Friday, December 30, 2011

Neapolitan Pancakes For Year End 2011

Sebagai penutup tirai tahun 2011, saya mau tepek resipi nepolitan penkek nih..sedappp lemak2 manis buah stroberi gitu...


Ingredients for 8pieces pancakes:-
1cup pancake mix
2/3 cup milk
1egg
1 tsp vanilla essence
chocolate chips
Stawberry - dice into small pieces
Maple syrup ( i don't have maple syrup then i just use honey)


Combine the pancake mix, milk, egg and vanila extract together in a bowl.


Pour about 1/4 cup of batter per pancake onto a hot nontick griddle or pan. Top each with pieces of strawberry and chocolate chips.

Cook 2 minutes or until the tops are covered with bubbles and edges look cooked. Carefully turn pancakes over; cook 2 more minutes or until bottoms are lightly browned. Served slathered in butter and topped with maple syrup. Enjoy.

^ Happy New Year...Welcoming 2012 with Pleasures ^






Wednesday, December 28, 2011

Humayraa Birthday Bash !!

Humayraa 1st Birthday Celebration...

Entry lapuk uols...hukhuk. Dah lamo mejlis baru dapat upload gambar kerana photographer ai sedang sarat..takpe2 ai mengerti kok. hihihii...Okeh mejlis ulangtahun Myra mase 24/09 ritu....Time raya, sekali harung buat open house kaedahnye...Myra, tahun depan takdak yer besday party, kita buat 2tahun sekali yer sayammm..tiap tahun buat bankrupt la mak kamu nih...Rainbow cake diatas hasil air tangan Shahila..sedap banget okeh. paling murah la tuh ai dapat, ngko ingat murah ke kek nih?? 150 hengget okeh. Anak punya pasal kan...padahal die bukan leh makan pong. hakhak takpe dapat pahala menjamu tetamu makan...

Alhamdulillah...ramai kawan2 datang..rumah ai yg tecit tuh pon sendat jadinye..ampun yer kawan2 sampai ade duduk kat tangga...Tapi pape pon ai suka...meriahhh!! Sukaaaa sangat dapat jumpa kawan2 yang pestime bersua. Geng2 RH ler tuh...Ok sudah korang pon xkoser nak dengo haku membebel...Let the piccas talk!


Birthday Girl....Sudah Setahun Usiamu...


We love you like a love song bebeh!

Sangat suka pic nih sebab Myra demam a day earlier...Ai xtido malam sebab die muntah jer kejenya malam sebelom kejadian mejlis. Alhamdulillah, on the event die beransur sihat dan dapat berikan gambar ceria nih! Lap u puan kher. Ai dah feeling2 takde gambar myra senyum. Ahaks

Her 1st teeth, her first crawl, her first sit, her first word and her first step. Syukran Ya Rabb for giving me such a wonderful gift.


Goodie Pack for guests...

Red Velvet Cuppies Puan Ilot...


Menu: Laksa Johor air tangan ai, lodeh, ayam masak merah, roti jala+kari ayam, cuppies, buah-buahan, kuih2.

My super-duper feveret photo:

Miahahahahahaaaa.....


The kiddies talking...


Antara tetamu yang hadir:

Tetamu pertama Kak Farah, my neighbour...


Dua orang bertudung biru, kawan opis pertama yang sampai...
RH-an...

Ex-boss...boss sy ni kawen 3tahun baru dikurniakan anak..alhamdulillah. Wife nye pernah preggy twin tapi miscarriage...

Crowded...Thanx sume yang hadir...


Okeh dah xlarat nk upload pics. Cukup ler tuh...Babai.


Wednesday, December 21, 2011

Our Very 1st Order for Crochet Shoes

Salam all, juz a quick update. Alhamdulillah, Diana had just completed her crochet shoes for our very 1st customer. Thanx sangat2 to our 1st customer Melissa....^__^

Melissa straight away placed an order on the same day i put an entry about the business of crochet shoes. Alhamdulillah again.

Here's are her orders, 2 pieces of crochet shoes for her lil' daughter. I hope she can fit it ya.

The bulat2 one yang belakang tu very comels. Owh if myra can still fit the shoes, i also want to have the same one.





 Anyone yang nak order, juz contact me at: hasilahfaizz@gmail.com ya!

Tuesday, December 20, 2011

Roti Lagiiii....

Okeh, sekarang dh gila..gila meroti okeh. Kali ni resipi lain plaks...resipi ni lagi best sebab roti lebih gebus. Resipi asal dari Cik Mat Gebu tapi sy dapat this recipe from kak Fiza umisofie...


Roti Tuna Cheese + Sweet Bun

BAHAN DOH :-)
250 gram tepung roti (high protein flour)
50 gram gula halus @ gula kastor
1/2 camca teh garam halus
10 g susu tepung (mat guna susu "everyday")
1/4 camca teh bread improver
1/4 camca teh bread softerner
30 g telur (pecahkan 1 biji, kacau sedikit dan timbang)
6 gram instant yeast
20 gram mentega
125 ml air suam (kalau guna Breadmaker guna air biasa)

CARA MEMBUAT DOH :-)


Larutkan yis dalam air suam, biar berbuih. Satukan semua bahan lain kecuali mentega, masukkan bancuhan yis dan gaul rata hingga menjadi doh. Tambah mentega dan terus menguli hingga mendapat doh yang kenyal dan anjal (kurang lebih 20 minit). Bulat2kan doh, letak dalam bekas dan balut dengan plastik bersih, biarkan 45 minit hingga naik. KAEDAH LAIN :- Satukan semua bahan2 untuk doh dalam breadmaker, pilih setting untuk "DOH" dan tekan "ON", tunggu hingga siap (selalunya BM mengambil masa 30 minit menguli dan 1 jam memerap, ikut jenis BM masing2). Sy makai mixer jer...takde BM..


Inti Tuna :
Tuna dalam tin (saya gunakan tuna flake cap ayam, yang dalam sunflower oil tu)
Sedikit mayonis
1 biji bawang besar, dipotong dadu
Sedikit daun sup dan daun bawang
Air perahan limau (1/2 biji)
Sedikit lada sulah
*Gaulkan semua bahan dalam mangkuk.


Topping:
Keju keping (di potong 4 bahagian)
Mayonis
Italian herb (optional, kalau letak lagi sedap. Ada aroma seperti pizza gitu :-))

Cara membuat roti tuna:
- Apabila doh roti sudah naik mengembang, bahagikan doh kepada beberapa bahagian kecil (satu bahagian 25gm. Untuk bancuhan ini, saya dapat menghasilkaln 22 biji doh.
- Bulat2kan doh, dan leperkan semula untuk memasukkan inti tuna. Kemaskan doh. Masuk ke dalam paper cup, dan biarkan roti mengembang sekali lagi. Panaskan oven pada suhu 190 darjah celcius.
- Dan apabila doh sudah mengembang sepenuhnya, sapukan lebihan telur di atas permukaan roti. Letakkan keju keping (1/4 keping untuk 1 bahagian doh). Picitkan mayonis ikut suka, dan taburkan sedikit Italian herbs.
- Bakar dalam oven selama 12-15 minit.

