Thursday, February 24, 2011

Ikan Siakap Steam Lada Hitam

Okeh...entry kali ni nak hapdate buku resipi saye...bukan entry emoss..sambungan entry emoss adalah selepas ari sabtu ni after kami bawak Myra jumpa Paed untuk checkup 6bulan..time tuh akan saye dapatkan kepastian pasal obesiti pada baby dan toddlers....(i believe she's not that type!)

Okeh2...seperti topik entry kali nie kita main masak2 yer..semalam sy balik awal sebab ade course...biasela bila course ni kul 5pm dah habis..balik rumah mase banyak lagi tetiba rajin plak nak wat Steamed Seabass Blackpaper Style a.k.a Ikan Siakap Stim Ber-Lada Hitam...Healthy Food for Healthy Family...heheh..Ini resipinye:-

Bahan2:

Ikan Siakap 1 ekor (size sederhana untuk 2orang makan)
Bawang Putih - 3 ulas dicincang halus
Bawang Besar - 1 biji sederhana besar potong dadu
Halia - 2cm (hiris tipis dan potong panjang2)
Cili Padi - 3biji dihiris halus
Sos Tiram - 3 susu besar
Lada Hitam - 1 sudu teh ditumbuk halus
Limau Purut (yang ade kat rumah limau kasturi..jadi ler bule jugak)
Sos Seasoning (Kicap orang letak kat beger)
Garam  secukup rasa
Sayur-sayuran (Tomato, Brokoli, Carrot, Kobis Bunga, Kobis Panjang, etc.) ni sayur2 yang ade kat rumah time ni..

Cara-Cara:-
1. Perap Ikan dengan lada hitam, sos tiram dan garam dalam 15minit.
2. Panaskan steamer/pengukus selama 10 minit. Letakkan ikan yang diperap tadi dalam pinggan besar, letak 1cawan air (or ikut suka). Taburkan bawang putih, halia, bawang besar, cili padi, sayur2 kecuali brokoli. Titiskan sedikit sos seasoning.
3. Masukkan dalam pengukus, masak selama 20minit dengan api besar. 10 minit lepas kukus masukkan brokoli dan perahkan limau,sambung steaming balik. Dah masak angkat,hiaskan dengan daun bawang/sup.Siap!

Sebelom dikukus...ni kes malas campak je semua termasuklah brokoli skali..hehehehehehhe 

Kita lihat hasilnyaaaa.....
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-


Tadaaaaaaaaa.....!!

NotaKaki:
1. Sangat senang dan mudah dimasak..
2. Time of cooking = 20mins
3. Time of preparation = 20mins

Obess ke Anak Aku??

Haih...tensi...tensi...dengo topik entry orang dah taw haku emoss kann...adela kan...beberapa orang sejak dari si Myra ni lahir sampai la nie...dorang dok nasehatkan aku suh jage anak aku baik2 sebabnyeeee...dorang takut anak aku obess?? Ape gemok sangat ke anak akak nihh...Haa...ni akak nak emoss lagi nih..tiap bulan akak dok consult ngan Pakar Kanak-Kanak kat SALAM tuh takde plak die lecture haku Myra ni berat dah nak sampai border line...Akak pon reti membaca graf, setakat nie myra dalam kategori normal takde pon nak sipi2 ke border line obesiti...Sedihh akak tau macam akak tak reti jage anak sampai anak nak jadi obess...

 My KuciKuci Bambam....

Haku nie takde pon bagi makan jajan ke, makan ciscake ke, solid food pon baru je start dalam 2minggu..tu pon atas green light Dr.Nazir sebab Myra dah menunjukkan tanda2 die dah ready for solid food...kalu idak memang takde la nak start bagi makan lagi...tu pon bubur campur sayur-sayuran jer which akak memang jage pemakanan die setakat nie..No salt, No instant cereal or instant puree. Kalau akak ni bagi susu badan sepenuhnye lagi bambam la cik Myra ni tah ape plak orang nak ngate anak aku...Uolss tak tau ke baby yang lum gunakan tenaga sepenuhnye memang ler bambam..satgi die dah melasak, pandai jalan kurus ler sebab die kene gunakan banyak tenaga...Satgi die kurus orang nasehatkan plak aku suh bagi makan banyak2...tak reti jage anak sampai anak jadi kurus..ler pulakkk...Ingatkan dah senyap dah orang dok ngate anak aku obess..Sekarang siap personal IM dok nasehat akak...Ape korang dokter kah tau2 je anak aku tu obes ke tak? die 5bulan berat baru 7kilo bukan 17kilo!! Tah obess kat mane pon akak tak tau la...memang ler pipi die tembam tapi badan die takde la gumok mane...

Sejarahnye...ha kan dah kuar bab sejarah..maknye Myra ni pon kekecik dolu2 memang tembam..lagi tembam dari Myra nih..tengok sekarang ape jadi? Berat dah beranak sorang pon baru 48kg..So no wonder ler kalu Myra tu besar kekecik sebab ikut gen maknye..(yang pade realiti nye Myra ni takde la beso mane)
 
Yang mengate tu jelesss anak aku comell kan..kan...Satgi korang yang betul2 dapat anak obess baru padan muka...mulut tak reti senyap dari dok mengata siap nak nasehat bagai...Haku tak kesah orang nak gurau2 tapi kalau sampai dah cakap..."Nak nasehat nih...jage Myra tu...nanti obess pulak..susah...banyak penyakit..anak makcik aku pon macam Myra tetiba check obesiti..." Kalu uols la kan tak sentap ker?? tak taula perasaan korang macam mane tapi aku sebagai orang yang melahirkan Myra nie sedih orang cakap macam tu...anak aku nampak macam ade penyakit ke? Nampak macam budak sakit ke? Mencik!

Yang penting Paed kate anak aku sehat, haku peduli ape...bior ler die nak besar mane pon..ape ingat budak yang kurus2 tu kompem sehat kah?? And yang penting development die cantekk..die boleh meniarap umo 3bulan..5bulan dah menyelar nak blaja merangkak..Ade haku kesah kalau die beso?

Myra yang dikate obess oleh sekalian makhluk takde hati perasaan...cian Myra mummy nih...nanti mummy cili mulut dorang yer...

Note: 
* Yang mengata tu macam ler pandai benor jage anak, padahal anak pon lum kuar..
* Semoga Allah memberi ketabahan hati menghadapi makhluk2 sebegini... * Kalau citer kat ayahnye Myra lagi tensi, mesti die cakap 'Bior ler orang nak kate ape...'Hmm... 





Wednesday, February 16, 2011

Introducing Baby ~ First Solid Food (4-6 Months)

We know that this can be a very frightening and daunting stage for many parents. Hopefully this can give you mommies out there an idea of what foods are safe, healthy and nutritious for your baby as you both begin the journey into solid foods. Remember, many pediatricians are recommending that babies start solids at 6 months of age. Since Myra pon dah start her solid food as advised by her Paed Dr.Nazir, i have prepared and compiled many recipes for her food. I am keen to give her homemade food and try to avoid instant cereal e.g. Nestum and so on as homemade food is fresher, and of course i can monitor what's ingredients inside her food.



AGE/STAGE: Babies 4-6 Months

The AAP recommends that an infant not be started on solid foods until after 6 months of age. Many pediatricians still start babies on solids around 4 months of age. Everything must under Paed's advise yer..
CEREALS

Rice and Oatmeal cereals are the least of the allergenic grains and thus most babies are started out with those cereals. You don't HAVE to start with cereal - try avocado instead or banana.
Myra starts with plain porridge.

