Thursday, March 29, 2012

Kisah Panik Di Tol

Minggu ni kene drive sendiri gi keje...sobab eh Pak Pais keje potang...Malas giler kalau kene drive sendiri nih sebab kene bangun awal...Kalau pak pais keje pagi macam biasa leh gerak lambat sebab kami merempit jah. So arini kuarlah 7.15am...drive punya drive punya drive meredah jammed sikit so exitlah Tol Subang nak ke Kelana Jaya...

Lepas exit tuh, ade ccorner baring punya...Ai punya style akan letak Smartag kat seat celah2 peha. Supaya senang nak 'tit tit" bila sampai tol. Kalau letak kat tempat lain susah nak capai sebab ai kan comel, nanti tak sampai..ahaks. So mase kat corner baring tuh, cehhhh konon nak drift lah, Sekali jer smartag tuh zupppp corner baring gak sebab alkisah ai pakai baju kurung...So letak atas kain sah2 lah licin kan. Bijak...Bijak...Bila itu smartag corner baring, so jatuh lah die kebawah seat...Ai dah PANIK!! lagi 10meter nak sampai tol nih. Panikkkk makkk dengan kete bersusun banyak dan laju2 semuanya camne nak cari?? So, kepala otak ni ligat berpikir sambil tangan kiri pegang stereng, tangan kanan raba2 bawah seat TAKDE plak!! Mane kah kau smartag pegi?? Disebabkan pakai smartag selalunya lajuuu ke lorong smartag kan. Tapi disebabkan itu smartag sudah jatuh tah kemane, ai cuba melengahkan perjalanan dengan queue kat Lorong 'Touch N Go" supaya bleh cari itu smartag. Kereta dalam 5biji tengah beratur...Sambil drive ni tangan ligat meraba2...Cari punya cari, takde wehhh. Adehhh cemane nak lepas tol kalau ko tak 'tit tit'??

So ahkak punyalah amik langkah drastik, bila tiba kat tol dah sampai sebelah palang TnGo nih ai berentikan kete bukak pintu sikit dan teruskan mencari itu smartag. dalam henbeg ade lagi 1 TnGo tapi korang jangan buat lawak mane bleh guna TnGo lain...Kereta kat belakang dah berderet okehhhhh. Naseb la kan, sape suruh dok belakang aku...Mwehehehehe...tau je lah Tol Subang kereta kan banyak...Ahkak tak kira ketar2 tangan cari smartag okehhh. Ligat kepala otak aku ni pikir mane ko tercampak duhai smartag...Tarik seat ke belakang sket, tangan raba bawah seat lagi Yehaaa! jumpa akhirnya. Punyalah jauh die tergolek. menggigil tangan ai okeh. Seb baik orang belakang tak hon2...Adelah 5minit ahkak kat tol tuh. Panik dan mendebarkan sungguh laa....

Pengajaran nye kalau pakai baju kurung, jangan letak smartag atas riba okeh! Rasain loe shila....Hormon adrenalin dah membuak2 akibat kepanikan pagi tadi. Alkisah jugak, ai pakai baju kurung moden sebab ade meeting sengan Group kat menara, sekali je kensel. Cetttttt hampeh sebab meeting lah smartag jatuh tau. Mencik! Ok bai.

Wednesday, March 21, 2012

My New Gadjet...

Seperti yang diketahui umum sy sangat suka memasak...even tah pape rase nye...kuikuikui
Dan sy juga telah selamat meng-order KitchenAid Mixer dari US through kak Suealeen...
Sangat banyak choices of color sampai ahkak pon tak tau nak kaler ape...Sudahnye amik kaler ni sebab rase gojes! mwehehehe...dapor kaler lime green mixer kaler pink cantekk kan?? kihkihkih


Ini lah mixer yang dinantikan mandi tak basah tidoq tak lena selama 3bulan....heuheu

Kenapa kene order kat US? kat mesia takde ker? Ado uols...tapi harga kat Malaysia RM3499 kaler camni...kalau kat US half price jer dari tuh. So banyak la jimat...

Dan oleh kerana rumah kaksue dah macam gudang kaedahnye sebab 1 kontena mixer dan periuk KA sampai dirumah beliau, kaksue tumpang rumah ai untuk park mixer dan periuk geng2 RH...Ahad lepas dorang datang rumah...sesi penyerahan barang2 KA sekali lah bergathering...bukan senang nak jumpa together2 gini...

