Skip to main content

Ke-excitedan?? Siap-Siap!!

Ape tuh?? mmsti kawan2 pelik....bila disingkatkan jadi excited lahh...heehuu...skrg ni mmg tgh galak shopping brg baby tapi sume juz for preparation untuk bersalin sajer...hubby xbagi beli bnyk2 sgt nnt baby cepat bsr dh xmuat dh...bile dh habis pantang bleh shopping lagi katenye...tapi biaselah org pompuan kan naluri untuk membeli-belah itu sudah sejak azali berada dlm diri ini...heheh.skrg ape2 pon mesti baby yg didahulukan yealah bukan bujang lagi nk pk diri sendiri je kan...

Semalam tepon mak mintak buatkan barut baby and kain bedung...saya xprefer beli yg dah siap rasenye biarlah jahitan hasil tgn Maknya sdr(paggilan cucu2 kpd mak sy adalah Mak juga) dipakai oleh baby nanti...mesti dibuat dgn penuh kasih sayang kan...heheh..bantal baby pon mak yg buatkan guna kekabu kampung...mak xbagi pakai bantal beli dh siap panas katenye pki kekabu sejuk n selesa...ikut mak lahh...tetibe mak berpesan..."Dik, barang2 dh siap belum...sikit2 ade pon jadilah.bila masuk 7bulan kena siap-siap dah nnt jd mcm kakyong bersalin 7bulan" Opps! tetibe mak mengingatkan sy tentang perkara itu..kakyong sy mmg bersalin awl ank first..7bulan lebih dh bersalin a.k.a xcukup bulan...sy pon terus remind kt suami kne check blk checklist baby sbb skrg sy dah pon 6 bulan...

Rase seram nk bersalin tu memanglah ade tapi ke-excitedan nak tgk muka baby lam perut ni melebihi rase takut n seram tuh...Sy due sebelum syawal insyaallah, raye thn ni sudah bertiga..mase gi bandung sy shopping kain2 utk baju raye, sy pny excited siap nk beli kain same kaler untuk wat baju raye baby. Trus suami sy bg reminder...' xyah mengade baby kecik lagi nyusahkan mak nak jahit baju kecik2..' yealah mase raye nnt baby dlm hari lagi sebulan pon blum ade xdpt bygkan baju kurung/baju melayu bby umo sebulan kan...xpelah thn depan bleh buat dh besar skit lagi comeyy...^___^

Comments

Hana Picca said…
wah, bestnyer :)

Popular posts from this blog

Spiral Spaghetti Goreng Ala Chef Shila

Di atas permintaan rakan-rakan di FB yang mem-view album resipi saye...dan merequest resipi dari saye terutamanya Epa Hassan...Dengan berbesar hati sekali saye sanggup dan rela membocorkan resipi turun temurun nenek moyang..huahuaaa...Kawan2, nak masakan sedap ni sebenonye kena ade satu skill, skill 'pandai agak-agak'...cmno tu? maksudnye, kalau orang tanye bape banyak lada nak letak? agak2 jer...ha gitu ler... hikhik
~Ha menarik tak spaghetti saye ni? (klu xmenarik sudah, ade ku kesah..)
Bahan2:
Spiral Spaghetti 250gram/setengah paket - 4 org makan (nak pasta lain pun boleh elbow ke,shell ke ikut sedap mate..saye suka guna brand San Remo atau Fusilli) *Seafood - Udang, sotong dsb...tapi saye suka guna udang saje (Udang saiz L atau M) *Minced chicken/beef *Lada kering - gunting dan direbus Bawang besar - sebiji Bawang putih - 4 ulas Sos Tiram *Sawi batang hijau *Carrot - dipotong panjang macam dalam gambar Telur - 2biji Garam dan bahan perasa (* = Ikut korang ler kalo suka letakla lebih...…

Mencari Hospital Bersalin

Weekend lepas sy dan en suami pergilah survey2 hospital bersalin di sekitar klang dan shah alam nih...kat shah alam SJMC, DEMC femes jugak tapi rates dah mcm KPJ lum lagi ade prob2 lain...maunye cecah 6k skali bersalin...sy kena berkira2 gak sbb company hanya cover tak sampai 1k pon maternity cost. Sy ade berkenan kat satu pusat bersalin ni dpt info pas survey kat intenet.ala2 pusrawi tapi kecik jelah sbb baru 2years beroperasi nmnya Pusat Bersalin Barakah. Doctor yg sambut baby sume pompuan (preferred coz dlm islam kne cari yg pompuan dulu dah xde barulah bleh doc llki yg sambut...maklumlah time bersalin tu sume aurat terbukak kan...). Tapi mslhnya kat sana hny menerima normal delivery, kalau ade prob kena hantar hospital lain tapi disambut oleh doc yg sama gak sbb pusat berslain tu xcukup facilities lagi. Hubby xprefer sebab yelah time bersalin tu mcm2 leh jadi, kot2 lah ade prob maunye aku kne transfer hosptal lain ms kepala baby dh nak terkeluar (nauzubillah kan...tapi bnyk kes yg…

Pengat Pisang

Semalam hari ahad, so oleh kerana tak bekerja sy pon teruja nk memasak...sy buatkan suami nasi lemak smbal udang + telur dadar, kacang,bilis goreng, tempe goreng n ulam timun bersama pencuci mulut pengat pisang..Sy nak share resipi membuat pengat pisang di sini...pengat pisang adalah manisan feveret sy...sy suka mkn time suam2 atau pun sejuk frm fridge..emm mungkin ramai dh terer buat pengat pisang tp cuba lihat2 maybe ada lain sikit dgn resipi kamu...check it out!



Bahan2:
Pisang nipah dipotong kecil2 - Sesisir
Kelapa Parut  - Sebiji
Gula Kabung/ Gula Melaka - 1/2 biji dicincang halus
Biji Sagu
Gula Pasir - 2 sudu
Secubit Garam
Daun Pandan

Cara Memasak:
1. Kelapa parut diambil santan nya, diasingkan yg pekat dan yg cair (perahan pertama dicampur air sedikit saje utk dptkan santan yg betul2 pekat kira2 satu cawan). Untuk santan cair agak2 ler banyak mane pisang tu ye..senang kate buat 2 kali perahan santan cair
2. Panaskan santan cair terlebih dahulu atas api , masuk pisang yg telah di…