Friday, May 14, 2010

Bibik atau Nursery atau Babysitter ???

Hmmm....skrg ini sy dlm dilema, hari makin kedepan makin dekat ler dgn date untuk melahirkan dak lam perut nih...Sy dlm dilema sebab tgh pening cari babysitter di kawasan Setia Alam nih. Al maklumlah sape yg tau dimana Setia Alam tu pasti akan mengangguk kan kepala setuju ngan sy. Disini 99.99% community nya adalah working parents, jadi sgtlah susah untuk jumpa baby sitter...yg lagi 0.1 % itu pula mmglah tak akan jd bbysitter sebab yang 0.1% itu tinggal di Setia Eco Park dimana mak2 datin yg tinggal...kenapa sy mmg nak cari babysitter dan bukan hantar ke nursery? Sebabnya adalah seperti dibawah:-
1. Saya nak fully breastfeed baby selagi ada susu...jadi kalau hantar nursery, kan ramai budak dan susu ibu ni pulak kena dijaga dgn teliti kalau tak senang rosak...
2.Jadi kalau hantar babysitter, yg dijaga tak ramai kemungkinan anak sy saje jd senanglah dia nak menguruskan hal panas memanas susu dan penyimpanan susu itu...

Tapi beberapa hari lepas sepertinya Allah mendengar keluh kesah dijiwa sy ini...di opis ade seorang cleaner xlah muda sgt, dan tak tua...dia memang rajin budaknye dan nampak baik.Rakan2 lain pun slalu memuji budak itu sbb dia mmg rajin.Kami sume mmg baik dgn dia.Colleague sy pernah bertanya dia sbb nak comparekan gaji maid dia dgn gaji budak ni. Rupanya dia hanya dibayar RM500 sebulan tanpa disediakan rumah dan makan minum. Colleague sy pun cakap kesian dia, gaji sikit jd maid lagi bagus kerja pun xbanyak mcm jd cleaner.Tetibe dalam kepala sy seperti ade mentol yg tetibe menyala! (boleh bayangkan x?..hehe) Sy mendapat idea utk ambil budak itu bekerja sbgi maid sy dgn gaji lebih murah sikit tapi disediakan tempat tinggal dan diberi makan minum percuma.Gajinya bersih untuk belanja dihantar kekampung dan buat dirinya saje..Baik kan saye??hehuu...Sy dah berbincang ngan suami dan sy pun menjalankan misi merisik2...sy tanya dia terikat dgn ejen x, ade permit x, dan yg penting bila habis kontrak kerja dgn company cleaning service ni. Alhamdulillah, dia habis kontrak bulan 6 ni dan jika majikan tak sambung kontrak dia harus mencari kerja lain...Haa...menarik bukan? Sepertinya cita2 sy untuk menjadikan dia maid sy makin dipermudahkan...

Dirumah sy pun mensurf2 intenet mencari cara bagaimana mengambil pembantu rumah tanpa ejen...since dia dah ade pasport dan permit sy hanya perlu menukarkan status permit kerjanya kepada Pembantu Rumah di Imigresen...Kos menguruskan sendiri pengambilan pembantu rumah adalah lebih rendah berbanding dibantu ejen dimana kos permulaan saje sudah 7k belum renew itu ini lagi...Honestly, kami mmg xmampu nak byr ejen RM 7k sbb kami kami baru saje selesai merenovate rumah.Duit hasben lam bank dah kering byr contractor..belum lg dgn maid yg tah sape2 dibaginya...Jadi lepas ini sy akan bertanya dia direct mahukah dia bekerja dengan sy...masalahnya sy hanya memerlukan khidmatnya start bulan 10 dan dia habis kontrak bulan 6...nanti sy akan hapdate lagi apakah sambungan kpd misi sy...~To be Continue~

0 comments:

Friday, May 14, 2010

Bibik atau Nursery atau Babysitter ???

Hmmm....skrg ini sy dlm dilema, hari makin kedepan makin dekat ler dgn date untuk melahirkan dak lam perut nih...Sy dlm dilema sebab tgh pening cari babysitter di kawasan Setia Alam nih. Al maklumlah sape yg tau dimana Setia Alam tu pasti akan mengangguk kan kepala setuju ngan sy. Disini 99.99% community nya adalah working parents, jadi sgtlah susah untuk jumpa baby sitter...yg lagi 0.1 % itu pula mmglah tak akan jd bbysitter sebab yang 0.1% itu tinggal di Setia Eco Park dimana mak2 datin yg tinggal...kenapa sy mmg nak cari babysitter dan bukan hantar ke nursery? Sebabnya adalah seperti dibawah:-
1. Saya nak fully breastfeed baby selagi ada susu...jadi kalau hantar nursery, kan ramai budak dan susu ibu ni pulak kena dijaga dgn teliti kalau tak senang rosak...
2.Jadi kalau hantar babysitter, yg dijaga tak ramai kemungkinan anak sy saje jd senanglah dia nak menguruskan hal panas memanas susu dan penyimpanan susu itu...

Tapi beberapa hari lepas sepertinya Allah mendengar keluh kesah dijiwa sy ini...di opis ade seorang cleaner xlah muda sgt, dan tak tua...dia memang rajin budaknye dan nampak baik.Rakan2 lain pun slalu memuji budak itu sbb dia mmg rajin.Kami sume mmg baik dgn dia.Colleague sy pernah bertanya dia sbb nak comparekan gaji maid dia dgn gaji budak ni. Rupanya dia hanya dibayar RM500 sebulan tanpa disediakan rumah dan makan minum. Colleague sy pun cakap kesian dia, gaji sikit jd maid lagi bagus kerja pun xbanyak mcm jd cleaner.Tetibe dalam kepala sy seperti ade mentol yg tetibe menyala! (boleh bayangkan x?..hehe) Sy mendapat idea utk ambil budak itu bekerja sbgi maid sy dgn gaji lebih murah sikit tapi disediakan tempat tinggal dan diberi makan minum percuma.Gajinya bersih untuk belanja dihantar kekampung dan buat dirinya saje..Baik kan saye??hehuu...Sy dah berbincang ngan suami dan sy pun menjalankan misi merisik2...sy tanya dia terikat dgn ejen x, ade permit x, dan yg penting bila habis kontrak kerja dgn company cleaning service ni. Alhamdulillah, dia habis kontrak bulan 6 ni dan jika majikan tak sambung kontrak dia harus mencari kerja lain...Haa...menarik bukan? Sepertinya cita2 sy untuk menjadikan dia maid sy makin dipermudahkan...

Dirumah sy pun mensurf2 intenet mencari cara bagaimana mengambil pembantu rumah tanpa ejen...since dia dah ade pasport dan permit sy hanya perlu menukarkan status permit kerjanya kepada Pembantu Rumah di Imigresen...Kos menguruskan sendiri pengambilan pembantu rumah adalah lebih rendah berbanding dibantu ejen dimana kos permulaan saje sudah 7k belum renew itu ini lagi...Honestly, kami mmg xmampu nak byr ejen RM 7k sbb kami kami baru saje selesai merenovate rumah.Duit hasben lam bank dah kering byr contractor..belum lg dgn maid yg tah sape2 dibaginya...Jadi lepas ini sy akan bertanya dia direct mahukah dia bekerja dengan sy...masalahnya sy hanya memerlukan khidmatnya start bulan 10 dan dia habis kontrak bulan 6...nanti sy akan hapdate lagi apakah sambungan kpd misi sy...~To be Continue~

No comments: