Skip to main content

Posts

Showing posts from August, 2011

Salam Aidilfitri Buat Semua

Hari nie sy last keje...opis pon masih ramai orang lagi..masing2 amik cuti lepas raya..kat sini kene ganti2..kalau nak amik cuti sebelum raya lepas public holiday raya 3 kene lah naik keje...So ramailah yang masih gigih ke opis sebab masing2 nak cuti lame kan termasuklah sy..huhuuu. Sy akan bercuti sampai 5 Sept...10hari gitu ai cuti...suke..suke...!
Insyaallah akan pulang ke kampung Pak Pais di Melaka hari Ahad ni sebab sabtu masih ade follow-up check up dak Myra di DEMC..Dr.Roliza nak check balik condition die sebelum balik raya...Then Raya ke-3 insyaallah sudah berada di Johor kampung halamanku terchenta ! Yeehuu. Owh sy sangat bersyukur ade kampong..sangat2 seronok sambut hari raya di kampung sy nih..Nanti sy citer kenapa. Pssttt...dear frens yg berada di Johor nanti, jemputlah ke rumah mak sy yer..leh kita gosips2.
Dikesempatan ini, ingin sy meminta maaf kepada rakan2 samada alam maya atau realiti kalau ada tersalah perbuatan, kata-kata atau tulisan yang menginggung perasaan kalia…

Makanan lagi...Lontong Johor

Ari senin lepas mak datang..sesajer la buat lontong dah lame tak makan...saya suka lontong yang simple jer makan ngan ketupat nasi bersama sambal tumis atau sambal udang. Ter-rajin plaks wat rendang ayam sampai gas kt dapor tu habesss wooo...hahah. Seb baik Pak Pais jenis ade spare je tong gas ade isi kat rumah. kalau tak kene la tunggu die balik keje baru sambung masak. Setahun sekali wat rendang lupa2 resipi die. Hantam sajalah labuu...

Hidangan buka puasa senin lepas, lontong ngan telur rebus, rendang ayam, ketupat segera, agar2/lengkong pandan santan ngan semangka. Laki ai tak tau ape tuh semangka uols...die tau tembikai jer. p/s:Gamba main snap jer sebab tak sempat nak cecantik. sambal udang tak sempat masak gas habis suda...
Lontong Johor
*3-4biji bawang merah -blender *1biji bawang besar -blender *4ulas bawang putih -blender *2inchi kunyit hidup-blender *Udang kering 2-3sudu bergantung pada bape banyak lontong nak dimasak *Udang size besar dalam setengah kilo lagi banyak lagi sedap *S…

Myra Warded @ DEMC

Salam kawan2 sumer..mesti rindu kat blog ai kan sebab 6hari ai tak update blog...huhuuu.
Khamis lepas 18/8 Myra telah warded kat DEMC Specialist Hospital..kami pilih hantar ke DEMC sebab maknye feeling2 nak bersalin anak ke-2 kat sini nanti...hohoho.Sudah jatuh hati sama hospital ini..Insyaallah kalau ade rezki lagi kan...Sibuk pi tingkat Labor Room la plak wat tour hospital padahal anak yang kene warded..heehuu. Well, DEMC emang besttt wooo...tak macam dok spital...sebab bill pon best kan..tapi kompeni cover so bleh la senyum lebar gitu...^___^. Alhamdulillah Myra dah sihat, riang gumbira sekarang nih...
Meh nak citer pasal Myra nie. Die kene Acute Broncholitis...takla serius tapi kene amik neb every 3-4hours. Boleh jer tak warded tapi kene ulang alik la time nak amik neb tuh. Adekah kami mahu ulang-alik? Sudah tentu tak larat okeh..duit minyak lagi...So berkampung lah kami sampai Ahad pagi...Hari sabtu kahak dah clear kene neb pon every 6hours...Sebenarnye sy entitle untuk 2bedded ro…

Persiapan Raya

Persiapan raya kami baru separuh kot...Korang camne? Dah siap dah? Mari lihat list saya ni:
1. Baju2 raya (baju kurung, baju melayu) dah tempah..tinggal amik kat tailor jer.
2. Langsir raya my sis yang jahitkan dah siap tinggal digantung jer...tapi saya kene ubah railing (takpe Pak Pais buat) dan sy ganti untuk living room sajer 2 tingkap cukuplah tu...takyah beria sangat kan..ala kadar sudah.
3. Baju raya myra mak sy buatkan baju2 kurung die, ade 2pasang. Baju2 jalan ada la dalam 4,5 helai dah ade..sebenarnye baju2 tu dah lama beli dan hadiah dari kawan2 tapi besar...so bile tengok2 myra dah muat dah pakai...jimattt tak yah beli lagi. Kalau nak tambah lagi pon selai dua je kott...
4. Kasut raya myra dan mummy lom beli lagi..dari sehari ke sehari nak gi Sogo tak pegi2...Kasut myra sy suka kasut Osh Kosh dulu kat midvalley kedainye senangla nak cari sekarang dorang dah pindah sogo...jauhh membantutkan hasrat sy jer...Mummy beli kasut kat Vincci jer lah. Dah berkenan kat 1 wedges tuh...ha…

