Wednesday, July 24, 2013

39weeks of Pregnancy...Mohon Doa Semua

Salam kawan2...last monday shuld be last checkup kat DEMC (if sy brsalin dlm ms trdekat ni). Alhamdulillah baby sihat estimated weight about 2.68kg...syukur baby membesar dgn sihat. Tengah scan2 tu tanye Dr.mazita bby dh engaged ke sbb klu korg sedia maklum utk ank ke-2 dan setetusnya biasanya bby akn lambat engaged. Ade yg few hours sblum brsalin baru baby engaged dan masuk ke ruang pelvik atau birth canal.

Dr . mazita rase pakai tgn kepala bby dh engaged tinggal sikit je yg belum masuk ruang tulang pelvik. So dia kata tunggu jer show or labor signs yg lain2. Until now cuma rase sakit pinggang je lah pon...dan BH yg xbape kerap. Practiced exercise and walking a lot skrg ni. Tiap hari ler pak pais teman pusing2 taman area rumah ni since ai pon dh cuti so kne kerapkn brjalan la dok rumah ni.

So there will be no new entry until sy selamat giving birth..hehe. Doakan sy selamat dan dipermudahkan melahirkan bby ke2 ni yer...mohon maaf andai ada coretan dan komen2 yg tidak di senangi..sesungguhnya yg buruk itu dr sy dan yang baik2 hanya dr Allah Taala.

Wassalam...



Friday, July 19, 2013

Last Day of Working Before Maternity Leave

Arini hari last day keje utk bulan July merangkap Ramadhan juga..sebab next week daku akn start mc dh sesambil menunggu hari nk brsalin.  Kali ni purposely amik cuti seminggu ++ awal sebab daku rasa rushing sesangat di bulan posa ni.  Sian pak pais nk amik daku kelam kelibut kejar waktu nk bukak posa. Amik dak myra lg.. Klu bukan bulan posa tak pa lg. . Xyah nk rushing sgt. Blk plk kul 515 yg xbape nk awal tu walopon dh diberi relief kuar 30min awal.

Nk masuk 39mggu beberapa hari lagi...monday next week antenatal checkup trakhir sebelum deliver. DR.Mazita ckp tggu jer smpi ade tanda nk melahirkn baru gi DEMC since daku refused for being induce this time. Moga bby kuar dgn sihat selamat dan segala urusan melahirkn zuriat ke2 ni dipermudahkn. Semoga labor pain x trlalu lama dan semoga semuanya smooth sailing ja..

Bila bby nk keluar Waalahua'lam..let him choose the date. Doa sy semoga gentle birth kali ni berjaya.  Insyaallah. ..Aminn. oh ya sahabat sama2 lebih kurang due dare dh brsalin pukul 5.45am td. Tahniah kaksya!! Sgt mudah 45min jer dlm LR. Alhamdullillah syukran lillah...

Tinggal daku la ni yer?? Adoii serems plk mak tetiba jadi org last. Kikikiii.

Next entry will update pasal last checkup nnt. Bai.

Wednesday, July 17, 2013

Gian Nak Masak

Dah masuk 38weeks..still standing...hahah. Gian plak nk msk fancy2 gini. Dan dh lame rasenye xmasak ayam merah. Isnin aritu cuti xde idea pon nk masak apa benornye. Tetiba kul 2 dtg idea nk msk nasi carrot, ayam msk merah dan acar. Nk buat buah melaka jugak. Wahhh tu dia kn pulun nk masak2 macam2. Tapi bhn2 sume nan hado pon lagi.
Kul 3 baru gi tesco...kul 4 lebih baru smpi rumah. Oleh kerana dh lambat xjadi buat nasi carrot.nk parut carrot bagai lagi. So tukar pd nasi mentega je lah..ni lah hasil nya. Buah melaka start uli tepung 6.30. 715 siap sume...ni lah hasil nya...myra suka nasi butter tu habis dia korek kismis2 dlm tu. Alhamdullillah everything homemade and no param on 6th Ramadhan.  Hikhikhik

Monday, July 8, 2013

36weeks++ Antenatal Checkup

Sabtu ritu 6hb ade antenatal checkup dgn dgn Mazita kt DEMC. At 36weeks 4days berat bby baru 2.3kg! Actually kannn ntah nape riso..huhuu. Memang la org kate bagus bby kecik senang nk kuar yadaa yadaa tp sbb time kakak dia xpenah experience cmni berat bby follow je ikut weeks dia tu. jd mak wondering la kan. Omak eh naik 12kilo dh ni anak eh baru 2kilo lebih sket ja. Kemanakah lemak2 itu pergi? Harus la ke mak kn? Dr kate jgn risau masih kategori average mmg kecik sket tp xla kecik sgt katenye..So far overall bby sihat, mami pon xde problem pape so Dr xde risau apa. Lagipun mami dia mmg kontrol sket manis2 pregnnt kali ni and langsung xminum susu ibu hamil yg manis melecehh tu. Bnyk gula I dun like la. Minum susu biasa sudah..dan amik syr2 tggi kalsium for calcium source. Now I realize maybe jgk yg ade big2 bby ni disebabkn susu ibu hamil dipasaran tu kot. Tapi mmg manis la susu anmun, enfa bagai tuh.

