Tuesday, August 23, 2011

Myra Warded @ DEMC

Salam kawan2 sumer..mesti rindu kat blog ai kan sebab 6hari ai tak update blog...huhuuu.

Khamis lepas 18/8 Myra telah warded kat DEMC Specialist Hospital..kami pilih hantar ke DEMC sebab maknye feeling2 nak bersalin anak ke-2 kat sini nanti...hohoho.Sudah jatuh hati sama hospital ini..Insyaallah kalau ade rezki lagi kan...Sibuk pi tingkat Labor Room la plak wat tour hospital padahal anak yang kene warded..heehuu. Well, DEMC emang besttt wooo...tak macam dok spital...sebab bill pon best kan..tapi kompeni cover so bleh la senyum lebar gitu...^___^. Alhamdulillah Myra dah sihat, riang gumbira sekarang nih...

Meh nak citer pasal Myra nie. Die kene Acute Broncholitis...takla serius tapi kene amik neb every 3-4hours. Boleh jer tak warded tapi kene ulang alik la time nak amik neb tuh. Adekah kami mahu ulang-alik? Sudah tentu tak larat okeh..duit minyak lagi...So berkampung lah kami sampai Ahad pagi...Hari sabtu kahak dah clear kene neb pon every 6hours...Sebenarnye sy entitle untuk 2bedded room tapi susahla share2 bilik ngan orang kan...So kami request untuk duduk single room, sy kene bayar la sendiri balance untuk stay per night tu sebab kompeni cover 2bedded jer.. Tapi mungkin rezeki Ramadhan dan ulangtahun Myra juga gaknye DEMC tersalah record yang kami mintak tukar bilik single..Jadi total bill suda fully covered oleh insurance kompeni...Tak perlu la kami bayar belen bill sebab menukar bilik tuh...Syukur sangat2 jimat duit apak Myra..huhuu. Kan best kalau bil bersalin yg tersalah camtu, sebab maternity kompeni tak cover kene pecahkan tabung ayam sendiri...

Myra takde kene cucuk2 drip, alhamdulillah sebab die takde demam cuma batuk ngengade jer...hikhik. Owh yer ade yang cakap tak elok amik neb selalu. But kalau dat situation happen in your shoes, uols boleh ke nak memandai2 bangkang cakap Paed since Paed pon dah gtau risiko kalau tak amik tindakan cepat. Anak sesape yg batuk dan ade wheezing tuh kalau doctor advised amik neb, amik je lah> Nanti kalau kahak tuh dah terlampau banyak, dan masuk ke peparu boleh jadi radang peparu lagi serius. Nak ke?? ade la kawan kat FB kan gtau tak elok amik nebulizer tuh. Malas den nk cakap banyak, tak kene kat diri die boleh la cakap cmtu...Patutnye doakan la anak ai cepat sihat kan...Habis tuh anak sesape yg ade asma kalau tak amik neb nak biarkan jer ke budak tuh tercungap2. Neb ni juz medium..ubat yg digunakan lain2. Kalau asma ubat asma la, kalau berkahak dorang akan bagi ubat untuk cairkan kahak dan kahak tu akan kuar ikut najis atau muntah. So far myra takde muntah so kompem kuar ikut najis die...huhuuu. Maleh layan orang yang tak sensitive dengan masalah orang nie kan...

Sebab ni pengalaman anak kawanku sendiri..Anak die baby lagi meninggal dunia mase usia 42hari sebab anak die batuk2 dan berkahak. Die lambat amik tindakan dan akhirnye sebab dah lame batuk anak die kene radang paru-paru..Memang die menyesal sangat die cakap tak amik tindakan awal sebab ingatkan batuk biase jer padahal kahak2 tuh dah masuk dalam paru-paru. Haa see...bahaya kan?? Sebab tu ai takmo amik sambil lewa bila anak batuk nie..

Meh la kiter tengok gambar2 Myra kat spital...

Mase check in hotel spital..kemain lagi die ingat duduk sesajer ke Myra??



Mami pon tompang tido skalik la yer...
Kat playground klinik Paediatrician..

Ni kat Tingkat 4 ward Myra...Taknak die boring so ajak main2 gamaknye...

Lompat katak lompat..Owh die boleh boloskan diri kat lubang palang tu yer..elok jer die turun ke bawah...Tu die tengah tengok kartun, tak berkelip mate!


Ni buku menu untuk order food kat dalam ward..kelas kan..heheh. Tapi orderkan myra yg lembut2 jer lah macam bubur, nasi ayam gituu...