FRUITS

May be served raw after 8 months old – bananas and avocados do NOT need to be cooked ever
For 6 months old baby, bananas, apples, pears can be steamed or boiled first before serve to the baby.

VEGGIES

Always serve cooked until after 12 months old or when baby can chew well enough so that no choking hazard is present.


PROTEIN

Always serve cooked with no pink areas – NEVER give a small baby/child raw meat or fish
No protein should be given to baby below 6month old.

DAIRY

NEVER replace breast milk or formula until after 12 months of age – serious health risks are possible.
Never give a child under the age of 2yrs old low fat or skim milk products; whole milk is necessary.


How much will your 4 month - 6 month old baby eat at his first meal?

You will probably only manage to have baby eat 1/2 of the tablespoon sized portion the very first times you begin solids. Don't fret if your baby does not "finish" a meal; remember this is a new experience for your baby. As your baby becomes accustomed to eating solids, you will gradually increase the portion sizes. Also, keep in mind that breast milk and/or infant formula are providing for the total nutrition of your baby at this stage.


More Info:
Read more: http://www.wholesomebabyfood.com/solidfood4to6montholdbaby.htm#ixzz1E6Z4Bctz





Tuesday, February 15, 2011

Apam Polca Dot Dot

Halluuu...Dah lame tak update resipi di blog ku ini...Saye berkesempatan membuat Apam Dot Dot ni hari ini...Comel kans apam nih...Rasenye of course ler sedapp seindah ghopenye...Hoho..Series sedapp tengok ghope pon dah tau sedap uols! Lagipun senang je nak membuatnye..


Saye sengaje buat ini apam kerana arini tak keje, cuti Maulidur Rasul dan kerana request kawan2 opis untuk membawa sedikit ke opis esok hari..Apam ini menggunakan ovelette (boleh didapati di pasar raya dan katenye susah nak ovelette ni kat oversea). Bahan2 dan cara-caranya seperti berikut:-

Bahan-bahan
  • 3 biji telur
  • 275 gm tepung gandum
  • 220 gm gula halus - atau 1cawan
  • 150gm susu segar/susu tepung dibancuh dengan air
  • 3 sudu teh baking powder
  • 1 sudu kecil ovallete
  • Filling secukupnya - (masukkan ke dalam piping bag) yang ni sy gunakan strawberry dan choc
  • Pewarna ikut suka
  • Esen Vanilla
Cara-cara
  1. Masukkan telur, ovalette, gula ke dalam mangkuk mixer dan pukul kelajuan maxima selama 6 - 8 minit sehingga kembang dan putih. Masukkan pula tepung yang diayak bersama baking powder.
  2. Bahagikan adunan kepada beberapa bahagian & titiskan pewarna mengikut citarasa.
  3. Masukkan setiap warna ke dalam piping bag (atau beg plastik yang bersih).
  4. Picitkan sedikit adunan ke dalam mangkuk kertas yang telah disusun didalam acuan lompang.
  5. Picitkan filling secukupnya.
  6. Picitkan lagi adunan yang berlainan warna sehingga ¾ penuh.Kemudian dot dot kan dengan warna pilihan.
  7. Kukus didalam kukusan yang telah dipanaskan selama 10-15 minit


Sunday, February 13, 2011

Anakku Jatuh Katil

Semalam adalah aktiviti kemas mengemas dirumah..dah lame tak membersihkan rumah dengan jitunye...so semalam en somi tak keje, sy of coz ler tak keje jugak kan sabtu..kami pun mulakan dengan dapor..kemas balik kitchen cabinet kami..Then lepas maghrib kami sambung lagi, sy kat dapor dengan en somi.Sebelum tu Myra dah ditidokan ayahnye..Myra ni tak tido buai nak tidokan die juz tepuk2 jer bagi bantal bucuk die tu. Myra nie tido memang lasak sket tapi takat pusing2 je la..tak penah pulak die bergolek2..even tu pon kami amik langkah berjaga2, kepung die dengan bantal2..baby cot ade tapi dah lame tak guna boleh kira bape kali je guna sebab sy kesian die kecik lagi kene tido dalam tu sorang2.

Tengah kemas2 sy penat duduk jap kt dining table sambil tengok fesbuk. En somi tengah wat pe tah kt living hall tu. Tetiba sy dengar 'Gedebuk" bunyi benda jatuh. Diikuti dengan suara Myra nangis jerit2 uols. Seram ai dengar tak penah dengar die nangis camtu. Sy pon jerit kat en somi "B! Myra jatuh!" en somi pon lari menaiki tangga dengan melangkah 2,3 anak tangga sekali dengan lajunye. Trus amik dan dukung die yang dah jatuh kat lantai. Die menangis teresak2, dengan haku sekali la nangis takut ape2 jadi kan. En somi suruh watkan susu. Aku turun sambil wat susu tangan pon menggeletar. Siries takut sangat, pas bagi susu die diam. Muka die merah padam sebab nangis teruk, kami check kepala takde luka,takde benjol..alhamdulillah. Die pon berenti nangis dah. Kami xtau camne die boleh jatuh mesti die main golek2 punye pasal nie. Myra ni sejak dah boleh meniarap dan golek2 memang lasak. Gaknye mase en somi tinggalkan die, memang die dah tido. Lepas tu gaknye die terbangun dan main sorang2.

Then malam tadi kami tidokan die kat baby cot. Kalau siang2, kami tidokan die kt bilik bawah atas toto bentang kat lantai sebab most of the time pon kami memang kat tingkat bawah.Memang tak berani lagi lah nak biarkan die tido kat katil evenberkepung. Lepas ni memang baby cot la tempat Myra tido. Myra..Myra..kamu ni bikin jantung mummy macam nak gugur terkeluaq tau. Hmm..pasni tah ape lagi lah die nak buat gaknye.satgi dh pandai jalan,merangkak kami kene beli pagar plak kt tangga klu x ade yg die merangkak naik tingkat atas lepas tu...Aishhh takmo pikir!

Sudah kene jail dalam nih...





Thursday, February 10, 2011

Saya Nak Susu Sayer!!

Semalam kan aku balik naik komuter...konon2 rajin ler kan naik komuter....dah la panasss takde ekon, orang plak ramai tak hengat...nyesal sungguh naik komuter..pastu ade sorang kakak tu masuk dukung anak, kesian giler kat die takde sape nak bagi duduk.Haku rase nak hempuk jer ngan henbeg haku memasing yg duduk tu kan..akak tu berpeluh2 dukung anak die umo dalam 3tahun tambah plak dengan komuter yang sedia ade takde ekon.Kesian uols...berat tu budak umo 3tahun tu...orang plak pack. Yang lelain dapat duduk tu tak kira lah Islam ke Buddha ke Hindu ke takde perikemanusiaan kah?? pelik aku orang2 macam ni taww...Hokeh bebenornye haku nak citer benda lain...Tarik napas dulu...

