Monday, May 17, 2010

Mencari Hospital Bersalin

Weekend lepas sy dan en suami pergilah survey2 hospital bersalin di sekitar klang dan shah alam nih...kat shah alam SJMC, DEMC femes jugak tapi rates dah mcm KPJ lum lagi ade prob2 lain...maunye cecah 6k skali bersalin...sy kena berkira2 gak sbb company hanya cover tak sampai 1k pon maternity cost. Sy ade berkenan kat satu pusat bersalin ni dpt info pas survey kat intenet.ala2 pusrawi tapi kecik jelah sbb baru 2years beroperasi nmnya Pusat Bersalin Barakah. Doctor yg sambut baby sume pompuan (preferred coz dlm islam kne cari yg pompuan dulu dah xde barulah bleh doc llki yg sambut...maklumlah time bersalin tu sume aurat terbukak kan...). Tapi mslhnya kat sana hny menerima normal delivery, kalau ade prob kena hantar hospital lain tapi disambut oleh doc yg sama gak sbb pusat berslain tu xcukup facilities lagi. Hubby xprefer sebab yelah time bersalin tu mcm2 leh jadi, kot2 lah ade prob maunye aku kne transfer hosptal lain ms kepala baby dh nak terkeluar (nauzubillah kan...tapi bnyk kes yg mcm tu...semua kuasa Allah, kita pon tak tahu..)

Sebenarnya, ade satu hospital ni dekat jugak dgn rumah about 20mins dr rumah. Namanya Pusat Bersalin Razif...kat sini ade Operation Theatre, (Operation theatre utk major surgery, Labour Room utk bersalin)  menerima normal dan c-sect delivery...facilities cukuplah kalau tetibe kena operate ke hape...memanglah mintak dijauhkan tapi kalau dah nak jadi nyawa baby lebih penting kan...ikut tingkap pon ikut tingkap lah...Hospital ni kepunyaan suami isteri Dato' Dr Razif dan Datin Dr Norana dah beroperasi selama 14tahun. Kat sini pakar bius ade, gynea pon ramai...harga pon ok...below 2k untuk bilik single...Rasenye sy prefer Hospital bersalin nih...Kenapa tak pegi gomen jer?? Hosptal gomen kan lengkap...Untuk makluman, di area2 rumah sy ni yg ade hosptal gomen cuma Hosp.Tengku Ampuan Rahimah sajer...sy sanggup blk ke Kota Tinggi daripada pergi ke Hosptal Klang tu...scary woo...heheh...Ni sy tunjukkan sikit sebnyk gambar2 di Hospital Bersalin Razif...



             Seram plak aku tgk labour room nih...heheh...knp mesti gelap ye?

Internet Access pon ade....

Wad biase 6 orang stau bilik..
Newborn babies...

8 comments:

Anonymous said...

hospital razif pernah ada kes kematian, seorang ibu kehilangan banyak darah selepas melahirkan anak disbbkan kelalaian doktor. lastly pergi court,kena bayar pampasan 100k kepd keluarga perempuan. so pls extra careful.

Anonymous said...

salam, tak semua dalam dunia ni perfect, hospital swasta yg lain dah dekat nak mati, terus transfer hospital kerajaan...

anyway, kalau dah tak suka spital razif, elok2 lah tak yah bersalin kat sana,....nak bagitau kes mati pun, biarlah ada rujukan...

bagi saya, mana2 nak bersalin, ikut kemampuan, elakkan perkara yg buruk selagi boleh....kena tawakal setelah berusaha....

Anonymous said...

kes2 macam ni kita janganlah dengar cakap orang je.mana2 hospital pun ada tendency utk berlaku kecuaian dan kes macam ni.pengalaman saya masa 1st baby dulu, saya pilih dr perempuan je.tapi 1 hari tu (raya) saya pegi check up awal, konon nak berjalan.yg ada dr razif je.mula2 dia x nak check saya, sebab file saya dah mention siap2 hanya dr perempuan je.tapi dia check jugakla.lepas tu dia explain kenapa dia memula tu refuse nak check saya.dulu pernah ada kes sorang patient ni sampai dah mergency pun x nak dr razif tolong dia.then baby tu x dapat diselamatkan, dr razif disaman, kena panggil ngan Medical board.tapi sebab bukti cukup, patient tu kalah.kadang2 kita asyik dengar cakap orang je.tu yg payah..

Anonymous said...

saya pernah bersalin kat hospt razif ni, lyanan semua ok, Alhamdulillah semua selamat...

catzer said...

Pusat Bersalin Razif ni seksyen berapa erk? Sy dok sek 19 so pilih SALAM specialist jerk lah dah dekat sgt dengan umah..

Sya Ahmad said...

Kalu dok di Klang, Elok lah elakkan Hospital Klang...Rekod Hospital Klang sgt teruk. Ramai prefer Hospital Razif kerana kerana lebih selamat. Kecuaian itu mungkin ada tetapi telah kecil nilainya berbanding kecuaian di Hospital Klang.

afrina adam said...

mase 1 bb saye deliver kat razif, sume ok, tip top, now i'm pregnant 37+ week, sure akan deliver kt sna gak....hospt klang mmg scary...my sis da byk dlver kt sna sume kte x ok, drg pn da dlver kat razif bru2 ni very stsfied dgn lynan drg...

Anonymous said...

