Skip to main content

Pemakanan Sehat Ibu Hamil

Ceh ceh ceh...tajuk tak tahan macam dietician atau Obgyn tulis artikel jer...heheh. For this pregnancy, lebih concern tentang pemakanan sihat dan makanan sunnah. Sabda Rasulullah SAW: "Berilah makanan kurma pada wanita yang hamil sebelum dia melahirkan, sebab yang demikian itu akan menyebabkan anaknya menjadi seorang yang tabah dan bertakwa (bersih hatinya)".

Kali ni memang cut down makanan manis, air manis, banyakkan minum air masak, amalkan pati delima, makan kurma, kismis, minum susu kambing. Mase myra dulu makan jugak kurma tapi jarang2, xpenah minum susu kambing. kenapa susu kambing?? 
Susu kambing dikatakan antara jenis minuman yang biasa diminum oleh Rasulullah S.A.W. Antara kebaikan susu kambing adalah menguatkan tulang dan gigi kerana kaya dengan kalsium. Susu kambing juga kaya dengan protein yang baik untuk otak, dapat mencantikkan dan mengatasi masalah kulit, menguatkan imunisasi badan, mengimbangi kandungan gula di dalam darah dan macam-macam lagi sebenarnya khasiat susu kambing ni.

Kenapa pilih susu kambing? sebab sy alergik dengan susu ibu hamil a.k.a susu tepung even ade perisa coklat ke apa. Tak boleh telannn...huhuuu. Susu dalam kotak jer boleh...susu HL ke DL ke...Dah order Susu Kambing Hiraq yg ada perisa Teh Tarik dan Cappucino. Ade jugak perisa plain tapi risau xboleh telan pulak so amik yg ade perisa lah. Nanti ai buat entry khas pasal review susu kambing Hiraq ni yer best ke tak. 


This time, berkat menjaga pemakanan terutama air manis berat naik pon xbanyak mendadak macam mase preggy Myra dulu...seb baik jer tau takde diabetes time preggy Myra dulu walau berat naik sampai 17kg..hukhik. Kali ni ntah dapat hidayah kot untuk jaga pemakanan elok2 dan tak ikut napsu sangat. Sebenarnya tak mau berat naik trlalu banyak, sebab akibat berat naik banyak mase previous pregnancy 7bulan tu dah bengkak kaki (edema) dah. Water retention terukkk...bila nak solat time sujud tu sakit sangat! Banyak kali jugak kene solat duduk kat kerusi. Iskiskisk...


Pati Delima pulak beli Pati Delima Gulsan (malas nak tepek gambar uols google sendiri lah ye) dari kedai Arab jual kurma, kismis dan kekacang dari Egypt kat Meru, Klang. Pati tu masammm ya ampunnn tapi ok lah boleh hilangkan mual. Ai sukeee...masam takpe asalkan bukan rasa susu..ekekekeke. Pati delima pulak banyak khasiat untuk ibu hamil sebab boleh mengurangkan 'morning sickness' mungkin sebab rasanya yg masam, menstabilkan tekanan jantung (bagus ler ni utk yg ada pre-eclampsia), mencantikkan kulit bayi, meningkatkan tenaga, mengatasi masalah anemia atau kurang darah, dan banyakkkk lagi khasiat delima ni. 

Buah delima adalah salah satu buah yang terdapat di dalam syurga sebagaimana firman Allah: (Q:55:68)
Maksudnya :"Pada keduanya juga terdapat buah-buahan serta pohon-pohon kurma dan delima."

Okeh itu aje lah nak kongsi kat kamu semua...jangan lupa makan makanan seimbang, makan sayur dan buah2 banyak...Jangan dok balun fastfood sajer yer... Sebenarnya, sumber kalsium bukan dari susu semata...sumber kalsium jugak boleh didapati dari sayuran hijau especially bayam, kangkung, brokoli, dari kekacang dan buah-buahan macam pisang. Dalam cheese pon banyak kalsium. So kalau ibuk2 tak minum susu ketika hamil xyah la risau bebenor...makan sayur berdaun hijau banyak2 k....nak balun cheese banyak2 pon takde masalah lepas tu kalau badan macam tong dram jangan salahkan hakak pulak...kehkehkeh. Bai.



