Skip to main content

Rumah Oh Rumah

Minggu lepas hubby request sy untuk postkan kat FB iklan pasal rumah sewanya di Ampang. Sy tanye nape?? Die kate tenant dah 3bulan tak bayar. What?? 3bulan tak bayar boleh pulakkk laki den berdiam diri...aduhaiii lelaki oh lelaki. Kalau ahkak la kan sebulan tak bayar pon ahkak dah bising. Seb baik aritu mintak deposit 2+1 so 2bulan tak bayar tuh cover balik ngan deposit. Kira rugi sebulan gitu..Haihhh sebulan tetaplah duit kan...Selama ni ai malas nak amik tau sangat sebab tu kan umah die..Ingatkan die boleh la manage betul2 pasal rental, tenant and what so ever. So bulan ni lakiku adalah sengkek sikit sebab kene cover loan rumah Ampang tu...dah la nak raya..isk isk...

Tapi alhamdulillah, iklan2 kami mendapat sambutan..dah ade 2,3 orang yang betul2 berminat. So kami akan amik sape yang confirm dulu..Ade satu family ni confirm nak masuk lepas raya but kami bagitau kalau ade yang nak masuk lagi awal kami kene la let go jugak. So family ni diwakili anaknya sanggup bayar deposit dulu...Alhamdulillah..rezeki di bulan Ramadhan. Lepas ni Puan Shila ni kenela monitor hal nie. Kang ade yang jadi macam kes lepas 3bulan tak bayar sewa...kamu duduk free2 kah?? Mase memula dengar hangen jugak dan pelik dengan manusia ni...Kami bukan rumah kebajikan, rumah ni pon masih ade loan di bank..sesedap jer dorang duduk goyang kaki tak bayar kan...hmmmm

Condition rumah sekarang ni tak taula camne keadaannye. Tah2 macam kapal pecah..haruslah kami bersihkan dan betulkan ape yang patut sebelum tenat baru masuk. Sebenarnye pening kepala jugak handle rumah sewa nih bila penyewa2 kepala tak betol. Sebelom ni lagi best ade pasangan nih, katenye baru kawen dan si isteri pregnant 2bulan..Pak Pais plak tak mengecheck surat nikah dorang mase nak masuk sewa. Bila dorang dah lewat bayar 2bulan laki den pegi la check. Umah tutup, Call2 tak angkat..ok fine seb baik ade mintak details alamat opis si pompuan. Pak Pais call opis die, orang kat opis tu bagitau die takde cuti kawen?? Pak pais tanye, baru buat majlis ke...kawannye jawab taklah, die baru nak nikah la ni..buat majlis sekali...Hmmm...sahla dorang duduk bersekedudukan selama ini...Pak Pais ape lagi, pegi umah tu masuk rupanye barang2 dah clear.. (Hampeh memang dorang nak lari dah) Tapi ade beberapa barang lagi tak diambil. Pak Pais lontar je ke luar rumah dan sms 'kalau nak barang korang sila amik kat luar rumah. Kurang Ajar!' Haa gitu la lakiku kalau kemarahan dah memuncak.

Lepas dari tu kalau ade tenant kate dah kawen haruslah kami check surat nikah dan IC dorang. Dah macam JAIS plakkks! tapi sebab kami takmo bersubahat wajiblah buat macam tu...Hopefully lepas2 nie tak banyak la problem lagi..penat dah dealing ngan tenant2 macam nie.




Comments

ashra said…
hehe.orang lelaki ni kesian kot kan.kasik chance lagi 3 bulan..hehe

btul2..setuju dgn tindakan shila.cek kad kawin.lantak ar orang tu tak puas hati ke apa kan..asalkan kita tak subahat kalu kita tersalah bagi orang..
shilafaizz said…
mmg betol la kak ash..haish..mudah kesian ke ape. sudahnye diri sendiri susah. mmg kami check jer kalau dorg kate dah kawen..kami xplain la nanti ade ape2 owner rumah jugak susah..
MommyAqil said…
betul tu shila bahaya kan kalo kita tak check tenant ni betul2 silap2 takut yg sewa rumah kita penjenayah je..isy Nauzubillah...Hopefully tenant yg baru ni ok n tak menimbulkan masalah..

