Thursday, May 20, 2010

Saya dan Kereta...

Hurmm....dah habis keemosian pasal baby (lihat baca entry sebelum ini Baby Tak Bergerak)....sy nak citer pasal diri sy plak.semata-mata tentang diri sy...huhu...sebenarnya, sy ade satu azam yg sesangat tinggi. Ketika ini sy pergi dan balik kerja memang dihantar dan diambil hubby tersayang...sebabnye...sy tak nak drive! hahaha...alasan sebetulnya, parking di dataran maybank ini mahal rm5 skali masuk.klu kuar pastu nk msk parking blk kne byr rm3 plak! mentekedarah betuii...dulu mase baru2 kawin sy tny hubby die kate xpe la die htr kat KJ mhl sgt parking. Pastu dah jumpa parking murah kat Stesen LRT Kelana Jaya per entry rm2.50 tapi sy tak nak drive jugak!


Sebabnyeee....sy sebenarnya tak mempunyai keyakinan yg tinggi utk drive keta besar...xdelah bsr mane keta hubby Vios je tp cukup besar bg sy. Sy boleh membawa kancil, viva plg2 bsr pun Myvi...sy pernah lah bwk keta hubby tu pon kat highway, tu pon sy berdebar2 gak nak bwk...dan sy belum pernah pulak mencuba parking dgn keta hubby...ntah berjaya ke idak...hubby slalu bising bile sy nak drive sendiri...sy akan jwb sy akan bwk klu emergency je. Pull stop!sy bukan tak nak, klu keta sy sendiri dah lame sy lanyak jer. Sy takut sy bwk kang calar balar sana sini hubby mesti bising. Klu keta sendiri xde sape nak bising klu kemik ke calar ke. Sy pernah menyuarakn hasrat nak beli keta sendiri mcm Swift atau plg2 pon Viva. Pastu hubby jwb ape 'Beli lah vios ni...vios ni kan cantik...' Huh...maksudnya sy sambung byr vios tu. Baik xyahhhh...isunye skrg bukan bape keta nak pakai tapi isunye ialah saiz keta tu. Sy pon terpk gak watpe nak beli keta lain hubby sbnrnye jrg bwk keta gi keje die gi keje naik moto merempit jer...klu sy beli keta lain sape nak bwk vios tu. Hmm...sy rase sy kena ringankan tgn dan kaki jugaklah bwk vios tu pusing2 keliling Setia Alam nih. Adakah sy terlalu memanjakan diri? Mungkin...~

8 comments:

aifastellar said...

Salam Shila~

jumpa ur blog dr blog baya :p

i enjoy reading this..sebab teringat kat kes mama saye. dia ada license (which is being renewed every time lesen mati) tapi dia tak drive (wpon lesen sentiasa dihidupkan. Sebab dia tak drive, Abah sanggup berhantar beramik dia pegi dan balek kerja (sekarang dah diturunkan kuasa kat kita lah~). So, Shila..tape je kalo shila memanjakan diri sbb ada husband nak layan. haha!

Mcm mak kite tu, rasanye kalo dia x dimanjakan..lg hebat dr abah kot bawak kete..tp sebab abah mcm x kasi (senang ckp x support). Maka hilang la skill dia. Skang pon kite je la jd dreba dia. haha!

Pasal drive kete kecik tu, dulu kte pon x konpiden nk bawk kete beso. rs yakin bwk kete yg saiz2 mini je.. tp sbb kete kt umah suma besar..dr takot2 awal2nya..skang AKU LA MINAH REMPIT (versi kete). So, biasa2kan la nnt bwk vios tu. bukan beso pon vios. kikiki!

(ok dah panjang.)

-aifastellar-

shilafaizz said...

ye aifa sy tau awk mmg gengster jln raya...hahaha...2lah...sy pon rase hasben xkisah selagi die larat berhantar berambik sy everyday...sbbnye die sedia maklum klu tak mesti langkah sy lg panjanggggg dr skrg (sy mmg xsuka dok jer kat umah...skrg pon even xbwk keta, sy bleh jer sorg2 naik lrt gi jln tar,klcc,mid gi shopping...cuba bayangkan klu sy berani drive.mesti after work die call tny sy kat mane sy dah kat OU!! kehkeh...sbnrnye die pon tak nak lepaskan sy drive sdr but he won't admit it ;)hmm...klu bg surprise kat die,sajer2 drive pg opis die gaknye esknye mesti die dah xbwk mto lagi dah.trus xberani tggl keta kat umah..hihi

wahidakhairy said...

