Skip to main content

Perginya Seorang Ibu...

Allahuakbar, Innalillahi wa inna Ilaihiroji'un...

Tadi petang makcik yg tinggal di Saudi Arabia call, sebab die ade kirim barang. Borak2 tetibe cik shima tanye mak pegi rumah mak uda yer? 'Tak taula, nape mak pegi umah mak uda plak?' Cik shima cakap mak pegi melawat. Apekah? Orang kat Arab Saudi pon tau mak den gi mane ape hei den xtau. Mak takde bagitau apa2 pulak. So terus call mak, sebabnye nak kate kenduri takkan la wat kenduri hari selasa. Atau ade kematiankah? Mak uda tu adik mak no.3..

Telefon mak, borak2 teruslah tanye mak gi umah mak uda ke? Ade ape? Mak pon bagitau Kak Linda anak mak uda dah meninggal dunia..Ya Allah rase nak gugur dah jantung. Sebabnye yg tengah sakit xbleh bangun sekarang ni is my pak ngah tapi kak linda yg masih muda yg dijemput Ilahi..Ya Allah..

Seingatku, kak linda tu peknen anak ke-7..teruslah mak cerita, kak linda mengandung uri dibawah (placenta previa), so bila dah 38minggu doc decide nak cser sebab memang laluan tertutup..lepas proses operation, kak linda tak sedarkan diri dan berlaku tumpah darah ade complication katenye..bila diberi bantuan dengan masukkan darah, tetaplah darah tu keluar balik macam badan xboleh terima. Masuk kuar, masuk kuar akhirnye Norazlinda binti Sabirin dijemput Illahi selepas melahirkan seorang bayi lelaki yg sihat walafiat..

Allah..sedihhhh sangat! betapa hebat dan besarnye perjuangan seorang ibu untuk melahirkan seorang anak ke dunia..hingga akhirnya dijemput Sang Pencipta..betapa mencabarnya hidup seorang anak yg langsung tidak mendapat belaian dan dakapan seorang ibu apatah lagi setitik air susu ibunya...Ya Allah...Sesungguhnya, kepadaMu kami datang, kepadaMu jua kami kembali..

Teringat2 gelak tawa arwah kak linda, seorang yg periang dan rajin berborak, selalu bikin riuh rendah suasana kalau berjumpa..teringat anak2 kak linda yg rapat2 tu..pasti amat terasa kehilangan mama mereka..Menurut mak, yg baby tu mak uda dan pak uda akan bela. Kalau nak bagi kat aku pon, nak je membelanye..yg no.6, umo 3tahun atuk belah ayahnya bela..yg lain2 buat masa ni mak uda dan pak uda tolong tengok2 kan sementara ayah dorang cool down dan boleh berdikari. Sebelum ni semua kak linda uruskan anak2, hantar amik sekolah, kak linda housewife..

Bila pikirkan balik, memang mase nak bersalin, terdetik dalam hati macam mane lah kalau mase melahirkan anak kita dijemput pergi..bagaimana dengan baby, suami? Suami boleh dapat isteri baru, tapi baby? Mase bersalinkan myra aku pon tumpah darah sikit, dan bila melahirkan ni macam2 boleh berlaku bak nyawa dihujung tanduk. Hmm..Moga dapatlah aku membesarkan anak2, melihat mereka dewasa, tapi hanya Allah yg tahu. Semoga roh arwah dicucuri rahmat, semoga pemergiannya mati shahid..
Kasih ibu membawa ke syurga.

Comments

Wahida said…
Shila, Al-fatihah...sedih dan terharu baca entry ni..xdpt nk bayangkan keadaan baby kecil tu tanpa ibu di sisi..aku time nk deliver pun ada terlintas perkara yg sama mcm ko fikirkan, tapi berdoa je la semoga Allah bgpeluang untuk jaga amanah Dia ni baik2...;)
shilafaizz said…
Memang tak sangka. Banyak jugak dengar ibu2 meninggal mase melahirkan, tapi bila jadi kat keluarga sendiri really speechless..:(
Sedihnya, sebab tu Doc cakap jangan suka2 request cser.
Semoga ROhnya dicucuri rahmat.
shilafaizz said…
tu lah kak ilot..kalau bleh normal, try la normal. tapi yg ni memang xboleh normal, uri tu menutup laluan pintu rahim..dah ajalnye begitu..tapi sedihhhh tak sempat jumpa arwah pon
Irfa said…
alfatihah
bila dah ada anak2 ni selalu doa moga pjg umur,sihat walafiat sbb nak tengok anak2 membesar dan berdikari

