Skip to main content

Posts

Showing posts from 2011

Neapolitan Pancakes For Year End 2011

Sebagai penutup tirai tahun 2011, saya mau tepek resipi nepolitan penkek nih..sedappp lemak2 manis buah stroberi gitu...


Ingredients for 8pieces pancakes:-
1cup pancake mix
2/3 cup milk
1egg
1 tsp vanilla essence
chocolate chips
Stawberry - dice into small pieces
Maple syrup ( i don't have maple syrup then i just use honey)


Combine the pancake mix, milk, egg and vanila extract together in a bowl.


Pour about 1/4 cup of batter per pancake onto a hot nontick griddle or pan. Top each with pieces of strawberry and chocolate chips.

Cook 2 minutes or until the tops are covered with bubbles and edges look cooked. Carefully turn pancakes over; cook 2 more minutes or until bottoms are lightly browned. Served slathered in butter and topped with maple syrup. Enjoy.
^ Happy New Year...Welcoming 2012 with Pleasures ^





Humayraa Birthday Bash !!

Humayraa 1st Birthday Celebration...
Entry lapuk uols...hukhuk. Dah lamo mejlis baru dapat upload gambar kerana photographer ai sedang sarat..takpe2 ai mengerti kok. hihihii...Okeh mejlis ulangtahun Myra mase 24/09 ritu....Time raya, sekali harung buat open house kaedahnye...Myra, tahun depan takdak yer besday party, kita buat 2tahun sekali yer sayammm..tiap tahun buat bankrupt la mak kamu nih...Rainbow cake diatas hasil air tangan Shahila..sedap banget okeh. paling murah la tuh ai dapat, ngko ingat murah ke kek nih?? 150 hengget okeh. Anak punya pasal kan...padahal die bukan leh makan pong. hakhak takpe dapat pahala menjamu tetamu makan...
Alhamdulillah...ramai kawan2 datang..rumah ai yg tecit tuh pon sendat jadinye..ampun yer kawan2 sampai ade duduk kat tangga...Tapi pape pon ai suka...meriahhh!! Sukaaaa sangat dapat jumpa kawan2 yang pestime bersua. Geng2 RH ler tuh...Ok sudah korang pon xkoser nak dengo haku membebel...Let the piccas talk!

Birthday Girl....Sudah Setahun Usiamu...

We l…

Our Very 1st Order for Crochet Shoes

Salam all, juz a quick update. Alhamdulillah, Diana had just completed her crochet shoes for our very 1st customer. Thanx sangat2 to our 1st customer Melissa....^__^

Melissa straight away placed an order on the same day i put an entry about the business of crochet shoes. Alhamdulillah again.

Here's are her orders, 2 pieces of crochet shoes for her lil' daughter. I hope she can fit it ya.

The bulat2 one yang belakang tu very comels. Owh if myra can still fit the shoes, i also want to have the same one.




 Anyone yang nak order, juz contact me at: hasilahfaizz@gmail.com ya!

Roti Lagiiii....

Okeh, sekarang dh gila..gila meroti okeh. Kali ni resipi lain plaks...resipi ni lagi best sebab roti lebih gebus. Resipi asal dari Cik Mat Gebu tapi sy dapat this recipe from kak Fiza umisofie...

Roti Tuna Cheese + Sweet Bun
BAHAN DOH :-)
250 gram tepung roti (high protein flour)
50 gram gula halus @ gula kastor
1/2 camca teh garam halus
10 g susu tepung (mat guna susu "everyday")
1/4 camca teh bread improver
1/4 camca teh bread softerner
30 g telur (pecahkan 1 biji, kacau sedikit dan timbang)
6 gram instant yeast
20 gram mentega
125 ml air suam (kalau guna Breadmaker guna air biasa)

CARA MEMBUAT DOH :-)


Larutkan yis dalam air suam, biar berbuih. Satukan semua bahan lain kecuali mentega, masukkan bancuhan yis dan gaul rata hingga menjadi doh. Tambah mentega dan terus menguli hingga mendapat doh yang kenyal dan anjal (kurang lebih 20 minit). Bulat2kan doh, letak dalam bekas dan balut dengan plastik bersih, biarkan 45 minit hingga naik. KAEDAH LAIN :- Satukan semua bahan2 untuk doh dalam b…

Salam Akhir Tahun

Haa..kemain awal aku bagi salam akhir tahun kan..sekarang mebeng di saat2 kritikal financial year end uols. Merasa semua keje macam lipas kudung. By end of december (31/12/2011) sila submit KPI memasing achieve kah, on target kah atau threshold?? Erkss serems sebab tu lah penentu bonus kami.

