Thursday, May 19, 2011

Cucur Udang Geragau

Takde idea nak hapdet belog saye hapdet My Resipi je lah yer....

Saye kan suka buat minum2 petang gitu...Kat my side or especially belah Johor la kalau petang2 nie selalu ade tea-time..ala2 omputih gitu tea-time nye..buat cucur ke, goreng ape2 lah, atau beli jer kuih2, buat teh O. Pehtu borak2 ngan family di beranda rumah. Then bila kawen ngan orang Melaka, ku alami shock sebab dorang takde minum2 petang ni yer..Lapaq den tau. Kalau balik Melaka memang ku dok bising ngan En Faizz ajak gi pekan cari kuih untuk minum petang kaedahnye...Sebab dah biase dari kecik gitu. My mom dulu selalu buat Pisang Goreng, kuih donat, atau jemput2 ikan bilis sekurang2 nya.

Nak share resipi Cucur Udang Geragau nie.


Cucur Udang Geragau:
*Segenggam udang geragau dibasuh keringkan airnye dan blend kering.
*Tepung gandum + 2sudu bikarbonat / tepung naik sendiri agak2 jer..
*Bawang besar dihiris
*Mase ni ade daun sup lebih, hiris halus2 gak...cucur jadi wangi
*Garam secukup rasa
*Boleh tambah cili padi kalau nak pedas sket

Cara-cara:
*Campurkan kesemua bahan2 di atas digaulkan dengan air sikit demi sikit..Petua nak rangup, gunakan air sejuk dari peti ais...ataupon air biase letakkan ais bagi sejuk..Nanti crunchy2 cucur tuh
*Kalau gunakan tepung naik sendiri tak payah letak bikarbonat lagi...
*Ambil adunan dan goreng sampai kekuningan...Hidangkan ngan sos cili




2 comments:

ashra said...

tak pernah buat cucur udang.rajin nanti ikut resepi shila la..leh gak wat tuk bfast atau minum petang kan..

tq..

shilafaizz said...

aah kak ash...breakfast boleh, minum petang bleh..ni macam jemput2ikan bilis sebenarnye cuma gantikan ngan udang kering..garam letak sket jer sebab masin gak udang kering ni..

Thursday, May 19, 2011

Cucur Udang Geragau

Takde idea nak hapdet belog saye hapdet My Resipi je lah yer....

Saye kan suka buat minum2 petang gitu...Kat my side or especially belah Johor la kalau petang2 nie selalu ade tea-time..ala2 omputih gitu tea-time nye..buat cucur ke, goreng ape2 lah, atau beli jer kuih2, buat teh O. Pehtu borak2 ngan family di beranda rumah. Then bila kawen ngan orang Melaka, ku alami shock sebab dorang takde minum2 petang ni yer..Lapaq den tau. Kalau balik Melaka memang ku dok bising ngan En Faizz ajak gi pekan cari kuih untuk minum petang kaedahnye...Sebab dah biase dari kecik gitu. My mom dulu selalu buat Pisang Goreng, kuih donat, atau jemput2 ikan bilis sekurang2 nya.

Nak share resipi Cucur Udang Geragau nie.


Cucur Udang Geragau:
*Segenggam udang geragau dibasuh keringkan airnye dan blend kering.
*Tepung gandum + 2sudu bikarbonat / tepung naik sendiri agak2 jer..
*Bawang besar dihiris
*Mase ni ade daun sup lebih, hiris halus2 gak...cucur jadi wangi
*Garam secukup rasa
*Boleh tambah cili padi kalau nak pedas sket

Cara-cara:
*Campurkan kesemua bahan2 di atas digaulkan dengan air sikit demi sikit..Petua nak rangup, gunakan air sejuk dari peti ais...ataupon air biase letakkan ais bagi sejuk..Nanti crunchy2 cucur tuh
*Kalau gunakan tepung naik sendiri tak payah letak bikarbonat lagi...
*Ambil adunan dan goreng sampai kekuningan...Hidangkan ngan sos cili




2 comments:

ashra said...

tak pernah buat cucur udang.rajin nanti ikut resepi shila la..leh gak wat tuk bfast atau minum petang kan..

tq..

shilafaizz said...

aah kak ash...breakfast boleh, minum petang bleh..ni macam jemput2ikan bilis sebenarnye cuma gantikan ngan udang kering..garam letak sket jer sebab masin gak udang kering ni..