Skip to main content

My New Gadjet...

Seperti yang diketahui umum sy sangat suka memasak...even tah pape rase nye...kuikuikui
Dan sy juga telah selamat meng-order KitchenAid Mixer dari US through kak Suealeen...
Sangat banyak choices of color sampai ahkak pon tak tau nak kaler ape...Sudahnye amik kaler ni sebab rase gojes! mwehehehe...dapor kaler lime green mixer kaler pink cantekk kan?? kihkihkih


Ini lah mixer yang dinantikan mandi tak basah tidoq tak lena selama 3bulan....heuheu

Kenapa kene order kat US? kat mesia takde ker? Ado uols...tapi harga kat Malaysia RM3499 kaler camni...kalau kat US half price jer dari tuh. So banyak la jimat...

Dan oleh kerana rumah kaksue dah macam gudang kaedahnye sebab 1 kontena mixer dan periuk KA sampai dirumah beliau, kaksue tumpang rumah ai untuk park mixer dan periuk geng2 RH...Ahad lepas dorang datang rumah...sesi penyerahan barang2 KA sekali lah bergathering...bukan senang nak jumpa together2 gini...

Ai masak Baked Penne Pasta White Bechamel Sauce..Sonang jah nak buatnye...deme kate sedap pasta ai...heheheee. Nak resipi kat FB k...maleh nak type lagik...ACtually first time makan pasta ni mase wife bos buat mase open house rumah die...dorang kan blaja obersi...so macam2 western food dorang pandai buat..pehtu ai dengan tak malunye sms Kak Nadia wife bos mintak resipi...huhuuu. Pehtu goreng ayam kunyit berempah...dorang bawak gak makanan sebab potluck katenye...Mekaseh uolss...memeriahkan rumah kami...

 Inilah pasta yang mereka kata sedap itu...Atas die topping mozarella cheese...sebenarnye yg buat sedap white sauce die tuh kot...ramai ingat white sauce tu cheese padahal cuma susu dan butter jer..

Kak Fisa dan Pija...sesi memotong reben gitu...

Antara mixer yang di order oleh rakan2..dari kiri kepunyaan: Nik, Kak fisa dan Pija.

Anak2 ai...Myra dan Manja...dorang sebaya dan Manja berkongsi tarikh lahir dengan Mummy Myra...hikhik.
Patutlah nak bersuap makan jer ngan Mummy no.2 nie..same besday rupanye kita yer Manja...


Acara demo membuat kek Tiramisu oleh kak sue...

Alhamdulillah, suka sangat dapat mixer nie...a reward for myself sepanjang 3tahun kerja di Mebeng...




Comments

Anonymous said…
memang gojes la mixer ni.. teringin nak ada satu..hehe
ashra said…
wowwie!

da dpt da..
nk nanges sbb jeles.hehe.

bestnye u all.kalu la sy dpt join,mesti pandai wat mcm2..
shilafaizz said…
kak ash, nanti kita buat kelas memasak sambil gosip2 yeh...heheh.

Sara: boleh2...order dengan kak suealeen yang...worth buying! hiiiii
Pijot said…
lalalalalalalala.. pic sape yg byk sgt tu tak tau la.... hikhikhik
shilafaizz said…
kahkahkah retis katenye kannn....
MommyAqil said…
Bestnya ade geng masak2..teringin nk jadi cm shila..bleh masak mcm2..hubby pon takkan bosan kalo makanan ade variety..huhuhu..tp ape kan daya...tak kreatif langsung kalo bab memasak ni..hihihi..
ayu said…
Bestnyaaaaa..shila mmg rajin masak, mmg WAJIB sambar satu..hehe
shilafaizz said…
Aida, shila suka try2 resipi yang. Masalahnye kat rumah ni ber-3 jer. Kadang kalau buat kek xde sapa makan. Hubby xlarat nak habiskan. So bawakler ke opis. Hehee. Bila dh xtau nak masak apa tu yg godeh2 magazine try la resipi pape..