Ai masak Baked Penne Pasta White Bechamel Sauce..Sonang jah nak buatnye...deme kate sedap pasta ai...heheheee. Nak resipi kat FB k...maleh nak type lagik...ACtually first time makan pasta ni mase wife bos buat mase open house rumah die...dorang kan blaja obersi...so macam2 western food dorang pandai buat..pehtu ai dengan tak malunye sms Kak Nadia wife bos mintak resipi...huhuuu. Pehtu goreng ayam kunyit berempah...dorang bawak gak makanan sebab potluck katenye...Mekaseh uolss...memeriahkan rumah kami...

 Inilah pasta yang mereka kata sedap itu...Atas die topping mozarella cheese...sebenarnye yg buat sedap white sauce die tuh kot...ramai ingat white sauce tu cheese padahal cuma susu dan butter jer..

Kak Fisa dan Pija...sesi memotong reben gitu...

Antara mixer yang di order oleh rakan2..dari kiri kepunyaan: Nik, Kak fisa dan Pija.

Anak2 ai...Myra dan Manja...dorang sebaya dan Manja berkongsi tarikh lahir dengan Mummy Myra...hikhik.
Patutlah nak bersuap makan jer ngan Mummy no.2 nie..same besday rupanye kita yer Manja...


Acara demo membuat kek Tiramisu oleh kak sue...

Alhamdulillah, suka sangat dapat mixer nie...a reward for myself sepanjang 3tahun kerja di Mebeng...




Tuesday, March 20, 2012

Ajar Anak Ikut Arahan? Cewahhhh

Ade kawan RH post gamba anaknye tengok tv dekat2...bukan dekat lagi tapi tahap betul2 kat tv tuh...bahaya dikk...

Pehtu ai kabor la...dak myra kalau tengok tv jauh2...dulu2 yer mase die start belajar berdiri...lelame ktorg train kalau nak tengok tv duduk jauh2...keep reminding her everytime she watch tv, where to sit, dengan action sekali tunjuk kat mane kene duduk tuh. Penah baca kat mane tah kalau nak bagi instruction kat anak2 yg kecik ni, jangan juz cakap but cakap dan tunjuk atau buat sekali...Selalu kami cakap, "myra sit down sini". So, sekarang ni kalau omak atau ayah die cakap jer suruh sit tu die tau dah kat mane kene duduk kalau tengok tv...hikhik


So far memang berjaya kaedah kami tuh...cuma biase lah kadang2 bebudak ni nampak kartun kegemaran die, die lompat2 lah suka nak tengok dekat2...ape lagi high tone lah suara mak die nih...huhuuu. Ade yg cakap tak berjaya kaedah tegur tu kat anak die, letih dah kabor suruh duduk jauh2 bila tengok tv tapi tak mau ikut. Maybe salah kaedahnye...juz cakap but tak di bagitau kene duduk kat mane...so konpius la budak tu end-up die ignore arahan tu sebab die tak paham duduk? duduk kat mane? Haa, jangan tak tau kalau time dak Myra ni notty dh cakap 2,3 kali suruh tengok jauh2 takmau, ayah atau mami die ni angkat dan dudukkan je die jauh2. Daripada ko penat ulang2 cakap, baik angkat terus die kannn...Semua orang pon tau tak elok tengok tv dekat2 sebab bahaya gelombang eloktromagnet tuh.

Well, kami manja kan pon manja kan jugak..time strict pon strict jugak...Tapi omak eh lagi garang la dari ayah...mwehehehe. Sekarang dak sorang ni dah boleh disuruh sikit2...hikhik. Mak sukeee!! "myra...amik remote tv..." "myra...amik bantal..."Myra...buang ni kat dapor" terkedek2 die buang sampah kertas kat dustbin dapor tuh....huhuhuuu. Bagus2 tak lame lagi, "Myra pegi buat brekfes!" Mwahahahahaa. Mami lap you lah Myra.

Wokeh repekan petang hari dah habis...takde mood nak buat LO. Tak reti nak tibai ape...lately ni tahap kerabunan macam makin teruk jer...Berpinar mata ni tengok screen PC. Banyak urat putus time meneran kaedahnye....