Ok sekian itu sajer....babai!





5 comments:

Ina Hashim said...

betul tu Shila...kalo tak neb dan dibiarkan,boleh buatkan kuman dtg menyerang dan terjadinya pneumonia....

Shila x minta baby cot ke?bahaya Myra tido katil org dewasa tu

shilafaizz said...

kan kak ina kan...memang bahaya kalau jd pneumonia tuh.
mintak bby cot tapi pk2 nanti sy xde tempat nak tido plak..huhuuu.kami bwk toto so kepung tepi katil ngan toto n bantal...sy tido sebelah die.

ashra said...

aritu aleesya pun sama lebih kurang gitu sakit nya.gi SJMC,paed bagi ubat,alhamdulillah ok.dari gi klinik biasa,ubatnye langsung tak berkesan.

mudahan myra sembuh sepenuhnya k?

ewahh...siap buat tour ye..hehe
ehem2.....haruslah lebar senyum kalu company cover.den ni haa..sendiri je...
so,antara SJMC ngan Putrajaya,kena lah amik putrajaya kali ni.dapat rasa masa bersalin kan aleesya pun da best da...
kalu leh nak lagi,tapi bazir duit den je nanti haa..nak gi DEMC..agak jauh perjalanan bukan straight hiway kan..banyak sgt cornar nye..mau terberanak dlm kete kang.keke

Sima said...

shila.. betul katamu itu. diorg tak kene mmg tak tau. nik pon ada baca komen member shila tu. skrg da fobia kan. kesian kat dia. apa2 pon semoga dia tabah.

wah sempat round2 eh. nik tak round pon time dok sana. tak larat eh. nurse2 kat sana je dok amik Qistina abes p round satu spital!

shilafaizz said...

kak ash, SJMC mahal woo...sy pon tak leh la gi SJMC kalau bersalin..takat mampu DEMC je haa...heheh sebab bayar sendri kan

nik, betol2 yg penah mengalami jer tau kan.kita mesti la nak anak cepat sembuh ape method pon yg doctor offer redha je lah.alhamdulillah myra dah sembuh dan cepat recover..myra pon diusung sane sini ngan nurse sebab tak reti takut nye budak. ngan sesape pon nak jgn kene bwk lari sudaa...

Tuesday, August 23, 2011

Myra Warded @ DEMC

Salam kawan2 sumer..mesti rindu kat blog ai kan sebab 6hari ai tak update blog...huhuuu.

Khamis lepas 18/8 Myra telah warded kat DEMC Specialist Hospital..kami pilih hantar ke DEMC sebab maknye feeling2 nak bersalin anak ke-2 kat sini nanti...hohoho.Sudah jatuh hati sama hospital ini..Insyaallah kalau ade rezki lagi kan...Sibuk pi tingkat Labor Room la plak wat tour hospital padahal anak yang kene warded..heehuu. Well, DEMC emang besttt wooo...tak macam dok spital...sebab bill pon best kan..tapi kompeni cover so bleh la senyum lebar gitu...^___^. Alhamdulillah Myra dah sihat, riang gumbira sekarang nih...

Meh nak citer pasal Myra nie. Die kene Acute Broncholitis...takla serius tapi kene amik neb every 3-4hours. Boleh jer tak warded tapi kene ulang alik la time nak amik neb tuh. Adekah kami mahu ulang-alik? Sudah tentu tak larat okeh..duit minyak lagi...So berkampung lah kami sampai Ahad pagi...Hari sabtu kahak dah clear kene neb pon every 6hours...Sebenarnye sy entitle untuk 2bedded room tapi susahla share2 bilik ngan orang kan...So kami request untuk duduk single room, sy kene bayar la sendiri balance untuk stay per night tu sebab kompeni cover 2bedded jer.. Tapi mungkin rezeki Ramadhan dan ulangtahun Myra juga gaknye DEMC tersalah record yang kami mintak tukar bilik single..Jadi total bill suda fully covered oleh insurance kompeni...Tak perlu la kami bayar belen bill sebab menukar bilik tuh...Syukur sangat2 jimat duit apak Myra..huhuu. Kan best kalau bil bersalin yg tersalah camtu, sebab maternity kompeni tak cover kene pecahkan tabung ayam sendiri...

