam
2 – 3 sudu makan gula – ikut citarasa
sedikit perasa jika suka
1 sudu makan serbuk cili
1/2 sudu makan campuran jintan kasar dan halus – ditumbuk
1/2 sudu makan biji ketumbar – ditumbuk
3/4 sudu makan lada hitam – ditumbuk
1/2 serbuk kayu manis
4 ulas bawang putih– blend
2cm halia -blend
1 batang serai -blend

Cara penyediaan
1. Satukan semua bahan2 di atas.
2. Kemudian perap dalam peti sejuk semalaman atau 1-3 jam pada suhu bilik. Ikut suka nak perap lama mana… lebih lama kita perap ayam tu lebih sedap.
3. Susun ayam dalam tray kemudian bakar ayam dalam ketuhar/oven selama 45 minit-1 jam, ikut saiz ayam.
4. Semasa bakar tu, jangan lupa balik2kan ayam tadi agar rata masaknya.
5. Bila masak angkat dan hidangkan dengan nasi karot dan acar

Nasi Carrot sesudah dimasak...

Ayams dah perap 2jam..belum dimasuk ke oven...


Hot From the Oven !!

Nasi Carrot served with Grilled Chicken Spiced Yogurt + Acar Jelatah


Okeh selamat mencuba yer teman2...



Tuesday, August 9, 2011

Birthday + Anniversary + Birthday Celebration

Alhamdulillah....sudah 26tahun sy hidup di muka bumi Allah ni.. Syukur Ya Allah kerana masih memberikanku nafas, kesihatan dan rezekiMu...
Hari sabtu 6 Aug hari ulangtahun saya...hari ni pula 8 Aug Anniversary ke-2 kami...Tak lama lagi birthday anak dara kami pula..A Month Full of Celebration !! Tahun ni saya tak request hubby untuk bawak makan2 di luar...oleh kerana semuanya kebetulan jatuh pada bulan Ramadhan jadi saya decide nak memasak sajer dirumah...Saya mau menggunakan hasil air tangan saya untuk keluarga kecil ini...
Mari lihat apa yang saya masak jom !!

-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-


I made a Pizza !!...Dari uli doh, buat sos sume handmade dan homemade tau...
Yang sedihnye Pak Pais tak caye saya buat sendiri pizza nih...Die cakap saya beli kat Dominos Setia Alam. Cetttttt berfeluh2 den menguli tepung...Elehhh sebenarnye die nak cakap pizza ai buat sama macam Domino's kan...kannnn


Homemade Pizza Sukati served with Garlic Bread and Mushroom Soup for my Birthday...

Sendiri nye birthday sendiri masak yer...heeehuuu


DAN....
Untuk Anibeseri saya masak spesel sket....hehehehehehe...

Grilled Chicken in Spiced Yogurt...baru kuar oven


Nasi Carrot + Grilled Chicken Spiced Yogurt + Acar Jelatah...
Hubby cakap sedapppp...leh wat selalu...heheh

Dan ini hidangan hari jumaat lepas....
Macaroni and Cheeseeee !!



Haaa now jangan ditanye nape Pak Pais makin membolat...kalau dah hari2 makan cheese...heheh
Selamat Ulangtahun buat diriku dan Happy 2nd Anniversary juge....
Psttt...ni backdated entry coz blog ni macam hampeh jer lembap semacam nak upload gamba...




Saturday, August 6, 2011

It's My Birthday...It's My Birthday

Hehehe sape yg nyanyi tu ek.Lupa penyanyi die..Mizz Nina feat Colbie ek? Untuk makluman today borthday ai yg ke 16tahun !!! Gegege...Growing old is mandatory, Growing up is optional kann...

Semoga dengan pertambahan usia nie saya semakin matang membuat keputusan, semoga dilimpah rezeki, diberi kesihatan yg baik dan dipanjangkan umur olehNya. Semoga setiap urusan sy dipermudahkan...Amiinn..

Kami tak decide nk celebrate2 di luar..sebabnye seperti biase sy akan gunakan skill memasak sy untuk makan dirumah saje..dahla weekdays xdapat masak2 sgt so it's the time la kan.hehehe cadangnye nk buat pizza !!

Ok ler babai ai nak pi uli doh plak yer. See Ya!

Thursday, August 4, 2011

Perbualan Laki Bini Auwwww!

Semalam kan sesi berbalas emel ngan Pak Pais. Die pegi send emel pasal ade kes kat midvalley satu minah ni hampir2 jadi mangsa rogol dan bunuh. Pak Pais sajer hantar emel tu sebab die tau bini die nie dok sukaaaaa sangat bertapa kat midvalley kekdahnye. Ahh malas nak citer pasal kes tu yang den nak citer ialah pasai apa ktorg berbalas emel..gegegege. Sila jangan muntah ijo akan konversasi ini yer...



Syg: Elehhhh minah tu kan drive kete..syg kan naik shuttle bas. So xyah ler riso kan orang nak tipu2 tayar pancit kat parking...

