Skip to main content

Nukilan Sempena Hari Ibu...

Sempena Hari Ibu semalam saye membuat entry ini..Saye takde kata2 puitis atau quote yang indah2..sudah di google tapi semua tak berkenan..Akhirnye saye membuat entry khas ini...

Dulu mase kecik saye seorang yang mendengar kate, betul tau tak tipu, saye selalu ikut mak gi kedai naik moto biru Yamaha abah, pakcik kat kedai selalu kacau saye dorang panggil saye Bongsu Bontrot orang Jawa panggil sebab kemane mak pegi saye ikut..Tapi bila saye meningkat remaja, terutama mase Form 3 saye suka membantah, nak memberontak jer kejenye..Semua tak kene..Melawan kata...Orang kate budak2 tengah naik kan...Bila dah masuk U saye jadi baik semula..ekekeke mungkin sebab berjauhan dari mak...Mak saye tak garang, cuma suka membebel mase saye kecik2..Yang saye perasan bila saye makin besar mak dah tak kuat membebel...Mungkin seiring dengan pertambahan usia anak kan...Dah makin dengar kate..Ops lupa nak beritahu saye dan my mom mempunyai tarikh lahir yang sama..kami berdua lahir pada 6 Ogos...Kuasa Allah kan..boleh same plak..

Yang paling membuatkan saye insaf ialah ketika saye bersalin..Sebelum melahirkan Myra tiap hari pasti saye telefon mak, dan mak akan telefon saye tanye "Dah sakit belum dik.." huhu...Bila saye dah overdue, saye nangis sambil telefon mak sebab saye risau...Mak kate sabarlah, anak tu kan rezeki, Allah belum nak serahkan lagi die..jadi duduklah baby tu lagi dalam perut maknye..Mak cerita ketika melahirkan saye mak tumpah darah sebab uri lekat..mak kate sakit sangat bila uri lekat nie..Betapa azabnye nak melahirkan saye yg bertuah ni..hihiii. Ok berbalik pada cerita melahirkan Myra, oleh kerana bersalin di private hospital jadi mak saye boleh keluar masuk labour room dengan hubby..Dasar anak bongsu kan nak bersalin pon bawak mak jugak..Yang paling saye sedih ketika tengah contraction kuat tu, dan mase tu dah tengah hari dilation sy baru 5cm, mak turut menangis melihat saye yang kesakitan, ke kiri ke kanan saye menahan sakit..sambil mengurut-urut kaki saye ketika dalam LR tu...Mak cakap "Cepatlah dik bersalin...Kesian mak tengok nie..." Saye nampak mak sangat risau, dan sedih...(Mata bergenang sambil menaip entry nie bila teringat balik saat tu..Sob Sob..) I understand now, bila dah jadi ibu pabila melihat anak yang kesakitan kita pasti amat2 sedih...Sungguh pun kita pernah melalui kesakitan tersebut, kita pasti sebolehnye tak mahu anak turut melalui kesakitan itu...Biarlah kita seorang yang rase.

Saye juga tak mahu Myra melalui kesakitan yang sama ketika Myra melahirkan anak nanti...Sungguh tak mahu. Biarlah saye saje merasa bagaimana sakitnye melahirkan itu. Semoga Myra amat mudah melahirkan nanti..Bagaimana pun ibu kita, ape pun pekerjaan ibu kita, die tetaplah orang yang bersusah payah melahirkan kita ke dunia...Bagaimana beliau menjaga kita dari dalam rahim, ketika kecil pernah cubit, pernah pukul itu semua untuk mengajar kita..Setiap ibu pasti amat sayang sekali anak2, kadang2 ade yang terasa mak pilih kasih, layan kakak/abang lebih, tu semua perasaan kita semata...Saye bangga akan mak saye, biarpun orang kampung sekolah tak tinggi tapi mak saye tetap dapat besarkan dan didik saye hingga saye ke universiti sama seperti ibu2 lain yang berkerjaya elok, duduk di bandar, sekolah tinggi. Itu yang paling saye banggakan!

I Love You Mak! Semoga Mak diberi kesihatan yang baik sentiase, di panjangkan umur dan dapat lihat cucu-cucu mak membesar...Amiiinn.