Ayu,masak time weekend jer..weekdays xsempat nak masak. Ayu pon rajin masak ape...
Anonymous said…
shila, nk resepi pasta2 blh? ltk lam blog ni x? pe FB shila ek?
shilafaizz said…
Anonym, resipi ade kat label resipi. Penah letak resipi pasta tu sebelum ni..btw, siapa awk ek? Hehe
Anonymous said…
sy nor dr tregganu n sy sk bc blog shila...tp sy x mnat tulis blog, heheee

Popular posts from this blog

Spiral Spaghetti Goreng Ala Chef Shila

Di atas permintaan rakan-rakan di FB yang mem-view album resipi saye...dan merequest resipi dari saye terutamanya Epa Hassan...Dengan berbesar hati sekali saye sanggup dan rela membocorkan resipi turun temurun nenek moyang..huahuaaa...Kawan2, nak masakan sedap ni sebenonye kena ade satu skill, skill 'pandai agak-agak'...cmno tu? maksudnye, kalau orang tanye bape banyak lada nak letak? agak2 jer...ha gitu ler... hikhik
~Ha menarik tak spaghetti saye ni? (klu xmenarik sudah, ade ku kesah..)
Bahan2:
Spiral Spaghetti 250gram/setengah paket - 4 org makan (nak pasta lain pun boleh elbow ke,shell ke ikut sedap mate..saye suka guna brand San Remo atau Fusilli) *Seafood - Udang, sotong dsb...tapi saye suka guna udang saje (Udang saiz L atau M) *Minced chicken/beef *Lada kering - gunting dan direbus Bawang besar - sebiji Bawang putih - 4 ulas Sos Tiram *Sawi batang hijau *Carrot - dipotong panjang macam dalam gambar Telur - 2biji Garam dan bahan perasa (* = Ikut korang ler kalo suka letakla lebih...…

Mencari Hospital Bersalin

Weekend lepas sy dan en suami pergilah survey2 hospital bersalin di sekitar klang dan shah alam nih...kat shah alam SJMC, DEMC femes jugak tapi rates dah mcm KPJ lum lagi ade prob2 lain...maunye cecah 6k skali bersalin...sy kena berkira2 gak sbb company hanya cover tak sampai 1k pon maternity cost. Sy ade berkenan kat satu pusat bersalin ni dpt info pas survey kat intenet.ala2 pusrawi tapi kecik jelah sbb baru 2years beroperasi nmnya Pusat Bersalin Barakah. Doctor yg sambut baby sume pompuan (preferred coz dlm islam kne cari yg pompuan dulu dah xde barulah bleh doc llki yg sambut...maklumlah time bersalin tu sume aurat terbukak kan...). Tapi mslhnya kat sana hny menerima normal delivery, kalau ade prob kena hantar hospital lain tapi disambut oleh doc yg sama gak sbb pusat berslain tu xcukup facilities lagi. Hubby xprefer sebab yelah time bersalin tu mcm2 leh jadi, kot2 lah ade prob maunye aku kne transfer hosptal lain ms kepala baby dh nak terkeluar (nauzubillah kan...tapi bnyk kes yg…

Pengat Pisang

Semalam hari ahad, so oleh kerana tak bekerja sy pon teruja nk memasak...sy buatkan suami nasi lemak smbal udang + telur dadar, kacang,bilis goreng, tempe goreng n ulam timun bersama pencuci mulut pengat pisang..Sy nak share resipi membuat pengat pisang di sini...pengat pisang adalah manisan feveret sy...sy suka mkn time suam2 atau pun sejuk frm fridge..emm mungkin ramai dh terer buat pengat pisang tp cuba lihat2 maybe ada lain sikit dgn resipi kamu...check it out!



Bahan2:
Pisang nipah dipotong kecil2 - Sesisir
Kelapa Parut  - Sebiji
Gula Kabung/ Gula Melaka - 1/2 biji dicincang halus
Biji Sagu
Gula Pasir - 2 sudu
Secubit Garam
Daun Pandan

Cara Memasak:
1. Kelapa parut diambil santan nya, diasingkan yg pekat dan yg cair (perahan pertama dicampur air sedikit saje utk dptkan santan yg betul2 pekat kira2 satu cawan). Untuk santan cair agak2 ler banyak mane pisang tu ye..senang kate buat 2 kali perahan santan cair
2. Panaskan santan cair terlebih dahulu atas api , masuk pisang yg telah di…