Skip to main content

Pregnancy Jurnal - Part 6 (Persiapan)

Salam alls,
Sy ingin meng-hapdate jurnal sy ni maklumla skrg dh msk 6bulan usia kandungan, sudah besar pon perut sy ni...berat sy juga sudah 53kilo drpd 45 berat asal...naik 9kilo dh tp sy xnmpk naik kt tempat lain kecuali perut saje...heheh..smlm sy checkup untuk ke sekian kali...jika sebelum ini paras hemoglobin sy jatuh teruk, smlm dh naik kembali dari 9.5 ke 10.3 g %. Alhamdulillah...syukur sgt2 tapi sample darah sy dah dihantar ke makmal sbb nak check klu2 sy ade talasemia ke yg menyebabkan sy anemia..nurse bgtau klu smlm HGB sy naik 10.8 sy xperlu follow-up tiap 2mggu lagi, follow-up sebulan skali mcm biase.tp sbb cuma 10.3 so next 2 weeks knelah dicucuk amik darah lagikk...sy request nak buat scan tapi disebabkan sy xbuat appoitment jd xblehlah scan..sy n suami cadang nak buat kt private jer tapi bila dh 28 weeks nnt...tapi kan skrg ni sy mcm dh xkisah boy ke girl, sy nk scan sbb just nk tgk perkembangan baby lam perut ni ok ke, sihat ke..bby mmg boy ke gurl xpenting yg penting sihat...

Baby mummy ni mmg aktif, galak menendang2 terutama awal pagi dan malam..klu siang2 die bnyk tido kot sbb xbnyk kicking time siang...lagi satu die akan aktif bergerak klu sy berjalan2 shopping ke, jalan2 lah yg penting.gaknye ske dpt ikut mummy jalan2 kan...Smlm kami juga ke Sogo sbb ade sale.bnyk jgk beli brg2 baby n rasenye sume dh cukup utk baby tggl beli minyak yu-yi ngan vicks. Untuk mummy die kain batik, maternity pad je dh beli. Panties n nursing bra, jamu2 xbeli lagi...Jamu pon sy rase akan pakai param n pilis saje sbb sy xbercadang nk mkn jamu dlm berpantang coz sy nk exclusively breast feeding (EBM) plg sikit pon 6bulan...nnt susu rase jamu plk klu mkn jamu kan...hehuu.
Sy berdoa semoga baby dan sy sentiasa sihat...Semoga segalanya dipermudahkan untuk sy dan baby...Aminn~

Comments

Popular posts from this blog

Spiral Spaghetti Goreng Ala Chef Shila

Di atas permintaan rakan-rakan di FB yang mem-view album resipi saye...dan merequest resipi dari saye terutamanya Epa Hassan...Dengan berbesar hati sekali saye sanggup dan rela membocorkan resipi turun temurun nenek moyang..huahuaaa...Kawan2, nak masakan sedap ni sebenonye kena ade satu skill, skill 'pandai agak-agak'...cmno tu? maksudnye, kalau orang tanye bape banyak lada nak letak? agak2 jer...ha gitu ler... hikhik
~Ha menarik tak spaghetti saye ni? (klu xmenarik sudah, ade ku kesah..)
Bahan2:
Spiral Spaghetti 250gram/setengah paket - 4 org makan (nak pasta lain pun boleh elbow ke,shell ke ikut sedap mate..saye suka guna brand San Remo atau Fusilli) *Seafood - Udang, sotong dsb...tapi saye suka guna udang saje (Udang saiz L atau M) *Minced chicken/beef *Lada kering - gunting dan direbus Bawang besar - sebiji Bawang putih - 4 ulas Sos Tiram *Sawi batang hijau *Carrot - dipotong panjang macam dalam gambar Telur - 2biji Garam dan bahan perasa (* = Ikut korang ler kalo suka letakla lebih...…

Mencari Hospital Bersalin

Weekend lepas sy dan en suami pergilah survey2 hospital bersalin di sekitar klang dan shah alam nih...kat shah alam SJMC, DEMC femes jugak tapi rates dah mcm KPJ lum lagi ade prob2 lain...maunye cecah 6k skali bersalin...sy kena berkira2 gak sbb company hanya cover tak sampai 1k pon maternity cost. Sy ade berkenan kat satu pusat bersalin ni dpt info pas survey kat intenet.ala2 pusrawi tapi kecik jelah sbb baru 2years beroperasi nmnya Pusat Bersalin Barakah. Doctor yg sambut baby sume pompuan (preferred coz dlm islam kne cari yg pompuan dulu dah xde barulah bleh doc llki yg sambut...maklumlah time bersalin tu sume aurat terbukak kan...). Tapi mslhnya kat sana hny menerima normal delivery, kalau ade prob kena hantar hospital lain tapi disambut oleh doc yg sama gak sbb pusat berslain tu xcukup facilities lagi. Hubby xprefer sebab yelah time bersalin tu mcm2 leh jadi, kot2 lah ade prob maunye aku kne transfer hosptal lain ms kepala baby dh nak terkeluar (nauzubillah kan...tapi bnyk kes yg…

Pengat Pisang

Semalam hari ahad, so oleh kerana tak bekerja sy pon teruja nk memasak...sy buatkan suami nasi lemak smbal udang + telur dadar, kacang,bilis goreng, tempe goreng n ulam timun bersama pencuci mulut pengat pisang..Sy nak share resipi membuat pengat pisang di sini...pengat pisang adalah manisan feveret sy...sy suka mkn time suam2 atau pun sejuk frm fridge..emm mungkin ramai dh terer buat pengat pisang tp cuba lihat2 maybe ada lain sikit dgn resipi kamu...check it out!



Bahan2:
Pisang nipah dipotong kecil2 - Sesisir
Kelapa Parut  - Sebiji
Gula Kabung/ Gula Melaka - 1/2 biji dicincang halus
Biji Sagu
Gula Pasir - 2 sudu
Secubit Garam
Daun Pandan

Cara Memasak:
1. Kelapa parut diambil santan nya, diasingkan yg pekat dan yg cair (perahan pertama dicampur air sedikit saje utk dptkan santan yg betul2 pekat kira2 satu cawan). Untuk santan cair agak2 ler banyak mane pisang tu ye..senang kate buat 2 kali perahan santan cair
2. Panaskan santan cair terlebih dahulu atas api , masuk pisang yg telah di…