Skip to main content

Bread Puding + Raisins With Vanilla Sauce

Teringin nak makan bread puding so malam semalam pon buat la...kejap je pon nak membuatnye..Ingat nak bawak gi opis sket buat breakfast. Resipi bread puding ni dari Kak Ash. Sebenarnye dah banyak try buat bread puding tapi rasenye resipi kak ash ni menepati selera saye...heheh sebab macam yang kat hotel punye..ekekeke.


Selepas di bakar....


Tadaaa Yummylicious!

Bahan2:
8keping roti putih
4 biji telur
50gram gula
300ml fresh milk
1 sudu kecil esen vanilla

*Carik-carikkan roti dan tekan2 dalam loyang. Tabur kismis atau hirisan almond, letak nestum pon ok.
*Pukul telur + gula sampai kembang, agak2 kembang jer stop.
*Masukkan esen dan fresh milk, kacau.
*Tuang atas roti dan tekan2 supaya bahan2 di atas dapat meresap dalam roti. Biarkan kira2 10 menit dan bakar dalam oven 180celcius selama 45 minit.
*Sejukkan dan potong

Vanilla Sauce

*300ml fresh milk
*50gram gula
*2 sudu besar kastard dibancuh dengan 1/2 cup air
*1 sudu kecil esen vanilla

**Masakkan atas api susu dan gula sampai menggelegak.
**Masukkan esen dan bancuhan kastard dan kacau sebati sampai menggelegak tutup api. Kalau rase cair, buat bancuhan kastard lagi sedikit atau masak lama sikit.
**Tuangkan atas bread puding. Siap!



Comments

ashra said…
wah wah..selera sungguh nampaknya tu.

btul2..saya pun duk try macam resepi puding roti ni..
yang ni puas hati kan?

hubby siap kata,kalu da suka yang ni,stick to one recipe je biler nak buat lagi.hehe
shilafaizz said…
betul kak ash dah macam2 try dh.ade yg sauce nye pekat sangat tapi sy suka yg melting2 mcm ni la...heheh..sedap2 xberapa manis dan tak muak.
mizah said…
sedapnya shila.....dah lama tak buat kuih ni...sedap2.. :)
shilafaizz said…
ramizah: hehe ni mood rajin datang malam2 hari esok keje pon leh mem-baking..cuba time malass weekend pon ku malas masok dapor...hikhik
seleranya tgk shila punya....
akak pun lama dah tak buat puding roti. roti asik habis je. tak dan nak buat puding.
shilafaizz said…
kat rumah sy tu kak kalau roti putih tu tak dibuat something memang tak jalan..maklumla anak kecik sangat lagi hasben lak reti buat roti letak jem jer..selalu buat roti sardin tapi semalam extra-rajin sebabbbb mak ade rumah.ekekeke..mak kate bila dah masuk peti ais lagi sedap puding tu.

Popular posts from this blog

BBT, OPK dan Ovulasi

Okeh next nak cerita pulak pasal BBT, OPK dan waktu ovulasi. BBT tu korang dah faham kan camne nak mula... okay sekarang kita cerita pasal Ovulation Pregnancy Kit (OPK) ni dan kaitan nya dalam BBT. Secara generalnya...hanya dengan menggunakan BBT saja dah boleh detect ovulation day tu tanpa menggunakan OPK. Tapi...sebagai persediaan nak hamil...lebih elok la kita gu kan atau guna sekali OPK dan BBT bersama-sama. OPK tidak mengesan ovulasi tapi hanya mengesan kehadiran LH (hormon yg dihasilkan sebelum pengeluaran ovum) mana kala BBT pula mengesan hari ovulasi dengan lebih tepat. Tetapi sekiranya plan untuk hamil... elok buat OPK sekali supaya kita tak terlepas hari subur 'fertile window' untuk BD (bersama). Fertile Window & Cervical Mucus (CM) Fertile window biasanya 5hari dalam sebulan tapi hanya 1hari saja hari ovulasi iaitu hari paling subur. Jika kita boleh detect fertile window ni lebih mudah untuk kita usaha hamil. Selain menggunakan OPK...kita jugak bol

Spiral Spaghetti Goreng Ala Chef Shila

Di atas permintaan rakan-rakan di FB yang mem-view album resipi saye...dan merequest resipi dari saye terutamanya Epa Hassan . ..Dengan berbesar hati sekali saye sanggup dan rela membocorkan resipi turun temurun nenek moyang..huahuaaa...Kawan2, nak masakan sedap ni sebenonye kena ade satu skill, skill 'pandai agak-agak'...cmno tu? maksudnye, kalau orang tanye bape banyak lada nak letak? agak2 jer...ha gitu ler... hikhik ~Ha menarik tak spaghetti saye ni? (klu xmenarik sudah, ade ku kesah..) Bahan2: Spiral Spaghetti 250gram/setengah paket - 4 org makan (nak pasta lain pun boleh elbow ke,shell ke ikut sedap mate..saye suka guna brand San Remo atau Fusilli) *Seafood - Udang, sotong dsb...tapi saye suka guna udang saje (Udang saiz L atau M) *Minced chicken/beef *Lada kering - gunting dan direbus Bawang besar - sebiji Bawang putih - 4 ulas Sos Tiram *Sawi batang hijau *Carrot - dipotong panjang macam dalam gambar Telur - 2biji Garam dan bahan perasa (* = Ikut korang ler kalo suka

"Ma Ismuka" - Siapa Nama Kamu?

Assalamualaikum wbt... Aicecehhh "ma ismuka" bagai...korang tau ke maksudnye tuh...Okeh kita belajar Al-Lughatul 'Arabiah sket yer adik2...Hehe maksudnye "Siapa Nama Kamu" untuk general lah kalau tak tau lelaki atau perempuan..Kalau perempuan "Ma Ismuki?"... Ntah ape la Puan Shila merepek ni kan...Okeh sedia maklum la kan ai ni aktif ber-Ratuhati...lately ni kan, ai dah jadi consultant tak bergaji...ekekekeke...Actually dalam Ratuhati ade ruangan Nama2 Anak...So ku tolong la translate beberapa nama yang kata asalnya dalam Bahasa Arab..sebabnyeeee ade banyak sangat makna2 nama dalam buku-buku dipasaran dan internet yang tidak tepat sama sekali dengan maksud bahasa arabnye itu sendiri. Bahasa Arab saye ni taklah seberapa, jadi untuk mendapat kesahihan atas rujukan saya itu saye dibantu oleh senior saye mase di UIA iaitu Kak Zu..Kak zu memegang Ijazah Bahasa Arab atau kami panggil BAR di UIA. BAR= Bachelor of Arabic. Menurut Kak Zu nama-nama dalam buku