Thursday, April 26, 2012

Body Basal Temperature (BBT) - Part 1

Okeh sekarang ahkak giat ber-bbt...apekah bbt? macam bbm kat blackberry kah? no..no...BBT is Body Basal Temperature, singkatan nye kita amik suhu badan tiap hari celik2 je mata trus amik termometer masuk lam mulut, rekod suhu tu..ingat lam kepala pon takpe sampai opis baru masuk FF (fertility friend) baru rekodkan...Yes, nak senang rekod trus dalam FF sebab FF akan siap buatkan graf untuk kita...ni contoh ai punya..http://www.fertilityfriend.com/ttc/

Ai ber-bbt sebab nak TTC...moga ade rezki tahun depan...bagusnye BBT ni kita boleh kenal tubuh badan sendiri dengan lebih detail lagi2 reproduktif sistem kita..BBT jugak boleh digunakan kalau nak jarakkan kehamilan so bukan TTC saje...so bila nampak suhu tu ala2 naik2 nak ovulate elakkan la bersama...gitu lah singkatan nye...Ni plak info yg lebih detail dari sis Kelly.

Langkah2 awal untuk berBBT..

1)  mula2 sekali mesti nak kena ada thermometer. Sebaiknya gunakan yang digital dan adalah lebih bagus yang specific untuk BBT  sebab ianya lebih tepat kerana mempunyai 2 digit selepas titik perpuluhan. Walau bagaimanapun digital thermometer yang biasa masih boleh diguna pakai cuma ketepatannya agak berkurangan sedikit. Jika  thermometer classic ( kaca) pula yang digunakan, thermometer hendaklah digoncang setiap malam sebelum tidur. Ini untuk memastikan raksa dalam thermometer tersebut akan kembali ke tempat asal.


2)mulakan ambil suhu pada hari pertama datang period. Hari pertama (cd1) biasanya diambil kira bila darah period dah flow bukan spotting.

3)ambil suhu sejurus bangun tidur sebelum lakukan sebarang aktiviti termasuk bercakap. Bermakna buka je mata terus ambil suhu. Dan sebaiknya thermometer diletakkan berdekatan dengan tempat tidur, supaya mudah nak ambil.

4)pastikan tidur cukup sekurang2nya 3 jam dan cuba disiplinkan diri untuk ambil suhu pada waktu yang sama setiap hari. Kalau dapat set alarm lagi bagus. Tapi kalau setakat terawal atau terkurang setengah jam, suhu masih boleh diguna pakai.
Selain dari ambil suhu, vaginal discharge/lendir faraj atau lebih dikenali sebagai cervical mucus harus dipantau juga untuk membantu mengenal pasti hari ovulasi yang lebih tepat. Terdapat 5 jenis cervical mucus yang harus dikenal pasti dan dicatat:

Dry= kering
Creamy= berwarna agak keputihan dan likat seakan mayonis
Sticky= berwarna jernih tapi melekat2 seakan gam
watery= struktur yang agak cair dalam kuantiti yang banyak
Eggwhite= berwarna jernih, seakan putih telur dan boleh diregangkan beberapa cm tanpa putus dengan jari.

Cara untuk mengenal pasti cervical mucus:
selepas buang air dalam toilet, gunakan tisu untuk lap vagina. Perhatikan struktur, kuantiti juga warna cervical mucus tersebut.
Ataupun boleh guna jari yang bersih dan masukkan dalam vagina. Elakkan check cervical mucus sejurus selepas BD/ bersama suami untuk mengelakkan kekeliruan diantara cervical mucus atau lebihan semen.

Ni pulak finding dari rakan yg dah lame ber-BBT...beliau berjaya dapat baby ke-2 hasil BBT setelah 5tahun menunggu.
PERTAMA:
walaupun kita period tidak bermakna bulan tu kita ovulate / ada telur. maknanya kita period 'kosong'.. tanpa telur. biasanya kes ni dikaitkan dgn 'low progesterone'. myluv lah salah sorangnye. hehehee...
KEDUA:
selepas ovulate dipanggil DPO (day pass ovulate). setiap orang mempunyai tarikh DPO yg berbeza. ada yg 10 hari. ada yang 13 hari. myluv jenis 12 dan 13 hari. (selepas 13 hari DPO, suhu jatuh bawah line merah.. keesokkannya period) bagaimanapun.. sekiranya anda period sebelum 10 DPO.. menunjukkan anda menghadapi masalah dlm rahim. so far, kawan2 myluv hnya ada 1 yg pernah mengalami 9DPO. terus refer gynea.
KETIGA:
kita tak semestinya ovulate pada hari ke 14 atau 15. ada yg ovulate hari ke 20, 29 atau 30. malah ada yang ovulate hari ke 40. sebab tu ramai fikir dah delay. tapi sebenarnya belum ovulate p0nnnn... sebagai contoh myluv bulan october lepas ovulate pada hari ke 23.
KEEMPAT:
sekiranya anda mengalami sehingga 16 DPO.. tapi tak period lagi. sila buat UPT. saya boleh jangka anda sudah hamil.. best kan? on DPO16, dikira baru sehari delay. sebab paling lama orang tak period pun on DPO15.

BBT lebih bagus jika dibuat bersama-sama OPK...kira macam kembar lah mereka ni. OPK ni ovulation predictor kit, untuk mengesan dengan lebih tepat bila badan kita mengeluarkan hormon luteinizing (LH). bila LH ni dikeluarkan oleh badan, kita akan ovulate atau ovari kita mengeluarkan ovum dalam masa 24-48jam.
Ovari hanya mengeluarkan ovum sekali sahaja sebulan, ade yg 2-3bulan sekali...jika anda benar2 ingin hamil sangat syg kan kalau trlepas waktu2 ovum keluar tu...
"Hari ovulasi seseorang wanita berlansung antara 1 – 3 hari sahaja,ketepatan mengesan ovulasi amat membantu jika pasangan yang benar2 serious ingin hamil.

Terdapat beberapa kaedah untuk menentukan kesuburan wanita.Kini wanita boleh mengesan hari ovulasi dengan lebih efektif dan tepat berbanding kaedah asas BBT.Ovulation Prediction Kits (OPK) dapat membantu seseorang wanita untuk mengesan hari ovulasi wanita hampir 100% tepat.

Pengunaan alat ini dapat membantu bukan sahaja yang ingin hamil tetapi juga yang ingin merancang lebih2 lagi pasangan yang tinggal berasingan dan bertemu sekali sekala disebabkan kerjaya atau melanjutkan pelajaran.OPK boleh dibeli di farmasi."

Ni OPK strip ai selame 2hari...cycle day (CD) 15 dan CD 16...owh sungguh seronok nampak 2 line yg kuar sama terang nih. Ni bukan UPT yer...ni OPK...;)

OPK CD15 dan OPK CD16...

Tuesday, April 24, 2012

Attoiii.....Atitttt...

now, myra dh makin bnyk vocab..suke mummy even kebanyakan dr ape yg die cakap tu bahasa german...kuikui. Lately die dh pandai ckp camni 'atittt...' or 'attoiiii' hahahaaa 'atitt' is sakit and 'attoii' is adoi.. pantang la tersinggul sikit ke or kene sikit ke sokmo la atittt...attoiii. belum lagi klu betul2 jatuh meraung la atitttt. ces! monday next week nk pi check up dengan Dr Roliza, bayangkn time kene injek die jerit kuat2 'ATTIITT....' huhuhuu And, ade 1 masalah la...myra kt rumah tak notty tau..tengok tv, and main2 sendiri...tapi kalau bawak die keluar contohnye shopping complex ke..hadoyaiiii kemain ligat lagi...pening mak! die macam ade tenaga ultraman plak macam x reti penat. lari sane sini, kita kejar makin die lari laju2. cubit je kaki die tu...bila brdukung jadi macam ulat seboleh2 nak turun. sabor2...

Thursday, April 19, 2012

Yeayyyy My Other Half Sudah Pulang!

Alhamdulillah...suamiku selamat tiba di Malaysia...
Dan, ai dengan berani tak berapa berani decide nak pi amik kat KLIA...ekceli..daku ni mane penah drive sendiri ke KLIA..selalu kemane2 ditemani pak pais...Tapi sebabkan eksaited nak jumpa pak pais yg terpisah selama 10hari (wekkk macamla 10bulan...haha), ai amik cuti dan decide drive sendiri ke KLIA dengan dak myra...

