Skip to main content

Kisah Cuci Toilet

Hahah tajuk x hengattt...
Semalam kan tetiba angin apa ntah merasuk diri ini...tetiba rajin gile nak cuci toilet. Berus toilet ai telah di songlap pak pais x pulang2. sounds pelik kan...hahah
Kami memang guna toilet asing2, masing2 ade toilet feveret...pak pais suka guna toilet atas, ai suka guna toilet tingkat bawah...
So semalam gi Giant, beli pencuci toilet baru, berus baru...eksaited giler nih nak mencuci toilet setelah sekian lama tinggalkan keje-keje buruh kasar neh...Biasenye bising kat pak pais jer suruh cuci toilet..kannn macam mandor main suruh2 bising2 jer...
Setelah membeli berus toilet dan pencuci Domex yg baru (ade kawan cakap pencuci Domex ni bagus cepat jer tinggalkan kesan kotoran) dengan perasaan teruja macam budak skolah kene cuci toilet xpayah masuk kelas, ku pon memulakan tugas2 ni dengan sepenuh hati...

Ohhoiii sakit pinggang mak. Siap squatting, bertimpuh bagai sebab dah start sakit pinggang. Petang tu cuci kasi licin licau sekali. Malam tu pulak! Cuci lagi sekali beb...hahah korang nampak tak buang tebiat nye diriku disitu...siap cuci 2kali dalam setengah hari...1session cucian tu jangan cakap lah bape kali aku ulang sental...sampai berkilat dinding2 sumee...
Tetiba tengah syiok2 berus (sesi malam) tu berus toilet tu tercabut dari pemegangnye! Mwahahahahah hoi berus ko memang cap ayam betul lah baru pakai 2x tauu..takkan dah tercabut kottt
Terasa nak marah berus tu pulak sebab betapa kecewa nya dengan performance dia yg 'pendek umur' tuh. Tau x mak tengah eksaited cuci toilet ni...marah tau takkk...marah sebab mood spoil berus tercabut pulakk...sigh! Bukan senang pak pais nak tengok mak rajin cuci toilet macam ni. Maunye dia kata ai buang tebiat...

Kesimpulannya:

1. Nak beli berus toilet yang high quality...berus toilet yg tercabut tu "First Choice' punya..harga pon rm8.90 jekk..selama ni ingat berus toilet xkiralah mahal ke murah ok jer rupanya aku salah.
2. Pencuci toilet jenama Domex tu pada ai, emmm....biase jer performance dia...kene sental kaw2 jugak padahal dah curah awal2 dan biarkan sebati...ku selagi xberkilat toilet bowl tu sampai nampak muka ai xpuas hati...hahah. rasenye pencuci lantai Ajax Fabuloso tu pon ok jah..selama ni ku guna ajax fabuloso jer sebab wangi...pak pais pakai Mr Muscle kot same jer hasilnya. Domex ni xde bau apa pon. Lepas cuci pakai domex, ulang cuci pakai Ajax plak sebab nak kan wangi tuh...*Sekian tutorial mencuci toilet.

Gambar ihsan goole.


Comments

.: hihi.. sebelum nie jadi silent reader jer :.

Tentibe nak komen plak.. hehe.. kak.. kalau nak senang menyental toilet... akak tuang je ngan clorox jenama tesco.. tak kira cecair or serbuk... cepat je hilang kekotoran.. but make sure akak pakai glove n selipar la time menyental tue... sebab clorox kan kuat sikit...

kalau lantai plak saya suke guna mop je... sebab lagi bersih dari kire sental guna berus... hehe..

.: panjang plak leave komen :.
Jueliza Jamani said…
adehh gelak guling2 jue baca entri ni.. hahahha aduii shila hati2 yang..
mizah said…
dulu masa preggy seminggu berkali2 cuci toilet...skrg dah bersalin sekali seminggu sekali pun kira ok la...tak cukup masa...hahhahahah....tp syok wooo dpt cuci toilet....release tension bila toilet hatum bersih wangi...heheheh
shilafaizz said…
Aien, sy preggy...im a bit sceptical benda2 bleaching dan ade bau menyengat nih...bahan2 camni x elok sgt org preggy terhidu...hihih. and lantai toilet sy suka sental betul2, hihi klu mop2 je mcm xpuas hati plak..mesti nak sental jugak
shilafaizz said…
hahah jue, suka jue ye...ye la geram aihh x berkualiti betul berus tuh. xpasal2 kene beli baru
shilafaizz said…
mizah, betul2...time menyental tu sepenuh hati punya woo...pehtu suka guna apa2 yg antibacteria supaya germs semua hilanggg...hihih
kelakar giler citer awak ni shila...sengeh sorg2 saya baca.. hihi....
shilafaizz said…
hehehee...preggy ni rajin basuh toilet plak. harap2 nanti baby dh besar rajin tolong cuci toilet ;)

