Skip to main content

Myra Warded @ DEMC

Salam kawan2 sumer..mesti rindu kat blog ai kan sebab 6hari ai tak update blog...huhuuu.

Khamis lepas 18/8 Myra telah warded kat DEMC Specialist Hospital..kami pilih hantar ke DEMC sebab maknye feeling2 nak bersalin anak ke-2 kat sini nanti...hohoho.Sudah jatuh hati sama hospital ini..Insyaallah kalau ade rezki lagi kan...Sibuk pi tingkat Labor Room la plak wat tour hospital padahal anak yang kene warded..heehuu. Well, DEMC emang besttt wooo...tak macam dok spital...sebab bill pon best kan..tapi kompeni cover so bleh la senyum lebar gitu...^___^. Alhamdulillah Myra dah sihat, riang gumbira sekarang nih...

Meh nak citer pasal Myra nie. Die kene Acute Broncholitis...takla serius tapi kene amik neb every 3-4hours. Boleh jer tak warded tapi kene ulang alik la time nak amik neb tuh. Adekah kami mahu ulang-alik? Sudah tentu tak larat okeh..duit minyak lagi...So berkampung lah kami sampai Ahad pagi...Hari sabtu kahak dah clear kene neb pon every 6hours...Sebenarnye sy entitle untuk 2bedded room tapi susahla share2 bilik ngan orang kan...So kami request untuk duduk single room, sy kene bayar la sendiri balance untuk stay per night tu sebab kompeni cover 2bedded jer.. Tapi mungkin rezeki Ramadhan dan ulangtahun Myra juga gaknye DEMC tersalah record yang kami mintak tukar bilik single..Jadi total bill suda fully covered oleh insurance kompeni...Tak perlu la kami bayar belen bill sebab menukar bilik tuh...Syukur sangat2 jimat duit apak Myra..huhuu. Kan best kalau bil bersalin yg tersalah camtu, sebab maternity kompeni tak cover kene pecahkan tabung ayam sendiri...

Myra takde kene cucuk2 drip, alhamdulillah sebab die takde demam cuma batuk ngengade jer...hikhik. Owh yer ade yang cakap tak elok amik neb selalu. But kalau dat situation happen in your shoes, uols boleh ke nak memandai2 bangkang cakap Paed since Paed pon dah gtau risiko kalau tak amik tindakan cepat. Anak sesape yg batuk dan ade wheezing tuh kalau doctor advised amik neb, amik je lah> Nanti kalau kahak tuh dah terlampau banyak, dan masuk ke peparu boleh jadi radang peparu lagi serius. Nak ke?? ade la kawan kat FB kan gtau tak elok amik nebulizer tuh. Malas den nk cakap banyak, tak kene kat diri die boleh la cakap cmtu...Patutnye doakan la anak ai cepat sihat kan...Habis tuh anak sesape yg ade asma kalau tak amik neb nak biarkan jer ke budak tuh tercungap2. Neb ni juz medium..ubat yg digunakan lain2. Kalau asma ubat asma la, kalau berkahak dorang akan bagi ubat untuk cairkan kahak dan kahak tu akan kuar ikut najis atau muntah. So far myra takde muntah so kompem kuar ikut najis die...huhuuu. Maleh layan orang yang tak sensitive dengan masalah orang nie kan...

Sebab ni pengalaman anak kawanku sendiri..Anak die baby lagi meninggal dunia mase usia 42hari sebab anak die batuk2 dan berkahak. Die lambat amik tindakan dan akhirnye sebab dah lame batuk anak die kene radang paru-paru..Memang die menyesal sangat die cakap tak amik tindakan awal sebab ingatkan batuk biase jer padahal kahak2 tuh dah masuk dalam paru-paru. Haa see...bahaya kan?? Sebab tu ai takmo amik sambil lewa bila anak batuk nie..

Meh la kiter tengok gambar2 Myra kat spital...

Mase check in hotel spital..kemain lagi die ingat duduk sesajer ke Myra??



Mami pon tompang tido skalik la yer...
Kat playground klinik Paediatrician..

Ni kat Tingkat 4 ward Myra...Taknak die boring so ajak main2 gamaknye...

Lompat katak lompat..Owh die boleh boloskan diri kat lubang palang tu yer..elok jer die turun ke bawah...Tu die tengah tengok kartun, tak berkelip mate!


Ni buku menu untuk order food kat dalam ward..kelas kan..heheh. Tapi orderkan myra yg lembut2 jer lah macam bubur, nasi ayam gituu...

Ok sekian itu sajer....babai!





Comments

Ina Hashim said…
betul tu Shila...kalo tak neb dan dibiarkan,boleh buatkan kuman dtg menyerang dan terjadinya pneumonia....

