Thursday, February 10, 2011

Saya Nak Susu Sayer!!

Semalam kan aku balik naik komuter...konon2 rajin ler kan naik komuter....dah la panasss takde ekon, orang plak ramai tak hengat...nyesal sungguh naik komuter..pastu ade sorang kakak tu masuk dukung anak, kesian giler kat die takde sape nak bagi duduk.Haku rase nak hempuk jer ngan henbeg haku memasing yg duduk tu kan..akak tu berpeluh2 dukung anak die umo dalam 3tahun tambah plak dengan komuter yang sedia ade takde ekon.Kesian uols...berat tu budak umo 3tahun tu...orang plak pack. Yang lelain dapat duduk tu tak kira lah Islam ke Buddha ke Hindu ke takde perikemanusiaan kah?? pelik aku orang2 macam ni taww...Hokeh bebenornye haku nak citer benda lain...Tarik napas dulu...

Okeh sebelom citer nie terpakse lah admit dengan berjujuran airmate yang haku nie dah memberikan Myra sepenuhnye susu formula...yer susu tepung, or susu lembu or ape2 lah uols nak panggil. Sila jangan tanye lanjut kalau taknak tengok aku menanges ngan meraung...Ade ke ibu dalam dunia nie yang tak mau bagi anak susu nye sendiri?? Takde kannn...So jangan nak ceramah pasal susu ibu, it hurts me a lotttttt coz every single thing dah ku cuba melalui tips2 diberikan otai2 susuibu..ibu susuan je blom try. Huwaaaa....takmo citer kat sini hanye orang2 yang memahami je aku nak citer. Okeh kerana ketiadaan ke-supply-an, aku dan en somi pon meng-search susu formula ape yg harus diberikan pada anak dara kami itu...survey punye survey kat tenet..ramai yang suggest Enfalac A+ (product of MeadJohnsons) sebab kandungan DHA nye yang tinggi. Hargenye memang ler tertelan air liur sket la, dah ler anak dara sorang nie kuat nyusu. Sebulan 4,5 kotak sekotak 650gram RM62 kat Tesco/Giant. En.Somi berkata tak pelah since susu maknye takde dah, we try to provide our best for her gituuuu. Aku penah la kan suggest susu lain yang murah sket macam A***m, F***o, soklan die tanye bape DHA nye? Okeh....pape lah bapaknye Myra oii...

Tetiba kan di suatu hari yang bercuaca panas2 redup, aku online la Facebook terjumpa la akak ni jual susu online..pelbagai susu ade untuk orang dewasa pon ade..kira dealer susu la die nie. Aku tengok2 ade la Enfalac A+ die jual...murahhhh! rm50 tapi untuk dapat harga tu kene beli 1katon a.k.a 6kotak...ok lah since harge pon murah berbanding market, aku pon order...alhamdulillah, lepas 2minggu sampai....check expired date 2012, condition tiptop, memang original...Myra plak takde alahan, takde kembung, poopoo ok, berselera je minum Enfalac nie. Then, supply 1katon nak dekat habis, aku pon order la lagi...Time aku order ni wall FB die tengah hot, meletop, panas dengan status die sebab die tengah dalam proses perceraian dan  keruntuhan rumahtangga...tapi biznez die jalan macam biase la...cuma hari-hari status die emo2 la gituu. Mase aku order tu aku dah tanye boleh tak order ni kak, die kate boleh..then lepas 2hari aku wat payment...aku bgtau all reference n details pasal payment ok die tak reply...Takpe lah aku paham since die pon tengah ade masalah besar, aku tunggu, tunggu..tunggu...takde gak reply.. Then, ku mencelah la dalam komen2 ramai orang yang pujuk die supaya jangan close biz since kami memang memerlukan khidmat die..Aku bagi hint "Sabar kak...ingat anak2...bla...bla..bla...tapi jangan lupa order saye yer..hehehe" Camtulah bunyi nye komen aku....Eh takde jugak jawapan tentang mesej aku kt FB pasal order dan payment. Okeh...aku kan baik hati,memahami masalah orang lain kan...tetiba bapaknye nye myra tanye order aritu bile nak dapat?