Alhamdullillah pregnant kali ni so far sihat walafiat. Darah tggi ke, HB low ke kencing manih ke sume xde. Tekanan drh je agk rendah tp klu x preggy pon mmg den jenis low bp. Berkat mengamalkn makan mknn sunnah like kurma, kismis, pati delima, dan juga mkn minyak kelapa dara (vco) since awal preggy alhamdulillah everything went smooth sailing. Almaklum la mase myra dulu hb low smpi x larat dh nk telan iron pil. Tapi hb level gitu le jgk 9 paling2 pon 10. Kali ni awal2 prgnnt ritu 12, then Dr check baru ni 11.5 dgn daku yg ngelat2 mkn Iberet folic.hehe mls gile nk mkn vit. Mkn kurma 3,4 ketul lg setapppp.

So bakal mommy dan preggy mommies yg ade mslh Hemoglobin Blood level low ni try la natural remedy and back to mknn sunnah. Lupakn vit2 komersil ni..kihkihkih. Pati delima tu pon elok utk yg ade problem high blood pressure jgk tau sbb boleh kawal BP dgn pengambilan yg konsisten. Ok tu saje la hapdet dr antenatal checkup kami. Ade one last appointmnt dgn Dr sblum due in 2weeks time. Best jgk klu dh brsalin sblum last checkup nnt..huhuuu. Daaaaa

Pstttt ayah baby bagi mami baby hadiah henpon baru..kikikiii. S4 LTE.mihmihmih.. Birth gift katenye tapi in advance la disebabkn hp blekberi mami baby dh nazak benor..kejap2 hang kjp hang. Bahaya la kan mak dh sarat ni satgi dln tren sorg2 hp xl2h guna. Ok la nk titon...baiiiii



Monday, July 1, 2013

1 July 2013: 30days Counting Begin

Alhamdulillah...1st July dah...ops belum bersalin lagi...hehe baru cukup terms 36weeks. Atually it will be exactly 36weeks on this Wednesday...Syukur Ya Rabb for the smooth sailing -/+ 9 months pregnancy...no bengkak2 kaki like i had during Myra's pregnancy...cuma a bit tired this time faktor umur kot...mase myra preggy mid 20's ni dah late 20's...hadik2 klu nak mengandung elok la mengandung muda2...banyak energy...beza tauuu...benarlah yg kwn2 cakap faktor umur ni  banyak bagi impact to our pregnancy. But overall syukur atas segala kesihatan yg diberi ni...baby pon grows well cuma a bit smaller from her sista during last checkup on 34weeks.

My EDD is on 31/07 so we looking forward for another 30days. Dalam hati nakkkk sangat bersalin awal dr due date. Tapi semua Allah dh tetapkan bila kan...cuma harapan tu tinggi menggunung nak bersalin awal sikit kali ni...Actually last week ade few contraction. Agak kuat dan sakit. Tapi rasenye tu disebabkan terlalu banyak berjalan siap lari-lari anak pula kat jalan tar nun...heheh. Until now juz having BH yg biasa2 jer...tak lame lagi masuk Ramadhan dah...feeling excited for this coming Ramadhan coz my babies semua baby Ramadhan...actually you will have some 'unexplained' feeling bila bersalin di Bulan Ramadhan ni..maybe disebabkan bulan penuh berkah kot...rase macam tenang jer sambil2 puasa, tingkatkn amal ibadah and the same time u are waiting for baby's arrival. Perasaan tu susah nak diungkapkan. Some people will said 'susah jer nk ganti puasa banyak2' huk aloh...klu dh biasa puasa sunat takde hal...cewahhh. Lagipun fikir logik Allah bagi 11 bulan yg cukup panjang utk ganti puasa tu...i have gone thru dat once, takde masalah nak ganti.

Next checkup will be on this coming Saturday 6 july...xsabar nk tgk adik baby...so far since tau gender on 18weeks until now the gender still the same.huhuu memang no pinky2 this time...all are mixed colors cos i dun like the common blue color. Nanti lepas checkup will update you all. Rasenye checkup sabtu ni dah kene buat CTG. Harap2 dah ade contraction..huhuu xsabar nak bersalin!

Wednesday, July 24, 2013

39weeks of Pregnancy...Mohon Doa Semua

Salam kawan2...last monday shuld be last checkup kat DEMC (if sy brsalin dlm ms trdekat ni). Alhamdulillah baby sihat estimated weight about 2.68kg...syukur baby membesar dgn sihat. Tengah scan2 tu tanye Dr.mazita bby dh engaged ke sbb klu korg sedia maklum utk ank ke-2 dan setetusnya biasanya bby akn lambat engaged. Ade yg few hours sblum brsalin baru baby engaged dan masuk ke ruang pelvik atau birth canal.

Dr . mazita rase pakai tgn kepala bby dh engaged tinggal sikit je yg belum masuk ruang tulang pelvik. So dia kata tunggu jer show or labor signs yg lain2. Until now cuma rase sakit pinggang je lah pon...dan BH yg xbape kerap. Practiced exercise and walking a lot skrg ni. Tiap hari ler pak pais teman pusing2 taman area rumah ni since ai pon dh cuti so kne kerapkn brjalan la dok rumah ni.

So there will be no new entry until sy selamat giving birth..hehe. Doakan sy selamat dan dipermudahkan melahirkan bby ke2 ni yer...mohon maaf andai ada coretan dan komen2 yg tidak di senangi..sesungguhnya yg buruk itu dr sy dan yang baik2 hanya dr Allah Taala.

Wassalam...



Friday, July 19, 2013

Last Day of Working Before Maternity Leave

Arini hari last day keje utk bulan July merangkap Ramadhan juga..sebab next week daku akn start mc dh sesambil menunggu hari nk brsalin.  Kali ni purposely amik cuti seminggu ++ awal sebab daku rasa rushing sesangat di bulan posa ni.  Sian pak pais nk amik daku kelam kelibut kejar waktu nk bukak posa. Amik dak myra lg.. Klu bukan bulan posa tak pa lg. . Xyah nk rushing sgt. Blk plk kul 515 yg xbape nk awal tu walopon dh diberi relief kuar 30min awal.

Nk masuk 39mggu beberapa hari lagi...monday next week antenatal checkup trakhir sebelum deliver. DR.Mazita ckp tggu jer smpi ade tanda nk melahirkn baru gi DEMC since daku refused for being induce this time. Moga bby kuar dgn sihat selamat dan segala urusan melahirkn zuriat ke2 ni dipermudahkn. Semoga labor pain x trlalu lama dan semoga semuanya smooth sailing ja..

Bila bby nk keluar Waalahua'lam..let him choose the date. Doa sy semoga gentle birth kali ni berjaya.  Insyaallah. ..Aminn. oh ya sahabat sama2 lebih kurang due dare dh brsalin pukul 5.45am td. Tahniah kaksya!! Sgt mudah 45min jer dlm LR. Alhamdullillah syukran lillah...

Tinggal daku la ni yer?? Adoii serems plk mak tetiba jadi org last. Kikikiii.

Next entry will update pasal last checkup nnt. Bai.

Wednesday, July 17, 2013

Gian Nak Masak

Dah masuk 38weeks..still standing...hahah. Gian plak nk msk fancy2 gini. Dan dh lame rasenye xmasak ayam merah. Isnin aritu cuti xde idea pon nk masak apa benornye. Tetiba kul 2 dtg idea nk msk nasi carrot, ayam msk merah dan acar. Nk buat buah melaka jugak. Wahhh tu dia kn pulun nk masak2 macam2. Tapi bhn2 sume nan hado pon lagi.
Kul 3 baru gi tesco...kul 4 lebih baru smpi rumah. Oleh kerana dh lambat xjadi buat nasi carrot.nk parut carrot bagai lagi. So tukar pd nasi mentega je lah..ni lah hasil nya. Buah melaka start uli tepung 6.30. 715 siap sume...ni lah hasil nya...myra suka nasi butter tu habis dia korek kismis2 dlm tu. Alhamdullillah everything homemade and no param on 6th Ramadhan.  Hikhikhik

Monday, July 8, 2013

36weeks++ Antenatal Checkup

Sabtu ritu 6hb ade antenatal checkup dgn dgn Mazita kt DEMC. At 36weeks 4days berat bby baru 2.3kg! Actually kannn ntah nape riso..huhuu. Memang la org kate bagus bby kecik senang nk kuar yadaa yadaa tp sbb time kakak dia xpenah experience cmni berat bby follow je ikut weeks dia tu. jd mak wondering la kan. Omak eh naik 12kilo dh ni anak eh baru 2kilo lebih sket ja. Kemanakah lemak2 itu pergi? Harus la ke mak kn? Dr kate jgn risau masih kategori average mmg kecik sket tp xla kecik sgt katenye..So far overall bby sihat, mami pon xde problem pape so Dr xde risau apa. Lagipun mami dia mmg kontrol sket manis2 pregnnt kali ni and langsung xminum susu ibu hamil yg manis melecehh tu. Bnyk gula I dun like la. Minum susu biasa sudah..dan amik syr2 tggi kalsium for calcium source. Now I realize maybe jgk yg ade big2 bby ni disebabkn susu ibu hamil dipasaran tu kot. Tapi mmg manis la susu anmun, enfa bagai tuh.