Yehuuuu alhamdulillah..tak sesat dan berjaya juga ke KLIA sendiri...huhuu en.somi takdak kene lah blajar berdikari kan...kuar rumah 1.45 sampai klia kul 2.30 petang...
Memula risau sesat jer...almaklumlah...ai terkenal dengan kesesatannye...pegi Mebeng Akademi kat Bangi yg dah berpuluh kali tu pon boleh sesat...ni pulak klia yg xpenah drive sendiri...hakhak tapi berjaya okeh sampai ke sana dan nak ulang lagi TAK SESAT. wakakakaka...cuma salah masuk parking jer, nak amik token ticket sebenarnye tapi trmasuk kat area TnGo...pak pais dah pesan amik token tiket jer..arghhh tak kisah ler dh trmasuk situ bayar je la parking pakai tnGo...dak myra tido je start dari Saujana Putra sampai klia...amannn donia..kalau x maunye mami memetir dalam kete kalau die tak duduk diam...wakakakaka

Mami ikat sy sementara tunggu ayah sampai supaya sy tak lari sane sini...

Flight scheduled to be landed at klia from Amsterdam kul 2.54pm..tengok2 screen yeahh dah landed..tunggu2 setengah jam gak la baru ayah myra kuar...jeng jeng jeng...mami nampak ayah dari kejauhan..hati berbunga2 riang...hehee...

Myra suka sangat nampak ayah! ayah...ayah...everytime ayahhhh jek. tu sket ayah...ni sket ayah...eeeee mengade. hahah

Mmmmuaaahhh!! rindu si bambam ayah nie....

Ayah bought so many souvenirs...and special one for mummy...hikhik


Lovely...like it so much!! I like simple design macam nie...ni kaler rose gold..
Ayah suruh pilih nak handbag Aigner ke jam tangan..mummy nak dua2 tapi xboleh katenye...so pilih jam tangan la sebab jam Esprit mami dah agak buruk..3tahun dah pakai...

Pehtu ,macam2 lagi la...dak myra dapat kasut Adidas...murah je...10Euro je Adidas original untuk budak2...(tak snap pic sebab kasut dalam kete..). Lelain tshirt2 untuk mami dan myra...chocolates, fridge magnet...


Fridge magnet...yer sy adalah pengumpul fridge magnet...Kalau kawan2 pegi bercuti ke tempat best, mesti ai kirim fridge magnet..setakat ni dah ade Dubai, New Zealand, Hong Kong Disneyland, Spain, Bandung, local states pon banyak...dan pak pais pegi 4 countries so dapatla fridge magnet Holland, Austria, Belgium dan Swiss...mabelesss. Suke sangat!

P/S: Psttt...ai dah beli OPK strip banyak2...so misi mendapatkan adik myra boleh la dimulakan...mwahahhahaa


Tuesday, April 17, 2012

Kiriman Dari Amsterdam...

Ayahhhh....mami jelessss....
Bestnye pak pais dapat jalan2 kat tempat nih...next time, bawak mami and myra pulak k...
He sending us some piccas...cekidout....




Yang ni plak the most i like...di Taman Keukenof...ladang bunga tulip...cantekkkk


My fren yang penah ke sane cakap bunga2 tulip kat sane besau2 okeh...sebesar muka haa...ingatkan die tipu rupanye very the betul...ni haa buktinye...

besauuu kan.....tapak tangan pak pais pon nampak kecik disitu

Terer plak henpon pak pais amik gambo gini...naissss!





Tuesday, April 10, 2012

Perginya Seorang Ibu...

Allahuakbar, Innalillahi wa inna Ilaihiroji'un...

Tadi petang makcik yg tinggal di Saudi Arabia call, sebab die ade kirim barang. Borak2 tetibe cik shima tanye mak pegi rumah mak uda yer? 'Tak taula, nape mak pegi umah mak uda plak?' Cik shima cakap mak pegi melawat. Apekah? Orang kat Arab Saudi pon tau mak den gi mane ape hei den xtau. Mak takde bagitau apa2 pulak. So terus call mak, sebabnye nak kate kenduri takkan la wat kenduri hari selasa. Atau ade kematiankah? Mak uda tu adik mak no.3..

Telefon mak, borak2 teruslah tanye mak gi umah mak uda ke? Ade ape? Mak pon bagitau Kak Linda anak mak uda dah meninggal dunia..Ya Allah rase nak gugur dah jantung. Sebabnye yg tengah sakit xbleh bangun sekarang ni is my pak ngah tapi kak linda yg masih muda yg dijemput Ilahi..Ya Allah..

Seingatku, kak linda tu peknen anak ke-7..teruslah mak cerita, kak linda mengandung uri dibawah (placenta previa), so bila dah 38minggu doc decide nak cser sebab memang laluan tertutup..lepas proses operation, kak linda tak sedarkan diri dan berlaku tumpah darah ade complication katenye..bila diberi bantuan dengan masukkan darah, tetaplah darah tu keluar balik macam badan xboleh terima. Masuk kuar, masuk kuar akhirnye Norazlinda binti Sabirin dijemput Illahi selepas melahirkan seorang bayi lelaki yg sihat walafiat..

Allah..sedihhhh sangat! betapa hebat dan besarnye perjuangan seorang ibu untuk melahirkan seorang anak ke dunia..hingga akhirnya dijemput Sang Pencipta..betapa mencabarnya hidup seorang anak yg langsung tidak mendapat belaian dan dakapan seorang ibu apatah lagi setitik air susu ibunya...Ya Allah...Sesungguhnya, kepadaMu kami datang, kepadaMu jua kami kembali..

Teringat2 gelak tawa arwah kak linda, seorang yg periang dan rajin berborak, selalu bikin riuh rendah suasana kalau berjumpa..teringat anak2 kak linda yg rapat2 tu..pasti amat terasa kehilangan mama mereka..Menurut mak, yg baby tu mak uda dan pak uda akan bela. Kalau nak bagi kat aku pon, nak je membelanye..yg no.6, umo 3tahun atuk belah ayahnya bela..yg lain2 buat masa ni mak uda dan pak uda tolong tengok2 kan sementara ayah dorang cool down dan boleh berdikari. Sebelum ni semua kak linda uruskan anak2, hantar amik sekolah, kak linda housewife..

Bila pikirkan balik, memang mase nak bersalin, terdetik dalam hati macam mane lah kalau mase melahirkan anak kita dijemput pergi..bagaimana dengan baby, suami? Suami boleh dapat isteri baru, tapi baby? Mase bersalinkan myra aku pon tumpah darah sikit, dan bila melahirkan ni macam2 boleh berlaku bak nyawa dihujung tanduk. Hmm..Moga dapatlah aku membesarkan anak2, melihat mereka dewasa, tapi hanya Allah yg tahu. Semoga roh arwah dicucuri rahmat, semoga pemergiannya mati shahid..
Kasih ibu membawa ke syurga.

Monday, April 9, 2012

Bila Benua Memisahkan Kami

Untuk 2minggu ke depan ai tinggal berdua jer ngan dak myra. Pak pais outstation jahuhhh ke benua Eropah. Amsterdam - Zurich- Austria - Amsterdam - KL. Company hantar kesana..not for training but for machine inspection gitu kot..ntahla ai pon tak paham bahasa2 engineering nih. Kadang seronok jugak when ur other half being in different field, so bleh tau banyak benda2 diluar bidang kerja kita.

Semalam pak pais bertolak ke klia, naik cab sajork. Ai ngan dak myra tak hantar, coz flight malam 1130pm gitu gini kul 12 jugak settle nanti. Tak berani la nak drive di tengah malam balik ke shah alam berdua je ngan budak tecit tuh. Since tadi morning ai tunggu2 sms atau panggilan dari Pak pais. Dah sampai kah? Apekah? Nan ado.. Sekarang kul 630pm dalam lrt otw ke KJ. Tetibe dapat msg kat inbox FB dari pak pais. Huhuuuu hati berbunga riang macam dapat msg dari pakwe plak...ekekeke. Katenye pinjam tabb kawan die yg sama2 pegi tuh..dan die belom beli simcard sane lagik...Ade satu perasaan bila kita suami isteri ni berjauhan. Rase hubungan tu lebih kuat, ye la worried anything happen, nak contact each other pon susah. Rindu-rinduan ade, sedih pon ade...apekah?

Actually this is the first time, kami berjauhan beribu batu dipisahkan beberapa benua. Sebelum ni takat outstation ke Penang jer apelah sangat..Company pak pais ni tiap 3tahun akan hantar engineer dan managememt level to overseas trip. Last 4yrs die pegi ke UK, so pak pais dapatla brjalan2 ke Paris dan London. Haku nak gi overseas trip? Family day ke PD pon belum tentu dapat okeh.

Myra camne? Cari tak ayah die? Emm...semalam bunyi motor orang sebelah, cepat2 die selak langsir sambil sebut 'ayah! Ayah!' Time tu tetibe sedih plak mak...baru bape jam pisah ngan ayah..So omak die trus la cakap 'ayah work'. Emm...myra kan manja ngan ayah hopefully die tak mencari2 la ayah lame gak ni tak jumpa ayah die.

Ayah, take care ok...have a safe journey, jgn lupa belikan mummy handbag yg dipesan tu yep! Ekekeke. We both luv u. Muaaahhhh

Thursday, April 26, 2012

Body Basal Temperature (BBT) - Part 1

Okeh sekarang ahkak giat ber-bbt...apekah bbt? macam bbm kat blackberry kah? no..no...BBT is Body Basal Temperature, singkatan nye kita amik suhu badan tiap hari celik2 je mata trus amik termometer masuk lam mulut, rekod suhu tu..ingat lam kepala pon takpe sampai opis baru masuk FF (fertility friend) baru rekodkan...Yes, nak senang rekod trus dalam FF sebab FF akan siap buatkan graf untuk kita...ni contoh ai punya..http://www.fertilityfriend.com/ttc/

Ai ber-bbt sebab nak TTC...moga ade rezki tahun depan...bagusnye BBT ni kita boleh kenal tubuh badan sendiri dengan lebih detail lagi2 reproduktif sistem kita..BBT jugak boleh digunakan kalau nak jarakkan kehamilan so bukan TTC saje...so bila nampak suhu tu ala2 naik2 nak ovulate elakkan la bersama...gitu lah singkatan nye...Ni plak info yg lebih detail dari sis Kelly.

Langkah2 awal untuk berBBT..

1)  mula2 sekali mesti nak kena ada thermometer. Sebaiknya gunakan yang digital dan adalah lebih bagus yang specific untuk BBT  sebab ianya lebih tepat kerana mempunyai 2 digit selepas titik perpuluhan. Walau bagaimanapun digital thermometer yang biasa masih boleh diguna pakai cuma ketepatannya agak berkurangan sedikit. Jika  thermometer classic ( kaca) pula yang digunakan, thermometer hendaklah digoncang setiap malam sebelum tidur. Ini untuk memastikan raksa dalam thermometer tersebut akan kembali ke tempat asal.


2)mulakan ambil suhu pada hari pertama datang period. Hari pertama (cd1) biasanya diambil kira bila darah period dah flow bukan spotting.

3)ambil suhu sejurus bangun tidur sebelum lakukan sebarang aktiviti termasuk bercakap. Bermakna buka je mata terus ambil suhu. Dan sebaiknya thermometer diletakkan berdekatan dengan tempat tidur, supaya mudah nak ambil.

4)pastikan tidur cukup sekurang2nya 3 jam dan cuba disiplinkan diri untuk ambil suhu pada waktu yang sama setiap hari. Kalau dapat set alarm lagi bagus. Tapi kalau setakat terawal atau terkurang setengah jam, suhu masih boleh diguna pakai.
Selain dari ambil suhu, vaginal discharge/lendir faraj atau lebih dikenali sebagai cervical mucus harus dipantau juga untuk membantu mengenal pasti hari ovulasi yang lebih tepat. Terdapat 5 jenis cervical mucus yang harus dikenal pasti dan dicatat:

Dry= kering
Creamy= berwarna agak keputihan dan likat seakan mayonis
Sticky= berwarna jernih tapi melekat2 seakan gam
watery= struktur yang agak cair dalam kuantiti yang banyak
Eggwhite= berwarna jernih, seakan putih telur dan boleh diregangkan beberapa cm tanpa putus dengan jari.

Cara untuk mengenal pasti cervical mucus:
selepas buang air dalam toilet, gunakan tisu untuk lap vagina. Perhatikan struktur, kuantiti juga warna cervical mucus tersebut.
Ataupun boleh guna jari yang bersih dan masukkan dalam vagina. Elakkan check cervical mucus sejurus selepas BD/ bersama suami untuk mengelakkan kekeliruan diantara cervical mucus atau lebihan semen.

Ni pulak finding dari rakan yg dah lame ber-BBT...beliau berjaya dapat baby ke-2 hasil BBT setelah 5tahun menunggu.
PERTAMA:
walaupun kita period tidak bermakna bulan tu kita ovulate / ada telur. maknanya kita period 'kosong'.. tanpa telur. biasanya kes ni dikaitkan dgn 'low progesterone'. myluv lah salah sorangnye. hehehee...
KEDUA:
selepas ovulate dipanggil DPO (day pass ovulate). setiap orang mempunyai tarikh DPO yg berbeza. ada yg 10 hari. ada yang 13 hari. myluv jenis 12 dan 13 hari. (selepas 13 hari DPO, suhu jatuh bawah line merah.. keesokkannya period) bagaimanapun.. sekiranya anda period sebelum 10 DPO.. menunjukkan anda menghadapi masalah dlm rahim. so far, kawan2 myluv hnya ada 1 yg pernah mengalami 9DPO. terus refer gynea.
KETIGA:
kita tak semestinya ovulate pada hari ke 14 atau 15. ada yg ovulate hari ke 20, 29 atau 30. malah ada yang ovulate hari ke 40. sebab tu ramai fikir dah delay. tapi sebenarnya belum ovulate p0nnnn... sebagai contoh myluv bulan october lepas ovulate pada hari ke 23.
KEEMPAT:
sekiranya anda mengalami sehingga 16 DPO.. tapi tak period lagi. sila buat UPT. saya boleh jangka anda sudah hamil.. best kan? on DPO16, dikira baru sehari delay. sebab paling lama orang tak period pun on DPO15.