Resepi:nanti aida buat entry khas ye,bleh kita share2 resepi jugak!!hehee..
shilafaizz said…
aida: ye betol check tenant bukan utk hal marriage jer tapi banyak lagi..kot2 la pengedar dadah ke, penjenayah ke..aishh mintak dijauhkan!huhu

ok dear nnti share yer resipi awk tu..jgn lelambat, mggu depan last week utk buat kuih..heheheh
mizah said…
pening kalau ada rumah sewa ni..selamat tenant rumah sewa husband kat ampang gak tu tak banyak songeh..ada gak songehnya la menjelang raya..confirm bayar lambat n bugdet husband la akan lari..haii la... kalau nak cari tenant, baik yang bekeluarga kan...
shilafaizz said…
yup mizah better yg berkeluarga so dorang akan stay lama sikit kan..kalau bujang, share2 sewa bile dorg kawen kompem akan tamatkan sewa..heheh tu my hasben's hipotesis laa.tapi kalau dh namenye rumah sewa mmg ade je masalah selalunye..
Sima said…
hmm... mcm2 org kan shila. nik pon ada umah sewa gak. diorg ckp da kawen tapi mudaaaa sgt. nik tak check la sbb diorg tu non-muslim just sarawakian. so i ok le lagi.. hehe... alhamdulillah dpt tenant bayar on time. cuma hujung tahun ni diorg nak pindah balik sarawak plak. harap2 lepas ni dpt tenant yg ok lagi.

Popular posts from this blog

Spiral Spaghetti Goreng Ala Chef Shila

Di atas permintaan rakan-rakan di FB yang mem-view album resipi saye...dan merequest resipi dari saye terutamanya Epa Hassan...Dengan berbesar hati sekali saye sanggup dan rela membocorkan resipi turun temurun nenek moyang..huahuaaa...Kawan2, nak masakan sedap ni sebenonye kena ade satu skill, skill 'pandai agak-agak'...cmno tu? maksudnye, kalau orang tanye bape banyak lada nak letak? agak2 jer...ha gitu ler... hikhik
~Ha menarik tak spaghetti saye ni? (klu xmenarik sudah, ade ku kesah..)
Bahan2:
Spiral Spaghetti 250gram/setengah paket - 4 org makan (nak pasta lain pun boleh elbow ke,shell ke ikut sedap mate..saye suka guna brand San Remo atau Fusilli) *Seafood - Udang, sotong dsb...tapi saye suka guna udang saje (Udang saiz L atau M) *Minced chicken/beef *Lada kering - gunting dan direbus Bawang besar - sebiji Bawang putih - 4 ulas Sos Tiram *Sawi batang hijau *Carrot - dipotong panjang macam dalam gambar Telur - 2biji Garam dan bahan perasa (* = Ikut korang ler kalo suka letakla lebih...…

Mencari Hospital Bersalin

Weekend lepas sy dan en suami pergilah survey2 hospital bersalin di sekitar klang dan shah alam nih...kat shah alam SJMC, DEMC femes jugak tapi rates dah mcm KPJ lum lagi ade prob2 lain...maunye cecah 6k skali bersalin...sy kena berkira2 gak sbb company hanya cover tak sampai 1k pon maternity cost. Sy ade berkenan kat satu pusat bersalin ni dpt info pas survey kat intenet.ala2 pusrawi tapi kecik jelah sbb baru 2years beroperasi nmnya Pusat Bersalin Barakah. Doctor yg sambut baby sume pompuan (preferred coz dlm islam kne cari yg pompuan dulu dah xde barulah bleh doc llki yg sambut...maklumlah time bersalin tu sume aurat terbukak kan...). Tapi mslhnya kat sana hny menerima normal delivery, kalau ade prob kena hantar hospital lain tapi disambut oleh doc yg sama gak sbb pusat berslain tu xcukup facilities lagi. Hubby xprefer sebab yelah time bersalin tu mcm2 leh jadi, kot2 lah ade prob maunye aku kne transfer hosptal lain ms kepala baby dh nak terkeluar (nauzubillah kan...tapi bnyk kes yg…

Pengat Pisang

Semalam hari ahad, so oleh kerana tak bekerja sy pon teruja nk memasak...sy buatkan suami nasi lemak smbal udang + telur dadar, kacang,bilis goreng, tempe goreng n ulam timun bersama pencuci mulut pengat pisang..Sy nak share resipi membuat pengat pisang di sini...pengat pisang adalah manisan feveret sy...sy suka mkn time suam2 atau pun sejuk frm fridge..emm mungkin ramai dh terer buat pengat pisang tp cuba lihat2 maybe ada lain sikit dgn resipi kamu...check it out!



Bahan2:
Pisang nipah dipotong kecil2 - Sesisir
Kelapa Parut  - Sebiji
Gula Kabung/ Gula Melaka - 1/2 biji dicincang halus
Biji Sagu
Gula Pasir - 2 sudu
Secubit Garam
Daun Pandan

Cara Memasak:
1. Kelapa parut diambil santan nya, diasingkan yg pekat dan yg cair (perahan pertama dicampur air sedikit saje utk dptkan santan yg betul2 pekat kira2 satu cawan). Untuk santan cair agak2 ler banyak mane pisang tu ye..senang kate buat 2 kali perahan santan cair
2. Panaskan santan cair terlebih dahulu atas api , masuk pisang yg telah di…