Tuesday, March 20, 2012

Ajar Anak Ikut Arahan? Cewahhhh

Ade kawan RH post gamba anaknye tengok tv dekat2...bukan dekat lagi tapi tahap betul2 kat tv tuh...bahaya dikk...

Pehtu ai kabor la...dak myra kalau tengok tv jauh2...dulu2 yer mase die start belajar berdiri...lelame ktorg train kalau nak tengok tv duduk jauh2...keep reminding her everytime she watch tv, where to sit, dengan action sekali tunjuk kat mane kene duduk tuh. Penah baca kat mane tah kalau nak bagi instruction kat anak2 yg kecik ni, jangan juz cakap but cakap dan tunjuk atau buat sekali...Selalu kami cakap, "myra sit down sini". So, sekarang ni kalau omak atau ayah die cakap jer suruh sit tu die tau dah kat mane kene duduk kalau tengok tv...hikhik


So far memang berjaya kaedah kami tuh...cuma biase lah kadang2 bebudak ni nampak kartun kegemaran die, die lompat2 lah suka nak tengok dekat2...ape lagi high tone lah suara mak die nih...huhuuu. Ade yg cakap tak berjaya kaedah tegur tu kat anak die, letih dah kabor suruh duduk jauh2 bila tengok tv tapi tak mau ikut. Maybe salah kaedahnye...juz cakap but tak di bagitau kene duduk kat mane...so konpius la budak tu end-up die ignore arahan tu sebab die tak paham duduk? duduk kat mane? Haa, jangan tak tau kalau time dak Myra ni notty dh cakap 2,3 kali suruh tengok jauh2 takmau, ayah atau mami die ni angkat dan dudukkan je die jauh2. Daripada ko penat ulang2 cakap, baik angkat terus die kannn...Semua orang pon tau tak elok tengok tv dekat2 sebab bahaya gelombang eloktromagnet tuh.

Well, kami manja kan pon manja kan jugak..time strict pon strict jugak...Tapi omak eh lagi garang la dari ayah...mwehehehe. Sekarang dak sorang ni dah boleh disuruh sikit2...hikhik. Mak sukeee!! "myra...amik remote tv..." "myra...amik bantal..."Myra...buang ni kat dapor" terkedek2 die buang sampah kertas kat dustbin dapor tuh....huhuhuuu. Bagus2 tak lame lagi, "Myra pegi buat brekfes!" Mwahahahahaa. Mami lap you lah Myra.

Wokeh repekan petang hari dah habis...takde mood nak buat LO. Tak reti nak tibai ape...lately ni tahap kerabunan macam makin teruk jer...Berpinar mata ni tengok screen PC. Banyak urat putus time meneran kaedahnye....

1 comments:

ayu said...

Betul cara shila tu..anak2 ayu pun macam tu gak..kena pesan selalu

Tuesday, March 20, 2012

Ajar Anak Ikut Arahan? Cewahhhh

Ade kawan RH post gamba anaknye tengok tv dekat2...bukan dekat lagi tapi tahap betul2 kat tv tuh...bahaya dikk...

Pehtu ai kabor la...dak myra kalau tengok tv jauh2...dulu2 yer mase die start belajar berdiri...lelame ktorg train kalau nak tengok tv duduk jauh2...keep reminding her everytime she watch tv, where to sit, dengan action sekali tunjuk kat mane kene duduk tuh. Penah baca kat mane tah kalau nak bagi instruction kat anak2 yg kecik ni, jangan juz cakap but cakap dan tunjuk atau buat sekali...Selalu kami cakap, "myra sit down sini". So, sekarang ni kalau omak atau ayah die cakap jer suruh sit tu die tau dah kat mane kene duduk kalau tengok tv...hikhik


So far memang berjaya kaedah kami tuh...cuma biase lah kadang2 bebudak ni nampak kartun kegemaran die, die lompat2 lah suka nak tengok dekat2...ape lagi high tone lah suara mak die nih...huhuuu. Ade yg cakap tak berjaya kaedah tegur tu kat anak die, letih dah kabor suruh duduk jauh2 bila tengok tv tapi tak mau ikut. Maybe salah kaedahnye...juz cakap but tak di bagitau kene duduk kat mane...so konpius la budak tu end-up die ignore arahan tu sebab die tak paham duduk? duduk kat mane? Haa, jangan tak tau kalau time dak Myra ni notty dh cakap 2,3 kali suruh tengok jauh2 takmau, ayah atau mami die ni angkat dan dudukkan je die jauh2. Daripada ko penat ulang2 cakap, baik angkat terus die kannn...Semua orang pon tau tak elok tengok tv dekat2 sebab bahaya gelombang eloktromagnet tuh.

Well, kami manja kan pon manja kan jugak..time strict pon strict jugak...Tapi omak eh lagi garang la dari ayah...mwehehehe. Sekarang dak sorang ni dah boleh disuruh sikit2...hikhik. Mak sukeee!! "myra...amik remote tv..." "myra...amik bantal..."Myra...buang ni kat dapor" terkedek2 die buang sampah kertas kat dustbin dapor tuh....huhuhuuu. Bagus2 tak lame lagi, "Myra pegi buat brekfes!" Mwahahahahaa. Mami lap you lah Myra.

Wokeh repekan petang hari dah habis...takde mood nak buat LO. Tak reti nak tibai ape...lately ni tahap kerabunan macam makin teruk jer...Berpinar mata ni tengok screen PC. Banyak urat putus time meneran kaedahnye....

1 comment:

ayu said...

Betul cara shila tu..anak2 ayu pun macam tu gak..kena pesan selalu