Wednesday, May 19, 2010

Baby Tak Bergerak?? Jangan Diambil 'Dia' Dari Kami

Salam semua...
Say nak update pasal ape yg berlaku semalam...sesuatu yg hampir meragut keceriaan, kebahagiaan sy seketika..
Ceritanya bermula begini...
.................
..................................
.......................................................................................

Pagi ketika hendak pergi kerja sy seperti rase tak sedap hati...tapi xtau pulak ape yg buat rase tak sedap hati tu. Nak kate ade brg tertinggal, tak pulak so pergi kerja mcm biase...tengah hari tu rase mcm nak pergi ke klinik di tingkat 2 sbb nak timbang berat, sbbnye kamis sy perlu checkup ke klinik (rutin tiap 2mggu). Jadi kunun2 nye nak la monitor bape berat skrg kot2 berat naik bnyk sgt sempatla lagi nak kontrol mkn selama 2 hari.Bila sebut psl klinik, tetibe sy baru teringat sepertinya sy mcm dah lama tak merasa pergerakan baby didalam perut!! rasenye dari mlm tadi (hari sebelumnya) baby tak menendang2...Saya pon merasa2 perut utk mencari heartbeat...puas tekan sana sini, tak rase jugak. Saya pon ke toilet sbb nak rase dgn lebih teliti means, perlu membuka baju tak kan nak bukak baju kat meja kerja pulak kan...
Dalam toilet sy ddk kat toilet bowl, cuba merasa heartbeat baby...sy xjumpa jugak..biasenye sy letak je tapak tgn kat perut memang jelas kedengaran heartbeat si kecil lam perut ni. Sy pon panik, gelabah, mcm2 ade dlm fikiran...sy hny mampu menangis tersedu-sedan takut...takut dan risau akan kehilangan insan kecil kurniaan Allah yg sudah 6bulan berada dalam rahim sy. dalam hati berkali2 berkata jgnlah diambil bayiku ini...izinkan kami melihatnya lahir dgn selamat.Yealah kan...sy kena terima ape jer yg terjadi...ape2 saje boleh terjadi..sy rase ade lebih setengah jam sy ddk dlm toilet tu. Habis sudah tisu dlm toilet dibuat mengelap air mata sy.Mase tu sy sgt panik perlu ker bgtau hasben? Sbb sy mmg xtau nak buat ape...nak tny kwn2 yg sdh berkahwin adakah ia normal mereka semua sdh keluar lunch. Sy pon capai hp dan msg suruh ambil sy di Kelana Jaya dgn msg berbunyi "amik syg kat kj skrg nak pegi klinik Ara.klinik mane2 pon boleh.xdgr heartbeat baby" lepas tu hasben call, nak ambil sy trus di bangsar sy kate xyah sbb lunch hour jammed. fetch di KJ saje. sy pon trus capai handbag dgn tak memberitahu sesape sy kuar dan trus menaiki tren.sesampai di KJ sy lihat kereta hasben sudah menunggu. Dalam kereta, hasben tny sejak bile tak rase gerak2? sy jwb sejak mlm tadi rasenye. Hasben diam dan jawab lagi. Lain kali ape2 bgtau awl2...sy pon xtau nak ckp ape sbb sy baru perasan ketidak hadiran gerakan itu.Rupanya hasben dah call klinik yg sy slalu consult, dan mereka suruh trus kesana. sepanjang perjalanan kami hny berdiam diri sambil sy mengusap saki baki air mata. Hasben pon diam, agaknya tak mahu menambah kerisauan di hati saya.Dia memandu dgn sgt laju.Sy tau dia bkn tak pentingkan keselamatan tp perjalanan ke klinik tu terasa begitu jauh skali
Sesampai di Klinik Kesihatan nurse dah menunggu. Sy masuk kebilik rawatan, disuruh baring utk di check denyutan jantung baby dgn sebuah alat.Alat itu mmg slalu digunakan ketika check-up tapi sy xtau ape nm alat itu.bile nurse letak diperut, mulalah angka2 digital di alat itu naik dan turun. 148...150...154. nurse pon ckp "ok ni...normal saje jgn risau. Kul 2 doctor msuk kita scan baby ok? Sekarang awk mkn dulu" Sy pon keluar dr blk rawatan. Sy nmpk muka suami sgt risau, dan dia bertny mcm mane? sy trus ajk dia mkn dulu. Ketika mkn, sy hny memaksa diri utk mkn dlm ht tak keruan selagi tak jumpa doctor. Tepat kul 2 nama sy yg pertama dipanggil. Doctor scan, tp ultrasound tu xbape nak jelas...doctor tny sejak bila tak gerak?ade jatuh tak?ade bleeding tak? sy ckp "xde jatuh, sy baru perasan tgh hr tadi. Gerakan dia tak kuat tak mcm biase."Doc tunjukkan hasil ultrasound di monitor "Ni kepala dia, tali pusat ok tak terbelit, nampak tak jantung dia?" Ye, sy nampak jantung die bergerak2. tadi nurse pon dh tunjuk heartbeat dgn alat tu. Sy nak tau knp gerakannya tak mcm biase. Doctor xplain "awk baru 25 mggu jadi gerakan mmg tak konsisten. Kalau dah 7 bulan baru boleh monitor gerakan baby mesti ade 10 gerakan sehari.Tapi mlm ni kalau bby tak gerak langsung, trus ke hospital k.." Lepas tu sy pon disuruh ambil darah, kne cucuk sane cucuk sini. Sy sbnrnye blum puas hati dgn jawapan doctor. Pulang ke rumah dah jam 3 petang, sy sgt letih...sy cuma msg bdk opis suruh off kan pc. dan msg juga immediate supervisor sy bgtau sy ke klinik dan tak kembali ke opis.Lepas tu sy trus tertido keletihan. Kul 7 suami kejut suruh bgn solat dan siap utk kuar mkn. Kami berjemaah dan Suami suruh tel mak. dlm perjalan ke kedai mkn, sy tel mak ceritakan ape yg terjadi. Akhirnya mak memberikan sy jawapan yg melegakan hati...mak kate "kalau degupan jantung ok, xde pape lah tu...agaknye baby nak beralih bulan jadi kurang dia bergerak...(2mggu lagi sy msk ke trimester ketiga). Kalau bby dah lahir pon mcm tu jugak, nak beralih bulan kejap2 demam, kejap2 xsihat...jgn risaulah...jantung dia normal, dia sihat.." Fuhh...akhirnya hny ibu sendiri yg dapat meleraikan kerisauan dihati ini...Malamnye suami menekapkan telinga di perut sy dan berkata. Bby...kick2...baby main2 lah, jgn tido jer...jgn buat ayah risau...Sy sgt sedih mendengarnya, tapi sy tak nak trus terusan menangis didepan suami. Malam itu suami harus bekerja malam. Sy pula perlu sentiasa monitor pergerakan bby adakah dia bergerak. Sy tak mahu ke hospital. Sy sudah membayangkan yg buruk2 saje.Alhamdulillah...malam itu bby ade bergerak2 walaupun tak aktif mcm selalu. Dlm hati, sy membenarkan ape yg dikata oleh mak. mungkin kerana peralihan bulan...Ya Allah, lindungilah bayi kami ini. Kami mohon dia lahir dengan sihat dan selamat...~Aminn