B: saje jer send emel...mane ler tau insaf ke nak gi mid valley tuh. Menjawabbbbb je mami nih

Syg: Takde insaffff nyee... Mid valley tu kan tempat bermain2 mami, kak izan dan oja.kuikuikui

B: tempat bermain ke tempat habiskan duit???

Syg: (Trus tukar topik) Eh b....10 ogos kan kat Putrajaya ade jualan terus dari kilang baju2 branded. Mami nak pegiiiiiiii

B: Nak pegi naik ape?

Syg: Aisehh...naik kete la b bawak. Eleh mami pon dah tau dah pusing2 kat putrajaya tu kacang jer...dont underestimate me ok...Mami dah drive sampai Simpang Ampat lagi...

B: So pegi lah sendiri. Mayra cakap dengan ayah die nak tido. Tak suka sesak2 tempat orang ramai tu

Syg: Eleh Myra tuh nampak mami jer menggeletis nak ikot. takdenye die nak tidooo....

B: ade jer nak menjawab


Suka tauuuuu...Eh baru perasan den memang suka potpet potpet kat pak pais. sampaikan kalau citer2 kat die kan die suka buat2 hangguk2 kepala macam orang mengantuk tuh. Suka benor menaikkan darah amarah hambe ni...Mencik! Elehhhh kalau takde bini yang potpet2 rumah tak ceria kannnnn....hikhikhik





Wednesday, August 3, 2011

Salam Ramadhan *Entry Panas

Wahhhh lamenye tak hapdet belog femes nih...gegege femes kah?? Rinduuuu tak kat ai??? Entry panas sebab baru nak panaskan blog yang bersawang...ekekeke

Pertama sekali nak ucapkan kat rakan2 semua selamat menyambut Ramdhan Al-Mubarak yer...wahhhh kemunculan Ramadhan kali nie mengingatkan saya pada Ramadhan lalu..Ramadhan tahun lalu saya sedang sarat uolls..tunggu dak Mayra nak keluar, tak keluar2...heheh

Lately ni agak busy, busy dengan kerja2 opis, busy dengan life..tengah adapting new environment sebagai isteri, dan ibu..tahun lepas sebagai isteri jer...sejak bulan pose ni kene bangun lagi awal kene masak sahur sambung plak masak bekal Myra gi skolah...huhuuu. Ponattt, ngantuks tapi demi keluarga tercinta tak de hal lah kan..Mak2 kita dulu pon macam tu jugak..pepagi dah bangun masak kan...

1 Ramadhan pastilah sambut di Johor...dapat air katira, teguk macam air masak jer..tau tak air katira tuh ape..Rasa macam soya tapi bukan soya..ade bunga dan biji selasih..kale putih...sangat menyegarkan badan untuk bukak pose...So semalam 2 Ramadhan adalah hari pertama saya buka puasa dirumah..tak tau nak handle camne sebenarnye..boleh kuar opis kul 515, tunggu LRT, gitu gini kul 6 jugak baru sampai KJ. Kene amik Myra dulu nanti lambat2 OT jalan...lepas amik Myra pegi bazar Setia Alam yg tak semenggah tuh. ajak Pak Pais gi bazar ramadhan Meru die takmo sebab katenye Meru jammed petang2 gini. Mencikkk laa! Sudahnye beli lauk beli je la...tak best sangat tapi dah tak sempat masak nak wat cane kan..

Owh yer sabtu lepas saya berjaya drive sendiri dari rumah di Setia Alam ke Melaka...weehuuuu. Pertama kali seumo hidup drive tanpa suami disebelah..Yg disebelah adalah mak dan Myra..baru jer 15minit masuk kete Myra dah zzzzzz! Pak Pais dah balik melaka 2hari lebih awal sebab nak bawak FIL gi checkup lepas operate tu. So disebabkan nak balik ke johor takkan Pak Pais nak balik semula ke shah alam, patah balik semula ke selatan balik johor. So kenelah den bawak kete sendiri..Untuk makluman, itulah pertama kali ku bawak kete sendiri kuar dari KL...hukhuk. Jalan2 KL sensorang pon tak penah lagi...Mendebarkan tau...Tapi alhamdulillah, selamat semuanya...Mak cakap eh cepatnye sampai. "Laju ke ku bawak kete ek?" Rasanya 100kmj kot paling laju ritu. Highway kan...jalan clear cepatla sampai.

Weekend ni nak masak dirumah yang pastinya...Sudah ade list2 menu yang akan dikerjakan weekend nanti...heheh tungguuuu. Ai sangat rindu kat blog tak sempat nak BW belog korang...




Friday, August 26, 2011

Salam Aidilfitri Buat Semua

Hari nie sy last keje...opis pon masih ramai orang lagi..masing2 amik cuti lepas raya..kat sini kene ganti2..kalau nak amik cuti sebelum raya lepas public holiday raya 3 kene lah naik keje...So ramailah yang masih gigih ke opis sebab masing2 nak cuti lame kan termasuklah sy..huhuuu. Sy akan bercuti sampai 5 Sept...10hari gitu ai cuti...suke..suke...!

Insyaallah akan pulang ke kampung Pak Pais di Melaka hari Ahad ni sebab sabtu masih ade follow-up check up dak Myra di DEMC..Dr.Roliza nak check balik condition die sebelum balik raya...Then Raya ke-3 insyaallah sudah berada di Johor kampung halamanku terchenta ! Yeehuu. Owh sy sangat bersyukur ade kampong..sangat2 seronok sambut hari raya di kampung sy nih..Nanti sy citer kenapa. Pssttt...dear frens yg berada di Johor nanti, jemputlah ke rumah mak sy yer..leh kita gosips2.

Dikesempatan ini, ingin sy meminta maaf kepada rakan2 samada alam maya atau realiti kalau ada tersalah perbuatan, kata-kata atau tulisan yang menginggung perasaan kalian terutamanya di blog ini. Kami sekeluarga mengucapkan Selamat Hari Raya Aidilfitri, Maaf Zahir & Batin...

Alololooo dak Myra baru seploh hari time ni uols. Mummy pon 'kembang' lagik..huhuu

Yeayyy Myra dah dapat duit raya...mekasehh Oja dan Izan. Sian korang dapat kawan kejam macam aku, duit untuk anak2 korang aku lom prepare lagik...naik keje nanti yehhh ^___^


Wednesday, August 24, 2011

Makanan lagi...Lontong Johor

Ari senin lepas mak datang..sesajer la buat lontong dah lame tak makan...saya suka lontong yang simple jer makan ngan ketupat nasi bersama sambal tumis atau sambal udang. Ter-rajin plaks wat rendang ayam sampai gas kt dapor tu habesss wooo...hahah. Seb baik Pak Pais jenis ade spare je tong gas ade isi kat rumah. kalau tak kene la tunggu die balik keje baru sambung masak. Setahun sekali wat rendang lupa2 resipi die. Hantam sajalah labuu...


Hidangan buka puasa senin lepas, lontong ngan telur rebus, rendang ayam, ketupat segera, agar2/lengkong pandan santan ngan semangka. Laki ai tak tau ape tuh semangka uols...die tau tembikai jer. p/s:Gamba main snap jer sebab tak sempat nak cecantik. sambal udang tak sempat masak gas habis suda...

Lontong Johor

*3-4biji bawang merah -blender
*1biji bawang besar -blender
*4ulas bawang putih -blender
*2inchi kunyit hidup-blender
*Udang kering 2-3sudu bergantung pada bape banyak lontong nak dimasak
*Udang size besar dalam setengah kilo lagi banyak lagi sedap
*Sayur2 wajib:-
Carrot potong panjang
Kacang panjang dirajang
Sengkuang - potong panjang2
Kobis (pilih kobis yang jenis rangup mahal sket..size die kecik jer berbanding kobis biase) - potong macam biase
*Tauhu digoreng dahulu dan potong kecik2 jgn hancur sudahh
*kentang potong kecil2 -
*Pucuk tahu direndam dulu - digunting
*Santan pekat dan santan cair

1.Tumis bahan2 yg diblend sampai pecah minyak, masukkan udang basah. Agak2 udang separuh masak masukkan santan cair. masukkan kentang dan pucuk tahu. Kentang jangan banyak sangat nanti kentang ni serap kuah. Masukkan garam
2. Agak2 kentang dah separuh empuk, masukkan carrot dan sengkuang. Bila dah empuk carrot, sengkuang masukkan kacang panjang, kobis, tauhu goreng dan santan pekat. 
3.Bila kuah start mendidih jer, rasa garam dan matikan api. Trus off api tuh even mase tu kacang belom masak sepenuhnya (tapi pastikan dah mendidih yer). Sayur2 tu akan masak nanti sebab kuah tu panas. Taknak overcooked sebab kuah lontong yg sedap sayur2 tu kene fresh dan crunchy2.
*Hidangkan dengan telur rebus, sambal tumis/sambal udang/sambal sotong. Sape tak bleh makan pedas makan lontong ngan kuah kacang pon sodap!

Notes: Kuah untuk lontong ni kami panggil Lodeh....

Tuesday, August 23, 2011

Myra Warded @ DEMC

Salam kawan2 sumer..mesti rindu kat blog ai kan sebab 6hari ai tak update blog...huhuuu.

Khamis lepas 18/8 Myra telah warded kat DEMC Specialist Hospital..kami pilih hantar ke DEMC sebab maknye feeling2 nak bersalin anak ke-2 kat sini nanti...hohoho.Sudah jatuh hati sama hospital ini..Insyaallah kalau ade rezki lagi kan...Sibuk pi tingkat Labor Room la plak wat tour hospital padahal anak yang kene warded..heehuu. Well, DEMC emang besttt wooo...tak macam dok spital...sebab bill pon best kan..tapi kompeni cover so bleh la senyum lebar gitu...^___^. Alhamdulillah Myra dah sihat, riang gumbira sekarang nih...