Comments

fisa othman said…
Selamat Hari Ibu untuk mak awak ye...;)
MommyAqil said…
bila baca entry ni terasa seperti mahu membuat nukilan yang sama..tersentuh rsanya...Selamat Hari ibu untuk semua..
shilafaizz said…
Selamat Hari Ibu Fisa...
shilafaizz said…
aida: isk..isk sedih kan...bile dah jd mak ni hmm..barulah kita paham btul perasaan mak..hehe.Selamat Hari Ibu AIda..
Sima said…
cettt... suka buat org sedey2
shilafaizz said…
nik, cettt den memang suka! kuikui
ramizah said…
betul la..jadi mak ni sampai bila2 pun akan risau or teringat kat anak...lagi2 bila anak tengah sakit kan...sedih pulak...
Lady of Leisure said…
happy mother's day to u.. :)
betapa besarnya pengorbanan ibu kita kan.. :)
shilafaizz said…
happy Mother's Day to u in advance jugak Lady...heheh takpe wish in advance untuk mommy to-be nie...
ashra said…
happy mother's day!..
=)
Shween said…
happy mothers day shila....

Popular posts from this blog

Spiral Spaghetti Goreng Ala Chef Shila

Di atas permintaan rakan-rakan di FB yang mem-view album resipi saye...dan merequest resipi dari saye terutamanya Epa Hassan...Dengan berbesar hati sekali saye sanggup dan rela membocorkan resipi turun temurun nenek moyang..huahuaaa...Kawan2, nak masakan sedap ni sebenonye kena ade satu skill, skill 'pandai agak-agak'...cmno tu? maksudnye, kalau orang tanye bape banyak lada nak letak? agak2 jer...ha gitu ler... hikhik
~Ha menarik tak spaghetti saye ni? (klu xmenarik sudah, ade ku kesah..)
Bahan2:
Spiral Spaghetti 250gram/setengah paket - 4 org makan (nak pasta lain pun boleh elbow ke,shell ke ikut sedap mate..saye suka guna brand San Remo atau Fusilli) *Seafood - Udang, sotong dsb...tapi saye suka guna udang saje (Udang saiz L atau M) *Minced chicken/beef *Lada kering - gunting dan direbus Bawang besar - sebiji Bawang putih - 4 ulas Sos Tiram *Sawi batang hijau *Carrot - dipotong panjang macam dalam gambar Telur - 2biji Garam dan bahan perasa (* = Ikut korang ler kalo suka letakla lebih...…

Mencari Hospital Bersalin

Weekend lepas sy dan en suami pergilah survey2 hospital bersalin di sekitar klang dan shah alam nih...kat shah alam SJMC, DEMC femes jugak tapi rates dah mcm KPJ lum lagi ade prob2 lain...maunye cecah 6k skali bersalin...sy kena berkira2 gak sbb company hanya cover tak sampai 1k pon maternity cost. Sy ade berkenan kat satu pusat bersalin ni dpt info pas survey kat intenet.ala2 pusrawi tapi kecik jelah sbb baru 2years beroperasi nmnya Pusat Bersalin Barakah. Doctor yg sambut baby sume pompuan (preferred coz dlm islam kne cari yg pompuan dulu dah xde barulah bleh doc llki yg sambut...maklumlah time bersalin tu sume aurat terbukak kan...). Tapi mslhnya kat sana hny menerima normal delivery, kalau ade prob kena hantar hospital lain tapi disambut oleh doc yg sama gak sbb pusat berslain tu xcukup facilities lagi. Hubby xprefer sebab yelah time bersalin tu mcm2 leh jadi, kot2 lah ade prob maunye aku kne transfer hosptal lain ms kepala baby dh nak terkeluar (nauzubillah kan...tapi bnyk kes yg…

Pengat Pisang

Semalam hari ahad, so oleh kerana tak bekerja sy pon teruja nk memasak...sy buatkan suami nasi lemak smbal udang + telur dadar, kacang,bilis goreng, tempe goreng n ulam timun bersama pencuci mulut pengat pisang..Sy nak share resipi membuat pengat pisang di sini...pengat pisang adalah manisan feveret sy...sy suka mkn time suam2 atau pun sejuk frm fridge..emm mungkin ramai dh terer buat pengat pisang tp cuba lihat2 maybe ada lain sikit dgn resipi kamu...check it out!



Bahan2:
Pisang nipah dipotong kecil2 - Sesisir
Kelapa Parut  - Sebiji
Gula Kabung/ Gula Melaka - 1/2 biji dicincang halus
Biji Sagu
Gula Pasir - 2 sudu
Secubit Garam
Daun Pandan

Cara Memasak:
1. Kelapa parut diambil santan nya, diasingkan yg pekat dan yg cair (perahan pertama dicampur air sedikit saje utk dptkan santan yg betul2 pekat kira2 satu cawan). Untuk santan cair agak2 ler banyak mane pisang tu ye..senang kate buat 2 kali perahan santan cair
2. Panaskan santan cair terlebih dahulu atas api , masuk pisang yg telah di…