Alkisah sweet bun tu buat 2bijik jer..si apak myra ni pi makan sebijik. wehhh tu untuk anak la..apak makan la tuna pedas tuh..bila apak makan sebiji, myra makan sebiji habis suda..pastu myra cakap "nak! Nak!
' cuba apak myra bagitau, kat mane mami nak korek? Nak menguli roti lagi kah...grrrrr tak pasal2 kene koyakkan bun tuna tu amik roti yg xkene tuna bagi kat myra....Isk isk lenkali kene buat 1 tray sume sweet bun, asek berebut jer apak ngan anak bila buat sweet bun.

next time nak try buat bun kacang merah plak...

Okeh, nak bagitau kat sini..sy nak buat blog masakan la...macam kak suealeen dan kak fiza...ececehhh pose2 perasan terer sangat la memasak, membaking kennn....kuikui. Actually, dah beberapa kawan request blog masakan ni supaya dorang senang nak refer resipi..
Almaklumlaa..resipi2 sy kan bercampor aduk ngan personal blog..dan iols plak tak kan mention kat fb ape nama blog ai..kuikui lagik..ai kan sebenarnye lebih suka selected frens jer tau blog ni...not eberibadi...atas alasan2 tertentu...

Oleh itu nak buat 1 blog yg simpan resipi2 jer...emm nak kasi nama ape eks...Shila's Kitchen? emm...korang ade idea tak? konon2 macam cooking channel AFC tuh..Nigella Bites...Shila Bites! erkkk ape plak yg aku bites...no no no...




Wednesday, December 14, 2011

Salam Akhir Tahun

Haa..kemain awal aku bagi salam akhir tahun kan..sekarang mebeng di saat2 kritikal financial year end uols. Merasa semua keje macam lipas kudung. By end of december (31/12/2011) sila submit KPI memasing achieve kah, on target kah atau threshold?? Erkss serems sebab tu lah penentu bonus kami.

Sy tak buat sales tapi sy buat product untuk SME/business banking customer. Berapa product launch this year? Nan ado..nan ado okeh. Sebabnye haku nan seorang ini kene handle all issues 1 malaysia regarding sme/biz banking...hebak kah? Nak pengsannn uols. Camne la nak kuar new product kalau audit issues, shariah review issues berkajang2 datang kene tackle sensorang. business as usual lagik..Aduyaiiii. Tapi dalam kebizian di saat sensorang menghandle kerja, sebenarnye sy berjaya dapatkan approval untuk 2 foreign currency financing products. Cuma belom launch...Nanti lah ai buat press conference masuk tibi yer....hukhuk. Eh tak bleh reveal bebanyak, nanti rival kami bank sutun sebok nak tau product ktorang kannnns.

Disebabkan kebizian melanda sy sangat lah tak sempat nak blog walking apetah hapdet blog tiap hari...sabetu pon keje uols. Seb baik dapat suami yang memahami dan anak yang shomel tak banyak ragam. Tapi sedih sobsob...bila sabtu nak pergi keje je myra macam tau2 je kan...die buat pandangan paling sayu macam citer Puss in Boots tu. Sorry yer myra, mami terpaksa keluar bekerja mencari rejeki..hukhuk. Nanti bulan Feb mami cuti seminggu kita jalan2 kat Bumi Kenyalang yep...

Ok lah frens, ai nak sambung wat keje...Chaw dulu yer...*tak lame lagi pak pais dapat bonus, sy nak paw die banyak2. Sila jangan isytiharkan perang ke mende di akhir2 tahun ni okeh. Senyum dan manis muka selalu....hikhik

Monday, December 5, 2011

Crochet Shoes Open For Order

Hai kawan2 sekalian...
Sy sekarang ni membantu kawan sy Diana menjual handmade Crochet Shoes...sangat comels untuk newborn dan baby2 kalian...Semua custome made okeh. Nak kale ape sila describe insyaallah akan diusahakan yg terbaik..

Apekah crochet shoes itu? Sila lihat belah kanan blog begitulah namanya crochet shoes...Hat/topi/headband pon ade tapi buat mase ni sy open for crochet shoes dulu...

Harga boleh dirunding hanya RM20++ sajork sepasang...Eh berbaloi sangat la tuh, handmade okeh bukan mesin yang buat. Penat tu nak mengait kasut dengan kasih sayang kan...

Bawah ni ade lagi contoh2 gambar crochet shoes..ihsan google sebab kawan ai yang buat ni die open for any design...Eh gamba google ni xkira mengambil hak cipta kan sebab takde quote sape punya *matila orang saman pasni..huhuui



Alololoooo shomelnyeeee kalau baby pakai kann...

Comellll kan??

Seswai untuk baby boy jugak...


Kalau nak order boleh email sy kat hasilahfaizz@gmail.com... Hantar sekali design2 yang korang nak, berserta size dan kaler yer..Harga sangat berpatutan....
Puan kher, sila order untuk lil' mujahid okeh. kihkihkih....


1st Time Outing Watching Movie

Hari sabetu lepas, kami bawak anak dara sorang nih nonton movie Puss In Boots kat Space U8, Bukit Jelutong..Sebabnye dak Myra ni kan suka benor ngan cat, so nak la bagi die tengok kucen2 comel ittew...
Segala persiapan dengan air, biskut, bantal bushuk die sume den bawak ko...Kot lah die cranky or bikin haru hara lam cinema tu nanti tak ke pengsannnn...

Tapi alhamdulillah, my gud girl sangat2 behave..die takde mengaruk ke ape..Tapi bila si Puss kuar jer mulut die bising gak la "Ohhh..Hoooo". Lagi 20min nak habis, myra dah peluk2 bantal dah mau tido gamaknye..sebab ktorg tengok movie malam kul 8.45...and movie 1jam 30min. Pak pais cakap, next time bleh bawak myra lagi sebab 1st time die behave kan..so next time bleh la watching cartoon movie lagi...hihiiii. Mami suke!

Here's piccas of my lil' munchkin...*eh mami pon nak tepek same okeh.


Sebelom muvie start...
Tu dia segala barang2 peribadi myra haruslah dibawak kenn...bantal bushuk dan paci nya..supaya dok diam lam cinema..


Yeayyy muvie dah habesss!

Gambar ngan ayah takde ke?? Tak payah..ayah kan tak suka interprem...




Friday, December 2, 2011

The Result.

Tadi dah gi wat ultrasound, dah refer balik ke panel doctor dan ini lah hasilnya...
Eh ade baby lah!! gegegege..takdo maknenyeeee...


 

Yang bulat hitam tu bukan uteres atau rahim ai okeh. Tu ade lah pundi kencing a.k.a bladder (marked as UB tu)...ponuh dengan air tuh! aje giler di suruhnya aku minum 1 liter air mineral skali gus?? Nak muntah gue. Cuba lah bagi fresh orange ke, tembikai laici ke...15liter pon leh habes..ni air putih. aiyarkkk dah la diriku bukan jenih rajin minum air...setengah jam ko dok mengadap mineral water. Untuk buat ultrasound kene penuhkan your bladder supaya bila bladder penuh dan kembang, imej akan lebih clear dan mempesonakan. Ehh...lebih jelas la gitu kalau idak imej dalam rahim dan bladder tersorok dan tak clear.