Meh nak citer pasal Myra nie. Die kene Acute Broncholitis...takla serius tapi kene amik neb every 3-4hours. Boleh jer tak warded tapi kene ulang alik la time nak amik neb tuh. Adekah kami mahu ulang-alik? Sudah tentu tak larat okeh..duit minyak lagi...So berkampung lah kami sampai Ahad pagi...Hari sabtu kahak dah clear kene neb pon every 6hours...Sebenarnye sy entitle untuk 2bedded room tapi susahla share2 bilik ngan orang kan...So kami request untuk duduk single room, sy kene bayar la sendiri balance untuk stay per night tu sebab kompeni cover 2bedded jer.. Tapi mungkin rezeki Ramadhan dan ulangtahun Myra juga gaknye DEMC tersalah record yang kami mintak tukar bilik single..Jadi total bill suda fully covered oleh insurance kompeni...Tak perlu la kami bayar belen bill sebab menukar bilik tuh...Syukur sangat2 jimat duit apak Myra..huhuu. Kan best kalau bil bersalin yg tersalah camtu, sebab maternity kompeni tak cover kene pecahkan tabung ayam sendiri...

Myra takde kene cucuk2 drip, alhamdulillah sebab die takde demam cuma batuk ngengade jer...hikhik. Owh yer ade yang cakap tak elok amik neb selalu. But kalau dat situation happen in your shoes, uols boleh ke nak memandai2 bangkang cakap Paed since Paed pon dah gtau risiko kalau tak amik tindakan cepat. Anak sesape yg batuk dan ade wheezing tuh kalau doctor advised amik neb, amik je lah> Nanti kalau kahak tuh dah terlampau banyak, dan masuk ke peparu boleh jadi radang peparu lagi serius. Nak ke?? ade la kawan kat FB kan gtau tak elok amik nebulizer tuh. Malas den nk cakap banyak, tak kene kat diri die boleh la cakap cmtu...Patutnye doakan la anak ai cepat sihat kan...Habis tuh anak sesape yg ade asma kalau tak amik neb nak biarkan jer ke budak tuh tercungap2. Neb ni juz medium..ubat yg digunakan lain2. Kalau asma ubat asma la, kalau berkahak dorang akan bagi ubat untuk cairkan kahak dan kahak tu akan kuar ikut najis atau muntah. So far myra takde muntah so kompem kuar ikut najis die...huhuuu. Maleh layan orang yang tak sensitive dengan masalah orang nie kan...

Sebab ni pengalaman anak kawanku sendiri..Anak die baby lagi meninggal dunia mase usia 42hari sebab anak die batuk2 dan berkahak. Die lambat amik tindakan dan akhirnye sebab dah lame batuk anak die kene radang paru-paru..Memang die menyesal sangat die cakap tak amik tindakan awal sebab ingatkan batuk biase jer padahal kahak2 tuh dah masuk dalam paru-paru. Haa see...bahaya kan?? Sebab tu ai takmo amik sambil lewa bila anak batuk nie..

Meh la kiter tengok gambar2 Myra kat spital...

Mase check in hotel spital..kemain lagi die ingat duduk sesajer ke Myra??



Mami pon tompang tido skalik la yer...
Kat playground klinik Paediatrician..

Ni kat Tingkat 4 ward Myra...Taknak die boring so ajak main2 gamaknye...

Lompat katak lompat..Owh die boleh boloskan diri kat lubang palang tu yer..elok jer die turun ke bawah...Tu die tengah tengok kartun, tak berkelip mate!


Ni buku menu untuk order food kat dalam ward..kelas kan..heheh. Tapi orderkan myra yg lembut2 jer lah macam bubur, nasi ayam gituu...

Ok sekian itu sajer....babai!





Wednesday, August 17, 2011

Persiapan Raya

Persiapan raya kami baru separuh kot...Korang camne? Dah siap dah? Mari lihat list saya ni:

1. Baju2 raya (baju kurung, baju melayu) dah tempah..tinggal amik kat tailor jer.

2. Langsir raya my sis yang jahitkan dah siap tinggal digantung jer...tapi saya kene ubah railing (takpe Pak Pais buat) dan sy ganti untuk living room sajer 2 tingkap cukuplah tu...takyah beria sangat kan..ala kadar sudah.

3. Baju raya myra mak sy buatkan baju2 kurung die, ade 2pasang. Baju2 jalan ada la dalam 4,5 helai dah ade..sebenarnye baju2 tu dah lama beli dan hadiah dari kawan2 tapi besar...so bile tengok2 myra dah muat dah pakai...jimattt tak yah beli lagi. Kalau nak tambah lagi pon selai dua je kott...

4. Kasut raya myra dan mummy lom beli lagi..dari sehari ke sehari nak gi Sogo tak pegi2...Kasut myra sy suka kasut Osh Kosh dulu kat midvalley kedainye senangla nak cari sekarang dorang dah pindah sogo...jauhh membantutkan hasrat sy jer...Mummy beli kasut kat Vincci jer lah. Dah berkenan kat 1 wedges tuh...harga tak sampai 80 hihihiii. Well sy memang suka pakai wedges, selesa dan maklumlah tak bape nak tggi kan so nampak lah tinggi sket...

