Thursday, February 24, 2011

Obess ke Anak Aku??

Haih...tensi...tensi...dengo topik entry orang dah taw haku emoss kann...adela kan...beberapa orang sejak dari si Myra ni lahir sampai la nie...dorang dok nasehatkan aku suh jage anak aku baik2 sebabnyeeee...dorang takut anak aku obess?? Ape gemok sangat ke anak akak nihh...Haa...ni akak nak emoss lagi nih..tiap bulan akak dok consult ngan Pakar Kanak-Kanak kat SALAM tuh takde plak die lecture haku Myra ni berat dah nak sampai border line...Akak pon reti membaca graf, setakat nie myra dalam kategori normal takde pon nak sipi2 ke border line obesiti...Sedihh akak tau macam akak tak reti jage anak sampai anak nak jadi obess...

 My KuciKuci Bambam....

Haku nie takde pon bagi makan jajan ke, makan ciscake ke, solid food pon baru je start dalam 2minggu..tu pon atas green light Dr.Nazir sebab Myra dah menunjukkan tanda2 die dah ready for solid food...kalu idak memang takde la nak start bagi makan lagi...tu pon bubur campur sayur-sayuran jer which akak memang jage pemakanan die setakat nie..No salt, No instant cereal or instant puree. Kalau akak ni bagi susu badan sepenuhnye lagi bambam la cik Myra ni tah ape plak orang nak ngate anak aku...Uolss tak tau ke baby yang lum gunakan tenaga sepenuhnye memang ler bambam..satgi die dah melasak, pandai jalan kurus ler sebab die kene gunakan banyak tenaga...Satgi die kurus orang nasehatkan plak aku suh bagi makan banyak2...tak reti jage anak sampai anak jadi kurus..ler pulakkk...Ingatkan dah senyap dah orang dok ngate anak aku obess..Sekarang siap personal IM dok nasehat akak...Ape korang dokter kah tau2 je anak aku tu obes ke tak? die 5bulan berat baru 7kilo bukan 17kilo!! Tah obess kat mane pon akak tak tau la...memang ler pipi die tembam tapi badan die takde la gumok mane...

Sejarahnye...ha kan dah kuar bab sejarah..maknye Myra ni pon kekecik dolu2 memang tembam..lagi tembam dari Myra nih..tengok sekarang ape jadi? Berat dah beranak sorang pon baru 48kg..So no wonder ler kalu Myra tu besar kekecik sebab ikut gen maknye..(yang pade realiti nye Myra ni takde la beso mane)
 
Yang mengate tu jelesss anak aku comell kan..kan...Satgi korang yang betul2 dapat anak obess baru padan muka...mulut tak reti senyap dari dok mengata siap nak nasehat bagai...Haku tak kesah orang nak gurau2 tapi kalau sampai dah cakap..."Nak nasehat nih...jage Myra tu...nanti obess pulak..susah...banyak penyakit..anak makcik aku pon macam Myra tetiba check obesiti..." Kalu uols la kan tak sentap ker?? tak taula perasaan korang macam mane tapi aku sebagai orang yang melahirkan Myra nie sedih orang cakap macam tu...anak aku nampak macam ade penyakit ke? Nampak macam budak sakit ke? Mencik!

Yang penting Paed kate anak aku sehat, haku peduli ape...bior ler die nak besar mane pon..ape ingat budak yang kurus2 tu kompem sehat kah?? And yang penting development die cantekk..die boleh meniarap umo 3bulan..5bulan dah menyelar nak blaja merangkak..Ade haku kesah kalau die beso?

Myra yang dikate obess oleh sekalian makhluk takde hati perasaan...cian Myra mummy nih...nanti mummy cili mulut dorang yer...

Note: 
* Yang mengata tu macam ler pandai benor jage anak, padahal anak pon lum kuar..
* Semoga Allah memberi ketabahan hati menghadapi makhluk2 sebegini... * Kalau citer kat ayahnye Myra lagi tensi, mesti die cakap 'Bior ler orang nak kate ape...'Hmm... 





10 comments:

flymummy said...

obess ker..? xde ciri2 obess ke.. die cuma gumoks...tp baby gumoks mmg lah cute je.. ameenah ni pon org dok ckp die gumoks.. aqil dulu minum susu tepung dr 3 bulan..tp start jln kurus.. dont worry laaa.. budak tgh selera nk mkn.. and jd daging..

shilafaizz said...

Tu ler kak epi...biase la kan budak2 semangat nih..sy klu nampak baby semangat nih geram je nak pegang xpenah terlintas pon die akn obess sbb ank2 buah sy kecik2 sume semangat bila start jalan sume lemak hilang jd kurus! Tapi bila org dok cakap ank sy nanti obess as mom hangen jugak la doc pon xckp obess.if bdn die besar tp aktif no hal, jgn bdn beso tapi pasif.

hhh said...

aduhai..selagi graf perkembangan die ok,xde masalah obes..insyaAllah..

buat yg mengata tu..elok baca graf balik yer..tak pun shila,klau bunyi gitu lagi,tunjuk graf myra,then soalkan balik..

agaknye xde anak lagi kut.tu yg die xtau,asal tengok bambam je obes..masalah jugak org gini kan..

cik sal said...

