Skip to main content

Posts

Showing posts from May, 2011

Someone Is Making Me Really Angry !!

Pertama kali nak beristighfar dulu supaya syaiton nirrajim lari lintang pukang....
Okeh entry tajuk entry sudah panas kan, pagi2 lagi my boss (kita panggil die Mr M) sudah bikin ku nak menanges dan rase nak menjerit biar satu opis dengar! He is making me really angry this morning. This is regarding job responsibility, and currently i am helping my other 2 colleagues which from different unit. They are from Sales Support and me from Product Department. I am just a relief person, just helping providing the Selling Price (SP) for the facility amount for corporate customers when they wish making any disbursement. Saye menolong dengan seikhlas hati, but Mr M ambil kesempatan sangat2!! Semalam ade satu issue which the Credit Admin Centre (CAC) unable to match the SP given by one of my colleague. So im giving the the CAC person the new selling price. However, this morning she emailed Mr M there's an issue and seeking him to liaise with IT System team to settle on the unmatchable SP. Then,…

Safi Rania Gold - Part 1

Muawahahah entry macam nak buat testimoni model Safi Rania Gold je kans...hehehe Sebenarnye saye baru jer beli this product lunch hour tadi...Sebelum ni saye pengguna setia olay, dari form 3 (15tahun) sampaila bulan 8 tahun lepas..Lameeee giler kan. Tapi lelame makai Olay macam dah imune dengan kulit, macam tak bape berkesan dah pulak. Tetiba kan saye blogwalking jumpa satu blog nie..gugle jer kisah lynna gitu ker hape nama blog die..Blog owner die sangatttt cantik kulit die, halus mulus. And bace entry2 die rupenye die memakai family cosmetic, iaitu kosmetik yg digunakan oleh ahli2 keluarga saje Chahaya nama produk tu.Tapi series cantik tau kulit die. Ai pon gatai2 menerai la...beli starter pack. Kulit memang halus, cerah, licin..ceh perasan sampai semua org tanye pakai produk ape. Memang elok la untuk masa tak sampai setahun..Kulitku memang takde problem sebenarnye pimple jarang2 ada, tapi lepas guna produk ni blackhead, blackspot manyakkkk! Tak penah jadi cmni mase guna olay...Teru…

Bread Puding + Raisins With Vanilla Sauce

Teringin nak makan bread puding so malam semalam pon buat la...kejap je pon nak membuatnye..Ingat nak bawak gi opis sket buat breakfast. Resipi bread puding ni dari Kak Ash. Sebenarnye dah banyak try buat bread puding tapi rasenye resipi kak ash ni menepati selera saye...heheh sebab macam yang kat hotel punye..ekekeke.


Selepas di bakar....

Tadaaa Yummylicious!  Bahan2: 8keping roti putih 4 biji telur 50gram gula 300ml fresh milk 1 sudu kecil esen vanilla
*Carik-carikkan roti dan tekan2 dalam loyang. Tabur kismis atau hirisan almond, letak nestum pon ok. *Pukul telur + gula sampai kembang, agak2 kembang jer stop. *Masukkan esen dan fresh milk, kacau. *Tuang atas roti dan tekan2 supaya bahan2 di atas dapat meresap dalam roti. Biarkan kira2 10 menit dan bakar dalam oven 180celcius selama 45 minit. *Sejukkan dan potong
Vanilla Sauce
*300ml fresh milk *50gram gula *2 sudu besar kastard dibancuh dengan 1/2 cup air *1 sudu kecil esen vanilla
**Masakkan atas api susu dan gula sampai menggelegak. **Masukkan ese…

Bukan Nak Berpolitik Tapi...

