Skip to main content

Ajar Anak Ikut Arahan? Cewahhhh

Ade kawan RH post gamba anaknye tengok tv dekat2...bukan dekat lagi tapi tahap betul2 kat tv tuh...bahaya dikk...

Pehtu ai kabor la...dak myra kalau tengok tv jauh2...dulu2 yer mase die start belajar berdiri...lelame ktorg train kalau nak tengok tv duduk jauh2...keep reminding her everytime she watch tv, where to sit, dengan action sekali tunjuk kat mane kene duduk tuh. Penah baca kat mane tah kalau nak bagi instruction kat anak2 yg kecik ni, jangan juz cakap but cakap dan tunjuk atau buat sekali...Selalu kami cakap, "myra sit down sini". So, sekarang ni kalau omak atau ayah die cakap jer suruh sit tu die tau dah kat mane kene duduk kalau tengok tv...hikhik


So far memang berjaya kaedah kami tuh...cuma biase lah kadang2 bebudak ni nampak kartun kegemaran die, die lompat2 lah suka nak tengok dekat2...ape lagi high tone lah suara mak die nih...huhuuu. Ade yg cakap tak berjaya kaedah tegur tu kat anak die, letih dah kabor suruh duduk jauh2 bila tengok tv tapi tak mau ikut. Maybe salah kaedahnye...juz cakap but tak di bagitau kene duduk kat mane...so konpius la budak tu end-up die ignore arahan tu sebab die tak paham duduk? duduk kat mane? Haa, jangan tak tau kalau time dak Myra ni notty dh cakap 2,3 kali suruh tengok jauh2 takmau, ayah atau mami die ni angkat dan dudukkan je die jauh2. Daripada ko penat ulang2 cakap, baik angkat terus die kannn...Semua orang pon tau tak elok tengok tv dekat2 sebab bahaya gelombang eloktromagnet tuh.

Well, kami manja kan pon manja kan jugak..time strict pon strict jugak...Tapi omak eh lagi garang la dari ayah...mwehehehe. Sekarang dak sorang ni dah boleh disuruh sikit2...hikhik. Mak sukeee!! "myra...amik remote tv..." "myra...amik bantal..."Myra...buang ni kat dapor" terkedek2 die buang sampah kertas kat dustbin dapor tuh....huhuhuuu. Bagus2 tak lame lagi, "Myra pegi buat brekfes!" Mwahahahahaa. Mami lap you lah Myra.

Wokeh repekan petang hari dah habis...takde mood nak buat LO. Tak reti nak tibai ape...lately ni tahap kerabunan macam makin teruk jer...Berpinar mata ni tengok screen PC. Banyak urat putus time meneran kaedahnye....

Comments

ayu said…
Betul cara shila tu..anak2 ayu pun macam tu gak..kena pesan selalu

Popular posts from this blog

Spiral Spaghetti Goreng Ala Chef Shila

Di atas permintaan rakan-rakan di FB yang mem-view album resipi saye...dan merequest resipi dari saye terutamanya Epa Hassan...Dengan berbesar hati sekali saye sanggup dan rela membocorkan resipi turun temurun nenek moyang..huahuaaa...Kawan2, nak masakan sedap ni sebenonye kena ade satu skill, skill 'pandai agak-agak'...cmno tu? maksudnye, kalau orang tanye bape banyak lada nak letak? agak2 jer...ha gitu ler... hikhik
~Ha menarik tak spaghetti saye ni? (klu xmenarik sudah, ade ku kesah..)
Bahan2:
Spiral Spaghetti 250gram/setengah paket - 4 org makan (nak pasta lain pun boleh elbow ke,shell ke ikut sedap mate..saye suka guna brand San Remo atau Fusilli) *Seafood - Udang, sotong dsb...tapi saye suka guna udang saje (Udang saiz L atau M) *Minced chicken/beef *Lada kering - gunting dan direbus Bawang besar - sebiji Bawang putih - 4 ulas Sos Tiram *Sawi batang hijau *Carrot - dipotong panjang macam dalam gambar Telur - 2biji Garam dan bahan perasa (* = Ikut korang ler kalo suka letakla lebih...…

Mencari Hospital Bersalin

Weekend lepas sy dan en suami pergilah survey2 hospital bersalin di sekitar klang dan shah alam nih...kat shah alam SJMC, DEMC femes jugak tapi rates dah mcm KPJ lum lagi ade prob2 lain...maunye cecah 6k skali bersalin...sy kena berkira2 gak sbb company hanya cover tak sampai 1k pon maternity cost. Sy ade berkenan kat satu pusat bersalin ni dpt info pas survey kat intenet.ala2 pusrawi tapi kecik jelah sbb baru 2years beroperasi nmnya Pusat Bersalin Barakah. Doctor yg sambut baby sume pompuan (preferred coz dlm islam kne cari yg pompuan dulu dah xde barulah bleh doc llki yg sambut...maklumlah time bersalin tu sume aurat terbukak kan...). Tapi mslhnya kat sana hny menerima normal delivery, kalau ade prob kena hantar hospital lain tapi disambut oleh doc yg sama gak sbb pusat berslain tu xcukup facilities lagi. Hubby xprefer sebab yelah time bersalin tu mcm2 leh jadi, kot2 lah ade prob maunye aku kne transfer hosptal lain ms kepala baby dh nak terkeluar (nauzubillah kan...tapi bnyk kes yg…

Pengat Pisang

Semalam hari ahad, so oleh kerana tak bekerja sy pon teruja nk memasak...sy buatkan suami nasi lemak smbal udang + telur dadar, kacang,bilis goreng, tempe goreng n ulam timun bersama pencuci mulut pengat pisang..Sy nak share resipi membuat pengat pisang di sini...pengat pisang adalah manisan feveret sy...sy suka mkn time suam2 atau pun sejuk frm fridge..emm mungkin ramai dh terer buat pengat pisang tp cuba lihat2 maybe ada lain sikit dgn resipi kamu...check it out!



Bahan2:
Pisang nipah dipotong kecil2 - Sesisir
Kelapa Parut  - Sebiji
Gula Kabung/ Gula Melaka - 1/2 biji dicincang halus
Biji Sagu
Gula Pasir - 2 sudu
Secubit Garam
Daun Pandan

Cara Memasak:
1. Kelapa parut diambil santan nya, diasingkan yg pekat dan yg cair (perahan pertama dicampur air sedikit saje utk dptkan santan yg betul2 pekat kira2 satu cawan). Untuk santan cair agak2 ler banyak mane pisang tu ye..senang kate buat 2 kali perahan santan cair
2. Panaskan santan cair terlebih dahulu atas api , masuk pisang yg telah di…