Ha !! baru aku ingat pasal order susu tuh...aku pon check la inbox FB kot2 la ade masuk reply die aku yang tak perasan ke..nan ado...Dah masuk sebulan dah payment beratus hengget dah bayar, aku percaya die sebab sebelum2 ni ok jer...Okeh kalau korang kan, ape korang nak buat? Aku ni taknak la ganggu emosi die yang dalam masalah divorce tu, tapi tak boleh ke reply "OK" kt mesej FB yang aku hantar. Aku tak kisah dapat lambat susu tu boleh beli kat kedai biase dulu, tapi you are dealing with customer that already made payment RM330 since 31days ago (bagi nampak banyak sket no tulis 1bulan macam sekejap) that trust you. Come on lah..if ko nak close biz sekali pun, settle kan lah dulu orang2 yang dah bank-in duit nie dulu..Lepas tu nak tutup kedai ke, nak emosi2 kat FB ke..suka hati lah. Tak pon juz reply jer 'order lambat sket sampai..sory...'. Owhh aku bukanlah kejam sangat juz bagi kepastian status order aku tu camne. Kalau rm30 dah lame aku halalkan. Series! Ni banyak taww....Sekarang nie aku plak yang emosi gara2 die emosi...hmm...nak tanye kang die emo lagi...tak tanye takut jadi ape plak ngan order tuh..hmmm....NAK PITAMMM....Susuuuu...mane lah ko susuuuu...susu badan nan ado...susu yang diorder pon nan ado....merauuunggg.


NOTAKAKI: Meraung sensorang bawah selimut...all about susuuuuu. Berat mata memandang, berat lagi ku menanggungnye,mudah mulut berbicara, tak mudah untuk ku terima kekurangan ini..(dah macam lagu plak dahh...)

14 comments:

* Mawar Nafastari * said...

kesiannye shila.. sbr ek... nadaa pun minum susu enfagrow bila dh tak minum susu badan hari tu.. till now dia masih nyusu susu enfagrow.. bagus kot susu tu, stakat ni takde alahan ape2.. alhamdulillah...

shilafaizz said...

enfagrow untuk setahun kan..myra masih minum susu rumusan..bila dh lebih 6bulan nanti baru tukar enfapro A+ plak...hmm...klu tgk status fb arini psl akak tu ler...huhu takot lak die saman xpasal2...kuikui

Nurul Jaliah said...

haishhh..susah gak ehh...pastu ape status susunye nuha tuh..

shilafaizz said...

malam tadi nak mesej FB die lagi...tapi pikir takpelah tggu esok pg jer..dh PM tadi..still no reply..pasni kene sms lak kot...hmm

shilafaizz said...

jely, faiz dh tanye updates psl kakak tu.aku ckp la dh msg fb die..faiz ckp call je trus! alalala...ya allah tolong berikan ku kekuatan nak bercakap dengan akak tu.. sebab sekarang nie die dok menyaman org je kejenye...kang aku slh ckp kene saman!

Sima said...

shila... xpe la tarak rezeki si myra tu. next anak bole la cuba sampai berjaya insyaAllah. :)

sementara nak dpt susu dari akak emo tu cari le dulu susu tu kat 99 speed mart. agak murah gak la kat situ.

shilafaizz said...

tulah next anak semoga ade rezeki lg...moga susu banyak utk ank2 nanti..

shila mmg beli kt speed99...murah sket la dr pasaraya..xpon bli kedai sensei...lagi murah dpt rm55 kalu speed rm58 sekotak..tp CNY ni tokei kedai tu cuti lame la plak..dh bukak kedai stok plk xde..sabo je la..

hasnolleilla said...

