Skip to main content

Posts

Showing posts from April, 2012

Body Basal Temperature (BBT) - Part 1

Okeh sekarang ahkak giat ber-bbt...apekah bbt? macam bbm kat blackberry kah? no..no...BBT is Body Basal Temperature, singkatan nye kita amik suhu badan tiap hari celik2 je mata trus amik termometer masuk lam mulut, rekod suhu tu..ingat lam kepala pon takpe sampai opis baru masuk FF (fertility friend) baru rekodkan...Yes, nak senang rekod trus dalam FF sebab FF akan siap buatkan graf untuk kita...ni contoh ai punya..http://www.fertilityfriend.com/ttc/

Ai ber-bbt sebab nak TTC...moga ade rezki tahun depan...bagusnye BBT ni kita boleh kenal tubuh badan sendiri dengan lebih detail lagi2 reproduktif sistem kita..BBT jugak boleh digunakan kalau nak jarakkan kehamilan so bukan TTC saje...so bila nampak suhu tu ala2 naik2 nak ovulate elakkan la bersama...gitu lah singkatan nye...Ni plak info yg lebih detail dari sis Kelly.

Langkah2 awal untuk berBBT..

1)  mula2 sekali mesti nak kena ada thermometer. Sebaiknya gunakan yang digital dan adalah lebih bagus yang specific untuk BBT  sebab ianya lebi…

Attoiii.....Atitttt...

now, myra dh makin bnyk vocab..suke mummy even kebanyakan dr ape yg die cakap tu bahasa german...kuikui. Lately die dh pandai ckp camni 'atittt...' or 'attoiiii' hahahaaa 'atitt' is sakit and 'attoii' is adoi.. pantang la tersinggul sikit ke or kene sikit ke sokmo la atittt...attoiii. belum lagi klu betul2 jatuh meraung la atitttt. ces! monday next week nk pi check up dengan Dr Roliza, bayangkn time kene injek die jerit kuat2 'ATTIITT....' huhuhuu And, ade 1 masalah la...myra kt rumah tak notty tau..tengok tv, and main2 sendiri...tapi kalau bawak die keluar contohnye shopping complex ke..hadoyaiiii kemain ligat lagi...pening mak! die macam ade tenaga ultraman plak macam x reti penat. lari sane sini, kita kejar makin die lari laju2. cubit je kaki die tu...bila brdukung jadi macam ulat seboleh2 nak turun. sabor2...

Yeayyyy My Other Half Sudah Pulang!

Alhamdulillah...suamiku selamat tiba di Malaysia...
Dan, ai dengan berani tak berapa berani decide nak pi amik kat KLIA...ekceli..daku ni mane penah drive sendiri ke KLIA..selalu kemane2 ditemani pak pais...Tapi sebabkan eksaited nak jumpa pak pais yg terpisah selama 10hari (wekkk macamla 10bulan...haha), ai amik cuti dan decide drive sendiri ke KLIA dengan dak myra...

Yehuuuu alhamdulillah..tak sesat dan berjaya juga ke KLIA sendiri...huhuu en.somi takdak kene lah blajar berdikari kan...kuar rumah 1.45 sampai klia kul 2.30 petang...
Memula risau sesat jer...almaklumlah...ai terkenal dengan kesesatannye...pegi Mebeng Akademi kat Bangi yg dah berpuluh kali tu pon boleh sesat...ni pulak klia yg xpenah drive sendiri...hakhak tapi berjaya okeh sampai ke sana dan nak ulang lagi TAK SESAT. wakakakaka...cuma salah masuk parking jer, nak amik token ticket sebenarnye tapi trmasuk kat area TnGo...pak pais dah pesan amik token tiket jer..arghhh tak kisah ler dh trmasuk situ bayar je la parking p…

Kiriman Dari Amsterdam...

Ayahhhh....mami jelessss....
Bestnye pak pais dapat jalan2 kat tempat nih...next time, bawak mami and myra pulak k...
He sending us some piccas...cekidout....




Yang ni plak the most i like...di Taman Keukenof...ladang bunga tulip...cantekkkk


My fren yang penah ke sane cakap bunga2 tulip kat sane besau2 okeh...sebesar muka haa...ingatkan die tipu rupanye very the betul...ni haa buktinye...
besauuu kan.....tapak tangan pak pais pon nampak kecik disitu
Terer plak henpon pak pais amik gambo gini...naissss!




Perginya Seorang Ibu...

Allahuakbar, Innalillahi wa inna Ilaihiroji'un...

Tadi petang makcik yg tinggal di Saudi Arabia call, sebab die ade kirim barang. Borak2 tetibe cik shima tanye mak pegi rumah mak uda yer? 'Tak taula, nape mak pegi umah mak uda plak?' Cik shima cakap mak pegi melawat. Apekah? Orang kat Arab Saudi pon tau mak den gi mane ape hei den xtau. Mak takde bagitau apa2 pulak. So terus call mak, sebabnye nak kate kenduri takkan la wat kenduri hari selasa. Atau ade kematiankah? Mak uda tu adik mak no.3..

Telefon mak, borak2 teruslah tanye mak gi umah mak uda ke? Ade ape? Mak pon bagitau Kak Linda anak mak uda dah meninggal dunia..Ya Allah rase nak gugur dah jantung. Sebabnye yg tengah sakit xbleh bangun sekarang ni is my pak ngah tapi kak linda yg masih muda yg dijemput Ilahi..Ya Allah..

Seingatku, kak linda tu peknen anak ke-7..teruslah mak cerita, kak linda mengandung uri dibawah (placenta previa), so bila dah 38minggu doc decide nak cser sebab memang laluan tertutup..lepas proses o…

Bila Benua Memisahkan Kami

Untuk 2minggu ke depan ai tinggal berdua jer ngan dak myra. Pak pais outstation jahuhhh ke benua Eropah. Amsterdam - Zurich- Austria - Amsterdam - KL. Company hantar kesana..not for training but for machine inspection gitu kot..ntahla ai pon tak paham bahasa2 engineering nih. Kadang seronok jugak when ur other half being in different field, so bleh tau banyak benda2 diluar bidang kerja kita.

Semalam pak pais bertolak ke klia, naik cab sajork. Ai ngan dak myra tak hantar, coz flight malam 1130pm gitu gini kul 12 jugak settle nanti. Tak berani la nak drive di tengah malam balik ke shah alam berdua je ngan budak tecit tuh. Since tadi morning ai tunggu2 sms atau panggilan dari Pak pais. Dah sampai kah? Apekah? Nan ado.. Sekarang kul 630pm dalam lrt otw ke KJ. Tetibe dapat msg kat inbox FB dari pak pais. Huhuuuu hati berbunga riang macam dapat msg dari pakwe plak...ekekeke. Katenye pinjam tabb kawan die yg sama2 pegi tuh..dan die belom beli simcard sane lagik...Ade satu perasaan bila kita…