Okeh sebelom citer nie terpakse lah admit dengan berjujuran airmate yang haku nie dah memberikan Myra sepenuhnye susu formula...yer susu tepung, or susu lembu or ape2 lah uols nak panggil. Sila jangan tanye lanjut kalau taknak tengok aku menanges ngan meraung...Ade ke ibu dalam dunia nie yang tak mau bagi anak susu nye sendiri?? Takde kannn...So jangan nak ceramah pasal susu ibu, it hurts me a lotttttt coz every single thing dah ku cuba melalui tips2 diberikan otai2 susuibu..ibu susuan je blom try. Huwaaaa....takmo citer kat sini hanye orang2 yang memahami je aku nak citer. Okeh kerana ketiadaan ke-supply-an, aku dan en somi pon meng-search susu formula ape yg harus diberikan pada anak dara kami itu...survey punye survey kat tenet..ramai yang suggest Enfalac A+ (product of MeadJohnsons) sebab kandungan DHA nye yang tinggi. Hargenye memang ler tertelan air liur sket la, dah ler anak dara sorang nie kuat nyusu. Sebulan 4,5 kotak sekotak 650gram RM62 kat Tesco/Giant. En.Somi berkata tak pelah since susu maknye takde dah, we try to provide our best for her gituuuu. Aku penah la kan suggest susu lain yang murah sket macam A***m, F***o, soklan die tanye bape DHA nye? Okeh....pape lah bapaknye Myra oii...

Tetiba kan di suatu hari yang bercuaca panas2 redup, aku online la Facebook terjumpa la akak ni jual susu online..pelbagai susu ade untuk orang dewasa pon ade..kira dealer susu la die nie. Aku tengok2 ade la Enfalac A+ die jual...murahhhh! rm50 tapi untuk dapat harga tu kene beli 1katon a.k.a 6kotak...ok lah since harge pon murah berbanding market, aku pon order...alhamdulillah, lepas 2minggu sampai....check expired date 2012, condition tiptop, memang original...Myra plak takde alahan, takde kembung, poopoo ok, berselera je minum Enfalac nie. Then, supply 1katon nak dekat habis, aku pon order la lagi...Time aku order ni wall FB die tengah hot, meletop, panas dengan status die sebab die tengah dalam proses perceraian dan  keruntuhan rumahtangga...tapi biznez die jalan macam biase la...cuma hari-hari status die emo2 la gituu. Mase aku order tu aku dah tanye boleh tak order ni kak, die kate boleh..then lepas 2hari aku wat payment...aku bgtau all reference n details pasal payment ok die tak reply...Takpe lah aku paham since die pon tengah ade masalah besar, aku tunggu, tunggu..tunggu...takde gak reply.. Then, ku mencelah la dalam komen2 ramai orang yang pujuk die supaya jangan close biz since kami memang memerlukan khidmat die..Aku bagi hint "Sabar kak...ingat anak2...bla...bla..bla...tapi jangan lupa order saye yer..hehehe" Camtulah bunyi nye komen aku....Eh takde jugak jawapan tentang mesej aku kt FB pasal order dan payment. Okeh...aku kan baik hati,memahami masalah orang lain kan...tetiba bapaknye nye myra tanye order aritu bile nak dapat?

Ha !! baru aku ingat pasal order susu tuh...aku pon check la inbox FB kot2 la ade masuk reply die aku yang tak perasan ke..nan ado...Dah masuk sebulan dah payment beratus hengget dah bayar, aku percaya die sebab sebelum2 ni ok jer...Okeh kalau korang kan, ape korang nak buat? Aku ni taknak la ganggu emosi die yang dalam masalah divorce tu, tapi tak boleh ke reply "OK" kt mesej FB yang aku hantar. Aku tak kisah dapat lambat susu tu boleh beli kat kedai biase dulu, tapi you are dealing with customer that already made payment RM330 since 31days ago (bagi nampak banyak sket no tulis 1bulan macam sekejap) that trust you. Come on lah..if ko nak close biz sekali pun, settle kan lah dulu orang2 yang dah bank-in duit nie dulu..Lepas tu nak tutup kedai ke, nak emosi2 kat FB ke..suka hati lah. Tak pon juz reply jer 'order lambat sket sampai..sory...'. Owhh aku bukanlah kejam sangat juz bagi kepastian status order aku tu camne. Kalau rm30 dah lame aku halalkan. Series! Ni banyak taww....Sekarang nie aku plak yang emosi gara2 die emosi...hmm...nak tanye kang die emo lagi...tak tanye takut jadi ape plak ngan order tuh..hmmm....NAK PITAMMM....Susuuuu...mane lah ko susuuuu...susu badan nan ado...susu yang diorder pon nan ado....merauuunggg.


NOTAKAKI: Meraung sensorang bawah selimut...all about susuuuuu. Berat mata memandang, berat lagi ku menanggungnye,mudah mulut berbicara, tak mudah untuk ku terima kekurangan ini..(dah macam lagu plak dahh...)

Thursday, February 3, 2011

Holiday...Sabah Dibawah Bayu -


Rasenye macam lame suda tah hapdate blog..sebabnye bz...bz pasal ape pon tak taw ler...hehe
Okies sy nak menghapdate percutian kami bertiga orang ni ke Sabah Negeri Dibawah Bayu last week 24-26 Jan 2011..3hari 2malam jek tu pon bos dh masam mencuka...huhu.Aik bos jangan lupa cuti sy banyak lagi taw...akan menyusul percutian2 lagi pasni...kihkihkihhhh

Flight kami kul 11pagi, so pagi2 kul 8 kami dh siap sebabnye kunun2 plan A nk naik bas kat kl sentral pegi LCCT..tapi tah hape kene la aritu kan tauler ari Senin jammed giloss bila dah kul 9 kami masih di Puchong, suami cakap kene trus ke Nilai mcm nie.Jadi ayah nye Myra pon zooooommmm bagai bwk kereta Ferrari menuju ke Nilai..sampai LCCT kul 10 pagi cepat2 checkin,dh kelam kelibut sebab kat screen dh terpampang tulisan 'Calling'..Fuhh alhamdulillah sempat checkin, ade ms lg kami breakfast di McD..
Dak Myra yg nyebok nak makan beger..mcm ler buleh makan kan...haipp!

Then, gate dh buka kami pon masuk plane,ok Myra berperilaku baik..1st time dak Myra ni naik flight takot gak la kan die meragam tak hengat ke dahla journey 2jam setengah ni.Bila kapal take off jer...erkk...erk...adehhhh sabo jer laaaa! Myra berakkkk..sy bisik kat ayahnye Myra. So bila dh bleh tanggal seat belt tu sy suh ayahnye Myra settlekan anak dara die ni sebab sy dok kat tepi tingkap susah nak keluar. Hehe...alasan jer sebenarnye..Ayahnye dengan slamber trus ke toilet bawak dak bertuah ni. Aik, apsal tak bawak pampers?? Hahah tetiba die patah balik lepas 5minit tapi tak nampak plk si Myra. Rupenye Myra dipegang cik peramugari yg cantik manis tp muka mcm tak konfident. Rupenye die cakap kt en somi 'encik..sy tak penah pegang baby..cmne ni?' 'Pegang jer, die ok..' kate ayah Myra. Hahah padan muka ko, ape daa jd stewardess tapi xreti handle baby, cmne klu de baby yg 1year naik flight sorg2 n berak. Ko jugak kne cebokkan die...Tu ler kisah si Myra yg Poopoo sampai kene salin suar ngan baju sebab ter-'over' eyakkk. Ni ler budak bertuah sangat tu..


 Alaaa...nape kerut2 muka cayang mummy nih..panas yerrrr

Sampai di Kota Kinabalu nak dekat kul 2 dah. En.Somi tanye taxi..pergg mahal gile dr airport ke hotel yg 10menit tu caj rm30! gile ke hape..So kami decide sewa jer keta since kami akan meround area Sabah nie. Sewa Viva baru, rm118 sehari kami amik 2hari. Company  car rental (KK Tour) tu kira 2hari sebab kami sewa dh petang sebenornye 3 hari kami sewa. So kami pon bergerak ke hotel, cehh macam terer kan terus je pusing2 cari hotel..coz kami dh ade map, senang ler..Sy booked Hotel Promenade mengadap laut tapi sampai hotel nk check in nama den tak de?? Perghh ni haku nak mengamuk ni kan..dah lame haku booked camne bleh name takde plak. Check CC statement mmg dorg tak caj lagi tapi offer je lah mane2 bilik. Macam la haku takde duit nak bayor. Mentang2 la ktorg pakai sempoi2 je kan. Ni dh tinggi suara dh kt budak front desk tu dgn Myra dh start merengek sebab dah penat. Tetiba ayahnye Myra pon tggi suara gak (en.somi sy nie biase nye 100x lg penyabar dr sy..jd klu die dh tggi sore tu maknenye memang die pon dh tak tahan!) Kami banned Promenade Hotel!! Then kami blah pegi KFC sbb xtau nk mkn katne, kat KFC kami search hotel2 yg masih de vacancy kt intenet (seb baik bwk lappy). So, oleh kerana dh ekspress sgt kami pon dok Cititel Ekspress. Hotel 3star jer tapi hotel baru, bilik tak la besar mcm Promenade yg sy booked tuh tapi tetap nice...Sy suka bilik air die Myra senang nk mandi.

Hari pertama oleh kerana sampai pon dh petang so decide jalan2 malam je lah..Pas maghrib, kami pon terjah Filipino Market a.ka Pasar Philippine. Dekat jer ngan hotel...Emm...takde lah best mane pon macam pasar malam tapi banyak jual makanan laut. Nak katekan semua jual makanan laut bakar. Kami makan udang bakar (besarrr 2ekor rm15),sotong bakar, ketam bakar. Semua sedap kecuali ketam bakar. Erkk..tak kene betol ngan tekak den nih.Pastu kami juz meronda2 bandar KK sajer. Hari pon dh malam, ngantukkks.

2nd Day, kami ke Kundasang sebab nak mendaki Gunung Kinabalu, nak gi Poring Hot Spring, ngan Sabah Tea Farm yang semuanye satu daerah di Kundasang. Kuar cari breakfast tapi kedai tu dh kuarkan lauk makan lunch. Kami pon truslah makan nasi sebab Kundasang tu jauh gak dr KK, 2jam perjalanan kang lapo plak.Then trus gerak ke Kundasang,naik bukit turun bukit Myra dh tido, dh bangun, tido lagi dak sampai2 lagi..huhu.Akhirnye sampai jua, wahhh sejukk sekali maklumlah kaki gunung kan...Kami pon mulakan pendakian dengan Myra didukung ayahnye menggunakan baby carrier, mendaki..mendaki..mendaki lagi...tetiba mcm semput suda...kami decide nk stop pd ketinggian 2039m dr paras laut..wahh tggi jugak kami mendaki...!!

Myra ape kamu buat tuh haa...macam budak dh beso je dia nih.

And then, kami turun gunung ehh..cepat pulak bila turun ni. Mase nak daki punyela berpeluh.walaupon cuaca amat sejuk tapi disebabkan mendaki nye pasal panas plak. Pastu destinasi ke Sabah Tea Farm..Sabah Tea Farm ni biase2 jer lagi best Tea Farm kat cameron la.hehe..Then, kami ke Poring Hot Spring tak mandi air panas pon, juz celup2 kaki jerrr...tetiba kami nampak signboard depan HotSpring nih '3 Rafflesia Flowers are Blooming Now'. Haa ape lagi kami bagai orang jakun pergila kat garden a.k.a kebun hutan tuh semata excited nak tengok bunga Raflesia...3 kuntum lagik...besttt memang teringin nak tengok Raflesia in real.

Raflesia !!

Malamnye makan kt Filipino Market lagi..orang kate mesti try bakso die. Plain bakso memang lain rasenye dengan Semenanjung punye. But i like more Semenanjung's one..heheh. 3rd Day, schedule kami packed sikit sebab kne check out hotel kul 12.00 pm flight pulang plak kul 7pm. So,pepagi tu kami ke Pasar Ikan Masin kat depan Pasar Filipino, beli ikan masin,udang kering ngan ikan bilis. Pergghhhh i liokee sangat2 since Myra tak lame lagi boleh makan so sy memerlukan ikan bilis berkualiti tinggi.hehehhe...Kat sini udang kering,ikan bilis semuanya fresh2 udang kering merah2 lagi, ikan bilis putih2 kale die..segar! Dan yg penting hargenye murah sangat2 compared to Semenanjung. Sesape nak pegi KK, jangan lupa Pasar Ikan Masin k! Kat sini banyak jual gamat kering rupenye gamat ni mahei bebenor regenye.Sekilo boleh cecah RM750 uollls! yer ratusan hengget sekilo. Tak caye? Meh nengok....
-
-
-
-
-
-
-
-
Haa....see....mahal kans....walaupon ghopenye buruk tak seindah mane tapi valuenye amat tinggi..

Pastu pegi Pasar kraftangan lak..kat sini banyak jual pearl asli...sy just cari ole-ole sket2 untuk kawan2 opis, beli brooch pearl utk mak ngan MIL, tak beli ape sgt pon sebab sy kurang berminat ngan pearl nih..Diamond liplap liplap sy minat lahhh...(gile high demand kannn...).Then kami trus packing2 barang masuk lam kete n checkout hotel..Destinasi seterusnye ke Green Connection...Ranau ke Likas ek..Lupa suda..Wahh sonok woo gi Green Connection nih. Banyak betul ikan pelik2, pastu ade aquarium sebesar dinding..sukanye Myra tengok ikan..ingatkan die tak tau pape..rupenye die jerit2 ketawa bila ikan,turtle lalu dekat die...Seronok melayan die. Then ke Nexus Karambunai Resort 6 Star Hotel, ade ke duit nak stay sini?? heh kami tak de lah stay sini mahal gile woo..juz jalan2 sebab recommended by many people. View die sangatlah santekkk. Bestnye kalo honeymoon or babymoon kat sini kans..heheh

Pastu kami cari makan...susahnye nak cari Seafood yg betul2 halal dan kedai yg ownernye Muslim. Memang banyak kedai seafood tulis halal tapi ownernye cina siap ade tempat sembah patung lagi kat kedai. Sangat was-was...Last2, kami makan kat Tanjung Aru (Hawker Tg. Aru). Macam Food Court tapi muda-mudi punye style..pegi malam2 mesti besttt. Air ade satu booth, western ade satu booth..banyakla lagi makanan ber-booth2..pastu bederet ala-carte style..jangan lupa try Jus Avocado yer sedappp...mcm2 seafood leh order memangla seafood nye tak banyak mcm Kg.Air tapi tempat ni sangat nice...saya suka!

Sekitar picca2 kami di sana...lagi banyak kat FB sy yer..
-
-
-
-
scroll lagi
-
-
-
-
-
-

At The Green Connection...
 -
-
-
-
-
-
  Mount Kinabalu Climbing...
-
-
-
-
-
-



Filipino Market, Sabah Tea Farm, Karambunai Resort & Pasar Kraftangan KK....


Overall, Sabah is a nice place to visit..Banyak lagi tempat nak pegi tapi percutian suda tamat...Lok Kawi Wildwilfe tak dapat pegi, Aqua Marine UMS pon tak dapat pegi...Island Hoping pon tak dapat nak dijalankan coz Myra kecik sangat lagi nak meredah lautan guna bot..Takpe next time ade rezeki insyaallah kami datang lagi...:)
 Daadaaaaa......:)

Thursday, February 24, 2011

Ikan Siakap Steam Lada Hitam

Okeh...entry kali ni nak hapdate buku resipi saye...bukan entry emoss..sambungan entry emoss adalah selepas ari sabtu ni after kami bawak Myra jumpa Paed untuk checkup 6bulan..time tuh akan saye dapatkan kepastian pasal obesiti pada baby dan toddlers....(i believe she's not that type!)