Comments

Popular posts from this blog

Spiral Spaghetti Goreng Ala Chef Shila

Di atas permintaan rakan-rakan di FB yang mem-view album resipi saye...dan merequest resipi dari saye terutamanya Epa Hassan...Dengan berbesar hati sekali saye sanggup dan rela membocorkan resipi turun temurun nenek moyang..huahuaaa...Kawan2, nak masakan sedap ni sebenonye kena ade satu skill, skill 'pandai agak-agak'...cmno tu? maksudnye, kalau orang tanye bape banyak lada nak letak? agak2 jer...ha gitu ler... hikhik
~Ha menarik tak spaghetti saye ni? (klu xmenarik sudah, ade ku kesah..)
Bahan2:
Spiral Spaghetti 250gram/setengah paket - 4 org makan (nak pasta lain pun boleh elbow ke,shell ke ikut sedap mate..saye suka guna brand San Remo atau Fusilli) *Seafood - Udang, sotong dsb...tapi saye suka guna udang saje (Udang saiz L atau M) *Minced chicken/beef *Lada kering - gunting dan direbus Bawang besar - sebiji Bawang putih - 4 ulas Sos Tiram *Sawi batang hijau *Carrot - dipotong panjang macam dalam gambar Telur - 2biji Garam dan bahan perasa (* = Ikut korang ler kalo suka letakla lebih...…

Mencari Hospital Bersalin

Weekend lepas sy dan en suami pergilah survey2 hospital bersalin di sekitar klang dan shah alam nih...kat shah alam SJMC, DEMC femes jugak tapi rates dah mcm KPJ lum lagi ade prob2 lain...maunye cecah 6k skali bersalin...sy kena berkira2 gak sbb company hanya cover tak sampai 1k pon maternity cost. Sy ade berkenan kat satu pusat bersalin ni dpt info pas survey kat intenet.ala2 pusrawi tapi kecik jelah sbb baru 2years beroperasi nmnya Pusat Bersalin Barakah. Doctor yg sambut baby sume pompuan (preferred coz dlm islam kne cari yg pompuan dulu dah xde barulah bleh doc llki yg sambut...maklumlah time bersalin tu sume aurat terbukak kan...). Tapi mslhnya kat sana hny menerima normal delivery, kalau ade prob kena hantar hospital lain tapi disambut oleh doc yg sama gak sbb pusat berslain tu xcukup facilities lagi. Hubby xprefer sebab yelah time bersalin tu mcm2 leh jadi, kot2 lah ade prob maunye aku kne transfer hosptal lain ms kepala baby dh nak terkeluar (nauzubillah kan...tapi bnyk kes yg…

Pengat Pisang

Semalam hari ahad, so oleh kerana tak bekerja sy pon teruja nk memasak...sy buatkan suami nasi lemak smbal udang + telur dadar, kacang,bilis goreng, tempe goreng n ulam timun bersama pencuci mulut pengat pisang..Sy nak share resipi membuat pengat pisang di sini...pengat pisang adalah manisan feveret sy...sy suka mkn time suam2 atau pun sejuk frm fridge..emm mungkin ramai dh terer buat pengat pisang tp cuba lihat2 maybe ada lain sikit dgn resipi kamu...check it out!



Bahan2:
Pisang nipah dipotong kecil2 - Sesisir
Kelapa Parut  - Sebiji
Gula Kabung/ Gula Melaka - 1/2 biji dicincang halus
Biji Sagu
Gula Pasir - 2 sudu
Secubit Garam
Daun Pandan

Cara Memasak:
1. Kelapa parut diambil santan nya, diasingkan yg pekat dan yg cair (perahan pertama dicampur air sedikit saje utk dptkan santan yg betul2 pekat kira2 satu cawan). Untuk santan cair agak2 ler banyak mane pisang tu ye..senang kate buat 2 kali perahan santan cair
2. Panaskan santan cair terlebih dahulu atas api , masuk pisang yg telah di…