BBT lebih bagus jika dibuat bersama-sama OPK...kira macam kembar lah mereka ni. OPK ni ovulation predictor kit, untuk mengesan dengan lebih tepat bila badan kita mengeluarkan hormon luteinizing (LH). bila LH ni dikeluarkan oleh badan, kita akan ovulate atau ovari kita mengeluarkan ovum dalam masa 24-48jam.
Ovari hanya mengeluarkan ovum sekali sahaja sebulan, ade yg 2-3bulan sekali...jika anda benar2 ingin hamil sangat syg kan kalau trlepas waktu2 ovum keluar tu...
"Hari ovulasi seseorang wanita berlansung antara 1 – 3 hari sahaja,ketepatan mengesan ovulasi amat membantu jika pasangan yang benar2 serious ingin hamil.

Terdapat beberapa kaedah untuk menentukan kesuburan wanita.Kini wanita boleh mengesan hari ovulasi dengan lebih efektif dan tepat berbanding kaedah asas BBT.Ovulation Prediction Kits (OPK) dapat membantu seseorang wanita untuk mengesan hari ovulasi wanita hampir 100% tepat.

Pengunaan alat ini dapat membantu bukan sahaja yang ingin hamil tetapi juga yang ingin merancang lebih2 lagi pasangan yang tinggal berasingan dan bertemu sekali sekala disebabkan kerjaya atau melanjutkan pelajaran.OPK boleh dibeli di farmasi."

Ni OPK strip ai selame 2hari...cycle day (CD) 15 dan CD 16...owh sungguh seronok nampak 2 line yg kuar sama terang nih. Ni bukan UPT yer...ni OPK...;)

OPK CD15 dan OPK CD16...

Tuesday, April 24, 2012

Attoiii.....Atitttt...

now, myra dh makin bnyk vocab..suke mummy even kebanyakan dr ape yg die cakap tu bahasa german...kuikui. Lately die dh pandai ckp camni 'atittt...' or 'attoiiii' hahahaaa 'atitt' is sakit and 'attoii' is adoi.. pantang la tersinggul sikit ke or kene sikit ke sokmo la atittt...attoiii. belum lagi klu betul2 jatuh meraung la atitttt. ces! monday next week nk pi check up dengan Dr Roliza, bayangkn time kene injek die jerit kuat2 'ATTIITT....' huhuhuu And, ade 1 masalah la...myra kt rumah tak notty tau..tengok tv, and main2 sendiri...tapi kalau bawak die keluar contohnye shopping complex ke..hadoyaiiii kemain ligat lagi...pening mak! die macam ade tenaga ultraman plak macam x reti penat. lari sane sini, kita kejar makin die lari laju2. cubit je kaki die tu...bila brdukung jadi macam ulat seboleh2 nak turun. sabor2...

Thursday, April 19, 2012

Yeayyyy My Other Half Sudah Pulang!

Alhamdulillah...suamiku selamat tiba di Malaysia...
Dan, ai dengan berani tak berapa berani decide nak pi amik kat KLIA...ekceli..daku ni mane penah drive sendiri ke KLIA..selalu kemane2 ditemani pak pais...Tapi sebabkan eksaited nak jumpa pak pais yg terpisah selama 10hari (wekkk macamla 10bulan...haha), ai amik cuti dan decide drive sendiri ke KLIA dengan dak myra...

