Sunday, February 13, 2011

Anakku Jatuh Katil

Semalam adalah aktiviti kemas mengemas dirumah..dah lame tak membersihkan rumah dengan jitunye...so semalam en somi tak keje, sy of coz ler tak keje jugak kan sabtu..kami pun mulakan dengan dapor..kemas balik kitchen cabinet kami..Then lepas maghrib kami sambung lagi, sy kat dapor dengan en somi.Sebelum tu Myra dah ditidokan ayahnye..Myra ni tak tido buai nak tidokan die juz tepuk2 jer bagi bantal bucuk die tu. Myra nie tido memang lasak sket tapi takat pusing2 je la..tak penah pulak die bergolek2..even tu pon kami amik langkah berjaga2, kepung die dengan bantal2..baby cot ade tapi dah lame tak guna boleh kira bape kali je guna sebab sy kesian die kecik lagi kene tido dalam tu sorang2.

Tengah kemas2 sy penat duduk jap kt dining table sambil tengok fesbuk. En somi tengah wat pe tah kt living hall tu. Tetiba sy dengar 'Gedebuk" bunyi benda jatuh. Diikuti dengan suara Myra nangis jerit2 uols. Seram ai dengar tak penah dengar die nangis camtu. Sy pon jerit kat en somi "B! Myra jatuh!" en somi pon lari menaiki tangga dengan melangkah 2,3 anak tangga sekali dengan lajunye. Trus amik dan dukung die yang dah jatuh kat lantai. Die menangis teresak2, dengan haku sekali la nangis takut ape2 jadi kan. En somi suruh watkan susu. Aku turun sambil wat susu tangan pon menggeletar. Siries takut sangat, pas bagi susu die diam. Muka die merah padam sebab nangis teruk, kami check kepala takde luka,takde benjol..alhamdulillah. Die pon berenti nangis dah. Kami xtau camne die boleh jatuh mesti die main golek2 punye pasal nie. Myra ni sejak dah boleh meniarap dan golek2 memang lasak. Gaknye mase en somi tinggalkan die, memang die dah tido. Lepas tu gaknye die terbangun dan main sorang2.

Then malam tadi kami tidokan die kat baby cot. Kalau siang2, kami tidokan die kt bilik bawah atas toto bentang kat lantai sebab most of the time pon kami memang kat tingkat bawah.Memang tak berani lagi lah nak biarkan die tido kat katil evenberkepung. Lepas ni memang baby cot la tempat Myra tido. Myra..Myra..kamu ni bikin jantung mummy macam nak gugur terkeluaq tau. Hmm..pasni tah ape lagi lah die nak buat gaknye.satgi dh pandai jalan,merangkak kami kene beli pagar plak kt tangga klu x ade yg die merangkak naik tingkat atas lepas tu...Aishhh takmo pikir!

Sudah kene jail dalam nih...





7 comments:

MommyAqil said...

InsyaALLAH Myra akan baik-baik saja..Anak saya pon pnh jatuh katil gak waktu dia 4bulan camtu..Tp Alhamdulillah takde pape yg jadi..lepas je kejadian tu terus bukak katil n tido atas tilam je..huhuhu..takut...

shilafaizz said...

Kak epi, kami tak bukak la katil tapi die dah ditidokan kat baby cot..memang tak akan tido kat katil kami lagi lah nampaknye..hoho..takott..seb baik takde bengkak ke luka ke..klu x memang dh ke spital la.kat baby cot pon die jelajah keliling cot tu seb baik palang cot die tggi..haihh

Nurul Jaliah said...

huishhh....tak pegi klinik ke lepas jatuh tuh....hopefully nuha takdek pape...ishh..nuha2..jgn tdo ganas2 sgt..

shilafaizz said...

tak pegi..unless die tak berenti menangis, muntah2, ade bengkak, luka dan diam sahaja selepas terjatuh.ade beberapa tanda yg menunjukkan bayi mengalami masalah (selalunye di otak) apabila terjatuh..tanda2 seperti di atas selain diam, tak menangis harus segera rujuk ke doktor.

hasnolleilla said...

alahai...shila,hani paham sangat perasaan tu!!! myra ngan ainuddin same je...ainuddin jatuh buai!! gedebuk gak la..hani tersentak terus dari tidur,angkat die pastu nangis sekali..alahai..rapuh betul jiwe ibu ye..tp tula,alhamdulillah xde pape,sebab jatuh meniarap..xtaula camne boleh meniarap..maybe dada die la sakit kut..tapi bile tekan,die xnangis,kire ok la..xg klinik pun,mak cakap klau demam ade yg xkene la,so far ok je..alhamdulillah,klau xmau meraung maknye ni..haru2!

shilafaizz said...

ye la hani maunye tak nangis takutla jadi pape kan...menggeletar bdn jap.shila pon tekan2 kepala die tak nangis, pas2 benjol,bengkak pon xde, merah2 pon takde.memang kene beware la skrg ni dh start melasak budak nih.klu ddk kan kt rocker, die bleh meniarap tau dlm rocker chair tu.haishh...tau la maknye aktif benor ms ngandung kan die, takkan bleh terikut lak yer?shila join explorace tau ms ngandung 6bulan.kuikui..

mama hani said...

