Skip to main content

Sila Baca! Tips Untuk Kawan2...(Married/Single)

Salam alls....sy tergerak nak menulis entry ini di blog saya kerana suatu kejadian semalam...Entry ini khusus untuk yg sudah berkahwin dan sebagai info berguna kepada yg kawan2 saya yg belum berkahwin ye (amalkan bila dh ada ikatan sah saje okk...;) hehe...

Sebenarnya begini, sy dan suami memang suka share2 makanan...sy akan amik makanan die sikit, die amik makanan sy sikit especially bila kami makan di luar...tak pelik bukan?? biaselah tu...tapi satu kegemaran saya ialah sy suka menyuap suami sy makan...suami sy juga memang xkisah...depan org ke belakang orang ke...kalau kat kedai mkn tu mmg tabiat sy akan menyuap suami makan...pelik ke?? org pon dok pndg2...jeless ehh...maybe untuk sesetengah org 'macam mengade jer...nak suap2 balik umah arr...' kan...kan?? ye, kat rumah pon boleh tapi tak salah klu sy nk buat di kedai makan...mmg naturally tgn sy akn ringan jer nk menyuap suami. Dia suami sy, sy isteri dia...ape yg peliknye. Sebenarnya, kamu tidak perlu malu malah ia akan mengeratkan hubungan lagi...ha untuk yg belum berkahwin tu, jgnlah segan2 nak suap-menyuap suami kamu nnt ye...jadikan ianya satu tabiat sampailah dh tua...Kalau dh ade anak pon, suap skali anak dan suami...tambah bahagia jer rasenyee...;)

Lagi satu, saye sgt baik dgn sorg akak ni kat opis. Nama die Kak Ani (asal Singapore). Kami mempunyai persamaan iaitu lahir dibulan yg sama dan bersuamikan lelaki yg umurnya agak jarak dgn usia kami (suami sy tua 5thn dr sy) Kak Ani pula xigtlah tapi suaminya dah pencen dan dia dlm 40-an. Satu hari kami berstory2, Kak Ani membersihkan telinga Abg Din (suaminya) didepan anak gadisnya. Anak gadisnya suruh mereka masuk kebilik tetapi jwpn Kak Ani ialah "No!! U are the one who should stay in ur room...." huhu...dan saya pula memberitahu, suami sy tidak akan potong kuku melainkan sy yg memotongkan kuku beliau. Kak Ani pon begitu juga. Sy pula xkisah, sbb suami sy potong kuku mcm org xde tgn, senget-benget hentam jer asalkan potong.Oleh kerana sakit mata memandang jd setiap kalinya sy yg akan memotong kuku beliau. Tetibe ade sorg kakak ni (dh 10thn kawin) kan kwn baik sy Oja (dh 5thn kawin) mentertawakan kami kerana mereka xpernah membersihkan telinga (sy pon xpernah lagi), dan memotong kuku suami msg2. Mereka kate dah buang tabiat ke?? Sy dan Kak Ani bertanya mereka "Are we normal, or u guys normal??" Ye...sy mmg terkejut mereka dh lame kawin tapi xpernah potongkan kuku suami?? Pelik ke potong kuku suami sendiri. Mak slalu potong kuku abah sy...kakak sy pon slalu potong kuku abg ipar depan famly...situasi ini xpelik bg sy. Bagi sy mereka (kwn2 opis td) yg sgt2 pelik.

Emm...sy xtaula kawan2 mcm mane tapi kan dpt pahala jaga kebajikan suami kan?? huhu...dan untuk yg belum berkahwin (again) amalkanlah aktiviti ini... i mean potong kuku dan suap2 lah...korek telinga tu suhla die buat sendiri...sy pon lum penah cuba lagi sbb suami sy ari2 bersihkan telinga sdr...heheh. Mungkin tidak disedari tapi aktiviti ini dapat menambahkan lagi kerukunan dan kemesraan dlm rumahtangga...Jangan time bercintan-cintun jer mesra bukan main dh kawin nak potongkan kuku pon geli ke...~Sekian~

Comments

Cewah.. Loving rupanya puan shila kite ni.. :)
bagusla buat cenggitu kat suami.. Sy suap tu kdg2 la.. Potongkan kuku tak penah lak..sbb dia cam particular skit orgnya..sy lak terbalik! Hehe.. Dia yg tlg sy potong kuku adalah..kekdang je la..