Okeh2...seperti topik entry kali nie kita main masak2 yer..semalam sy balik awal sebab ade course...biasela bila course ni kul 5pm dah habis..balik rumah mase banyak lagi tetiba rajin plak nak wat Steamed Seabass Blackpaper Style a.k.a Ikan Siakap Stim Ber-Lada Hitam...Healthy Food for Healthy Family...heheh..Ini resipinye:-

Bahan2:

Ikan Siakap 1 ekor (size sederhana untuk 2orang makan)
Bawang Putih - 3 ulas dicincang halus
Bawang Besar - 1 biji sederhana besar potong dadu
Halia - 2cm (hiris tipis dan potong panjang2)
Cili Padi - 3biji dihiris halus
Sos Tiram - 3 susu besar
Lada Hitam - 1 sudu teh ditumbuk halus
Limau Purut (yang ade kat rumah limau kasturi..jadi ler bule jugak)
Sos Seasoning (Kicap orang letak kat beger)
Garam  secukup rasa
Sayur-sayuran (Tomato, Brokoli, Carrot, Kobis Bunga, Kobis Panjang, etc.) ni sayur2 yang ade kat rumah time ni..

Cara-Cara:-
1. Perap Ikan dengan lada hitam, sos tiram dan garam dalam 15minit.
2. Panaskan steamer/pengukus selama 10 minit. Letakkan ikan yang diperap tadi dalam pinggan besar, letak 1cawan air (or ikut suka). Taburkan bawang putih, halia, bawang besar, cili padi, sayur2 kecuali brokoli. Titiskan sedikit sos seasoning.
3. Masukkan dalam pengukus, masak selama 20minit dengan api besar. 10 minit lepas kukus masukkan brokoli dan perahkan limau,sambung steaming balik. Dah masak angkat,hiaskan dengan daun bawang/sup.Siap!

Sebelom dikukus...ni kes malas campak je semua termasuklah brokoli skali..hehehehehehhe 

Kita lihat hasilnyaaaa.....
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-


Tadaaaaaaaaa.....!!

NotaKaki:
1. Sangat senang dan mudah dimasak..
2. Time of cooking = 20mins
3. Time of preparation = 20mins

Obess ke Anak Aku??

Haih...tensi...tensi...dengo topik entry orang dah taw haku emoss kann...adela kan...beberapa orang sejak dari si Myra ni lahir sampai la nie...dorang dok nasehatkan aku suh jage anak aku baik2 sebabnyeeee...dorang takut anak aku obess?? Ape gemok sangat ke anak akak nihh...Haa...ni akak nak emoss lagi nih..tiap bulan akak dok consult ngan Pakar Kanak-Kanak kat SALAM tuh takde plak die lecture haku Myra ni berat dah nak sampai border line...Akak pon reti membaca graf, setakat nie myra dalam kategori normal takde pon nak sipi2 ke border line obesiti...Sedihh akak tau macam akak tak reti jage anak sampai anak nak jadi obess...

 My KuciKuci Bambam....

Haku nie takde pon bagi makan jajan ke, makan ciscake ke, solid food pon baru je start dalam 2minggu..tu pon atas green light Dr.Nazir sebab Myra dah menunjukkan tanda2 die dah ready for solid food...kalu idak memang takde la nak start bagi makan lagi...tu pon bubur campur sayur-sayuran jer which akak memang jage pemakanan die setakat nie..No salt, No instant cereal or instant puree. Kalau akak ni bagi susu badan sepenuhnye lagi bambam la cik Myra ni tah ape plak orang nak ngate anak aku...Uolss tak tau ke baby yang lum gunakan tenaga sepenuhnye memang ler bambam..satgi die dah melasak, pandai jalan kurus ler sebab die kene gunakan banyak tenaga...Satgi die kurus orang nasehatkan plak aku suh bagi makan banyak2...tak reti jage anak sampai anak jadi kurus..ler pulakkk...Ingatkan dah senyap dah orang dok ngate anak aku obess..Sekarang siap personal IM dok nasehat akak...Ape korang dokter kah tau2 je anak aku tu obes ke tak? die 5bulan berat baru 7kilo bukan 17kilo!! Tah obess kat mane pon akak tak tau la...memang ler pipi die tembam tapi badan die takde la gumok mane...

Sejarahnye...ha kan dah kuar bab sejarah..maknye Myra ni pon kekecik dolu2 memang tembam..lagi tembam dari Myra nih..tengok sekarang ape jadi? Berat dah beranak sorang pon baru 48kg..So no wonder ler kalu Myra tu besar kekecik sebab ikut gen maknye..(yang pade realiti nye Myra ni takde la beso mane)
 
Yang mengate tu jelesss anak aku comell kan..kan...Satgi korang yang betul2 dapat anak obess baru padan muka...mulut tak reti senyap dari dok mengata siap nak nasehat bagai...Haku tak kesah orang nak gurau2 tapi kalau sampai dah cakap..."Nak nasehat nih...jage Myra tu...nanti obess pulak..susah...banyak penyakit..anak makcik aku pon macam Myra tetiba check obesiti..." Kalu uols la kan tak sentap ker?? tak taula perasaan korang macam mane tapi aku sebagai orang yang melahirkan Myra nie sedih orang cakap macam tu...anak aku nampak macam ade penyakit ke? Nampak macam budak sakit ke? Mencik!

Yang penting Paed kate anak aku sehat, haku peduli ape...bior ler die nak besar mane pon..ape ingat budak yang kurus2 tu kompem sehat kah?? And yang penting development die cantekk..die boleh meniarap umo 3bulan..5bulan dah menyelar nak blaja merangkak..Ade haku kesah kalau die beso?

Myra yang dikate obess oleh sekalian makhluk takde hati perasaan...cian Myra mummy nih...nanti mummy cili mulut dorang yer...

Note: 
* Yang mengata tu macam ler pandai benor jage anak, padahal anak pon lum kuar..
* Semoga Allah memberi ketabahan hati menghadapi makhluk2 sebegini... * Kalau citer kat ayahnye Myra lagi tensi, mesti die cakap 'Bior ler orang nak kate ape...'Hmm... 





Wednesday, February 16, 2011

Introducing Baby ~ First Solid Food (4-6 Months)

We know that this can be a very frightening and daunting stage for many parents. Hopefully this can give you mommies out there an idea of what foods are safe, healthy and nutritious for your baby as you both begin the journey into solid foods. Remember, many pediatricians are recommending that babies start solids at 6 months of age. Since Myra pon dah start her solid food as advised by her Paed Dr.Nazir, i have prepared and compiled many recipes for her food. I am keen to give her homemade food and try to avoid instant cereal e.g. Nestum and so on as homemade food is fresher, and of course i can monitor what's ingredients inside her food.



AGE/STAGE: Babies 4-6 Months

The AAP recommends that an infant not be started on solid foods until after 6 months of age. Many pediatricians still start babies on solids around 4 months of age. Everything must under Paed's advise yer..
CEREALS

Rice and Oatmeal cereals are the least of the allergenic grains and thus most babies are started out with those cereals. You don't HAVE to start with cereal - try avocado instead or banana.
Myra starts with plain porridge.