Sy tak buat sales tapi sy buat product untuk SME/business banking customer. Berapa product launch this year? Nan ado..nan ado okeh. Sebabnye haku nan seorang ini kene handle all issues 1 malaysia regarding sme/biz banking...hebak kah? Nak pengsannn uols. Camne la nak kuar new product kalau audit issues, shariah review issues berkajang2 datang kene tackle sensorang. business as usual lagik..Aduyaiiii. Tapi dalam kebizian di saat sensorang menghandle kerja, sebenarnye sy berjaya dapatkan approval untuk 2 foreign currency financing products. Cuma belom launch...Nanti lah ai buat press conference masuk tibi yer....hukhuk. Eh tak bleh reveal bebanyak, nanti rival kami bank sutun sebok nak tau product k…

Crochet Shoes Open For Order

Hai kawan2 sekalian... Sy sekarang ni membantu kawan sy Diana menjual handmade Crochet Shoes...sangat comels untuk newborn dan baby2 kalian...Semua custome made okeh. Nak kale ape sila describe insyaallah akan diusahakan yg terbaik..
Apekah crochet shoes itu? Sila lihat belah kanan blog begitulah namanya crochet shoes...Hat/topi/headband pon ade tapi buat mase ni sy open for crochet shoes dulu...
Harga boleh dirunding hanya RM20++ sajork sepasang...Eh berbaloi sangat la tuh, handmade okeh bukan mesin yang buat. Penat tu nak mengait kasut dengan kasih sayang kan...
Bawah ni ade lagi contoh2 gambar crochet shoes..ihsan google sebab kawan ai yang buat ni die open for any design...Eh gamba google ni xkira mengambil hak cipta kan sebab takde quote sape punya *matila orang saman pasni..huhuui


Alololoooo shomelnyeeee kalau baby pakai kann...
Comellll kan??
Seswai untuk baby boy jugak...

Kalau nak order boleh email sy kat hasilahfaizz@gmail.com... Hantar sekali design2 yang korang nak, berserta size…

1st Time Outing Watching Movie

Hari sabetu lepas, kami bawak anak dara sorang nih nonton movie Puss In Boots kat Space U8, Bukit Jelutong..Sebabnye dak Myra ni kan suka benor ngan cat, so nak la bagi die tengok kucen2 comel ittew... Segala persiapan dengan air, biskut, bantal bushuk die sume den bawak ko...Kot lah die cranky or bikin haru hara lam cinema tu nanti tak ke pengsannnn...
Tapi alhamdulillah, my gud girl sangat2 behave..die takde mengaruk ke ape..Tapi bila si Puss kuar jer mulut die bising gak la "Ohhh..Hoooo". Lagi 20min nak habis, myra dah peluk2 bantal dah mau tido gamaknye..sebab ktorg tengok movie malam kul 8.45...and movie 1jam 30min. Pak pais cakap, next time bleh bawak myra lagi sebab 1st time die behave kan..so next time bleh la watching cartoon movie lagi...hihiiii. Mami suke!
Here's piccas of my lil' munchkin...*eh mami pon nak tepek same okeh.

Sebelom muvie start...
Tu dia segala barang2 peribadi myra haruslah dibawak kenn...bantal bushuk dan paci nya..supaya dok diam lam cinema…

The Result.

Tadi dah gi wat ultrasound, dah refer balik ke panel doctor dan ini lah hasilnya... Eh ade baby lah!! gegegege..takdo maknenyeeee...


Yang bulat hitam tu bukan uteres atau rahim ai okeh. Tu ade lah pundi kencing a.k.a bladder (marked as UB tu)...ponuh dengan air tuh! aje giler di suruhnya aku minum 1 liter air mineral skali gus?? Nak muntah gue. Cuba lah bagi fresh orange ke, tembikai laici ke...15liter pon leh habes..ni air putih. aiyarkkk dah la diriku bukan jenih rajin minum air...setengah jam ko dok mengadap mineral water. Untuk buat ultrasound kene penuhkan your bladder supaya bila bladder penuh dan kembang, imej akan lebih clear dan mempesonakan. Ehh...lebih jelas la gitu kalau idak imej dalam rahim dan bladder tersorok dan tak clear.
Rahim ai yang bawah bladder ittew yg bulat putih tu...nampak x dh tandekan tu haa...Ghopenye tecit cinonet nye la hai our womb tu kan if tak preggy..Subhanallah...cuba bayangkan tecit camtu and then bila preggy boleh jadi besar 20x ganda! And, berdasa…

Ups and Downs in Life...

Perasaan sekarang ni bercampur baur, macam2 ade... Esok sy ade appointment kat Daya Xray Centre untuk jumpa radiologist a.k.a pakar radiology untuk buat ultrasound...Parying for the best! Scared but i am preparing myself to the worst, somehow even before this i'm always trained myself to accept whatever bad news come to me. But, if it is NOT what the doctor expected so ALHAMDULILLAH...
Frens, please dont ask me more even further..wait for me to update after checkup tomorrow ya. Minta doakan yang terbaik saje for me...



Eh tapi ai ok jer sekarang...tahla sebab malas nak pikir kott...heheheee




" Operate "

Erks seram tak tajuk entry..sila buat2 seremsss! heheheee ape yg kene operate tuh??
Citer nye cenggini...anak korang ade bantal bushuk tak? si Myra nih mase kecik dibuatkan bantal..biase lah baby mestilah ade bantal..tapi paham2 je lah budak2 tido bantal ke mane orang kemane...last2 bantal tu die peluk dan jadi bantal bushuk..Seb baik kalau jalan2 die boleh tido takde bantal bushuk tu kalau tak haru laa...Pingsan weh bau bantal die. Sarung bantal memang tiap minggu berbasuh tapi sarung kekabu tuh mane bleh basuh..hancus la kekabu die.
Semalam mak datang, mak cakap masham bebenor bantal dak Myra nih. Mak nak bukak dan kuarkan kekabu, then basuh sarung die..So tadi pagi mak pon menjalankan misi 'operate' bantal Myra..Buat depan Myra..Tau ape terjadi??
Menangis2 anak dara tuh tengok bantal die kene operate. Siap cakap "takde...takde..." sambil jari jemarinya digoyangkan menunjukkan bantal die yg sadaqallahul'azimmmm....hukhukhuk. Dalam hati ku pandai plaks budak umo s…

Baking Dalam Hidup Saya...

Wahhh tajuk entry tak tahan..macam nak buat karangan sekolah darjah 6! ahaks

Sejarah Penglibatan

Actually sejak kecik sy memang suka tolong mak buat kuih, kacau kakak buat kuih raya...end up sy try2 buat kuih sendiri seawal 13tahun. Mase tu tart nenas jadi pilihan sebab mak suka tart nenas. Daripada tart nenas terap sehinggalah tart nenas gulung...Until now, tiap tahun sy tak penah miss buatkan tart nenas utk mak sebab mak taknak tart orang lain. Katenye sy buat sedap..ececehhh...Mase dh nak bersalinkan myra pon 2minggu sebelum raya time tuh gigih lagi buatkan mak tart nenas. Time tu for the first time mak tak request sebab den tengah sarat tapi as a daughter i knew her well, mesti mak teringin nak makan tart nenas tu.

Bila dah kawin, and duduk sendiri ye la masak pon kene sendiri...Its good actually coz bila duduk sendiri blaja berdikari..kene la rajin2 masak kalau tak suami dan anak nak makan ape..Daripada tak pandai masak lame2 bleh pandai sebab you have to...takkan nak makan kedai …

My New Baby...Roti Panasss...

Ni projek weekend lepaih...Sy ni teruja meroti sekarang...hehee. Rase sangat seronot meroti, ape tah lagi suami dan anak memuji... Myra cakap "Mami..mami esok buat Roti Boy pulak yer..." Nipu jer sejak bile Myra petah bercakap begiteww
Ni first time wat roti2 gini..1st attempt menjadi uols. Sebelom ni penah buat loaf jer...
Lembut dan gebuss roti nih...credit to the recipe dan jampi iols. ahaks!
Tadaaaa...My 'New' Baby..Gebusss kannn Roti Sosej, Roti Marjerin Manis, Roti Cheese

Roti Majerin Manis...my feberet.
Roti Cheese..makai cheddar cis digulung...
Pehtu weekend tu jugak buat pizza sebab nak perabih mozarella cis di rumah...
Pizza Chicken and Beef Sosej  dan

Beef sausage Aloha ala2 Hawaian Chicken gitu laa...hikhik
Resipi pizza amik dari Pija..resipi doh tu la..topping tu ikut sukati kome ler.... Resipi roti plaks sy amik disini http://ratuhati.com/forum/index.php/topic,294.0.html




So Sorry Myra...

Krohhhh....krohhhhh
Ni gambar anakanda ketika tertido di kala emak bizi banget di dapor...Sebelom die tertido nie die merengek2 gitu...Biase lah die nampak maknye basuh pinggan nak berdukung nak tengok, nak sibuk2..*Tunggu lah dah besar sket ye Myra bukan takat tengok mummy suruh basuh sekali itu pinggan...huahuaaa. Lepas die merengek2 tuh mummy suruh die ke depan "Pi main sane ngan Mimi...sayangggg Mimi" *Mimi adelah teddy bear feberet die...dalam banyak2 teddy bear, Myra sangat suka dan sayang ngan si Mimi ni..hadiah dari anty maz aka umi Que...
Pehtu die pon ke depan..kelentang..kelentung main..mami masih didapor sedang menguli tepung nak membuat pizza...Tetiba eh senyap sunyi plak rumah nie..Panggil2 tak bersahut..selalunye bila dipanggil die akan menyahut dengan bunyi "Aaaa". Mummy pergi ke living room laaaa dah tido anakku rupanye..dengan carikan-carikan kertas tisu ditangan, mulut bersepah2...kesian plak tengok die trtido gini...Terus amikkan toto dan baringk…

Orkid Eksotik

Wahhh mak bizi...Lame sungguh tak hapdet belog tau..Rindu kat belog nih..Tapi apakan daya tak sempat ler...Banyak citer nak hapdet tapiiiiii....masa amat menyemburui daku....hikhik

Jamu je lah mata ngan gambar orkid eksotik daku ini..Ku beri nama "Kimora". Sebab bunga ni gojes. hahaa



Anak pokok orkid ni asalnye mak bagi..mase tu daun 2helai jer..Selepas setahun buat pertama kali die berbunga dengan gahnye..Oren lagik uols...

Sebenarnye mak xtau atau lupa kot orkid ni cenggini rupanya...Ni adelah 'rare spesis'..dan kategori eksotik...memang susah jumpe..Cemane den tau? Sebab den dah hidup dengan orkid ni sejak kecik..Sekilas orkid lalu ku tau orkid jenis apekah...kuikui...Sebenarnye mak ade lah 'pembaka orkid'..hehee peminat tegar orkid mak ku iteww...Selalu bawak mak pi nursery bunga tengok orkid2 terbaru...

Korang ingat kalau mak tau ghope gini bunga nye die nak bagi den ke?? Jangan Harappppp okeh. Jangan harap die nak bagi. Mase tunjuk gamba ni pon balik ra…

Kisah Surau - BF Mom -

Aku kan sebenarnye kan...masih tak puassss hati ngan makhluk mane yang report kat SS pasal ibu2 BF yang ngepam di surau tingkat 10 ni. Ape masalahnye ibu2 yang pumping ni ganggu orang solat kah? Korang jijik kah tengok orang ngepam? geli kah tengok susu banyak2 itewww?? Disuruhnya ibu2 Bf ni pegi pam kat surau tingkat lain.. tingkat big2 bosses, CEO, secretary2 bosses. Gile hape..surau sendiri ado pegi mencelah surau orang lain?? Tingkat bosses kuar masuk plak tuh. Dah tentu la kawasan tuh 'Management restricted area' tetiba ade 2,3 orang bawak beg hitam 'semekommm...kami nak tumpang pam kat sini boleh??' Aje gile. Sungguh tak boleh diterima dek akal usulan mereka2 ini.
Rase hati ni agak kuat la mengatakan seorang macik tuh yang dok report sebab die tiap kali kawan2 aku tengah ngepam mesti buat muka..sebab kawan2 aku amik plug point kipas die..matilakan bagi hint terang-terangan! gegegeee. Sebab macik ni tiap kali solat mesti bukak kipas, tak kiralah kat luar tu ujan …

Creamy Portugese Egg Tart

Happy Diwali.hehehe
Semalam kan Deepavali Day seperti biasa lah misi membaking mesti ade.. Disebabkan termimpi-mimpi portugese egg tart buatan Puan Ilot baker femes seputrajaya mase besday Pahat ritu...den pon mencuba ini resipi... Thanx to Kak Ilot for the recipe !! (kepada kengkawan yang amik resipi orang tuh sila lah quote amik dari mane okeh jangan perasan korang yang cipta resipi tersebut! harharhar...) Sesape terasa padan muke! kekekee
sedang membakar...muffin pan tak muat lak dalam oven seb baik ade foil nih...