sheila..drive je keta tu...nanti kalu hubby outstation ke, kalu ade emergency ke ape, kn drive gak..kena bese2 kan la..

shilafaizz said...

seperti yg sy katekan di blog mmg sy akan drive kalau ade emergency saje...huhu.pasni mmg kne slumber je bwk..sblm ni sy mmg ader bwk tp since start pregnant hubby kate xyah drive.jd rase mcm dh lame benar tak drive..hehe

aifastellar said...

xpe shila.sebnonye diri ini juga takot nk bwk kete dlu...tp selepas mengalami satu keadaan TERPAKSA GILA nak bwk keta..maka berani la bawak kete smp skang. Lepas la bwk smp JB balik hari.haha!

Nnt emergency dia pandai sendiri. Janji ada lesen dan tau nak gerak gear tekan minyak. hikhik!

shilafaizz said...

lesen sy mmg direnew every year..heheh tp sy bukanlah xleh bwk langsung.sy ade jgk gilir2 bwk ngan hasben klu blk ke umah mak di johor.tp klu nk bwk kt KL ni sorry sesangat mmg sy xkan bwk.tp skrg ni tetibe plak rase nk bwk.kne tggu mood dtg gaknye baru bergerak kete tu...tp nk tggu 'cik mmod' tu dtg agk lame jugak lahh...hihi

nurulhaniff said...

hehe..ko sebijik mak aku..tapi mak aku skang da bwk keta dah..sbb keta auto..so dia ade berani la...tapi time dia drive sorg pun tak leh bising..heh..shila ko bwk je keta..keta faiz auto kan..senang jek..tekanminyak..tekan brek..heh

shilafaizz said...

haha...mmg auto pon sbb tu aku berani bwk...klu manual mmg failed lah aku jely...aritu aku hampir2 dh bwk ke opis keta die sbbnye die lmbt sgt blk nk htr aku gi MIB punye explorace.aku dh beria2 nih.mmg dh excited nk bwk.tetibe jer aku bkk pintu pagar die pon smpi...mati trus hasrat aku.aku bwk pon area2 setia lam jer gi tesco, gi kedai..jadi ler tuh.

Thursday, May 20, 2010

Saya dan Kereta...

Hurmm....dah habis keemosian pasal baby (lihat baca entry sebelum ini Baby Tak Bergerak)....sy nak citer pasal diri sy plak.semata-mata tentang diri sy...huhu...sebenarnya, sy ade satu azam yg sesangat tinggi. Ketika ini sy pergi dan balik kerja memang dihantar dan diambil hubby tersayang...sebabnye...sy tak nak drive! hahaha...alasan sebetulnya, parking di dataran maybank ini mahal rm5 skali masuk.klu kuar pastu nk msk parking blk kne byr rm3 plak! mentekedarah betuii...dulu mase baru2 kawin sy tny hubby die kate xpe la die htr kat KJ mhl sgt parking. Pastu dah jumpa parking murah kat Stesen LRT Kelana Jaya per entry rm2.50 tapi sy tak nak drive jugak!


Sebabnyeee....sy sebenarnya tak mempunyai keyakinan yg tinggi utk drive keta besar...xdelah bsr mane keta hubby Vios je tp cukup besar bg sy. Sy boleh membawa kancil, viva plg2 bsr pun Myvi...sy pernah lah bwk keta hubby tu pon kat highway, tu pon sy berdebar2 gak nak bwk...dan sy belum pernah pulak mencuba parking dgn keta hubby...ntah berjaya ke idak...hubby slalu bising bile sy nak drive sendiri...sy akan jwb sy akan bwk klu emergency je. Pull stop!sy bukan tak nak, klu keta sy sendiri dah lame sy lanyak jer. Sy takut sy bwk kang calar balar sana sini hubby mesti bising. Klu keta sendiri xde sape nak bising klu kemik ke calar ke. Sy pernah menyuarakn hasrat nak beli keta sendiri mcm Swift atau plg2 pon Viva. Pastu hubby jwb ape 'Beli lah vios ni...vios ni kan cantik...' Huh...maksudnya sy sambung byr vios tu. Baik xyahhhh...isunye skrg bukan bape keta nak pakai tapi isunye ialah saiz keta tu. Sy pon terpk gak watpe nak beli keta lain hubby sbnrnye jrg bwk keta gi keje die gi keje naik moto merempit jer...klu sy beli keta lain sape nak bwk vios tu. Hmm...sy rase sy kena ringankan tgn dan kaki jugaklah bwk vios tu pusing2 keliling Setia Alam nih. Adakah sy terlalu memanjakan diri? Mungkin...~

8 comments:

aifastellar said...

Salam Shila~

jumpa ur blog dr blog baya :p

i enjoy reading this..sebab teringat kat kes mama saye. dia ada license (which is being renewed every time lesen mati) tapi dia tak drive (wpon lesen sentiasa dihidupkan. Sebab dia tak drive, Abah sanggup berhantar beramik dia pegi dan balek kerja (sekarang dah diturunkan kuasa kat kita lah~). So, Shila..tape je kalo shila memanjakan diri sbb ada husband nak layan. haha!

Mcm mak kite tu, rasanye kalo dia x dimanjakan..lg hebat dr abah kot bawak kete..tp sebab abah mcm x kasi (senang ckp x support). Maka hilang la skill dia. Skang pon kite je la jd dreba dia. haha!

Pasal drive kete kecik tu, dulu kte pon x konpiden nk bawk kete beso. rs yakin bwk kete yg saiz2 mini je.. tp sbb kete kt umah suma besar..dr takot2 awal2nya..skang AKU LA MINAH REMPIT (versi kete). So, biasa2kan la nnt bwk vios tu. bukan beso pon vios. kikiki!

(ok dah panjang.)

-aifastellar-

shilafaizz said...

ye aifa sy tau awk mmg gengster jln raya...hahaha...2lah...sy pon rase hasben xkisah selagi die larat berhantar berambik sy everyday...sbbnye die sedia maklum klu tak mesti langkah sy lg panjanggggg dr skrg (sy mmg xsuka dok jer kat umah...skrg pon even xbwk keta, sy bleh jer sorg2 naik lrt gi jln tar,klcc,mid gi shopping...cuba bayangkan klu sy berani drive.mesti after work die call tny sy kat mane sy dah kat OU!! kehkeh...sbnrnye die pon tak nak lepaskan sy drive sdr but he won't admit it ;)hmm...klu bg surprise kat die,sajer2 drive pg opis die gaknye esknye mesti die dah xbwk mto lagi dah.trus xberani tggl keta kat umah..hihi

wahidakhairy said...

sheila..drive je keta tu...nanti kalu hubby outstation ke, kalu ade emergency ke ape, kn drive gak..kena bese2 kan la..

shilafaizz said...

seperti yg sy katekan di blog mmg sy akan drive kalau ade emergency saje...huhu.pasni mmg kne slumber je bwk..sblm ni sy mmg ader bwk tp since start pregnant hubby kate xyah drive.jd rase mcm dh lame benar tak drive..hehe

aifastellar said...

xpe shila.sebnonye diri ini juga takot nk bwk kete dlu...tp selepas mengalami satu keadaan TERPAKSA GILA nak bwk keta..maka berani la bawak kete smp skang. Lepas la bwk smp JB balik hari.haha!

Nnt emergency dia pandai sendiri. Janji ada lesen dan tau nak gerak gear tekan minyak. hikhik!

shilafaizz said...

lesen sy mmg direnew every year..heheh tp sy bukanlah xleh bwk langsung.sy ade jgk gilir2 bwk ngan hasben klu blk ke umah mak di johor.tp klu nk bwk kt KL ni sorry sesangat mmg sy xkan bwk.tp skrg ni tetibe plak rase nk bwk.kne tggu mood dtg gaknye baru bergerak kete tu...tp nk tggu 'cik mmod' tu dtg agk lame jugak lahh...hihi

nurulhaniff said...

hehe..ko sebijik mak aku..tapi mak aku skang da bwk keta dah..sbb keta auto..so dia ade berani la...tapi time dia drive sorg pun tak leh bising..heh..shila ko bwk je keta..keta faiz auto kan..senang jek..tekanminyak..tekan brek..heh

shilafaizz said...

haha...mmg auto pon sbb tu aku berani bwk...klu manual mmg failed lah aku jely...aritu aku hampir2 dh bwk ke opis keta die sbbnye die lmbt sgt blk nk htr aku gi MIB punye explorace.aku dh beria2 nih.mmg dh excited nk bwk.tetibe jer aku bkk pintu pagar die pon smpi...mati trus hasrat aku.aku bwk pon area2 setia lam jer gi tesco, gi kedai..jadi ler tuh.