Rahim ai yang bawah bladder ittew yg bulat putih tu...nampak x dh tandekan tu haa...Ghopenye tecit cinonet nye la hai our womb tu kan if tak preggy..Subhanallah...cuba bayangkan tecit camtu and then bila preggy boleh jadi besar 20x ganda! And, berdasarkan ultrasound, the result is:


Alhamdulillah...syukur sangat2. Before this when the doctor suspected im having ovarian cyst because of the severe pain and cramp on the left side of abdominal area2 peranakan tu, im so worried because it will affect my reproductive system if it is true that im having cyst. Mula lah pikir macam2 nanti susah nak conceive, nanti tak bleh pregnant lagi, kene operate and so on...isk macam2 lam fikiran. The result shows that my uterus normal and cantik (radiologist yg cakap tau), my kidney normal, and bladder also normal. Syukran ya Allah..So what causes rase cramp dan sakit tuh? Ai kan ade gastrik and doctor said its because gastrik and angin and maybe ade masalah kat usus ke ape tah. Arghh takmo tau yang lain2 dah yang penting its confirm im not having ovarian cyst atau fibroid . Itu yang paling nk kompem kan sangat2.

Bila tengok scan pic kat atas tu den cakap kat pak pais, kalau ade baby mesti nampak 'bean' dah kat situ kan?? hahahaaa coming soon...TTC mid next year..Insyaallah. Rezeki di tangan Allah...usaha dan berdoa jer..





Thursday, December 1, 2011

Ups and Downs in Life...

Perasaan sekarang ni bercampur baur, macam2 ade...
Esok sy ade appointment kat Daya Xray Centre untuk jumpa radiologist a.k.a pakar radiology untuk buat ultrasound...Parying for the best! Scared but i am preparing myself to the worst, somehow even before this i'm always trained myself to accept whatever bad news come to me. But, if it is NOT what the doctor expected so ALHAMDULILLAH...

Frens, please dont ask me more even further..wait for me to update after checkup tomorrow ya. Minta doakan yang terbaik saje for me...




Eh tapi ai ok jer sekarang...tahla sebab malas nak pikir kott...heheheee




 

Monday, November 21, 2011

" Operate "

Erks seram tak tajuk entry..sila buat2 seremsss! heheheee ape yg kene operate tuh??

Citer nye cenggini...anak korang ade bantal bushuk tak? si Myra nih mase kecik dibuatkan bantal..biase lah baby mestilah ade bantal..tapi paham2 je lah budak2 tido bantal ke mane orang kemane...last2 bantal tu die peluk dan jadi bantal bushuk..Seb baik kalau jalan2 die boleh tido takde bantal bushuk tu kalau tak haru laa...Pingsan weh bau bantal die. Sarung bantal memang tiap minggu berbasuh tapi sarung kekabu tuh mane bleh basuh..hancus la kekabu die.

Semalam mak datang, mak cakap masham bebenor bantal dak Myra nih. Mak nak bukak dan kuarkan kekabu, then basuh sarung die..So tadi pagi mak pon menjalankan misi 'operate' bantal Myra..Buat depan Myra..Tau ape terjadi??

Menangis2 anak dara tuh tengok bantal die kene operate. Siap cakap "takde...takde..." sambil jari jemarinya digoyangkan menunjukkan bantal die yg sadaqallahul'azimmmm....hukhukhuk. Dalam hati ku pandai plaks budak umo setahun 2bulan nih wat drama begitu. Then, mak pon basuh sarung kekabu tuh dan spin kat washing machine...Myra sambung wat drama lagik uols. Die pegi mencangkung tepi washing machine sambil menangis pandang bantal die kene hempas2 dek mesin basuh. ya allah ape nak jadi anak dara den nih. Begitu sekali penangan bantal bushuk lam hidup die...isk isk. *eh mak die dulu pon ade bantal bushuk sampai sekolah rendah okeh.

Baru tadi mak tipon, mak cakap takdan nak jemur myra dah nangih macam air terjun tengok bantal die dah nyawa2 ikan kene sepit di ampaian. Lantas omakku terpaksa menggosok sarung itu supaya cepat kering...ish ish ishhhhh...Ikut sapa lah nie....^__*






Friday, November 18, 2011

Baking Dalam Hidup Saya...

Wahhh tajuk entry tak tahan..macam nak buat karangan sekolah darjah 6! ahaks

Sejarah Penglibatan

Actually sejak kecik sy memang suka tolong mak buat kuih, kacau kakak buat kuih raya...end up sy try2 buat kuih sendiri seawal 13tahun. Mase tu tart nenas jadi pilihan sebab mak suka tart nenas. Daripada tart nenas terap sehinggalah tart nenas gulung...Until now, tiap tahun sy tak penah miss buatkan tart nenas utk mak sebab mak taknak tart orang lain. Katenye sy buat sedap..ececehhh...Mase dh nak bersalinkan myra pon 2minggu sebelum raya time tuh gigih lagi buatkan mak tart nenas. Time tu for the first time mak tak request sebab den tengah sarat tapi as a daughter i knew her well, mesti mak teringin nak makan tart nenas tu.

Bila dah kawin, and duduk sendiri ye la masak pon kene sendiri...Its good actually coz bila duduk sendiri blaja berdikari..kene la rajin2 masak kalau tak suami dan anak nak makan ape..Daripada tak pandai masak lame2 bleh pandai sebab you have to...takkan nak makan kedai jer tah bersih ke idak kan...And for me, sy sangat suka bila tengok suami dan anak bertambah makan hasil masakan sy...Rase macam puas hati dapat serve food dari air tangan sendri...Kalau dok with parents/in law balik keje mak/in law dah siap masak..kalau dok sendiri maunye balik keje sampai rumah sinsing lengan baju trus masuk dapor..tu lah pompuan kan...laki balik umah trus ON tv...ciss!

Ehh melalut sudaa...nak citer sebenarnye disebabkan very passionate dengan membaking ni even tak pandai mane...iols telah meng-order KitchenAid Artisan Mixer dari kawan di oversea....Miahahahaaa...berbaloi kesabaran daku sebabnye sebelom ni request nak breadmaker dari Pak Pais. Pehtu die kata, mixer tu kan boleh adun doh roti gak kan..ku jawab, boleh tapi cepat rosak la..bila adun je bergegar2 mixer tuh sebab doh roti kan berat..Myra pon takut noks. Siap peluk kaki mami everytime mami on mixer nak buat roti. Disebabkan pak pais macam tak approve ku pon hanya mampu memandang BM everytime gi tesco..mencik!

Tetiba kak suealeen buat kutu KA mixer, wahhh teruja nye tengok mixer yg kalerful itteww...sebulan minimum 100 jah bayar la sampai habis then dapatla mixer KA idaman kalbu...den bbm pak pais.."b, nak beli mixer KA boleh tak? mixer ni memang khas utk heavyduty takde la bergegar kalau putar doh roti. sebulan 100 JER"...pak pais jawab " beli la..." aikkks bagi ler pulok. Rase nak lompat tinggi2 sampai siling! Ni ler ghope kitchenaid mixer yang ku order...Gojesss kan????

Ini adelah kaler Raspberry Ice yang ku order...harga RM1.85k kalau beli kat mesia RM3k++..jimat banyak weh






Tuesday, November 15, 2011

My New Baby...Roti Panasss...

Ni projek weekend lepaih...Sy ni teruja meroti sekarang...hehee.
Rase sangat seronot meroti, ape tah lagi suami dan anak memuji...
Myra cakap "Mami..mami esok buat Roti Boy pulak yer..." Nipu jer sejak bile Myra petah bercakap begiteww

Ni first time wat roti2 gini..1st attempt menjadi uols. Sebelom ni penah buat loaf jer...
Lembut dan gebuss roti nih...credit to the recipe dan jampi iols. ahaks!

