Friday, May 7, 2010

Pregnancy Jurnal - Part 6 (Persiapan)

Salam alls,
Sy ingin meng-hapdate jurnal sy ni maklumla skrg dh msk 6bulan usia kandungan, sudah besar pon perut sy ni...berat sy juga sudah 53kilo drpd 45 berat asal...naik 9kilo dh tp sy xnmpk naik kt tempat lain kecuali perut saje...heheh..smlm sy checkup untuk ke sekian kali...jika sebelum ini paras hemoglobin sy jatuh teruk, smlm dh naik kembali dari 9.5 ke 10.3 g %. Alhamdulillah...syukur sgt2 tapi sample darah sy dah dihantar ke makmal sbb nak check klu2 sy ade talasemia ke yg menyebabkan sy anemia..nurse bgtau klu smlm HGB sy naik 10.8 sy xperlu follow-up tiap 2mggu lagi, follow-up sebulan skali mcm biase.tp sbb cuma 10.3 so next 2 weeks knelah dicucuk amik darah lagikk...sy request nak buat scan tapi disebabkan sy xbuat appoitment jd xblehlah scan..sy n suami cadang nak buat kt private jer tapi bila dh 28 weeks nnt...tapi kan skrg ni sy mcm dh xkisah boy ke girl, sy nk scan sbb just nk tgk perkembangan baby lam perut ni ok ke, sihat ke..bby mmg boy ke gurl xpenting yg penting sihat...

Baby mummy ni mmg aktif, galak menendang2 terutama awal pagi dan malam..klu siang2 die bnyk tido kot sbb xbnyk kicking time siang...lagi satu die akan aktif bergerak klu sy berjalan2 shopping ke, jalan2 lah yg penting.gaknye ske dpt ikut mummy jalan2 kan...Smlm kami juga ke Sogo sbb ade sale.bnyk jgk beli brg2 baby n rasenye sume dh cukup utk baby tggl beli minyak yu-yi ngan vicks. Untuk mummy die kain batik, maternity pad je dh beli. Panties n nursing bra, jamu2 xbeli lagi...Jamu pon sy rase akan pakai param n pilis saje sbb sy xbercadang nk mkn jamu dlm berpantang coz sy nk exclusively breast feeding (EBM) plg sikit pon 6bulan...nnt susu rase jamu plk klu mkn jamu kan...hehuu.
Sy berdoa semoga baby dan sy sentiasa sihat...Semoga segalanya dipermudahkan untuk sy dan baby...Aminn~

0 comments:

Friday, May 7, 2010

Pregnancy Jurnal - Part 6 (Persiapan)

Salam alls,
Sy ingin meng-hapdate jurnal sy ni maklumla skrg dh msk 6bulan usia kandungan, sudah besar pon perut sy ni...berat sy juga sudah 53kilo drpd 45 berat asal...naik 9kilo dh tp sy xnmpk naik kt tempat lain kecuali perut saje...heheh..smlm sy checkup untuk ke sekian kali...jika sebelum ini paras hemoglobin sy jatuh teruk, smlm dh naik kembali dari 9.5 ke 10.3 g %. Alhamdulillah...syukur sgt2 tapi sample darah sy dah dihantar ke makmal sbb nak check klu2 sy ade talasemia ke yg menyebabkan sy anemia..nurse bgtau klu smlm HGB sy naik 10.8 sy xperlu follow-up tiap 2mggu lagi, follow-up sebulan skali mcm biase.tp sbb cuma 10.3 so next 2 weeks knelah dicucuk amik darah lagikk...sy request nak buat scan tapi disebabkan sy xbuat appoitment jd xblehlah scan..sy n suami cadang nak buat kt private jer tapi bila dh 28 weeks nnt...tapi kan skrg ni sy mcm dh xkisah boy ke girl, sy nk scan sbb just nk tgk perkembangan baby lam perut ni ok ke, sihat ke..bby mmg boy ke gurl xpenting yg penting sihat...

Baby mummy ni mmg aktif, galak menendang2 terutama awal pagi dan malam..klu siang2 die bnyk tido kot sbb xbnyk kicking time siang...lagi satu die akan aktif bergerak klu sy berjalan2 shopping ke, jalan2 lah yg penting.gaknye ske dpt ikut mummy jalan2 kan...Smlm kami juga ke Sogo sbb ade sale.bnyk jgk beli brg2 baby n rasenye sume dh cukup utk baby tggl beli minyak yu-yi ngan vicks. Untuk mummy die kain batik, maternity pad je dh beli. Panties n nursing bra, jamu2 xbeli lagi...Jamu pon sy rase akan pakai param n pilis saje sbb sy xbercadang nk mkn jamu dlm berpantang coz sy nk exclusively breast feeding (EBM) plg sikit pon 6bulan...nnt susu rase jamu plk klu mkn jamu kan...hehuu.
Sy berdoa semoga baby dan sy sentiasa sihat...Semoga segalanya dipermudahkan untuk sy dan baby...Aminn~

No comments: