Tuesday, April 10, 2012

Perginya Seorang Ibu...

Allahuakbar, Innalillahi wa inna Ilaihiroji'un...

Tadi petang makcik yg tinggal di Saudi Arabia call, sebab die ade kirim barang. Borak2 tetibe cik shima tanye mak pegi rumah mak uda yer? 'Tak taula, nape mak pegi umah mak uda plak?' Cik shima cakap mak pegi melawat. Apekah? Orang kat Arab Saudi pon tau mak den gi mane ape hei den xtau. Mak takde bagitau apa2 pulak. So terus call mak, sebabnye nak kate kenduri takkan la wat kenduri hari selasa. Atau ade kematiankah? Mak uda tu adik mak no.3..

Telefon mak, borak2 teruslah tanye mak gi umah mak uda ke? Ade ape? Mak pon bagitau Kak Linda anak mak uda dah meninggal dunia..Ya Allah rase nak gugur dah jantung. Sebabnye yg tengah sakit xbleh bangun sekarang ni is my pak ngah tapi kak linda yg masih muda yg dijemput Ilahi..Ya Allah..

Seingatku, kak linda tu peknen anak ke-7..teruslah mak cerita, kak linda mengandung uri dibawah (placenta previa), so bila dah 38minggu doc decide nak cser sebab memang laluan tertutup..lepas proses operation, kak linda tak sedarkan diri dan berlaku tumpah darah ade complication katenye..bila diberi bantuan dengan masukkan darah, tetaplah darah tu keluar balik macam badan xboleh terima. Masuk kuar, masuk kuar akhirnye Norazlinda binti Sabirin dijemput Illahi selepas melahirkan seorang bayi lelaki yg sihat walafiat..

Allah..sedihhhh sangat! betapa hebat dan besarnye perjuangan seorang ibu untuk melahirkan seorang anak ke dunia..hingga akhirnya dijemput Sang Pencipta..betapa mencabarnya hidup seorang anak yg langsung tidak mendapat belaian dan dakapan seorang ibu apatah lagi setitik air susu ibunya...Ya Allah...Sesungguhnya, kepadaMu kami datang, kepadaMu jua kami kembali..

Teringat2 gelak tawa arwah kak linda, seorang yg periang dan rajin berborak, selalu bikin riuh rendah suasana kalau berjumpa..teringat anak2 kak linda yg rapat2 tu..pasti amat terasa kehilangan mama mereka..Menurut mak, yg baby tu mak uda dan pak uda akan bela. Kalau nak bagi kat aku pon, nak je membelanye..yg no.6, umo 3tahun atuk belah ayahnya bela..yg lain2 buat masa ni mak uda dan pak uda tolong tengok2 kan sementara ayah dorang cool down dan boleh berdikari. Sebelum ni semua kak linda uruskan anak2, hantar amik sekolah, kak linda housewife..

Bila pikirkan balik, memang mase nak bersalin, terdetik dalam hati macam mane lah kalau mase melahirkan anak kita dijemput pergi..bagaimana dengan baby, suami? Suami boleh dapat isteri baru, tapi baby? Mase bersalinkan myra aku pon tumpah darah sikit, dan bila melahirkan ni macam2 boleh berlaku bak nyawa dihujung tanduk. Hmm..Moga dapatlah aku membesarkan anak2, melihat mereka dewasa, tapi hanya Allah yg tahu. Semoga roh arwah dicucuri rahmat, semoga pemergiannya mati shahid..
Kasih ibu membawa ke syurga.

5 comments:

Wahida said...

Shila, Al-fatihah...sedih dan terharu baca entry ni..xdpt nk bayangkan keadaan baby kecil tu tanpa ibu di sisi..aku time nk deliver pun ada terlintas perkara yg sama mcm ko fikirkan, tapi berdoa je la semoga Allah bgpeluang untuk jaga amanah Dia ni baik2...;)

shilafaizz said...

Memang tak sangka. Banyak jugak dengar ibu2 meninggal mase melahirkan, tapi bila jadi kat keluarga sendiri really speechless..:(

monstorious wife said...

Sedihnya, sebab tu Doc cakap jangan suka2 request cser.
Semoga ROhnya dicucuri rahmat.

shilafaizz said...

tu lah kak ilot..kalau bleh normal, try la normal. tapi yg ni memang xboleh normal, uri tu menutup laluan pintu rahim..dah ajalnye begitu..tapi sedihhhh tak sempat jumpa arwah pon

Irfa said...

alfatihah
bila dah ada anak2 ni selalu doa moga pjg umur,sihat walafiat sbb nak tengok anak2 membesar dan berdikari

Tuesday, April 10, 2012

Perginya Seorang Ibu...

Allahuakbar, Innalillahi wa inna Ilaihiroji'un...

Tadi petang makcik yg tinggal di Saudi Arabia call, sebab die ade kirim barang. Borak2 tetibe cik shima tanye mak pegi rumah mak uda yer? 'Tak taula, nape mak pegi umah mak uda plak?' Cik shima cakap mak pegi melawat. Apekah? Orang kat Arab Saudi pon tau mak den gi mane ape hei den xtau. Mak takde bagitau apa2 pulak. So terus call mak, sebabnye nak kate kenduri takkan la wat kenduri hari selasa. Atau ade kematiankah? Mak uda tu adik mak no.3..

Telefon mak, borak2 teruslah tanye mak gi umah mak uda ke? Ade ape? Mak pon bagitau Kak Linda anak mak uda dah meninggal dunia..Ya Allah rase nak gugur dah jantung. Sebabnye yg tengah sakit xbleh bangun sekarang ni is my pak ngah tapi kak linda yg masih muda yg dijemput Ilahi..Ya Allah..

Seingatku, kak linda tu peknen anak ke-7..teruslah mak cerita, kak linda mengandung uri dibawah (placenta previa), so bila dah 38minggu doc decide nak cser sebab memang laluan tertutup..lepas proses operation, kak linda tak sedarkan diri dan berlaku tumpah darah ade complication katenye..bila diberi bantuan dengan masukkan darah, tetaplah darah tu keluar balik macam badan xboleh terima. Masuk kuar, masuk kuar akhirnye Norazlinda binti Sabirin dijemput Illahi selepas melahirkan seorang bayi lelaki yg sihat walafiat..

Allah..sedihhhh sangat! betapa hebat dan besarnye perjuangan seorang ibu untuk melahirkan seorang anak ke dunia..hingga akhirnya dijemput Sang Pencipta..betapa mencabarnya hidup seorang anak yg langsung tidak mendapat belaian dan dakapan seorang ibu apatah lagi setitik air susu ibunya...Ya Allah...Sesungguhnya, kepadaMu kami datang, kepadaMu jua kami kembali..

Teringat2 gelak tawa arwah kak linda, seorang yg periang dan rajin berborak, selalu bikin riuh rendah suasana kalau berjumpa..teringat anak2 kak linda yg rapat2 tu..pasti amat terasa kehilangan mama mereka..Menurut mak, yg baby tu mak uda dan pak uda akan bela. Kalau nak bagi kat aku pon, nak je membelanye..yg no.6, umo 3tahun atuk belah ayahnya bela..yg lain2 buat masa ni mak uda dan pak uda tolong tengok2 kan sementara ayah dorang cool down dan boleh berdikari. Sebelum ni semua kak linda uruskan anak2, hantar amik sekolah, kak linda housewife..

Bila pikirkan balik, memang mase nak bersalin, terdetik dalam hati macam mane lah kalau mase melahirkan anak kita dijemput pergi..bagaimana dengan baby, suami? Suami boleh dapat isteri baru, tapi baby? Mase bersalinkan myra aku pon tumpah darah sikit, dan bila melahirkan ni macam2 boleh berlaku bak nyawa dihujung tanduk. Hmm..Moga dapatlah aku membesarkan anak2, melihat mereka dewasa, tapi hanya Allah yg tahu. Semoga roh arwah dicucuri rahmat, semoga pemergiannya mati shahid..
Kasih ibu membawa ke syurga.

5 comments:

Wahida said...

Shila, Al-fatihah...sedih dan terharu baca entry ni..xdpt nk bayangkan keadaan baby kecil tu tanpa ibu di sisi..aku time nk deliver pun ada terlintas perkara yg sama mcm ko fikirkan, tapi berdoa je la semoga Allah bgpeluang untuk jaga amanah Dia ni baik2...;)

shilafaizz said...

Memang tak sangka. Banyak jugak dengar ibu2 meninggal mase melahirkan, tapi bila jadi kat keluarga sendiri really speechless..:(

monstorious wife said...

Sedihnya, sebab tu Doc cakap jangan suka2 request cser.
Semoga ROhnya dicucuri rahmat.

shilafaizz said...

tu lah kak ilot..kalau bleh normal, try la normal. tapi yg ni memang xboleh normal, uri tu menutup laluan pintu rahim..dah ajalnye begitu..tapi sedihhhh tak sempat jumpa arwah pon

Irfa said...

alfatihah
bila dah ada anak2 ni selalu doa moga pjg umur,sihat walafiat sbb nak tengok anak2 membesar dan berdikari