Wednesday, March 14, 2012

Kemalasan dan Kebizian Melanda...

Wuhuuu lame giler tah hapdet belog. Nak update pasal gi Sarawak gambaq plak tak upload2 lagi. Malas plak nk upload banyak2 nih

Si bambam sy Myra dah setahun 6bulan...Syukur Ya Allah, mengurniakan kami dengan pinjamanMu yg amat indah dan cerdik ini. Sekarang kannnnn die suka bikin mami dan ayah die naik hangin. Mami die la especially! hahah

Kalau tengah makan, sibuk nak2..pehtu bila bagi die tepis2 dan keluarkan. Bila suap die makan sikitttt jer beria benor sebelum tu nak makan. Ktorg kalau balik keje suka lepak depan tv, sambil makan2 sekali. Die mesti nak duduk kat riba sambil senget2 badan ai nak menyuap makanan. Siannnn die. Tapi paling menaikkn darah bila lepas mandi nak pakai baju dan diaper.Die boleh main acah2 gitu...Tak koser mak hang nak kejar. Kasi umpan sikit...senang jer...puji2 die suruh amik sikat ni ke, bedak ke...bila die datang je cepat2 tangkap!  rase nak cubit2 je tau...haa citer pasal cubit dah selalu jugak dak sorang ni kene ketip kat tapak kaki. Geram mak die tau. Eh hukuman untuk mengajar boleh okeh...lagipun hanya ditapak kaki...

Sekarang dah pandai demand okeh. Kalau die tengah2 main jam dah kul 10, 11 suruh la die sleep. "myra sleep yer?" dan2 die jawab "Nanak" means taknak siap geleng kepala. Tak pun myra mandi jom..."Nanak" nak jadi hape takmo mandi dah masyam tau tak. Kadang2 tanpa disuruh die boleh amik towel sendiri dan ajak pergi bilik air. Layannn kan aje..

Kasi tunjuk dulu 1 gambar kat Bako National Park, Sarawak...

Makan beskut oreo ditengah hutan lalu cik mon pon datang 1 family...Takut wehhh kene gigit










Thursday, March 29, 2012

Kisah Panik Di Tol

Minggu ni kene drive sendiri gi keje...sobab eh Pak Pais keje potang...Malas giler kalau kene drive sendiri nih sebab kene bangun awal...Kalau pak pais keje pagi macam biasa leh gerak lambat sebab kami merempit jah. So arini kuarlah 7.15am...drive punya drive punya drive meredah jammed sikit so exitlah Tol Subang nak ke Kelana Jaya...

Lepas exit tuh, ade ccorner baring punya...Ai punya style akan letak Smartag kat seat celah2 peha. Supaya senang nak 'tit tit" bila sampai tol. Kalau letak kat tempat lain susah nak capai sebab ai kan comel, nanti tak sampai..ahaks. So mase kat corner baring tuh, cehhhh konon nak drift lah, Sekali jer smartag tuh zupppp corner baring gak sebab alkisah ai pakai baju kurung...So letak atas kain sah2 lah licin kan. Bijak...Bijak...Bila itu smartag corner baring, so jatuh lah die kebawah seat...Ai dah PANIK!! lagi 10meter nak sampai tol nih. Panikkkk makkk dengan kete bersusun banyak dan laju2 semuanya camne nak cari?? So, kepala otak ni ligat berpikir sambil tangan kiri pegang stereng, tangan kanan raba2 bawah seat TAKDE plak!! Mane kah kau smartag pegi?? Disebabkan pakai smartag selalunya lajuuu ke lorong smartag kan. Tapi disebabkan itu smartag sudah jatuh tah kemane, ai cuba melengahkan perjalanan dengan queue kat Lorong 'Touch N Go" supaya bleh cari itu smartag. Kereta dalam 5biji tengah beratur...Sambil drive ni tangan ligat meraba2...Cari punya cari, takde wehhh. Adehhh cemane nak lepas tol kalau ko tak 'tit tit'??