nasib baik ok...^^

Sunday, February 13, 2011

Anakku Jatuh Katil

Semalam adalah aktiviti kemas mengemas dirumah..dah lame tak membersihkan rumah dengan jitunye...so semalam en somi tak keje, sy of coz ler tak keje jugak kan sabtu..kami pun mulakan dengan dapor..kemas balik kitchen cabinet kami..Then lepas maghrib kami sambung lagi, sy kat dapor dengan en somi.Sebelum tu Myra dah ditidokan ayahnye..Myra ni tak tido buai nak tidokan die juz tepuk2 jer bagi bantal bucuk die tu. Myra nie tido memang lasak sket tapi takat pusing2 je la..tak penah pulak die bergolek2..even tu pon kami amik langkah berjaga2, kepung die dengan bantal2..baby cot ade tapi dah lame tak guna boleh kira bape kali je guna sebab sy kesian die kecik lagi kene tido dalam tu sorang2.

Tengah kemas2 sy penat duduk jap kt dining table sambil tengok fesbuk. En somi tengah wat pe tah kt living hall tu. Tetiba sy dengar 'Gedebuk" bunyi benda jatuh. Diikuti dengan suara Myra nangis jerit2 uols. Seram ai dengar tak penah dengar die nangis camtu. Sy pon jerit kat en somi "B! Myra jatuh!" en somi pon lari menaiki tangga dengan melangkah 2,3 anak tangga sekali dengan lajunye. Trus amik dan dukung die yang dah jatuh kat lantai. Die menangis teresak2, dengan haku sekali la nangis takut ape2 jadi kan. En somi suruh watkan susu. Aku turun sambil wat susu tangan pon menggeletar. Siries takut sangat, pas bagi susu die diam. Muka die merah padam sebab nangis teruk, kami check kepala takde luka,takde benjol..alhamdulillah. Die pon berenti nangis dah. Kami xtau camne die boleh jatuh mesti die main golek2 punye pasal nie. Myra ni sejak dah boleh meniarap dan golek2 memang lasak. Gaknye mase en somi tinggalkan die, memang die dah tido. Lepas tu gaknye die terbangun dan main sorang2.

Then malam tadi kami tidokan die kat baby cot. Kalau siang2, kami tidokan die kt bilik bawah atas toto bentang kat lantai sebab most of the time pon kami memang kat tingkat bawah.Memang tak berani lagi lah nak biarkan die tido kat katil evenberkepung. Lepas ni memang baby cot la tempat Myra tido. Myra..Myra..kamu ni bikin jantung mummy macam nak gugur terkeluaq tau. Hmm..pasni tah ape lagi lah die nak buat gaknye.satgi dh pandai jalan,merangkak kami kene beli pagar plak kt tangga klu x ade yg die merangkak naik tingkat atas lepas tu...Aishhh takmo pikir!

Sudah kene jail dalam nih...





7 comments:

MommyAqil said...

InsyaALLAH Myra akan baik-baik saja..Anak saya pon pnh jatuh katil gak waktu dia 4bulan camtu..Tp Alhamdulillah takde pape yg jadi..lepas je kejadian tu terus bukak katil n tido atas tilam je..huhuhu..takut...

shilafaizz said...

Kak epi, kami tak bukak la katil tapi die dah ditidokan kat baby cot..memang tak akan tido kat katil kami lagi lah nampaknye..hoho..takott..seb baik takde bengkak ke luka ke..klu x memang dh ke spital la.kat baby cot pon die jelajah keliling cot tu seb baik palang cot die tggi..haihh

Nurul Jaliah said...

huishhh....tak pegi klinik ke lepas jatuh tuh....hopefully nuha takdek pape...ishh..nuha2..jgn tdo ganas2 sgt..

shilafaizz said...

tak pegi..unless die tak berenti menangis, muntah2, ade bengkak, luka dan diam sahaja selepas terjatuh.ade beberapa tanda yg menunjukkan bayi mengalami masalah (selalunye di otak) apabila terjatuh..tanda2 seperti di atas selain diam, tak menangis harus segera rujuk ke doktor.

hasnolleilla said...

alahai...shila,hani paham sangat perasaan tu!!! myra ngan ainuddin same je...ainuddin jatuh buai!! gedebuk gak la..hani tersentak terus dari tidur,angkat die pastu nangis sekali..alahai..rapuh betul jiwe ibu ye..tp tula,alhamdulillah xde pape,sebab jatuh meniarap..xtaula camne boleh meniarap..maybe dada die la sakit kut..tapi bile tekan,die xnangis,kire ok la..xg klinik pun,mak cakap klau demam ade yg xkene la,so far ok je..alhamdulillah,klau xmau meraung maknye ni..haru2!

shilafaizz said...

ye la hani maunye tak nangis takutla jadi pape kan...menggeletar bdn jap.shila pon tekan2 kepala die tak nangis, pas2 benjol,bengkak pon xde, merah2 pon takde.memang kene beware la skrg ni dh start melasak budak nih.klu ddk kan kt rocker, die bleh meniarap tau dlm rocker chair tu.haishh...tau la maknye aktif benor ms ngandung kan die, takkan bleh terikut lak yer?shila join explorace tau ms ngandung 6bulan.kuikui..

mama hani said...

nasib baik ok...^^