Yehuuuu alhamdulillah..tak sesat dan berjaya juga ke KLIA sendiri...huhuu en.somi takdak kene lah blajar berdikari kan...kuar rumah 1.45 sampai klia kul 2.30 petang...
Memula risau sesat jer...almaklumlah...ai terkenal dengan kesesatannye...pegi Mebeng Akademi kat Bangi yg dah berpuluh kali tu pon boleh sesat...ni pulak klia yg xpenah drive sendiri...hakhak tapi berjaya okeh sampai ke sana dan nak ulang lagi TAK SESAT. wakakakaka...cuma salah masuk parking jer, nak amik token ticket sebenarnye tapi trmasuk kat area TnGo...pak pais dah pesan amik token tiket jer..arghhh tak kisah ler dh trmasuk situ bayar je la parking pakai tnGo...dak myra tido je start dari Saujana Putra sampai klia...amannn donia..kalau x maunye mami memetir dalam kete kalau die tak duduk diam...wakakakaka

Mami ikat sy sementara tunggu ayah sampai supaya sy tak lari sane sini...

Flight scheduled to be landed at klia from Amsterdam kul 2.54pm..tengok2 screen yeahh dah landed..tunggu2 setengah jam gak la baru ayah myra kuar...jeng jeng jeng...mami nampak ayah dari kejauhan..hati berbunga2 riang...hehee...

Myra suka sangat nampak ayah! ayah...ayah...everytime ayahhhh jek. tu sket ayah...ni sket ayah...eeeee mengade. hahah

Mmmmuaaahhh!! rindu si bambam ayah nie....

Ayah bought so many souvenirs...and special one for mummy...hikhik


Lovely...like it so much!! I like simple design macam nie...ni kaler rose gold..
Ayah suruh pilih nak handbag Aigner ke jam tangan..mummy nak dua2 tapi xboleh katenye...so pilih jam tangan la sebab jam Esprit mami dah agak buruk..3tahun dah pakai...

Pehtu ,macam2 lagi la...dak myra dapat kasut Adidas...murah je...10Euro je Adidas original untuk budak2...(tak snap pic sebab kasut dalam kete..). Lelain tshirt2 untuk mami dan myra...chocolates, fridge magnet...


Fridge magnet...yer sy adalah pengumpul fridge magnet...Kalau kawan2 pegi bercuti ke tempat best, mesti ai kirim fridge magnet..setakat ni dah ade Dubai, New Zealand, Hong Kong Disneyland, Spain, Bandung, local states pon banyak...dan pak pais pegi 4 countries so dapatla fridge magnet Holland, Austria, Belgium dan Swiss...mabelesss. Suke sangat!

P/S: Psttt...ai dah beli OPK strip banyak2...so misi mendapatkan adik myra boleh la dimulakan...mwahahhahaa


Tuesday, April 17, 2012

Kiriman Dari Amsterdam...

Ayahhhh....mami jelessss....
Bestnye pak pais dapat jalan2 kat tempat nih...next time, bawak mami and myra pulak k...
He sending us some piccas...cekidout....




Yang ni plak the most i like...di Taman Keukenof...ladang bunga tulip...cantekkkk


My fren yang penah ke sane cakap bunga2 tulip kat sane besau2 okeh...sebesar muka haa...ingatkan die tipu rupanye very the betul...ni haa buktinye...

besauuu kan.....tapak tangan pak pais pon nampak kecik disitu

Terer plak henpon pak pais amik gambo gini...naissss!





Tuesday, April 10, 2012

Perginya Seorang Ibu...

Allahuakbar, Innalillahi wa inna Ilaihiroji'un...

Tadi petang makcik yg tinggal di Saudi Arabia call, sebab die ade kirim barang. Borak2 tetibe cik shima tanye mak pegi rumah mak uda yer? 'Tak taula, nape mak pegi umah mak uda plak?' Cik shima cakap mak pegi melawat. Apekah? Orang kat Arab Saudi pon tau mak den gi mane ape hei den xtau. Mak takde bagitau apa2 pulak. So terus call mak, sebabnye nak kate kenduri takkan la wat kenduri hari selasa. Atau ade kematiankah? Mak uda tu adik mak no.3..

Telefon mak, borak2 teruslah tanye mak gi umah mak uda ke? Ade ape? Mak pon bagitau Kak Linda anak mak uda dah meninggal dunia..Ya Allah rase nak gugur dah jantung. Sebabnye yg tengah sakit xbleh bangun sekarang ni is my pak ngah tapi kak linda yg masih muda yg dijemput Ilahi..Ya Allah..

Seingatku, kak linda tu peknen anak ke-7..teruslah mak cerita, kak linda mengandung uri dibawah (placenta previa), so bila dah 38minggu doc decide nak cser sebab memang laluan tertutup..lepas proses operation, kak linda tak sedarkan diri dan berlaku tumpah darah ade complication katenye..bila diberi bantuan dengan masukkan darah, tetaplah darah tu keluar balik macam badan xboleh terima. Masuk kuar, masuk kuar akhirnye Norazlinda binti Sabirin dijemput Illahi selepas melahirkan seorang bayi lelaki yg sihat walafiat..