Actually entry ni adalah kesinambungan dari entry my fren, Puan Wahida. Sebelum tu if rase2 entry saye ni buat anda sentap, terpulang lah. But this is my blog i am free to write whatever i want.
We all are very annoyed dengan some of our frens, they are government servants but SUKA SANGAT KUTUK2 GOVERNMENT! Tak reti bersyukur langsung! Nampak yang buruk jer...Kalau government bagi macam2 insentif takde plak nak kecoh2 kat FB kan? Kalau minyak naik, gula naik, kene bayar cukai bising 1 dunia cakap goverment itu ini. Semua government buat tak betol macam lah korang pandai sangat kan...Sy bukan nak sokong government ke hape but sy nak cakap 1 hal jer. Sama pendapat dengan wahida, yang sokong sangat2 Pakatan tuh anda fikir panjang tak?? portion PKR bukan banyak mane ponnn...Kalau Pakatan take over our country DAP la yang terkinja2, korang suka sangat ker kalau Lim Guan Eng 'kafaliffayarho' tu jadi PM kesayangan?? Suka?? >> Lu pikir lah sendiri.
Bersyukur lah sikit graduated d…

"Ma Ismuka" - Siapa Nama Kamu?

Assalamualaikum wbt...
Aicecehhh "ma ismuka" bagai...korang tau ke maksudnye tuh...Okeh kita belajar Al-Lughatul 'Arabiah sket yer adik2...Hehe maksudnye "Siapa Nama Kamu" untuk general lah kalau tak tau lelaki atau perempuan..Kalau perempuan "Ma Ismuki?"...
Ntah ape la Puan Shila merepek ni kan...Okeh sedia maklum la kan ai ni aktif ber-Ratuhati...lately ni kan, ai dah jadi consultant tak bergaji...ekekekeke...Actually dalam Ratuhati ade ruangan Nama2 Anak...So ku tolong la translate beberapa nama yang kata asalnya dalam Bahasa Arab..sebabnyeeee ade banyak sangat makna2 nama dalam buku-buku dipasaran dan internet yang tidak tepat sama sekali dengan maksud bahasa arabnye itu sendiri. Bahasa Arab saye ni taklah seberapa, jadi untuk mendapat kesahihan atas rujukan saya itu saye dibantu oleh senior saye mase di UIA iaitu Kak Zu..Kak zu memegang Ijazah Bahasa Arab atau kami panggil BAR di UIA. BAR= Bachelor of Arabic.
Menurut Kak Zu nama-nama dalam buku di p…

Cucur Udang Geragau

Takde idea nak hapdet belog saye hapdet My Resipi je lah yer....
Saye kan suka buat minum2 petang gitu...Kat my side or especially belah Johor la kalau petang2 nie selalu ade tea-time..ala2 omputih gitu tea-time nye..buat cucur ke, goreng ape2 lah, atau beli jer kuih2, buat teh O. Pehtu borak2 ngan family di beranda rumah. Then bila kawen ngan orang Melaka, ku alami shock sebab dorang takde minum2 petang ni yer..Lapaq den tau. Kalau balik Melaka memang ku dok bising ngan En Faizz ajak gi pekan cari kuih untuk minum petang kaedahnye...Sebab dah biase dari kecik gitu. My mom dulu selalu buat Pisang Goreng, kuih donat, atau jemput2 ikan bilis sekurang2 nya.
Nak share resipi Cucur Udang Geragau nie.

 Cucur Udang Geragau: *Segenggam udang geragau dibasuh keringkan airnye dan blend kering. *Tepung gandum + 2sudu bikarbonat / tepung naik sendiri agak2 jer.. *Bawang besar dihiris *Mase ni ade daun sup lebih, hiris halus2 gak...cucur jadi wangi *Garam secukup rasa *Boleh tambah cili padi kalau nak pe…

Weekend 3 of Us Only

Blog sudah sehat kembali...yeayyyy!!
Hari minggu tak kemane pon..sudahla panas kedegeng kan...cuma pergi ke Tesco beli groceries..Then hari ahad tuh teringin pulak nak ke Pasar Tani Shah Alam dan ke Home Deco Id di Stadium Shah Alam. Saje jer tengok2 ape menarik, rumah kami dah siap renovate jadi tiada ape nak disurvey lagi...Saye nak cari Wall Panel sebenarnye tapi takde yang menarik pulak..So cuci2 mata saja...


