Skip to main content

Posts

Showing posts from May, 2010

SShhhh !! Jgn Bagitau Suami Saya Ye...

Hehehe....hehuu....sy tau anda klik pd topic entry ini dgn terujanya kan...kehkeh..sy nk share yg sy ni telah melakukan kesalahan...ini rahsia org pompuan tau...Ok untuk pengetahuan semua, sy lum tau lagi gender baby...tapi nama dah ade utk boy dan girl...yg pastinya nama itu mestilah NH kerana sy telah mendapat mohor besar dr en suami untuk memberi nama baby...so far dia ok dgn kedua-dua nama itu...Tapii....entry ini bukan pasal nama tapi lebih kepada jantina baby...Actually, sy xtau lagik baby ni boy ke girl sbbnye mase 19/20 weeks ade scan tak nampak lagi. 'Anu' nye ditutup dgn peha...Mase 25 weeks pon tak nmpk lagik xtaula mesin ultrasound tu dh uzur sgt ke ape mmg sy xclear. Tapi mase tu sy scan bkn nk tau gender tapi lebih kpd kesihatan baby mase baby tak aktif bergerak tuh...(rujuk di entry yg lepas). Jd sy tak terpk nk tny DR psl gender ade yg lagi penting mase tu.

Hmmmmm...sy ni sebenarnya mengharapkan baby girl...dlm hati pon kate baby girl nih...tp klu kuar baby boy …

Berdosakah Saya....??

Ini adalah lanjutan dari entry "Baby Tak Bergerak Jgn Diambil 'Dia' Dari Kami"....Sebenarnya sy tak mahu komen ape2 lagi pasal isu itu kerana segalanya sudah ok...kes sy bukanlah kritikal, cuma yg lebih hanyalah kerisauan dari hati seorang bakal ibu...sebab itulah sy mengambil tindakan pantas dengan segera ke klinik dan Alhamdulillah tiada apa2...Tapi sy sangat sedih, geram tak tau nak cakap macam mana perasaan sy bila ade yang bagi komen di FB sy berbunyi saya harus meminta maaf kepada ibu kerana sy telah melakukan dosa mungkin, dan suruh hasben saya zikir banyak2...bagi kamu semua itu mungkin tiada apa2 tapi bagi sy sangat sensitif ok! sehinggakan sy terpaksa men-delete komen dari orang itu. Kenapa mesti berfikiran negatif apabila ada sesuatu perkara buruk terjadi ke atas diri kita itu adalah balasan atau punishment kerana kita telah melakukan dosa. Kes sy hanyalah kes remeh saje jika nak dibandingkan dengan kes2 orang lain seperti Puan Baya yg mengalami placenta p…

Saya dan Kereta...

Hurmm....dah habis keemosian pasal baby (lihat baca entry sebelum ini Baby Tak Bergerak)....sy nak citer pasal diri sy plak.semata-mata tentang diri sy...huhu...sebenarnya, sy ade satu azam yg sesangat tinggi. Ketika ini sy pergi dan balik kerja memang dihantar dan diambil hubby tersayang...sebabnye...sy tak nak drive! hahaha...alasan sebetulnya, parking di dataran maybank ini mahal rm5 skali masuk.klu kuar pastu nk msk parking blk kne byr rm3 plak! mentekedarah betuii...dulu mase baru2 kawin sy tny hubby die kate xpe la die htr kat KJ mhl sgt parking. Pastu dah jumpa parking murah kat Stesen LRT Kelana Jaya per entry rm2.50 tapi sy tak nak drive jugak!


Sebabnyeee....sy sebenarnya tak mempunyai keyakinan yg tinggi utk drive keta besar...xdelah bsr mane keta hubby Vios je tp cukup besar bg sy. Sy boleh membawa kancil, viva plg2 bsr pun Myvi...sy pernah lah bwk keta hubby tu pon kat highway, tu pon sy berdebar2 gak nak bwk...dan sy belum pernah pulak mencuba parking dgn keta hubby...nta…

Baby Tak Bergerak?? Jangan Diambil 'Dia' Dari Kami

Salam semua...
Say nak update pasal ape yg berlaku semalam...sesuatu yg hampir meragut keceriaan, kebahagiaan sy seketika..
Ceritanya bermula begini... ................. .................................. .......................................................................................
Pagi ketika hendak pergi kerja sy seperti rase tak sedap hati...tapi xtau pulak ape yg buat rase tak sedap hati tu. Nak kate ade brg tertinggal, tak pulak so pergi kerja mcm biase...tengah hari tu rase mcm nak pergi ke klinik di tingkat 2 sbb nak timbang berat, sbbnye kamis sy perlu checkup ke klinik (rutin tiap 2mggu). Jadi kunun2 nye nak la monitor bape berat skrg kot2 berat naik bnyk sgt sempatla lagi nak kontrol mkn selama 2 hari.Bila sebut psl klinik, tetibe sy baru teringat sepertinya sy mcm dah lama tak merasa pergerakan baby didalam perut!! rasenye dari mlm tadi (hari sebelumnya) baby tak menendang2...Saya pon merasa2 perut utk mencari heartbeat...puas tekan sana sini, tak rase jugak. Saya pon …

Mencari Hospital Bersalin

Weekend lepas sy dan en suami pergilah survey2 hospital bersalin di sekitar klang dan shah alam nih...kat shah alam SJMC, DEMC femes jugak tapi rates dah mcm KPJ lum lagi ade prob2 lain...maunye cecah 6k skali bersalin...sy kena berkira2 gak sbb company hanya cover tak sampai 1k pon maternity cost. Sy ade berkenan kat satu pusat bersalin ni dpt info pas survey kat intenet.ala2 pusrawi tapi kecik jelah sbb baru 2years beroperasi nmnya Pusat Bersalin Barakah. Doctor yg sambut baby sume pompuan (preferred coz dlm islam kne cari yg pompuan dulu dah xde barulah bleh doc llki yg sambut...maklumlah time bersalin tu sume aurat terbukak kan...). Tapi mslhnya kat sana hny menerima normal delivery, kalau ade prob kena hantar hospital lain tapi disambut oleh doc yg sama gak sbb pusat berslain tu xcukup facilities lagi. Hubby xprefer sebab yelah time bersalin tu mcm2 leh jadi, kot2 lah ade prob maunye aku kne transfer hosptal lain ms kepala baby dh nak terkeluar (nauzubillah kan...tapi bnyk kes yg…

Bibik atau Nursery atau Babysitter ???

Hmmm....skrg ini sy dlm dilema, hari makin kedepan makin dekat ler dgn date untuk melahirkan dak lam perut nih...Sy dlm dilema sebab tgh pening cari babysitter di kawasan Setia Alam nih. Al maklumlah sape yg tau dimana Setia Alam tu pasti akan mengangguk kan kepala setuju ngan sy. Disini 99.99% community nya adalah working parents, jadi sgtlah susah untuk jumpa baby sitter...yg lagi 0.1 % itu pula mmglah tak akan jd bbysitter sebab yang 0.1% itu tinggal di Setia Eco Park dimana mak2 datin yg tinggal...kenapa sy mmg nak cari babysitter dan bukan hantar ke nursery? Sebabnya adalah seperti dibawah:- 1. Saya nak fully breastfeed baby selagi ada susu...jadi kalau hantar nursery, kan ramai budak dan susu ibu ni pulak kena dijaga dgn teliti kalau tak senang rosak... 2.Jadi kalau hantar babysitter, yg dijaga tak ramai kemungkinan anak sy saje jd senanglah dia nak menguruskan hal panas memanas susu dan penyimpanan susu itu...
Tapi beberapa hari lepas sepertinya Allah mendengar keluh kesah dijiwa …

Sila Baca! Tips Untuk Kawan2...(Married/Single)

Salam alls....sy tergerak nak menulis entry ini di blog saya kerana suatu kejadian semalam...Entry ini khusus untuk yg sudah berkahwin dan sebagai info berguna kepada yg kawan2 saya yg belum berkahwin ye (amalkan bila dh ada ikatan sah saje okk...;) hehe...

Sebenarnya begini, sy dan suami memang suka share2 makanan...sy akan amik makanan die sikit, die amik makanan sy sikit especially bila kami makan di luar...tak pelik bukan?? biaselah tu...tapi satu kegemaran saya ialah sy suka menyuap suami sy makan...suami sy juga memang xkisah...depan org ke belakang orang ke...kalau kat kedai mkn tu mmg tabiat sy akan menyuap suami makan...pelik ke?? org pon dok pndg2...jeless ehh...maybe untuk sesetengah org 'macam mengade jer...nak suap2 balik umah arr...' kan...kan?? ye, kat rumah pon boleh tapi tak salah klu sy nk buat di kedai makan...mmg naturally tgn sy akn ringan jer nk menyuap suami. Dia suami sy, sy isteri dia...ape yg peliknye. Sebenarnya, kamu tidak perlu malu malah ia akan me…

Happy Mother's Day & Award

Heehuu...Selamat Hari Ibu kepada teman2 sy yg bergelar Ibu, Ummi, Mama ye...dan juga kepada sekalian bakal2 ibu...Semalam satu malaysia dan beberapa negara lain menyambut Mother's Day...kalau dulu sy hanya wish pd mak sy saje tapi thn ni org lain pula wish pd saya...rase terharu dan seronok rupanya ade special day for us...En suami bikin kejutan dan surprise dgn membelikan sy kek di Secret Recipe...mulanya nak makan2 disana tapi mak haihh...penuh! ramenye org...sume menyambut Hari Ibu juga...chinese, malay,indian 1 malaysia lah katekan...jadi kami pon cuma tapau kek sajer...terima kaseh en suami...tak sangka walaupun sy bakal mummy tapi beliau tetap celebrate juga untuk saye...sayang en suami!! Hari Isteri ade x?? hehe...

