Skip to main content

Kisah Panik Di Tol

Minggu ni kene drive sendiri gi keje...sobab eh Pak Pais keje potang...Malas giler kalau kene drive sendiri nih sebab kene bangun awal...Kalau pak pais keje pagi macam biasa leh gerak lambat sebab kami merempit jah. So arini kuarlah 7.15am...drive punya drive punya drive meredah jammed sikit so exitlah Tol Subang nak ke Kelana Jaya...

Lepas exit tuh, ade ccorner baring punya...Ai punya style akan letak Smartag kat seat celah2 peha. Supaya senang nak 'tit tit" bila sampai tol. Kalau letak kat tempat lain susah nak capai sebab ai kan comel, nanti tak sampai..ahaks. So mase kat corner baring tuh, cehhhh konon nak drift lah, Sekali jer smartag tuh zupppp corner baring gak sebab alkisah ai pakai baju kurung...So letak atas kain sah2 lah licin kan. Bijak...Bijak...Bila itu smartag corner baring, so jatuh lah die kebawah seat...Ai dah PANIK!! lagi 10meter nak sampai tol nih. Panikkkk makkk dengan kete bersusun banyak dan laju2 semuanya camne nak cari?? So, kepala otak ni ligat berpikir sambil tangan kiri pegang stereng, tangan kanan raba2 bawah seat TAKDE plak!! Mane kah kau smartag pegi?? Disebabkan pakai smartag selalunya lajuuu ke lorong smartag kan. Tapi disebabkan itu smartag sudah jatuh tah kemane, ai cuba melengahkan perjalanan dengan queue kat Lorong 'Touch N Go" supaya bleh cari itu smartag. Kereta dalam 5biji tengah beratur...Sambil drive ni tangan ligat meraba2...Cari punya cari, takde wehhh. Adehhh cemane nak lepas tol kalau ko tak 'tit tit'??

So ahkak punyalah amik langkah drastik, bila tiba kat tol dah sampai sebelah palang TnGo nih ai berentikan kete bukak pintu sikit dan teruskan mencari itu smartag. dalam henbeg ade lagi 1 TnGo tapi korang jangan buat lawak mane bleh guna TnGo lain...Kereta kat belakang dah berderet okehhhhh. Naseb la kan, sape suruh dok belakang aku...Mwehehehehe...tau je lah Tol Subang kereta kan banyak...Ahkak tak kira ketar2 tangan cari smartag okehhh. Ligat kepala otak aku ni pikir mane ko tercampak duhai smartag...Tarik seat ke belakang sket, tangan raba bawah seat lagi Yehaaa! jumpa akhirnya. Punyalah jauh die tergolek. menggigil tangan ai okeh. Seb baik orang belakang tak hon2...Adelah 5minit ahkak kat tol tuh. Panik dan mendebarkan sungguh laa....

Pengajaran nye kalau pakai baju kurung, jangan letak smartag atas riba okeh! Rasain loe shila....Hormon adrenalin dah membuak2 akibat kepanikan pagi tadi. Alkisah jugak, ai pakai baju kurung moden sebab ade meeting sengan Group kat menara, sekali je kensel. Cetttttt hampeh sebab meeting lah smartag jatuh tau. Mencik! Ok bai.

Comments

Pijot said…
hakhakhak.. aku gelak dlu.. muahahahah pengsannnn
shilafaizz said…
Siot je kan...panik mak okeh. Amik langkah berani mati punya neh. Heheh

Popular posts from this blog

Spiral Spaghetti Goreng Ala Chef Shila

Di atas permintaan rakan-rakan di FB yang mem-view album resipi saye...dan merequest resipi dari saye terutamanya Epa Hassan...Dengan berbesar hati sekali saye sanggup dan rela membocorkan resipi turun temurun nenek moyang..huahuaaa...Kawan2, nak masakan sedap ni sebenonye kena ade satu skill, skill 'pandai agak-agak'...cmno tu? maksudnye, kalau orang tanye bape banyak lada nak letak? agak2 jer...ha gitu ler... hikhik
~Ha menarik tak spaghetti saye ni? (klu xmenarik sudah, ade ku kesah..)
Bahan2:
Spiral Spaghetti 250gram/setengah paket - 4 org makan (nak pasta lain pun boleh elbow ke,shell ke ikut sedap mate..saye suka guna brand San Remo atau Fusilli) *Seafood - Udang, sotong dsb...tapi saye suka guna udang saje (Udang saiz L atau M) *Minced chicken/beef *Lada kering - gunting dan direbus Bawang besar - sebiji Bawang putih - 4 ulas Sos Tiram *Sawi batang hijau *Carrot - dipotong panjang macam dalam gambar Telur - 2biji Garam dan bahan perasa (* = Ikut korang ler kalo suka letakla lebih...…

Mencari Hospital Bersalin

Weekend lepas sy dan en suami pergilah survey2 hospital bersalin di sekitar klang dan shah alam nih...kat shah alam SJMC, DEMC femes jugak tapi rates dah mcm KPJ lum lagi ade prob2 lain...maunye cecah 6k skali bersalin...sy kena berkira2 gak sbb company hanya cover tak sampai 1k pon maternity cost. Sy ade berkenan kat satu pusat bersalin ni dpt info pas survey kat intenet.ala2 pusrawi tapi kecik jelah sbb baru 2years beroperasi nmnya Pusat Bersalin Barakah. Doctor yg sambut baby sume pompuan (preferred coz dlm islam kne cari yg pompuan dulu dah xde barulah bleh doc llki yg sambut...maklumlah time bersalin tu sume aurat terbukak kan...). Tapi mslhnya kat sana hny menerima normal delivery, kalau ade prob kena hantar hospital lain tapi disambut oleh doc yg sama gak sbb pusat berslain tu xcukup facilities lagi. Hubby xprefer sebab yelah time bersalin tu mcm2 leh jadi, kot2 lah ade prob maunye aku kne transfer hosptal lain ms kepala baby dh nak terkeluar (nauzubillah kan...tapi bnyk kes yg…

Pengat Pisang

Semalam hari ahad, so oleh kerana tak bekerja sy pon teruja nk memasak...sy buatkan suami nasi lemak smbal udang + telur dadar, kacang,bilis goreng, tempe goreng n ulam timun bersama pencuci mulut pengat pisang..Sy nak share resipi membuat pengat pisang di sini...pengat pisang adalah manisan feveret sy...sy suka mkn time suam2 atau pun sejuk frm fridge..emm mungkin ramai dh terer buat pengat pisang tp cuba lihat2 maybe ada lain sikit dgn resipi kamu...check it out!



Bahan2:
Pisang nipah dipotong kecil2 - Sesisir
Kelapa Parut  - Sebiji
Gula Kabung/ Gula Melaka - 1/2 biji dicincang halus
Biji Sagu
Gula Pasir - 2 sudu
Secubit Garam
Daun Pandan

Cara Memasak:
1. Kelapa parut diambil santan nya, diasingkan yg pekat dan yg cair (perahan pertama dicampur air sedikit saje utk dptkan santan yg betul2 pekat kira2 satu cawan). Untuk santan cair agak2 ler banyak mane pisang tu ye..senang kate buat 2 kali perahan santan cair
2. Panaskan santan cair terlebih dahulu atas api , masuk pisang yg telah di…