Skip to main content

Bibik atau Nursery atau Babysitter ???

Hmmm....skrg ini sy dlm dilema, hari makin kedepan makin dekat ler dgn date untuk melahirkan dak lam perut nih...Sy dlm dilema sebab tgh pening cari babysitter di kawasan Setia Alam nih. Al maklumlah sape yg tau dimana Setia Alam tu pasti akan mengangguk kan kepala setuju ngan sy. Disini 99.99% community nya adalah working parents, jadi sgtlah susah untuk jumpa baby sitter...yg lagi 0.1 % itu pula mmglah tak akan jd bbysitter sebab yang 0.1% itu tinggal di Setia Eco Park dimana mak2 datin yg tinggal...kenapa sy mmg nak cari babysitter dan bukan hantar ke nursery? Sebabnya adalah seperti dibawah:-
1. Saya nak fully breastfeed baby selagi ada susu...jadi kalau hantar nursery, kan ramai budak dan susu ibu ni pulak kena dijaga dgn teliti kalau tak senang rosak...
2.Jadi kalau hantar babysitter, yg dijaga tak ramai kemungkinan anak sy saje jd senanglah dia nak menguruskan hal panas memanas susu dan penyimpanan susu itu...

Tapi beberapa hari lepas sepertinya Allah mendengar keluh kesah dijiwa sy ini...di opis ade seorang cleaner xlah muda sgt, dan tak tua...dia memang rajin budaknye dan nampak baik.Rakan2 lain pun slalu memuji budak itu sbb dia mmg rajin.Kami sume mmg baik dgn dia.Colleague sy pernah bertanya dia sbb nak comparekan gaji maid dia dgn gaji budak ni. Rupanya dia hanya dibayar RM500 sebulan tanpa disediakan rumah dan makan minum. Colleague sy pun cakap kesian dia, gaji sikit jd maid lagi bagus kerja pun xbanyak mcm jd cleaner.Tetibe dalam kepala sy seperti ade mentol yg tetibe menyala! (boleh bayangkan x?..hehe) Sy mendapat idea utk ambil budak itu bekerja sbgi maid sy dgn gaji lebih murah sikit tapi disediakan tempat tinggal dan diberi makan minum percuma.Gajinya bersih untuk belanja dihantar kekampung dan buat dirinya saje..Baik kan saye??hehuu...Sy dah berbincang ngan suami dan sy pun menjalankan misi merisik2...sy tanya dia terikat dgn ejen x, ade permit x, dan yg penting bila habis kontrak kerja dgn company cleaning service ni. Alhamdulillah, dia habis kontrak bulan 6 ni dan jika majikan tak sambung kontrak dia harus mencari kerja lain...Haa...menarik bukan? Sepertinya cita2 sy untuk menjadikan dia maid sy makin dipermudahkan...

Dirumah sy pun mensurf2 intenet mencari cara bagaimana mengambil pembantu rumah tanpa ejen...since dia dah ade pasport dan permit sy hanya perlu menukarkan status permit kerjanya kepada Pembantu Rumah di Imigresen...Kos menguruskan sendiri pengambilan pembantu rumah adalah lebih rendah berbanding dibantu ejen dimana kos permulaan saje sudah 7k belum renew itu ini lagi...Honestly, kami mmg xmampu nak byr ejen RM 7k sbb kami kami baru saje selesai merenovate rumah.Duit hasben lam bank dah kering byr contractor..belum lg dgn maid yg tah sape2 dibaginya...Jadi lepas ini sy akan bertanya dia direct mahukah dia bekerja dengan sy...masalahnya sy hanya memerlukan khidmatnya start bulan 10 dan dia habis kontrak bulan 6...nanti sy akan hapdate lagi apakah sambungan kpd misi sy...~To be Continue~

Comments

Popular posts from this blog

Spiral Spaghetti Goreng Ala Chef Shila

Di atas permintaan rakan-rakan di FB yang mem-view album resipi saye...dan merequest resipi dari saye terutamanya Epa Hassan...Dengan berbesar hati sekali saye sanggup dan rela membocorkan resipi turun temurun nenek moyang..huahuaaa...Kawan2, nak masakan sedap ni sebenonye kena ade satu skill, skill 'pandai agak-agak'...cmno tu? maksudnye, kalau orang tanye bape banyak lada nak letak? agak2 jer...ha gitu ler... hikhik
~Ha menarik tak spaghetti saye ni? (klu xmenarik sudah, ade ku kesah..)
Bahan2:
Spiral Spaghetti 250gram/setengah paket - 4 org makan (nak pasta lain pun boleh elbow ke,shell ke ikut sedap mate..saye suka guna brand San Remo atau Fusilli) *Seafood - Udang, sotong dsb...tapi saye suka guna udang saje (Udang saiz L atau M) *Minced chicken/beef *Lada kering - gunting dan direbus Bawang besar - sebiji Bawang putih - 4 ulas Sos Tiram *Sawi batang hijau *Carrot - dipotong panjang macam dalam gambar Telur - 2biji Garam dan bahan perasa (* = Ikut korang ler kalo suka letakla lebih...…

Mencari Hospital Bersalin

Weekend lepas sy dan en suami pergilah survey2 hospital bersalin di sekitar klang dan shah alam nih...kat shah alam SJMC, DEMC femes jugak tapi rates dah mcm KPJ lum lagi ade prob2 lain...maunye cecah 6k skali bersalin...sy kena berkira2 gak sbb company hanya cover tak sampai 1k pon maternity cost. Sy ade berkenan kat satu pusat bersalin ni dpt info pas survey kat intenet.ala2 pusrawi tapi kecik jelah sbb baru 2years beroperasi nmnya Pusat Bersalin Barakah. Doctor yg sambut baby sume pompuan (preferred coz dlm islam kne cari yg pompuan dulu dah xde barulah bleh doc llki yg sambut...maklumlah time bersalin tu sume aurat terbukak kan...). Tapi mslhnya kat sana hny menerima normal delivery, kalau ade prob kena hantar hospital lain tapi disambut oleh doc yg sama gak sbb pusat berslain tu xcukup facilities lagi. Hubby xprefer sebab yelah time bersalin tu mcm2 leh jadi, kot2 lah ade prob maunye aku kne transfer hosptal lain ms kepala baby dh nak terkeluar (nauzubillah kan...tapi bnyk kes yg…

Pengat Pisang

Semalam hari ahad, so oleh kerana tak bekerja sy pon teruja nk memasak...sy buatkan suami nasi lemak smbal udang + telur dadar, kacang,bilis goreng, tempe goreng n ulam timun bersama pencuci mulut pengat pisang..Sy nak share resipi membuat pengat pisang di sini...pengat pisang adalah manisan feveret sy...sy suka mkn time suam2 atau pun sejuk frm fridge..emm mungkin ramai dh terer buat pengat pisang tp cuba lihat2 maybe ada lain sikit dgn resipi kamu...check it out!



Bahan2:
Pisang nipah dipotong kecil2 - Sesisir
Kelapa Parut  - Sebiji
Gula Kabung/ Gula Melaka - 1/2 biji dicincang halus
Biji Sagu
Gula Pasir - 2 sudu
Secubit Garam
Daun Pandan

Cara Memasak:
1. Kelapa parut diambil santan nya, diasingkan yg pekat dan yg cair (perahan pertama dicampur air sedikit saje utk dptkan santan yg betul2 pekat kira2 satu cawan). Untuk santan cair agak2 ler banyak mane pisang tu ye..senang kate buat 2 kali perahan santan cair
2. Panaskan santan cair terlebih dahulu atas api , masuk pisang yg telah di…