Skip to main content

Kenapa Dia Tak Prihatin?

Saya memang seorang executive biasa ditempat saya bekerja atau lebih tepat hanya seorang junior executive yg masih setahun jagung di bidang perbankan. Tempat saya bekerja sekarang adalah majikan pertama saya sejak saya grad. Saya tiada pengalaman bekerja sebelum ini dan hanya menjalani on-the-job training dlm istilah Human Resource. Saya memang seorang yg tidak pandai mengampu, kipas atau membodek bos. Kalau sy rase tak betul sy akan express idea sy. Buat masa skrg ketika tgh mengandung ni, sy memang slalu amik annual leave dan sebelum ini sy bukanlah seorang yg selalu ambil cuti.Lagipun sy amik annual leave bukanlah MC jadi tiada apa2 masalah disitu. Annual leave mmg diberi kepada setiap pekerja dengan jumlah tahun pertama bekerja sebanyak 24 hari. Saya ambil cuti juga bukan saje2 dan sy mmg akan ssh hati setiap kali cuti sbb terpaksa meninggalkan kerja2 di pejabat. Sy ambil cuti kerana perlu ke klinik berjumpa doctor untuk check-up kandungan. Dan sekarang ini pula tempoh sebulan sekali yg sepatutnya sy pergi untuk checkup telah di ubah kepada 2 minggu sekali kerana sy megalami Anemia (kurang darah) ketika mengandung jadi Hemoglobin atau kandungan darah sy perlu dipantau sentiasa kerana jika berterusan kandungan sy akan berisiko.

Apa yg sy tidak paham, daripada sumber2 yg sahih, maaf sy terpaksa mention disini Head Department sy(orang kedua terpenting di company saya bekerja) yg juga seorang ibu dan wanita bertanya kepada senior sy kenapa sy perlu checkup selalu? Dia berkata dahulu ketika mengandung dia tidak perlu selalu berjumpa doktor. Ya...mungkin dia tiada masalah apa2 ketika mengandung dan ketika itu mungkin Kementerian Kesihatan M'sia tidak se-strict skrg yg mewajibkan kami ibu2 hamil checkup setiap bulan (Klinik Kesihatan akan call sy dan bertanya jika sy miss date checkup). Lagi pula, kamu sudah sebaya ibu sy dan sy sebaya anak kamu jadi tentulah bnyk bezanya dr segi sistem perubatan negara skrg. Yang sy pelik, kalau lelaki yg bertanya soalan seperti itu tak mengapa, tapi dia adalah seorang wanita dan ibu tidakkah dia prihatin?? Saya juga tidak mahu bercuti setiap 2mggu sekali tapi sudah ditakdirkan sy Anemia apa yg perlu sy buat lagi? Tentulah ikut sahaja kata doktor untuk follow-up checkup setiap 2mggu bukan? Dan dia ingat saya suka sangat ke dicucuk dengan jarum panjang untuk diambil darah di lengan setiap 2mggu?? Sy tak mahu berkata dia tiada otak kerana pastinya dia ada. Tak mengapa, dia ada 2orang anak perempuan sy tak mendoakan yg tidak baik tapi semoga Allah membuka pintu hati dan mindanya untuk lebih memahami masalah orang lain. Sekian, luahan hati saya~

Comments

HiedAia said…
Sabar jela Sheila. Manusia mmg macam tu. Takpelah, ini hari dia. Esok lusa masih ada..
shila said…
betul...ni hari sy, esok lusa hari anak2 dia pula..
Lor.. Kesian ko shila.. Sabar ek.. Biasala kadang manusia itu pelupa.. Mungkin dia lupa bagaimana process mengandung.. Lama2 dia fahamla tu.. Take care ya! Btw.. Bila due?
Shila,sila lawati sy di blog sy yg baru http://nurhidayahzaini.blogspot.com
shila said…
baya, bile keje mkn gaji ni mmgla cmni...politic ofis, kerenah bos mmg mcm2..lain keje sdr kte yg jd bos.dia mmg org yg xde empathy bukan dia lupa tp die xkesah pon.sume staff pon face the same situation.die xpeduli pon staff sakit ke ape..for her,its not her biz..xsabar nk tggu makcik tu retire!haha.. emm..due end of aug before syawal insyaallah..

