Skip to main content

Posts

Showing posts from February, 2011

Ikan Siakap Steam Lada Hitam

Okeh...entry kali ni nak hapdate buku resipi saye...bukan entry emoss..sambungan entry emoss adalah selepas ari sabtu ni after kami bawak Myra jumpa Paed untuk checkup 6bulan..time tuh akan saye dapatkan kepastian pasal obesiti pada baby dan toddlers....(i believe she's not that type!)
Okeh2...seperti topik entry kali nie kita main masak2 yer..semalam sy balik awal sebab ade course...biasela bila course ni kul 5pm dah habis..balik rumah mase banyak lagi tetiba rajin plak nak wat Steamed Seabass Blackpaper Style a.k.a Ikan Siakap Stim Ber-Lada Hitam...Healthy Food for Healthy Family...heheh..Ini resipinye:-
Bahan2:
Ikan Siakap 1 ekor (size sederhana untuk 2orang makan) Bawang Putih - 3 ulas dicincang halus Bawang Besar - 1 biji sederhana besar potong dadu Halia - 2cm (hiris tipis dan potong panjang2) Cili Padi - 3biji dihiris halus Sos Tiram - 3 susu besar Lada Hitam - 1 sudu teh ditumbuk halus Limau Purut (yang ade kat rumah limau kasturi..jadi ler bule jugak) Sos Seasoning (Kicap orang le…

Obess ke Anak Aku??

Haih...tensi...tensi...dengo topik entry orang dah taw haku emoss kann...adela kan...beberapa orang sejak dari si Myra ni lahir sampai la nie...dorang dok nasehatkan aku suh jage anak aku baik2 sebabnyeeee...dorang takut anak aku obess?? Ape gemok sangat ke anak akak nihh...Haa...ni akak nak emoss lagi nih..tiap bulan akak dok consult ngan Pakar Kanak-Kanak kat SALAM tuh takde plak die lecture haku Myra ni berat dah nak sampai border line...Akak pon reti membaca graf, setakat nie myra dalam kategori normal takde pon nak sipi2 ke border line obesiti...Sedihh akak tau macam akak tak reti jage anak sampai anak nak jadi obess...
My KuciKuci Bambam....
Haku nie takde pon bagi makan jajan ke, makan ciscake ke, solid food pon baru je start dalam 2minggu..tu pon atas green light Dr.Nazir sebab Myra dah menunjukkan tanda2 die dah ready for solid food...kalu idak memang takde la nak start bagi makan lagi...tu pon bubur campur sayur-sayuran jer which akak memang jage pemakanan die setakat nie..No …

Introducing Baby ~ First Solid Food (4-6 Months)

We know that this can be a very frightening and daunting stage for many parents. Hopefully this can give you mommies out there an idea of what foods are safe, healthy and nutritious for your baby as you both begin the journey into solid foods. Remember, many pediatricians are recommending that babies start solids at 6 months of age. Since Myra pon dah start her solid food as advised by her Paed Dr.Nazir, i have prepared and compiled many recipes for her food. I am keen to give her homemade food and try to avoid instant cereal e.g. Nestum and so on as homemade food is fresher, and of course i can monitor what's ingredients inside her food.


AGE/STAGE: Babies 4-6 Months
The AAP recommends that an infant not be started on solid foods until after 6 months of age. Many pediatricians still start babies on solids around 4 months of age. Everything must under Paed's advise yer.. CEREALS

Rice and Oatmeal cereals are the least of the allergenic grains and thus most babies are started out w…

Apam Polca Dot Dot

Halluuu...Dah lame tak update resipi di blog ku ini...Saye berkesempatan membuat Apam Dot Dot ni hari ini...Comel kans apam nih...Rasenye of course ler sedapp seindah ghopenye...Hoho..Series sedapp tengok ghope pon dah tau sedap uols! Lagipun senang je nak membuatnye..


Saye sengaje buat ini apam kerana arini tak keje, cuti Maulidur Rasul dan kerana request kawan2 opis untuk membawa sedikit ke opis esok hari..Apam ini menggunakan ovelette (boleh didapati di pasar raya dan katenye susah nak ovelette ni kat oversea). Bahan2 dan cara-caranya seperti berikut:-

Bahan-bahan 3 biji telur275 gm tepung gandum220 gm gula halus - atau 1cawan150gm susu segar/susu tepung dibancuh dengan air3 sudu teh baking powder1 sudu kecil ovallete Filling secukupnya - (masukkan ke dalam piping bag) yang ni sy gunakan strawberry dan chocPewarna ikut sukaEsen VanillaCara-cara Masukkan telur, ovalette, gula ke dalam mangkuk mixer dan pukul kelajuan maxima selama 6 - 8 minit sehingga kembang dan putih. Masukkan pula t…

Anakku Jatuh Katil

Semalam adalah aktiviti kemas mengemas dirumah..dah lame tak membersihkan rumah dengan jitunye...so semalam en somi tak keje, sy of coz ler tak keje jugak kan sabtu..kami pun mulakan dengan dapor..kemas balik kitchen cabinet kami..Then lepas maghrib kami sambung lagi, sy kat dapor dengan en somi.Sebelum tu Myra dah ditidokan ayahnye..Myra ni tak tido buai nak tidokan die juz tepuk2 jer bagi bantal bucuk die tu. Myra nie tido memang lasak sket tapi takat pusing2 je la..tak penah pulak die bergolek2..even tu pon kami amik langkah berjaga2, kepung die dengan bantal2..baby cot ade tapi dah lame tak guna boleh kira bape kali je guna sebab sy kesian die kecik lagi kene tido dalam tu sorang2.
Tengah kemas2 sy penat duduk jap kt dining table sambil tengok fesbuk. En somi tengah wat pe tah kt living hall tu. Tetiba sy dengar 'Gedebuk" bunyi benda jatuh. Diikuti dengan suara Myra nangis jerit2 uols. Seram ai dengar tak penah dengar die nangis camtu. Sy pon jerit kat en somi "B! Myr…

Saya Nak Susu Sayer!!

Semalam kan aku balik naik komuter...konon2 rajin ler kan naik komuter....dah la panasss takde ekon, orang plak ramai tak hengat...nyesal sungguh naik komuter..pastu ade sorang kakak tu masuk dukung anak, kesian giler kat die takde sape nak bagi duduk.Haku rase nak hempuk jer ngan henbeg haku memasing yg duduk tu kan..akak tu berpeluh2 dukung anak die umo dalam 3tahun tambah plak dengan komuter yang sedia ade takde ekon.Kesian uols...berat tu budak umo 3tahun tu...orang plak pack. Yang lelain dapat duduk tu tak kira lah Islam ke Buddha ke Hindu ke takde perikemanusiaan kah?? pelik aku orang2 macam ni taww...Hokeh bebenornye haku nak citer benda lain...Tarik napas dulu...
Okeh sebelom citer nie terpakse lah admit dengan berjujuran airmate yang haku nie dah memberikan Myra sepenuhnye susu formula...yer susu tepung, or susu lembu or ape2 lah uols nak panggil. Sila jangan tanye lanjut kalau taknak tengok aku menanges ngan meraung...Ade ke ibu dalam dunia nie yang tak mau bagi anak susu ny…

Holiday...Sabah Dibawah Bayu -

Rasenye macam lame suda tah hapdate blog..sebabnye bz...bz pasal ape pon tak taw ler...hehe Okies sy nak menghapdate percutian kami bertiga orang ni ke Sabah Negeri Dibawah Bayu last week 24-26 Jan 2011..3hari 2malam jek tu pon bos dh masam mencuka...huhu.Aik bos jangan lupa cuti sy banyak lagi taw...akan menyusul percutian2 lagi pasni...kihkihkihhhh
Flight kami kul 11pagi, so pagi2 kul 8 kami dh siap sebabnye kunun2 plan A nk naik bas kat kl sentral pegi LCCT..tapi tah hape kene la aritu kan tauler ari Senin jammed giloss bila dah kul 9 kami masih di Puchong, suami cakap kene trus ke Nilai mcm nie.Jadi ayah nye Myra pon zooooommmm bagai bwk kereta Ferrari menuju ke Nilai..sampai LCCT kul 10 pagi cepat2 checkin,dh kelam kelibut sebab kat screen dh terpampang tulisan 'Calling'..Fuhh alhamdulillah sempat checkin, ade ms lg kami breakfast di McD.. Dak Myra yg nyebok nak makan beger..mcm ler buleh makan kan...haipp!
Then, gate dh buka kami pon masuk plane,ok Myra berperilaku baik..1s…