Skip to main content

Saya dan Kereta...

Hurmm....dah habis keemosian pasal baby (lihat baca entry sebelum ini Baby Tak Bergerak)....sy nak citer pasal diri sy plak.semata-mata tentang diri sy...huhu...sebenarnya, sy ade satu azam yg sesangat tinggi. Ketika ini sy pergi dan balik kerja memang dihantar dan diambil hubby tersayang...sebabnye...sy tak nak drive! hahaha...alasan sebetulnya, parking di dataran maybank ini mahal rm5 skali masuk.klu kuar pastu nk msk parking blk kne byr rm3 plak! mentekedarah betuii...dulu mase baru2 kawin sy tny hubby die kate xpe la die htr kat KJ mhl sgt parking. Pastu dah jumpa parking murah kat Stesen LRT Kelana Jaya per entry rm2.50 tapi sy tak nak drive jugak!


Sebabnyeee....sy sebenarnya tak mempunyai keyakinan yg tinggi utk drive keta besar...xdelah bsr mane keta hubby Vios je tp cukup besar bg sy. Sy boleh membawa kancil, viva plg2 bsr pun Myvi...sy pernah lah bwk keta hubby tu pon kat highway, tu pon sy berdebar2 gak nak bwk...dan sy belum pernah pulak mencuba parking dgn keta hubby...ntah berjaya ke idak...hubby slalu bising bile sy nak drive sendiri...sy akan jwb sy akan bwk klu emergency je. Pull stop!sy bukan tak nak, klu keta sy sendiri dah lame sy lanyak jer. Sy takut sy bwk kang calar balar sana sini hubby mesti bising. Klu keta sendiri xde sape nak bising klu kemik ke calar ke. Sy pernah menyuarakn hasrat nak beli keta sendiri mcm Swift atau plg2 pon Viva. Pastu hubby jwb ape 'Beli lah vios ni...vios ni kan cantik...' Huh...maksudnya sy sambung byr vios tu. Baik xyahhhh...isunye skrg bukan bape keta nak pakai tapi isunye ialah saiz keta tu. Sy pon terpk gak watpe nak beli keta lain hubby sbnrnye jrg bwk keta gi keje die gi keje naik moto merempit jer...klu sy beli keta lain sape nak bwk vios tu. Hmm...sy rase sy kena ringankan tgn dan kaki jugaklah bwk vios tu pusing2 keliling Setia Alam nih. Adakah sy terlalu memanjakan diri? Mungkin...~

Comments

aifastellar said…
Salam Shila~

jumpa ur blog dr blog baya :p

i enjoy reading this..sebab teringat kat kes mama saye. dia ada license (which is being renewed every time lesen mati) tapi dia tak drive (wpon lesen sentiasa dihidupkan. Sebab dia tak drive, Abah sanggup berhantar beramik dia pegi dan balek kerja (sekarang dah diturunkan kuasa kat kita lah~). So, Shila..tape je kalo shila memanjakan diri sbb ada husband nak layan. haha!

Mcm mak kite tu, rasanye kalo dia x dimanjakan..lg hebat dr abah kot bawak kete..tp sebab abah mcm x kasi (senang ckp x support). Maka hilang la skill dia. Skang pon kite je la jd dreba dia. haha!

Pasal drive kete kecik tu, dulu kte pon x konpiden nk bawk kete beso. rs yakin bwk kete yg saiz2 mini je.. tp sbb kete kt umah suma besar..dr takot2 awal2nya..skang AKU LA MINAH REMPIT (versi kete). So, biasa2kan la nnt bwk vios tu. bukan beso pon vios. kikiki!

(ok dah panjang.)

-aifastellar-
shilafaizz said…
ye aifa sy tau awk mmg gengster jln raya...hahaha...2lah...sy pon rase hasben xkisah selagi die larat berhantar berambik sy everyday...sbbnye die sedia maklum klu tak mesti langkah sy lg panjanggggg dr skrg (sy mmg xsuka dok jer kat umah...skrg pon even xbwk keta, sy bleh jer sorg2 naik lrt gi jln tar,klcc,mid gi shopping...cuba bayangkan klu sy berani drive.mesti after work die call tny sy kat mane sy dah kat OU!! kehkeh...sbnrnye die pon tak nak lepaskan sy drive sdr but he won't admit it ;)hmm...klu bg surprise kat die,sajer2 drive pg opis die gaknye esknye mesti die dah xbwk mto lagi dah.trus xberani tggl keta kat umah..hihi
wahidakhairy said…
sheila..drive je keta tu...nanti kalu hubby outstation ke, kalu ade emergency ke ape, kn drive gak..kena bese2 kan la..
shilafaizz said…
seperti yg sy katekan di blog mmg sy akan drive kalau ade emergency saje...huhu.pasni mmg kne slumber je bwk..sblm ni sy mmg ader bwk tp since start pregnant hubby kate xyah drive.jd rase mcm dh lame benar tak drive..hehe
aifastellar said…
xpe shila.sebnonye diri ini juga takot nk bwk kete dlu...tp selepas mengalami satu keadaan TERPAKSA GILA nak bwk keta..maka berani la bawak kete smp skang. Lepas la bwk smp JB balik hari.haha!