Nota Kaki: Sy amat risau kerana sering mendengar yg ibu baru perasan bayi sudah m***ng**l di dalam perut...malangnya sdh terlambat (minta dijauhkan perkara itu dr sy..kuatkah sy melaluinya...pastinya tidak).Sy ucapkan ribuan terima kasih kerana nurse2 dan doctor di Klinik Kesihatan Meru sedia meninggalkan waktu lunch mereka kerana menunggu sy.Jasamu dikenang

8 comments:

* Mawar Nafastari * said...

ShIla.. Dont worry kay.. InshaAllah everythinb gonna be fine.. :)

biasanya ada jugak petanda nak bersalin bila kurang gerakan bayi dlm perut.. Early symptom nak bersalin dh ada skit2 la tu ..

La illaha illah anta subhanaka ini kuntum minazolimin ..

Amalkan ayat ni setiap kali sujud yg terakhir dan bila nak bersalin nnt ye.. Mudah2an dipermudahlan semuanya

shilafaizz said...

thank u baya 4 ur support...
tanda nak bersalin dah ker tu...
lame lagi ni due baru nak msk 26 weeks...mintak2 jgnlah awal sgt kan...tp kakak shila pon bersalin awl anak sulung...7bulan lebih dah bersalin...
Ok kita akn amalkan ayat tu...skrg ni slalu baca selawat syifa' jer..

wahidakhairy said...

sheila, jgn risau sgt la...doa byk2 ye....aku xde pengalaman, so boleh advice utk ko bersabar je la...jgn risau sgt ok...

shilafaizz said...

thanx frens...doakan segalanya selamat untuk sy dan baby ye...another 12 weeks to go..chaiyo'!! heheh

nurulhaniff said...

shila jgn risau..insyaALLAH tak de pape..aku doakan yg terbaik utk ko..ameen!!

shilafaizz said...

thanx a lot ma frens...doakan aku dipermudahkan bersalin yer...12 weeks saje lg nih...tu pon plus minus...xsbr ade berdebar ade...jely aku dh claim hadiah in advance utk ank aku dr en.anep! hahah...sila tgk fb aku..

nurulhaniff said...

haha..ko claim ape..

shilafaizz said...

heheh...ko tnyla abg anep...kehkeh

Wednesday, May 19, 2010

Baby Tak Bergerak?? Jangan Diambil 'Dia' Dari Kami

Salam semua...
Say nak update pasal ape yg berlaku semalam...sesuatu yg hampir meragut keceriaan, kebahagiaan sy seketika..
Ceritanya bermula begini...
.................
..................................
.......................................................................................