MasyaAllah..hani baru bace post ni shila..

ade jugak yg macam ni yerk..
habis tu hari2 die post ke kat fb? pastu shila yer msg xdibalas pulak ye? klau gini,mmg kene col la kut shila,bukan pe,takut die xperasan..ye la kan duk emosi kecamuk gitu..sabar dulu k..

pasal susu ibu tu nak buat camne..sabar la k..as long as myra ok with fm xpela..dulu2 pun kita pun minum fm gak kan..pedulikan la,setiap org ade cerita masing2..tak bleh nak paksa2..mother knows her child better than others kan..buatla yg terbaik dan termampu..=)

Nurul Jaliah said...

loohh...gilo ape dia tuhh..ko saman la dia sbb amik duet brg takdek....huh..sgt tak dek manners ke ape...haiss...sian anak angkat aku tuhh...urghhhh..

shilafaizz said...

hani, shila ni slalu pk dulu org..shila pon pk die tgh fikiran berkecamuk kan so xnak la col dulu..msg kt fb xjalan, msg kt hp xjalan..xde reply..rase nak post je kt wall fb die tp shila masih lg kesian kt akak tuh..tgkla esk (isnin) shila try cal..nk call weekend of course die xangkat kot

jely..sian kan..aku ni klu beli brg online takde hold payment lame2..aku order dat time jgk aku byr thru maybank2u..sbb pd aku bile dh order, kita dh beli, bile dh beli kene byr..tp penjual plk org dh byr brg xbagi..alhamdulillah rezeki myra ade lg,cuma terkilan la klu burn mcm tu je rm330 tuh.hmm...pasni mmg faiz xbagi la lg beli brg2 keperluan online,biar mhl sket tp brg trus dpt.*pengajaran*

shilafaizz said...

hani, ops lupa..betul gak..klu hani nk tau shila dulu mmg minum fm..beberapa hari je minum susu mak sbb my mom xde puting langsung.mmg xde tau.sian mak kene suffer bengkak B ms semua anak lahir sbb susu bnyk tp ank xleh isap.dulu mane la ade pam2 ni kan..mak perah pki tangan.alhamdulillah biar pun mnm fm, ku berjaya ke universiti gak.tp utk ank sdr mmg klu blh nk bg susu ibu tp rezeki takat tu saje..mmg sedih sbb rs gagal sedih tiap kali tgk myra mnm fm.smg rezeki myra kt lain plk...

Sima said...

shila.. jgn rasa down sgt sbb tak le nak susukan myra dgn SI. tak pe len kali, siapkan ilmu SI awal2. so bole la prepare apa yg patut dan juga amik pengajaran dari pengalaman menyusu si myra. insyaAllah..tanam tekad dan azam yg kuat mesti boleh. :)

dah jgn sedey2. Ibu2 mesti nak buat yg terbaik utk anak. bukan tak nak kan. :)

kalo nik kan. awal2 lagi da call tanya camne dgn susu yg da diorder. kita da bayar. kita ada hak sbg pengguna. kalo dia nak saman2 kita saman balik. muahahaha..

Fatimah said...

Saya faham perasaan tu sebab saya pon xdpt bf setakat sebulan jew...sbb susu kering disebabkan baby saya xmo..saya dah cuba ..jugak2 sampai dlm pantang mak saya saye marah sbb buatkan anak saya lapar...stress hanya tuhan saja yg tau..ape2pon bersyukur saje...yg penting kita buat yg terbaik..utk insan2 comel ini....anak saya baru 4 bulan makanan ape yg terbaik bg..since i baca entry kat sini cereal instant x berape ok..

shilafaizz said...

fatimah,sy tah habis bace rupanya komen awk..baby awk baru 4bulan kan seeloknya jangan bagi makan dahulu..tggu lah 6bulan.tapi kalau paediatrician dh recommend,nothing to say..ade beberapa tanda yg anak kita dh ready for solid food..mcm ank sy pon 5bulan lebih dh start solid food atas grren light Paed.ape pun dapatkn nasihat dr yang pakar ye..pd sy 4bulan masih terlalu awal untuk diberi makan.susu sudah memadai dear..