-Di Tesco- Anak dara saye rambutnye dah bole disepit...lalalalalaa...~

Di Pasar Ahad Shah Alam. En Somi berbaju kuning menolak dak Myra...Baru 8 pagi sudah panassss deh.

Petang2 kami bawak dak Myra main kat playground..Die suka naik boyan...gelak2 naik boyan..Rumah dahla depan playgound sket hari lagi pantang bukak pagar mesti meluru ke taman permainan depan rumah...Syukur sangat2 dapat rumah depan payground macam ni sebab banyak space kereta nak parking sebenarnye..Kalau sedara-mara datang takdelah kene parking depan rumah orang kan...(which my hubby really hate it bila susah n…

Saye Banyak Hutang!

Saye memang banyak hutang sekarang nih...Bukan hutang DUIT. Tapi hutang keje...Colleague saye satu team 2 orang cuti..cuti panjang 3 bulan, maternity leave...Kami bertiga jer executive yang lain2 bos...Saye rase tension sebab kerana nak cover keje dorang keje2 saye banyak sangat pending...banyak sangat! Dahla lain unit tak pasal2 saye kene belajar banyak benda baru semata-mata nak cover dorang tengah bercuti. Saye rase nak tarik nafas pon susah..jalan terkejar2...hukhuk. Saye tak berkira nak tolong kawan tapi saye ade 2tangan saje...Semua kene buat, keje orang dan keje sendiri last2 keje sendiri terbengkalai. Takde sape saye nak mengadu sebab tu saye tulis kat blog...

Tiap kali balik keje, saye sangat letih...perjalanan dari rumah ke opis, opis ke rumah yang jauh..Saye sayang keje saye tapi for this time being i am really busy and exhausted. Tak sabar nak tunggu yang sorang tu naik keje tapi die habis maternity leave pon akhir bulan depan. Saye nak cutiiiii! Ni yang tetiba nak pregnant…

Nukilan Sempena Hari Ibu...

Sempena Hari Ibu semalam saye membuat entry ini..Saye takde kata2 puitis atau quote yang indah2..sudah di google tapi semua tak berkenan..Akhirnye saye membuat entry khas ini...
Dulu mase kecik saye seorang yang mendengar kate, betul tau tak tipu, saye selalu ikut mak gi kedai naik moto biru Yamaha abah, pakcik kat kedai selalu kacau saye dorang panggil saye Bongsu Bontrot orang Jawa panggil sebab kemane mak pegi saye ikut..Tapi bila saye meningkat remaja, terutama mase Form 3 saye suka membantah, nak memberontak jer kejenye..Semua tak kene..Melawan kata...Orang kate budak2 tengah naik kan...Bila dah masuk U saye jadi baik semula..ekekeke mungkin sebab berjauhan dari mak...Mak saye tak garang, cuma suka membebel mase saye kecik2..Yang saye perasan bila saye makin besar mak dah tak kuat membebel...Mungkin seiring dengan pertambahan usia anak kan...Dah makin dengar kate..Ops lupa nak beritahu saye dan my mom mempunyai tarikh lahir yang sama..kami berdua lahir pada 6 Ogos...Kuasa Allah k…

Updates on Mom & Baby Expo 2011

Yuhuuuu....Daku dah kembali dari Mid Valley...Segera hapdet ke belog tau untuk readers2 tersayanggggg...heheheh
Sampai MV dalam kul 12lebih gitu orang tak ramai sangat lagi...banyak jugak booth, overall not bad juga Mom & Baby Expo kali nie...Ni hasil tangkapan hambe hari ini...

Tommee Tippee feeding bottle, Tommee Tippee variflow teats, beberapa 6 helai baju Myra (again..and again!), feeding set, Scott's Emulsion and Multivitamin, Pacifier MAM Orthodentic Perfect (dah jumpa yang lagi best dari brand NUK).
I gives 2 thumbs up kat TT feeding bottle and teats sebab murahhhhh sangatttt! I loike 1000x! rase nak borong 2,3 kotak tapi pokai lak nanti kan.... Semua yang nak dicari dapat kecuali 1st Step Baby Walker brand Vrtech tu takde...yang ade Fisher Price punye kene tanye En Faizz dulu lah...ok ke tak..petang nanti balik keje pergi lagiii...heheh
Kita layan gambar2 tak berkualiti yang sempat di snap ini...

