Skip to main content

Cucur Udang Geragau

Takde idea nak hapdet belog saye hapdet My Resipi je lah yer....

Saye kan suka buat minum2 petang gitu...Kat my side or especially belah Johor la kalau petang2 nie selalu ade tea-time..ala2 omputih gitu tea-time nye..buat cucur ke, goreng ape2 lah, atau beli jer kuih2, buat teh O. Pehtu borak2 ngan family di beranda rumah. Then bila kawen ngan orang Melaka, ku alami shock sebab dorang takde minum2 petang ni yer..Lapaq den tau. Kalau balik Melaka memang ku dok bising ngan En Faizz ajak gi pekan cari kuih untuk minum petang kaedahnye...Sebab dah biase dari kecik gitu. My mom dulu selalu buat Pisang Goreng, kuih donat, atau jemput2 ikan bilis sekurang2 nya.

Nak share resipi Cucur Udang Geragau nie.


Cucur Udang Geragau:
*Segenggam udang geragau dibasuh keringkan airnye dan blend kering.
*Tepung gandum + 2sudu bikarbonat / tepung naik sendiri agak2 jer..
*Bawang besar dihiris
*Mase ni ade daun sup lebih, hiris halus2 gak...cucur jadi wangi
*Garam secukup rasa
*Boleh tambah cili padi kalau nak pedas sket

Cara-cara:
*Campurkan kesemua bahan2 di atas digaulkan dengan air sikit demi sikit..Petua nak rangup, gunakan air sejuk dari peti ais...ataupon air biase letakkan ais bagi sejuk..Nanti crunchy2 cucur tuh
*Kalau gunakan tepung naik sendiri tak payah letak bikarbonat lagi...
*Ambil adunan dan goreng sampai kekuningan...Hidangkan ngan sos cili




Comments

ashra said…
tak pernah buat cucur udang.rajin nanti ikut resepi shila la..leh gak wat tuk bfast atau minum petang kan..

tq..
shilafaizz said…
aah kak ash...breakfast boleh, minum petang bleh..ni macam jemput2ikan bilis sebenarnye cuma gantikan ngan udang kering..garam letak sket jer sebab masin gak udang kering ni..

Popular posts from this blog

Spiral Spaghetti Goreng Ala Chef Shila

Di atas permintaan rakan-rakan di FB yang mem-view album resipi saye...dan merequest resipi dari saye terutamanya Epa Hassan . ..Dengan berbesar hati sekali saye sanggup dan rela membocorkan resipi turun temurun nenek moyang..huahuaaa...Kawan2, nak masakan sedap ni sebenonye kena ade satu skill, skill 'pandai agak-agak'...cmno tu? maksudnye, kalau orang tanye bape banyak lada nak letak? agak2 jer...ha gitu ler... hikhik ~Ha menarik tak spaghetti saye ni? (klu xmenarik sudah, ade ku kesah..) Bahan2: Spiral Spaghetti 250gram/setengah paket - 4 org makan (nak pasta lain pun boleh elbow ke,shell ke ikut sedap mate..saye suka guna brand San Remo atau Fusilli) *Seafood - Udang, sotong dsb...tapi saye suka guna udang saje (Udang saiz L atau M) *Minced chicken/beef *Lada kering - gunting dan direbus Bawang besar - sebiji Bawang putih - 4 ulas Sos Tiram *Sawi batang hijau *Carrot - dipotong panjang macam dalam gambar Telur - 2biji Garam dan bahan perasa (* = Ikut korang ler kalo suka

BBT, OPK dan Ovulasi

Okeh next nak cerita pulak pasal BBT, OPK dan waktu ovulasi. BBT tu korang dah faham kan camne nak mula... okay sekarang kita cerita pasal Ovulation Pregnancy Kit (OPK) ni dan kaitan nya dalam BBT. Secara generalnya...hanya dengan menggunakan BBT saja dah boleh detect ovulation day tu tanpa menggunakan OPK. Tapi...sebagai persediaan nak hamil...lebih elok la kita gu kan atau guna sekali OPK dan BBT bersama-sama. OPK tidak mengesan ovulasi tapi hanya mengesan kehadiran LH (hormon yg dihasilkan sebelum pengeluaran ovum) mana kala BBT pula mengesan hari ovulasi dengan lebih tepat. Tetapi sekiranya plan untuk hamil... elok buat OPK sekali supaya kita tak terlepas hari subur 'fertile window' untuk BD (bersama). Fertile Window & Cervical Mucus (CM) Fertile window biasanya 5hari dalam sebulan tapi hanya 1hari saja hari ovulasi iaitu hari paling subur. Jika kita boleh detect fertile window ni lebih mudah untuk kita usaha hamil. Selain menggunakan OPK...kita jugak bol

"Ma Ismuka" - Siapa Nama Kamu?

Assalamualaikum wbt... Aicecehhh "ma ismuka" bagai...korang tau ke maksudnye tuh...Okeh kita belajar Al-Lughatul 'Arabiah sket yer adik2...Hehe maksudnye "Siapa Nama Kamu" untuk general lah kalau tak tau lelaki atau perempuan..Kalau perempuan "Ma Ismuki?"... Ntah ape la Puan Shila merepek ni kan...Okeh sedia maklum la kan ai ni aktif ber-Ratuhati...lately ni kan, ai dah jadi consultant tak bergaji...ekekekeke...Actually dalam Ratuhati ade ruangan Nama2 Anak...So ku tolong la translate beberapa nama yang kata asalnya dalam Bahasa Arab..sebabnyeeee ade banyak sangat makna2 nama dalam buku-buku dipasaran dan internet yang tidak tepat sama sekali dengan maksud bahasa arabnye itu sendiri. Bahasa Arab saye ni taklah seberapa, jadi untuk mendapat kesahihan atas rujukan saya itu saye dibantu oleh senior saye mase di UIA iaitu Kak Zu..Kak zu memegang Ijazah Bahasa Arab atau kami panggil BAR di UIA. BAR= Bachelor of Arabic. Menurut Kak Zu nama-nama dalam buku