Thursday, February 10, 2011

Saya Nak Susu Sayer!!

Semalam kan aku balik naik komuter...konon2 rajin ler kan naik komuter....dah la panasss takde ekon, orang plak ramai tak hengat...nyesal sungguh naik komuter..pastu ade sorang kakak tu masuk dukung anak, kesian giler kat die takde sape nak bagi duduk.Haku rase nak hempuk jer ngan henbeg haku memasing yg duduk tu kan..akak tu berpeluh2 dukung anak die umo dalam 3tahun tambah plak dengan komuter yang sedia ade takde ekon.Kesian uols...berat tu budak umo 3tahun tu...orang plak pack. Yang lelain dapat duduk tu tak kira lah Islam ke Buddha ke Hindu ke takde perikemanusiaan kah?? pelik aku orang2 macam ni taww...Hokeh bebenornye haku nak citer benda lain...Tarik napas dulu...

Okeh sebelom citer nie terpakse lah admit dengan berjujuran airmate yang haku nie dah memberikan Myra sepenuhnye susu formula...yer susu tepung, or susu lembu or ape2 lah uols nak panggil. Sila jangan tanye lanjut kalau taknak tengok aku menanges ngan meraung...Ade ke ibu dalam dunia nie yang tak mau bagi anak susu nye sendiri?? Takde kannn...So jangan nak ceramah pasal susu ibu, it hurts me a lotttttt coz every single thing dah ku cuba melalui tips2 diberikan otai2 susuibu..ibu susuan je blom try. Huwaaaa....takmo citer kat sini hanye orang2 yang memahami je aku nak citer. Okeh kerana ketiadaan ke-supply-an, aku dan en somi pon meng-search susu formula ape yg harus diberikan pada anak dara kami itu...survey punye survey kat tenet..ramai yang suggest Enfalac A+ (product of MeadJohnsons) sebab kandungan DHA nye yang tinggi. Hargenye memang ler tertelan air liur sket la, dah ler anak dara sorang nie kuat nyusu. Sebulan 4,5 kotak sekotak 650gram RM62 kat Tesco/Giant. En.Somi berkata tak pelah since susu maknye takde dah, we try to provide our best for her gituuuu. Aku penah la kan suggest susu lain yang murah sket macam A***m, F***o, soklan die tanye bape DHA nye? Okeh....pape lah bapaknye Myra oii...

Tetiba kan di suatu hari yang bercuaca panas2 redup, aku online la Facebook terjumpa la akak ni jual susu online..pelbagai susu ade untuk orang dewasa pon ade..kira dealer susu la die nie. Aku tengok2 ade la Enfalac A+ die jual...murahhhh! rm50 tapi untuk dapat harga tu kene beli 1katon a.k.a 6kotak...ok lah since harge pon murah berbanding market, aku pon order...alhamdulillah, lepas 2minggu sampai....check expired date 2012, condition tiptop, memang original...Myra plak takde alahan, takde kembung, poopoo ok, berselera je minum Enfalac nie. Then, supply 1katon nak dekat habis, aku pon order la lagi...Time aku order ni wall FB die tengah hot, meletop, panas dengan status die sebab die tengah dalam proses perceraian dan  keruntuhan rumahtangga...tapi biznez die jalan macam biase la...cuma hari-hari status die emo2 la gituu. Mase aku order tu aku dah tanye boleh tak order ni kak, die kate boleh..then lepas 2hari aku wat payment...aku bgtau all reference n details pasal payment ok die tak reply...Takpe lah aku paham since die pon tengah ade masalah besar, aku tunggu, tunggu..tunggu...takde gak reply.. Then, ku mencelah la dalam komen2 ramai orang yang pujuk die supaya jangan close biz since kami memang memerlukan khidmat die..Aku bagi hint "Sabar kak...ingat anak2...bla...bla..bla...tapi jangan lupa order saye yer..hehehe" Camtulah bunyi nye komen aku....Eh takde jugak jawapan tentang mesej aku kt FB pasal order dan payment. Okeh...aku kan baik hati,memahami masalah orang lain kan...tetiba bapaknye nye myra tanye order aritu bile nak dapat?