Popular posts from this blog

Spiral Spaghetti Goreng Ala Chef Shila

Di atas permintaan rakan-rakan di FB yang mem-view album resipi saye...dan merequest resipi dari saye terutamanya Epa Hassan...Dengan berbesar hati sekali saye sanggup dan rela membocorkan resipi turun temurun nenek moyang..huahuaaa...Kawan2, nak masakan sedap ni sebenonye kena ade satu skill, skill 'pandai agak-agak'...cmno tu? maksudnye, kalau orang tanye bape banyak lada nak letak? agak2 jer...ha gitu ler... hikhik
~Ha menarik tak spaghetti saye ni? (klu xmenarik sudah, ade ku kesah..)
Bahan2:
Spiral Spaghetti 250gram/setengah paket - 4 org makan (nak pasta lain pun boleh elbow ke,shell ke ikut sedap mate..saye suka guna brand San Remo atau Fusilli) *Seafood - Udang, sotong dsb...tapi saye suka guna udang saje (Udang saiz L atau M) *Minced chicken/beef *Lada kering - gunting dan direbus Bawang besar - sebiji Bawang putih - 4 ulas Sos Tiram *Sawi batang hijau *Carrot - dipotong panjang macam dalam gambar Telur - 2biji Garam dan bahan perasa (* = Ikut korang ler kalo suka letakla lebih...…

Mencari Hospital Bersalin

Weekend lepas sy dan en suami pergilah survey2 hospital bersalin di sekitar klang dan shah alam nih...kat shah alam SJMC, DEMC femes jugak tapi rates dah mcm KPJ lum lagi ade prob2 lain...maunye cecah 6k skali bersalin...sy kena berkira2 gak sbb company hanya cover tak sampai 1k pon maternity cost. Sy ade berkenan kat satu pusat bersalin ni dpt info pas survey kat intenet.ala2 pusrawi tapi kecik jelah sbb baru 2years beroperasi nmnya Pusat Bersalin Barakah. Doctor yg sambut baby sume pompuan (preferred coz dlm islam kne cari yg pompuan dulu dah xde barulah bleh doc llki yg sambut...maklumlah time bersalin tu sume aurat terbukak kan...). Tapi mslhnya kat sana hny menerima normal delivery, kalau ade prob kena hantar hospital lain tapi disambut oleh doc yg sama gak sbb pusat berslain tu xcukup facilities lagi. Hubby xprefer sebab yelah time bersalin tu mcm2 leh jadi, kot2 lah ade prob maunye aku kne transfer hosptal lain ms kepala baby dh nak terkeluar (nauzubillah kan...tapi bnyk kes yg…

Pengat Pisang

Semalam hari ahad, so oleh kerana tak bekerja sy pon teruja nk memasak...sy buatkan suami nasi lemak smbal udang + telur dadar, kacang,bilis goreng, tempe goreng n ulam timun bersama pencuci mulut pengat pisang..Sy nak share resipi membuat pengat pisang di sini...pengat pisang adalah manisan feveret sy...sy suka mkn time suam2 atau pun sejuk frm fridge..emm mungkin ramai dh terer buat pengat pisang tp cuba lihat2 maybe ada lain sikit dgn resipi kamu...check it out!



Bahan2:
Pisang nipah dipotong kecil2 - Sesisir
Kelapa Parut  - Sebiji
Gula Kabung/ Gula Melaka - 1/2 biji dicincang halus
Biji Sagu
Gula Pasir - 2 sudu
Secubit Garam
Daun Pandan

Cara Memasak:
1. Kelapa parut diambil santan nya, diasingkan yg pekat dan yg cair (perahan pertama dicampur air sedikit saje utk dptkan santan yg betul2 pekat kira2 satu cawan). Untuk santan cair agak2 ler banyak mane pisang tu ye..senang kate buat 2 kali perahan santan cair
2. Panaskan santan cair terlebih dahulu atas api , masuk pisang yg telah di…