LORR...ADE GAK ORG GTU EK?KALO PNDPT AKU SENG JEK SHILA..AS LONG AS BUDAK TU CHAT LNTAK LER NAK GEMUK KE HAPE...yg penting comel...CAM AKU SKANG LA..HAHA..CHILL LA YE!!SABO BNYAK2..

shilafaizz said...

3H: die xtau pon ape graf tu hani..die lum ade anak..satgi die ade anak baru die kenal ape itu graf.tu ler namenye tau cakap without knowledge..

Cik sal: tu ler aku xrisau as long as myra aktif..bile berat die xnaik bnyk tu yg aku risau..hahah risau sakit ke ape dak myra nie..

cik sal said...

aku xde anak pun aku tau jek pasal info budak2 nie...aku lagi suke budk montel2, chubby...geram nak cubit...x trpikir pun obess ke amenda...hehe...

shilafaizz said...

betul tu cik sally...sy sokong! ntah ler pk wat sakit hati..as long as budak tu aktif,doc confirm die sehat even badan die nampak debab...takde masalah.ni memandai nak jadi dokter tak bertauliah gitu ler jadinye...

Nurul Jaliah said...

ayooo...sape plak ckp anak angkat aku nihh obess...ishhh nak kene cili mulut dierg nihh..sesuke jek nak ckp anak aku obess...sbb anak dierg tak comel le tuh..jeles le tuh..huh..jgn layan dierg mommy..sian nuha aunty jelly nih..

shilafaizz said...

cian die kan...kecik2 dah kene ngate..bukan salah die badan die nak beso pon...tiap kali tengok die tido,mesti terpikir...obess ke?tengok xdumuks pon..biarla ape org nak kate...yang penting doc kate die sehat..orang yg cakap tu mate die kero tuh..

Hana Faza-same person said...

salam shiela.. trima kasih sudi singgah blog.akak tgh berehat sementara skrg..heheh..

sabar ye dgn cakap2 orang.. tu tandanya shila pandai jaga Myra ..insyaAllah selagi doc tak warning apa2, abaikan saja kata2 org ek..

Thursday, February 24, 2011

Obess ke Anak Aku??

Haih...tensi...tensi...dengo topik entry orang dah taw haku emoss kann...adela kan...beberapa orang sejak dari si Myra ni lahir sampai la nie...dorang dok nasehatkan aku suh jage anak aku baik2 sebabnyeeee...dorang takut anak aku obess?? Ape gemok sangat ke anak akak nihh...Haa...ni akak nak emoss lagi nih..tiap bulan akak dok consult ngan Pakar Kanak-Kanak kat SALAM tuh takde plak die lecture haku Myra ni berat dah nak sampai border line...Akak pon reti membaca graf, setakat nie myra dalam kategori normal takde pon nak sipi2 ke border line obesiti...Sedihh akak tau macam akak tak reti jage anak sampai anak nak jadi obess...

 My KuciKuci Bambam....

Haku nie takde pon bagi makan jajan ke, makan ciscake ke, solid food pon baru je start dalam 2minggu..tu pon atas green light Dr.Nazir sebab Myra dah menunjukkan tanda2 die dah ready for solid food...kalu idak memang takde la nak start bagi makan lagi...tu pon bubur campur sayur-sayuran jer which akak memang jage pemakanan die setakat nie..No salt, No instant cereal or instant puree. Kalau akak ni bagi susu badan sepenuhnye lagi bambam la cik Myra ni tah ape plak orang nak ngate anak aku...Uolss tak tau ke baby yang lum gunakan tenaga sepenuhnye memang ler bambam..satgi die dah melasak, pandai jalan kurus ler sebab die kene gunakan banyak tenaga...Satgi die kurus orang nasehatkan plak aku suh bagi makan banyak2...tak reti jage anak sampai anak jadi kurus..ler pulakkk...Ingatkan dah senyap dah orang dok ngate anak aku obess..Sekarang siap personal IM dok nasehat akak...Ape korang dokter kah tau2 je anak aku tu obes ke tak? die 5bulan berat baru 7kilo bukan 17kilo!! Tah obess kat mane pon akak tak tau la...memang ler pipi die tembam tapi badan die takde la gumok mane...