Tadaaaa...My 'New' Baby..Gebusss kannn
Roti Sosej, Roti Marjerin Manis, Roti Cheese


Roti Majerin Manis...my feberet.

Roti Cheese..makai cheddar cis digulung...

Pehtu weekend tu jugak buat pizza sebab nak perabih mozarella cis di rumah...

Pizza Chicken and Beef Sosej
 dan


Beef sausage Aloha ala2 Hawaian Chicken gitu laa...hikhik

Resipi pizza amik dari Pija..resipi doh tu la..topping tu ikut sukati kome ler....





Monday, November 14, 2011

So Sorry Myra...



Krohhhh....krohhhhh

Ni gambar anakanda ketika tertido di kala emak bizi banget di dapor...Sebelom die tertido nie die merengek2 gitu...Biase lah die nampak maknye basuh pinggan nak berdukung nak tengok, nak sibuk2..*Tunggu lah dah besar sket ye Myra bukan takat tengok mummy suruh basuh sekali itu pinggan...huahuaaa. Lepas die merengek2 tuh mummy suruh die ke depan "Pi main sane ngan Mimi...sayangggg Mimi" *Mimi adelah teddy bear feberet die...dalam banyak2 teddy bear, Myra sangat suka dan sayang ngan si Mimi ni..hadiah dari anty maz aka umi Que...

Pehtu die pon ke depan..kelentang..kelentung main..mami masih didapor sedang menguli tepung nak membuat pizza...Tetiba eh senyap sunyi plak rumah nie..Panggil2 tak bersahut..selalunye bila dipanggil die akan menyahut dengan bunyi "Aaaa". Mummy pergi ke living room laaaa dah tido anakku rupanye..dengan carikan-carikan kertas tisu ditangan, mulut bersepah2...kesian plak tengok die trtido gini...Terus amikkan toto dan baringkan die properly.

But semalam, mami asek nak marah Myra jer...memangla die suka menyepah, membongkar macam2 tapi selalunye mami takde lah nak marah sangat. Semalam lepas balik dari tesco die pegi heret 1 rumah plastik yg ade groceries lom sempat dikemas tuh..Mami geram mami pon marah die dan babab tapak kaki..Myra ni kalau dimarah, die akan diammmm jer mata terkebil2 pandang lantai sambil terduduk..memang die takkan tengok muka mami...cuba korang bayangkan camne..sedih kannn..kalau mood die sentap sensitip die akan menangis berjujuran airmata. tapi semalam die tak nangis cuma diammm jer pandang lantai..ALahaiii rase bersalah yg sangat2...*time marah ngan babab tak hengat.

Tapi semalam tah la asek nak marah die jer...Pastu ayah myra pon marah die gak...sebab main remote tv, astro, ekon, main sikat pi sikat muka ayah. Pastu rase sangat2 kesian kat Myra asek dimarah..tak baik betol mami ayah myra ni kan..selalunye mami leh kontrol kemarahan, sebab mami xsuka nak marah2 anak..tak elok untuk psikologi die..semalam tah angin ape tah...Mummy so sorryyyyy tau Myra...sob sob

Lepas marah baisenye mami akan pujuk..bila die peluk mami dan landing kepala kat dada lagilah rase nak nangis..apelah yang nak dimarah sangat kat 1 year 2month old girl kannn....ya Allah, ampunnnn...hambe akan tepis bisikan2 syaitan ni lenkali...Berilah hamba lebih kesabaran....





Friday, November 11, 2011

Orkid Eksotik

Wahhh mak bizi...Lame sungguh tak hapdet belog tau..Rindu kat belog nih..Tapi apakan daya tak sempat ler...Banyak citer nak hapdet tapiiiiii....masa amat menyemburui daku....hikhik

Jamu je lah mata ngan gambar orkid eksotik daku ini..Ku beri nama "Kimora". Sebab bunga ni gojes. hahaa



Anak pokok orkid ni asalnye mak bagi..mase tu daun 2helai jer..Selepas setahun buat pertama kali die berbunga dengan gahnye..Oren lagik uols...

Sebenarnye mak xtau atau lupa kot orkid ni cenggini rupanya...Ni adelah 'rare spesis'..dan kategori eksotik...memang susah jumpe..Cemane den tau? Sebab den dah hidup dengan orkid ni sejak kecik..Sekilas orkid lalu ku tau orkid jenis apekah...kuikui...Sebenarnye mak ade lah 'pembaka orkid'..hehee peminat tegar orkid mak ku iteww...Selalu bawak mak pi nursery bunga tengok orkid2 terbaru...

Korang ingat kalau mak tau ghope gini bunga nye die nak bagi den ke?? Jangan Harappppp okeh. Jangan harap die nak bagi. Mase tunjuk gamba ni pon balik raya ritu die asek sebut jer..."terkilan plak mak bagi kalau tau cantik camtu..." lalalaaaaa bagai angin lalu....dah bagi xbleh mintak balik...buruk siku...Huahuaaaa mekasehhh mak...esok2 ade orkid pelik2, eksotik lagi bak mai la kat anak mu ini....ngehngehhhh

Thursday, November 3, 2011

Kisah Surau - BF Mom -

Aku kan sebenarnye kan...masih tak puassss hati ngan makhluk mane yang report kat SS pasal ibu2 BF yang ngepam di surau tingkat 10 ni. Ape masalahnye ibu2 yang pumping ni ganggu orang solat kah? Korang jijik kah tengok orang ngepam? geli kah tengok susu banyak2 itewww?? Disuruhnya ibu2 Bf ni pegi pam kat surau tingkat lain.. tingkat big2 bosses, CEO, secretary2 bosses. Gile hape..surau sendiri ado pegi mencelah surau orang lain?? Tingkat bosses kuar masuk plak tuh. Dah tentu la kawasan tuh 'Management restricted area' tetiba ade 2,3 orang bawak beg hitam 'semekommm...kami nak tumpang pam kat sini boleh??' Aje gile. Sungguh tak boleh diterima dek akal usulan mereka2 ini.

Rase hati ni agak kuat la mengatakan seorang macik tuh yang dok report sebab die tiap kali kawan2 aku tengah ngepam mesti buat muka..sebab kawan2 aku amik plug point kipas die..matilakan bagi hint terang-terangan! gegegeee. Sebab macik ni tiap kali solat mesti bukak kipas, tak kiralah kat luar tu ujan lebat sejuk tak hengat ketaq gigil petir berdentum duntam, kat luar turun salji ka die tetap bukak kipas juga..sindrom menopause barangkali.. Eh series ni salah satu sindrom menopos adalah badan akan heating asek panas memanjang sebab hormon2 tengah bercelaru kekdahnye.

Apesal aku kesah sangat eks aku bukan BF lagi pon...Eh mestilah ahkak kesah satgi akak dapat anak no.2 kene lah mengepam kate dah insap nasoha. Kate dah beli FS kennn...So ape2 pon ahkak akan terjebak jugak dengan isu nih. Kemain aku pungpang pungpang si Faezah yang fully BF ngepam 3x pon sonyap jor. Ahaks. Tak kira ai kan memang tak boleh blah kalau orang buat rules mengarut neh.

Katenye laa...nak buatkan lactation room untuk staf2 BF mom supaya senang nak mengepam. Bilakah?? 5tahun lagi?? Baru nak buat paper, tempat pon lom wujud dah halau orang pegi pam kat surau lain apekah?? Maraaahhh nie...Semoga orang2 yang tak bape nak support BF dibukakan pintu hati dan mata. Nak dengki ngan orang tak tentu fasal. Mencikk!!





Thursday, October 27, 2011

Creamy Portugese Egg Tart

Happy Diwali.hehehe

Semalam kan Deepavali Day seperti biasa lah misi membaking mesti ade..
Disebabkan termimpi-mimpi portugese egg tart buatan Puan Ilot baker femes seputrajaya mase besday Pahat ritu...den pon mencuba ini resipi...
Thanx to Kak Ilot for the recipe !! (kepada kengkawan yang amik resipi orang tuh sila lah quote amik dari mane okeh jangan perasan korang yang cipta resipi tersebut! harharhar...)
Sesape terasa padan muke! kekekee

sedang membakar...muffin pan tak muat lak dalam oven seb baik ade foil nih...




Ini egg tart sangat Yummehhhh !
Tapi sila abaikan ke-sememehan puff itewww....heheee..sy budak baru blaja k...
Try la...Resipi pon sonang yo...
Tapi den kene perbaiki part puff sebab tak bape crispy macam kak ilot buat.
Kene canai tipis lagi plus bakar lame sket...kene ikut kerenah oven memasing...
Weekend ni nak buat lagi...yeyeeee



Tuesday, October 25, 2011

^ Smilez ^


Inilah Penawar Pengarang Hati, Jantung, Perot Mummy Dan Ayah...
Inilah Jugak Yang Menguji Kesabaran Hati Mummy Selalu....^___^




Friday, October 21, 2011

Merokok Tak Elok Okeh Adik2 Sekalian

Nak sambung citer kat sinin plak adegan sentap semalam.
Emm tahla haku memang anti orang merokok dekat budak2. Haku benci tengok.
Tak pasal2 orang lain jadi passive smoker gara2 hidu asap rokok kamu. Tak pasal2 sedut segala racun dari rokok tuh. Nak sakit, nak m*ti pegi la sorang2 nak bagi jugak penyakit kat orang lain. keji!
Maybe sejak kecik abah den tak merokok, den tak penah nampak orang merokok dirumah. Lepas tu abang2 2 orang yang terejal tuh aku nampak die isap rokok, terus habaq mai kat mak. Kene pelangkung itu 2 orang sebab sek menengah lagi dah mandai2 merokok. So bile dorang dah keje, kalau balik rumah mak merasa dorang merokok kat paya belakang rumah sebab kawasan rumah mak adalah 'kawasan larangan merokok'. Padan muka korang! merokok sambil digigit nyamuk.

Bile kawen lak suami pon tak merokok, apak mertua pon tak merokok. Biras pon tak merokok.
Pak Pais memang pantang kalau makan kat luar ade orang merokok dekat anak die.
Memang die tegur orang tuh plsss halakan batang rokok tuh ke bawah. Die cakap elok2 laa..Ye la kekadang orang tak perasan kita bawak budak kan...
Tak perlu la nak dibagitau kenapa tak boleh kan, korang sedia maklum keburukan merokok. Ade kebaikan ke eks??

Eh nak citer hal semalam tu baru mukadimah okeh.

Ktorang gi settle kan rumah sewa ampang. Penyewa yang bikin hati panas tuh nak pulangkan kunci rumah..
Lepas tu ktorang pon pegi la cari kedai makan sebab perot dah lapar banget nih.
Lepas makanan sampai, ktorang pon terus makan. Mase makanan mula2 sampai datangla 3orang anak2 muda awal 20-an la gitu..macam student jah. 2 pompuan 1 lelaki.
Tengah dorang borak2 sepatah 2 kerat ayat, pompuan yang duduk dekat pak pais, dan kira berdepan ngan aku kuarkan rokok dan hisappp. (Myra duduk sebelah den)
Hembus2 kiri kanan...berkepul2 asap keluar terbang kat ktorang.
Meja dahla dekat2. Eeeee geram sungguh ngan pompuan nih. Tak nampak ke kami bawak anak kecik.

Kurang ajar, takde adab sungguh. Maybe jugak dalam family die memang biase merokok depan budak2.
Laki aku dah buat muka nak ditegur pompuan, kalau lelaki dah lame die sound tepek. So nak harapkan aku yang tegur?
Aku kan sarcastic, aku buat2 tepis2 asap tuh ke dia balik. Pehtu ado ke die heran?? Nan ado uols!
Lagi die ketawa berdekah2 sambil tengok youtube dan FB kat laptop. tak heran ape jadi sekeliling.
Seb baik makanan dah tinggal sket, cepat2 habiskan bayar dan blah.

Sakit hati tengok orang camni. Dahla pompuan. jelita sangat ler tuh merokok depan orang ramai. Bughok ghupa!!
Lelaki yang merokok pon tengok spesis pompuan macam nie langsung rijek dibuat bini. Ish selisih.
Myra kan tak penah tengok apak die 'berasap2' gitu...bile die nampak asap tuh bleh plak die tunjuk2 asap berterbangan gitu..terus ku tutup mata die dari menonton adegan tak sehat disitu.

Santapan minda hari ini. Merokok merbahayakan kesihatan. Majlis Fatwa pon dah kuarkan hukum merokok HARAM. Ok babai.




Tuesday, October 18, 2011

Pengambilan Anak Angkat

Sebelum ni kan, sy sangat happy bile tahu salah sorang rakan RH ade direct contact dengan orang2 KEWAJA bagi pengurusan pengambilan anak angkat. Pada sy, niat murni kawan2 sy ini hanya Allah yang dapat membalasnya...Motif pengambilan anak angkat dan diberikan kepada keluarga angkat ni sangat mudah supaya anak2 yang tak berdosa ini tidak dibuang, tidak dibunuh dan dapat merasai kasih sayang sebuah keluarga seperti kanak2 lain. Sungguh mulia kan...

Sebelum dapat Myra dulu, sy pernah terlintas dalam fikiran mahu ambil anak angkat jika lepas 5tahun berkahwin sy masih belum ade anak. Hahah gitu skali ai punye fikiran coz sy sangat suka budak. Alhamdulillah agak cepat kami dikurniakan cahayamata...For me, perkahwinan tanpa anak itu sangatlah boring kan...U tengok muka ai, ai tengok muka u. balik rumah sunyi sepi..Bila ade anak kita tak sabar nak balik rumah, main2 dengan anak..Tak sabar nk cuti jalan2 dengan anak...Hmm....Pada saya tak salah amik anak angkat (illegitimate) sebab yang berdosa mak ayahnye bayi tu tak berdosa pon kenapa mesti mempersoalkan status bayi tu. Insyaallah kalau niat kita baik, diberi didikan sebaik-baiknya kalau Allah izinkan pasti jadi orang yg berguna anak2 ni.