FRUITS

May be served raw after 8 months old – bananas and avocados do NOT need to be cooked ever
For 6 months old baby, bananas, apples, pears can be steamed or boiled first before serve to the baby.

VEGGIES

Always serve cooked until after 12 months old or when baby can chew well enough so that no choking hazard is present.


PROTEIN

Always serve cooked with no pink areas – NEVER give a small baby/child raw meat or fish
No protein should be given to baby below 6month old.

DAIRY

NEVER replace breast milk or formula until after 12 months of age – serious health risks are possible.
Never give a child under the age of 2yrs old low fat or skim milk products; whole milk is necessary.


How much will your 4 month - 6 month old baby eat at his first meal?

You will probably only manage to have baby eat 1/2 of the tablespoon sized portion the very first times you begin solids. Don't fret if your baby does not "finish" a meal; remember this is a new experience for your baby. As your baby becomes accustomed to eating solids, you will gradually increase the portion sizes. Also, keep in mind that breast milk and/or infant formula are providing for the total nutrition of your baby at this stage.


More Info:
Read more: http://www.wholesomebabyfood.com/solidfood4to6montholdbaby.htm#ixzz1E6Z4Bctz





Tuesday, February 15, 2011

Apam Polca Dot Dot

Halluuu...Dah lame tak update resipi di blog ku ini...Saye berkesempatan membuat Apam Dot Dot ni hari ini...Comel kans apam nih...Rasenye of course ler sedapp seindah ghopenye...Hoho..Series sedapp tengok ghope pon dah tau sedap uols! Lagipun senang je nak membuatnye..


Saye sengaje buat ini apam kerana arini tak keje, cuti Maulidur Rasul dan kerana request kawan2 opis untuk membawa sedikit ke opis esok hari..Apam ini menggunakan ovelette (boleh didapati di pasar raya dan katenye susah nak ovelette ni kat oversea). Bahan2 dan cara-caranya seperti berikut:-

Bahan-bahan
  • 3 biji telur
  • 275 gm tepung gandum
  • 220 gm gula halus - atau 1cawan
  • 150gm susu segar/susu tepung dibancuh dengan air
  • 3 sudu teh baking powder
  • 1 sudu kecil ovallete
  • Filling secukupnya - (masukkan ke dalam piping bag) yang ni sy gunakan strawberry dan choc
  • Pewarna ikut suka
  • Esen Vanilla
Cara-cara
  1. Masukkan telur, ovalette, gula ke dalam mangkuk mixer dan pukul kelajuan maxima selama 6 - 8 minit sehingga kembang dan putih. Masukkan pula tepung yang diayak bersama baking powder.
  2. Bahagikan adunan kepada beberapa bahagian & titiskan pewarna mengikut citarasa.
  3. Masukkan setiap warna ke dalam piping bag (atau beg plastik yang bersih).
  4. Picitkan sedikit adunan ke dalam mangkuk kertas yang telah disusun didalam acuan lompang.
  5. Picitkan filling secukupnya.
  6. Picitkan lagi adunan yang berlainan warna sehingga ¾ penuh.Kemudian dot dot kan dengan warna pilihan.
  7. Kukus didalam kukusan yang telah dipanaskan selama 10-15 minit


Sunday, February 13, 2011

Anakku Jatuh Katil

Semalam adalah aktiviti kemas mengemas dirumah..dah lame tak membersihkan rumah dengan jitunye...so semalam en somi tak keje, sy of coz ler tak keje jugak kan sabtu..kami pun mulakan dengan dapor..kemas balik kitchen cabinet kami..Then lepas maghrib kami sambung lagi, sy kat dapor dengan en somi.Sebelum tu Myra dah ditidokan ayahnye..Myra ni tak tido buai nak tidokan die juz tepuk2 jer bagi bantal bucuk die tu. Myra nie tido memang lasak sket tapi takat pusing2 je la..tak penah pulak die bergolek2..even tu pon kami amik langkah berjaga2, kepung die dengan bantal2..baby cot ade tapi dah lame tak guna boleh kira bape kali je guna sebab sy kesian die kecik lagi kene tido dalam tu sorang2.

Tengah kemas2 sy penat duduk jap kt dining table sambil tengok fesbuk. En somi tengah wat pe tah kt living hall tu. Tetiba sy dengar 'Gedebuk" bunyi benda jatuh. Diikuti dengan suara Myra nangis jerit2 uols. Seram ai dengar tak penah dengar die nangis camtu. Sy pon jerit kat en somi "B! Myra jatuh!" en somi pon lari menaiki tangga dengan melangkah 2,3 anak tangga sekali dengan lajunye. Trus amik dan dukung die yang dah jatuh kat lantai. Die menangis teresak2, dengan haku sekali la nangis takut ape2 jadi kan. En somi suruh watkan susu. Aku turun sambil wat susu tangan pon menggeletar. Siries takut sangat, pas bagi susu die diam. Muka die merah padam sebab nangis teruk, kami check kepala takde luka,takde benjol..alhamdulillah. Die pon berenti nangis dah. Kami xtau camne die boleh jatuh mesti die main golek2 punye pasal nie. Myra ni sejak dah boleh meniarap dan golek2 memang lasak. Gaknye mase en somi tinggalkan die, memang die dah tido. Lepas tu gaknye die terbangun dan main sorang2.

Then malam tadi kami tidokan die kat baby cot. Kalau siang2, kami tidokan die kt bilik bawah atas toto bentang kat lantai sebab most of the time pon kami memang kat tingkat bawah.Memang tak berani lagi lah nak biarkan die tido kat katil evenberkepung. Lepas ni memang baby cot la tempat Myra tido. Myra..Myra..kamu ni bikin jantung mummy macam nak gugur terkeluaq tau. Hmm..pasni tah ape lagi lah die nak buat gaknye.satgi dh pandai jalan,merangkak kami kene beli pagar plak kt tangga klu x ade yg die merangkak naik tingkat atas lepas tu...Aishhh takmo pikir!

Sudah kene jail dalam nih...





Thursday, February 10, 2011

Saya Nak Susu Sayer!!

Semalam kan aku balik naik komuter...konon2 rajin ler kan naik komuter....dah la panasss takde ekon, orang plak ramai tak hengat...nyesal sungguh naik komuter..pastu ade sorang kakak tu masuk dukung anak, kesian giler kat die takde sape nak bagi duduk.Haku rase nak hempuk jer ngan henbeg haku memasing yg duduk tu kan..akak tu berpeluh2 dukung anak die umo dalam 3tahun tambah plak dengan komuter yang sedia ade takde ekon.Kesian uols...berat tu budak umo 3tahun tu...orang plak pack. Yang lelain dapat duduk tu tak kira lah Islam ke Buddha ke Hindu ke takde perikemanusiaan kah?? pelik aku orang2 macam ni taww...Hokeh bebenornye haku nak citer benda lain...Tarik napas dulu...

