Wednesday, February 20, 2013

Pemakanan Sehat Ibu Hamil

Ceh ceh ceh...tajuk tak tahan macam dietician atau Obgyn tulis artikel jer...heheh. For this pregnancy, lebih concern tentang pemakanan sihat dan makanan sunnah. Sabda Rasulullah SAW: "Berilah makanan kurma pada wanita yang hamil sebelum dia melahirkan, sebab yang demikian itu akan menyebabkan anaknya menjadi seorang yang tabah dan bertakwa (bersih hatinya)".

Kali ni memang cut down makanan manis, air manis, banyakkan minum air masak, amalkan pati delima, makan kurma, kismis, minum susu kambing. Mase myra dulu makan jugak kurma tapi jarang2, xpenah minum susu kambing. kenapa susu kambing?? 
Susu kambing dikatakan antara jenis minuman yang biasa diminum oleh Rasulullah S.A.W. Antara kebaikan susu kambing adalah menguatkan tulang dan gigi kerana kaya dengan kalsium. Susu kambing juga kaya dengan protein yang baik untuk otak, dapat mencantikkan dan mengatasi masalah kulit, menguatkan imunisasi badan, mengimbangi kandungan gula di dalam darah dan macam-macam lagi sebenarnya khasiat susu kambing ni.

Kenapa pilih susu kambing? sebab sy alergik dengan susu ibu hamil a.k.a susu tepung even ade perisa coklat ke apa. Tak boleh telannn...huhuuu. Susu dalam kotak jer boleh...susu HL ke DL ke...Dah order Susu Kambing Hiraq yg ada perisa Teh Tarik dan Cappucino. Ade jugak perisa plain tapi risau xboleh telan pulak so amik yg ade perisa lah. Nanti ai buat entry khas pasal review susu kambing Hiraq ni yer best ke tak. 


This time, berkat menjaga pemakanan terutama air manis berat naik pon xbanyak mendadak macam mase preggy Myra dulu...seb baik jer tau takde diabetes time preggy Myra dulu walau berat naik sampai 17kg..hukhik. Kali ni ntah dapat hidayah kot untuk jaga pemakanan elok2 dan tak ikut napsu sangat. Sebenarnya tak mau berat naik trlalu banyak, sebab akibat berat naik banyak mase previous pregnancy 7bulan tu dah bengkak kaki (edema) dah. Water retention terukkk...bila nak solat time sujud tu sakit sangat! Banyak kali jugak kene solat duduk kat kerusi. Iskiskisk...


Pati Delima pulak beli Pati Delima Gulsan (malas nak tepek gambar uols google sendiri lah ye) dari kedai Arab jual kurma, kismis dan kekacang dari Egypt kat Meru, Klang. Pati tu masammm ya ampunnn tapi ok lah boleh hilangkan mual. Ai sukeee...masam takpe asalkan bukan rasa susu..ekekekeke. Pati delima pulak banyak khasiat untuk ibu hamil sebab boleh mengurangkan 'morning sickness' mungkin sebab rasanya yg masam, menstabilkan tekanan jantung (bagus ler ni utk yg ada pre-eclampsia), mencantikkan kulit bayi, meningkatkan tenaga, mengatasi masalah anemia atau kurang darah, dan banyakkkk lagi khasiat delima ni. 

Buah delima adalah salah satu buah yang terdapat di dalam syurga sebagaimana firman Allah: (Q:55:68)
Maksudnya :"Pada keduanya juga terdapat buah-buahan serta pohon-pohon kurma dan delima."

Okeh itu aje lah nak kongsi kat kamu semua...jangan lupa makan makanan seimbang, makan sayur dan buah2 banyak...Jangan dok balun fastfood sajer yer... Sebenarnya, sumber kalsium bukan dari susu semata...sumber kalsium jugak boleh didapati dari sayuran hijau especially bayam, kangkung, brokoli, dari kekacang dan buah-buahan macam pisang. Dalam cheese pon banyak kalsium. So kalau ibuk2 tak minum susu ketika hamil xyah la risau bebenor...makan sayur berdaun hijau banyak2 k....nak balun cheese banyak2 pon takde masalah lepas tu kalau badan macam tong dram jangan salahkan hakak pulak...kehkehkeh. Bai.