Dan semalam kakak opis sy tetiba bisik2 bertanye, kat mane boleh amik anak angkat tetapi proses tak lame macam JKM. Sy terus jawab ade kawan boleh bantu tapi ambil dari KEWAJA. Kakak tu kelihatan sangatlah hepi tau! Yang nak ambil sebenarnye adik die dah 6tahun kawin, menetap di Paris dan die tak kisah baby tu anak orang susah ke, anak luar nikah ke die nak bela. Die mintak kakak die yg sama keje ngan sy ni bantu sebab die nak bela anak orang Melayu..So saya contactlah Krsty kawan RH tu..bile die forwardkan kat email syarat2 pengambilan tu rasenye semua menepati syarat cumaa.....this family tak duduk di Malaysia..die dah berhijrah ke sana dan adik opismate ni akan bawa bayi ni ke luar negara. But, krsty jawab tak boleh. Pemantauan akan dilakukan pihak berwajib ke atas baby dan keluarga angkat selama beberapa tahun so kalau duduk overseas camne nak check kan...Lagipun pihak KEWAJA khuatir kes2 penjualan bayi berlaku.

When i told kakak opis, die sedih sangat coz die dah terlompat2 happy boleh dapatkan baby untuk adik die... Emm..nak buat camne kak...takde rezki...Pindah la balik Malaysia, nanti krsty boleh tolong..hehe. Krsty penah bagitau, die tolong submit nama untuk kawan die and within 3days jer kawan die dah dapat baby. Kawan die sangatlah hepy, terkejut, terharu tak tau nak kata apa. Tak sangka secepat tu dan satu barang baby pon lom beli..Huhuu seronok kan dengar...Takpelah mane tau adik akak di opis ni boleh dapat baby yang bukan from any organization kan...Semuanya atas ketentuan Allah...

In my family pengambilan anak angkat bukan perkara baru sebab my uncle pon ade amik anak angkat..Kes die lagi haru...Jumpa baby dalam taxi...huhuu this taxi driver bawak penumpang dan minta berhenti tepi jalan untuk buang air tetiba tak muncul2 and this taxi driver dengar bayi menangis..Rupanya penumpang ni tinggalkan baby baru lahir dalam taxi die. And kebetulan die kenal my uncle yang keje di klinik kesihatan die mintak uruskan..My uncle dan anty plak memang tak boleh ade anak lagi (setelah ade 2 boy) sebab rahim anty dah dibuang ade ketumbuhan. Dorang pon amik this baby as anak angkat..Dan besar pon sekarang dak Najwa tuh..baik je daknye keje pon bagus, keje nurse kat KPJ Hospital. Dats why la sy cakap, what ever status anak tu yang penting didikan ibu bapa yang membelanya...Insyaallah elok didikan, elok lah anak tu..


***Sedih bace kisah pembuangan bayi yang terlalu banyak sekarang ni.



Thursday, October 13, 2011

Terapi Pertuturan...

Okeh citer2 mak nak nengok anak berjalan at least usia setahun udah kesampaian...
Myra dapat berjalan betul2 jalan punye umo setahun seminggu...nak jugak hover seminggu dahla lahir pon hoverdue...
Okeh sekarang misi adalah mengajar die berkata-kata dengan petah...*hamek la kan satgi die cakap tak berenti ko yang pening suh die diam. Ahh tak kire misi ni harus dijalankan...
Sejak si Myra ni kecik puaaaassss lah ajar cakap 'mummy/mami'..yang keluar dari mulut die adalah 'me' sebutan macam bunyi bulan May tuh.
Tapi sekarang macam takde dengar plak die sebut mami/me lagik.

Semalam dalam kete, perbualan omak dan anak dara berdua-duaan sepulang dari sekolah anak.

mami: Myra...sebut Humayraaa...

Anak: Ya...Ya..Yaaaaa

Mami: Humayraaaa...Humayraaaaa

Anak: Yaa...Yaaa....Yaa.....(disebut cepat2)

Mami: *erks tak reti sebut kot panjang sangat...oklah ya..yaa...pon boleh

Mami: Okeh sebut Air...Air...

Anak: Ayer....ayer...

mami: Gudddd... *sambil anak tepuk2 tangan

Mami: sebut Ayah...Ayah....

Anak: Aya...Aya...

Mami: sebut Maamiii....Maamiii

Anak: ................................................

Mami: sebutla Mami....maamii....

Anak: .................................................

*senyap sunyi sepi tak bersuara...hanya bunyi2 cengkerik bertemankan di malam hari.
Sabar...sabaar......Bile lah nak pandai sebut mami nih sejak die lahir usia sehari dah ngajo. Ayah reti plak sebut ngan jayanye....Ciss! Tak aci omak bertarung nyawa lahirkan ayah die panggil dulu...Hmmmm....
Anak uols bercakap umo berapa eks??



Wednesday, October 12, 2011

Wordless Wednesday... ^ Rindu Saat2 Ini ^






Friday, December 30, 2011

Neapolitan Pancakes For Year End 2011

Sebagai penutup tirai tahun 2011, saya mau tepek resipi nepolitan penkek nih..sedappp lemak2 manis buah stroberi gitu...


Ingredients for 8pieces pancakes:-
1cup pancake mix
2/3 cup milk
1egg
1 tsp vanilla essence
chocolate chips
Stawberry - dice into small pieces
Maple syrup ( i don't have maple syrup then i just use honey)


Combine the pancake mix, milk, egg and vanila extract together in a bowl.


Pour about 1/4 cup of batter per pancake onto a hot nontick griddle or pan. Top each with pieces of strawberry and chocolate chips.

Cook 2 minutes or until the tops are covered with bubbles and edges look cooked. Carefully turn pancakes over; cook 2 more minutes or until bottoms are lightly browned. Served slathered in butter and topped with maple syrup. Enjoy.

^ Happy New Year...Welcoming 2012 with Pleasures ^






Wednesday, December 28, 2011

Humayraa Birthday Bash !!

Humayraa 1st Birthday Celebration...

Entry lapuk uols...hukhuk. Dah lamo mejlis baru dapat upload gambar kerana photographer ai sedang sarat..takpe2 ai mengerti kok. hihihii...Okeh mejlis ulangtahun Myra mase 24/09 ritu....Time raya, sekali harung buat open house kaedahnye...Myra, tahun depan takdak yer besday party, kita buat 2tahun sekali yer sayammm..tiap tahun buat bankrupt la mak kamu nih...Rainbow cake diatas hasil air tangan Shahila..sedap banget okeh. paling murah la tuh ai dapat, ngko ingat murah ke kek nih?? 150 hengget okeh. Anak punya pasal kan...padahal die bukan leh makan pong. hakhak takpe dapat pahala menjamu tetamu makan...

Alhamdulillah...ramai kawan2 datang..rumah ai yg tecit tuh pon sendat jadinye..ampun yer kawan2 sampai ade duduk kat tangga...Tapi pape pon ai suka...meriahhh!! Sukaaaa sangat dapat jumpa kawan2 yang pestime bersua. Geng2 RH ler tuh...Ok sudah korang pon xkoser nak dengo haku membebel...Let the piccas talk!


Birthday Girl....Sudah Setahun Usiamu...


We love you like a love song bebeh!

Sangat suka pic nih sebab Myra demam a day earlier...Ai xtido malam sebab die muntah jer kejenya malam sebelom kejadian mejlis. Alhamdulillah, on the event die beransur sihat dan dapat berikan gambar ceria nih! Lap u puan kher. Ai dah feeling2 takde gambar myra senyum. Ahaks

Her 1st teeth, her first crawl, her first sit, her first word and her first step. Syukran Ya Rabb for giving me such a wonderful gift.


Goodie Pack for guests...

Red Velvet Cuppies Puan Ilot...