Popular posts from this blog

Spiral Spaghetti Goreng Ala Chef Shila

Di atas permintaan rakan-rakan di FB yang mem-view album resipi saye...dan merequest resipi dari saye terutamanya Epa Hassan...Dengan berbesar hati sekali saye sanggup dan rela membocorkan resipi turun temurun nenek moyang..huahuaaa...Kawan2, nak masakan sedap ni sebenonye kena ade satu skill, skill 'pandai agak-agak'...cmno tu? maksudnye, kalau orang tanye bape banyak lada nak letak? agak2 jer...ha gitu ler... hikhik
~Ha menarik tak spaghetti saye ni? (klu xmenarik sudah, ade ku kesah..)
Bahan2:
Spiral Spaghetti 250gram/setengah paket - 4 org makan (nak pasta lain pun boleh elbow ke,shell ke ikut sedap mate..saye suka guna brand San Remo atau Fusilli) *Seafood - Udang, sotong dsb...tapi saye suka guna udang saje (Udang saiz L atau M) *Minced chicken/beef *Lada kering - gunting dan direbus Bawang besar - sebiji Bawang putih - 4 ulas Sos Tiram *Sawi batang hijau *Carrot - dipotong panjang macam dalam gambar Telur - 2biji Garam dan bahan perasa (* = Ikut korang ler kalo suka letakla lebih...…

Mencari Hospital Bersalin

Weekend lepas sy dan en suami pergilah survey2 hospital bersalin di sekitar klang dan shah alam nih...kat shah alam SJMC, DEMC femes jugak tapi rates dah mcm KPJ lum lagi ade prob2 lain...maunye cecah 6k skali bersalin...sy kena berkira2 gak sbb company hanya cover tak sampai 1k pon maternity cost. Sy ade berkenan kat satu pusat bersalin ni dpt info pas survey kat intenet.ala2 pusrawi tapi kecik jelah sbb baru 2years beroperasi nmnya Pusat Bersalin Barakah. Doctor yg sambut baby sume pompuan (preferred coz dlm islam kne cari yg pompuan dulu dah xde barulah bleh doc llki yg sambut...maklumlah time bersalin tu sume aurat terbukak kan...). Tapi mslhnya kat sana hny menerima normal delivery, kalau ade prob kena hantar hospital lain tapi disambut oleh doc yg sama gak sbb pusat berslain tu xcukup facilities lagi. Hubby xprefer sebab yelah time bersalin tu mcm2 leh jadi, kot2 lah ade prob maunye aku kne transfer hosptal lain ms kepala baby dh nak terkeluar (nauzubillah kan...tapi bnyk kes yg…

Pengat Pisang

Semalam hari ahad, so oleh kerana tak bekerja sy pon teruja nk memasak...sy buatkan suami nasi lemak smbal udang + telur dadar, kacang,bilis goreng, tempe goreng n ulam timun bersama pencuci mulut pengat pisang..Sy nak share resipi membuat pengat pisang di sini...pengat pisang adalah manisan feveret sy...sy suka mkn time suam2 atau pun sejuk frm fridge..emm mungkin ramai dh terer buat pengat pisang tp cuba lihat2 maybe ada lain sikit dgn resipi kamu...check it out!



Bahan2:
Pisang nipah dipotong kecil2 - Sesisir
Kelapa Parut  - Sebiji
Gula Kabung/ Gula Melaka - 1/2 biji dicincang halus
Biji Sagu
Gula Pasir - 2 sudu
Secubit Garam
Daun Pandan

Cara Memasak:
1. Kelapa parut diambil santan nya, diasingkan yg pekat dan yg cair (perahan pertama dicampur air sedikit saje utk dptkan santan yg betul2 pekat kira2 satu cawan). Untuk santan cair agak2 ler banyak mane pisang tu ye..senang kate buat 2 kali perahan santan cair
2. Panaskan santan cair terlebih dahulu atas api , masuk pisang yg telah di…