Rumah Oh Rumah

Minggu lepas hubby request sy untuk postkan kat FB iklan pasal rumah sewanya di Ampang. Sy tanye nape?? Die kate tenant dah 3bulan tak bayar. What?? 3bulan tak bayar boleh pulakkk laki den berdiam diri...aduhaiii lelaki oh lelaki. Kalau ahkak la kan sebulan tak bayar pon ahkak dah bising. Seb baik aritu mintak deposit 2+1 so 2bulan tak bayar tuh cover balik ngan deposit. Kira rugi sebulan gitu..Haihhh sebulan tetaplah duit kan...Selama ni ai malas nak amik tau sangat sebab tu kan umah die..Ingatkan die boleh la manage betul2 pasal rental, tenant and what so ever. So bulan ni lakiku adalah sengkek sikit sebab kene cover loan rumah Ampang tu...dah la nak raya..isk isk...
Tapi alhamdulillah, iklan2 kami mendapat sambutan..dah ade 2,3 orang yang betul2 berminat. So kami akan amik sape yang confirm dulu..Ade satu family ni confirm nak masuk lepas raya but kami bagitau kalau ade yang nak masuk lagi awal kami kene la let go jugak. So family ni diwakili anaknya sanggup bayar deposit dulu...Al…

12 Hari Puasa Dugaan Datang

Salam uolls, arini dugaan berat datang. huhuuu berat la sangat...Iolls tersangat la lapar dan pedih perut arinie..Tak penah lak arsa camni...
Kisahnye malas bangun sahur...pak Pais kejut bangun pon liat sungguh nak bangun. Die keje malam so balik keje kul 4lebih terus la panaskan bi hun yang ai masak semalam..Kelentang..kelentung kat dapor. Pehtu siap miscall bini die kat bilik.. Ape mendenye miscall2 bagai..memangla ahkak kensel terus. Pehtu die naik atas kejut "Syg, bangun...taknak sahur ke??" sy jawab " Taknak...tak larat...gi lah makan sane" Eh die tak putus asa, bawakkan air masak ke bilik pulak.Dipaksanye ai minum, okeh minum tapi seteguk jer pehtu sambung Zzzzzz lagik. Ya Allah bile bangun dan pikir2 balik teruk benor perangai haku semalam kan...Tah pe bende yang mengantuk sangat tah.
Dan laki ai pon tak koser nak layannn sudahnye die makan bi hun sambil tengok tv. Sekarang hamekkkk haku kelaparan puler. Pedih2 perut dah jangan gastrik sudahhh. Selalu ok jer …

Makanan Lagiii....*Ayam Masak Kicap*

Di bulan pose takde bende lain nak hapdet asek2 resipi jer lah yer... Nak bagi resipi ayam masak kicap versi mak den Puan Sadiah tersayang tuh. Ayam masak kicap neh masak aritu dah lame daaa tapi baru pose2 nak hapdet resipinya. Zassssss....
Terliurrrr plaks tengok ayam masak kicap yang ireng nih !  Bahan-Bahan: *1 ekor ayam potong 12 atau 16 - digoreng dahulu jgn terlalu garing *kicap pekat *kicap makan biasa *1batang serai *2inci halia *1batang kayu manis *3biji buah pelaga *2biji bunga lawang *1 biji Bawang merah -tumbuk * 4 ulas bawang putih - tumbuk *Sedikit air asam jawa *2 sudu lada putih biji ditumbuk halus *1 sudu kerisik (optional xletak pon tak pe) *Lada merah di belah tengah *Daun bawang *Garam dan gula
1.Panaskan minyak, masukkan serai dan kulit kayu manis. Masukkan bawang2 yg ditumbuk bersama halia. Tumis sampai naik bau. Masukkan kicap pekat dan kicap biasa, kacau. 2.Masukkan air asam, garam dan gula kacau sampai sebati dan pekat sket.kalau terlalu pekat tambah air. Masukkan kerisik dan kac…

Nasi Carrot & Grilled Chicken In Spiced Yogurt

Saya nak hapdet resipi nie... 
Nasi Carrot
2 cawan beras bathmati….basuh dan toskan 2 cawan carrot  – saya parut kasar-kasar. 1/2 cawan susu cair 3cawan air – saya letak air rebusan isi dan tulang2 ayam 1 kiub ayam knorr 1 sudu kecil gula garam
Bahan Tumis 2 sudu besar rempah kurma – saya tak letak..huhu 4 ulas bawang merah – tumbuk kasar 3 ulas bawang putih – tumbuk kasar 2 cm halia -mayang 2 sudu besar mentega/marjerin kulit kayu manis 2 kuntum bungka lawang 3biji bunga cengkih 2 biji buah pelaga 1 tangkai daun ketumbar…..mayang daun pandan……..simpulkan
Cara 1. Panaskan minyak sapi dalam periuk Rice Cooker dan masukkan bahan tumis,bawang & halia yg dimayang dan daun pandan. 2. Bila dah wangi masukkan rempah kurma/beriani. Biarkan naik minyak. 3. Masukkan air, garam, gula, kiub ayam knorr dan susu cair. Biarkan mendideh. 4. Masukkan beras, carrot dadu dan daun ketumbar. 5. Alihkan periuk kedalam Rice Cooker dan biarkan masak saperti nasi biasa. 6. Hidangkan dengan ayam bakar, sup dan salad sayur. Saya hid…