5.Kuih raya. Hmmm...yang ni satu pon tak buat lagi...Cadangnye nak ade 6,7 jenis kuih raya jer tahun nie..takmo banyak2 nanti membazir tak habis...Almond london sy tempah ngan kak ilot. Kes malas nak kotor2 kan tangan ngan coklat2. Biskut2 lain ingat nak buat sejenis dua jer macam choc chips, semperit/dahlia dan tart nenas gulung. Eh dah 3 dah. Rasa nak tambah popia riben la plak..huhuu. Takpe dah balik johor pon sempat lagi nak buat popia nie..Lain2 nak beli kerepek2 jer..Orang tak gemar sangat biskut2 kan sekarang nih..lebih suka kerepek2 nak mengunyah. tapi biskut kenelah ade jugak buat penyeri meja...Kerepek pagoda lak dah tempah kat dayah. I love this kerepek very much! nak rasa datnaglah umah ai...heheh

6. Emm..ape lagi ek. Kemas rumah nak buat minggu last di rumah...sapu2, mop lantai, cat pagar, and so on.

7. Ops lupa plak duit raya! Duit raya belen tahun lepas ade banyak lagi uols. Ade dalam 2 ratus lebih tak digunakan. Semua duit baru2...wangiii. So tinggal nak menambah sket2 jer lagi. Kami peruntukkan lebih kurang RM500 untuk duit raya...tak banyak tak sikit..bebudak datang beraya bagi sengget sudehh. Nanti hilang nyusahkan mak ko jer nak ganti. Hehehe...Anak buah yang besar2 jer dapat duit merah...tu pon 3 orang jer anak buah yang dikira besar la jugak. Anak buah yang kekecik bagi duit hijau...cukup ler tuh..Korang gi lah beraya dari pagi sampai malam nak dapat duit raya banyak yek..Tunggu Acu dapat bonus baru leh bagi korang duit raya banyak skett...

8. Haa cakap pasal bonus, kami kat opis nih dah muka toye dah menunggu bonus masuk sebelum raya. Tapi risik2 dari HR katenye nan ado sebelum raya...Lepas raya memang kompem. Haishhhh kasihanilah kami kuli2 yang sengkek ni dato' sri...Dato' Sri taknak ke bagi kami hadiah raye..kami tak mintak macam2, mintak masukkan bonus sebelum raya jer...hukhuk. Kalau dapat macam tahun lepas syokk gak. 4,6bulan bonus. *Masih berharapan tggi PCEO wat surprise bonus masuk sebelom raya..isk isk



Dah cukup lah wishlist saya tuh. Korang camne??




Tuesday, August 16, 2011

Rumah Oh Rumah

Minggu lepas hubby request sy untuk postkan kat FB iklan pasal rumah sewanya di Ampang. Sy tanye nape?? Die kate tenant dah 3bulan tak bayar. What?? 3bulan tak bayar boleh pulakkk laki den berdiam diri...aduhaiii lelaki oh lelaki. Kalau ahkak la kan sebulan tak bayar pon ahkak dah bising. Seb baik aritu mintak deposit 2+1 so 2bulan tak bayar tuh cover balik ngan deposit. Kira rugi sebulan gitu..Haihhh sebulan tetaplah duit kan...Selama ni ai malas nak amik tau sangat sebab tu kan umah die..Ingatkan die boleh la manage betul2 pasal rental, tenant and what so ever. So bulan ni lakiku adalah sengkek sikit sebab kene cover loan rumah Ampang tu...dah la nak raya..isk isk...

Tapi alhamdulillah, iklan2 kami mendapat sambutan..dah ade 2,3 orang yang betul2 berminat. So kami akan amik sape yang confirm dulu..Ade satu family ni confirm nak masuk lepas raya but kami bagitau kalau ade yang nak masuk lagi awal kami kene la let go jugak. So family ni diwakili anaknya sanggup bayar deposit dulu...Alhamdulillah..rezeki di bulan Ramadhan. Lepas ni Puan Shila ni kenela monitor hal nie. Kang ade yang jadi macam kes lepas 3bulan tak bayar sewa...kamu duduk free2 kah?? Mase memula dengar hangen jugak dan pelik dengan manusia ni...Kami bukan rumah kebajikan, rumah ni pon masih ade loan di bank..sesedap jer dorang duduk goyang kaki tak bayar kan...hmmmm

Condition rumah sekarang ni tak taula camne keadaannye. Tah2 macam kapal pecah..haruslah kami bersihkan dan betulkan ape yang patut sebelum tenat baru masuk. Sebenarnye pening kepala jugak handle rumah sewa nih bila penyewa2 kepala tak betol. Sebelom ni lagi best ade pasangan nih, katenye baru kawen dan si isteri pregnant 2bulan..Pak Pais plak tak mengecheck surat nikah dorang mase nak masuk sewa. Bila dorang dah lewat bayar 2bulan laki den pegi la check. Umah tutup, Call2 tak angkat..ok fine seb baik ade mintak details alamat opis si pompuan. Pak Pais call opis die, orang kat opis tu bagitau die takde cuti kawen?? Pak pais tanye, baru buat majlis ke...kawannye jawab taklah, die baru nak nikah la ni..buat majlis sekali...Hmmm...sahla dorang duduk bersekedudukan selama ini...Pak Pais ape lagi, pegi umah tu masuk rupanye barang2 dah clear.. (Hampeh memang dorang nak lari dah) Tapi ade beberapa barang lagi tak diambil. Pak Pais lontar je ke luar rumah dan sms 'kalau nak barang korang sila amik kat luar rumah. Kurang Ajar!' Haa gitu la lakiku kalau kemarahan dah memuncak.