Sejarahnye...ha kan dah kuar bab sejarah..maknye Myra ni pon kekecik dolu2 memang tembam..lagi tembam dari Myra nih..tengok sekarang ape jadi? Berat dah beranak sorang pon baru 48kg..So no wonder ler kalu Myra tu besar kekecik sebab ikut gen maknye..(yang pade realiti nye Myra ni takde la beso mane)
 
Yang mengate tu jelesss anak aku comell kan..kan...Satgi korang yang betul2 dapat anak obess baru padan muka...mulut tak reti senyap dari dok mengata siap nak nasehat bagai...Haku tak kesah orang nak gurau2 tapi kalau sampai dah cakap..."Nak nasehat nih...jage Myra tu...nanti obess pulak..susah...banyak penyakit..anak makcik aku pon macam Myra tetiba check obesiti..." Kalu uols la kan tak sentap ker?? tak taula perasaan korang macam mane tapi aku sebagai orang yang melahirkan Myra nie sedih orang cakap macam tu...anak aku nampak macam ade penyakit ke? Nampak macam budak sakit ke? Mencik!

Yang penting Paed kate anak aku sehat, haku peduli ape...bior ler die nak besar mane pon..ape ingat budak yang kurus2 tu kompem sehat kah?? And yang penting development die cantekk..die boleh meniarap umo 3bulan..5bulan dah menyelar nak blaja merangkak..Ade haku kesah kalau die beso?

Myra yang dikate obess oleh sekalian makhluk takde hati perasaan...cian Myra mummy nih...nanti mummy cili mulut dorang yer...

Note: 
* Yang mengata tu macam ler pandai benor jage anak, padahal anak pon lum kuar..
* Semoga Allah memberi ketabahan hati menghadapi makhluk2 sebegini... * Kalau citer kat ayahnye Myra lagi tensi, mesti die cakap 'Bior ler orang nak kate ape...'Hmm... 





10 comments:

flymummy said...

obess ker..? xde ciri2 obess ke.. die cuma gumoks...tp baby gumoks mmg lah cute je.. ameenah ni pon org dok ckp die gumoks.. aqil dulu minum susu tepung dr 3 bulan..tp start jln kurus.. dont worry laaa.. budak tgh selera nk mkn.. and jd daging..

shilafaizz said...

Tu ler kak epi...biase la kan budak2 semangat nih..sy klu nampak baby semangat nih geram je nak pegang xpenah terlintas pon die akn obess sbb ank2 buah sy kecik2 sume semangat bila start jalan sume lemak hilang jd kurus! Tapi bila org dok cakap ank sy nanti obess as mom hangen jugak la doc pon xckp obess.if bdn die besar tp aktif no hal, jgn bdn beso tapi pasif.

hhh said...

aduhai..selagi graf perkembangan die ok,xde masalah obes..insyaAllah..

buat yg mengata tu..elok baca graf balik yer..tak pun shila,klau bunyi gitu lagi,tunjuk graf myra,then soalkan balik..

agaknye xde anak lagi kut.tu yg die xtau,asal tengok bambam je obes..masalah jugak org gini kan..

cik sal said...

LORR...ADE GAK ORG GTU EK?KALO PNDPT AKU SENG JEK SHILA..AS LONG AS BUDAK TU CHAT LNTAK LER NAK GEMUK KE HAPE...yg penting comel...CAM AKU SKANG LA..HAHA..CHILL LA YE!!SABO BNYAK2..

shilafaizz said...

3H: die xtau pon ape graf tu hani..die lum ade anak..satgi die ade anak baru die kenal ape itu graf.tu ler namenye tau cakap without knowledge..

Cik sal: tu ler aku xrisau as long as myra aktif..bile berat die xnaik bnyk tu yg aku risau..hahah risau sakit ke ape dak myra nie..

cik sal said...

aku xde anak pun aku tau jek pasal info budak2 nie...aku lagi suke budk montel2, chubby...geram nak cubit...x trpikir pun obess ke amenda...hehe...

shilafaizz said...

betul tu cik sally...sy sokong! ntah ler pk wat sakit hati..as long as budak tu aktif,doc confirm die sehat even badan die nampak debab...takde masalah.ni memandai nak jadi dokter tak bertauliah gitu ler jadinye...

Nurul Jaliah said...

ayooo...sape plak ckp anak angkat aku nihh obess...ishhh nak kene cili mulut dierg nihh..sesuke jek nak ckp anak aku obess...sbb anak dierg tak comel le tuh..jeles le tuh..huh..jgn layan dierg mommy..sian nuha aunty jelly nih..

shilafaizz said...

cian die kan...kecik2 dah kene ngate..bukan salah die badan die nak beso pon...tiap kali tengok die tido,mesti terpikir...obess ke?tengok xdumuks pon..biarla ape org nak kate...yang penting doc kate die sehat..orang yg cakap tu mate die kero tuh..

Hana Faza-same person said...

salam shiela.. trima kasih sudi singgah blog.akak tgh berehat sementara skrg..heheh..

sabar ye dgn cakap2 orang.. tu tandanya shila pandai jaga Myra ..insyaAllah selagi doc tak warning apa2, abaikan saja kata2 org ek..