Skip to main content

Persiapan Hari Raya 2011

Niat di hati raye tahun ini mahu beraya sakan...sebabnye dah ade anak, dah setahun dah die nanti, sebabnye lagi tahun lepas kan tak dapat beraya..balas dendam, orang beraya den pakai kain batik je sebab dalam pantang gitu..seb baik ade prepare baju kurung sepasang so time raye tuh dapatla pakai baju kurung..pehtu cepat2 tukar tshirt sebab payah nak menyusukan anak..

Ahad lepas kami ke Jakel Shah Alam..cadangnye mahu membeli kain baju raye beberapa pasang..kain saye dan Myra only..apaknye recycle jer baju tahun lepas k...Ade la sepasang yang same kaler ngan ayah Myra..Selebihnye baju mak Myra ler..hukhuk. Habes gak la beratus-ratus tanpa disedari...amik punye amik macam kene pukau pon ado..Takpelah yang penting puas hati kan...bukan selalu pon...hikhik. Paling penting tahun ni langsir bertukar baru..yeehaa! dah beli kain nye dah tinggal nak upah kakak den jahit jer..Nak jahit simple jer okeh kate umah modern konsep..hahah. Yang bestnye mase nak buat payment line ape masalah tah. Orang dah berbaris2 panjang dah...Tetiba anak Tuan Jakel diri sebelah sy dan suruh ikut ke Tingkat 4. Sesape yang selalu ke Jakel mesti tau tingkat 4 ni tempat kain2 untuk baju pengantin...Wah, i dapat special service tau die tolong buatkan payment kat situ. Ke sebab sy beli amount banyak baru dapat servis gini? Hampehh ler kalu gitu...Ke die tau den yang buatkan approval paper untuk investment dorang? Baik mintak kain beaded silk free sehelai dua patutnye...heheh.

Awal ke kami wat preparation? Idak ler awal, satgi nak hantar ke tailor lagi...lambat2 nanti kelam kelibut, i tak suka wat2 last menit. Nanti ahkak panik tau...So baju2 jenis kurung2 dah settle..nak dekat raye karang beli baju jenjalan pulak..kang selepuk shopping nak rayer pokai la kan...Time tu lah nak beli kuih raye, lauk raye, kasut raye semua raye...So sebab itu kami prepare awal..Selesaikan sikit2 dulu..

Tahun nie kuih raye nak buat sikit je lah, homemade tak mo beli..tak yah banyak2 orang datang rumah sekarang bukan makan sangat kuih raye dorang nak makan nasi la, mihun la, soto la..Kuih raye selalu expired gitu...hikhik. Beberapa rakan terus ke Jakel setelah sy gtau dah beli kain baju raya...Adekah sy telah berjaya mempengaruhi mereka juga? Lu pikir lah sendiri....hohoho




Comments

Ni beli baju raya dah abes ganti puasa ke belum?? haha
Akak pon dah beli kain konsep cotton anak beranak.
ashra said…
wah..da wat preparation da eh..
ok la tu..pejam celik jap je da nak posa kan..

saya ganti pun belum abes lagi.huhu..marathon la jawabnya
shilafaizz said…
kak ilot: nak beli kain syaratnye kene habiskan ganti puasa dulu eh..hahah. Utk raye pertama kami pakai cotton..tapi myra punye baju kurung mmg sume cotton..maklumlah budak lasak kang keje berpeluh jer die..
shilafaizz said…
kak ash, ye la dah bulan 5 dah nih..1ogos dah start ramadhan..tak daya lah sy nak mencari kain baju raya time pose dgn budak lasak ni lagi..semalam pon dah macam berperang dah die.huhu..sy baru start marathon skali je period da..habis period kene pulun balik..

Popular posts from this blog

Spiral Spaghetti Goreng Ala Chef Shila

Di atas permintaan rakan-rakan di FB yang mem-view album resipi saye...dan merequest resipi dari saye terutamanya Epa Hassan...Dengan berbesar hati sekali saye sanggup dan rela membocorkan resipi turun temurun nenek moyang..huahuaaa...Kawan2, nak masakan sedap ni sebenonye kena ade satu skill, skill 'pandai agak-agak'...cmno tu? maksudnye, kalau orang tanye bape banyak lada nak letak? agak2 jer...ha gitu ler... hikhik
~Ha menarik tak spaghetti saye ni? (klu xmenarik sudah, ade ku kesah..)
Bahan2:
Spiral Spaghetti 250gram/setengah paket - 4 org makan (nak pasta lain pun boleh elbow ke,shell ke ikut sedap mate..saye suka guna brand San Remo atau Fusilli) *Seafood - Udang, sotong dsb...tapi saye suka guna udang saje (Udang saiz L atau M) *Minced chicken/beef *Lada kering - gunting dan direbus Bawang besar - sebiji Bawang putih - 4 ulas Sos Tiram *Sawi batang hijau *Carrot - dipotong panjang macam dalam gambar Telur - 2biji Garam dan bahan perasa (* = Ikut korang ler kalo suka letakla lebih...…

Mencari Hospital Bersalin

Weekend lepas sy dan en suami pergilah survey2 hospital bersalin di sekitar klang dan shah alam nih...kat shah alam SJMC, DEMC femes jugak tapi rates dah mcm KPJ lum lagi ade prob2 lain...maunye cecah 6k skali bersalin...sy kena berkira2 gak sbb company hanya cover tak sampai 1k pon maternity cost. Sy ade berkenan kat satu pusat bersalin ni dpt info pas survey kat intenet.ala2 pusrawi tapi kecik jelah sbb baru 2years beroperasi nmnya Pusat Bersalin Barakah. Doctor yg sambut baby sume pompuan (preferred coz dlm islam kne cari yg pompuan dulu dah xde barulah bleh doc llki yg sambut...maklumlah time bersalin tu sume aurat terbukak kan...). Tapi mslhnya kat sana hny menerima normal delivery, kalau ade prob kena hantar hospital lain tapi disambut oleh doc yg sama gak sbb pusat berslain tu xcukup facilities lagi. Hubby xprefer sebab yelah time bersalin tu mcm2 leh jadi, kot2 lah ade prob maunye aku kne transfer hosptal lain ms kepala baby dh nak terkeluar (nauzubillah kan...tapi bnyk kes yg…

Pengat Pisang

Semalam hari ahad, so oleh kerana tak bekerja sy pon teruja nk memasak...sy buatkan suami nasi lemak smbal udang + telur dadar, kacang,bilis goreng, tempe goreng n ulam timun bersama pencuci mulut pengat pisang..Sy nak share resipi membuat pengat pisang di sini...pengat pisang adalah manisan feveret sy...sy suka mkn time suam2 atau pun sejuk frm fridge..emm mungkin ramai dh terer buat pengat pisang tp cuba lihat2 maybe ada lain sikit dgn resipi kamu...check it out!



Bahan2:
Pisang nipah dipotong kecil2 - Sesisir
Kelapa Parut  - Sebiji
Gula Kabung/ Gula Melaka - 1/2 biji dicincang halus
Biji Sagu
Gula Pasir - 2 sudu
Secubit Garam
Daun Pandan

Cara Memasak:
1. Kelapa parut diambil santan nya, diasingkan yg pekat dan yg cair (perahan pertama dicampur air sedikit saje utk dptkan santan yg betul2 pekat kira2 satu cawan). Untuk santan cair agak2 ler banyak mane pisang tu ye..senang kate buat 2 kali perahan santan cair
2. Panaskan santan cair terlebih dahulu atas api , masuk pisang yg telah di…