Okeh sebelom citer nie terpakse lah admit dengan berjujuran airmate yang haku nie dah memberikan Myra sepenuhnye susu formula...yer susu tepung, or susu lembu or ape2 lah uols nak panggil. Sila jangan tanye lanjut kalau taknak tengok aku menanges ngan meraung...Ade ke ibu dalam dunia nie yang tak mau bagi anak susu nye sendiri?? Takde kannn...So jangan nak ceramah pasal susu ibu, it hurts me a lotttttt coz every single thing dah ku cuba melalui tips2 diberikan otai2 susuibu..ibu susuan je blom try. Huwaaaa....takmo citer kat sini hanye orang2 yang memahami je aku nak citer. Okeh kerana ketiadaan ke-supply-an, aku dan en somi pon meng-search susu formula ape yg harus diberikan pada anak dara kami itu...survey punye survey kat tenet..ramai yang suggest Enfalac A+ (product of MeadJohnsons) sebab kandungan DHA nye yang tinggi. Hargenye memang ler tertelan air liur sket la, dah ler anak dara sorang nie kuat nyusu. Sebulan 4,5 kotak sekotak 650gram RM62 kat Tesco/Giant. En.Somi berkata tak pelah since susu maknye takde dah, we try to provide our best for her gituuuu. Aku penah la kan suggest susu lain yang murah sket macam A***m, F***o, soklan die tanye bape DHA nye? Okeh....pape lah bapaknye Myra oii...

Tetiba kan di suatu hari yang bercuaca panas2 redup, aku online la Facebook terjumpa la akak ni jual susu online..pelbagai susu ade untuk orang dewasa pon ade..kira dealer susu la die nie. Aku tengok2 ade la Enfalac A+ die jual...murahhhh! rm50 tapi untuk dapat harga tu kene beli 1katon a.k.a 6kotak...ok lah since harge pon murah berbanding market, aku pon order...alhamdulillah, lepas 2minggu sampai....check expired date 2012, condition tiptop, memang original...Myra plak takde alahan, takde kembung, poopoo ok, berselera je minum Enfalac nie. Then, supply 1katon nak dekat habis, aku pon order la lagi...Time aku order ni wall FB die tengah hot, meletop, panas dengan status die sebab die tengah dalam proses perceraian dan  keruntuhan rumahtangga...tapi biznez die jalan macam biase la...cuma hari-hari status die emo2 la gituu. Mase aku order tu aku dah tanye boleh tak order ni kak, die kate boleh..then lepas 2hari aku wat payment...aku bgtau all reference n details pasal payment ok die tak reply...Takpe lah aku paham since die pon tengah ade masalah besar, aku tunggu, tunggu..tunggu...takde gak reply.. Then, ku mencelah la dalam komen2 ramai orang yang pujuk die supaya jangan close biz since kami memang memerlukan khidmat die..Aku bagi hint "Sabar kak...ingat anak2...bla...bla..bla...tapi jangan lupa order saye yer..hehehe" Camtulah bunyi nye komen aku....Eh takde jugak jawapan tentang mesej aku kt FB pasal order dan payment. Okeh...aku kan baik hati,memahami masalah orang lain kan...tetiba bapaknye nye myra tanye order aritu bile nak dapat?

Ha !! baru aku ingat pasal order susu tuh...aku pon check la inbox FB kot2 la ade masuk reply die aku yang tak perasan ke..nan ado...Dah masuk sebulan dah payment beratus hengget dah bayar, aku percaya die sebab sebelum2 ni ok jer...Okeh kalau korang kan, ape korang nak buat? Aku ni taknak la ganggu emosi die yang dalam masalah divorce tu, tapi tak boleh ke reply "OK" kt mesej FB yang aku hantar. Aku tak kisah dapat lambat susu tu boleh beli kat kedai biase dulu, tapi you are dealing with customer that already made payment RM330 since 31days ago (bagi nampak banyak sket no tulis 1bulan macam sekejap) that trust you. Come on lah..if ko nak close biz sekali pun, settle kan lah dulu orang2 yang dah bank-in duit nie dulu..Lepas tu nak tutup kedai ke, nak emosi2 kat FB ke..suka hati lah. Tak pon juz reply jer 'order lambat sket sampai..sory...'. Owhh aku bukanlah kejam sangat juz bagi kepastian status order aku tu camne. Kalau rm30 dah lame aku halalkan. Series! Ni banyak taww....Sekarang nie aku plak yang emosi gara2 die emosi...hmm...nak tanye kang die emo lagi...tak tanye takut jadi ape plak ngan order tuh..hmmm....NAK PITAMMM....Susuuuu...mane lah ko susuuuu...susu badan nan ado...susu yang diorder pon nan ado....merauuunggg.


NOTAKAKI: Meraung sensorang bawah selimut...all about susuuuuu. Berat mata memandang, berat lagi ku menanggungnye,mudah mulut berbicara, tak mudah untuk ku terima kekurangan ini..(dah macam lagu plak dahh...)

Thursday, February 3, 2011

Holiday...Sabah Dibawah Bayu -


Rasenye macam lame suda tah hapdate blog..sebabnye bz...bz pasal ape pon tak taw ler...hehe
Okies sy nak menghapdate percutian kami bertiga orang ni ke Sabah Negeri Dibawah Bayu last week 24-26 Jan 2011..3hari 2malam jek tu pon bos dh masam mencuka...huhu.Aik bos jangan lupa cuti sy banyak lagi taw...akan menyusul percutian2 lagi pasni...kihkihkihhhh

Flight kami kul 11pagi, so pagi2 kul 8 kami dh siap sebabnye kunun2 plan A nk naik bas kat kl sentral pegi LCCT..tapi tah hape kene la aritu kan tauler ari Senin jammed giloss bila dah kul 9 kami masih di Puchong, suami cakap kene trus ke Nilai mcm nie.Jadi ayah nye Myra pon zooooommmm bagai bwk kereta Ferrari menuju ke Nilai..sampai LCCT kul 10 pagi cepat2 checkin,dh kelam kelibut sebab kat screen dh terpampang tulisan 'Calling'..Fuhh alhamdulillah sempat checkin, ade ms lg kami breakfast di McD..
Dak Myra yg nyebok nak makan beger..mcm ler buleh makan kan...haipp!

Then, gate dh buka kami pon masuk plane,ok Myra berperilaku baik..1st time dak Myra ni naik flight takot gak la kan die meragam tak hengat ke dahla journey 2jam setengah ni.Bila kapal take off jer...erkk...erk...adehhhh sabo jer laaaa! Myra berakkkk..sy bisik kat ayahnye Myra. So bila dh bleh tanggal seat belt tu sy suh ayahnye Myra settlekan anak dara die ni sebab sy dok kat tepi tingkap susah nak keluar. Hehe...alasan jer sebenarnye..Ayahnye dengan slamber trus ke toilet bawak dak bertuah ni. Aik, apsal tak bawak pampers?? Hahah tetiba die patah balik lepas 5minit tapi tak nampak plk si Myra. Rupenye Myra dipegang cik peramugari yg cantik manis tp muka mcm tak konfident. Rupenye die cakap kt en somi 'encik..sy tak penah pegang baby..cmne ni?' 'Pegang jer, die ok..' kate ayah Myra. Hahah padan muka ko, ape daa jd stewardess tapi xreti handle baby, cmne klu de baby yg 1year naik flight sorg2 n berak. Ko jugak kne cebokkan die...Tu ler kisah si Myra yg Poopoo sampai kene salin suar ngan baju sebab ter-'over' eyakkk. Ni ler budak bertuah sangat tu..