Menu: Laksa Johor air tangan ai, lodeh, ayam masak merah, roti jala+kari ayam, cuppies, buah-buahan, kuih2.

My super-duper feveret photo:

Miahahahahahaaaa.....


The kiddies talking...


Antara tetamu yang hadir:

Tetamu pertama Kak Farah, my neighbour...


Dua orang bertudung biru, kawan opis pertama yang sampai...
RH-an...

Ex-boss...boss sy ni kawen 3tahun baru dikurniakan anak..alhamdulillah. Wife nye pernah preggy twin tapi miscarriage...

Crowded...Thanx sume yang hadir...


Okeh dah xlarat nk upload pics. Cukup ler tuh...Babai.


Wednesday, December 21, 2011

Our Very 1st Order for Crochet Shoes

Salam all, juz a quick update. Alhamdulillah, Diana had just completed her crochet shoes for our very 1st customer. Thanx sangat2 to our 1st customer Melissa....^__^

Melissa straight away placed an order on the same day i put an entry about the business of crochet shoes. Alhamdulillah again.

Here's are her orders, 2 pieces of crochet shoes for her lil' daughter. I hope she can fit it ya.

The bulat2 one yang belakang tu very comels. Owh if myra can still fit the shoes, i also want to have the same one.





 Anyone yang nak order, juz contact me at: hasilahfaizz@gmail.com ya!

Tuesday, December 20, 2011

Roti Lagiiii....

Okeh, sekarang dh gila..gila meroti okeh. Kali ni resipi lain plaks...resipi ni lagi best sebab roti lebih gebus. Resipi asal dari Cik Mat Gebu tapi sy dapat this recipe from kak Fiza umisofie...


Roti Tuna Cheese + Sweet Bun

BAHAN DOH :-)
250 gram tepung roti (high protein flour)
50 gram gula halus @ gula kastor
1/2 camca teh garam halus
10 g susu tepung (mat guna susu "everyday")
1/4 camca teh bread improver
1/4 camca teh bread softerner
30 g telur (pecahkan 1 biji, kacau sedikit dan timbang)
6 gram instant yeast
20 gram mentega
125 ml air suam (kalau guna Breadmaker guna air biasa)

CARA MEMBUAT DOH :-)


Larutkan yis dalam air suam, biar berbuih. Satukan semua bahan lain kecuali mentega, masukkan bancuhan yis dan gaul rata hingga menjadi doh. Tambah mentega dan terus menguli hingga mendapat doh yang kenyal dan anjal (kurang lebih 20 minit). Bulat2kan doh, letak dalam bekas dan balut dengan plastik bersih, biarkan 45 minit hingga naik. KAEDAH LAIN :- Satukan semua bahan2 untuk doh dalam breadmaker, pilih setting untuk "DOH" dan tekan "ON", tunggu hingga siap (selalunya BM mengambil masa 30 minit menguli dan 1 jam memerap, ikut jenis BM masing2). Sy makai mixer jer...takde BM..


Inti Tuna :
Tuna dalam tin (saya gunakan tuna flake cap ayam, yang dalam sunflower oil tu)
Sedikit mayonis
1 biji bawang besar, dipotong dadu
Sedikit daun sup dan daun bawang
Air perahan limau (1/2 biji)
Sedikit lada sulah
*Gaulkan semua bahan dalam mangkuk.


Topping:
Keju keping (di potong 4 bahagian)
Mayonis
Italian herb (optional, kalau letak lagi sedap. Ada aroma seperti pizza gitu :-))

Cara membuat roti tuna:
- Apabila doh roti sudah naik mengembang, bahagikan doh kepada beberapa bahagian kecil (satu bahagian 25gm. Untuk bancuhan ini, saya dapat menghasilkaln 22 biji doh.
- Bulat2kan doh, dan leperkan semula untuk memasukkan inti tuna. Kemaskan doh. Masuk ke dalam paper cup, dan biarkan roti mengembang sekali lagi. Panaskan oven pada suhu 190 darjah celcius.
- Dan apabila doh sudah mengembang sepenuhnya, sapukan lebihan telur di atas permukaan roti. Letakkan keju keping (1/4 keping untuk 1 bahagian doh). Picitkan mayonis ikut suka, dan taburkan sedikit Italian herbs.
- Bakar dalam oven selama 12-15 minit.

Alkisah sweet bun tu buat 2bijik jer..si apak myra ni pi makan sebijik. wehhh tu untuk anak la..apak makan la tuna pedas tuh..bila apak makan sebiji, myra makan sebiji habis suda..pastu myra cakap "nak! Nak!
' cuba apak myra bagitau, kat mane mami nak korek? Nak menguli roti lagi kah...grrrrr tak pasal2 kene koyakkan bun tuna tu amik roti yg xkene tuna bagi kat myra....Isk isk lenkali kene buat 1 tray sume sweet bun, asek berebut jer apak ngan anak bila buat sweet bun.

next time nak try buat bun kacang merah plak...

Okeh, nak bagitau kat sini..sy nak buat blog masakan la...macam kak suealeen dan kak fiza...ececehhh pose2 perasan terer sangat la memasak, membaking kennn....kuikui. Actually, dah beberapa kawan request blog masakan ni supaya dorang senang nak refer resipi..
Almaklumlaa..resipi2 sy kan bercampor aduk ngan personal blog..dan iols plak tak kan mention kat fb ape nama blog ai..kuikui lagik..ai kan sebenarnye lebih suka selected frens jer tau blog ni...not eberibadi...atas alasan2 tertentu...

Oleh itu nak buat 1 blog yg simpan resipi2 jer...emm nak kasi nama ape eks...Shila's Kitchen? emm...korang ade idea tak? konon2 macam cooking channel AFC tuh..Nigella Bites...Shila Bites! erkkk ape plak yg aku bites...no no no...




Wednesday, December 14, 2011

Salam Akhir Tahun

Haa..kemain awal aku bagi salam akhir tahun kan..sekarang mebeng di saat2 kritikal financial year end uols. Merasa semua keje macam lipas kudung. By end of december (31/12/2011) sila submit KPI memasing achieve kah, on target kah atau threshold?? Erkss serems sebab tu lah penentu bonus kami.

Sy tak buat sales tapi sy buat product untuk SME/business banking customer. Berapa product launch this year? Nan ado..nan ado okeh. Sebabnye haku nan seorang ini kene handle all issues 1 malaysia regarding sme/biz banking...hebak kah? Nak pengsannn uols. Camne la nak kuar new product kalau audit issues, shariah review issues berkajang2 datang kene tackle sensorang. business as usual lagik..Aduyaiiii. Tapi dalam kebizian di saat sensorang menghandle kerja, sebenarnye sy berjaya dapatkan approval untuk 2 foreign currency financing products. Cuma belom launch...Nanti lah ai buat press conference masuk tibi yer....hukhuk. Eh tak bleh reveal bebanyak, nanti rival kami bank sutun sebok nak tau product ktorang kannnns.

Disebabkan kebizian melanda sy sangat lah tak sempat nak blog walking apetah hapdet blog tiap hari...sabetu pon keje uols. Seb baik dapat suami yang memahami dan anak yang shomel tak banyak ragam. Tapi sedih sobsob...bila sabtu nak pergi keje je myra macam tau2 je kan...die buat pandangan paling sayu macam citer Puss in Boots tu. Sorry yer myra, mami terpaksa keluar bekerja mencari rejeki..hukhuk. Nanti bulan Feb mami cuti seminggu kita jalan2 kat Bumi Kenyalang yep...