Saya juga mendapat blog award dari Puan Baya...thanx ye baya! ^__^ . saya anggap ni hadiah untuk Hari Ibu juga...hehe
Ini awardnyee...>>>>>>>>>>>>>>>



7 Things about myself:



1. like to travel xkisahla pegi mane2 pun..kak…

Pregnancy Jurnal - Part 6 (Persiapan)

Salam alls, Sy ingin meng-hapdate jurnal sy ni maklumla skrg dh msk 6bulan usia kandungan, sudah besar pon perut sy ni...berat sy juga sudah 53kilo drpd 45 berat asal...naik 9kilo dh tp sy xnmpk naik kt tempat lain kecuali perut saje...heheh..smlm sy checkup untuk ke sekian kali...jika sebelum ini paras hemoglobin sy jatuh teruk, smlm dh naik kembali dari 9.5 ke 10.3 g %. Alhamdulillah...syukur sgt2 tapi sample darah sy dah dihantar ke makmal sbb nak check klu2 sy ade talasemia ke yg menyebabkan sy anemia..nurse bgtau klu smlm HGB sy naik 10.8 sy xperlu follow-up tiap 2mggu lagi, follow-up sebulan skali mcm biase.tp sbb cuma 10.3 so next 2 weeks knelah dicucuk amik darah lagikk...sy request nak buat scan tapi disebabkan sy xbuat appoitment jd xblehlah scan..sy n suami cadang nak buat kt private jer tapi bila dh 28 weeks nnt...tapi kan skrg ni sy mcm dh xkisah boy ke girl, sy nk scan sbb just nk tgk perkembangan baby lam perut ni ok ke, sihat ke..bby mmg boy ke gurl xpenting yg penting …

Ke-excitedan?? Siap-Siap!!

Ape tuh?? mmsti kawan2 pelik....bila disingkatkan jadi excited lahh...heehuu...skrg ni mmg tgh galak shopping brg baby tapi sume juz for preparation untuk bersalin sajer...hubby xbagi beli bnyk2 sgt nnt baby cepat bsr dh xmuat dh...bile dh habis pantang bleh shopping lagi katenye...tapi biaselah org pompuan kan naluri untuk membeli-belah itu sudah sejak azali berada dlm diri ini...heheh.skrg ape2 pon mesti baby yg didahulukan yealah bukan bujang lagi nk pk diri sendiri je kan...
Semalam tepon mak mintak buatkan barut baby and kain bedung...saya xprefer beli yg dah siap rasenye biarlah jahitan hasil tgn Maknya sdr(paggilan cucu2 kpd mak sy adalah Mak juga) dipakai oleh baby nanti...mesti dibuat dgn penuh kasih sayang kan...heheh..bantal baby pon mak yg buatkan guna kekabu kampung...mak xbagi pakai bantal beli dh siap panas katenye pki kekabu sejuk n selesa...ikut mak lahh...tetibe mak berpesan..."Dik, barang2 dh siap belum...sikit2 ade pon jadilah.bila masuk 7bulan kena siap-siap d…

Kenapa Dia Tak Prihatin?

Saya memang seorang executive biasa ditempat saya bekerja atau lebih tepat hanya seorang junior executive yg masih setahun jagung di bidang perbankan. Tempat saya bekerja sekarang adalah majikan pertama saya sejak saya grad. Saya tiada pengalaman bekerja sebelum ini dan hanya menjalani on-the-job training dlm istilah Human Resource. Saya memang seorang yg tidak pandai mengampu, kipas atau membodek bos. Kalau sy rase tak betul sy akan express idea sy. Buat masa skrg ketika tgh mengandung ni, sy memang slalu amik annual leave dan sebelum ini sy bukanlah seorang yg selalu ambil cuti.Lagipun sy amik annual leave bukanlah MC jadi tiada apa2 masalah disitu. Annual leave mmg diberi kepada setiap pekerja dengan jumlah tahun pertama bekerja sebanyak 24 hari. Saya ambil cuti juga bukan saje2 dan sy mmg akan ssh hati setiap kali cuti sbb terpaksa meninggalkan kerja2 di pejabat. Sy ambil cuti kerana perlu ke klinik berjumpa doctor untuk check-up kandungan. Dan sekarang ini pula tempoh sebulan sek…

Singgah ke Kedai Saya...

Salam semuaaa..... Saya agak busy di hari minggu ini...pertama tugas2 as weekend housewife dan yg kedua meng-update stock di kedai saya...saya ade kedai ke?? heheh...kedai online sajer....Saya juga amatlah mengalu-alukan kamu semua singgah ke kedai saya ye...boleh lawat di Facebook dgn nama Butik Shayla...buat masa ini sy menjual anak tudung ala Farah Deeba pengacara tu dan pelbagai jenis shawl...Harga Promosi untuk pembukaan kedai, cepat grab sebelum habis kerana stock limited..untuk kawan2 ade special diskaun lagi...heheh..blog untuk butik saya xsempat lagi nak buat, insyaallah kalau ade mase sy buat nnt...Daa, sekian sajer untuk kali ini...