Skip to main content

Posts

Showing posts from February, 2013

Kisah Cuci Toilet

Hahah tajuk x hengattt...
Semalam kan tetiba angin apa ntah merasuk diri ini...tetiba rajin gile nak cuci toilet. Berus toilet ai telah di songlap pak pais x pulang2. sounds pelik kan...hahah
Kami memang guna toilet asing2, masing2 ade toilet feveret...pak pais suka guna toilet atas, ai suka guna toilet tingkat bawah...
So semalam gi Giant, beli pencuci toilet baru, berus baru...eksaited giler nih nak mencuci toilet setelah sekian lama tinggalkan keje-keje buruh kasar neh...Biasenye bising kat pak pais jer suruh cuci toilet..kannn macam mandor main suruh2 bising2 jer...
Setelah membeli berus toilet dan pencuci Domex yg baru (ade kawan cakap pencuci Domex ni bagus cepat jer tinggalkan kesan kotoran) dengan perasaan teruja macam budak skolah kene cuci toilet xpayah masuk kelas, ku pon memulakan tugas2 ni dengan sepenuh hati...

Ohhoiii sakit pinggang mak. Siap squatting, bertimpuh bagai sebab dah start sakit pinggang. Petang tu cuci kasi licin licau sekali. Malam tu pulak! Cuci lagi seka…

Dah Tau Gender Baby...

Tadi ade appointment checkup dgn Dr Mazita kat DEMC...everything went well...cuma mami punya blood pressure lowww 87/57. Maybe sebab lotih bermandian kolam di Morib semalam..heheh. Takpe lah have a gud rest Dr cakap. Mak lagi seriau kalau high BP dr low bp..and takde plak rase nak pitam cuma rase nk tidoooo jek! ^____^

Baby ok, grow ikut size sepatutnya, tally dengan week of pregnancy...berat 204gram at 18weeks. Tapi mak dia naik 2.5kg mwahahahahah. Dr kate ok disebabkan last month ai naik 500gram jek. total berat sekarang suda 52kg...isk isk gumuks gumuks.

Mase Dr scan scan ukur tulang2 seme, cepat2 je mulut ni tanye 'dah bleh nampak gender bby ke doktor?' Dr mazita pon lajuuu jer cakap 'oh boleh dahhh..ni nampak dot dot dot dia' kebetulan time tu bby kangkang baekkk punya. weehuhuuu...ade orang tu kan happy kemainn..aritu kemain kate biarlah rahsia tunggu bby keluar jer....tapi hakak mane leh rahsia2 ni..kan dh kate senang nak shopping kalau tau awal gittewww

Maaf le…

Shopping Sepetang Di SOGO

Sebenarnya kan, tak plan langsung nak shopping kat Baby Fair, SOGO semalam since i'm eagerly waitingfor the Motherhood and Baby expo kat Midvalley bulan May nanti. Tapi sesaje lah kannnn bgtau pak pais ade Baby fair kt SOGO. eh semalam dia ajak pegi pulak...bagai mata mengantuk disorongkan bantal...

Kebetulan half day, so kami pergi lah berdua ke SOGO..myra gi school...daripada tak nak beli sangat terbeli lah jugak 6-7helai baju baby...termasuk hadiah baju utk baby kakak ai...baju baby amik sume kaler natural, especially putih. Suke sgt tengok baby pakai baju putih...suci gituuu.

Beli jugak maternity blouse mami, baju Myra, lego untuk Myra, dengan doll Ulat..hahah comel plak ulat tu boleh buat bantal peluk. Habis dekat 250 lah jugak...tenkiu ayah belanja anak2 dan mami sopping...kehkehkeh. Yang kami realize bila dh nak masuk 2 anak ni, walaupun plan nye nak cari baju baby jer tapi rase x sedap hati x sopping utk Myra jugak...siannn dia kan. tapi lastly barang dia lagi banyak plak …

Pemakanan Sehat Ibu Hamil

Ceh ceh ceh...tajuk tak tahan macam dietician atau Obgyn tulis artikel jer...heheh. For this pregnancy, lebih concern tentang pemakanan sihat dan makanan sunnah. Sabda Rasulullah SAW:"Berilah makanan kurma pada wanita yang hamil sebelum dia melahirkan, sebab yang demikian itu akan menyebabkan anaknya menjadi seorang yang tabah dan bertakwa (bersih hatinya)".

Kali ni memang cut down makanan manis, air manis, banyakkan minum air masak, amalkan pati delima, makan kurma, kismis, minum susu kambing. Mase myra dulu makan jugak kurma tapi jarang2, xpenah minum susu kambing. kenapa susu kambing?? Susu kambing dikatakan antara jenis minuman yang biasa diminum oleh Rasulullah S.A.W. Antara kebaikan susu kambing adalah menguatkan tulang dan gigi kerana kaya dengan kalsium. Susu kambing juga kaya dengan protein yang baik untuk otak, dapat mencantikkan dan mengatasi masalah kulit, menguatkan imunisasi badan, mengimbangi kandungan gula di dalam darah dan macam-macam lagi sebenarnya khasiat…

Preparation Awal Salah Ke Tak Ke...

When i told some frens that me and husband already made lil' preparation for welcoming lil' junior, there will be 'suara-suara' said: "eh tak awal sangat ke?" "Awalnye shopping? pantang orang2 tua neh..."

Kehkehkeh kelakar pon ade...i dont care about the pantang orang2 tua, because for me its ridiculous. If there's something bad happen, why should worry? Believe it that is Allah's will...semua pon milik Allah. Barang2 tu tak salah pon, bagi je lah kat orang lain or as a gift bila kawan2 atau sedara mara bersalin. Simple kan? Kenapa nak percaya benda2 dan ikut kepercayaan yg bukan2.

Pasal awal sangat, for me i've my own reason...mase myra pon kami beli sikit demi sikit since im 4month preggy. Beli selai2 baju, beli itu ini sikit. So tak terasa duit kuar selepuk berkepuk2...this time around pon same...bila ade promo, ade jer sale kami beli jer...tapi kali ni xbanyak sangat shopping sebab banyak yg dah ade time myra dulu tinggal topup2 siki…

Entering 2nd Trimester

This week dah masuk 4bulan...Alhamdulillah sihat, cuma kadang2 sering gak sakit kepala...Dah boleh masak memasak. Yeayyy!! cuma baking kek jer lom sampai seruan lagi...masih malas nak baking.

Baby bump jugak dh mula kelihatan..tapi kan..ini kali x sebesar time myra..time myra rasenye lagi besar perot di usia 4bulan (yer sy memang jenis perut besar). Berat pon xnaik banyak macam myra dulu..Time myra membesar bagai johan...setakat ni baru naik 2.5kg..time myra 4bulan dh naik 6kg...miahahahahah

Oh yer kami kadang2 panggil myra 'kakak'. So kalau tanya dia sape nama? dia akan jawab 'Kakak!' dengan bangga sekali...bila dibagitau bukan kakak...humayraa...dia akan cakap 'Bukan mayya! kakakkkk' agagagaga...ye lah ye lah kakak pon kakak lahh....

Itu je lah nak hapdet.... ai nak balik..halfday di hari jumaat. Apekah? sejam lagi memang habis ofis hour ponn...Byebye!