Ha !! baru aku ingat pasal order susu tuh...aku pon check la inbox FB kot2 la ade masuk reply die aku yang tak perasan ke..nan ado...Dah masuk sebulan dah payment beratus hengget dah bayar, aku percaya die sebab sebelum2 ni ok jer...Okeh kalau korang kan, ape korang nak buat? Aku ni taknak la ganggu emosi die yang dalam masalah divorce tu, tapi tak boleh ke reply "OK" kt mesej FB yang aku hantar. Aku tak kisah dapat lambat susu tu boleh beli kat kedai biase dulu, tapi you are dealing with customer that already made payment RM330 since 31days ago (bagi nampak banyak sket no tulis 1bulan macam sekejap) that trust you. Come on lah..if ko nak close biz sekali pun, settle kan lah dulu orang2 yang dah bank-in duit nie dulu..Lepas tu nak tutup kedai ke, nak emosi2 kat FB ke..suka hati lah. Tak pon juz reply jer 'order lambat sket sampai..sory...'. Owhh aku bukanlah kejam sangat juz bagi kepastian status order aku tu camne. Kalau rm30 dah lame aku halalkan. Series! Ni banyak taww....Sekarang nie aku plak yang emosi gara2 die emosi...hmm...nak tanye kang die emo lagi...tak tanye takut jadi ape plak ngan order tuh..hmmm....NAK PITAMMM....Susuuuu...mane lah ko susuuuu...susu badan nan ado...susu yang diorder pon nan ado....merauuunggg.


NOTAKAKI: Meraung sensorang bawah selimut...all about susuuuuu. Berat mata memandang, berat lagi ku menanggungnye,mudah mulut berbicara, tak mudah untuk ku terima kekurangan ini..(dah macam lagu plak dahh...)

14 comments:

* Mawar Nafastari * said...

kesiannye shila.. sbr ek... nadaa pun minum susu enfagrow bila dh tak minum susu badan hari tu.. till now dia masih nyusu susu enfagrow.. bagus kot susu tu, stakat ni takde alahan ape2.. alhamdulillah...

shilafaizz said...

enfagrow untuk setahun kan..myra masih minum susu rumusan..bila dh lebih 6bulan nanti baru tukar enfapro A+ plak...hmm...klu tgk status fb arini psl akak tu ler...huhu takot lak die saman xpasal2...kuikui

Nurul Jaliah said...

haishhh..susah gak ehh...pastu ape status susunye nuha tuh..

shilafaizz said...

malam tadi nak mesej FB die lagi...tapi pikir takpelah tggu esok pg jer..dh PM tadi..still no reply..pasni kene sms lak kot...hmm

shilafaizz said...

jely, faiz dh tanye updates psl kakak tu.aku ckp la dh msg fb die..faiz ckp call je trus! alalala...ya allah tolong berikan ku kekuatan nak bercakap dengan akak tu.. sebab sekarang nie die dok menyaman org je kejenye...kang aku slh ckp kene saman!

Sima said...

shila... xpe la tarak rezeki si myra tu. next anak bole la cuba sampai berjaya insyaAllah. :)

sementara nak dpt susu dari akak emo tu cari le dulu susu tu kat 99 speed mart. agak murah gak la kat situ.

shilafaizz said...

tulah next anak semoga ade rezeki lg...moga susu banyak utk ank2 nanti..

shila mmg beli kt speed99...murah sket la dr pasaraya..xpon bli kedai sensei...lagi murah dpt rm55 kalu speed rm58 sekotak..tp CNY ni tokei kedai tu cuti lame la plak..dh bukak kedai stok plk xde..sabo je la..

hasnolleilla said...

