Skip to main content

Kemalasan dan Kebizian Melanda...

Wuhuuu lame giler tah hapdet belog. Nak update pasal gi Sarawak gambaq plak tak upload2 lagi. Malas plak nk upload banyak2 nih

Si bambam sy Myra dah setahun 6bulan...Syukur Ya Allah, mengurniakan kami dengan pinjamanMu yg amat indah dan cerdik ini. Sekarang kannnnn die suka bikin mami dan ayah die naik hangin. Mami die la especially! hahah

Kalau tengah makan, sibuk nak2..pehtu bila bagi die tepis2 dan keluarkan. Bila suap die makan sikitttt jer beria benor sebelum tu nak makan. Ktorg kalau balik keje suka lepak depan tv, sambil makan2 sekali. Die mesti nak duduk kat riba sambil senget2 badan ai nak menyuap makanan. Siannnn die. Tapi paling menaikkn darah bila lepas mandi nak pakai baju dan diaper.Die boleh main acah2 gitu...Tak koser mak hang nak kejar. Kasi umpan sikit...senang jer...puji2 die suruh amik sikat ni ke, bedak ke...bila die datang je cepat2 tangkap!  rase nak cubit2 je tau...haa citer pasal cubit dah selalu jugak dak sorang ni kene ketip kat tapak kaki. Geram mak die tau. Eh hukuman untuk mengajar boleh okeh...lagipun hanya ditapak kaki...

Sekarang dah pandai demand okeh. Kalau die tengah2 main jam dah kul 10, 11 suruh la die sleep. "myra sleep yer?" dan2 die jawab "Nanak" means taknak siap geleng kepala. Tak pun myra mandi jom..."Nanak" nak jadi hape takmo mandi dah masyam tau tak. Kadang2 tanpa disuruh die boleh amik towel sendiri dan ajak pergi bilik air. Layannn kan aje..

Kasi tunjuk dulu 1 gambar kat Bako National Park, Sarawak...

Makan beskut oreo ditengah hutan lalu cik mon pon datang 1 family...Takut wehhh kene gigit










Comments

Pandai myra bercakap. Pahat sepatah haram pon tak berkata2 uolls..
shilafaizz said…
sikit2 je kak ilot die pandai cakap..'nak', 'nanak'=taknak, 'ayah', 'at'= cat, 'air'. tu jer ler...takpe kak,ank buah sy umo 2tahun baru pandai cakap...lepas tu die cakap xberenti hamik ko melayan die bercakap
ashra said…
wah.besnye,myra ke sarawak tak ajak auntie pun ye.


bila nk update gambo?

hehe.budak kalu suh sleep tamaunye

Popular posts from this blog

Spiral Spaghetti Goreng Ala Chef Shila

Di atas permintaan rakan-rakan di FB yang mem-view album resipi saye...dan merequest resipi dari saye terutamanya Epa Hassan...Dengan berbesar hati sekali saye sanggup dan rela membocorkan resipi turun temurun nenek moyang..huahuaaa...Kawan2, nak masakan sedap ni sebenonye kena ade satu skill, skill 'pandai agak-agak'...cmno tu? maksudnye, kalau orang tanye bape banyak lada nak letak? agak2 jer...ha gitu ler... hikhik
~Ha menarik tak spaghetti saye ni? (klu xmenarik sudah, ade ku kesah..)
Bahan2:
Spiral Spaghetti 250gram/setengah paket - 4 org makan (nak pasta lain pun boleh elbow ke,shell ke ikut sedap mate..saye suka guna brand San Remo atau Fusilli) *Seafood - Udang, sotong dsb...tapi saye suka guna udang saje (Udang saiz L atau M) *Minced chicken/beef *Lada kering - gunting dan direbus Bawang besar - sebiji Bawang putih - 4 ulas Sos Tiram *Sawi batang hijau *Carrot - dipotong panjang macam dalam gambar Telur - 2biji Garam dan bahan perasa (* = Ikut korang ler kalo suka letakla lebih...…

Mencari Hospital Bersalin

Weekend lepas sy dan en suami pergilah survey2 hospital bersalin di sekitar klang dan shah alam nih...kat shah alam SJMC, DEMC femes jugak tapi rates dah mcm KPJ lum lagi ade prob2 lain...maunye cecah 6k skali bersalin...sy kena berkira2 gak sbb company hanya cover tak sampai 1k pon maternity cost. Sy ade berkenan kat satu pusat bersalin ni dpt info pas survey kat intenet.ala2 pusrawi tapi kecik jelah sbb baru 2years beroperasi nmnya Pusat Bersalin Barakah. Doctor yg sambut baby sume pompuan (preferred coz dlm islam kne cari yg pompuan dulu dah xde barulah bleh doc llki yg sambut...maklumlah time bersalin tu sume aurat terbukak kan...). Tapi mslhnya kat sana hny menerima normal delivery, kalau ade prob kena hantar hospital lain tapi disambut oleh doc yg sama gak sbb pusat berslain tu xcukup facilities lagi. Hubby xprefer sebab yelah time bersalin tu mcm2 leh jadi, kot2 lah ade prob maunye aku kne transfer hosptal lain ms kepala baby dh nak terkeluar (nauzubillah kan...tapi bnyk kes yg…

Pengat Pisang

Semalam hari ahad, so oleh kerana tak bekerja sy pon teruja nk memasak...sy buatkan suami nasi lemak smbal udang + telur dadar, kacang,bilis goreng, tempe goreng n ulam timun bersama pencuci mulut pengat pisang..Sy nak share resipi membuat pengat pisang di sini...pengat pisang adalah manisan feveret sy...sy suka mkn time suam2 atau pun sejuk frm fridge..emm mungkin ramai dh terer buat pengat pisang tp cuba lihat2 maybe ada lain sikit dgn resipi kamu...check it out!



Bahan2:
Pisang nipah dipotong kecil2 - Sesisir
Kelapa Parut  - Sebiji
Gula Kabung/ Gula Melaka - 1/2 biji dicincang halus
Biji Sagu
Gula Pasir - 2 sudu
Secubit Garam
Daun Pandan

Cara Memasak:
1. Kelapa parut diambil santan nya, diasingkan yg pekat dan yg cair (perahan pertama dicampur air sedikit saje utk dptkan santan yg betul2 pekat kira2 satu cawan). Untuk santan cair agak2 ler banyak mane pisang tu ye..senang kate buat 2 kali perahan santan cair
2. Panaskan santan cair terlebih dahulu atas api , masuk pisang yg telah di…