Skip to main content

Salam Ramadhan *Entry Panas

Wahhhh lamenye tak hapdet belog femes nih...gegege femes kah?? Rinduuuu tak kat ai??? Entry panas sebab baru nak panaskan blog yang bersawang...ekekeke

Pertama sekali nak ucapkan kat rakan2 semua selamat menyambut Ramdhan Al-Mubarak yer...wahhhh kemunculan Ramadhan kali nie mengingatkan saya pada Ramadhan lalu..Ramadhan tahun lalu saya sedang sarat uolls..tunggu dak Mayra nak keluar, tak keluar2...heheh

Lately ni agak busy, busy dengan kerja2 opis, busy dengan life..tengah adapting new environment sebagai isteri, dan ibu..tahun lepas sebagai isteri jer...sejak bulan pose ni kene bangun lagi awal kene masak sahur sambung plak masak bekal Myra gi skolah...huhuuu. Ponattt, ngantuks tapi demi keluarga tercinta tak de hal lah kan..Mak2 kita dulu pon macam tu jugak..pepagi dah bangun masak kan...

1 Ramadhan pastilah sambut di Johor...dapat air katira, teguk macam air masak jer..tau tak air katira tuh ape..Rasa macam soya tapi bukan soya..ade bunga dan biji selasih..kale putih...sangat menyegarkan badan untuk bukak pose...So semalam 2 Ramadhan adalah hari pertama saya buka puasa dirumah..tak tau nak handle camne sebenarnye..boleh kuar opis kul 515, tunggu LRT, gitu gini kul 6 jugak baru sampai KJ. Kene amik Myra dulu nanti lambat2 OT jalan...lepas amik Myra pegi bazar Setia Alam yg tak semenggah tuh. ajak Pak Pais gi bazar ramadhan Meru die takmo sebab katenye Meru jammed petang2 gini. Mencikkk laa! Sudahnye beli lauk beli je la...tak best sangat tapi dah tak sempat masak nak wat cane kan..

Owh yer sabtu lepas saya berjaya drive sendiri dari rumah di Setia Alam ke Melaka...weehuuuu. Pertama kali seumo hidup drive tanpa suami disebelah..Yg disebelah adalah mak dan Myra..baru jer 15minit masuk kete Myra dah zzzzzz! Pak Pais dah balik melaka 2hari lebih awal sebab nak bawak FIL gi checkup lepas operate tu. So disebabkan nak balik ke johor takkan Pak Pais nak balik semula ke shah alam, patah balik semula ke selatan balik johor. So kenelah den bawak kete sendiri..Untuk makluman, itulah pertama kali ku bawak kete sendiri kuar dari KL...hukhuk. Jalan2 KL sensorang pon tak penah lagi...Mendebarkan tau...Tapi alhamdulillah, selamat semuanya...Mak cakap eh cepatnye sampai. "Laju ke ku bawak kete ek?" Rasanya 100kmj kot paling laju ritu. Highway kan...jalan clear cepatla sampai.

Weekend ni nak masak dirumah yang pastinya...Sudah ade list2 menu yang akan dikerjakan weekend nanti...heheh tungguuuu. Ai sangat rindu kat blog tak sempat nak BW belog korang...




Comments

ashra said…
hehe.syiok la sekampung ni.
saya tau air katira!..tapi tau minum je lahh..hehe

aritu kan,balik kampung kan..gi cari nasi ambang femes kat jb (err..bandar baru uda)..sbb duk teringatkan nasi ambang yang shila duk post aritu.keke
mizah said…
shila, naik lrt takyah redah jem kat federal highway la kan..jenuh meredah, balik 4.30pm pun jem... weekend je la gi bazar meru...kalau dah ptg2 memang ramai org n jem..kadang2 makanan pun habis..hihi
shilafaizz said…
kak ash: heheh seronokkk kan senegeri nih sure tau punye...heheh.isk teringat air katira...kat sini ade gak tau tapiiii...cis. nipu benor tah pape rasenye..tu air katiru bukan katira..hahah
shilafaizz said…
mizah keje kat amcorp kan..drive yer smpi meru?hoho surela kene redah federal tu kan..tension kan federal h.way tuh.shila nk elakkan jammed tu yg naik lrt..
psstt shila suka tau gi bazar meru tu..banyak choices dan kene ngan selera..tapi jammed la plk nak kesana..haih jammed di mana2.
MommyAqil said…
heheheh..chaiyook la shila..berjaya jugak sampai drive sengsorang hari tu kan..rutin rmdhan plak lebih kurang sama ngn aida n yg plg pnting mengantuk tak hengat plus penat kan..huhuhu..
shilafaizz said…
lepas berbuka memang daku mengantuk tau aida.paling best time tu plak time Myra tido..hoho..tidokan die dengan shila skali tido! hukhuk seb baik tak trlajak sahur

