Skip to main content

Ikan Siakap Steam Lada Hitam

Okeh...entry kali ni nak hapdate buku resipi saye...bukan entry emoss..sambungan entry emoss adalah selepas ari sabtu ni after kami bawak Myra jumpa Paed untuk checkup 6bulan..time tuh akan saye dapatkan kepastian pasal obesiti pada baby dan toddlers....(i believe she's not that type!)

Okeh2...seperti topik entry kali nie kita main masak2 yer..semalam sy balik awal sebab ade course...biasela bila course ni kul 5pm dah habis..balik rumah mase banyak lagi tetiba rajin plak nak wat Steamed Seabass Blackpaper Style a.k.a Ikan Siakap Stim Ber-Lada Hitam...Healthy Food for Healthy Family...heheh..Ini resipinye:-

Bahan2:

Ikan Siakap 1 ekor (size sederhana untuk 2orang makan)
Bawang Putih - 3 ulas dicincang halus
Bawang Besar - 1 biji sederhana besar potong dadu
Halia - 2cm (hiris tipis dan potong panjang2)
Cili Padi - 3biji dihiris halus
Sos Tiram - 3 susu besar
Lada Hitam - 1 sudu teh ditumbuk halus
Limau Purut (yang ade kat rumah limau kasturi..jadi ler bule jugak)
Sos Seasoning (Kicap orang letak kat beger)
Garam  secukup rasa
Sayur-sayuran (Tomato, Brokoli, Carrot, Kobis Bunga, Kobis Panjang, etc.) ni sayur2 yang ade kat rumah time ni..

Cara-Cara:-
1. Perap Ikan dengan lada hitam, sos tiram dan garam dalam 15minit.
2. Panaskan steamer/pengukus selama 10 minit. Letakkan ikan yang diperap tadi dalam pinggan besar, letak 1cawan air (or ikut suka). Taburkan bawang putih, halia, bawang besar, cili padi, sayur2 kecuali brokoli. Titiskan sedikit sos seasoning.
3. Masukkan dalam pengukus, masak selama 20minit dengan api besar. 10 minit lepas kukus masukkan brokoli dan perahkan limau,sambung steaming balik. Dah masak angkat,hiaskan dengan daun bawang/sup.Siap!

Sebelom dikukus...ni kes malas campak je semua termasuklah brokoli skali..hehehehehehhe 

Kita lihat hasilnyaaaa.....
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-


Tadaaaaaaaaa.....!!

NotaKaki:
1. Sangat senang dan mudah dimasak..
2. Time of cooking = 20mins
3. Time of preparation = 20mins

Comments

ashra said…
sangat menyelerakan..he
my feveret ni..ikan siakap.
shilafaizz said…
hehe...welcome to alam maya ashra!!untuk lepas bersalin bagus nih..buh halia banyak2 skettt....;)

Popular posts from this blog

Spiral Spaghetti Goreng Ala Chef Shila

Di atas permintaan rakan-rakan di FB yang mem-view album resipi saye...dan merequest resipi dari saye terutamanya Epa Hassan...Dengan berbesar hati sekali saye sanggup dan rela membocorkan resipi turun temurun nenek moyang..huahuaaa...Kawan2, nak masakan sedap ni sebenonye kena ade satu skill, skill 'pandai agak-agak'...cmno tu? maksudnye, kalau orang tanye bape banyak lada nak letak? agak2 jer...ha gitu ler... hikhik
~Ha menarik tak spaghetti saye ni? (klu xmenarik sudah, ade ku kesah..)
Bahan2:
Spiral Spaghetti 250gram/setengah paket - 4 org makan (nak pasta lain pun boleh elbow ke,shell ke ikut sedap mate..saye suka guna brand San Remo atau Fusilli) *Seafood - Udang, sotong dsb...tapi saye suka guna udang saje (Udang saiz L atau M) *Minced chicken/beef *Lada kering - gunting dan direbus Bawang besar - sebiji Bawang putih - 4 ulas Sos Tiram *Sawi batang hijau *Carrot - dipotong panjang macam dalam gambar Telur - 2biji Garam dan bahan perasa (* = Ikut korang ler kalo suka letakla lebih...…

Mencari Hospital Bersalin

Weekend lepas sy dan en suami pergilah survey2 hospital bersalin di sekitar klang dan shah alam nih...kat shah alam SJMC, DEMC femes jugak tapi rates dah mcm KPJ lum lagi ade prob2 lain...maunye cecah 6k skali bersalin...sy kena berkira2 gak sbb company hanya cover tak sampai 1k pon maternity cost. Sy ade berkenan kat satu pusat bersalin ni dpt info pas survey kat intenet.ala2 pusrawi tapi kecik jelah sbb baru 2years beroperasi nmnya Pusat Bersalin Barakah. Doctor yg sambut baby sume pompuan (preferred coz dlm islam kne cari yg pompuan dulu dah xde barulah bleh doc llki yg sambut...maklumlah time bersalin tu sume aurat terbukak kan...). Tapi mslhnya kat sana hny menerima normal delivery, kalau ade prob kena hantar hospital lain tapi disambut oleh doc yg sama gak sbb pusat berslain tu xcukup facilities lagi. Hubby xprefer sebab yelah time bersalin tu mcm2 leh jadi, kot2 lah ade prob maunye aku kne transfer hosptal lain ms kepala baby dh nak terkeluar (nauzubillah kan...tapi bnyk kes yg…

Pengat Pisang

Semalam hari ahad, so oleh kerana tak bekerja sy pon teruja nk memasak...sy buatkan suami nasi lemak smbal udang + telur dadar, kacang,bilis goreng, tempe goreng n ulam timun bersama pencuci mulut pengat pisang..Sy nak share resipi membuat pengat pisang di sini...pengat pisang adalah manisan feveret sy...sy suka mkn time suam2 atau pun sejuk frm fridge..emm mungkin ramai dh terer buat pengat pisang tp cuba lihat2 maybe ada lain sikit dgn resipi kamu...check it out!



Bahan2:
Pisang nipah dipotong kecil2 - Sesisir
Kelapa Parut  - Sebiji
Gula Kabung/ Gula Melaka - 1/2 biji dicincang halus
Biji Sagu
Gula Pasir - 2 sudu
Secubit Garam
Daun Pandan

Cara Memasak:
1. Kelapa parut diambil santan nya, diasingkan yg pekat dan yg cair (perahan pertama dicampur air sedikit saje utk dptkan santan yg betul2 pekat kira2 satu cawan). Untuk santan cair agak2 ler banyak mane pisang tu ye..senang kate buat 2 kali perahan santan cair
2. Panaskan santan cair terlebih dahulu atas api , masuk pisang yg telah di…