0 comments:

Wednesday, February 20, 2013

Pemakanan Sehat Ibu Hamil

Ceh ceh ceh...tajuk tak tahan macam dietician atau Obgyn tulis artikel jer...heheh. For this pregnancy, lebih concern tentang pemakanan sihat dan makanan sunnah. Sabda Rasulullah SAW: "Berilah makanan kurma pada wanita yang hamil sebelum dia melahirkan, sebab yang demikian itu akan menyebabkan anaknya menjadi seorang yang tabah dan bertakwa (bersih hatinya)".

Kali ni memang cut down makanan manis, air manis, banyakkan minum air masak, amalkan pati delima, makan kurma, kismis, minum susu kambing. Mase myra dulu makan jugak kurma tapi jarang2, xpenah minum susu kambing. kenapa susu kambing?? 
Susu kambing dikatakan antara jenis minuman yang biasa diminum oleh Rasulullah S.A.W. Antara kebaikan susu kambing adalah menguatkan tulang dan gigi kerana kaya dengan kalsium. Susu kambing juga kaya dengan protein yang baik untuk otak, dapat mencantikkan dan mengatasi masalah kulit, menguatkan imunisasi badan, mengimbangi kandungan gula di dalam darah dan macam-macam lagi sebenarnya khasiat susu kambing ni.

Kenapa pilih susu kambing? sebab sy alergik dengan susu ibu hamil a.k.a susu tepung even ade perisa coklat ke apa. Tak boleh telannn...huhuuu. Susu dalam kotak jer boleh...susu HL ke DL ke...Dah order Susu Kambing Hiraq yg ada perisa Teh Tarik dan Cappucino. Ade jugak perisa plain tapi risau xboleh telan pulak so amik yg ade perisa lah. Nanti ai buat entry khas pasal review susu kambing Hiraq ni yer best ke tak. 


This time, berkat menjaga pemakanan terutama air manis berat naik pon xbanyak mendadak macam mase preggy Myra dulu...seb baik jer tau takde diabetes time preggy Myra dulu walau berat naik sampai 17kg..hukhik. Kali ni ntah dapat hidayah kot untuk jaga pemakanan elok2 dan tak ikut napsu sangat. Sebenarnya tak mau berat naik trlalu banyak, sebab akibat berat naik banyak mase previous pregnancy 7bulan tu dah bengkak kaki (edema) dah. Water retention terukkk...bila nak solat time sujud tu sakit sangat! Banyak kali jugak kene solat duduk kat kerusi. Iskiskisk...


Pati Delima pulak beli Pati Delima Gulsan (malas nak tepek gambar uols google sendiri lah ye) dari kedai Arab jual kurma, kismis dan kekacang dari Egypt kat Meru, Klang. Pati tu masammm ya ampunnn tapi ok lah boleh hilangkan mual. Ai sukeee...masam takpe asalkan bukan rasa susu..ekekekeke. Pati delima pulak banyak khasiat untuk ibu hamil sebab boleh mengurangkan 'morning sickness' mungkin sebab rasanya yg masam, menstabilkan tekanan jantung (bagus ler ni utk yg ada pre-eclampsia), mencantikkan kulit bayi, meningkatkan tenaga, mengatasi masalah anemia atau kurang darah, dan banyakkkk lagi khasiat delima ni. 

Buah delima adalah salah satu buah yang terdapat di dalam syurga sebagaimana firman Allah: (Q:55:68)
Maksudnya :"Pada keduanya juga terdapat buah-buahan serta pohon-pohon kurma dan delima."

Okeh itu aje lah nak kongsi kat kamu semua...jangan lupa makan makanan seimbang, makan sayur dan buah2 banyak...Jangan dok balun fastfood sajer yer... Sebenarnya, sumber kalsium bukan dari susu semata...sumber kalsium jugak boleh didapati dari sayuran hijau especially bayam, kangkung, brokoli, dari kekacang dan buah-buahan macam pisang. Dalam cheese pon banyak kalsium. So kalau ibuk2 tak minum susu ketika hamil xyah la risau bebenor...makan sayur berdaun hijau banyak2 k....nak balun cheese banyak2 pon takde masalah lepas tu kalau badan macam tong dram jangan salahkan hakak pulak...kehkehkeh. Bai.



No comments: