Monday, May 23, 2011

Bukan Nak Berpolitik Tapi...

Actually entry ni adalah kesinambungan dari entry my fren, Puan Wahida. Sebelum tu if rase2 entry saye ni buat anda sentap, terpulang lah. But this is my blog i am free to write whatever i want.

We all are very annoyed dengan some of our frens, they are government servants but SUKA SANGAT KUTUK2 GOVERNMENT! Tak reti bersyukur langsung! Nampak yang buruk jer...Kalau government bagi macam2 insentif takde plak nak kecoh2 kat FB kan? Kalau minyak naik, gula naik, kene bayar cukai bising 1 dunia cakap goverment itu ini. Semua government buat tak betol macam lah korang pandai sangat kan...Sy bukan nak sokong government ke hape but sy nak cakap 1 hal jer. Sama pendapat dengan wahida, yang sokong sangat2 Pakatan tuh anda fikir panjang tak?? portion PKR bukan banyak mane ponnn...Kalau Pakatan take over our country DAP la yang terkinja2, korang suka sangat ker kalau Lim Guan Eng 'kafaliffayarho' tu jadi PM kesayangan?? Suka?? >> Lu pikir lah sendiri.

Bersyukur lah sikit graduated dengan First Degree (Ijazah) korang tuh masuk government trus dapat Gred 41. You should be grateful enough. Tak kira la huduh mane pointer korang govt tetap amik keje. Pelik sungguh la, tak reti bersyukur ke government dah bagi hang kerja, bagi gaji tetiap bulan, all allowances NON-TAXABLE lagik. Kalau benci sangat government apesal sebok sangat nak mintak keje ngan government? Pergi la private sector baru tau langit tinggi rendah then boleh kutuk government berbakul2. Duit tiap bulan nak, tapi kutuk2 pihak yang bagi gaji kat korang. Cuba pikir mane keberkatan duit tuh?? Berkat ke duit yang depa amik buat makan tu? Sebab tu gaknye kepanasan macam cacing nak memberontak jer sebab hasilnya duit tak berkat kott, tak reti bersyukur sungguh.

Bising gaji sket la ape la, bonus RM500 je laa..Then, bising2 sangat hantar lah surat resign pegi la mintak keje ngan private sector kalau nak gaji besar. Tapi jangan ingat nak ber-rileks2 plak. What you give you get it back kan? Kalau keje hempas pulas, the return pon berbaloi la. Nak merasa bonus 6-8 bulan bukan boleh goyang kaki. Kami ni keje macam lipas kudung, all the risks are borned by ourselves. Kalau penjawat awam boleh balik on-time everyday, kami kene stay back dan bawak balik keje kat rumah. Saturday, Sunday pon kene datang ofis. Semua ade pro and cons.

Negara kita bukan negara maju cuma negara membangun, dan negara kita memang tak mampu nak bagi subsidi kat segala bende sebab tu ade cukai pendapatan, cukai jalan, cukai itu ini. Itulah sumber nak bantu subsidi, buat sekolah, buat jalan, bagi bantuan kat rakyat yang beranak-pinak nie. Malaysia bukan macam negara Brunei yang kaya raya dengan sumber minyaknya sebab tu Brunei boleh waive segala tax. Lagipun Brunei kecik jer berbanding Malaysia.


Bukan nak kata orang keje government banyak rileks atau tak tapi berbanding ngan private sector sangat berbeza. Adekah kerana mereka2 governments servants (yang tak reti bersyukur) ni dah terlampau naik lemak dan manja sampai jadi macam ni? Again, nak habaq mai satu jer kutuk la banyak2 pihak (Govt) yang amik korang keje..Pastu jangan lupa pikir yer berkat tak duit tuh? Dah ludah2 jilat balik! Euwwwww bluwekkk.

Bohong lah kalau saye tak penah merungut kan selama keje nih tapi sy merungut sebab letih, keje banyak, stress dengan dateline but tak penah cakap lak kompeni jahat, tak guna, menipu. I selalu remind myself, sy bukan keje untuk PCEO, sy bukan keje semata-mata untuk M*****k, agreement sy keje dari 845 sampai 545 saje tapi kalau dah keje tak siap kene la stay back becoz i have commitments with the work, i am accountable for my work, sy takut bila sebut duit gaji tak berkat ni sebab sy bagi anak makan, pakai. Jadi manusia kene selalu belajar bersyukur, pleaseeee step out from the comfort zone!

Mostly in my hubby site are government servants, and they are PEMBANGKANG. Cuma ku belum bersuara jer nak bagi hujah2, kalau dah melampau sangat nanti keluar jugaklah Tazkirah Puan Shila pasal keberkatan tu kan. Seb baik hubby ku keje private gak, kalau die nak kutuk2 government ku selalu kuarkan balik ayat ni "Your dad, kakak2, abang, ipar duai, makcik, pakcik sume keje government. Kutuk2 government kemain lagi yer..Seb baik ade govt yg jahat nie nak amik keje kan..Kalau tak, balik kampung toreh getah laa".. Haa pedas tak pedas kan ayat ku. Trus hubby ku diam dan sekarang die tak kan berbalah pasal politik ngan den. Sebab die tau ape ayat2 yang akan keluar dari mulut ku ini. Lagipun ku pon tak suka amik port sangat pasal politik ni dorang je lelebey. Sentap ke?? Rasain.




9 comments:

Nanie Khairani said...

saya tersangatlah bersetuju dengan pendapat awak. kalau betul nak membangkang, jangan la mintak keje ngn gomen betul tak? ini tak, bukan main lagi cakap " keje gomen senang.. rilek.. nanti tua ada pencen.. secure".. but on the same time.. "kerajaan ni xguna.. teruk.. zalim.."

kalau betul kerajaan zalim, cancel skim pencen tu baru tau...

hehehe

Wahida Shukeri said...

shila, terbaik punya entry....nak tulis kat facebook kan, ade plak yang makan hati, kan gaduh x pasal2 plak...btw, mmg btol la tu apa yg ko cakap...yg keje government ni sume jenis yg x bersyukur..gaji nak tinggi je, last2 kutuk balik...patot la duit x pernah cukup....

shilafaizz said...

tulah sebab tu aku dok ulang2 sebut keberkatan tuh..pelik kan, nak keje ngan gomen tapi kutuk2.aku mmg pelik org mcm nie..yg nk keje gomen sgt2 tak dpt, yg menanti keje kat luar tu pon rmi.ungrateful sungguh.klu post kt fb jd pjg lebar nnt..malas ar tapi klu aku ckp psl keberkatan msti dorg sentap kan.ihiks

shilafaizz said...

nanie: yup, klu nyampah sgt ngan gomen benti je lah kan.ckp berdekah2 tepuk air kat dulang kene muka sendiri.

ashra said...

setuju apa shila cakap..
papepun,kalu nak membangkang biarlah realistik kan.ingat senang ke nak dapat keje kat gomen?saya ni mintak banyak kali tak pernah sangkut pun.

shilafaizz said...

emm...tulah kak ash yg sy katekan mereka ni tak reti bersyukur..bukan kak ash je, sy ni tiap tahun renew spa tau..1 pon takde sangkut..hukhuk.sebab hubby dah keje private ingat sy nak keje gomen tapi lom ade rezeki..

Sima said...

shila : aiii bukan penyokong tegar dlm politik tapi aiiii tgk dgn mata yg realistik! kalo PEMBANGKANG yg bagus takde la kejap kata mcm tu kejap kata mcm ni. OK to me both side ada pro and cons. TAPI aiii tak nak la jadik macam SINGAPORE! Anak jati hilang mane ntah. Adat, budaya agama??

Haiiii... malas nak kata dgn org2 tak sedar dek untung! Dia tak rasa mcm mane kehidupan dibawah perintah bangsa lain di Malaysia yg ramaiiiii nak konker nih. Selama ni hidup senang lenang pastu konon berjuang ke arah keadilan. Keadilan utk sape? Rakyat tertindas ke? Rakyat dizalimi ke? Ada kene bako ke? Daku heran... Diorg tak sedar ke kaum2 lain suka kat Malaysia ni tunggu masa je nak amik alih?

Pasal keberkatan tu? haii..berjawab la korang. Daku pon kalo dah dok mengutuk kompeni tu tanda daku nak blahhhh... huhu... tak tau seksa kije swasta ni camne.

shilafaizz said...

nik, aah bako je deme2 nie..yer same ngan ai bukan sokong gomen 100% atau bangkang the otehr party 100%.tapi tak mau la negara kita jd macam s'pore melayu di anak tirikan.

keadilan?keadilan untuk diri org2 yg berkenaan bukan untuk rakyat pon.

Memang dorang tak rase keje hempas pulas..tak reti bersyukur gitu la jadinye.Dah ade keje banyak cekadak lak..

L.O.V.E.U said...

tersgtla stuju kak oii...depa dok kutuk gov tapi keje gov gak..xsedar diri tul..x reti nk bersyukur mcm tu la..

Monday, May 23, 2011

Bukan Nak Berpolitik Tapi...

Actually entry ni adalah kesinambungan dari entry my fren, Puan Wahida. Sebelum tu if rase2 entry saye ni buat anda sentap, terpulang lah. But this is my blog i am free to write whatever i want.

We all are very annoyed dengan some of our frens, they are government servants but SUKA SANGAT KUTUK2 GOVERNMENT! Tak reti bersyukur langsung! Nampak yang buruk jer...Kalau government bagi macam2 insentif takde plak nak kecoh2 kat FB kan? Kalau minyak naik, gula naik, kene bayar cukai bising 1 dunia cakap goverment itu ini. Semua government buat tak betol macam lah korang pandai sangat kan...Sy bukan nak sokong government ke hape but sy nak cakap 1 hal jer. Sama pendapat dengan wahida, yang sokong sangat2 Pakatan tuh anda fikir panjang tak?? portion PKR bukan banyak mane ponnn...Kalau Pakatan take over our country DAP la yang terkinja2, korang suka sangat ker kalau Lim Guan Eng 'kafaliffayarho' tu jadi PM kesayangan?? Suka?? >> Lu pikir lah sendiri.

Bersyukur lah sikit graduated dengan First Degree (Ijazah) korang tuh masuk government trus dapat Gred 41. You should be grateful enough. Tak kira la huduh mane pointer korang govt tetap amik keje. Pelik sungguh la, tak reti bersyukur ke government dah bagi hang kerja, bagi gaji tetiap bulan, all allowances NON-TAXABLE lagik. Kalau benci sangat government apesal sebok sangat nak mintak keje ngan government? Pergi la private sector baru tau langit tinggi rendah then boleh kutuk government berbakul2. Duit tiap bulan nak, tapi kutuk2 pihak yang bagi gaji kat korang. Cuba pikir mane keberkatan duit tuh?? Berkat ke duit yang depa amik buat makan tu? Sebab tu gaknye kepanasan macam cacing nak memberontak jer sebab hasilnya duit tak berkat kott, tak reti bersyukur sungguh.

Bising gaji sket la ape la, bonus RM500 je laa..Then, bising2 sangat hantar lah surat resign pegi la mintak keje ngan private sector kalau nak gaji besar. Tapi jangan ingat nak ber-rileks2 plak. What you give you get it back kan? Kalau keje hempas pulas, the return pon berbaloi la. Nak merasa bonus 6-8 bulan bukan boleh goyang kaki. Kami ni keje macam lipas kudung, all the risks are borned by ourselves. Kalau penjawat awam boleh balik on-time everyday, kami kene stay back dan bawak balik keje kat rumah. Saturday, Sunday pon kene datang ofis. Semua ade pro and cons.

Negara kita bukan negara maju cuma negara membangun, dan negara kita memang tak mampu nak bagi subsidi kat segala bende sebab tu ade cukai pendapatan, cukai jalan, cukai itu ini. Itulah sumber nak bantu subsidi, buat sekolah, buat jalan, bagi bantuan kat rakyat yang beranak-pinak nie. Malaysia bukan macam negara Brunei yang kaya raya dengan sumber minyaknya sebab tu Brunei boleh waive segala tax. Lagipun Brunei kecik jer berbanding Malaysia.


Bukan nak kata orang keje government banyak rileks atau tak tapi berbanding ngan private sector sangat berbeza. Adekah kerana mereka2 governments servants (yang tak reti bersyukur) ni dah terlampau naik lemak dan manja sampai jadi macam ni? Again, nak habaq mai satu jer kutuk la banyak2 pihak (Govt) yang amik korang keje..Pastu jangan lupa pikir yer berkat tak duit tuh? Dah ludah2 jilat balik! Euwwwww bluwekkk.

Bohong lah kalau saye tak penah merungut kan selama keje nih tapi sy merungut sebab letih, keje banyak, stress dengan dateline but tak penah cakap lak kompeni jahat, tak guna, menipu. I selalu remind myself, sy bukan keje untuk PCEO, sy bukan keje semata-mata untuk M*****k, agreement sy keje dari 845 sampai 545 saje tapi kalau dah keje tak siap kene la stay back becoz i have commitments with the work, i am accountable for my work, sy takut bila sebut duit gaji tak berkat ni sebab sy bagi anak makan, pakai. Jadi manusia kene selalu belajar bersyukur, pleaseeee step out from the comfort zone!

Mostly in my hubby site are government servants, and they are PEMBANGKANG. Cuma ku belum bersuara jer nak bagi hujah2, kalau dah melampau sangat nanti keluar jugaklah Tazkirah Puan Shila pasal keberkatan tu kan. Seb baik hubby ku keje private gak, kalau die nak kutuk2 government ku selalu kuarkan balik ayat ni "Your dad, kakak2, abang, ipar duai, makcik, pakcik sume keje government. Kutuk2 government kemain lagi yer..Seb baik ade govt yg jahat nie nak amik keje kan..Kalau tak, balik kampung toreh getah laa".. Haa pedas tak pedas kan ayat ku. Trus hubby ku diam dan sekarang die tak kan berbalah pasal politik ngan den. Sebab die tau ape ayat2 yang akan keluar dari mulut ku ini. Lagipun ku pon tak suka amik port sangat pasal politik ni dorang je lelebey. Sentap ke?? Rasain.




9 comments:

Nanie Khairani said...

saya tersangatlah bersetuju dengan pendapat awak. kalau betul nak membangkang, jangan la mintak keje ngn gomen betul tak? ini tak, bukan main lagi cakap " keje gomen senang.. rilek.. nanti tua ada pencen.. secure".. but on the same time.. "kerajaan ni xguna.. teruk.. zalim.."

kalau betul kerajaan zalim, cancel skim pencen tu baru tau...

hehehe

Wahida Shukeri said...

shila, terbaik punya entry....nak tulis kat facebook kan, ade plak yang makan hati, kan gaduh x pasal2 plak...btw, mmg btol la tu apa yg ko cakap...yg keje government ni sume jenis yg x bersyukur..gaji nak tinggi je, last2 kutuk balik...patot la duit x pernah cukup....

shilafaizz said...

tulah sebab tu aku dok ulang2 sebut keberkatan tuh..pelik kan, nak keje ngan gomen tapi kutuk2.aku mmg pelik org mcm nie..yg nk keje gomen sgt2 tak dpt, yg menanti keje kat luar tu pon rmi.ungrateful sungguh.klu post kt fb jd pjg lebar nnt..malas ar tapi klu aku ckp psl keberkatan msti dorg sentap kan.ihiks

shilafaizz said...

nanie: yup, klu nyampah sgt ngan gomen benti je lah kan.ckp berdekah2 tepuk air kat dulang kene muka sendiri.

ashra said...

setuju apa shila cakap..
papepun,kalu nak membangkang biarlah realistik kan.ingat senang ke nak dapat keje kat gomen?saya ni mintak banyak kali tak pernah sangkut pun.

shilafaizz said...

emm...tulah kak ash yg sy katekan mereka ni tak reti bersyukur..bukan kak ash je, sy ni tiap tahun renew spa tau..1 pon takde sangkut..hukhuk.sebab hubby dah keje private ingat sy nak keje gomen tapi lom ade rezeki..

Sima said...

shila : aiii bukan penyokong tegar dlm politik tapi aiiii tgk dgn mata yg realistik! kalo PEMBANGKANG yg bagus takde la kejap kata mcm tu kejap kata mcm ni. OK to me both side ada pro and cons. TAPI aiii tak nak la jadik macam SINGAPORE! Anak jati hilang mane ntah. Adat, budaya agama??

Haiiii... malas nak kata dgn org2 tak sedar dek untung! Dia tak rasa mcm mane kehidupan dibawah perintah bangsa lain di Malaysia yg ramaiiiii nak konker nih. Selama ni hidup senang lenang pastu konon berjuang ke arah keadilan. Keadilan utk sape? Rakyat tertindas ke? Rakyat dizalimi ke? Ada kene bako ke? Daku heran... Diorg tak sedar ke kaum2 lain suka kat Malaysia ni tunggu masa je nak amik alih?

Pasal keberkatan tu? haii..berjawab la korang. Daku pon kalo dah dok mengutuk kompeni tu tanda daku nak blahhhh... huhu... tak tau seksa kije swasta ni camne.

shilafaizz said...

nik, aah bako je deme2 nie..yer same ngan ai bukan sokong gomen 100% atau bangkang the otehr party 100%.tapi tak mau la negara kita jd macam s'pore melayu di anak tirikan.

keadilan?keadilan untuk diri org2 yg berkenaan bukan untuk rakyat pon.

Memang dorang tak rase keje hempas pulas..tak reti bersyukur gitu la jadinye.Dah ade keje banyak cekadak lak..

L.O.V.E.U said...

tersgtla stuju kak oii...depa dok kutuk gov tapi keje gov gak..xsedar diri tul..x reti nk bersyukur mcm tu la..