Pagi ketika hendak pergi kerja sy seperti rase tak sedap hati...tapi xtau pulak ape yg buat rase tak sedap hati tu. Nak kate ade brg tertinggal, tak pulak so pergi kerja mcm biase...tengah hari tu rase mcm nak pergi ke klinik di tingkat 2 sbb nak timbang berat, sbbnye kamis sy perlu checkup ke klinik (rutin tiap 2mggu). Jadi kunun2 nye nak la monitor bape berat skrg kot2 berat naik bnyk sgt sempatla lagi nak kontrol mkn selama 2 hari.Bila sebut psl klinik, tetibe sy baru teringat sepertinya sy mcm dah lama tak merasa pergerakan baby didalam perut!! rasenye dari mlm tadi (hari sebelumnya) baby tak menendang2...Saya pon merasa2 perut utk mencari heartbeat...puas tekan sana sini, tak rase jugak. Saya pon ke toilet sbb nak rase dgn lebih teliti means, perlu membuka baju tak kan nak bukak baju kat meja kerja pulak kan...
Dalam toilet sy ddk kat toilet bowl, cuba merasa heartbeat baby...sy xjumpa jugak..biasenye sy letak je tapak tgn kat perut memang jelas kedengaran heartbeat si kecil lam perut ni. Sy pon panik, gelabah, mcm2 ade dlm fikiran...sy hny mampu menangis tersedu-sedan takut...takut dan risau akan kehilangan insan kecil kurniaan Allah yg sudah 6bulan berada dalam rahim sy. dalam hati berkali2 berkata jgnlah diambil bayiku ini...izinkan kami melihatnya lahir dgn selamat.Yealah kan...sy kena terima ape jer yg terjadi...ape2 saje boleh terjadi..sy rase ade lebih setengah jam sy ddk dlm toilet tu. Habis sudah tisu dlm toilet dibuat mengelap air mata sy.Mase tu sy sgt panik perlu ker bgtau hasben? Sbb sy mmg xtau nak buat ape...nak tny kwn2 yg sdh berkahwin adakah ia normal mereka semua sdh keluar lunch. Sy pon capai hp dan msg suruh ambil sy di Kelana Jaya dgn msg berbunyi "amik syg kat kj skrg nak pegi klinik Ara.klinik mane2 pon boleh.xdgr heartbeat baby" lepas tu hasben call, nak ambil sy trus di bangsar sy kate xyah sbb lunch hour jammed. fetch di KJ saje. sy pon trus capai handbag dgn tak memberitahu sesape sy kuar dan trus menaiki tren.sesampai di KJ sy lihat kereta hasben sudah menunggu. Dalam kereta, hasben tny sejak bile tak rase gerak2? sy jwb sejak mlm tadi rasenye. Hasben diam dan jawab lagi. Lain kali ape2 bgtau awl2...sy pon xtau nak ckp ape sbb sy baru perasan ketidak hadiran gerakan itu.Rupanya hasben dah call klinik yg sy slalu consult, dan mereka suruh trus kesana. sepanjang perjalanan kami hny berdiam diri sambil sy mengusap saki baki air mata. Hasben pon diam, agaknya tak mahu menambah kerisauan di hati saya.Dia memandu dgn sgt laju.Sy tau dia bkn tak pentingkan keselamatan tp perjalanan ke klinik tu terasa begitu jauh skali
Sesampai di Klinik Kesihatan nurse dah menunggu. Sy masuk kebilik rawatan, disuruh baring utk di check denyutan jantung baby dgn sebuah alat.Alat itu mmg slalu digunakan ketika check-up tapi sy xtau ape nm alat itu.bile nurse letak diperut, mulalah angka2 digital di alat itu naik dan turun. 148...150...154. nurse pon ckp "ok ni...normal saje jgn risau. Kul 2 doctor msuk kita scan baby ok? Sekarang awk mkn dulu" Sy pon keluar dr blk rawatan. Sy nmpk muka suami sgt risau, dan dia bertny mcm mane? sy trus ajk dia mkn dulu. Ketika mkn, sy hny memaksa diri utk mkn dlm ht tak keruan selagi tak jumpa doctor. Tepat kul 2 nama sy yg pertama dipanggil. Doctor scan, tp ultrasound tu xbape nak jelas...doctor tny sejak bila tak gerak?ade jatuh tak?ade bleeding tak? sy ckp "xde jatuh, sy baru perasan tgh hr tadi. Gerakan dia tak kuat tak mcm biase."Doc tunjukkan hasil ultrasound di monitor "Ni kepala dia, tali pusat ok tak terbelit, nampak tak jantung dia?" Ye, sy nampak jantung die bergerak2. tadi nurse pon dh tunjuk heartbeat dgn alat tu. Sy nak tau knp gerakannya tak mcm biase. Doctor xplain "awk baru 25 mggu jadi gerakan mmg tak konsisten. Kalau dah 7 bulan baru boleh monitor gerakan baby mesti ade 10 gerakan sehari.Tapi mlm ni kalau bby tak gerak langsung, trus ke hospital k.." Lepas tu sy pon disuruh ambil darah, kne cucuk sane cucuk sini. Sy sbnrnye blum puas hati dgn jawapan doctor. Pulang ke rumah dah jam 3 petang, sy sgt letih...sy cuma msg bdk opis suruh off kan pc. dan msg juga immediate supervisor sy bgtau sy ke klinik dan tak kembali ke opis.Lepas tu sy trus tertido keletihan. Kul 7 suami kejut suruh bgn solat dan siap utk kuar mkn. Kami berjemaah dan Suami suruh tel mak. dlm perjalan ke kedai mkn, sy tel mak ceritakan ape yg terjadi. Akhirnya mak memberikan sy jawapan yg melegakan hati...mak kate "kalau degupan jantung ok, xde pape lah tu...agaknye baby nak beralih bulan jadi kurang dia bergerak...(2mggu lagi sy msk ke trimester ketiga). Kalau bby dah lahir pon mcm tu jugak, nak beralih bulan kejap2 demam, kejap2 xsihat...jgn risaulah...jantung dia normal, dia sihat.." Fuhh...akhirnya hny ibu sendiri yg dapat meleraikan kerisauan dihati ini...Malamnye suami menekapkan telinga di perut sy dan berkata. Bby...kick2...baby main2 lah, jgn tido jer...jgn buat ayah risau...Sy sgt sedih mendengarnya, tapi sy tak nak trus terusan menangis didepan suami. Malam itu suami harus bekerja malam. Sy pula perlu sentiasa monitor pergerakan bby adakah dia bergerak. Sy tak mahu ke hospital. Sy sudah membayangkan yg buruk2 saje.Alhamdulillah...malam itu bby ade bergerak2 walaupun tak aktif mcm selalu. Dlm hati, sy membenarkan ape yg dikata oleh mak. mungkin kerana peralihan bulan...Ya Allah, lindungilah bayi kami ini. Kami mohon dia lahir dengan sihat dan selamat...~Aminn

