Skip to main content

12 Hari Puasa Dugaan Datang

Salam uolls, arini dugaan berat datang. huhuuu berat la sangat...Iolls tersangat la lapar dan pedih perut arinie..Tak penah lak arsa camni...

Kisahnye malas bangun sahur...pak Pais kejut bangun pon liat sungguh nak bangun. Die keje malam so balik keje kul 4lebih terus la panaskan bi hun yang ai masak semalam..Kelentang..kelentung kat dapor. Pehtu siap miscall bini die kat bilik.. Ape mendenye miscall2 bagai..memangla ahkak kensel terus. Pehtu die naik atas kejut "Syg, bangun...taknak sahur ke??" sy jawab " Taknak...tak larat...gi lah makan sane" Eh die tak putus asa, bawakkan air masak ke bilik pulak.Dipaksanye ai minum, okeh minum tapi seteguk jer pehtu sambung Zzzzzz lagik. Ya Allah bile bangun dan pikir2 balik teruk benor perangai haku semalam kan...Tah pe bende yang mengantuk sangat tah.

Dan laki ai pon tak koser nak layannn sudahnye die makan bi hun sambil tengok tv. Sekarang hamekkkk haku kelaparan puler. Pedih2 perut dah jangan gastrik sudahhh. Selalu ok jer larat jer bangun ngantuk2 pon. Semalam memang energy out! Ok lah ai nak tido sebentar melayan perut yang berdendang sayang nih....Cepat ler 4.45...mau balikkkk.


Happy Weekend Ya!



Comments

MommyAqil said…
sabar ye shila..hopefully dapat tahan dugaan puasa hari ni..aida pon tak bleh langsung kalo tak sahur..Mesti rajin2 kan jugak sahur kalo tak melepek la sengsorang..huhuhu..
Vna Sandhu said…
alahai..sweetnya hubby shila

yelah..kdg² wina pun x larat nak bangun sahur, apatah lagi nk menghadap makanan kan? huhuhuuu

kdg² minum milo jek..harap² shila leh bertahan...caiyokkk!
haha... klakar la main misscall2 pulak.. mesti kes malas nak panjat tangga tuh.
shilafaizz said…
aida: sob...sob..perut siap bunyi2.kawan shila siap perli lg. "woit kemain lagi ringtone hp ko krokk krekkk.." siot jer tauu!

wina: tu lah kekadang bangun dh, panaskan mknn pon dh tapi nk suap makanan alahaiii.hubby shila mmg suke wat lawak antarabandar wina...

kak ilot:yerrrr memang die malas nak panjat tangga sebab tu miscall2 plaks. aritu lagi best die siap miscall dari opis kol 4pagi. 2,3 kali miscall shila saje xangkat.huhu..bile bangun eh takde org pon. rupenye die kat opis lagi dh suruh sy bangun! hahah sabor2
ashra said…
chaiyok!...u can do it..haipp! jgn curik makan!
hehe (saje usik shila..)
mizah said…
hehe..bertahan ye...nanti balik boleh masak ayam kicap :p
shilafaizz said…
yeayyy sy bertahan..huhu opkos ler kene jugak tahan..sayang nak tinggal pose lom cuti 'cik p' mai lagi..heheh

Popular posts from this blog

Spiral Spaghetti Goreng Ala Chef Shila

Di atas permintaan rakan-rakan di FB yang mem-view album resipi saye...dan merequest resipi dari saye terutamanya Epa Hassan...Dengan berbesar hati sekali saye sanggup dan rela membocorkan resipi turun temurun nenek moyang..huahuaaa...Kawan2, nak masakan sedap ni sebenonye kena ade satu skill, skill 'pandai agak-agak'...cmno tu? maksudnye, kalau orang tanye bape banyak lada nak letak? agak2 jer...ha gitu ler... hikhik
~Ha menarik tak spaghetti saye ni? (klu xmenarik sudah, ade ku kesah..)
Bahan2:
Spiral Spaghetti 250gram/setengah paket - 4 org makan (nak pasta lain pun boleh elbow ke,shell ke ikut sedap mate..saye suka guna brand San Remo atau Fusilli) *Seafood - Udang, sotong dsb...tapi saye suka guna udang saje (Udang saiz L atau M) *Minced chicken/beef *Lada kering - gunting dan direbus Bawang besar - sebiji Bawang putih - 4 ulas Sos Tiram *Sawi batang hijau *Carrot - dipotong panjang macam dalam gambar Telur - 2biji Garam dan bahan perasa (* = Ikut korang ler kalo suka letakla lebih...…

Mencari Hospital Bersalin

Weekend lepas sy dan en suami pergilah survey2 hospital bersalin di sekitar klang dan shah alam nih...kat shah alam SJMC, DEMC femes jugak tapi rates dah mcm KPJ lum lagi ade prob2 lain...maunye cecah 6k skali bersalin...sy kena berkira2 gak sbb company hanya cover tak sampai 1k pon maternity cost. Sy ade berkenan kat satu pusat bersalin ni dpt info pas survey kat intenet.ala2 pusrawi tapi kecik jelah sbb baru 2years beroperasi nmnya Pusat Bersalin Barakah. Doctor yg sambut baby sume pompuan (preferred coz dlm islam kne cari yg pompuan dulu dah xde barulah bleh doc llki yg sambut...maklumlah time bersalin tu sume aurat terbukak kan...). Tapi mslhnya kat sana hny menerima normal delivery, kalau ade prob kena hantar hospital lain tapi disambut oleh doc yg sama gak sbb pusat berslain tu xcukup facilities lagi. Hubby xprefer sebab yelah time bersalin tu mcm2 leh jadi, kot2 lah ade prob maunye aku kne transfer hosptal lain ms kepala baby dh nak terkeluar (nauzubillah kan...tapi bnyk kes yg…

BBT, OPK dan Ovulasi

Okeh next nak cerita pulak pasal BBT, OPK dan waktu ovulasi. BBT tu korang dah faham kan camne nak mula... okay sekarang kita cerita pasal Ovulation Pregnancy Kit (OPK) ni dan kaitan nya dalam BBT.
Secara generalnya...hanya dengan menggunakan BBT saja dah boleh detect ovulation day tu tanpa menggunakan OPK. Tapi...sebagai persediaan nak hamil...lebih elok la kita gu kan atau guna sekali OPK dan BBT bersama-sama.
OPK tidak mengesan ovulasi tapi hanya mengesan kehadiran LH (hormon yg dihasilkan sebelum pengeluaran ovum) mana kala BBT pula mengesan hari ovulasi dengan lebih tepat. Tetapi sekiranya plan untuk hamil... elok buat OPK sekali supaya kita tak terlepas hari subur 'fertile window' untuk BD (bersama).
Fertile Window & Cervical Mucus (CM) Fertile window biasanya 5hari dalam sebulan tapi hanya 1hari saja hari ovulasi iaitu hari paling subur. Jika kita boleh detect fertile window ni lebih mudah untuk kita usaha hamil. Selain menggunakan OPK...kita jugak boleh gunakan k…