Nnt emergency dia pandai sendiri. Janji ada lesen dan tau nak gerak gear tekan minyak. hikhik!
shilafaizz said…
lesen sy mmg direnew every year..heheh tp sy bukanlah xleh bwk langsung.sy ade jgk gilir2 bwk ngan hasben klu blk ke umah mak di johor.tp klu nk bwk kt KL ni sorry sesangat mmg sy xkan bwk.tp skrg ni tetibe plak rase nk bwk.kne tggu mood dtg gaknye baru bergerak kete tu...tp nk tggu 'cik mmod' tu dtg agk lame jugak lahh...hihi
nurulhaniff said…
hehe..ko sebijik mak aku..tapi mak aku skang da bwk keta dah..sbb keta auto..so dia ade berani la...tapi time dia drive sorg pun tak leh bising..heh..shila ko bwk je keta..keta faiz auto kan..senang jek..tekanminyak..tekan brek..heh
shilafaizz said…
haha...mmg auto pon sbb tu aku berani bwk...klu manual mmg failed lah aku jely...aritu aku hampir2 dh bwk ke opis keta die sbbnye die lmbt sgt blk nk htr aku gi MIB punye explorace.aku dh beria2 nih.mmg dh excited nk bwk.tetibe jer aku bkk pintu pagar die pon smpi...mati trus hasrat aku.aku bwk pon area2 setia lam jer gi tesco, gi kedai..jadi ler tuh.

Popular posts from this blog

Spiral Spaghetti Goreng Ala Chef Shila

Di atas permintaan rakan-rakan di FB yang mem-view album resipi saye...dan merequest resipi dari saye terutamanya Epa Hassan...Dengan berbesar hati sekali saye sanggup dan rela membocorkan resipi turun temurun nenek moyang..huahuaaa...Kawan2, nak masakan sedap ni sebenonye kena ade satu skill, skill 'pandai agak-agak'...cmno tu? maksudnye, kalau orang tanye bape banyak lada nak letak? agak2 jer...ha gitu ler... hikhik
~Ha menarik tak spaghetti saye ni? (klu xmenarik sudah, ade ku kesah..)
Bahan2:
Spiral Spaghetti 250gram/setengah paket - 4 org makan (nak pasta lain pun boleh elbow ke,shell ke ikut sedap mate..saye suka guna brand San Remo atau Fusilli) *Seafood - Udang, sotong dsb...tapi saye suka guna udang saje (Udang saiz L atau M) *Minced chicken/beef *Lada kering - gunting dan direbus Bawang besar - sebiji Bawang putih - 4 ulas Sos Tiram *Sawi batang hijau *Carrot - dipotong panjang macam dalam gambar Telur - 2biji Garam dan bahan perasa (* = Ikut korang ler kalo suka letakla lebih...…

Mencari Hospital Bersalin

Weekend lepas sy dan en suami pergilah survey2 hospital bersalin di sekitar klang dan shah alam nih...kat shah alam SJMC, DEMC femes jugak tapi rates dah mcm KPJ lum lagi ade prob2 lain...maunye cecah 6k skali bersalin...sy kena berkira2 gak sbb company hanya cover tak sampai 1k pon maternity cost. Sy ade berkenan kat satu pusat bersalin ni dpt info pas survey kat intenet.ala2 pusrawi tapi kecik jelah sbb baru 2years beroperasi nmnya Pusat Bersalin Barakah. Doctor yg sambut baby sume pompuan (preferred coz dlm islam kne cari yg pompuan dulu dah xde barulah bleh doc llki yg sambut...maklumlah time bersalin tu sume aurat terbukak kan...). Tapi mslhnya kat sana hny menerima normal delivery, kalau ade prob kena hantar hospital lain tapi disambut oleh doc yg sama gak sbb pusat berslain tu xcukup facilities lagi. Hubby xprefer sebab yelah time bersalin tu mcm2 leh jadi, kot2 lah ade prob maunye aku kne transfer hosptal lain ms kepala baby dh nak terkeluar (nauzubillah kan...tapi bnyk kes yg…

Pengat Pisang

Semalam hari ahad, so oleh kerana tak bekerja sy pon teruja nk memasak...sy buatkan suami nasi lemak smbal udang + telur dadar, kacang,bilis goreng, tempe goreng n ulam timun bersama pencuci mulut pengat pisang..Sy nak share resipi membuat pengat pisang di sini...pengat pisang adalah manisan feveret sy...sy suka mkn time suam2 atau pun sejuk frm fridge..emm mungkin ramai dh terer buat pengat pisang tp cuba lihat2 maybe ada lain sikit dgn resipi kamu...check it out!



Bahan2:
Pisang nipah dipotong kecil2 - Sesisir
Kelapa Parut  - Sebiji
Gula Kabung/ Gula Melaka - 1/2 biji dicincang halus
Biji Sagu
Gula Pasir - 2 sudu
Secubit Garam
Daun Pandan

Cara Memasak:
1. Kelapa parut diambil santan nya, diasingkan yg pekat dan yg cair (perahan pertama dicampur air sedikit saje utk dptkan santan yg betul2 pekat kira2 satu cawan). Untuk santan cair agak2 ler banyak mane pisang tu ye..senang kate buat 2 kali perahan santan cair
2. Panaskan santan cair terlebih dahulu atas api , masuk pisang yg telah di…