Nota Kaki: Sy amat risau kerana sering mendengar yg ibu baru perasan bayi sudah m***ng**l di dalam perut...malangnya sdh terlambat (minta dijauhkan perkara itu dr sy..kuatkah sy melaluinya...pastinya tidak).Sy ucapkan ribuan terima kasih kerana nurse2 dan doctor di Klinik Kesihatan Meru sedia meninggalkan waktu lunch mereka kerana menunggu sy.Jasamu dikenang

8 comments:

* Mawar Nafastari * said...

ShIla.. Dont worry kay.. InshaAllah everythinb gonna be fine.. :)

biasanya ada jugak petanda nak bersalin bila kurang gerakan bayi dlm perut.. Early symptom nak bersalin dh ada skit2 la tu ..

La illaha illah anta subhanaka ini kuntum minazolimin ..

Amalkan ayat ni setiap kali sujud yg terakhir dan bila nak bersalin nnt ye.. Mudah2an dipermudahlan semuanya

shilafaizz said...

thank u baya 4 ur support...
tanda nak bersalin dah ker tu...
lame lagi ni due baru nak msk 26 weeks...mintak2 jgnlah awal sgt kan...tp kakak shila pon bersalin awl anak sulung...7bulan lebih dah bersalin...
Ok kita akn amalkan ayat tu...skrg ni slalu baca selawat syifa' jer..

wahidakhairy said...

sheila, jgn risau sgt la...doa byk2 ye....aku xde pengalaman, so boleh advice utk ko bersabar je la...jgn risau sgt ok...

shilafaizz said...

thanx frens...doakan segalanya selamat untuk sy dan baby ye...another 12 weeks to go..chaiyo'!! heheh

nurulhaniff said...

shila jgn risau..insyaALLAH tak de pape..aku doakan yg terbaik utk ko..ameen!!

shilafaizz said...

thanx a lot ma frens...doakan aku dipermudahkan bersalin yer...12 weeks saje lg nih...tu pon plus minus...xsbr ade berdebar ade...jely aku dh claim hadiah in advance utk ank aku dr en.anep! hahah...sila tgk fb aku..

nurulhaniff said...

haha..ko claim ape..

shilafaizz said...

heheh...ko tnyla abg anep...kehkeh