Btw.. Tak pelik pun awak buat semua tu.. :)
Cik DaiA said…
Ehem..ehem..baguslah mcam tu. Loving gitu.hehehe..
shilafaizz said…
xtaula nmpk loving ke ape tp it naturally happen...gaknye sbb sy ank bongsu sifat suka dimanjakan dan memanjakan tu ade..tp kwn2 opis yg 2 org tu smpi kesudah pon xnak potongkan kuku hasben die..dorg ckp nnt hasben dorg terkejut plk.huhu..klakar plk

Popular posts from this blog

Spiral Spaghetti Goreng Ala Chef Shila

Di atas permintaan rakan-rakan di FB yang mem-view album resipi saye...dan merequest resipi dari saye terutamanya Epa Hassan...Dengan berbesar hati sekali saye sanggup dan rela membocorkan resipi turun temurun nenek moyang..huahuaaa...Kawan2, nak masakan sedap ni sebenonye kena ade satu skill, skill 'pandai agak-agak'...cmno tu? maksudnye, kalau orang tanye bape banyak lada nak letak? agak2 jer...ha gitu ler... hikhik
~Ha menarik tak spaghetti saye ni? (klu xmenarik sudah, ade ku kesah..)
Bahan2:
Spiral Spaghetti 250gram/setengah paket - 4 org makan (nak pasta lain pun boleh elbow ke,shell ke ikut sedap mate..saye suka guna brand San Remo atau Fusilli) *Seafood - Udang, sotong dsb...tapi saye suka guna udang saje (Udang saiz L atau M) *Minced chicken/beef *Lada kering - gunting dan direbus Bawang besar - sebiji Bawang putih - 4 ulas Sos Tiram *Sawi batang hijau *Carrot - dipotong panjang macam dalam gambar Telur - 2biji Garam dan bahan perasa (* = Ikut korang ler kalo suka letakla lebih...…

Mencari Hospital Bersalin

Weekend lepas sy dan en suami pergilah survey2 hospital bersalin di sekitar klang dan shah alam nih...kat shah alam SJMC, DEMC femes jugak tapi rates dah mcm KPJ lum lagi ade prob2 lain...maunye cecah 6k skali bersalin...sy kena berkira2 gak sbb company hanya cover tak sampai 1k pon maternity cost. Sy ade berkenan kat satu pusat bersalin ni dpt info pas survey kat intenet.ala2 pusrawi tapi kecik jelah sbb baru 2years beroperasi nmnya Pusat Bersalin Barakah. Doctor yg sambut baby sume pompuan (preferred coz dlm islam kne cari yg pompuan dulu dah xde barulah bleh doc llki yg sambut...maklumlah time bersalin tu sume aurat terbukak kan...). Tapi mslhnya kat sana hny menerima normal delivery, kalau ade prob kena hantar hospital lain tapi disambut oleh doc yg sama gak sbb pusat berslain tu xcukup facilities lagi. Hubby xprefer sebab yelah time bersalin tu mcm2 leh jadi, kot2 lah ade prob maunye aku kne transfer hosptal lain ms kepala baby dh nak terkeluar (nauzubillah kan...tapi bnyk kes yg…

Pengat Pisang

Semalam hari ahad, so oleh kerana tak bekerja sy pon teruja nk memasak...sy buatkan suami nasi lemak smbal udang + telur dadar, kacang,bilis goreng, tempe goreng n ulam timun bersama pencuci mulut pengat pisang..Sy nak share resipi membuat pengat pisang di sini...pengat pisang adalah manisan feveret sy...sy suka mkn time suam2 atau pun sejuk frm fridge..emm mungkin ramai dh terer buat pengat pisang tp cuba lihat2 maybe ada lain sikit dgn resipi kamu...check it out!



Bahan2:
Pisang nipah dipotong kecil2 - Sesisir
Kelapa Parut  - Sebiji
Gula Kabung/ Gula Melaka - 1/2 biji dicincang halus
Biji Sagu
Gula Pasir - 2 sudu
Secubit Garam
Daun Pandan

Cara Memasak:
1. Kelapa parut diambil santan nya, diasingkan yg pekat dan yg cair (perahan pertama dicampur air sedikit saje utk dptkan santan yg betul2 pekat kira2 satu cawan). Untuk santan cair agak2 ler banyak mane pisang tu ye..senang kate buat 2 kali perahan santan cair
2. Panaskan santan cair terlebih dahulu atas api , masuk pisang yg telah di…