Friday, May 21, 2010

Berdosakah Saya....??

Ini adalah lanjutan dari entry "Baby Tak Bergerak Jgn Diambil 'Dia' Dari Kami"....Sebenarnya sy tak mahu komen ape2 lagi pasal isu itu kerana segalanya sudah ok...kes sy bukanlah kritikal, cuma yg lebih hanyalah kerisauan dari hati seorang bakal ibu...sebab itulah sy mengambil tindakan pantas dengan segera ke klinik dan Alhamdulillah tiada apa2...Tapi sy sangat sedih, geram tak tau nak cakap macam mana perasaan sy bila ade yang bagi komen di FB sy berbunyi saya harus meminta maaf kepada ibu kerana sy telah melakukan dosa mungkin, dan suruh hasben saya zikir banyak2...bagi kamu semua itu mungkin tiada apa2 tapi bagi sy sangat sensitif ok! sehinggakan sy terpaksa men-delete komen dari orang itu. Kenapa mesti berfikiran negatif apabila ada sesuatu perkara buruk terjadi ke atas diri kita itu adalah balasan atau punishment kerana kita telah melakukan dosa. Kes sy hanyalah kes remeh saje jika nak dibandingkan dengan kes2 orang lain seperti Puan Baya yg mengalami placenta previa ketika mengandungkan Embun. Saya juga ade kawan bloggers Kak Yong yang anaknya Nabilah menghidap Cerebral Palsy dan Jiey yg anaknya ade masalah pada sel otak dan telah diketahui sejak dalam kandungan sehingga dinasihatkan disuruh gugurkan anak itu. Cuba kamu pikir jika kes sy yg remeh itu sudah dikatakan kerana telah berdosa, bagaimana pula dengan mereka?Ujian dan dugaan boleh dtg kpd sesiapa saje bkn... Kenapa ade orang yg sungguh kejam meng-judge kami seperti itu? Habis itu parents yang mempunyai anak disabled, unfortunate, birth defect itu mempunyai banyak dosa lah berbanding parents yg mempunyai anak2 yg sihat??Sudah tentulah tidak bukan...

Come on...please be sensitive to others. Pada sy cara Allah memberi ujian itu dalam pelbagai cara. Dan bukan kerana kita didatangkan dugaan itu Allah tak sayangkan kita, malah sy amat bersyukur sebab dgn dugaan ini sy akan lebih mendekatkan diri kepaNYa. Dan dengan memberi ujian itu bukan Allah tak sayang tapi Allah telah merencanakan sesuatu yang lebih baik untuk kita. Dan dgn menyuruh hasben sy berzikir sepertinya sebelum ini kami tak berzikir dan berdoa untuk anak kami ke??Sejak awal kandungan sy sentiasa mengamalkan surah2 Maryam, Lukman, Yusuf, Selawat Syifa' semuanya untuk anak dlm kandungan. Dan insyaallah selagi termampu (dr segi ms) sy akn membaca sdr al-Quran disurau jika sy bekerja.Sy tak peduli dan tak kisah org nak kate sy curi2 mase bekerja ke ape asalkan sy dpt membaca even sehelai dr ayat2 diatas. I dun understand why this type of people exist? Why they dont be sensitive to others? Sy juga sentiasa menelefon ibu saya sebab sy rapat dengan mak, sy anak bongsu. Setiap org juga pasti pernah melakukan kesalahan dgn ibu bapa tapi sy juga sering meminta maaf dgn mak jika sy rase sy ade buat salah. Kata2 maaf bukanlah sesuatu ayat yg berat utk sy ucapkan pada mak. Semoga Allah memberikan sy lebih kesabaran menghadapi org2 seperti ini...

4 comments:

nurulhaniff said...

biasa la tu shila..ade fb nih kadang2 okay..kadang2 menyakitkan at..aku pun da deactivate fb aku..huhu..ignore jek org tuh..yg penting kite pk tu ujian yg ALLAH nak bg..dan ko pun da bejaya laluinya..insyaALLAH evrithing gonna be fine..

shilafaizz said...

2lah...aku dahla tgh risau bile org komen cmtu lg lah kita sedih...dorg ni tak sensitive lgsg dgn mslh org kan...pttla aku dh tak nmpk status ko di fb...blog pon lame ko tak jenguk kan..pttnye bglah aku komen2 membina yg boleh mereliefkan aku...ni x..tak paham betol

nurulhaniff said...

alah..biasa la manusia..dia dengki la tuh..hmm..fb ni boleh buat gadoh la..hu aku dgn abg anip asyik ak begaduh jek..tu yg aku deactivate..tapi kadang2 aku bukak gak..tap kejap jek..just nak tgk ape pekembangan tekini..huhu..blog pun da lame tak update..huhu..okey la..ko sabar byk2..nanti pape2 aku update kat blog..heh..take care

Phoenix said...

salam, sy baru jr follow BLOG saudari.. baca blog ni bleh share info n cara kita nk menyelesaikan masalah. Tima kasih diatas info yg saudari share kat blog ni. Sy pun skang tgh pregnant 5 mths, anak yg keempat. Psl komen2 di FB tu yg mana elok jdkn tauladan .. yg x brape tu.. abaikan jer ek :)

Friday, May 21, 2010

Berdosakah Saya....??