Birthday + Anniversary + Birthday Celebration

Alhamdulillah....sudah 26tahun sy hidup di muka bumi Allah ni.. Syukur Ya Allah kerana masih memberikanku nafas, kesihatan dan rezekiMu... Hari sabtu 6 Aug hari ulangtahun saya...hari ni pula 8 Aug Anniversary ke-2 kami...Tak lama lagi birthday anak dara kami pula..A Month Full of Celebration !! Tahun ni saya tak request hubby untuk bawak makan2 di luar...oleh kerana semuanya kebetulan jatuh pada bulan Ramadhan jadi saya decide nak memasak sajer dirumah...Saya mau menggunakan hasil air tangan saya untuk keluarga kecil ini... Mari lihat apa yang saya masak jom !!
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

I made a Pizza !!...Dari uli doh, buat sos sume handmade dan homemade tau... Yang sedihnye Pak Pais tak caye saya buat sendiri pizza nih...Die cakap saya beli kat Dominos Setia Alam. Cetttttt berfeluh2 den menguli tepung...Elehhh sebenarnye die nak cakap pizza ai buat sama macam Domino's kan...kannnn

Homemade Pizza Sukati served with Garlic Bread and Mushroom Soup for my Birthday...
Sendiri nye birthday sen…

It's My Birthday...It's My Birthday

Hehehe sape yg nyanyi tu ek.Lupa penyanyi die..Mizz Nina feat Colbie ek? Untuk makluman today borthday ai yg ke 16tahun !!! Gegege...Growing old is mandatory, Growing up is optional kann...

Semoga dengan pertambahan usia nie saya semakin matang membuat keputusan, semoga dilimpah rezeki, diberi kesihatan yg baik dan dipanjangkan umur olehNya. Semoga setiap urusan sy dipermudahkan...Amiinn..

Kami tak decide nk celebrate2 di luar..sebabnye seperti biase sy akan gunakan skill memasak sy untuk makan dirumah saje..dahla weekdays xdapat masak2 sgt so it's the time la kan.hehehe cadangnye nk buat pizza !!

Ok ler babai ai nak pi uli doh plak yer. See Ya!

Perbualan Laki Bini Auwwww!

Semalam kan sesi berbalas emel ngan Pak Pais. Die pegi send emel pasal ade kes kat midvalley satu minah ni hampir2 jadi mangsa rogol dan bunuh. Pak Pais sajer hantar emel tu sebab die tau bini die nie dok sukaaaaa sangat bertapa kat midvalley kekdahnye. Ahh malas nak citer pasal kes tu yang den nak citer ialah pasai apa ktorg berbalas emel..gegegege. Sila jangan muntah ijo akan konversasi ini yer...


Syg: Elehhhh minah tu kan drive kete..syg kan naik shuttle bas. So xyah ler riso kan orang nak tipu2 tayar pancit kat parking...
B: saje jer send emel...mane ler tau insaf ke nak gi mid valley tuh. Menjawabbbbb je mami nih
Syg: Takde insaffff nyee... Mid valley tu kan tempat bermain2 mami, kak izan dan oja.kuikuikui
B: tempat bermain ke tempat habiskan duit???
Syg: (Trus tukar topik) Eh b....10 ogos kan kat Putrajaya ade jualan terus dari kilang baju2 branded. Mami nak pegiiiiiiii
B: Nak pegi naik ape?
Syg: Aisehh...naik kete la b bawak. Eleh mami pon dah tau dah pusing2 kat putrajaya tu kacang…

Salam Ramadhan *Entry Panas

Wahhhh lamenye tak hapdet belog femes nih...gegege femes kah?? Rinduuuu tak kat ai??? Entry panas sebab baru nak panaskan blog yang bersawang...ekekeke
Pertama sekali nak ucapkan kat rakan2 semua selamat menyambut Ramdhan Al-Mubarak yer...wahhhh kemunculan Ramadhan kali nie mengingatkan saya pada Ramadhan lalu..Ramadhan tahun lalu saya sedang sarat uolls..tunggu dak Mayra nak keluar, tak keluar2...heheh
Lately ni agak busy, busy dengan kerja2 opis, busy dengan life..tengah adapting new environment sebagai isteri, dan ibu..tahun lepas sebagai isteri jer...sejak bulan pose ni kene bangun lagi awal kene masak sahur sambung plak masak bekal Myra gi skolah...huhuuu. Ponattt, ngantuks tapi demi keluarga tercinta tak de hal lah kan..Mak2 kita dulu pon macam tu jugak..pepagi dah bangun masak kan...
1 Ramadhan pastilah sambut di Johor...dapat air katira, teguk macam air masak jer..tau tak air katira tuh ape..Rasa macam soya tapi bukan soya..ade bunga dan biji selasih..kale putih...sangat menyega…