Lepas dari tu kalau ade tenant kate dah kawen haruslah kami check surat nikah dan IC dorang. Dah macam JAIS plakkks! tapi sebab kami takmo bersubahat wajiblah buat macam tu...Hopefully lepas2 nie tak banyak la problem lagi..penat dah dealing ngan tenant2 macam nie.




Friday, August 12, 2011

12 Hari Puasa Dugaan Datang

Salam uolls, arini dugaan berat datang. huhuuu berat la sangat...Iolls tersangat la lapar dan pedih perut arinie..Tak penah lak arsa camni...

Kisahnye malas bangun sahur...pak Pais kejut bangun pon liat sungguh nak bangun. Die keje malam so balik keje kul 4lebih terus la panaskan bi hun yang ai masak semalam..Kelentang..kelentung kat dapor. Pehtu siap miscall bini die kat bilik.. Ape mendenye miscall2 bagai..memangla ahkak kensel terus. Pehtu die naik atas kejut "Syg, bangun...taknak sahur ke??" sy jawab " Taknak...tak larat...gi lah makan sane" Eh die tak putus asa, bawakkan air masak ke bilik pulak.Dipaksanye ai minum, okeh minum tapi seteguk jer pehtu sambung Zzzzzz lagik. Ya Allah bile bangun dan pikir2 balik teruk benor perangai haku semalam kan...Tah pe bende yang mengantuk sangat tah.

Dan laki ai pon tak koser nak layannn sudahnye die makan bi hun sambil tengok tv. Sekarang hamekkkk haku kelaparan puler. Pedih2 perut dah jangan gastrik sudahhh. Selalu ok jer larat jer bangun ngantuk2 pon. Semalam memang energy out! Ok lah ai nak tido sebentar melayan perut yang berdendang sayang nih....Cepat ler 4.45...mau balikkkk.


Happy Weekend Ya!



Thursday, August 11, 2011

Makanan Lagiii....*Ayam Masak Kicap*

Di bulan pose takde bende lain nak hapdet asek2 resipi jer lah yer...
Nak bagi resipi ayam masak kicap versi mak den Puan Sadiah tersayang tuh. Ayam masak kicap neh masak aritu dah lame daaa tapi baru pose2 nak hapdet resipinya. Zassssss....

Terliurrrr plaks tengok ayam masak kicap yang ireng nih !

Bahan-Bahan:
*1 ekor ayam potong 12 atau 16 - digoreng dahulu jgn terlalu garing
*kicap pekat
*kicap makan biasa
*1batang serai
*2inci halia
*1batang kayu manis
*3biji buah pelaga
*2biji bunga lawang
*1 biji Bawang merah -tumbuk
* 4 ulas bawang putih - tumbuk
*Sedikit air asam jawa
*2 sudu lada putih biji ditumbuk halus
*1 sudu kerisik (optional xletak pon tak pe)
*Lada merah di belah tengah
*Daun bawang
*Garam dan gula

1.Panaskan minyak, masukkan serai dan kulit kayu manis. Masukkan bawang2 yg ditumbuk bersama halia. Tumis sampai naik bau. Masukkan kicap pekat dan kicap biasa, kacau.
2.Masukkan air asam, garam dan gula kacau sampai sebati dan pekat sket.kalau terlalu pekat tambah air. Masukkan kerisik dan kacau lagi. Masukkan ayam pulak
3. Kacau sebati kuah bersama ayam, masukkan lada merah, lada sulah dan last sekali daun bawang. Siap!




Wednesday, August 10, 2011

Nasi Carrot & Grilled Chicken In Spiced Yogurt

Saya nak hapdet resipi nie...


Nasi Carrot
2 cawan beras bathmati….basuh dan toskan
2 cawan carrot  – saya parut kasar-kasar.
1/2 cawan susu cair
3cawan air – saya letak air rebusan isi dan tulang2 ayam
1 kiub ayam knorr
1 sudu kecil gula
garam

Bahan Tumis
2 sudu besar rempah kurma – saya tak letak..huhu
4 ulas bawang merah – tumbuk kasar
3 ulas bawang putih – tumbuk kasar
2 cm halia -mayang
2 sudu besar mentega/marjerin
kulit kayu manis
2 kuntum bungka lawang
3biji bunga cengkih
2 biji buah pelaga
1 tangkai daun ketumbar…..mayang
daun pandan……..simpulkan

Cara
1. Panaskan minyak sapi dalam periuk Rice Cooker dan masukkan bahan tumis,bawang & halia yg dimayang dan daun pandan.
2. Bila dah wangi masukkan rempah kurma/beriani. Biarkan naik minyak.
3. Masukkan air, garam, gula, kiub ayam knorr dan susu cair. Biarkan mendideh.
4. Masukkan beras, carrot dadu dan daun ketumbar.
5. Alihkan periuk kedalam Rice Cooker dan biarkan masak saperti nasi biasa.
6. Hidangkan dengan ayam bakar, sup dan salad sayur. Saya hidang dengan ayam bakar yogurt dan acar karot.