Ini adalah lanjutan dari entry "Baby Tak Bergerak Jgn Diambil 'Dia' Dari Kami"....Sebenarnya sy tak mahu komen ape2 lagi pasal isu itu kerana segalanya sudah ok...kes sy bukanlah kritikal, cuma yg lebih hanyalah kerisauan dari hati seorang bakal ibu...sebab itulah sy mengambil tindakan pantas dengan segera ke klinik dan Alhamdulillah tiada apa2...Tapi sy sangat sedih, geram tak tau nak cakap macam mana perasaan sy bila ade yang bagi komen di FB sy berbunyi saya harus meminta maaf kepada ibu kerana sy telah melakukan dosa mungkin, dan suruh hasben saya zikir banyak2...bagi kamu semua itu mungkin tiada apa2 tapi bagi sy sangat sensitif ok! sehinggakan sy terpaksa men-delete komen dari orang itu. Kenapa mesti berfikiran negatif apabila ada sesuatu perkara buruk terjadi ke atas diri kita itu adalah balasan atau punishment kerana kita telah melakukan dosa. Kes sy hanyalah kes remeh saje jika nak dibandingkan dengan kes2 orang lain seperti Puan Baya yg mengalami placenta previa ketika mengandungkan Embun. Saya juga ade kawan bloggers Kak Yong yang anaknya Nabilah menghidap Cerebral Palsy dan Jiey yg anaknya ade masalah pada sel otak dan telah diketahui sejak dalam kandungan sehingga dinasihatkan disuruh gugurkan anak itu. Cuba kamu pikir jika kes sy yg remeh itu sudah dikatakan kerana telah berdosa, bagaimana pula dengan mereka?Ujian dan dugaan boleh dtg kpd sesiapa saje bkn... Kenapa ade orang yg sungguh kejam meng-judge kami seperti itu? Habis itu parents yang mempunyai anak disabled, unfortunate, birth defect itu mempunyai banyak dosa lah berbanding parents yg mempunyai anak2 yg sihat??Sudah tentulah tidak bukan...

Come on...please be sensitive to others. Pada sy cara Allah memberi ujian itu dalam pelbagai cara. Dan bukan kerana kita didatangkan dugaan itu Allah tak sayangkan kita, malah sy amat bersyukur sebab dgn dugaan ini sy akan lebih mendekatkan diri kepaNYa. Dan dengan memberi ujian itu bukan Allah tak sayang tapi Allah telah merencanakan sesuatu yang lebih baik untuk kita. Dan dgn menyuruh hasben sy berzikir sepertinya sebelum ini kami tak berzikir dan berdoa untuk anak kami ke??Sejak awal kandungan sy sentiasa mengamalkan surah2 Maryam, Lukman, Yusuf, Selawat Syifa' semuanya untuk anak dlm kandungan. Dan insyaallah selagi termampu (dr segi ms) sy akn membaca sdr al-Quran disurau jika sy bekerja.Sy tak peduli dan tak kisah org nak kate sy curi2 mase bekerja ke ape asalkan sy dpt membaca even sehelai dr ayat2 diatas. I dun understand why this type of people exist? Why they dont be sensitive to others? Sy juga sentiasa menelefon ibu saya sebab sy rapat dengan mak, sy anak bongsu. Setiap org juga pasti pernah melakukan kesalahan dgn ibu bapa tapi sy juga sering meminta maaf dgn mak jika sy rase sy ade buat salah. Kata2 maaf bukanlah sesuatu ayat yg berat utk sy ucapkan pada mak. Semoga Allah memberikan sy lebih kesabaran menghadapi org2 seperti ini...

4 comments:

nurulhaniff said...

biasa la tu shila..ade fb nih kadang2 okay..kadang2 menyakitkan at..aku pun da deactivate fb aku..huhu..ignore jek org tuh..yg penting kite pk tu ujian yg ALLAH nak bg..dan ko pun da bejaya laluinya..insyaALLAH evrithing gonna be fine..

shilafaizz said...

2lah...aku dahla tgh risau bile org komen cmtu lg lah kita sedih...dorg ni tak sensitive lgsg dgn mslh org kan...pttla aku dh tak nmpk status ko di fb...blog pon lame ko tak jenguk kan..pttnye bglah aku komen2 membina yg boleh mereliefkan aku...ni x..tak paham betol

nurulhaniff said...

alah..biasa la manusia..dia dengki la tuh..hmm..fb ni boleh buat gadoh la..hu aku dgn abg anip asyik ak begaduh jek..tu yg aku deactivate..tapi kadang2 aku bukak gak..tap kejap jek..just nak tgk ape pekembangan tekini..huhu..blog pun da lame tak update..huhu..okey la..ko sabar byk2..nanti pape2 aku update kat blog..heh..take care

Phoenix said...

salam, sy baru jr follow BLOG saudari.. baca blog ni bleh share info n cara kita nk menyelesaikan masalah. Tima kasih diatas info yg saudari share kat blog ni. Sy pun skang tgh pregnant 5 mths, anak yg keempat. Psl komen2 di FB tu yg mana elok jdkn tauladan .. yg x brape tu.. abaikan jer ek :)