So ahkak punyalah amik langkah drastik, bila tiba kat tol dah sampai sebelah palang TnGo nih ai berentikan kete bukak pintu sikit dan teruskan mencari itu smartag. dalam henbeg ade lagi 1 TnGo tapi korang jangan buat lawak mane bleh guna TnGo lain...Kereta kat belakang dah berderet okehhhhh. Naseb la kan, sape suruh dok belakang aku...Mwehehehehe...tau je lah Tol Subang kereta kan banyak...Ahkak tak kira ketar2 tangan cari smartag okehhh. Ligat kepala otak aku ni pikir mane ko tercampak duhai smartag...Tarik seat ke belakang sket, tangan raba bawah seat lagi Yehaaa! jumpa akhirnya. Punyalah jauh die tergolek. menggigil tangan ai okeh. Seb baik orang belakang tak hon2...Adelah 5minit ahkak kat tol tuh. Panik dan mendebarkan sungguh laa....

Pengajaran nye kalau pakai baju kurung, jangan letak smartag atas riba okeh! Rasain loe shila....Hormon adrenalin dah membuak2 akibat kepanikan pagi tadi. Alkisah jugak, ai pakai baju kurung moden sebab ade meeting sengan Group kat menara, sekali je kensel. Cetttttt hampeh sebab meeting lah smartag jatuh tau. Mencik! Ok bai.

Wednesday, March 21, 2012

My New Gadjet...

Seperti yang diketahui umum sy sangat suka memasak...even tah pape rase nye...kuikuikui
Dan sy juga telah selamat meng-order KitchenAid Mixer dari US through kak Suealeen...
Sangat banyak choices of color sampai ahkak pon tak tau nak kaler ape...Sudahnye amik kaler ni sebab rase gojes! mwehehehe...dapor kaler lime green mixer kaler pink cantekk kan?? kihkihkih


Ini lah mixer yang dinantikan mandi tak basah tidoq tak lena selama 3bulan....heuheu

Kenapa kene order kat US? kat mesia takde ker? Ado uols...tapi harga kat Malaysia RM3499 kaler camni...kalau kat US half price jer dari tuh. So banyak la jimat...

Dan oleh kerana rumah kaksue dah macam gudang kaedahnye sebab 1 kontena mixer dan periuk KA sampai dirumah beliau, kaksue tumpang rumah ai untuk park mixer dan periuk geng2 RH...Ahad lepas dorang datang rumah...sesi penyerahan barang2 KA sekali lah bergathering...bukan senang nak jumpa together2 gini...

Ai masak Baked Penne Pasta White Bechamel Sauce..Sonang jah nak buatnye...deme kate sedap pasta ai...heheheee. Nak resipi kat FB k...maleh nak type lagik...ACtually first time makan pasta ni mase wife bos buat mase open house rumah die...dorang kan blaja obersi...so macam2 western food dorang pandai buat..pehtu ai dengan tak malunye sms Kak Nadia wife bos mintak resipi...huhuuu. Pehtu goreng ayam kunyit berempah...dorang bawak gak makanan sebab potluck katenye...Mekaseh uolss...memeriahkan rumah kami...

 Inilah pasta yang mereka kata sedap itu...Atas die topping mozarella cheese...sebenarnye yg buat sedap white sauce die tuh kot...ramai ingat white sauce tu cheese padahal cuma susu dan butter jer..

Kak Fisa dan Pija...sesi memotong reben gitu...

Antara mixer yang di order oleh rakan2..dari kiri kepunyaan: Nik, Kak fisa dan Pija.

Anak2 ai...Myra dan Manja...dorang sebaya dan Manja berkongsi tarikh lahir dengan Mummy Myra...hikhik.
Patutlah nak bersuap makan jer ngan Mummy no.2 nie..same besday rupanye kita yer Manja...


Acara demo membuat kek Tiramisu oleh kak sue...

Alhamdulillah, suka sangat dapat mixer nie...a reward for myself sepanjang 3tahun kerja di Mebeng...




Tuesday, March 20, 2012

Ajar Anak Ikut Arahan? Cewahhhh

Ade kawan RH post gamba anaknye tengok tv dekat2...bukan dekat lagi tapi tahap betul2 kat tv tuh...bahaya dikk...