Ini egg tart sangat Yummehhhh !
Tapi sila abaikan ke-sememehan puff itewww....heheee..sy budak baru blaja k... Try la...Resipi pon sonang yo... Tapi den kene perbaiki part puff sebab tak bape crispy macam kak ilot buat. Kene canai tipis lagi plus bakar lame sket...kene ikut kerenah oven memasing...
Weekend ni nak buat lagi...yeyeeee



^ Smilez ^

Inilah Penawar Pengarang Hati, Jantung, Perot Mummy Dan Ayah... Inilah Jugak Yang Menguji Kesabaran Hati Mummy Selalu....^___^



Merokok Tak Elok Okeh Adik2 Sekalian

Nak sambung citer kat sinin plak adegan sentap semalam. Emm tahla haku memang anti orang merokok dekat budak2. Haku benci tengok. Tak pasal2 orang lain jadi passive smoker gara2 hidu asap rokok kamu. Tak pasal2 sedut segala racun dari rokok tuh. Nak sakit, nak m*ti pegi la sorang2 nak bagi jugak penyakit kat orang lain. keji! Maybe sejak kecik abah den tak merokok, den tak penah nampak orang merokok dirumah. Lepas tu abang2 2 orang yang terejal tuh aku nampak die isap rokok, terus habaq mai kat mak. Kene pelangkung itu 2 orang sebab sek menengah lagi dah mandai2 merokok. So bile dorang dah keje, kalau balik rumah mak merasa dorang merokok kat paya belakang rumah sebab kawasan rumah mak adalah 'kawasan larangan merokok'. Padan muka korang! merokok sambil digigit nyamuk.
Bile kawen lak suami pon tak merokok, apak mertua pon tak merokok. Biras pon tak merokok. Pak Pais memang pantang kalau makan kat luar ade orang merokok dekat anak die. Memang die tegur orang tuh plsss halakan bata…

Pengambilan Anak Angkat

Sebelum ni kan, sy sangat happy bile tahu salah sorang rakan RH ade direct contact dengan orang2 KEWAJA bagi pengurusan pengambilan anak angkat. Pada sy, niat murni kawan2 sy ini hanya Allah yang dapat membalasnya...Motif pengambilan anak angkat dan diberikan kepada keluarga angkat ni sangat mudah supaya anak2 yang tak berdosa ini tidak dibuang, tidak dibunuh dan dapat merasai kasih sayang sebuah keluarga seperti kanak2 lain. Sungguh mulia kan...
Sebelum dapat Myra dulu, sy pernah terlintas dalam fikiran mahu ambil anak angkat jika lepas 5tahun berkahwin sy masih belum ade anak. Hahah gitu skali ai punye fikiran coz sy sangat suka budak. Alhamdulillah agak cepat kami dikurniakan cahayamata...For me, perkahwinan tanpa anak itu sangatlah boring kan...U tengok muka ai, ai tengok muka u. balik rumah sunyi sepi..Bila ade anak kita tak sabar nak balik rumah, main2 dengan anak..Tak sabar nk cuti jalan2 dengan anak...Hmm....Pada saya tak salah amik anak angkat (illegitimate) sebab yang berdos…

Terapi Pertuturan...

Okeh citer2 mak nak nengok anak berjalan at least usia setahun udah kesampaian... Myra dapat berjalan betul2 jalan punye umo setahun seminggu...nak jugak hover seminggu dahla lahir pon hoverdue... Okeh sekarang misi adalah mengajar die berkata-kata dengan petah...*hamek la kan satgi die cakap tak berenti ko yang pening suh die diam. Ahh tak kire misi ni harus dijalankan... Sejak si Myra ni kecik puaaaassss lah ajar cakap 'mummy/mami'..yang keluar dari mulut die adalah 'me' sebutan macam bunyi bulan May tuh. Tapi sekarang macam takde dengar plak die sebut mami/me lagik.
Semalam dalam kete, perbualan omak dan anak dara berdua-duaan sepulang dari sekolah anak.
mami: Myra...sebut Humayraaa...
Anak: Ya...Ya..Yaaaaa
Mami: Humayraaaa...Humayraaaaa
Anak: Yaa...Yaaa....Yaa.....(disebut cepat2)
Mami: *erks tak reti sebut kot panjang sangat...oklah ya..yaa...pon boleh
Mami: Okeh sebut Air...Air...
Anak: Ayer....ayer...
mami: Gudddd... *sambil anak tepuk2 tangan
Mami: sebut Ayah...Ayah....
Anak…

Wordless Wednesday... ^ Rindu Saat2 Ini ^