Tuesday, May 3, 2011

Persiapan Hari Raya 2011

Niat di hati raye tahun ini mahu beraya sakan...sebabnye dah ade anak, dah setahun dah die nanti, sebabnye lagi tahun lepas kan tak dapat beraya..balas dendam, orang beraya den pakai kain batik je sebab dalam pantang gitu..seb baik ade prepare baju kurung sepasang so time raye tuh dapatla pakai baju kurung..pehtu cepat2 tukar tshirt sebab payah nak menyusukan anak..

Ahad lepas kami ke Jakel Shah Alam..cadangnye mahu membeli kain baju raye beberapa pasang..kain saye dan Myra only..apaknye recycle jer baju tahun lepas k...Ade la sepasang yang same kaler ngan ayah Myra..Selebihnye baju mak Myra ler..hukhuk. Habes gak la beratus-ratus tanpa disedari...amik punye amik macam kene pukau pon ado..Takpelah yang penting puas hati kan...bukan selalu pon...hikhik. Paling penting tahun ni langsir bertukar baru..yeehaa! dah beli kain nye dah tinggal nak upah kakak den jahit jer..Nak jahit simple jer okeh kate umah modern konsep..hahah. Yang bestnye mase nak buat payment line ape masalah tah. Orang dah berbaris2 panjang dah...Tetiba anak Tuan Jakel diri sebelah sy dan suruh ikut ke Tingkat 4. Sesape yang selalu ke Jakel mesti tau tingkat 4 ni tempat kain2 untuk baju pengantin...Wah, i dapat special service tau die tolong buatkan payment kat situ. Ke sebab sy beli amount banyak baru dapat servis gini? Hampehh ler kalu gitu...Ke die tau den yang buatkan approval paper untuk investment dorang? Baik mintak kain beaded silk free sehelai dua patutnye...heheh.

Awal ke kami wat preparation? Idak ler awal, satgi nak hantar ke tailor lagi...lambat2 nanti kelam kelibut, i tak suka wat2 last menit. Nanti ahkak panik tau...So baju2 jenis kurung2 dah settle..nak dekat raye karang beli baju jenjalan pulak..kang selepuk shopping nak rayer pokai la kan...Time tu lah nak beli kuih raye, lauk raye, kasut raye semua raye...So sebab itu kami prepare awal..Selesaikan sikit2 dulu..

Tahun nie kuih raye nak buat sikit je lah, homemade tak mo beli..tak yah banyak2 orang datang rumah sekarang bukan makan sangat kuih raye dorang nak makan nasi la, mihun la, soto la..Kuih raye selalu expired gitu...hikhik. Beberapa rakan terus ke Jakel setelah sy gtau dah beli kain baju raya...Adekah sy telah berjaya mempengaruhi mereka juga? Lu pikir lah sendiri....hohoho




4 comments:

monstorious wife said...

Ni beli baju raya dah abes ganti puasa ke belum?? haha
Akak pon dah beli kain konsep cotton anak beranak.

ashra said...

wah..da wat preparation da eh..
ok la tu..pejam celik jap je da nak posa kan..

saya ganti pun belum abes lagi.huhu..marathon la jawabnya

shilafaizz said...

kak ilot: nak beli kain syaratnye kene habiskan ganti puasa dulu eh..hahah. Utk raye pertama kami pakai cotton..tapi myra punye baju kurung mmg sume cotton..maklumlah budak lasak kang keje berpeluh jer die..

shilafaizz said...

kak ash, ye la dah bulan 5 dah nih..1ogos dah start ramadhan..tak daya lah sy nak mencari kain baju raya time pose dgn budak lasak ni lagi..semalam pon dah macam berperang dah die.huhu..sy baru start marathon skali je period da..habis period kene pulun balik..

Tuesday, May 3, 2011

Persiapan Hari Raya 2011

Niat di hati raye tahun ini mahu beraya sakan...sebabnye dah ade anak, dah setahun dah die nanti, sebabnye lagi tahun lepas kan tak dapat beraya..balas dendam, orang beraya den pakai kain batik je sebab dalam pantang gitu..seb baik ade prepare baju kurung sepasang so time raye tuh dapatla pakai baju kurung..pehtu cepat2 tukar tshirt sebab payah nak menyusukan anak..

Ahad lepas kami ke Jakel Shah Alam..cadangnye mahu membeli kain baju raye beberapa pasang..kain saye dan Myra only..apaknye recycle jer baju tahun lepas k...Ade la sepasang yang same kaler ngan ayah Myra..Selebihnye baju mak Myra ler..hukhuk. Habes gak la beratus-ratus tanpa disedari...amik punye amik macam kene pukau pon ado..Takpelah yang penting puas hati kan...bukan selalu pon...hikhik. Paling penting tahun ni langsir bertukar baru..yeehaa! dah beli kain nye dah tinggal nak upah kakak den jahit jer..Nak jahit simple jer okeh kate umah modern konsep..hahah. Yang bestnye mase nak buat payment line ape masalah tah. Orang dah berbaris2 panjang dah...Tetiba anak Tuan Jakel diri sebelah sy dan suruh ikut ke Tingkat 4. Sesape yang selalu ke Jakel mesti tau tingkat 4 ni tempat kain2 untuk baju pengantin...Wah, i dapat special service tau die tolong buatkan payment kat situ. Ke sebab sy beli amount banyak baru dapat servis gini? Hampehh ler kalu gitu...Ke die tau den yang buatkan approval paper untuk investment dorang? Baik mintak kain beaded silk free sehelai dua patutnye...heheh.

Awal ke kami wat preparation? Idak ler awal, satgi nak hantar ke tailor lagi...lambat2 nanti kelam kelibut, i tak suka wat2 last menit. Nanti ahkak panik tau...So baju2 jenis kurung2 dah settle..nak dekat raye karang beli baju jenjalan pulak..kang selepuk shopping nak rayer pokai la kan...Time tu lah nak beli kuih raye, lauk raye, kasut raye semua raye...So sebab itu kami prepare awal..Selesaikan sikit2 dulu..

Tahun nie kuih raye nak buat sikit je lah, homemade tak mo beli..tak yah banyak2 orang datang rumah sekarang bukan makan sangat kuih raye dorang nak makan nasi la, mihun la, soto la..Kuih raye selalu expired gitu...hikhik. Beberapa rakan terus ke Jakel setelah sy gtau dah beli kain baju raya...Adekah sy telah berjaya mempengaruhi mereka juga? Lu pikir lah sendiri....hohoho




4 comments:

monstorious wife said...

Ni beli baju raya dah abes ganti puasa ke belum?? haha
Akak pon dah beli kain konsep cotton anak beranak.

ashra said...

wah..da wat preparation da eh..
ok la tu..pejam celik jap je da nak posa kan..

saya ganti pun belum abes lagi.huhu..marathon la jawabnya

shilafaizz said...

kak ilot: nak beli kain syaratnye kene habiskan ganti puasa dulu eh..hahah. Utk raye pertama kami pakai cotton..tapi myra punye baju kurung mmg sume cotton..maklumlah budak lasak kang keje berpeluh jer die..

shilafaizz said...

kak ash, ye la dah bulan 5 dah nih..1ogos dah start ramadhan..tak daya lah sy nak mencari kain baju raya time pose dgn budak lasak ni lagi..semalam pon dah macam berperang dah die.huhu..sy baru start marathon skali je period da..habis period kene pulun balik..