Grilled Chicken In Spiced Yogurt
Ayam(dibersihkan dan di tos ) * sy guna 2 bahagian tigh sajer + 2 wings. Kalau nak masak sekor tambahkan jer spices2 di bawah kepada 1 sudu/yogurt = 1cawan
1/2 cawan yogurt/tairu
1 sudu makan minyak zaitun atau minyak sayuran
2 sudu makan jus lemon - sy tak sukat letak sesuak hati jer
1 sudu makan garam
2 – 3 sudu makan gula – ikut citarasa
sedikit perasa jika suka
1 sudu makan serbuk cili
1/2 sudu makan campuran jintan kasar dan halus – ditumbuk
1/2 sudu makan biji ketumbar – ditumbuk
3/4 sudu makan lada hitam – ditumbuk
1/2 serbuk kayu manis
4 ulas bawang putih– blend
2cm halia -blend
1 batang serai -blend

Cara penyediaan
1. Satukan semua bahan2 di atas.
2. Kemudian perap dalam peti sejuk semalaman atau 1-3 jam pada suhu bilik. Ikut suka nak perap lama mana… lebih lama kita perap ayam tu lebih sedap.
3. Susun ayam dalam tray kemudian bakar ayam dalam ketuhar/oven selama 45 minit-1 jam, ikut saiz ayam.
4. Semasa bakar tu, jangan lupa balik2kan ayam tadi agar rata masaknya.
5. Bila masak angkat dan hidangkan dengan nasi karot dan acar

Nasi Carrot sesudah dimasak...

Ayams dah perap 2jam..belum dimasuk ke oven...


Hot From the Oven !!

Nasi Carrot served with Grilled Chicken Spiced Yogurt + Acar Jelatah


Okeh selamat mencuba yer teman2...



Tuesday, August 9, 2011

Birthday + Anniversary + Birthday Celebration

Alhamdulillah....sudah 26tahun sy hidup di muka bumi Allah ni.. Syukur Ya Allah kerana masih memberikanku nafas, kesihatan dan rezekiMu...
Hari sabtu 6 Aug hari ulangtahun saya...hari ni pula 8 Aug Anniversary ke-2 kami...Tak lama lagi birthday anak dara kami pula..A Month Full of Celebration !! Tahun ni saya tak request hubby untuk bawak makan2 di luar...oleh kerana semuanya kebetulan jatuh pada bulan Ramadhan jadi saya decide nak memasak sajer dirumah...Saya mau menggunakan hasil air tangan saya untuk keluarga kecil ini...
Mari lihat apa yang saya masak jom !!

-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-


I made a Pizza !!...Dari uli doh, buat sos sume handmade dan homemade tau...
Yang sedihnye Pak Pais tak caye saya buat sendiri pizza nih...Die cakap saya beli kat Dominos Setia Alam. Cetttttt berfeluh2 den menguli tepung...Elehhh sebenarnye die nak cakap pizza ai buat sama macam Domino's kan...kannnn


Homemade Pizza Sukati served with Garlic Bread and Mushroom Soup for my Birthday...

Sendiri nye birthday sendiri masak yer...heeehuuu


DAN....
Untuk Anibeseri saya masak spesel sket....hehehehehehe...

Grilled Chicken in Spiced Yogurt...baru kuar oven


Nasi Carrot + Grilled Chicken Spiced Yogurt + Acar Jelatah...
Hubby cakap sedapppp...leh wat selalu...heheh

Dan ini hidangan hari jumaat lepas....
Macaroni and Cheeseeee !!



Haaa now jangan ditanye nape Pak Pais makin membolat...kalau dah hari2 makan cheese...heheh
Selamat Ulangtahun buat diriku dan Happy 2nd Anniversary juge....
Psttt...ni backdated entry coz blog ni macam hampeh jer lembap semacam nak upload gamba...




Saturday, August 6, 2011

It's My Birthday...It's My Birthday

Hehehe sape yg nyanyi tu ek.Lupa penyanyi die..Mizz Nina feat Colbie ek? Untuk makluman today borthday ai yg ke 16tahun !!! Gegege...Growing old is mandatory, Growing up is optional kann...

Semoga dengan pertambahan usia nie saya semakin matang membuat keputusan, semoga dilimpah rezeki, diberi kesihatan yg baik dan dipanjangkan umur olehNya. Semoga setiap urusan sy dipermudahkan...Amiinn..

Kami tak decide nk celebrate2 di luar..sebabnye seperti biase sy akan gunakan skill memasak sy untuk makan dirumah saje..dahla weekdays xdapat masak2 sgt so it's the time la kan.hehehe cadangnye nk buat pizza !!

Ok ler babai ai nak pi uli doh plak yer. See Ya!

Thursday, August 4, 2011

Perbualan Laki Bini Auwwww!