Alhamdullillah pregnant kali ni so far sihat walafiat. Darah tggi ke, HB low ke kencing manih ke sume xde. Tekanan drh je agk rendah tp klu x preggy pon mmg den jenis low bp. Berkat mengamalkn makan mknn sunnah like kurma, kismis, pati delima, dan juga mkn minyak kelapa dara (vco) since awal preggy alhamdulillah everything went smooth sailing. Almaklum la mase myra dulu hb low smpi x larat dh nk telan iron pil. Tapi hb level gitu le jgk 9 paling2 pon 10. Kali ni awal2 prgnnt ritu 12, then Dr check baru ni 11.5 dgn daku yg ngelat2 mkn Iberet folic.hehe mls gile nk mkn vit. Mkn kurma 3,4 ketul lg setapppp.

So bakal mommy dan preggy mommies yg ade mslh Hemoglobin Blood level low ni try la natural remedy and back to mknn sunnah. Lupakn vit2 komersil ni..kihkihkih. Pati delima tu pon elok utk yg ade problem high blood pressure jgk tau sbb boleh kawal BP dgn pengambilan yg konsisten. Ok tu saje la hapdet dr antenatal checkup kami. Ade one last appointmnt dgn Dr sblum due in 2weeks time. Best jgk klu dh brsalin sblum last checkup nnt..huhuuu. Daaaaa

Pstttt ayah baby bagi mami baby hadiah henpon baru..kikikiii. S4 LTE.mihmihmih.. Birth gift katenye tapi in advance la disebabkn hp blekberi mami baby dh nazak benor..kejap2 hang kjp hang. Bahaya la kan mak dh sarat ni satgi dln tren sorg2 hp xl2h guna. Ok la nk titon...baiiiii



Monday, July 1, 2013

1 July 2013: 30days Counting Begin

Alhamdulillah...1st July dah...ops belum bersalin lagi...hehe baru cukup terms 36weeks. Atually it will be exactly 36weeks on this Wednesday...Syukur Ya Rabb for the smooth sailing -/+ 9 months pregnancy...no bengkak2 kaki like i had during Myra's pregnancy...cuma a bit tired this time faktor umur kot...mase myra preggy mid 20's ni dah late 20's...hadik2 klu nak mengandung elok la mengandung muda2...banyak energy...beza tauuu...benarlah yg kwn2 cakap faktor umur ni  banyak bagi impact to our pregnancy. But overall syukur atas segala kesihatan yg diberi ni...baby pon grows well cuma a bit smaller from her sista during last checkup on 34weeks.

My EDD is on 31/07 so we looking forward for another 30days. Dalam hati nakkkk sangat bersalin awal dr due date. Tapi semua Allah dh tetapkan bila kan...cuma harapan tu tinggi menggunung nak bersalin awal sikit kali ni...Actually last week ade few contraction. Agak kuat dan sakit. Tapi rasenye tu disebabkan terlalu banyak berjalan siap lari-lari anak pula kat jalan tar nun...heheh. Until now juz having BH yg biasa2 jer...tak lame lagi masuk Ramadhan dah...feeling excited for this coming Ramadhan coz my babies semua baby Ramadhan...actually you will have some 'unexplained' feeling bila bersalin di Bulan Ramadhan ni..maybe disebabkan bulan penuh berkah kot...rase macam tenang jer sambil2 puasa, tingkatkn amal ibadah and the same time u are waiting for baby's arrival. Perasaan tu susah nak diungkapkan. Some people will said 'susah jer nk ganti puasa banyak2' huk aloh...klu dh biasa puasa sunat takde hal...cewahhh. Lagipun fikir logik Allah bagi 11 bulan yg cukup panjang utk ganti puasa tu...i have gone thru dat once, takde masalah nak ganti.

Next checkup will be on this coming Saturday 6 july...xsabar nk tgk adik baby...so far since tau gender on 18weeks until now the gender still the same.huhuu memang no pinky2 this time...all are mixed colors cos i dun like the common blue color. Nanti lepas checkup will update you all. Rasenye checkup sabtu ni dah kene buat CTG. Harap2 dah ade contraction..huhuu xsabar nak bersalin!