MasyaAllah..hani baru bace post ni shila..

ade jugak yg macam ni yerk..
habis tu hari2 die post ke kat fb? pastu shila yer msg xdibalas pulak ye? klau gini,mmg kene col la kut shila,bukan pe,takut die xperasan..ye la kan duk emosi kecamuk gitu..sabar dulu k..

pasal susu ibu tu nak buat camne..sabar la k..as long as myra ok with fm xpela..dulu2 pun kita pun minum fm gak kan..pedulikan la,setiap org ade cerita masing2..tak bleh nak paksa2..mother knows her child better than others kan..buatla yg terbaik dan termampu..=)

Nurul Jaliah said...

loohh...gilo ape dia tuhh..ko saman la dia sbb amik duet brg takdek....huh..sgt tak dek manners ke ape...haiss...sian anak angkat aku tuhh...urghhhh..

shilafaizz said...

hani, shila ni slalu pk dulu org..shila pon pk die tgh fikiran berkecamuk kan so xnak la col dulu..msg kt fb xjalan, msg kt hp xjalan..xde reply..rase nak post je kt wall fb die tp shila masih lg kesian kt akak tuh..tgkla esk (isnin) shila try cal..nk call weekend of course die xangkat kot

jely..sian kan..aku ni klu beli brg online takde hold payment lame2..aku order dat time jgk aku byr thru maybank2u..sbb pd aku bile dh order, kita dh beli, bile dh beli kene byr..tp penjual plk org dh byr brg xbagi..alhamdulillah rezeki myra ade lg,cuma terkilan la klu burn mcm tu je rm330 tuh.hmm...pasni mmg faiz xbagi la lg beli brg2 keperluan online,biar mhl sket tp brg trus dpt.*pengajaran*

shilafaizz said...

hani, ops lupa..betul gak..klu hani nk tau shila dulu mmg minum fm..beberapa hari je minum susu mak sbb my mom xde puting langsung.mmg xde tau.sian mak kene suffer bengkak B ms semua anak lahir sbb susu bnyk tp ank xleh isap.dulu mane la ade pam2 ni kan..mak perah pki tangan.alhamdulillah biar pun mnm fm, ku berjaya ke universiti gak.tp utk ank sdr mmg klu blh nk bg susu ibu tp rezeki takat tu saje..mmg sedih sbb rs gagal sedih tiap kali tgk myra mnm fm.smg rezeki myra kt lain plk...

Sima said...

shila.. jgn rasa down sgt sbb tak le nak susukan myra dgn SI. tak pe len kali, siapkan ilmu SI awal2. so bole la prepare apa yg patut dan juga amik pengajaran dari pengalaman menyusu si myra. insyaAllah..tanam tekad dan azam yg kuat mesti boleh. :)

dah jgn sedey2. Ibu2 mesti nak buat yg terbaik utk anak. bukan tak nak kan. :)

kalo nik kan. awal2 lagi da call tanya camne dgn susu yg da diorder. kita da bayar. kita ada hak sbg pengguna. kalo dia nak saman2 kita saman balik. muahahaha..

Fatimah said...

Saya faham perasaan tu sebab saya pon xdpt bf setakat sebulan jew...sbb susu kering disebabkan baby saya xmo..saya dah cuba ..jugak2 sampai dlm pantang mak saya saye marah sbb buatkan anak saya lapar...stress hanya tuhan saja yg tau..ape2pon bersyukur saje...yg penting kita buat yg terbaik..utk insan2 comel ini....anak saya baru 4 bulan makanan ape yg terbaik bg..since i baca entry kat sini cereal instant x berape ok..

shilafaizz said...

fatimah,sy tah habis bace rupanya komen awk..baby awk baru 4bulan kan seeloknya jangan bagi makan dahulu..tggu lah 6bulan.tapi kalau paediatrician dh recommend,nothing to say..ade beberapa tanda yg anak kita dh ready for solid food..mcm ank sy pon 5bulan lebih dh start solid food atas grren light Paed.ape pun dapatkn nasihat dr yang pakar ye..pd sy 4bulan masih terlalu awal untuk diberi makan.susu sudah memadai dear..