Hosp razif ni kejanya asek nk operate org jek! Kazen sy baru bkk 2cm dah kena paksa operate! Haha

Monday, May 17, 2010

Mencari Hospital Bersalin

Weekend lepas sy dan en suami pergilah survey2 hospital bersalin di sekitar klang dan shah alam nih...kat shah alam SJMC, DEMC femes jugak tapi rates dah mcm KPJ lum lagi ade prob2 lain...maunye cecah 6k skali bersalin...sy kena berkira2 gak sbb company hanya cover tak sampai 1k pon maternity cost. Sy ade berkenan kat satu pusat bersalin ni dpt info pas survey kat intenet.ala2 pusrawi tapi kecik jelah sbb baru 2years beroperasi nmnya Pusat Bersalin Barakah. Doctor yg sambut baby sume pompuan (preferred coz dlm islam kne cari yg pompuan dulu dah xde barulah bleh doc llki yg sambut...maklumlah time bersalin tu sume aurat terbukak kan...). Tapi mslhnya kat sana hny menerima normal delivery, kalau ade prob kena hantar hospital lain tapi disambut oleh doc yg sama gak sbb pusat berslain tu xcukup facilities lagi. Hubby xprefer sebab yelah time bersalin tu mcm2 leh jadi, kot2 lah ade prob maunye aku kne transfer hosptal lain ms kepala baby dh nak terkeluar (nauzubillah kan...tapi bnyk kes yg mcm tu...semua kuasa Allah, kita pon tak tahu..)

Sebenarnya, ade satu hospital ni dekat jugak dgn rumah about 20mins dr rumah. Namanya Pusat Bersalin Razif...kat sini ade Operation Theatre, (Operation theatre utk major surgery, Labour Room utk bersalin)  menerima normal dan c-sect delivery...facilities cukuplah kalau tetibe kena operate ke hape...memanglah mintak dijauhkan tapi kalau dah nak jadi nyawa baby lebih penting kan...ikut tingkap pon ikut tingkap lah...Hospital ni kepunyaan suami isteri Dato' Dr Razif dan Datin Dr Norana dah beroperasi selama 14tahun. Kat sini pakar bius ade, gynea pon ramai...harga pon ok...below 2k untuk bilik single...Rasenye sy prefer Hospital bersalin nih...Kenapa tak pegi gomen jer?? Hosptal gomen kan lengkap...Untuk makluman, di area2 rumah sy ni yg ade hosptal gomen cuma Hosp.Tengku Ampuan Rahimah sajer...sy sanggup blk ke Kota Tinggi daripada pergi ke Hosptal Klang tu...scary woo...heheh...Ni sy tunjukkan sikit sebnyk gambar2 di Hospital Bersalin Razif...



             Seram plak aku tgk labour room nih...heheh...knp mesti gelap ye?

Internet Access pon ade....

Wad biase 6 orang stau bilik..
Newborn babies...

8 comments:

Anonymous said...

hospital razif pernah ada kes kematian, seorang ibu kehilangan banyak darah selepas melahirkan anak disbbkan kelalaian doktor. lastly pergi court,kena bayar pampasan 100k kepd keluarga perempuan. so pls extra careful.

Anonymous said...

salam, tak semua dalam dunia ni perfect, hospital swasta yg lain dah dekat nak mati, terus transfer hospital kerajaan...

anyway, kalau dah tak suka spital razif, elok2 lah tak yah bersalin kat sana,....nak bagitau kes mati pun, biarlah ada rujukan...

bagi saya, mana2 nak bersalin, ikut kemampuan, elakkan perkara yg buruk selagi boleh....kena tawakal setelah berusaha....

Anonymous said...

kes2 macam ni kita janganlah dengar cakap orang je.mana2 hospital pun ada tendency utk berlaku kecuaian dan kes macam ni.pengalaman saya masa 1st baby dulu, saya pilih dr perempuan je.tapi 1 hari tu (raya) saya pegi check up awal, konon nak berjalan.yg ada dr razif je.mula2 dia x nak check saya, sebab file saya dah mention siap2 hanya dr perempuan je.tapi dia check jugakla.lepas tu dia explain kenapa dia memula tu refuse nak check saya.dulu pernah ada kes sorang patient ni sampai dah mergency pun x nak dr razif tolong dia.then baby tu x dapat diselamatkan, dr razif disaman, kena panggil ngan Medical board.tapi sebab bukti cukup, patient tu kalah.kadang2 kita asyik dengar cakap orang je.tu yg payah..

Anonymous said...

saya pernah bersalin kat hospt razif ni, lyanan semua ok, Alhamdulillah semua selamat...

catzer said...

Pusat Bersalin Razif ni seksyen berapa erk? Sy dok sek 19 so pilih SALAM specialist jerk lah dah dekat sgt dengan umah..

Sya Ahmad said...

Kalu dok di Klang, Elok lah elakkan Hospital Klang...Rekod Hospital Klang sgt teruk. Ramai prefer Hospital Razif kerana kerana lebih selamat. Kecuaian itu mungkin ada tetapi telah kecil nilainya berbanding kecuaian di Hospital Klang.

afrina adam said...

mase 1 bb saye deliver kat razif, sume ok, tip top, now i'm pregnant 37+ week, sure akan deliver kt sna gak....hospt klang mmg scary...my sis da byk dlver kt sna sume kte x ok, drg pn da dlver kat razif bru2 ni very stsfied dgn lynan drg...

Anonymous said...

Hosp razif ni kejanya asek nk operate org jek! Kazen sy baru bkk 2cm dah kena paksa operate! Haha