Popular posts from this blog

Spiral Spaghetti Goreng Ala Chef Shila

Di atas permintaan rakan-rakan di FB yang mem-view album resipi saye...dan merequest resipi dari saye terutamanya Epa Hassan...Dengan berbesar hati sekali saye sanggup dan rela membocorkan resipi turun temurun nenek moyang..huahuaaa...Kawan2, nak masakan sedap ni sebenonye kena ade satu skill, skill 'pandai agak-agak'...cmno tu? maksudnye, kalau orang tanye bape banyak lada nak letak? agak2 jer...ha gitu ler... hikhik
~Ha menarik tak spaghetti saye ni? (klu xmenarik sudah, ade ku kesah..)
Bahan2:
Spiral Spaghetti 250gram/setengah paket - 4 org makan (nak pasta lain pun boleh elbow ke,shell ke ikut sedap mate..saye suka guna brand San Remo atau Fusilli) *Seafood - Udang, sotong dsb...tapi saye suka guna udang saje (Udang saiz L atau M) *Minced chicken/beef *Lada kering - gunting dan direbus Bawang besar - sebiji Bawang putih - 4 ulas Sos Tiram *Sawi batang hijau *Carrot - dipotong panjang macam dalam gambar Telur - 2biji Garam dan bahan perasa (* = Ikut korang ler kalo suka letakla lebih...…

Mencari Hospital Bersalin

Weekend lepas sy dan en suami pergilah survey2 hospital bersalin di sekitar klang dan shah alam nih...kat shah alam SJMC, DEMC femes jugak tapi rates dah mcm KPJ lum lagi ade prob2 lain...maunye cecah 6k skali bersalin...sy kena berkira2 gak sbb company hanya cover tak sampai 1k pon maternity cost. Sy ade berkenan kat satu pusat bersalin ni dpt info pas survey kat intenet.ala2 pusrawi tapi kecik jelah sbb baru 2years beroperasi nmnya Pusat Bersalin Barakah. Doctor yg sambut baby sume pompuan (preferred coz dlm islam kne cari yg pompuan dulu dah xde barulah bleh doc llki yg sambut...maklumlah time bersalin tu sume aurat terbukak kan...). Tapi mslhnya kat sana hny menerima normal delivery, kalau ade prob kena hantar hospital lain tapi disambut oleh doc yg sama gak sbb pusat berslain tu xcukup facilities lagi. Hubby xprefer sebab yelah time bersalin tu mcm2 leh jadi, kot2 lah ade prob maunye aku kne transfer hosptal lain ms kepala baby dh nak terkeluar (nauzubillah kan...tapi bnyk kes yg…

Pengat Pisang

Semalam hari ahad, so oleh kerana tak bekerja sy pon teruja nk memasak...sy buatkan suami nasi lemak smbal udang + telur dadar, kacang,bilis goreng, tempe goreng n ulam timun bersama pencuci mulut pengat pisang..Sy nak share resipi membuat pengat pisang di sini...pengat pisang adalah manisan feveret sy...sy suka mkn time suam2 atau pun sejuk frm fridge..emm mungkin ramai dh terer buat pengat pisang tp cuba lihat2 maybe ada lain sikit dgn resipi kamu...check it out!



Bahan2:
Pisang nipah dipotong kecil2 - Sesisir
Kelapa Parut  - Sebiji
Gula Kabung/ Gula Melaka - 1/2 biji dicincang halus
Biji Sagu
Gula Pasir - 2 sudu
Secubit Garam
Daun Pandan

Cara Memasak:
1. Kelapa parut diambil santan nya, diasingkan yg pekat dan yg cair (perahan pertama dicampur air sedikit saje utk dptkan santan yg betul2 pekat kira2 satu cawan). Untuk santan cair agak2 ler banyak mane pisang tu ye..senang kate buat 2 kali perahan santan cair
2. Panaskan santan cair terlebih dahulu atas api , masuk pisang yg telah di…