Skip to main content

Makanan lagi...Lontong Johor

Ari senin lepas mak datang..sesajer la buat lontong dah lame tak makan...saya suka lontong yang simple jer makan ngan ketupat nasi bersama sambal tumis atau sambal udang. Ter-rajin plaks wat rendang ayam sampai gas kt dapor tu habesss wooo...hahah. Seb baik Pak Pais jenis ade spare je tong gas ade isi kat rumah. kalau tak kene la tunggu die balik keje baru sambung masak. Setahun sekali wat rendang lupa2 resipi die. Hantam sajalah labuu...


Hidangan buka puasa senin lepas, lontong ngan telur rebus, rendang ayam, ketupat segera, agar2/lengkong pandan santan ngan semangka. Laki ai tak tau ape tuh semangka uols...die tau tembikai jer. p/s:Gamba main snap jer sebab tak sempat nak cecantik. sambal udang tak sempat masak gas habis suda...

Lontong Johor

*3-4biji bawang merah -blender
*1biji bawang besar -blender
*4ulas bawang putih -blender
*2inchi kunyit hidup-blender
*Udang kering 2-3sudu bergantung pada bape banyak lontong nak dimasak
*Udang size besar dalam setengah kilo lagi banyak lagi sedap
*Sayur2 wajib:-
Carrot potong panjang
Kacang panjang dirajang
Sengkuang - potong panjang2
Kobis (pilih kobis yang jenis rangup mahal sket..size die kecik jer berbanding kobis biase) - potong macam biase
*Tauhu digoreng dahulu dan potong kecik2 jgn hancur sudahh
*kentang potong kecil2 -
*Pucuk tahu direndam dulu - digunting
*Santan pekat dan santan cair

1.Tumis bahan2 yg diblend sampai pecah minyak, masukkan udang basah. Agak2 udang separuh masak masukkan santan cair. masukkan kentang dan pucuk tahu. Kentang jangan banyak sangat nanti kentang ni serap kuah. Masukkan garam
2. Agak2 kentang dah separuh empuk, masukkan carrot dan sengkuang. Bila dah empuk carrot, sengkuang masukkan kacang panjang, kobis, tauhu goreng dan santan pekat. 
3.Bila kuah start mendidih jer, rasa garam dan matikan api. Trus off api tuh even mase tu kacang belom masak sepenuhnya (tapi pastikan dah mendidih yer). Sayur2 tu akan masak nanti sebab kuah tu panas. Taknak overcooked sebab kuah lontong yg sedap sayur2 tu kene fresh dan crunchy2.
*Hidangkan dengan telur rebus, sambal tumis/sambal udang/sambal sotong. Sape tak bleh makan pedas makan lontong ngan kuah kacang pon sodap!

Notes: Kuah untuk lontong ni kami panggil Lodeh....

Comments

mizah said…
hahah..keluar jawanya...semangka...dirajang..hehehe...selamat mizah paham lagi...hee
shilafaizz said…
hahah.tu lah shila tak tau nak cakap ape rajang tuh..paham2 sendiri lah yer kome2 semua...
ashra said…
ishh..terliur dibuatnya..
hehe.sabtu ni da nak balik daa..leh cari lontong johor..hehe

selamat hari raya buat shila sekeluarga ya.maaf zahir batin.hepi2 dan bahagia selalu di aidilfitri bersama keluarga terchenta.

Popular posts from this blog

BBT, OPK dan Ovulasi

Okeh next nak cerita pulak pasal BBT, OPK dan waktu ovulasi. BBT tu korang dah faham kan camne nak mula... okay sekarang kita cerita pasal Ovulation Pregnancy Kit (OPK) ni dan kaitan nya dalam BBT. Secara generalnya...hanya dengan menggunakan BBT saja dah boleh detect ovulation day tu tanpa menggunakan OPK. Tapi...sebagai persediaan nak hamil...lebih elok la kita gu kan atau guna sekali OPK dan BBT bersama-sama. OPK tidak mengesan ovulasi tapi hanya mengesan kehadiran LH (hormon yg dihasilkan sebelum pengeluaran ovum) mana kala BBT pula mengesan hari ovulasi dengan lebih tepat. Tetapi sekiranya plan untuk hamil... elok buat OPK sekali supaya kita tak terlepas hari subur 'fertile window' untuk BD (bersama). Fertile Window & Cervical Mucus (CM) Fertile window biasanya 5hari dalam sebulan tapi hanya 1hari saja hari ovulasi iaitu hari paling subur. Jika kita boleh detect fertile window ni lebih mudah untuk kita usaha hamil. Selain menggunakan OPK...kita jugak bol

"Ma Ismuka" - Siapa Nama Kamu?

Assalamualaikum wbt... Aicecehhh "ma ismuka" bagai...korang tau ke maksudnye tuh...Okeh kita belajar Al-Lughatul 'Arabiah sket yer adik2...Hehe maksudnye "Siapa Nama Kamu" untuk general lah kalau tak tau lelaki atau perempuan..Kalau perempuan "Ma Ismuki?"... Ntah ape la Puan Shila merepek ni kan...Okeh sedia maklum la kan ai ni aktif ber-Ratuhati...lately ni kan, ai dah jadi consultant tak bergaji...ekekekeke...Actually dalam Ratuhati ade ruangan Nama2 Anak...So ku tolong la translate beberapa nama yang kata asalnya dalam Bahasa Arab..sebabnyeeee ade banyak sangat makna2 nama dalam buku-buku dipasaran dan internet yang tidak tepat sama sekali dengan maksud bahasa arabnye itu sendiri. Bahasa Arab saye ni taklah seberapa, jadi untuk mendapat kesahihan atas rujukan saya itu saye dibantu oleh senior saye mase di UIA iaitu Kak Zu..Kak zu memegang Ijazah Bahasa Arab atau kami panggil BAR di UIA. BAR= Bachelor of Arabic. Menurut Kak Zu nama-nama dalam buku

Spiral Spaghetti Goreng Ala Chef Shila

Di atas permintaan rakan-rakan di FB yang mem-view album resipi saye...dan merequest resipi dari saye terutamanya Epa Hassan . ..Dengan berbesar hati sekali saye sanggup dan rela membocorkan resipi turun temurun nenek moyang..huahuaaa...Kawan2, nak masakan sedap ni sebenonye kena ade satu skill, skill 'pandai agak-agak'...cmno tu? maksudnye, kalau orang tanye bape banyak lada nak letak? agak2 jer...ha gitu ler... hikhik ~Ha menarik tak spaghetti saye ni? (klu xmenarik sudah, ade ku kesah..) Bahan2: Spiral Spaghetti 250gram/setengah paket - 4 org makan (nak pasta lain pun boleh elbow ke,shell ke ikut sedap mate..saye suka guna brand San Remo atau Fusilli) *Seafood - Udang, sotong dsb...tapi saye suka guna udang saje (Udang saiz L atau M) *Minced chicken/beef *Lada kering - gunting dan direbus Bawang besar - sebiji Bawang putih - 4 ulas Sos Tiram *Sawi batang hijau *Carrot - dipotong panjang macam dalam gambar Telur - 2biji Garam dan bahan perasa (* = Ikut korang ler kalo suka