Popular posts from this blog

Spiral Spaghetti Goreng Ala Chef Shila

Di atas permintaan rakan-rakan di FB yang mem-view album resipi saye...dan merequest resipi dari saye terutamanya Epa Hassan...Dengan berbesar hati sekali saye sanggup dan rela membocorkan resipi turun temurun nenek moyang..huahuaaa...Kawan2, nak masakan sedap ni sebenonye kena ade satu skill, skill 'pandai agak-agak'...cmno tu? maksudnye, kalau orang tanye bape banyak lada nak letak? agak2 jer...ha gitu ler... hikhik
~Ha menarik tak spaghetti saye ni? (klu xmenarik sudah, ade ku kesah..)
Bahan2:
Spiral Spaghetti 250gram/setengah paket - 4 org makan (nak pasta lain pun boleh elbow ke,shell ke ikut sedap mate..saye suka guna brand San Remo atau Fusilli) *Seafood - Udang, sotong dsb...tapi saye suka guna udang saje (Udang saiz L atau M) *Minced chicken/beef *Lada kering - gunting dan direbus Bawang besar - sebiji Bawang putih - 4 ulas Sos Tiram *Sawi batang hijau *Carrot - dipotong panjang macam dalam gambar Telur - 2biji Garam dan bahan perasa (* = Ikut korang ler kalo suka letakla lebih...…

Mencari Hospital Bersalin

Weekend lepas sy dan en suami pergilah survey2 hospital bersalin di sekitar klang dan shah alam nih...kat shah alam SJMC, DEMC femes jugak tapi rates dah mcm KPJ lum lagi ade prob2 lain...maunye cecah 6k skali bersalin...sy kena berkira2 gak sbb company hanya cover tak sampai 1k pon maternity cost. Sy ade berkenan kat satu pusat bersalin ni dpt info pas survey kat intenet.ala2 pusrawi tapi kecik jelah sbb baru 2years beroperasi nmnya Pusat Bersalin Barakah. Doctor yg sambut baby sume pompuan (preferred coz dlm islam kne cari yg pompuan dulu dah xde barulah bleh doc llki yg sambut...maklumlah time bersalin tu sume aurat terbukak kan...). Tapi mslhnya kat sana hny menerima normal delivery, kalau ade prob kena hantar hospital lain tapi disambut oleh doc yg sama gak sbb pusat berslain tu xcukup facilities lagi. Hubby xprefer sebab yelah time bersalin tu mcm2 leh jadi, kot2 lah ade prob maunye aku kne transfer hosptal lain ms kepala baby dh nak terkeluar (nauzubillah kan...tapi bnyk kes yg…

Pengat Pisang

Semalam hari ahad, so oleh kerana tak bekerja sy pon teruja nk memasak...sy buatkan suami nasi lemak smbal udang + telur dadar, kacang,bilis goreng, tempe goreng n ulam timun bersama pencuci mulut pengat pisang..Sy nak share resipi membuat pengat pisang di sini...pengat pisang adalah manisan feveret sy...sy suka mkn time suam2 atau pun sejuk frm fridge..emm mungkin ramai dh terer buat pengat pisang tp cuba lihat2 maybe ada lain sikit dgn resipi kamu...check it out!



Bahan2:
Pisang nipah dipotong kecil2 - Sesisir
Kelapa Parut  - Sebiji
Gula Kabung/ Gula Melaka - 1/2 biji dicincang halus
Biji Sagu
Gula Pasir - 2 sudu
Secubit Garam
Daun Pandan

Cara Memasak:
1. Kelapa parut diambil santan nya, diasingkan yg pekat dan yg cair (perahan pertama dicampur air sedikit saje utk dptkan santan yg betul2 pekat kira2 satu cawan). Untuk santan cair agak2 ler banyak mane pisang tu ye..senang kate buat 2 kali perahan santan cair
2. Panaskan santan cair terlebih dahulu atas api , masuk pisang yg telah di…