Tuesday, August 16, 2011

Rumah Oh Rumah

Minggu lepas hubby request sy untuk postkan kat FB iklan pasal rumah sewanya di Ampang. Sy tanye nape?? Die kate tenant dah 3bulan tak bayar. What?? 3bulan tak bayar boleh pulakkk laki den berdiam diri...aduhaiii lelaki oh lelaki. Kalau ahkak la kan sebulan tak bayar pon ahkak dah bising. Seb baik aritu mintak deposit 2+1 so 2bulan tak bayar tuh cover balik ngan deposit. Kira rugi sebulan gitu..Haihhh sebulan tetaplah duit kan...Selama ni ai malas nak amik tau sangat sebab tu kan umah die..Ingatkan die boleh la manage betul2 pasal rental, tenant and what so ever. So bulan ni lakiku adalah sengkek sikit sebab kene cover loan rumah Ampang tu...dah la nak raya..isk isk...

Tapi alhamdulillah, iklan2 kami mendapat sambutan..dah ade 2,3 orang yang betul2 berminat. So kami akan amik sape yang confirm dulu..Ade satu family ni confirm nak masuk lepas raya but kami bagitau kalau ade yang nak masuk lagi awal kami kene la let go jugak. So family ni diwakili anaknya sanggup bayar deposit dulu...Alhamdulillah..rezeki di bulan Ramadhan. Lepas ni Puan Shila ni kenela monitor hal nie. Kang ade yang jadi macam kes lepas 3bulan tak bayar sewa...kamu duduk free2 kah?? Mase memula dengar hangen jugak dan pelik dengan manusia ni...Kami bukan rumah kebajikan, rumah ni pon masih ade loan di bank..sesedap jer dorang duduk goyang kaki tak bayar kan...hmmmm

Condition rumah sekarang ni tak taula camne keadaannye. Tah2 macam kapal pecah..haruslah kami bersihkan dan betulkan ape yang patut sebelum tenat baru masuk. Sebenarnye pening kepala jugak handle rumah sewa nih bila penyewa2 kepala tak betol. Sebelom ni lagi best ade pasangan nih, katenye baru kawen dan si isteri pregnant 2bulan..Pak Pais plak tak mengecheck surat nikah dorang mase nak masuk sewa. Bila dorang dah lewat bayar 2bulan laki den pegi la check. Umah tutup, Call2 tak angkat..ok fine seb baik ade mintak details alamat opis si pompuan. Pak Pais call opis die, orang kat opis tu bagitau die takde cuti kawen?? Pak pais tanye, baru buat majlis ke...kawannye jawab taklah, die baru nak nikah la ni..buat majlis sekali...Hmmm...sahla dorang duduk bersekedudukan selama ini...Pak Pais ape lagi, pegi umah tu masuk rupanye barang2 dah clear.. (Hampeh memang dorang nak lari dah) Tapi ade beberapa barang lagi tak diambil. Pak Pais lontar je ke luar rumah dan sms 'kalau nak barang korang sila amik kat luar rumah. Kurang Ajar!' Haa gitu la lakiku kalau kemarahan dah memuncak.

Lepas dari tu kalau ade tenant kate dah kawen haruslah kami check surat nikah dan IC dorang. Dah macam JAIS plakkks! tapi sebab kami takmo bersubahat wajiblah buat macam tu...Hopefully lepas2 nie tak banyak la problem lagi..penat dah dealing ngan tenant2 macam nie.




7 comments:

ashra said...

hehe.orang lelaki ni kesian kot kan.kasik chance lagi 3 bulan..hehe

btul2..setuju dgn tindakan shila.cek kad kawin.lantak ar orang tu tak puas hati ke apa kan..asalkan kita tak subahat kalu kita tersalah bagi orang..

shilafaizz said...

mmg betol la kak ash..haish..mudah kesian ke ape. sudahnye diri sendiri susah. mmg kami check jer kalau dorg kate dah kawen..kami xplain la nanti ade ape2 owner rumah jugak susah..

MommyAqil said...

betul tu shila bahaya kan kalo kita tak check tenant ni betul2 silap2 takut yg sewa rumah kita penjenayah je..isy Nauzubillah...Hopefully tenant yg baru ni ok n tak menimbulkan masalah..

Resepi:nanti aida buat entry khas ye,bleh kita share2 resepi jugak!!hehee..

shilafaizz said...

aida: ye betol check tenant bukan utk hal marriage jer tapi banyak lagi..kot2 la pengedar dadah ke, penjenayah ke..aishh mintak dijauhkan!huhu

ok dear nnti share yer resipi awk tu..jgn lelambat, mggu depan last week utk buat kuih..heheheh

mizah said...

pening kalau ada rumah sewa ni..selamat tenant rumah sewa husband kat ampang gak tu tak banyak songeh..ada gak songehnya la menjelang raya..confirm bayar lambat n bugdet husband la akan lari..haii la... kalau nak cari tenant, baik yang bekeluarga kan...

shilafaizz said...

yup mizah better yg berkeluarga so dorang akan stay lama sikit kan..kalau bujang, share2 sewa bile dorg kawen kompem akan tamatkan sewa..heheh tu my hasben's hipotesis laa.tapi kalau dh namenye rumah sewa mmg ade je masalah selalunye..

Sima said...

hmm... mcm2 org kan shila. nik pon ada umah sewa gak. diorg ckp da kawen tapi mudaaaa sgt. nik tak check la sbb diorg tu non-muslim just sarawakian. so i ok le lagi.. hehe... alhamdulillah dpt tenant bayar on time. cuma hujung tahun ni diorg nak pindah balik sarawak plak. harap2 lepas ni dpt tenant yg ok lagi.

