Skip to main content

Makanan lagi...Lontong Johor

Ari senin lepas mak datang..sesajer la buat lontong dah lame tak makan...saya suka lontong yang simple jer makan ngan ketupat nasi bersama sambal tumis atau sambal udang. Ter-rajin plaks wat rendang ayam sampai gas kt dapor tu habesss wooo...hahah. Seb baik Pak Pais jenis ade spare je tong gas ade isi kat rumah. kalau tak kene la tunggu die balik keje baru sambung masak. Setahun sekali wat rendang lupa2 resipi die. Hantam sajalah labuu...


Hidangan buka puasa senin lepas, lontong ngan telur rebus, rendang ayam, ketupat segera, agar2/lengkong pandan santan ngan semangka. Laki ai tak tau ape tuh semangka uols...die tau tembikai jer. p/s:Gamba main snap jer sebab tak sempat nak cecantik. sambal udang tak sempat masak gas habis suda...

Lontong Johor

*3-4biji bawang merah -blender
*1biji bawang besar -blender
*4ulas bawang putih -blender
*2inchi kunyit hidup-blender
*Udang kering 2-3sudu bergantung pada bape banyak lontong nak dimasak
*Udang size besar dalam setengah kilo lagi banyak lagi sedap
*Sayur2 wajib:-
Carrot potong panjang
Kacang panjang dirajang
Sengkuang - potong panjang2
Kobis (pilih kobis yang jenis rangup mahal sket..size die kecik jer berbanding kobis biase) - potong macam biase
*Tauhu digoreng dahulu dan potong kecik2 jgn hancur sudahh
*kentang potong kecil2 -
*Pucuk tahu direndam dulu - digunting
*Santan pekat dan santan cair

1.Tumis bahan2 yg diblend sampai pecah minyak, masukkan udang basah. Agak2 udang separuh masak masukkan santan cair. masukkan kentang dan pucuk tahu. Kentang jangan banyak sangat nanti kentang ni serap kuah. Masukkan garam
2. Agak2 kentang dah separuh empuk, masukkan carrot dan sengkuang. Bila dah empuk carrot, sengkuang masukkan kacang panjang, kobis, tauhu goreng dan santan pekat. 
3.Bila kuah start mendidih jer, rasa garam dan matikan api. Trus off api tuh even mase tu kacang belom masak sepenuhnya (tapi pastikan dah mendidih yer). Sayur2 tu akan masak nanti sebab kuah tu panas. Taknak overcooked sebab kuah lontong yg sedap sayur2 tu kene fresh dan crunchy2.
*Hidangkan dengan telur rebus, sambal tumis/sambal udang/sambal sotong. Sape tak bleh makan pedas makan lontong ngan kuah kacang pon sodap!

Notes: Kuah untuk lontong ni kami panggil Lodeh....

Comments

mizah said…
hahah..keluar jawanya...semangka...dirajang..hehehe...selamat mizah paham lagi...hee
shilafaizz said…
hahah.tu lah shila tak tau nak cakap ape rajang tuh..paham2 sendiri lah yer kome2 semua...
ashra said…
ishh..terliur dibuatnya..
hehe.sabtu ni da nak balik daa..leh cari lontong johor..hehe

selamat hari raya buat shila sekeluarga ya.maaf zahir batin.hepi2 dan bahagia selalu di aidilfitri bersama keluarga terchenta.

Popular posts from this blog

Spiral Spaghetti Goreng Ala Chef Shila

Di atas permintaan rakan-rakan di FB yang mem-view album resipi saye...dan merequest resipi dari saye terutamanya Epa Hassan...Dengan berbesar hati sekali saye sanggup dan rela membocorkan resipi turun temurun nenek moyang..huahuaaa...Kawan2, nak masakan sedap ni sebenonye kena ade satu skill, skill 'pandai agak-agak'...cmno tu? maksudnye, kalau orang tanye bape banyak lada nak letak? agak2 jer...ha gitu ler... hikhik
~Ha menarik tak spaghetti saye ni? (klu xmenarik sudah, ade ku kesah..)
Bahan2:
Spiral Spaghetti 250gram/setengah paket - 4 org makan (nak pasta lain pun boleh elbow ke,shell ke ikut sedap mate..saye suka guna brand San Remo atau Fusilli) *Seafood - Udang, sotong dsb...tapi saye suka guna udang saje (Udang saiz L atau M) *Minced chicken/beef *Lada kering - gunting dan direbus Bawang besar - sebiji Bawang putih - 4 ulas Sos Tiram *Sawi batang hijau *Carrot - dipotong panjang macam dalam gambar Telur - 2biji Garam dan bahan perasa (* = Ikut korang ler kalo suka letakla lebih...…

Mencari Hospital Bersalin

Weekend lepas sy dan en suami pergilah survey2 hospital bersalin di sekitar klang dan shah alam nih...kat shah alam SJMC, DEMC femes jugak tapi rates dah mcm KPJ lum lagi ade prob2 lain...maunye cecah 6k skali bersalin...sy kena berkira2 gak sbb company hanya cover tak sampai 1k pon maternity cost. Sy ade berkenan kat satu pusat bersalin ni dpt info pas survey kat intenet.ala2 pusrawi tapi kecik jelah sbb baru 2years beroperasi nmnya Pusat Bersalin Barakah. Doctor yg sambut baby sume pompuan (preferred coz dlm islam kne cari yg pompuan dulu dah xde barulah bleh doc llki yg sambut...maklumlah time bersalin tu sume aurat terbukak kan...). Tapi mslhnya kat sana hny menerima normal delivery, kalau ade prob kena hantar hospital lain tapi disambut oleh doc yg sama gak sbb pusat berslain tu xcukup facilities lagi. Hubby xprefer sebab yelah time bersalin tu mcm2 leh jadi, kot2 lah ade prob maunye aku kne transfer hosptal lain ms kepala baby dh nak terkeluar (nauzubillah kan...tapi bnyk kes yg…

Pengat Pisang

Semalam hari ahad, so oleh kerana tak bekerja sy pon teruja nk memasak...sy buatkan suami nasi lemak smbal udang + telur dadar, kacang,bilis goreng, tempe goreng n ulam timun bersama pencuci mulut pengat pisang..Sy nak share resipi membuat pengat pisang di sini...pengat pisang adalah manisan feveret sy...sy suka mkn time suam2 atau pun sejuk frm fridge..emm mungkin ramai dh terer buat pengat pisang tp cuba lihat2 maybe ada lain sikit dgn resipi kamu...check it out!



Bahan2:
Pisang nipah dipotong kecil2 - Sesisir
Kelapa Parut  - Sebiji
Gula Kabung/ Gula Melaka - 1/2 biji dicincang halus
Biji Sagu
Gula Pasir - 2 sudu
Secubit Garam
Daun Pandan

Cara Memasak:
1. Kelapa parut diambil santan nya, diasingkan yg pekat dan yg cair (perahan pertama dicampur air sedikit saje utk dptkan santan yg betul2 pekat kira2 satu cawan). Untuk santan cair agak2 ler banyak mane pisang tu ye..senang kate buat 2 kali perahan santan cair
2. Panaskan santan cair terlebih dahulu atas api , masuk pisang yg telah di…