 Alaaa...nape kerut2 muka cayang mummy nih..panas yerrrr

Sampai di Kota Kinabalu nak dekat kul 2 dah. En.Somi tanye taxi..pergg mahal gile dr airport ke hotel yg 10menit tu caj rm30! gile ke hape..So kami decide sewa jer keta since kami akan meround area Sabah nie. Sewa Viva baru, rm118 sehari kami amik 2hari. Company  car rental (KK Tour) tu kira 2hari sebab kami sewa dh petang sebenornye 3 hari kami sewa. So kami pon bergerak ke hotel, cehh macam terer kan terus je pusing2 cari hotel..coz kami dh ade map, senang ler..Sy booked Hotel Promenade mengadap laut tapi sampai hotel nk check in nama den tak de?? Perghh ni haku nak mengamuk ni kan..dah lame haku booked camne bleh name takde plak. Check CC statement mmg dorg tak caj lagi tapi offer je lah mane2 bilik. Macam la haku takde duit nak bayor. Mentang2 la ktorg pakai sempoi2 je kan. Ni dh tinggi suara dh kt budak front desk tu dgn Myra dh start merengek sebab dah penat. Tetiba ayahnye Myra pon tggi suara gak (en.somi sy nie biase nye 100x lg penyabar dr sy..jd klu die dh tggi sore tu maknenye memang die pon dh tak tahan!) Kami banned Promenade Hotel!! Then kami blah pegi KFC sbb xtau nk mkn katne, kat KFC kami search hotel2 yg masih de vacancy kt intenet (seb baik bwk lappy). So, oleh kerana dh ekspress sgt kami pon dok Cititel Ekspress. Hotel 3star jer tapi hotel baru, bilik tak la besar mcm Promenade yg sy booked tuh tapi tetap nice...Sy suka bilik air die Myra senang nk mandi.

Hari pertama oleh kerana sampai pon dh petang so decide jalan2 malam je lah..Pas maghrib, kami pon terjah Filipino Market a.ka Pasar Philippine. Dekat jer ngan hotel...Emm...takde lah best mane pon macam pasar malam tapi banyak jual makanan laut. Nak katekan semua jual makanan laut bakar. Kami makan udang bakar (besarrr 2ekor rm15),sotong bakar, ketam bakar. Semua sedap kecuali ketam bakar. Erkk..tak kene betol ngan tekak den nih.Pastu kami juz meronda2 bandar KK sajer. Hari pon dh malam, ngantukkks.

2nd Day, kami ke Kundasang sebab nak mendaki Gunung Kinabalu, nak gi Poring Hot Spring, ngan Sabah Tea Farm yang semuanye satu daerah di Kundasang. Kuar cari breakfast tapi kedai tu dh kuarkan lauk makan lunch. Kami pon truslah makan nasi sebab Kundasang tu jauh gak dr KK, 2jam perjalanan kang lapo plak.Then trus gerak ke Kundasang,naik bukit turun bukit Myra dh tido, dh bangun, tido lagi dak sampai2 lagi..huhu.Akhirnye sampai jua, wahhh sejukk sekali maklumlah kaki gunung kan...Kami pon mulakan pendakian dengan Myra didukung ayahnye menggunakan baby carrier, mendaki..mendaki..mendaki lagi...tetiba mcm semput suda...kami decide nk stop pd ketinggian 2039m dr paras laut..wahh tggi jugak kami mendaki...!!

Myra ape kamu buat tuh haa...macam budak dh beso je dia nih.

And then, kami turun gunung ehh..cepat pulak bila turun ni. Mase nak daki punyela berpeluh.walaupon cuaca amat sejuk tapi disebabkan mendaki nye pasal panas plak. Pastu destinasi ke Sabah Tea Farm..Sabah Tea Farm ni biase2 jer lagi best Tea Farm kat cameron la.hehe..Then, kami ke Poring Hot Spring tak mandi air panas pon, juz celup2 kaki jerrr...tetiba kami nampak signboard depan HotSpring nih '3 Rafflesia Flowers are Blooming Now'. Haa ape lagi kami bagai orang jakun pergila kat garden a.k.a kebun hutan tuh semata excited nak tengok bunga Raflesia...3 kuntum lagik...besttt memang teringin nak tengok Raflesia in real.

Raflesia !!

Malamnye makan kt Filipino Market lagi..orang kate mesti try bakso die. Plain bakso memang lain rasenye dengan Semenanjung punye. But i like more Semenanjung's one..heheh. 3rd Day, schedule kami packed sikit sebab kne check out hotel kul 12.00 pm flight pulang plak kul 7pm. So,pepagi tu kami ke Pasar Ikan Masin kat depan Pasar Filipino, beli ikan masin,udang kering ngan ikan bilis. Pergghhhh i liokee sangat2 since Myra tak lame lagi boleh makan so sy memerlukan ikan bilis berkualiti tinggi.hehehhe...Kat sini udang kering,ikan bilis semuanya fresh2 udang kering merah2 lagi, ikan bilis putih2 kale die..segar! Dan yg penting hargenye murah sangat2 compared to Semenanjung. Sesape nak pegi KK, jangan lupa Pasar Ikan Masin k! Kat sini banyak jual gamat kering rupenye gamat ni mahei bebenor regenye.Sekilo boleh cecah RM750 uollls! yer ratusan hengget sekilo. Tak caye? Meh nengok....
-
-
-
-
-
-
-
-
Haa....see....mahal kans....walaupon ghopenye buruk tak seindah mane tapi valuenye amat tinggi..

Pastu pegi Pasar kraftangan lak..kat sini banyak jual pearl asli...sy just cari ole-ole sket2 untuk kawan2 opis, beli brooch pearl utk mak ngan MIL, tak beli ape sgt pon sebab sy kurang berminat ngan pearl nih..Diamond liplap liplap sy minat lahhh...(gile high demand kannn...).Then kami trus packing2 barang masuk lam kete n checkout hotel..Destinasi seterusnye ke Green Connection...Ranau ke Likas ek..Lupa suda..Wahh sonok woo gi Green Connection nih. Banyak betul ikan pelik2, pastu ade aquarium sebesar dinding..sukanye Myra tengok ikan..ingatkan die tak tau pape..rupenye die jerit2 ketawa bila ikan,turtle lalu dekat die...Seronok melayan die. Then ke Nexus Karambunai Resort 6 Star Hotel, ade ke duit nak stay sini?? heh kami tak de lah stay sini mahal gile woo..juz jalan2 sebab recommended by many people. View die sangatlah santekkk. Bestnye kalo honeymoon or babymoon kat sini kans..heheh

Pastu kami cari makan...susahnye nak cari Seafood yg betul2 halal dan kedai yg ownernye Muslim. Memang banyak kedai seafood tulis halal tapi ownernye cina siap ade tempat sembah patung lagi kat kedai. Sangat was-was...Last2, kami makan kat Tanjung Aru (Hawker Tg. Aru). Macam Food Court tapi muda-mudi punye style..pegi malam2 mesti besttt. Air ade satu booth, western ade satu booth..banyakla lagi makanan ber-booth2..pastu bederet ala-carte style..jangan lupa try Jus Avocado yer sedappp...mcm2 seafood leh order memangla seafood nye tak banyak mcm Kg.Air tapi tempat ni sangat nice...saya suka!

Sekitar picca2 kami di sana...lagi banyak kat FB sy yer..
-
-
-
-
scroll lagi
-
-
-
-
-
-

At The Green Connection...
 -
-
-
-
-
-
  Mount Kinabalu Climbing...
-
-
-
-
-
-



Filipino Market, Sabah Tea Farm, Karambunai Resort & Pasar Kraftangan KK....


Overall, Sabah is a nice place to visit..Banyak lagi tempat nak pegi tapi percutian suda tamat...Lok Kawi Wildwilfe tak dapat pegi, Aqua Marine UMS pon tak dapat pegi...Island Hoping pon tak dapat nak dijalankan coz Myra kecik sangat lagi nak meredah lautan guna bot..Takpe next time ade rezeki insyaallah kami datang lagi...:)
 Daadaaaaa......:)