Wednesday, August 24, 2011

Makanan lagi...Lontong Johor

Ari senin lepas mak datang..sesajer la buat lontong dah lame tak makan...saya suka lontong yang simple jer makan ngan ketupat nasi bersama sambal tumis atau sambal udang. Ter-rajin plaks wat rendang ayam sampai gas kt dapor tu habesss wooo...hahah. Seb baik Pak Pais jenis ade spare je tong gas ade isi kat rumah. kalau tak kene la tunggu die balik keje baru sambung masak. Setahun sekali wat rendang lupa2 resipi die. Hantam sajalah labuu...


Hidangan buka puasa senin lepas, lontong ngan telur rebus, rendang ayam, ketupat segera, agar2/lengkong pandan santan ngan semangka. Laki ai tak tau ape tuh semangka uols...die tau tembikai jer. p/s:Gamba main snap jer sebab tak sempat nak cecantik. sambal udang tak sempat masak gas habis suda...

Lontong Johor

*3-4biji bawang merah -blender
*1biji bawang besar -blender
*4ulas bawang putih -blender
*2inchi kunyit hidup-blender
*Udang kering 2-3sudu bergantung pada bape banyak lontong nak dimasak
*Udang size besar dalam setengah kilo lagi banyak lagi sedap
*Sayur2 wajib:-
Carrot potong panjang
Kacang panjang dirajang
Sengkuang - potong panjang2
Kobis (pilih kobis yang jenis rangup mahal sket..size die kecik jer berbanding kobis biase) - potong macam biase
*Tauhu digoreng dahulu dan potong kecik2 jgn hancur sudahh
*kentang potong kecil2 -
*Pucuk tahu direndam dulu - digunting
*Santan pekat dan santan cair

1.Tumis bahan2 yg diblend sampai pecah minyak, masukkan udang basah. Agak2 udang separuh masak masukkan santan cair. masukkan kentang dan pucuk tahu. Kentang jangan banyak sangat nanti kentang ni serap kuah. Masukkan garam
2. Agak2 kentang dah separuh empuk, masukkan carrot dan sengkuang. Bila dah empuk carrot, sengkuang masukkan kacang panjang, kobis, tauhu goreng dan santan pekat. 
3.Bila kuah start mendidih jer, rasa garam dan matikan api. Trus off api tuh even mase tu kacang belom masak sepenuhnya (tapi pastikan dah mendidih yer). Sayur2 tu akan masak nanti sebab kuah tu panas. Taknak overcooked sebab kuah lontong yg sedap sayur2 tu kene fresh dan crunchy2.
*Hidangkan dengan telur rebus, sambal tumis/sambal udang/sambal sotong. Sape tak bleh makan pedas makan lontong ngan kuah kacang pon sodap!

Notes: Kuah untuk lontong ni kami panggil Lodeh....

3 comments:

mizah said...

hahah..keluar jawanya...semangka...dirajang..hehehe...selamat mizah paham lagi...hee

shilafaizz said...

hahah.tu lah shila tak tau nak cakap ape rajang tuh..paham2 sendiri lah yer kome2 semua...

ashra said...

ishh..terliur dibuatnya..
hehe.sabtu ni da nak balik daa..leh cari lontong johor..hehe

selamat hari raya buat shila sekeluarga ya.maaf zahir batin.hepi2 dan bahagia selalu di aidilfitri bersama keluarga terchenta.

Wednesday, August 24, 2011

Makanan lagi...Lontong Johor

Ari senin lepas mak datang..sesajer la buat lontong dah lame tak makan...saya suka lontong yang simple jer makan ngan ketupat nasi bersama sambal tumis atau sambal udang. Ter-rajin plaks wat rendang ayam sampai gas kt dapor tu habesss wooo...hahah. Seb baik Pak Pais jenis ade spare je tong gas ade isi kat rumah. kalau tak kene la tunggu die balik keje baru sambung masak. Setahun sekali wat rendang lupa2 resipi die. Hantam sajalah labuu...


Hidangan buka puasa senin lepas, lontong ngan telur rebus, rendang ayam, ketupat segera, agar2/lengkong pandan santan ngan semangka. Laki ai tak tau ape tuh semangka uols...die tau tembikai jer. p/s:Gamba main snap jer sebab tak sempat nak cecantik. sambal udang tak sempat masak gas habis suda...

Lontong Johor

*3-4biji bawang merah -blender
*1biji bawang besar -blender
*4ulas bawang putih -blender
*2inchi kunyit hidup-blender
*Udang kering 2-3sudu bergantung pada bape banyak lontong nak dimasak
*Udang size besar dalam setengah kilo lagi banyak lagi sedap
*Sayur2 wajib:-
Carrot potong panjang
Kacang panjang dirajang
Sengkuang - potong panjang2
Kobis (pilih kobis yang jenis rangup mahal sket..size die kecik jer berbanding kobis biase) - potong macam biase
*Tauhu digoreng dahulu dan potong kecik2 jgn hancur sudahh
*kentang potong kecil2 -
*Pucuk tahu direndam dulu - digunting
*Santan pekat dan santan cair

1.Tumis bahan2 yg diblend sampai pecah minyak, masukkan udang basah. Agak2 udang separuh masak masukkan santan cair. masukkan kentang dan pucuk tahu. Kentang jangan banyak sangat nanti kentang ni serap kuah. Masukkan garam
2. Agak2 kentang dah separuh empuk, masukkan carrot dan sengkuang. Bila dah empuk carrot, sengkuang masukkan kacang panjang, kobis, tauhu goreng dan santan pekat. 
3.Bila kuah start mendidih jer, rasa garam dan matikan api. Trus off api tuh even mase tu kacang belom masak sepenuhnya (tapi pastikan dah mendidih yer). Sayur2 tu akan masak nanti sebab kuah tu panas. Taknak overcooked sebab kuah lontong yg sedap sayur2 tu kene fresh dan crunchy2.
*Hidangkan dengan telur rebus, sambal tumis/sambal udang/sambal sotong. Sape tak bleh makan pedas makan lontong ngan kuah kacang pon sodap!

Notes: Kuah untuk lontong ni kami panggil Lodeh....

3 comments:

mizah said...

hahah..keluar jawanya...semangka...dirajang..hehehe...selamat mizah paham lagi...hee

shilafaizz said...

hahah.tu lah shila tak tau nak cakap ape rajang tuh..paham2 sendiri lah yer kome2 semua...

ashra said...

ishh..terliur dibuatnya..
hehe.sabtu ni da nak balik daa..leh cari lontong johor..hehe

selamat hari raya buat shila sekeluarga ya.maaf zahir batin.hepi2 dan bahagia selalu di aidilfitri bersama keluarga terchenta.