Puan Wina Pasti suke booth nie...Cute sangat rompers dan jumpers di sini...Su…

Mom & Baby Expo 2011 (6-8th May 2011)

credit to Google.
Event hari ini saye akan ke Midvalley Exhibition Centre lunch time nanti sempena Moms & Baby Expo...walaupon Myra tak bape nak baby dah tapi nak pegi gak nak cari 1st Step Baby Walker like this...
Myra kan kaedahnya dah belajar memapah dan berdiri...So nak cari benda nie supaya leh bantu die berdiri daripada die memapah kat tepi2 katil dan kerusi tu...kang kene tepi katil benjol lak kepala...

Dan nak cari feeding bottle Tommee Tippee die...nak kene ganti yang besar dan panjang nampaknye...sekarang tiap nursing 5oz sikit hari lagi tak cukup dah..biasenye kat baby fair dapat la RM 40++ twin pack compared kalau tak sale RM 68 camtu twin pack...

After lunch time nanti sy akan jadi reporter k...So sesape yang nak pegi tunggu my updates sekali ngan gambar2 ape yang dijual di sane, best ke tak...So korang bleh la decide nak beli ape esok atau Ahad nanti k...Dadaa!



Bile Mak Dah Marah...

Okeh...tetiba rase diri nie tah pape..ade ke gi marah budak umo 8bulan..tak ke psiko...?? Alaa korang pon mesti pernah naik hangen ngan anak gak kan...meh sini ahkak nak citer nape ahkak psiko...Semalam kan kat opis tetiba jer rase tak sedap badan..pehtu selsema , YANG TERUK! terbersin-bersin...hingus meleleh mcm paip bocor lak..Adoiiii rimas betul lah. Haku nie memang susah nak gi klinik, kalu boleh biar baik sendiri jer tapi semalam memang tak leh tahan..gi lah klinik Medi Pesona kat Tingkat 2, Dataran Maybank tuh..orang ramai lak padahal mase tuh kul 5 dah. Lepas jumpa doc amik ubat sume dah kul 6, okeh semalam ahkak start maraton puasa dah..ingatkan nak balik on-time kul 545 skali lewat dah..Sekarang nak jimat punye pasal balik keje naik komuter kaedahnye...terlepas 1tren sebab tak larat nak berebut..nak beratur depan sekali..dalam KTM rase macam dah nak pengsan, rase nak baring kat katil..sampai Stesen Klang, En Faizz tak sampai lagi seb baik ade beli air cekelat kotak..Buka pose …

Persiapan Hari Raya 2011

Niat di hati raye tahun ini mahu beraya sakan...sebabnye dah ade anak, dah setahun dah die nanti, sebabnye lagi tahun lepas kan tak dapat beraya..balas dendam, orang beraya den pakai kain batik je sebab dalam pantang gitu..seb baik ade prepare baju kurung sepasang so time raye tuh dapatla pakai baju kurung..pehtu cepat2 tukar tshirt sebab payah nak menyusukan anak..
Ahad lepas kami ke Jakel Shah Alam..cadangnye mahu membeli kain baju raye beberapa pasang..kain saye dan Myra only..apaknye recycle jer baju tahun lepas k...Ade la sepasang yang same kaler ngan ayah Myra..Selebihnye baju mak Myra ler..hukhuk. Habes gak la beratus-ratus tanpa disedari...amik punye amik macam kene pukau pon ado..Takpelah yang penting puas hati kan...bukan selalu pon...hikhik. Paling penting tahun ni langsir bertukar baru..yeehaa! dah beli kain nye dah tinggal nak upah kakak den jahit jer..Nak jahit simple jer okeh kate umah modern konsep..hahah. Yang bestnye mase nak buat payment line ape masalah tah. Orang …