Thursday, May 27, 2010

SShhhh !! Jgn Bagitau Suami Saya Ye...

Hehehe....hehuu....sy tau anda klik pd topic entry ini dgn terujanya kan...kehkeh..sy nk share yg sy ni telah melakukan kesalahan...ini rahsia org pompuan tau...Ok untuk pengetahuan semua, sy lum tau lagi gender baby...tapi nama dah ade utk boy dan girl...yg pastinya nama itu mestilah NH kerana sy telah mendapat mohor besar dr en suami untuk memberi nama baby...so far dia ok dgn kedua-dua nama itu...Tapii....entry ini bukan pasal nama tapi lebih kepada jantina baby...Actually, sy xtau lagik baby ni boy ke girl sbbnye mase 19/20 weeks ade scan tak nampak lagi. 'Anu' nye ditutup dgn peha...Mase 25 weeks pon tak nmpk lagik xtaula mesin ultrasound tu dh uzur sgt ke ape mmg sy xclear. Tapi mase tu sy scan bkn nk tau gender tapi lebih kpd kesihatan baby mase baby tak aktif bergerak tuh...(rujuk di entry yg lepas). Jd sy tak terpk nk tny DR psl gender ade yg lagi penting mase tu.


Hmmmmm...sy ni sebenarnya mengharapkan baby girl...dlm hati pon kate baby girl nih...tp klu kuar baby boy pon sy ok jer...yg penting sempurna dan sihat kan..Oklah trus kepada kesalahan ape yg sy dh buat tu...Begini, oleh kerana sy ni suka beli brg online, sy pon surf la blog2 yg menjual baju2 baby...sumenye cumel2 belaka n sbbnye online lebih murah berbanding yg dijual diluar...kualiti pon Ok. Dan sy telah SANGAT2 berkenan dgn baju baby nih...tapi nye baju (s) ni baju baby girl...DAN BUKAN SEHELAI TAPI DUA!! ish...xtaulah tgn sy mmg tak leh ditahan utk klik 'Order' kat blog tuh...huhuuuu....kalau en suami tau mesti kena jentik telinga sy nih...mesti dia akan ckp gatal sgt tgn tuh. kehkeh ampun suamiku....tapi sy suka sgt kat baju2 nih. Naluri ibu mengandung kan tak leh ditahan2 kan...nanti kempunan nak beli, dah habis cmne??? (Alasan yg dah tak dilayan oleh suami sy) Sy pon beli dan pas 2hari pon sampai via pos...Presenting baju yg kiut2 ini kepada anda...



Taraaa....kiut kan??? Mesti anda bertanya dan bercakap2 di dalam hati klu kuar baby boy cmne?? Tak kan nak kasi pakai jugak.... Ish2...sy bukanlah begitu kejam kepada anak sy...nanti tak pasal2 baby boy jd 'lem...' dh bsr nnt kan ke susah...Jika ditakdirkan anak sy lahirnya boy, sy akan menghadiahkan baju yg kiut ini kepada sesape yg dpt baby girl...Heheh...(Mommies yg expected akan dpt bby girl sila tepuk tgn...) Tak pe sy bukan jenis yg akan menyesal dgn brg yg sy beli...Dah beli dah. Tak puas hati ke ape dah beli. (Senyap) So sesape yg dapat baby girl pasni terutamanya Kak Epi tu yg kompem dpt baby girl silalah claim kat sy ye - kalau anak sy bby boy...(Claimation only valid until 1 month after baby deliver)...kihkih ade plak syaratnye ye...Sekarang anda tahu betapa seriusnya sy membuat keputusan...ahaks. Lelempang skit muka sy nih yg xdpt menahan nafsu ber-soppingnye...

Nota Kakiku: En Suami tidak tahu akan kewujudan blog ini...(dgn yakinnye..kalau suamiku tau pon ini adalah indirect way utk memberitahu sy dh wat slh...kiki) Jadi janganlah anda buat link ke ape kat FB suami sy ye...heheheh

Friday, May 21, 2010

Berdosakah Saya....??

Ini adalah lanjutan dari entry "Baby Tak Bergerak Jgn Diambil 'Dia' Dari Kami"....Sebenarnya sy tak mahu komen ape2 lagi pasal isu itu kerana segalanya sudah ok...kes sy bukanlah kritikal, cuma yg lebih hanyalah kerisauan dari hati seorang bakal ibu...sebab itulah sy mengambil tindakan pantas dengan segera ke klinik dan Alhamdulillah tiada apa2...Tapi sy sangat sedih, geram tak tau nak cakap macam mana perasaan sy bila ade yang bagi komen di FB sy berbunyi saya harus meminta maaf kepada ibu kerana sy telah melakukan dosa mungkin, dan suruh hasben saya zikir banyak2...bagi kamu semua itu mungkin tiada apa2 tapi bagi sy sangat sensitif ok! sehinggakan sy terpaksa men-delete komen dari orang itu. Kenapa mesti berfikiran negatif apabila ada sesuatu perkara buruk terjadi ke atas diri kita itu adalah balasan atau punishment kerana kita telah melakukan dosa. Kes sy hanyalah kes remeh saje jika nak dibandingkan dengan kes2 orang lain seperti Puan Baya yg mengalami placenta previa ketika mengandungkan Embun. Saya juga ade kawan bloggers Kak Yong yang anaknya Nabilah menghidap Cerebral Palsy dan Jiey yg anaknya ade masalah pada sel otak dan telah diketahui sejak dalam kandungan sehingga dinasihatkan disuruh gugurkan anak itu. Cuba kamu pikir jika kes sy yg remeh itu sudah dikatakan kerana telah berdosa, bagaimana pula dengan mereka?Ujian dan dugaan boleh dtg kpd sesiapa saje bkn... Kenapa ade orang yg sungguh kejam meng-judge kami seperti itu? Habis itu parents yang mempunyai anak disabled, unfortunate, birth defect itu mempunyai banyak dosa lah berbanding parents yg mempunyai anak2 yg sihat??Sudah tentulah tidak bukan...

Come on...please be sensitive to others. Pada sy cara Allah memberi ujian itu dalam pelbagai cara. Dan bukan kerana kita didatangkan dugaan itu Allah tak sayangkan kita, malah sy amat bersyukur sebab dgn dugaan ini sy akan lebih mendekatkan diri kepaNYa. Dan dengan memberi ujian itu bukan Allah tak sayang tapi Allah telah merencanakan sesuatu yang lebih baik untuk kita. Dan dgn menyuruh hasben sy berzikir sepertinya sebelum ini kami tak berzikir dan berdoa untuk anak kami ke??Sejak awal kandungan sy sentiasa mengamalkan surah2 Maryam, Lukman, Yusuf, Selawat Syifa' semuanya untuk anak dlm kandungan. Dan insyaallah selagi termampu (dr segi ms) sy akn membaca sdr al-Quran disurau jika sy bekerja.Sy tak peduli dan tak kisah org nak kate sy curi2 mase bekerja ke ape asalkan sy dpt membaca even sehelai dr ayat2 diatas. I dun understand why this type of people exist? Why they dont be sensitive to others? Sy juga sentiasa menelefon ibu saya sebab sy rapat dengan mak, sy anak bongsu. Setiap org juga pasti pernah melakukan kesalahan dgn ibu bapa tapi sy juga sering meminta maaf dgn mak jika sy rase sy ade buat salah. Kata2 maaf bukanlah sesuatu ayat yg berat utk sy ucapkan pada mak. Semoga Allah memberikan sy lebih kesabaran menghadapi org2 seperti ini...

Thursday, May 20, 2010

Saya dan Kereta...

Hurmm....dah habis keemosian pasal baby (lihat baca entry sebelum ini Baby Tak Bergerak)....sy nak citer pasal diri sy plak.semata-mata tentang diri sy...huhu...sebenarnya, sy ade satu azam yg sesangat tinggi. Ketika ini sy pergi dan balik kerja memang dihantar dan diambil hubby tersayang...sebabnye...sy tak nak drive! hahaha...alasan sebetulnya, parking di dataran maybank ini mahal rm5 skali masuk.klu kuar pastu nk msk parking blk kne byr rm3 plak! mentekedarah betuii...dulu mase baru2 kawin sy tny hubby die kate xpe la die htr kat KJ mhl sgt parking. Pastu dah jumpa parking murah kat Stesen LRT Kelana Jaya per entry rm2.50 tapi sy tak nak drive jugak!


Sebabnyeee....sy sebenarnya tak mempunyai keyakinan yg tinggi utk drive keta besar...xdelah bsr mane keta hubby Vios je tp cukup besar bg sy. Sy boleh membawa kancil, viva plg2 bsr pun Myvi...sy pernah lah bwk keta hubby tu pon kat highway, tu pon sy berdebar2 gak nak bwk...dan sy belum pernah pulak mencuba parking dgn keta hubby...ntah berjaya ke idak...hubby slalu bising bile sy nak drive sendiri...sy akan jwb sy akan bwk klu emergency je. Pull stop!sy bukan tak nak, klu keta sy sendiri dah lame sy lanyak jer. Sy takut sy bwk kang calar balar sana sini hubby mesti bising. Klu keta sendiri xde sape nak bising klu kemik ke calar ke. Sy pernah menyuarakn hasrat nak beli keta sendiri mcm Swift atau plg2 pon Viva. Pastu hubby jwb ape 'Beli lah vios ni...vios ni kan cantik...' Huh...maksudnya sy sambung byr vios tu. Baik xyahhhh...isunye skrg bukan bape keta nak pakai tapi isunye ialah saiz keta tu. Sy pon terpk gak watpe nak beli keta lain hubby sbnrnye jrg bwk keta gi keje die gi keje naik moto merempit jer...klu sy beli keta lain sape nak bwk vios tu. Hmm...sy rase sy kena ringankan tgn dan kaki jugaklah bwk vios tu pusing2 keliling Setia Alam nih. Adakah sy terlalu memanjakan diri? Mungkin...~

Wednesday, May 19, 2010

Baby Tak Bergerak?? Jangan Diambil 'Dia' Dari Kami

Salam semua...
Say nak update pasal ape yg berlaku semalam...sesuatu yg hampir meragut keceriaan, kebahagiaan sy seketika..
Ceritanya bermula begini...
.................
..................................
.......................................................................................