Tuesday, August 16, 2011

Rumah Oh Rumah

Minggu lepas hubby request sy untuk postkan kat FB iklan pasal rumah sewanya di Ampang. Sy tanye nape?? Die kate tenant dah 3bulan tak bayar. What?? 3bulan tak bayar boleh pulakkk laki den berdiam diri...aduhaiii lelaki oh lelaki. Kalau ahkak la kan sebulan tak bayar pon ahkak dah bising. Seb baik aritu mintak deposit 2+1 so 2bulan tak bayar tuh cover balik ngan deposit. Kira rugi sebulan gitu..Haihhh sebulan tetaplah duit kan...Selama ni ai malas nak amik tau sangat sebab tu kan umah die..Ingatkan die boleh la manage betul2 pasal rental, tenant and what so ever. So bulan ni lakiku adalah sengkek sikit sebab kene cover loan rumah Ampang tu...dah la nak raya..isk isk...

Tapi alhamdulillah, iklan2 kami mendapat sambutan..dah ade 2,3 orang yang betul2 berminat. So kami akan amik sape yang confirm dulu..Ade satu family ni confirm nak masuk lepas raya but kami bagitau kalau ade yang nak masuk lagi awal kami kene la let go jugak. So family ni diwakili anaknya sanggup bayar deposit dulu...Alhamdulillah..rezeki di bulan Ramadhan. Lepas ni Puan Shila ni kenela monitor hal nie. Kang ade yang jadi macam kes lepas 3bulan tak bayar sewa...kamu duduk free2 kah?? Mase memula dengar hangen jugak dan pelik dengan manusia ni...Kami bukan rumah kebajikan, rumah ni pon masih ade loan di bank..sesedap jer dorang duduk goyang kaki tak bayar kan...hmmmm

Condition rumah sekarang ni tak taula camne keadaannye. Tah2 macam kapal pecah..haruslah kami bersihkan dan betulkan ape yang patut sebelum tenat baru masuk. Sebenarnye pening kepala jugak handle rumah sewa nih bila penyewa2 kepala tak betol. Sebelom ni lagi best ade pasangan nih, katenye baru kawen dan si isteri pregnant 2bulan..Pak Pais plak tak mengecheck surat nikah dorang mase nak masuk sewa. Bila dorang dah lewat bayar 2bulan laki den pegi la check. Umah tutup, Call2 tak angkat..ok fine seb baik ade mintak details alamat opis si pompuan. Pak Pais call opis die, orang kat opis tu bagitau die takde cuti kawen?? Pak pais tanye, baru buat majlis ke...kawannye jawab taklah, die baru nak nikah la ni..buat majlis sekali...Hmmm...sahla dorang duduk bersekedudukan selama ini...Pak Pais ape lagi, pegi umah tu masuk rupanye barang2 dah clear.. (Hampeh memang dorang nak lari dah) Tapi ade beberapa barang lagi tak diambil. Pak Pais lontar je ke luar rumah dan sms 'kalau nak barang korang sila amik kat luar rumah. Kurang Ajar!' Haa gitu la lakiku kalau kemarahan dah memuncak.

Lepas dari tu kalau ade tenant kate dah kawen haruslah kami check surat nikah dan IC dorang. Dah macam JAIS plakkks! tapi sebab kami takmo bersubahat wajiblah buat macam tu...Hopefully lepas2 nie tak banyak la problem lagi..penat dah dealing ngan tenant2 macam nie.




7 comments:

ashra said...

hehe.orang lelaki ni kesian kot kan.kasik chance lagi 3 bulan..hehe

btul2..setuju dgn tindakan shila.cek kad kawin.lantak ar orang tu tak puas hati ke apa kan..asalkan kita tak subahat kalu kita tersalah bagi orang..

shilafaizz said...

mmg betol la kak ash..haish..mudah kesian ke ape. sudahnye diri sendiri susah. mmg kami check jer kalau dorg kate dah kawen..kami xplain la nanti ade ape2 owner rumah jugak susah..

MommyAqil said...

betul tu shila bahaya kan kalo kita tak check tenant ni betul2 silap2 takut yg sewa rumah kita penjenayah je..isy Nauzubillah...Hopefully tenant yg baru ni ok n tak menimbulkan masalah..

Resepi:nanti aida buat entry khas ye,bleh kita share2 resepi jugak!!hehee..

shilafaizz said...

aida: ye betol check tenant bukan utk hal marriage jer tapi banyak lagi..kot2 la pengedar dadah ke, penjenayah ke..aishh mintak dijauhkan!huhu

ok dear nnti share yer resipi awk tu..jgn lelambat, mggu depan last week utk buat kuih..heheheh

mizah said...

pening kalau ada rumah sewa ni..selamat tenant rumah sewa husband kat ampang gak tu tak banyak songeh..ada gak songehnya la menjelang raya..confirm bayar lambat n bugdet husband la akan lari..haii la... kalau nak cari tenant, baik yang bekeluarga kan...

shilafaizz said...

yup mizah better yg berkeluarga so dorang akan stay lama sikit kan..kalau bujang, share2 sewa bile dorg kawen kompem akan tamatkan sewa..heheh tu my hasben's hipotesis laa.tapi kalau dh namenye rumah sewa mmg ade je masalah selalunye..

Sima said...

hmm... mcm2 org kan shila. nik pon ada umah sewa gak. diorg ckp da kawen tapi mudaaaa sgt. nik tak check la sbb diorg tu non-muslim just sarawakian. so i ok le lagi.. hehe... alhamdulillah dpt tenant bayar on time. cuma hujung tahun ni diorg nak pindah balik sarawak plak. harap2 lepas ni dpt tenant yg ok lagi.