Allah..sedihhhh sangat! betapa hebat dan besarnye perjuangan seorang ibu untuk melahirkan seorang anak ke dunia..hingga akhirnya dijemput Sang Pencipta..betapa mencabarnya hidup seorang anak yg langsung tidak mendapat belaian dan dakapan seorang ibu apatah lagi setitik air susu ibunya...Ya Allah...Sesungguhnya, kepadaMu kami datang, kepadaMu jua kami kembali..

Teringat2 gelak tawa arwah kak linda, seorang yg periang dan rajin berborak, selalu bikin riuh rendah suasana kalau berjumpa..teringat anak2 kak linda yg rapat2 tu..pasti amat terasa kehilangan mama mereka..Menurut mak, yg baby tu mak uda dan pak uda akan bela. Kalau nak bagi kat aku pon, nak je membelanye..yg no.6, umo 3tahun atuk belah ayahnya bela..yg lain2 buat masa ni mak uda dan pak uda tolong tengok2 kan sementara ayah dorang cool down dan boleh berdikari. Sebelum ni semua kak linda uruskan anak2, hantar amik sekolah, kak linda housewife..

Bila pikirkan balik, memang mase nak bersalin, terdetik dalam hati macam mane lah kalau mase melahirkan anak kita dijemput pergi..bagaimana dengan baby, suami? Suami boleh dapat isteri baru, tapi baby? Mase bersalinkan myra aku pon tumpah darah sikit, dan bila melahirkan ni macam2 boleh berlaku bak nyawa dihujung tanduk. Hmm..Moga dapatlah aku membesarkan anak2, melihat mereka dewasa, tapi hanya Allah yg tahu. Semoga roh arwah dicucuri rahmat, semoga pemergiannya mati shahid..
Kasih ibu membawa ke syurga.

Monday, April 9, 2012

Bila Benua Memisahkan Kami

Untuk 2minggu ke depan ai tinggal berdua jer ngan dak myra. Pak pais outstation jahuhhh ke benua Eropah. Amsterdam - Zurich- Austria - Amsterdam - KL. Company hantar kesana..not for training but for machine inspection gitu kot..ntahla ai pon tak paham bahasa2 engineering nih. Kadang seronok jugak when ur other half being in different field, so bleh tau banyak benda2 diluar bidang kerja kita.

Semalam pak pais bertolak ke klia, naik cab sajork. Ai ngan dak myra tak hantar, coz flight malam 1130pm gitu gini kul 12 jugak settle nanti. Tak berani la nak drive di tengah malam balik ke shah alam berdua je ngan budak tecit tuh. Since tadi morning ai tunggu2 sms atau panggilan dari Pak pais. Dah sampai kah? Apekah? Nan ado.. Sekarang kul 630pm dalam lrt otw ke KJ. Tetibe dapat msg kat inbox FB dari pak pais. Huhuuuu hati berbunga riang macam dapat msg dari pakwe plak...ekekeke. Katenye pinjam tabb kawan die yg sama2 pegi tuh..dan die belom beli simcard sane lagik...Ade satu perasaan bila kita suami isteri ni berjauhan. Rase hubungan tu lebih kuat, ye la worried anything happen, nak contact each other pon susah. Rindu-rinduan ade, sedih pon ade...apekah?

Actually this is the first time, kami berjauhan beribu batu dipisahkan beberapa benua. Sebelum ni takat outstation ke Penang jer apelah sangat..Company pak pais ni tiap 3tahun akan hantar engineer dan managememt level to overseas trip. Last 4yrs die pegi ke UK, so pak pais dapatla brjalan2 ke Paris dan London. Haku nak gi overseas trip? Family day ke PD pon belum tentu dapat okeh.

Myra camne? Cari tak ayah die? Emm...semalam bunyi motor orang sebelah, cepat2 die selak langsir sambil sebut 'ayah! Ayah!' Time tu tetibe sedih plak mak...baru bape jam pisah ngan ayah..So omak die trus la cakap 'ayah work'. Emm...myra kan manja ngan ayah hopefully die tak mencari2 la ayah lame gak ni tak jumpa ayah die.

Ayah, take care ok...have a safe journey, jgn lupa belikan mummy handbag yg dipesan tu yep! Ekekeke. We both luv u. Muaaahhhh