Pagi ketika hendak pergi kerja sy seperti rase tak sedap hati...tapi xtau pulak ape yg buat rase tak sedap hati tu. Nak kate ade brg tertinggal, tak pulak so pergi kerja mcm biase...tengah hari tu rase mcm nak pergi ke klinik di tingkat 2 sbb nak timbang berat, sbbnye kamis sy perlu checkup ke klinik (rutin tiap 2mggu). Jadi kunun2 nye nak la monitor bape berat skrg kot2 berat naik bnyk sgt sempatla lagi nak kontrol mkn selama 2 hari.Bila sebut psl klinik, tetibe sy baru teringat sepertinya sy mcm dah lama tak merasa pergerakan baby didalam perut!! rasenye dari mlm tadi (hari sebelumnya) baby tak menendang2...Saya pon merasa2 perut utk mencari heartbeat...puas tekan sana sini, tak rase jugak. Saya pon ke toilet sbb nak rase dgn lebih teliti means, perlu membuka baju tak kan nak bukak baju kat meja kerja pulak kan...
Dalam toilet sy ddk kat toilet bowl, cuba merasa heartbeat baby...sy xjumpa jugak..biasenye sy letak je tapak tgn kat perut memang jelas kedengaran heartbeat si kecil lam perut ni. Sy pon panik, gelabah, mcm2 ade dlm fikiran...sy hny mampu menangis tersedu-sedan takut...takut dan risau akan kehilangan insan kecil kurniaan Allah yg sudah 6bulan berada dalam rahim sy. dalam hati berkali2 berkata jgnlah diambil bayiku ini...izinkan kami melihatnya lahir dgn selamat.Yealah kan...sy kena terima ape jer yg terjadi...ape2 saje boleh terjadi..sy rase ade lebih setengah jam sy ddk dlm toilet tu. Habis sudah tisu dlm toilet dibuat mengelap air mata sy.Mase tu sy sgt panik perlu ker bgtau hasben? Sbb sy mmg xtau nak buat ape...nak tny kwn2 yg sdh berkahwin adakah ia normal mereka semua sdh keluar lunch. Sy pon capai hp dan msg suruh ambil sy di Kelana Jaya dgn msg berbunyi "amik syg kat kj skrg nak pegi klinik Ara.klinik mane2 pon boleh.xdgr heartbeat baby" lepas tu hasben call, nak ambil sy trus di bangsar sy kate xyah sbb lunch hour jammed. fetch di KJ saje. sy pon trus capai handbag dgn tak memberitahu sesape sy kuar dan trus menaiki tren.sesampai di KJ sy lihat kereta hasben sudah menunggu. Dalam kereta, hasben tny sejak bile tak rase gerak2? sy jwb sejak mlm tadi rasenye. Hasben diam dan jawab lagi. Lain kali ape2 bgtau awl2...sy pon xtau nak ckp ape sbb sy baru perasan ketidak hadiran gerakan itu.Rupanya hasben dah call klinik yg sy slalu consult, dan mereka suruh trus kesana. sepanjang perjalanan kami hny berdiam diri sambil sy mengusap saki baki air mata. Hasben pon diam, agaknya tak mahu menambah kerisauan di hati saya.Dia memandu dgn sgt laju.Sy tau dia bkn tak pentingkan keselamatan tp perjalanan ke klinik tu terasa begitu jauh skali
Sesampai di Klinik Kesihatan nurse dah menunggu. Sy masuk kebilik rawatan, disuruh baring utk di check denyutan jantung baby dgn sebuah alat.Alat itu mmg slalu digunakan ketika check-up tapi sy xtau ape nm alat itu.bile nurse letak diperut, mulalah angka2 digital di alat itu naik dan turun. 148...150...154. nurse pon ckp "ok ni...normal saje jgn risau. Kul 2 doctor msuk kita scan baby ok? Sekarang awk mkn dulu" Sy pon keluar dr blk rawatan. Sy nmpk muka suami sgt risau, dan dia bertny mcm mane? sy trus ajk dia mkn dulu. Ketika mkn, sy hny memaksa diri utk mkn dlm ht tak keruan selagi tak jumpa doctor. Tepat kul 2 nama sy yg pertama dipanggil. Doctor scan, tp ultrasound tu xbape nak jelas...doctor tny sejak bila tak gerak?ade jatuh tak?ade bleeding tak? sy ckp "xde jatuh, sy baru perasan tgh hr tadi. Gerakan dia tak kuat tak mcm biase."Doc tunjukkan hasil ultrasound di monitor "Ni kepala dia, tali pusat ok tak terbelit, nampak tak jantung dia?" Ye, sy nampak jantung die bergerak2. tadi nurse pon dh tunjuk heartbeat dgn alat tu. Sy nak tau knp gerakannya tak mcm biase. Doctor xplain "awk baru 25 mggu jadi gerakan mmg tak konsisten. Kalau dah 7 bulan baru boleh monitor gerakan baby mesti ade 10 gerakan sehari.Tapi mlm ni kalau bby tak gerak langsung, trus ke hospital k.." Lepas tu sy pon disuruh ambil darah, kne cucuk sane cucuk sini. Sy sbnrnye blum puas hati dgn jawapan doctor. Pulang ke rumah dah jam 3 petang, sy sgt letih...sy cuma msg bdk opis suruh off kan pc. dan msg juga immediate supervisor sy bgtau sy ke klinik dan tak kembali ke opis.Lepas tu sy trus tertido keletihan. Kul 7 suami kejut suruh bgn solat dan siap utk kuar mkn. Kami berjemaah dan Suami suruh tel mak. dlm perjalan ke kedai mkn, sy tel mak ceritakan ape yg terjadi. Akhirnya mak memberikan sy jawapan yg melegakan hati...mak kate "kalau degupan jantung ok, xde pape lah tu...agaknye baby nak beralih bulan jadi kurang dia bergerak...(2mggu lagi sy msk ke trimester ketiga). Kalau bby dah lahir pon mcm tu jugak, nak beralih bulan kejap2 demam, kejap2 xsihat...jgn risaulah...jantung dia normal, dia sihat.." Fuhh...akhirnya hny ibu sendiri yg dapat meleraikan kerisauan dihati ini...Malamnye suami menekapkan telinga di perut sy dan berkata. Bby...kick2...baby main2 lah, jgn tido jer...jgn buat ayah risau...Sy sgt sedih mendengarnya, tapi sy tak nak trus terusan menangis didepan suami. Malam itu suami harus bekerja malam. Sy pula perlu sentiasa monitor pergerakan bby adakah dia bergerak. Sy tak mahu ke hospital. Sy sudah membayangkan yg buruk2 saje.Alhamdulillah...malam itu bby ade bergerak2 walaupun tak aktif mcm selalu. Dlm hati, sy membenarkan ape yg dikata oleh mak. mungkin kerana peralihan bulan...Ya Allah, lindungilah bayi kami ini. Kami mohon dia lahir dengan sihat dan selamat...~Aminn

Nota Kaki: Sy amat risau kerana sering mendengar yg ibu baru perasan bayi sudah m***ng**l di dalam perut...malangnya sdh terlambat (minta dijauhkan perkara itu dr sy..kuatkah sy melaluinya...pastinya tidak).Sy ucapkan ribuan terima kasih kerana nurse2 dan doctor di Klinik Kesihatan Meru sedia meninggalkan waktu lunch mereka kerana menunggu sy.Jasamu dikenang

Monday, May 17, 2010

Mencari Hospital Bersalin

Weekend lepas sy dan en suami pergilah survey2 hospital bersalin di sekitar klang dan shah alam nih...kat shah alam SJMC, DEMC femes jugak tapi rates dah mcm KPJ lum lagi ade prob2 lain...maunye cecah 6k skali bersalin...sy kena berkira2 gak sbb company hanya cover tak sampai 1k pon maternity cost. Sy ade berkenan kat satu pusat bersalin ni dpt info pas survey kat intenet.ala2 pusrawi tapi kecik jelah sbb baru 2years beroperasi nmnya Pusat Bersalin Barakah. Doctor yg sambut baby sume pompuan (preferred coz dlm islam kne cari yg pompuan dulu dah xde barulah bleh doc llki yg sambut...maklumlah time bersalin tu sume aurat terbukak kan...). Tapi mslhnya kat sana hny menerima normal delivery, kalau ade prob kena hantar hospital lain tapi disambut oleh doc yg sama gak sbb pusat berslain tu xcukup facilities lagi. Hubby xprefer sebab yelah time bersalin tu mcm2 leh jadi, kot2 lah ade prob maunye aku kne transfer hosptal lain ms kepala baby dh nak terkeluar (nauzubillah kan...tapi bnyk kes yg mcm tu...semua kuasa Allah, kita pon tak tahu..)

Sebenarnya, ade satu hospital ni dekat jugak dgn rumah about 20mins dr rumah. Namanya Pusat Bersalin Razif...kat sini ade Operation Theatre, (Operation theatre utk major surgery, Labour Room utk bersalin)  menerima normal dan c-sect delivery...facilities cukuplah kalau tetibe kena operate ke hape...memanglah mintak dijauhkan tapi kalau dah nak jadi nyawa baby lebih penting kan...ikut tingkap pon ikut tingkap lah...Hospital ni kepunyaan suami isteri Dato' Dr Razif dan Datin Dr Norana dah beroperasi selama 14tahun. Kat sini pakar bius ade, gynea pon ramai...harga pon ok...below 2k untuk bilik single...Rasenye sy prefer Hospital bersalin nih...Kenapa tak pegi gomen jer?? Hosptal gomen kan lengkap...Untuk makluman, di area2 rumah sy ni yg ade hosptal gomen cuma Hosp.Tengku Ampuan Rahimah sajer...sy sanggup blk ke Kota Tinggi daripada pergi ke Hosptal Klang tu...scary woo...heheh...Ni sy tunjukkan sikit sebnyk gambar2 di Hospital Bersalin Razif...



             Seram plak aku tgk labour room nih...heheh...knp mesti gelap ye?

Internet Access pon ade....

Wad biase 6 orang stau bilik..
Newborn babies...

Friday, May 14, 2010

Bibik atau Nursery atau Babysitter ???

Hmmm....skrg ini sy dlm dilema, hari makin kedepan makin dekat ler dgn date untuk melahirkan dak lam perut nih...Sy dlm dilema sebab tgh pening cari babysitter di kawasan Setia Alam nih. Al maklumlah sape yg tau dimana Setia Alam tu pasti akan mengangguk kan kepala setuju ngan sy. Disini 99.99% community nya adalah working parents, jadi sgtlah susah untuk jumpa baby sitter...yg lagi 0.1 % itu pula mmglah tak akan jd bbysitter sebab yang 0.1% itu tinggal di Setia Eco Park dimana mak2 datin yg tinggal...kenapa sy mmg nak cari babysitter dan bukan hantar ke nursery? Sebabnya adalah seperti dibawah:-
1. Saya nak fully breastfeed baby selagi ada susu...jadi kalau hantar nursery, kan ramai budak dan susu ibu ni pulak kena dijaga dgn teliti kalau tak senang rosak...
2.Jadi kalau hantar babysitter, yg dijaga tak ramai kemungkinan anak sy saje jd senanglah dia nak menguruskan hal panas memanas susu dan penyimpanan susu itu...

Tapi beberapa hari lepas sepertinya Allah mendengar keluh kesah dijiwa sy ini...di opis ade seorang cleaner xlah muda sgt, dan tak tua...dia memang rajin budaknye dan nampak baik.Rakan2 lain pun slalu memuji budak itu sbb dia mmg rajin.Kami sume mmg baik dgn dia.Colleague sy pernah bertanya dia sbb nak comparekan gaji maid dia dgn gaji budak ni. Rupanya dia hanya dibayar RM500 sebulan tanpa disediakan rumah dan makan minum. Colleague sy pun cakap kesian dia, gaji sikit jd maid lagi bagus kerja pun xbanyak mcm jd cleaner.Tetibe dalam kepala sy seperti ade mentol yg tetibe menyala! (boleh bayangkan x?..hehe) Sy mendapat idea utk ambil budak itu bekerja sbgi maid sy dgn gaji lebih murah sikit tapi disediakan tempat tinggal dan diberi makan minum percuma.Gajinya bersih untuk belanja dihantar kekampung dan buat dirinya saje..Baik kan saye??hehuu...Sy dah berbincang ngan suami dan sy pun menjalankan misi merisik2...sy tanya dia terikat dgn ejen x, ade permit x, dan yg penting bila habis kontrak kerja dgn company cleaning service ni. Alhamdulillah, dia habis kontrak bulan 6 ni dan jika majikan tak sambung kontrak dia harus mencari kerja lain...Haa...menarik bukan? Sepertinya cita2 sy untuk menjadikan dia maid sy makin dipermudahkan...

Dirumah sy pun mensurf2 intenet mencari cara bagaimana mengambil pembantu rumah tanpa ejen...since dia dah ade pasport dan permit sy hanya perlu menukarkan status permit kerjanya kepada Pembantu Rumah di Imigresen...Kos menguruskan sendiri pengambilan pembantu rumah adalah lebih rendah berbanding dibantu ejen dimana kos permulaan saje sudah 7k belum renew itu ini lagi...Honestly, kami mmg xmampu nak byr ejen RM 7k sbb kami kami baru saje selesai merenovate rumah.Duit hasben lam bank dah kering byr contractor..belum lg dgn maid yg tah sape2 dibaginya...Jadi lepas ini sy akan bertanya dia direct mahukah dia bekerja dengan sy...masalahnya sy hanya memerlukan khidmatnya start bulan 10 dan dia habis kontrak bulan 6...nanti sy akan hapdate lagi apakah sambungan kpd misi sy...~To be Continue~

Tuesday, May 11, 2010

Sila Baca! Tips Untuk Kawan2...(Married/Single)

Salam alls....sy tergerak nak menulis entry ini di blog saya kerana suatu kejadian semalam...Entry ini khusus untuk yg sudah berkahwin dan sebagai info berguna kepada yg kawan2 saya yg belum berkahwin ye (amalkan bila dh ada ikatan sah saje okk...;) hehe...

Sebenarnya begini, sy dan suami memang suka share2 makanan...sy akan amik makanan die sikit, die amik makanan sy sikit especially bila kami makan di luar...tak pelik bukan?? biaselah tu...tapi satu kegemaran saya ialah sy suka menyuap suami sy makan...suami sy juga memang xkisah...depan org ke belakang orang ke...kalau kat kedai mkn tu mmg tabiat sy akan menyuap suami makan...pelik ke?? org pon dok pndg2...jeless ehh...maybe untuk sesetengah org 'macam mengade jer...nak suap2 balik umah arr...' kan...kan?? ye, kat rumah pon boleh tapi tak salah klu sy nk buat di kedai makan...mmg naturally tgn sy akn ringan jer nk menyuap suami. Dia suami sy, sy isteri dia...ape yg peliknye. Sebenarnya, kamu tidak perlu malu malah ia akan mengeratkan hubungan lagi...ha untuk yg belum berkahwin tu, jgnlah segan2 nak suap-menyuap suami kamu nnt ye...jadikan ianya satu tabiat sampailah dh tua...Kalau dh ade anak pon, suap skali anak dan suami...tambah bahagia jer rasenyee...;)

Lagi satu, saye sgt baik dgn sorg akak ni kat opis. Nama die Kak Ani (asal Singapore). Kami mempunyai persamaan iaitu lahir dibulan yg sama dan bersuamikan lelaki yg umurnya agak jarak dgn usia kami (suami sy tua 5thn dr sy) Kak Ani pula xigtlah tapi suaminya dah pencen dan dia dlm 40-an. Satu hari kami berstory2, Kak Ani membersihkan telinga Abg Din (suaminya) didepan anak gadisnya. Anak gadisnya suruh mereka masuk kebilik tetapi jwpn Kak Ani ialah "No!! U are the one who should stay in ur room...." huhu...dan saya pula memberitahu, suami sy tidak akan potong kuku melainkan sy yg memotongkan kuku beliau. Kak Ani pon begitu juga. Sy pula xkisah, sbb suami sy potong kuku mcm org xde tgn, senget-benget hentam jer asalkan potong.Oleh kerana sakit mata memandang jd setiap kalinya sy yg akan memotong kuku beliau. Tetibe ade sorg kakak ni (dh 10thn kawin) kan kwn baik sy Oja (dh 5thn kawin) mentertawakan kami kerana mereka xpernah membersihkan telinga (sy pon xpernah lagi), dan memotong kuku suami msg2. Mereka kate dah buang tabiat ke?? Sy dan Kak Ani bertanya mereka "Are we normal, or u guys normal??" Ye...sy mmg terkejut mereka dh lame kawin tapi xpernah potongkan kuku suami?? Pelik ke potong kuku suami sendiri. Mak slalu potong kuku abah sy...kakak sy pon slalu potong kuku abg ipar depan famly...situasi ini xpelik bg sy. Bagi sy mereka (kwn2 opis td) yg sgt2 pelik.

Emm...sy xtaula kawan2 mcm mane tapi kan dpt pahala jaga kebajikan suami kan?? huhu...dan untuk yg belum berkahwin (again) amalkanlah aktiviti ini... i mean potong kuku dan suap2 lah...korek telinga tu suhla die buat sendiri...sy pon lum penah cuba lagi sbb suami sy ari2 bersihkan telinga sdr...heheh. Mungkin tidak disedari tapi aktiviti ini dapat menambahkan lagi kerukunan dan kemesraan dlm rumahtangga...Jangan time bercintan-cintun jer mesra bukan main dh kawin nak potongkan kuku pon geli ke...~Sekian~

Monday, May 10, 2010

Happy Mother's Day & Award

Heehuu...Selamat Hari Ibu kepada teman2 sy yg bergelar Ibu, Ummi, Mama ye...dan juga kepada sekalian bakal2 ibu...Semalam satu malaysia dan beberapa negara lain menyambut Mother's Day...kalau dulu sy hanya wish pd mak sy saje tapi thn ni org lain pula wish pd saya...rase terharu dan seronok rupanya ade special day for us...En suami bikin kejutan dan surprise dgn membelikan sy kek di Secret Recipe...mulanya nak makan2 disana tapi mak haihh...penuh! ramenye org...sume menyambut Hari Ibu juga...chinese, malay,indian 1 malaysia lah katekan...jadi kami pon cuma tapau kek sajer...terima kaseh en suami...tak sangka walaupun sy bakal mummy tapi beliau tetap celebrate juga untuk saye...sayang en suami!! Hari Isteri ade x?? hehe...

Saya juga mendapat blog award dari Puan Baya...thanx ye baya! ^__^ . saya anggap ni hadiah untuk Hari Ibu juga...hehe
Ini awardnyee...>>>>>>>>>>>>>>>



7 Things about myself:




1. like to travel xkisahla pegi mane2 pun..kaki jalan pny org

2. addicted to 'Pasar Malam' hehe...

3. suka tgk thriller n horror movie/drama...syiok!

4. Employed by 'Mr. Tiger'
5. Will be expecting my first baby this August...Cant wait!!

6. would like my baby to call me 'mummy' ;) and hubby as 'daddy or ayah (prefered by hubby)'

7. Suka makan buah, stock buah mesti sentiasa ade dlm fridge slalunye epal

Friday, May 7, 2010

Pregnancy Jurnal - Part 6 (Persiapan)

Salam alls,
Sy ingin meng-hapdate jurnal sy ni maklumla skrg dh msk 6bulan usia kandungan, sudah besar pon perut sy ni...berat sy juga sudah 53kilo drpd 45 berat asal...naik 9kilo dh tp sy xnmpk naik kt tempat lain kecuali perut saje...heheh..smlm sy checkup untuk ke sekian kali...jika sebelum ini paras hemoglobin sy jatuh teruk, smlm dh naik kembali dari 9.5 ke 10.3 g %. Alhamdulillah...syukur sgt2 tapi sample darah sy dah dihantar ke makmal sbb nak check klu2 sy ade talasemia ke yg menyebabkan sy anemia..nurse bgtau klu smlm HGB sy naik 10.8 sy xperlu follow-up tiap 2mggu lagi, follow-up sebulan skali mcm biase.tp sbb cuma 10.3 so next 2 weeks knelah dicucuk amik darah lagikk...sy request nak buat scan tapi disebabkan sy xbuat appoitment jd xblehlah scan..sy n suami cadang nak buat kt private jer tapi bila dh 28 weeks nnt...tapi kan skrg ni sy mcm dh xkisah boy ke girl, sy nk scan sbb just nk tgk perkembangan baby lam perut ni ok ke, sihat ke..bby mmg boy ke gurl xpenting yg penting sihat...

Baby mummy ni mmg aktif, galak menendang2 terutama awal pagi dan malam..klu siang2 die bnyk tido kot sbb xbnyk kicking time siang...lagi satu die akan aktif bergerak klu sy berjalan2 shopping ke, jalan2 lah yg penting.gaknye ske dpt ikut mummy jalan2 kan...Smlm kami juga ke Sogo sbb ade sale.bnyk jgk beli brg2 baby n rasenye sume dh cukup utk baby tggl beli minyak yu-yi ngan vicks. Untuk mummy die kain batik, maternity pad je dh beli. Panties n nursing bra, jamu2 xbeli lagi...Jamu pon sy rase akan pakai param n pilis saje sbb sy xbercadang nk mkn jamu dlm berpantang coz sy nk exclusively breast feeding (EBM) plg sikit pon 6bulan...nnt susu rase jamu plk klu mkn jamu kan...hehuu.
Sy berdoa semoga baby dan sy sentiasa sihat...Semoga segalanya dipermudahkan untuk sy dan baby...Aminn~

Thursday, May 6, 2010

Ke-excitedan?? Siap-Siap!!

Ape tuh?? mmsti kawan2 pelik....bila disingkatkan jadi excited lahh...heehuu...skrg ni mmg tgh galak shopping brg baby tapi sume juz for preparation untuk bersalin sajer...hubby xbagi beli bnyk2 sgt nnt baby cepat bsr dh xmuat dh...bile dh habis pantang bleh shopping lagi katenye...tapi biaselah org pompuan kan naluri untuk membeli-belah itu sudah sejak azali berada dlm diri ini...heheh.skrg ape2 pon mesti baby yg didahulukan yealah bukan bujang lagi nk pk diri sendiri je kan...

Semalam tepon mak mintak buatkan barut baby and kain bedung...saya xprefer beli yg dah siap rasenye biarlah jahitan hasil tgn Maknya sdr(paggilan cucu2 kpd mak sy adalah Mak juga) dipakai oleh baby nanti...mesti dibuat dgn penuh kasih sayang kan...heheh..bantal baby pon mak yg buatkan guna kekabu kampung...mak xbagi pakai bantal beli dh siap panas katenye pki kekabu sejuk n selesa...ikut mak lahh...tetibe mak berpesan..."Dik, barang2 dh siap belum...sikit2 ade pon jadilah.bila masuk 7bulan kena siap-siap dah nnt jd mcm kakyong bersalin 7bulan" Opps! tetibe mak mengingatkan sy tentang perkara itu..kakyong sy mmg bersalin awl ank first..7bulan lebih dh bersalin a.k.a xcukup bulan...sy pon terus remind kt suami kne check blk checklist baby sbb skrg sy dah pon 6 bulan...

Rase seram nk bersalin tu memanglah ade tapi ke-excitedan nak tgk muka baby lam perut ni melebihi rase takut n seram tuh...Sy due sebelum syawal insyaallah, raye thn ni sudah bertiga..mase gi bandung sy shopping kain2 utk baju raye, sy pny excited siap nk beli kain same kaler untuk wat baju raye baby. Trus suami sy bg reminder...' xyah mengade baby kecik lagi nyusahkan mak nak jahit baju kecik2..' yealah mase raye nnt baby dlm hari lagi sebulan pon blum ade xdpt bygkan baju kurung/baju melayu bby umo sebulan kan...xpelah thn depan bleh buat dh besar skit lagi comeyy...^___^

Monday, May 3, 2010

Kenapa Dia Tak Prihatin?

Saya memang seorang executive biasa ditempat saya bekerja atau lebih tepat hanya seorang junior executive yg masih setahun jagung di bidang perbankan. Tempat saya bekerja sekarang adalah majikan pertama saya sejak saya grad. Saya tiada pengalaman bekerja sebelum ini dan hanya menjalani on-the-job training dlm istilah Human Resource. Saya memang seorang yg tidak pandai mengampu, kipas atau membodek bos. Kalau sy rase tak betul sy akan express idea sy. Buat masa skrg ketika tgh mengandung ni, sy memang slalu amik annual leave dan sebelum ini sy bukanlah seorang yg selalu ambil cuti.Lagipun sy amik annual leave bukanlah MC jadi tiada apa2 masalah disitu. Annual leave mmg diberi kepada setiap pekerja dengan jumlah tahun pertama bekerja sebanyak 24 hari. Saya ambil cuti juga bukan saje2 dan sy mmg akan ssh hati setiap kali cuti sbb terpaksa meninggalkan kerja2 di pejabat. Sy ambil cuti kerana perlu ke klinik berjumpa doctor untuk check-up kandungan. Dan sekarang ini pula tempoh sebulan sekali yg sepatutnya sy pergi untuk checkup telah di ubah kepada 2 minggu sekali kerana sy megalami Anemia (kurang darah) ketika mengandung jadi Hemoglobin atau kandungan darah sy perlu dipantau sentiasa kerana jika berterusan kandungan sy akan berisiko.

Apa yg sy tidak paham, daripada sumber2 yg sahih, maaf sy terpaksa mention disini Head Department sy(orang kedua terpenting di company saya bekerja) yg juga seorang ibu dan wanita bertanya kepada senior sy kenapa sy perlu checkup selalu? Dia berkata dahulu ketika mengandung dia tidak perlu selalu berjumpa doktor. Ya...mungkin dia tiada masalah apa2 ketika mengandung dan ketika itu mungkin Kementerian Kesihatan M'sia tidak se-strict skrg yg mewajibkan kami ibu2 hamil checkup setiap bulan (Klinik Kesihatan akan call sy dan bertanya jika sy miss date checkup). Lagi pula, kamu sudah sebaya ibu sy dan sy sebaya anak kamu jadi tentulah bnyk bezanya dr segi sistem perubatan negara skrg. Yang sy pelik, kalau lelaki yg bertanya soalan seperti itu tak mengapa, tapi dia adalah seorang wanita dan ibu tidakkah dia prihatin?? Saya juga tidak mahu bercuti setiap 2mggu sekali tapi sudah ditakdirkan sy Anemia apa yg perlu sy buat lagi? Tentulah ikut sahaja kata doktor untuk follow-up checkup setiap 2mggu bukan? Dan dia ingat saya suka sangat ke dicucuk dengan jarum panjang untuk diambil darah di lengan setiap 2mggu?? Sy tak mahu berkata dia tiada otak kerana pastinya dia ada. Tak mengapa, dia ada 2orang anak perempuan sy tak mendoakan yg tidak baik tapi semoga Allah membuka pintu hati dan mindanya untuk lebih memahami masalah orang lain. Sekian, luahan hati saya~

Sunday, May 2, 2010

Singgah ke Kedai Saya...

Salam semuaaa.....
Saya agak busy di hari minggu ini...pertama tugas2 as weekend housewife dan yg kedua meng-update stock di kedai saya...saya ade kedai ke?? heheh...kedai online sajer....Saya juga amatlah mengalu-alukan kamu semua singgah ke kedai saya ye...boleh lawat di Facebook dgn nama Butik Shayla...buat masa ini sy menjual anak tudung ala Farah Deeba pengacara tu dan pelbagai jenis shawl...Harga Promosi untuk pembukaan kedai, cepat grab sebelum habis kerana stock limited..untuk kawan2 ade special diskaun lagi...heheh..blog untuk butik saya xsempat lagi nak buat, insyaallah kalau ade mase sy buat nnt...Daa, sekian sajer untuk kali ini...

Thursday, May 27, 2010

SShhhh !! Jgn Bagitau Suami Saya Ye...

Hehehe....hehuu....sy tau anda klik pd topic entry ini dgn terujanya kan...kehkeh..sy nk share yg sy ni telah melakukan kesalahan...ini rahsia org pompuan tau...Ok untuk pengetahuan semua, sy lum tau lagi gender baby...tapi nama dah ade utk boy dan girl...yg pastinya nama itu mestilah NH kerana sy telah mendapat mohor besar dr en suami untuk memberi nama baby...so far dia ok dgn kedua-dua nama itu...Tapii....entry ini bukan pasal nama tapi lebih kepada jantina baby...Actually, sy xtau lagik baby ni boy ke girl sbbnye mase 19/20 weeks ade scan tak nampak lagi. 'Anu' nye ditutup dgn peha...Mase 25 weeks pon tak nmpk lagik xtaula mesin ultrasound tu dh uzur sgt ke ape mmg sy xclear. Tapi mase tu sy scan bkn nk tau gender tapi lebih kpd kesihatan baby mase baby tak aktif bergerak tuh...(rujuk di entry yg lepas). Jd sy tak terpk nk tny DR psl gender ade yg lagi penting mase tu.


Hmmmmm...sy ni sebenarnya mengharapkan baby girl...dlm hati pon kate baby girl nih...tp klu kuar baby boy pon sy ok jer...yg penting sempurna dan sihat kan..Oklah trus kepada kesalahan ape yg sy dh buat tu...Begini, oleh kerana sy ni suka beli brg online, sy pon surf la blog2 yg menjual baju2 baby...sumenye cumel2 belaka n sbbnye online lebih murah berbanding yg dijual diluar...kualiti pon Ok. Dan sy telah SANGAT2 berkenan dgn baju baby nih...tapi nye baju (s) ni baju baby girl...DAN BUKAN SEHELAI TAPI DUA!! ish...xtaulah tgn sy mmg tak leh ditahan utk klik 'Order' kat blog tuh...huhuuuu....kalau en suami tau mesti kena jentik telinga sy nih...mesti dia akan ckp gatal sgt tgn tuh. kehkeh ampun suamiku....tapi sy suka sgt kat baju2 nih. Naluri ibu mengandung kan tak leh ditahan2 kan...nanti kempunan nak beli, dah habis cmne??? (Alasan yg dah tak dilayan oleh suami sy) Sy pon beli dan pas 2hari pon sampai via pos...Presenting baju yg kiut2 ini kepada anda...



Taraaa....kiut kan??? Mesti anda bertanya dan bercakap2 di dalam hati klu kuar baby boy cmne?? Tak kan nak kasi pakai jugak.... Ish2...sy bukanlah begitu kejam kepada anak sy...nanti tak pasal2 baby boy jd 'lem...' dh bsr nnt kan ke susah...Jika ditakdirkan anak sy lahirnya boy, sy akan menghadiahkan baju yg kiut ini kepada sesape yg dpt baby girl...Heheh...(Mommies yg expected akan dpt bby girl sila tepuk tgn...) Tak pe sy bukan jenis yg akan menyesal dgn brg yg sy beli...Dah beli dah. Tak puas hati ke ape dah beli. (Senyap) So sesape yg dapat baby girl pasni terutamanya Kak Epi tu yg kompem dpt baby girl silalah claim kat sy ye - kalau anak sy bby boy...(Claimation only valid until 1 month after baby deliver)...kihkih ade plak syaratnye ye...Sekarang anda tahu betapa seriusnya sy membuat keputusan...ahaks. Lelempang skit muka sy nih yg xdpt menahan nafsu ber-soppingnye...

Nota Kakiku: En Suami tidak tahu akan kewujudan blog ini...(dgn yakinnye..kalau suamiku tau pon ini adalah indirect way utk memberitahu sy dh wat slh...kiki) Jadi janganlah anda buat link ke ape kat FB suami sy ye...heheheh

Friday, May 21, 2010

Berdosakah Saya....??

Ini adalah lanjutan dari entry "Baby Tak Bergerak Jgn Diambil 'Dia' Dari Kami"....Sebenarnya sy tak mahu komen ape2 lagi pasal isu itu kerana segalanya sudah ok...kes sy bukanlah kritikal, cuma yg lebih hanyalah kerisauan dari hati seorang bakal ibu...sebab itulah sy mengambil tindakan pantas dengan segera ke klinik dan Alhamdulillah tiada apa2...Tapi sy sangat sedih, geram tak tau nak cakap macam mana perasaan sy bila ade yang bagi komen di FB sy berbunyi saya harus meminta maaf kepada ibu kerana sy telah melakukan dosa mungkin, dan suruh hasben saya zikir banyak2...bagi kamu semua itu mungkin tiada apa2 tapi bagi sy sangat sensitif ok! sehinggakan sy terpaksa men-delete komen dari orang itu. Kenapa mesti berfikiran negatif apabila ada sesuatu perkara buruk terjadi ke atas diri kita itu adalah balasan atau punishment kerana kita telah melakukan dosa. Kes sy hanyalah kes remeh saje jika nak dibandingkan dengan kes2 orang lain seperti Puan Baya yg mengalami placenta previa ketika mengandungkan Embun. Saya juga ade kawan bloggers Kak Yong yang anaknya Nabilah menghidap Cerebral Palsy dan Jiey yg anaknya ade masalah pada sel otak dan telah diketahui sejak dalam kandungan sehingga dinasihatkan disuruh gugurkan anak itu. Cuba kamu pikir jika kes sy yg remeh itu sudah dikatakan kerana telah berdosa, bagaimana pula dengan mereka?Ujian dan dugaan boleh dtg kpd sesiapa saje bkn... Kenapa ade orang yg sungguh kejam meng-judge kami seperti itu? Habis itu parents yang mempunyai anak disabled, unfortunate, birth defect itu mempunyai banyak dosa lah berbanding parents yg mempunyai anak2 yg sihat??Sudah tentulah tidak bukan...

Come on...please be sensitive to others. Pada sy cara Allah memberi ujian itu dalam pelbagai cara. Dan bukan kerana kita didatangkan dugaan itu Allah tak sayangkan kita, malah sy amat bersyukur sebab dgn dugaan ini sy akan lebih mendekatkan diri kepaNYa. Dan dengan memberi ujian itu bukan Allah tak sayang tapi Allah telah merencanakan sesuatu yang lebih baik untuk kita. Dan dgn menyuruh hasben sy berzikir sepertinya sebelum ini kami tak berzikir dan berdoa untuk anak kami ke??Sejak awal kandungan sy sentiasa mengamalkan surah2 Maryam, Lukman, Yusuf, Selawat Syifa' semuanya untuk anak dlm kandungan. Dan insyaallah selagi termampu (dr segi ms) sy akn membaca sdr al-Quran disurau jika sy bekerja.Sy tak peduli dan tak kisah org nak kate sy curi2 mase bekerja ke ape asalkan sy dpt membaca even sehelai dr ayat2 diatas. I dun understand why this type of people exist? Why they dont be sensitive to others? Sy juga sentiasa menelefon ibu saya sebab sy rapat dengan mak, sy anak bongsu. Setiap org juga pasti pernah melakukan kesalahan dgn ibu bapa tapi sy juga sering meminta maaf dgn mak jika sy rase sy ade buat salah. Kata2 maaf bukanlah sesuatu ayat yg berat utk sy ucapkan pada mak. Semoga Allah memberikan sy lebih kesabaran menghadapi org2 seperti ini...

Thursday, May 20, 2010

Saya dan Kereta...

Hurmm....dah habis keemosian pasal baby (lihat baca entry sebelum ini Baby Tak Bergerak)....sy nak citer pasal diri sy plak.semata-mata tentang diri sy...huhu...sebenarnya, sy ade satu azam yg sesangat tinggi. Ketika ini sy pergi dan balik kerja memang dihantar dan diambil hubby tersayang...sebabnye...sy tak nak drive! hahaha...alasan sebetulnya, parking di dataran maybank ini mahal rm5 skali masuk.klu kuar pastu nk msk parking blk kne byr rm3 plak! mentekedarah betuii...dulu mase baru2 kawin sy tny hubby die kate xpe la die htr kat KJ mhl sgt parking. Pastu dah jumpa parking murah kat Stesen LRT Kelana Jaya per entry rm2.50 tapi sy tak nak drive jugak!


Sebabnyeee....sy sebenarnya tak mempunyai keyakinan yg tinggi utk drive keta besar...xdelah bsr mane keta hubby Vios je tp cukup besar bg sy. Sy boleh membawa kancil, viva plg2 bsr pun Myvi...sy pernah lah bwk keta hubby tu pon kat highway, tu pon sy berdebar2 gak nak bwk...dan sy belum pernah pulak mencuba parking dgn keta hubby...ntah berjaya ke idak...hubby slalu bising bile sy nak drive sendiri...sy akan jwb sy akan bwk klu emergency je. Pull stop!sy bukan tak nak, klu keta sy sendiri dah lame sy lanyak jer. Sy takut sy bwk kang calar balar sana sini hubby mesti bising. Klu keta sendiri xde sape nak bising klu kemik ke calar ke. Sy pernah menyuarakn hasrat nak beli keta sendiri mcm Swift atau plg2 pon Viva. Pastu hubby jwb ape 'Beli lah vios ni...vios ni kan cantik...' Huh...maksudnya sy sambung byr vios tu. Baik xyahhhh...isunye skrg bukan bape keta nak pakai tapi isunye ialah saiz keta tu. Sy pon terpk gak watpe nak beli keta lain hubby sbnrnye jrg bwk keta gi keje die gi keje naik moto merempit jer...klu sy beli keta lain sape nak bwk vios tu. Hmm...sy rase sy kena ringankan tgn dan kaki jugaklah bwk vios tu pusing2 keliling Setia Alam nih. Adakah sy terlalu memanjakan diri? Mungkin...~

Wednesday, May 19, 2010

Baby Tak Bergerak?? Jangan Diambil 'Dia' Dari Kami

Salam semua...
Say nak update pasal ape yg berlaku semalam...sesuatu yg hampir meragut keceriaan, kebahagiaan sy seketika..
Ceritanya bermula begini...
.................
..................................
.......................................................................................

Pagi ketika hendak pergi kerja sy seperti rase tak sedap hati...tapi xtau pulak ape yg buat rase tak sedap hati tu. Nak kate ade brg tertinggal, tak pulak so pergi kerja mcm biase...tengah hari tu rase mcm nak pergi ke klinik di tingkat 2 sbb nak timbang berat, sbbnye kamis sy perlu checkup ke klinik (rutin tiap 2mggu). Jadi kunun2 nye nak la monitor bape berat skrg kot2 berat naik bnyk sgt sempatla lagi nak kontrol mkn selama 2 hari.Bila sebut psl klinik, tetibe sy baru teringat sepertinya sy mcm dah lama tak merasa pergerakan baby didalam perut!! rasenye dari mlm tadi (hari sebelumnya) baby tak menendang2...Saya pon merasa2 perut utk mencari heartbeat...puas tekan sana sini, tak rase jugak. Saya pon ke toilet sbb nak rase dgn lebih teliti means, perlu membuka baju tak kan nak bukak baju kat meja kerja pulak kan...
Dalam toilet sy ddk kat toilet bowl, cuba merasa heartbeat baby...sy xjumpa jugak..biasenye sy letak je tapak tgn kat perut memang jelas kedengaran heartbeat si kecil lam perut ni. Sy pon panik, gelabah, mcm2 ade dlm fikiran...sy hny mampu menangis tersedu-sedan takut...takut dan risau akan kehilangan insan kecil kurniaan Allah yg sudah 6bulan berada dalam rahim sy. dalam hati berkali2 berkata jgnlah diambil bayiku ini...izinkan kami melihatnya lahir dgn selamat.Yealah kan...sy kena terima ape jer yg terjadi...ape2 saje boleh terjadi..sy rase ade lebih setengah jam sy ddk dlm toilet tu. Habis sudah tisu dlm toilet dibuat mengelap air mata sy.Mase tu sy sgt panik perlu ker bgtau hasben? Sbb sy mmg xtau nak buat ape...nak tny kwn2 yg sdh berkahwin adakah ia normal mereka semua sdh keluar lunch. Sy pon capai hp dan msg suruh ambil sy di Kelana Jaya dgn msg berbunyi "amik syg kat kj skrg nak pegi klinik Ara.klinik mane2 pon boleh.xdgr heartbeat baby" lepas tu hasben call, nak ambil sy trus di bangsar sy kate xyah sbb lunch hour jammed. fetch di KJ saje. sy pon trus capai handbag dgn tak memberitahu sesape sy kuar dan trus menaiki tren.sesampai di KJ sy lihat kereta hasben sudah menunggu. Dalam kereta, hasben tny sejak bile tak rase gerak2? sy jwb sejak mlm tadi rasenye. Hasben diam dan jawab lagi. Lain kali ape2 bgtau awl2...sy pon xtau nak ckp ape sbb sy baru perasan ketidak hadiran gerakan itu.Rupanya hasben dah call klinik yg sy slalu consult, dan mereka suruh trus kesana. sepanjang perjalanan kami hny berdiam diri sambil sy mengusap saki baki air mata. Hasben pon diam, agaknya tak mahu menambah kerisauan di hati saya.Dia memandu dgn sgt laju.Sy tau dia bkn tak pentingkan keselamatan tp perjalanan ke klinik tu terasa begitu jauh skali
Sesampai di Klinik Kesihatan nurse dah menunggu. Sy masuk kebilik rawatan, disuruh baring utk di check denyutan jantung baby dgn sebuah alat.Alat itu mmg slalu digunakan ketika check-up tapi sy xtau ape nm alat itu.bile nurse letak diperut, mulalah angka2 digital di alat itu naik dan turun. 148...150...154. nurse pon ckp "ok ni...normal saje jgn risau. Kul 2 doctor msuk kita scan baby ok? Sekarang awk mkn dulu" Sy pon keluar dr blk rawatan. Sy nmpk muka suami sgt risau, dan dia bertny mcm mane? sy trus ajk dia mkn dulu. Ketika mkn, sy hny memaksa diri utk mkn dlm ht tak keruan selagi tak jumpa doctor. Tepat kul 2 nama sy yg pertama dipanggil. Doctor scan, tp ultrasound tu xbape nak jelas...doctor tny sejak bila tak gerak?ade jatuh tak?ade bleeding tak? sy ckp "xde jatuh, sy baru perasan tgh hr tadi. Gerakan dia tak kuat tak mcm biase."Doc tunjukkan hasil ultrasound di monitor "Ni kepala dia, tali pusat ok tak terbelit, nampak tak jantung dia?" Ye, sy nampak jantung die bergerak2. tadi nurse pon dh tunjuk heartbeat dgn alat tu. Sy nak tau knp gerakannya tak mcm biase. Doctor xplain "awk baru 25 mggu jadi gerakan mmg tak konsisten. Kalau dah 7 bulan baru boleh monitor gerakan baby mesti ade 10 gerakan sehari.Tapi mlm ni kalau bby tak gerak langsung, trus ke hospital k.." Lepas tu sy pon disuruh ambil darah, kne cucuk sane cucuk sini. Sy sbnrnye blum puas hati dgn jawapan doctor. Pulang ke rumah dah jam 3 petang, sy sgt letih...sy cuma msg bdk opis suruh off kan pc. dan msg juga immediate supervisor sy bgtau sy ke klinik dan tak kembali ke opis.Lepas tu sy trus tertido keletihan. Kul 7 suami kejut suruh bgn solat dan siap utk kuar mkn. Kami berjemaah dan Suami suruh tel mak. dlm perjalan ke kedai mkn, sy tel mak ceritakan ape yg terjadi. Akhirnya mak memberikan sy jawapan yg melegakan hati...mak kate "kalau degupan jantung ok, xde pape lah tu...agaknye baby nak beralih bulan jadi kurang dia bergerak...(2mggu lagi sy msk ke trimester ketiga). Kalau bby dah lahir pon mcm tu jugak, nak beralih bulan kejap2 demam, kejap2 xsihat...jgn risaulah...jantung dia normal, dia sihat.." Fuhh...akhirnya hny ibu sendiri yg dapat meleraikan kerisauan dihati ini...Malamnye suami menekapkan telinga di perut sy dan berkata. Bby...kick2...baby main2 lah, jgn tido jer...jgn buat ayah risau...Sy sgt sedih mendengarnya, tapi sy tak nak trus terusan menangis didepan suami. Malam itu suami harus bekerja malam. Sy pula perlu sentiasa monitor pergerakan bby adakah dia bergerak. Sy tak mahu ke hospital. Sy sudah membayangkan yg buruk2 saje.Alhamdulillah...malam itu bby ade bergerak2 walaupun tak aktif mcm selalu. Dlm hati, sy membenarkan ape yg dikata oleh mak. mungkin kerana peralihan bulan...Ya Allah, lindungilah bayi kami ini. Kami mohon dia lahir dengan sihat dan selamat...~Aminn

Nota Kaki: Sy amat risau kerana sering mendengar yg ibu baru perasan bayi sudah m***ng**l di dalam perut...malangnya sdh terlambat (minta dijauhkan perkara itu dr sy..kuatkah sy melaluinya...pastinya tidak).Sy ucapkan ribuan terima kasih kerana nurse2 dan doctor di Klinik Kesihatan Meru sedia meninggalkan waktu lunch mereka kerana menunggu sy.Jasamu dikenang

Monday, May 17, 2010

Mencari Hospital Bersalin

Weekend lepas sy dan en suami pergilah survey2 hospital bersalin di sekitar klang dan shah alam nih...kat shah alam SJMC, DEMC femes jugak tapi rates dah mcm KPJ lum lagi ade prob2 lain...maunye cecah 6k skali bersalin...sy kena berkira2 gak sbb company hanya cover tak sampai 1k pon maternity cost. Sy ade berkenan kat satu pusat bersalin ni dpt info pas survey kat intenet.ala2 pusrawi tapi kecik jelah sbb baru 2years beroperasi nmnya Pusat Bersalin Barakah. Doctor yg sambut baby sume pompuan (preferred coz dlm islam kne cari yg pompuan dulu dah xde barulah bleh doc llki yg sambut...maklumlah time bersalin tu sume aurat terbukak kan...). Tapi mslhnya kat sana hny menerima normal delivery, kalau ade prob kena hantar hospital lain tapi disambut oleh doc yg sama gak sbb pusat berslain tu xcukup facilities lagi. Hubby xprefer sebab yelah time bersalin tu mcm2 leh jadi, kot2 lah ade prob maunye aku kne transfer hosptal lain ms kepala baby dh nak terkeluar (nauzubillah kan...tapi bnyk kes yg mcm tu...semua kuasa Allah, kita pon tak tahu..)

Sebenarnya, ade satu hospital ni dekat jugak dgn rumah about 20mins dr rumah. Namanya Pusat Bersalin Razif...kat sini ade Operation Theatre, (Operation theatre utk major surgery, Labour Room utk bersalin)  menerima normal dan c-sect delivery...facilities cukuplah kalau tetibe kena operate ke hape...memanglah mintak dijauhkan tapi kalau dah nak jadi nyawa baby lebih penting kan...ikut tingkap pon ikut tingkap lah...Hospital ni kepunyaan suami isteri Dato' Dr Razif dan Datin Dr Norana dah beroperasi selama 14tahun. Kat sini pakar bius ade, gynea pon ramai...harga pon ok...below 2k untuk bilik single...Rasenye sy prefer Hospital bersalin nih...Kenapa tak pegi gomen jer?? Hosptal gomen kan lengkap...Untuk makluman, di area2 rumah sy ni yg ade hosptal gomen cuma Hosp.Tengku Ampuan Rahimah sajer...sy sanggup blk ke Kota Tinggi daripada pergi ke Hosptal Klang tu...scary woo...heheh...Ni sy tunjukkan sikit sebnyk gambar2 di Hospital Bersalin Razif...



             Seram plak aku tgk labour room nih...heheh...knp mesti gelap ye?

Internet Access pon ade....

Wad biase 6 orang stau bilik..
Newborn babies...

Friday, May 14, 2010

Bibik atau Nursery atau Babysitter ???

Hmmm....skrg ini sy dlm dilema, hari makin kedepan makin dekat ler dgn date untuk melahirkan dak lam perut nih...Sy dlm dilema sebab tgh pening cari babysitter di kawasan Setia Alam nih. Al maklumlah sape yg tau dimana Setia Alam tu pasti akan mengangguk kan kepala setuju ngan sy. Disini 99.99% community nya adalah working parents, jadi sgtlah susah untuk jumpa baby sitter...yg lagi 0.1 % itu pula mmglah tak akan jd bbysitter sebab yang 0.1% itu tinggal di Setia Eco Park dimana mak2 datin yg tinggal...kenapa sy mmg nak cari babysitter dan bukan hantar ke nursery? Sebabnya adalah seperti dibawah:-
1. Saya nak fully breastfeed baby selagi ada susu...jadi kalau hantar nursery, kan ramai budak dan susu ibu ni pulak kena dijaga dgn teliti kalau tak senang rosak...
2.Jadi kalau hantar babysitter, yg dijaga tak ramai kemungkinan anak sy saje jd senanglah dia nak menguruskan hal panas memanas susu dan penyimpanan susu itu...

Tapi beberapa hari lepas sepertinya Allah mendengar keluh kesah dijiwa sy ini...di opis ade seorang cleaner xlah muda sgt, dan tak tua...dia memang rajin budaknye dan nampak baik.Rakan2 lain pun slalu memuji budak itu sbb dia mmg rajin.Kami sume mmg baik dgn dia.Colleague sy pernah bertanya dia sbb nak comparekan gaji maid dia dgn gaji budak ni. Rupanya dia hanya dibayar RM500 sebulan tanpa disediakan rumah dan makan minum. Colleague sy pun cakap kesian dia, gaji sikit jd maid lagi bagus kerja pun xbanyak mcm jd cleaner.Tetibe dalam kepala sy seperti ade mentol yg tetibe menyala! (boleh bayangkan x?..hehe) Sy mendapat idea utk ambil budak itu bekerja sbgi maid sy dgn gaji lebih murah sikit tapi disediakan tempat tinggal dan diberi makan minum percuma.Gajinya bersih untuk belanja dihantar kekampung dan buat dirinya saje..Baik kan saye??hehuu...Sy dah berbincang ngan suami dan sy pun menjalankan misi merisik2...sy tanya dia terikat dgn ejen x, ade permit x, dan yg penting bila habis kontrak kerja dgn company cleaning service ni. Alhamdulillah, dia habis kontrak bulan 6 ni dan jika majikan tak sambung kontrak dia harus mencari kerja lain...Haa...menarik bukan? Sepertinya cita2 sy untuk menjadikan dia maid sy makin dipermudahkan...

Dirumah sy pun mensurf2 intenet mencari cara bagaimana mengambil pembantu rumah tanpa ejen...since dia dah ade pasport dan permit sy hanya perlu menukarkan status permit kerjanya kepada Pembantu Rumah di Imigresen...Kos menguruskan sendiri pengambilan pembantu rumah adalah lebih rendah berbanding dibantu ejen dimana kos permulaan saje sudah 7k belum renew itu ini lagi...Honestly, kami mmg xmampu nak byr ejen RM 7k sbb kami kami baru saje selesai merenovate rumah.Duit hasben lam bank dah kering byr contractor..belum lg dgn maid yg tah sape2 dibaginya...Jadi lepas ini sy akan bertanya dia direct mahukah dia bekerja dengan sy...masalahnya sy hanya memerlukan khidmatnya start bulan 10 dan dia habis kontrak bulan 6...nanti sy akan hapdate lagi apakah sambungan kpd misi sy...~To be Continue~

Tuesday, May 11, 2010

Sila Baca! Tips Untuk Kawan2...(Married/Single)

Salam alls....sy tergerak nak menulis entry ini di blog saya kerana suatu kejadian semalam...Entry ini khusus untuk yg sudah berkahwin dan sebagai info berguna kepada yg kawan2 saya yg belum berkahwin ye (amalkan bila dh ada ikatan sah saje okk...;) hehe...

Sebenarnya begini, sy dan suami memang suka share2 makanan...sy akan amik makanan die sikit, die amik makanan sy sikit especially bila kami makan di luar...tak pelik bukan?? biaselah tu...tapi satu kegemaran saya ialah sy suka menyuap suami sy makan...suami sy juga memang xkisah...depan org ke belakang orang ke...kalau kat kedai mkn tu mmg tabiat sy akan menyuap suami makan...pelik ke?? org pon dok pndg2...jeless ehh...maybe untuk sesetengah org 'macam mengade jer...nak suap2 balik umah arr...' kan...kan?? ye, kat rumah pon boleh tapi tak salah klu sy nk buat di kedai makan...mmg naturally tgn sy akn ringan jer nk menyuap suami. Dia suami sy, sy isteri dia...ape yg peliknye. Sebenarnya, kamu tidak perlu malu malah ia akan mengeratkan hubungan lagi...ha untuk yg belum berkahwin tu, jgnlah segan2 nak suap-menyuap suami kamu nnt ye...jadikan ianya satu tabiat sampailah dh tua...Kalau dh ade anak pon, suap skali anak dan suami...tambah bahagia jer rasenyee...;)

Lagi satu, saye sgt baik dgn sorg akak ni kat opis. Nama die Kak Ani (asal Singapore). Kami mempunyai persamaan iaitu lahir dibulan yg sama dan bersuamikan lelaki yg umurnya agak jarak dgn usia kami (suami sy tua 5thn dr sy) Kak Ani pula xigtlah tapi suaminya dah pencen dan dia dlm 40-an. Satu hari kami berstory2, Kak Ani membersihkan telinga Abg Din (suaminya) didepan anak gadisnya. Anak gadisnya suruh mereka masuk kebilik tetapi jwpn Kak Ani ialah "No!! U are the one who should stay in ur room...." huhu...dan saya pula memberitahu, suami sy tidak akan potong kuku melainkan sy yg memotongkan kuku beliau. Kak Ani pon begitu juga. Sy pula xkisah, sbb suami sy potong kuku mcm org xde tgn, senget-benget hentam jer asalkan potong.Oleh kerana sakit mata memandang jd setiap kalinya sy yg akan memotong kuku beliau. Tetibe ade sorg kakak ni (dh 10thn kawin) kan kwn baik sy Oja (dh 5thn kawin) mentertawakan kami kerana mereka xpernah membersihkan telinga (sy pon xpernah lagi), dan memotong kuku suami msg2. Mereka kate dah buang tabiat ke?? Sy dan Kak Ani bertanya mereka "Are we normal, or u guys normal??" Ye...sy mmg terkejut mereka dh lame kawin tapi xpernah potongkan kuku suami?? Pelik ke potong kuku suami sendiri. Mak slalu potong kuku abah sy...kakak sy pon slalu potong kuku abg ipar depan famly...situasi ini xpelik bg sy. Bagi sy mereka (kwn2 opis td) yg sgt2 pelik.

Emm...sy xtaula kawan2 mcm mane tapi kan dpt pahala jaga kebajikan suami kan?? huhu...dan untuk yg belum berkahwin (again) amalkanlah aktiviti ini... i mean potong kuku dan suap2 lah...korek telinga tu suhla die buat sendiri...sy pon lum penah cuba lagi sbb suami sy ari2 bersihkan telinga sdr...heheh. Mungkin tidak disedari tapi aktiviti ini dapat menambahkan lagi kerukunan dan kemesraan dlm rumahtangga...Jangan time bercintan-cintun jer mesra bukan main dh kawin nak potongkan kuku pon geli ke...~Sekian~

Monday, May 10, 2010

Happy Mother's Day & Award

Heehuu...Selamat Hari Ibu kepada teman2 sy yg bergelar Ibu, Ummi, Mama ye...dan juga kepada sekalian bakal2 ibu...Semalam satu malaysia dan beberapa negara lain menyambut Mother's Day...kalau dulu sy hanya wish pd mak sy saje tapi thn ni org lain pula wish pd saya...rase terharu dan seronok rupanya ade special day for us...En suami bikin kejutan dan surprise dgn membelikan sy kek di Secret Recipe...mulanya nak makan2 disana tapi mak haihh...penuh! ramenye org...sume menyambut Hari Ibu juga...chinese, malay,indian 1 malaysia lah katekan...jadi kami pon cuma tapau kek sajer...terima kaseh en suami...tak sangka walaupun sy bakal mummy tapi beliau tetap celebrate juga untuk saye...sayang en suami!! Hari Isteri ade x?? hehe...

Saya juga mendapat blog award dari Puan Baya...thanx ye baya! ^__^ . saya anggap ni hadiah untuk Hari Ibu juga...hehe
Ini awardnyee...>>>>>>>>>>>>>>>



7 Things about myself:




1. like to travel xkisahla pegi mane2 pun..kaki jalan pny org

2. addicted to 'Pasar Malam' hehe...

3. suka tgk thriller n horror movie/drama...syiok!

4. Employed by 'Mr. Tiger'
5. Will be expecting my first baby this August...Cant wait!!

6. would like my baby to call me 'mummy' ;) and hubby as 'daddy or ayah (prefered by hubby)'

7. Suka makan buah, stock buah mesti sentiasa ade dlm fridge slalunye epal

Friday, May 7, 2010

Pregnancy Jurnal - Part 6 (Persiapan)

Salam alls,
Sy ingin meng-hapdate jurnal sy ni maklumla skrg dh msk 6bulan usia kandungan, sudah besar pon perut sy ni...berat sy juga sudah 53kilo drpd 45 berat asal...naik 9kilo dh tp sy xnmpk naik kt tempat lain kecuali perut saje...heheh..smlm sy checkup untuk ke sekian kali...jika sebelum ini paras hemoglobin sy jatuh teruk, smlm dh naik kembali dari 9.5 ke 10.3 g %. Alhamdulillah...syukur sgt2 tapi sample darah sy dah dihantar ke makmal sbb nak check klu2 sy ade talasemia ke yg menyebabkan sy anemia..nurse bgtau klu smlm HGB sy naik 10.8 sy xperlu follow-up tiap 2mggu lagi, follow-up sebulan skali mcm biase.tp sbb cuma 10.3 so next 2 weeks knelah dicucuk amik darah lagikk...sy request nak buat scan tapi disebabkan sy xbuat appoitment jd xblehlah scan..sy n suami cadang nak buat kt private jer tapi bila dh 28 weeks nnt...tapi kan skrg ni sy mcm dh xkisah boy ke girl, sy nk scan sbb just nk tgk perkembangan baby lam perut ni ok ke, sihat ke..bby mmg boy ke gurl xpenting yg penting sihat...

Baby mummy ni mmg aktif, galak menendang2 terutama awal pagi dan malam..klu siang2 die bnyk tido kot sbb xbnyk kicking time siang...lagi satu die akan aktif bergerak klu sy berjalan2 shopping ke, jalan2 lah yg penting.gaknye ske dpt ikut mummy jalan2 kan...Smlm kami juga ke Sogo sbb ade sale.bnyk jgk beli brg2 baby n rasenye sume dh cukup utk baby tggl beli minyak yu-yi ngan vicks. Untuk mummy die kain batik, maternity pad je dh beli. Panties n nursing bra, jamu2 xbeli lagi...Jamu pon sy rase akan pakai param n pilis saje sbb sy xbercadang nk mkn jamu dlm berpantang coz sy nk exclusively breast feeding (EBM) plg sikit pon 6bulan...nnt susu rase jamu plk klu mkn jamu kan...hehuu.
Sy berdoa semoga baby dan sy sentiasa sihat...Semoga segalanya dipermudahkan untuk sy dan baby...Aminn~

Thursday, May 6, 2010

Ke-excitedan?? Siap-Siap!!

Ape tuh?? mmsti kawan2 pelik....bila disingkatkan jadi excited lahh...heehuu...skrg ni mmg tgh galak shopping brg baby tapi sume juz for preparation untuk bersalin sajer...hubby xbagi beli bnyk2 sgt nnt baby cepat bsr dh xmuat dh...bile dh habis pantang bleh shopping lagi katenye...tapi biaselah org pompuan kan naluri untuk membeli-belah itu sudah sejak azali berada dlm diri ini...heheh.skrg ape2 pon mesti baby yg didahulukan yealah bukan bujang lagi nk pk diri sendiri je kan...

Semalam tepon mak mintak buatkan barut baby and kain bedung...saya xprefer beli yg dah siap rasenye biarlah jahitan hasil tgn Maknya sdr(paggilan cucu2 kpd mak sy adalah Mak juga) dipakai oleh baby nanti...mesti dibuat dgn penuh kasih sayang kan...heheh..bantal baby pon mak yg buatkan guna kekabu kampung...mak xbagi pakai bantal beli dh siap panas katenye pki kekabu sejuk n selesa...ikut mak lahh...tetibe mak berpesan..."Dik, barang2 dh siap belum...sikit2 ade pon jadilah.bila masuk 7bulan kena siap-siap dah nnt jd mcm kakyong bersalin 7bulan" Opps! tetibe mak mengingatkan sy tentang perkara itu..kakyong sy mmg bersalin awl ank first..7bulan lebih dh bersalin a.k.a xcukup bulan...sy pon terus remind kt suami kne check blk checklist baby sbb skrg sy dah pon 6 bulan...

Rase seram nk bersalin tu memanglah ade tapi ke-excitedan nak tgk muka baby lam perut ni melebihi rase takut n seram tuh...Sy due sebelum syawal insyaallah, raye thn ni sudah bertiga..mase gi bandung sy shopping kain2 utk baju raye, sy pny excited siap nk beli kain same kaler untuk wat baju raye baby. Trus suami sy bg reminder...' xyah mengade baby kecik lagi nyusahkan mak nak jahit baju kecik2..' yealah mase raye nnt baby dlm hari lagi sebulan pon blum ade xdpt bygkan baju kurung/baju melayu bby umo sebulan kan...xpelah thn depan bleh buat dh besar skit lagi comeyy...^___^

Monday, May 3, 2010

Kenapa Dia Tak Prihatin?

Saya memang seorang executive biasa ditempat saya bekerja atau lebih tepat hanya seorang junior executive yg masih setahun jagung di bidang perbankan. Tempat saya bekerja sekarang adalah majikan pertama saya sejak saya grad. Saya tiada pengalaman bekerja sebelum ini dan hanya menjalani on-the-job training dlm istilah Human Resource. Saya memang seorang yg tidak pandai mengampu, kipas atau membodek bos. Kalau sy rase tak betul sy akan express idea sy. Buat masa skrg ketika tgh mengandung ni, sy memang slalu amik annual leave dan sebelum ini sy bukanlah seorang yg selalu ambil cuti.Lagipun sy amik annual leave bukanlah MC jadi tiada apa2 masalah disitu. Annual leave mmg diberi kepada setiap pekerja dengan jumlah tahun pertama bekerja sebanyak 24 hari. Saya ambil cuti juga bukan saje2 dan sy mmg akan ssh hati setiap kali cuti sbb terpaksa meninggalkan kerja2 di pejabat. Sy ambil cuti kerana perlu ke klinik berjumpa doctor untuk check-up kandungan. Dan sekarang ini pula tempoh sebulan sekali yg sepatutnya sy pergi untuk checkup telah di ubah kepada 2 minggu sekali kerana sy megalami Anemia (kurang darah) ketika mengandung jadi Hemoglobin atau kandungan darah sy perlu dipantau sentiasa kerana jika berterusan kandungan sy akan berisiko.

Apa yg sy tidak paham, daripada sumber2 yg sahih, maaf sy terpaksa mention disini Head Department sy(orang kedua terpenting di company saya bekerja) yg juga seorang ibu dan wanita bertanya kepada senior sy kenapa sy perlu checkup selalu? Dia berkata dahulu ketika mengandung dia tidak perlu selalu berjumpa doktor. Ya...mungkin dia tiada masalah apa2 ketika mengandung dan ketika itu mungkin Kementerian Kesihatan M'sia tidak se-strict skrg yg mewajibkan kami ibu2 hamil checkup setiap bulan (Klinik Kesihatan akan call sy dan bertanya jika sy miss date checkup). Lagi pula, kamu sudah sebaya ibu sy dan sy sebaya anak kamu jadi tentulah bnyk bezanya dr segi sistem perubatan negara skrg. Yang sy pelik, kalau lelaki yg bertanya soalan seperti itu tak mengapa, tapi dia adalah seorang wanita dan ibu tidakkah dia prihatin?? Saya juga tidak mahu bercuti setiap 2mggu sekali tapi sudah ditakdirkan sy Anemia apa yg perlu sy buat lagi? Tentulah ikut sahaja kata doktor untuk follow-up checkup setiap 2mggu bukan? Dan dia ingat saya suka sangat ke dicucuk dengan jarum panjang untuk diambil darah di lengan setiap 2mggu?? Sy tak mahu berkata dia tiada otak kerana pastinya dia ada. Tak mengapa, dia ada 2orang anak perempuan sy tak mendoakan yg tidak baik tapi semoga Allah membuka pintu hati dan mindanya untuk lebih memahami masalah orang lain. Sekian, luahan hati saya~

Sunday, May 2, 2010

Singgah ke Kedai Saya...

Salam semuaaa.....
Saya agak busy di hari minggu ini...pertama tugas2 as weekend housewife dan yg kedua meng-update stock di kedai saya...saya ade kedai ke?? heheh...kedai online sajer....Saya juga amatlah mengalu-alukan kamu semua singgah ke kedai saya ye...boleh lawat di Facebook dgn nama Butik Shayla...buat masa ini sy menjual anak tudung ala Farah Deeba pengacara tu dan pelbagai jenis shawl...Harga Promosi untuk pembukaan kedai, cepat grab sebelum habis kerana stock limited..untuk kawan2 ade special diskaun lagi...heheh..blog untuk butik saya xsempat lagi nak buat, insyaallah kalau ade mase sy buat nnt...Daa, sekian sajer untuk kali ini...