Pehtu ai kabor la...dak myra kalau tengok tv jauh2...dulu2 yer mase die start belajar berdiri...lelame ktorg train kalau nak tengok tv duduk jauh2...keep reminding her everytime she watch tv, where to sit, dengan action sekali tunjuk kat mane kene duduk tuh. Penah baca kat mane tah kalau nak bagi instruction kat anak2 yg kecik ni, jangan juz cakap but cakap dan tunjuk atau buat sekali...Selalu kami cakap, "myra sit down sini". So, sekarang ni kalau omak atau ayah die cakap jer suruh sit tu die tau dah kat mane kene duduk kalau tengok tv...hikhik


So far memang berjaya kaedah kami tuh...cuma biase lah kadang2 bebudak ni nampak kartun kegemaran die, die lompat2 lah suka nak tengok dekat2...ape lagi high tone lah suara mak die nih...huhuuu. Ade yg cakap tak berjaya kaedah tegur tu kat anak die, letih dah kabor suruh duduk jauh2 bila tengok tv tapi tak mau ikut. Maybe salah kaedahnye...juz cakap but tak di bagitau kene duduk kat mane...so konpius la budak tu end-up die ignore arahan tu sebab die tak paham duduk? duduk kat mane? Haa, jangan tak tau kalau time dak Myra ni notty dh cakap 2,3 kali suruh tengok jauh2 takmau, ayah atau mami die ni angkat dan dudukkan je die jauh2. Daripada ko penat ulang2 cakap, baik angkat terus die kannn...Semua orang pon tau tak elok tengok tv dekat2 sebab bahaya gelombang eloktromagnet tuh.

Well, kami manja kan pon manja kan jugak..time strict pon strict jugak...Tapi omak eh lagi garang la dari ayah...mwehehehe. Sekarang dak sorang ni dah boleh disuruh sikit2...hikhik. Mak sukeee!! "myra...amik remote tv..." "myra...amik bantal..."Myra...buang ni kat dapor" terkedek2 die buang sampah kertas kat dustbin dapor tuh....huhuhuuu. Bagus2 tak lame lagi, "Myra pegi buat brekfes!" Mwahahahahaa. Mami lap you lah Myra.

Wokeh repekan petang hari dah habis...takde mood nak buat LO. Tak reti nak tibai ape...lately ni tahap kerabunan macam makin teruk jer...Berpinar mata ni tengok screen PC. Banyak urat putus time meneran kaedahnye....

Wednesday, March 14, 2012

Kemalasan dan Kebizian Melanda...

Wuhuuu lame giler tah hapdet belog. Nak update pasal gi Sarawak gambaq plak tak upload2 lagi. Malas plak nk upload banyak2 nih

Si bambam sy Myra dah setahun 6bulan...Syukur Ya Allah, mengurniakan kami dengan pinjamanMu yg amat indah dan cerdik ini. Sekarang kannnnn die suka bikin mami dan ayah die naik hangin. Mami die la especially! hahah

Kalau tengah makan, sibuk nak2..pehtu bila bagi die tepis2 dan keluarkan. Bila suap die makan sikitttt jer beria benor sebelum tu nak makan. Ktorg kalau balik keje suka lepak depan tv, sambil makan2 sekali. Die mesti nak duduk kat riba sambil senget2 badan ai nak menyuap makanan. Siannnn die. Tapi paling menaikkn darah bila lepas mandi nak pakai baju dan diaper.Die boleh main acah2 gitu...Tak koser mak hang nak kejar. Kasi umpan sikit...senang jer...puji2 die suruh amik sikat ni ke, bedak ke...bila die datang je cepat2 tangkap!  rase nak cubit2 je tau...haa citer pasal cubit dah selalu jugak dak sorang ni kene ketip kat tapak kaki. Geram mak die tau. Eh hukuman untuk mengajar boleh okeh...lagipun hanya ditapak kaki...

Sekarang dah pandai demand okeh. Kalau die tengah2 main jam dah kul 10, 11 suruh la die sleep. "myra sleep yer?" dan2 die jawab "Nanak" means taknak siap geleng kepala. Tak pun myra mandi jom..."Nanak" nak jadi hape takmo mandi dah masyam tau tak. Kadang2 tanpa disuruh die boleh amik towel sendiri dan ajak pergi bilik air. Layannn kan aje..

Kasi tunjuk dulu 1 gambar kat Bako National Park, Sarawak...

Makan beskut oreo ditengah hutan lalu cik mon pon datang 1 family...Takut wehhh kene gigit