Shila x minta baby cot ke?bahaya Myra tido katil org dewasa tu
shilafaizz said…
kan kak ina kan...memang bahaya kalau jd pneumonia tuh.
mintak bby cot tapi pk2 nanti sy xde tempat nak tido plak..huhuuu.kami bwk toto so kepung tepi katil ngan toto n bantal...sy tido sebelah die.
ashra said…
aritu aleesya pun sama lebih kurang gitu sakit nya.gi SJMC,paed bagi ubat,alhamdulillah ok.dari gi klinik biasa,ubatnye langsung tak berkesan.

mudahan myra sembuh sepenuhnya k?

ewahh...siap buat tour ye..hehe
ehem2.....haruslah lebar senyum kalu company cover.den ni haa..sendiri je...
so,antara SJMC ngan Putrajaya,kena lah amik putrajaya kali ni.dapat rasa masa bersalin kan aleesya pun da best da...
kalu leh nak lagi,tapi bazir duit den je nanti haa..nak gi DEMC..agak jauh perjalanan bukan straight hiway kan..banyak sgt cornar nye..mau terberanak dlm kete kang.keke
Sima said…
shila.. betul katamu itu. diorg tak kene mmg tak tau. nik pon ada baca komen member shila tu. skrg da fobia kan. kesian kat dia. apa2 pon semoga dia tabah.

wah sempat round2 eh. nik tak round pon time dok sana. tak larat eh. nurse2 kat sana je dok amik Qistina abes p round satu spital!
shilafaizz said…
kak ash, SJMC mahal woo...sy pon tak leh la gi SJMC kalau bersalin..takat mampu DEMC je haa...heheh sebab bayar sendri kan

nik, betol2 yg penah mengalami jer tau kan.kita mesti la nak anak cepat sembuh ape method pon yg doctor offer redha je lah.alhamdulillah myra dah sembuh dan cepat recover..myra pon diusung sane sini ngan nurse sebab tak reti takut nye budak. ngan sesape pon nak jgn kene bwk lari sudaa...

Popular posts from this blog

Spiral Spaghetti Goreng Ala Chef Shila

Di atas permintaan rakan-rakan di FB yang mem-view album resipi saye...dan merequest resipi dari saye terutamanya Epa Hassan...Dengan berbesar hati sekali saye sanggup dan rela membocorkan resipi turun temurun nenek moyang..huahuaaa...Kawan2, nak masakan sedap ni sebenonye kena ade satu skill, skill 'pandai agak-agak'...cmno tu? maksudnye, kalau orang tanye bape banyak lada nak letak? agak2 jer...ha gitu ler... hikhik
~Ha menarik tak spaghetti saye ni? (klu xmenarik sudah, ade ku kesah..)
Bahan2:
Spiral Spaghetti 250gram/setengah paket - 4 org makan (nak pasta lain pun boleh elbow ke,shell ke ikut sedap mate..saye suka guna brand San Remo atau Fusilli) *Seafood - Udang, sotong dsb...tapi saye suka guna udang saje (Udang saiz L atau M) *Minced chicken/beef *Lada kering - gunting dan direbus Bawang besar - sebiji Bawang putih - 4 ulas Sos Tiram *Sawi batang hijau *Carrot - dipotong panjang macam dalam gambar Telur - 2biji Garam dan bahan perasa (* = Ikut korang ler kalo suka letakla lebih...…

Mencari Hospital Bersalin

Weekend lepas sy dan en suami pergilah survey2 hospital bersalin di sekitar klang dan shah alam nih...kat shah alam SJMC, DEMC femes jugak tapi rates dah mcm KPJ lum lagi ade prob2 lain...maunye cecah 6k skali bersalin...sy kena berkira2 gak sbb company hanya cover tak sampai 1k pon maternity cost. Sy ade berkenan kat satu pusat bersalin ni dpt info pas survey kat intenet.ala2 pusrawi tapi kecik jelah sbb baru 2years beroperasi nmnya Pusat Bersalin Barakah. Doctor yg sambut baby sume pompuan (preferred coz dlm islam kne cari yg pompuan dulu dah xde barulah bleh doc llki yg sambut...maklumlah time bersalin tu sume aurat terbukak kan...). Tapi mslhnya kat sana hny menerima normal delivery, kalau ade prob kena hantar hospital lain tapi disambut oleh doc yg sama gak sbb pusat berslain tu xcukup facilities lagi. Hubby xprefer sebab yelah time bersalin tu mcm2 leh jadi, kot2 lah ade prob maunye aku kne transfer hosptal lain ms kepala baby dh nak terkeluar (nauzubillah kan...tapi bnyk kes yg…

Pengat Pisang

Semalam hari ahad, so oleh kerana tak bekerja sy pon teruja nk memasak...sy buatkan suami nasi lemak smbal udang + telur dadar, kacang,bilis goreng, tempe goreng n ulam timun bersama pencuci mulut pengat pisang..Sy nak share resipi membuat pengat pisang di sini...pengat pisang adalah manisan feveret sy...sy suka mkn time suam2 atau pun sejuk frm fridge..emm mungkin ramai dh terer buat pengat pisang tp cuba lihat2 maybe ada lain sikit dgn resipi kamu...check it out!



Bahan2:
Pisang nipah dipotong kecil2 - Sesisir
Kelapa Parut  - Sebiji
Gula Kabung/ Gula Melaka - 1/2 biji dicincang halus
Biji Sagu
Gula Pasir - 2 sudu
Secubit Garam
Daun Pandan

Cara Memasak:
1. Kelapa parut diambil santan nya, diasingkan yg pekat dan yg cair (perahan pertama dicampur air sedikit saje utk dptkan santan yg betul2 pekat kira2 satu cawan). Untuk santan cair agak2 ler banyak mane pisang tu ye..senang kate buat 2 kali perahan santan cair
2. Panaskan santan cair terlebih dahulu atas api , masuk pisang yg telah di…