Semalam kan sesi berbalas emel ngan Pak Pais. Die pegi send emel pasal ade kes kat midvalley satu minah ni hampir2 jadi mangsa rogol dan bunuh. Pak Pais sajer hantar emel tu sebab die tau bini die nie dok sukaaaaa sangat bertapa kat midvalley kekdahnye. Ahh malas nak citer pasal kes tu yang den nak citer ialah pasai apa ktorg berbalas emel..gegegege. Sila jangan muntah ijo akan konversasi ini yer...



Syg: Elehhhh minah tu kan drive kete..syg kan naik shuttle bas. So xyah ler riso kan orang nak tipu2 tayar pancit kat parking...

B: saje jer send emel...mane ler tau insaf ke nak gi mid valley tuh. Menjawabbbbb je mami nih

Syg: Takde insaffff nyee... Mid valley tu kan tempat bermain2 mami, kak izan dan oja.kuikuikui

B: tempat bermain ke tempat habiskan duit???

Syg: (Trus tukar topik) Eh b....10 ogos kan kat Putrajaya ade jualan terus dari kilang baju2 branded. Mami nak pegiiiiiiii

B: Nak pegi naik ape?

Syg: Aisehh...naik kete la b bawak. Eleh mami pon dah tau dah pusing2 kat putrajaya tu kacang jer...dont underestimate me ok...Mami dah drive sampai Simpang Ampat lagi...

B: So pegi lah sendiri. Mayra cakap dengan ayah die nak tido. Tak suka sesak2 tempat orang ramai tu

Syg: Eleh Myra tuh nampak mami jer menggeletis nak ikot. takdenye die nak tidooo....

B: ade jer nak menjawab


Suka tauuuuu...Eh baru perasan den memang suka potpet potpet kat pak pais. sampaikan kalau citer2 kat die kan die suka buat2 hangguk2 kepala macam orang mengantuk tuh. Suka benor menaikkan darah amarah hambe ni...Mencik! Elehhhh kalau takde bini yang potpet2 rumah tak ceria kannnnn....hikhikhik





Wednesday, August 3, 2011

Salam Ramadhan *Entry Panas

Wahhhh lamenye tak hapdet belog femes nih...gegege femes kah?? Rinduuuu tak kat ai??? Entry panas sebab baru nak panaskan blog yang bersawang...ekekeke

Pertama sekali nak ucapkan kat rakan2 semua selamat menyambut Ramdhan Al-Mubarak yer...wahhhh kemunculan Ramadhan kali nie mengingatkan saya pada Ramadhan lalu..Ramadhan tahun lalu saya sedang sarat uolls..tunggu dak Mayra nak keluar, tak keluar2...heheh

Lately ni agak busy, busy dengan kerja2 opis, busy dengan life..tengah adapting new environment sebagai isteri, dan ibu..tahun lepas sebagai isteri jer...sejak bulan pose ni kene bangun lagi awal kene masak sahur sambung plak masak bekal Myra gi skolah...huhuuu. Ponattt, ngantuks tapi demi keluarga tercinta tak de hal lah kan..Mak2 kita dulu pon macam tu jugak..pepagi dah bangun masak kan...

1 Ramadhan pastilah sambut di Johor...dapat air katira, teguk macam air masak jer..tau tak air katira tuh ape..Rasa macam soya tapi bukan soya..ade bunga dan biji selasih..kale putih...sangat menyegarkan badan untuk bukak pose...So semalam 2 Ramadhan adalah hari pertama saya buka puasa dirumah..tak tau nak handle camne sebenarnye..boleh kuar opis kul 515, tunggu LRT, gitu gini kul 6 jugak baru sampai KJ. Kene amik Myra dulu nanti lambat2 OT jalan...lepas amik Myra pegi bazar Setia Alam yg tak semenggah tuh. ajak Pak Pais gi bazar ramadhan Meru die takmo sebab katenye Meru jammed petang2 gini. Mencikkk laa! Sudahnye beli lauk beli je la...tak best sangat tapi dah tak sempat masak nak wat cane kan..

Owh yer sabtu lepas saya berjaya drive sendiri dari rumah di Setia Alam ke Melaka...weehuuuu. Pertama kali seumo hidup drive tanpa suami disebelah..Yg disebelah adalah mak dan Myra..baru jer 15minit masuk kete Myra dah zzzzzz! Pak Pais dah balik melaka 2hari lebih awal sebab nak bawak FIL gi checkup lepas operate tu. So disebabkan nak balik ke johor takkan Pak Pais nak balik semula ke shah alam, patah balik semula ke selatan balik johor. So kenelah den bawak kete sendiri..Untuk makluman, itulah pertama kali ku bawak kete sendiri kuar dari KL...hukhuk. Jalan2 KL sensorang pon tak penah lagi...Mendebarkan tau...Tapi alhamdulillah, selamat semuanya...Mak cakap eh cepatnye sampai. "Laju ke ku bawak kete ek?" Rasanya 100kmj kot paling laju ritu. Highway kan...jalan clear cepatla sampai.

Weekend ni nak masak dirumah yang pastinya...Sudah ade list2 menu yang akan dikerjakan weekend nanti...heheh tungguuuu. Ai sangat rindu kat blog tak sempat nak BW belog korang...