Myra takde kene cucuk2 drip, alhamdulillah sebab die takde demam cuma batuk ngengade jer...hikhik. Owh yer ade yang cakap tak elok amik neb selalu. But kalau dat situation happen in your shoes, uols boleh ke nak memandai2 bangkang cakap Paed since Paed pon dah gtau risiko kalau tak amik tindakan cepat. Anak sesape yg batuk dan ade wheezing tuh kalau doctor advised amik neb, amik je lah> Nanti kalau kahak tuh dah terlampau banyak, dan masuk ke peparu boleh jadi radang peparu lagi serius. Nak ke?? ade la kawan kat FB kan gtau tak elok amik nebulizer tuh. Malas den nk cakap banyak, tak kene kat diri die boleh la cakap cmtu...Patutnye doakan la anak ai cepat sihat kan...Habis tuh anak sesape yg ade asma kalau tak amik neb nak biarkan jer ke budak tuh tercungap2. Neb ni juz medium..ubat yg digunakan lain2. Kalau asma ubat asma la, kalau berkahak dorang akan bagi ubat untuk cairkan kahak dan kahak tu akan kuar ikut najis atau muntah. So far myra takde muntah so kompem kuar ikut najis die...huhuuu. Maleh layan orang yang tak sensitive dengan masalah orang nie kan...

Sebab ni pengalaman anak kawanku sendiri..Anak die baby lagi meninggal dunia mase usia 42hari sebab anak die batuk2 dan berkahak. Die lambat amik tindakan dan akhirnye sebab dah lame batuk anak die kene radang paru-paru..Memang die menyesal sangat die cakap tak amik tindakan awal sebab ingatkan batuk biase jer padahal kahak2 tuh dah masuk dalam paru-paru. Haa see...bahaya kan?? Sebab tu ai takmo amik sambil lewa bila anak batuk nie..

Meh la kiter tengok gambar2 Myra kat spital...

Mase check in hotel spital..kemain lagi die ingat duduk sesajer ke Myra??



Mami pon tompang tido skalik la yer...
Kat playground klinik Paediatrician..

Ni kat Tingkat 4 ward Myra...Taknak die boring so ajak main2 gamaknye...

Lompat katak lompat..Owh die boleh boloskan diri kat lubang palang tu yer..elok jer die turun ke bawah...Tu die tengah tengok kartun, tak berkelip mate!


Ni buku menu untuk order food kat dalam ward..kelas kan..heheh. Tapi orderkan myra yg lembut2 jer lah macam bubur, nasi ayam gituu...

Ok sekian itu sajer....babai!





5 comments:

Ina Hashim said...

betul tu Shila...kalo tak neb dan dibiarkan,boleh buatkan kuman dtg menyerang dan terjadinya pneumonia....

Shila x minta baby cot ke?bahaya Myra tido katil org dewasa tu

shilafaizz said...

kan kak ina kan...memang bahaya kalau jd pneumonia tuh.
mintak bby cot tapi pk2 nanti sy xde tempat nak tido plak..huhuuu.kami bwk toto so kepung tepi katil ngan toto n bantal...sy tido sebelah die.

ashra said...

aritu aleesya pun sama lebih kurang gitu sakit nya.gi SJMC,paed bagi ubat,alhamdulillah ok.dari gi klinik biasa,ubatnye langsung tak berkesan.

mudahan myra sembuh sepenuhnya k?

ewahh...siap buat tour ye..hehe
ehem2.....haruslah lebar senyum kalu company cover.den ni haa..sendiri je...
so,antara SJMC ngan Putrajaya,kena lah amik putrajaya kali ni.dapat rasa masa bersalin kan aleesya pun da best da...
kalu leh nak lagi,tapi bazir duit den je nanti haa..nak gi DEMC..agak jauh perjalanan bukan straight hiway kan..banyak sgt cornar nye..mau terberanak dlm kete kang.keke

Sima said...

shila.. betul katamu itu. diorg tak kene mmg tak tau. nik pon ada baca komen member shila tu. skrg da fobia kan. kesian kat dia. apa2 pon semoga dia tabah.

wah sempat round2 eh. nik tak round pon time dok sana. tak larat eh. nurse2 kat sana je dok amik Qistina abes p round satu spital!

shilafaizz said...

kak ash, SJMC mahal woo...sy pon tak leh la gi SJMC kalau bersalin..takat mampu DEMC je haa...heheh sebab bayar sendri kan

nik, betol2 yg penah mengalami jer tau kan.kita mesti la nak anak cepat sembuh ape method pon yg doctor offer redha je lah.alhamdulillah myra dah sembuh dan cepat recover..myra pon diusung sane sini ngan nurse sebab tak reti takut nye budak. ngan sesape pon nak jgn kene bwk lari sudaa...