Ok lah frens, ai nak sambung wat keje...Chaw dulu yer...*tak lame lagi pak pais dapat bonus, sy nak paw die banyak2. Sila jangan isytiharkan perang ke mende di akhir2 tahun ni okeh. Senyum dan manis muka selalu....hikhik

Monday, December 5, 2011

Crochet Shoes Open For Order

Hai kawan2 sekalian...
Sy sekarang ni membantu kawan sy Diana menjual handmade Crochet Shoes...sangat comels untuk newborn dan baby2 kalian...Semua custome made okeh. Nak kale ape sila describe insyaallah akan diusahakan yg terbaik..

Apekah crochet shoes itu? Sila lihat belah kanan blog begitulah namanya crochet shoes...Hat/topi/headband pon ade tapi buat mase ni sy open for crochet shoes dulu...

Harga boleh dirunding hanya RM20++ sajork sepasang...Eh berbaloi sangat la tuh, handmade okeh bukan mesin yang buat. Penat tu nak mengait kasut dengan kasih sayang kan...

Bawah ni ade lagi contoh2 gambar crochet shoes..ihsan google sebab kawan ai yang buat ni die open for any design...Eh gamba google ni xkira mengambil hak cipta kan sebab takde quote sape punya *matila orang saman pasni..huhuui



Alololoooo shomelnyeeee kalau baby pakai kann...

Comellll kan??

Seswai untuk baby boy jugak...


Kalau nak order boleh email sy kat hasilahfaizz@gmail.com... Hantar sekali design2 yang korang nak, berserta size dan kaler yer..Harga sangat berpatutan....
Puan kher, sila order untuk lil' mujahid okeh. kihkihkih....


1st Time Outing Watching Movie

Hari sabetu lepas, kami bawak anak dara sorang nih nonton movie Puss In Boots kat Space U8, Bukit Jelutong..Sebabnye dak Myra ni kan suka benor ngan cat, so nak la bagi die tengok kucen2 comel ittew...
Segala persiapan dengan air, biskut, bantal bushuk die sume den bawak ko...Kot lah die cranky or bikin haru hara lam cinema tu nanti tak ke pengsannnn...

Tapi alhamdulillah, my gud girl sangat2 behave..die takde mengaruk ke ape..Tapi bila si Puss kuar jer mulut die bising gak la "Ohhh..Hoooo". Lagi 20min nak habis, myra dah peluk2 bantal dah mau tido gamaknye..sebab ktorg tengok movie malam kul 8.45...and movie 1jam 30min. Pak pais cakap, next time bleh bawak myra lagi sebab 1st time die behave kan..so next time bleh la watching cartoon movie lagi...hihiiii. Mami suke!

Here's piccas of my lil' munchkin...*eh mami pon nak tepek same okeh.


Sebelom muvie start...
Tu dia segala barang2 peribadi myra haruslah dibawak kenn...bantal bushuk dan paci nya..supaya dok diam lam cinema..


Yeayyy muvie dah habesss!

Gambar ngan ayah takde ke?? Tak payah..ayah kan tak suka interprem...




Friday, December 2, 2011

The Result.

Tadi dah gi wat ultrasound, dah refer balik ke panel doctor dan ini lah hasilnya...
Eh ade baby lah!! gegegege..takdo maknenyeeee...


 

Yang bulat hitam tu bukan uteres atau rahim ai okeh. Tu ade lah pundi kencing a.k.a bladder (marked as UB tu)...ponuh dengan air tuh! aje giler di suruhnya aku minum 1 liter air mineral skali gus?? Nak muntah gue. Cuba lah bagi fresh orange ke, tembikai laici ke...15liter pon leh habes..ni air putih. aiyarkkk dah la diriku bukan jenih rajin minum air...setengah jam ko dok mengadap mineral water. Untuk buat ultrasound kene penuhkan your bladder supaya bila bladder penuh dan kembang, imej akan lebih clear dan mempesonakan. Ehh...lebih jelas la gitu kalau idak imej dalam rahim dan bladder tersorok dan tak clear.

Rahim ai yang bawah bladder ittew yg bulat putih tu...nampak x dh tandekan tu haa...Ghopenye tecit cinonet nye la hai our womb tu kan if tak preggy..Subhanallah...cuba bayangkan tecit camtu and then bila preggy boleh jadi besar 20x ganda! And, berdasarkan ultrasound, the result is:


Alhamdulillah...syukur sangat2. Before this when the doctor suspected im having ovarian cyst because of the severe pain and cramp on the left side of abdominal area2 peranakan tu, im so worried because it will affect my reproductive system if it is true that im having cyst. Mula lah pikir macam2 nanti susah nak conceive, nanti tak bleh pregnant lagi, kene operate and so on...isk macam2 lam fikiran. The result shows that my uterus normal and cantik (radiologist yg cakap tau), my kidney normal, and bladder also normal. Syukran ya Allah..So what causes rase cramp dan sakit tuh? Ai kan ade gastrik and doctor said its because gastrik and angin and maybe ade masalah kat usus ke ape tah. Arghh takmo tau yang lain2 dah yang penting its confirm im not having ovarian cyst atau fibroid . Itu yang paling nk kompem kan sangat2.

Bila tengok scan pic kat atas tu den cakap kat pak pais, kalau ade baby mesti nampak 'bean' dah kat situ kan?? hahahaaa coming soon...TTC mid next year..Insyaallah. Rezeki di tangan Allah...usaha dan berdoa jer..





Thursday, December 1, 2011

Ups and Downs in Life...

Perasaan sekarang ni bercampur baur, macam2 ade...
Esok sy ade appointment kat Daya Xray Centre untuk jumpa radiologist a.k.a pakar radiology untuk buat ultrasound...Parying for the best! Scared but i am preparing myself to the worst, somehow even before this i'm always trained myself to accept whatever bad news come to me. But, if it is NOT what the doctor expected so ALHAMDULILLAH...

Frens, please dont ask me more even further..wait for me to update after checkup tomorrow ya. Minta doakan yang terbaik saje for me...




Eh tapi ai ok jer sekarang...tahla sebab malas nak pikir kott...heheheee




 

Monday, November 21, 2011

" Operate "

Erks seram tak tajuk entry..sila buat2 seremsss! heheheee ape yg kene operate tuh??

Citer nye cenggini...anak korang ade bantal bushuk tak? si Myra nih mase kecik dibuatkan bantal..biase lah baby mestilah ade bantal..tapi paham2 je lah budak2 tido bantal ke mane orang kemane...last2 bantal tu die peluk dan jadi bantal bushuk..Seb baik kalau jalan2 die boleh tido takde bantal bushuk tu kalau tak haru laa...Pingsan weh bau bantal die. Sarung bantal memang tiap minggu berbasuh tapi sarung kekabu tuh mane bleh basuh..hancus la kekabu die.

Semalam mak datang, mak cakap masham bebenor bantal dak Myra nih. Mak nak bukak dan kuarkan kekabu, then basuh sarung die..So tadi pagi mak pon menjalankan misi 'operate' bantal Myra..Buat depan Myra..Tau ape terjadi??

Menangis2 anak dara tuh tengok bantal die kene operate. Siap cakap "takde...takde..." sambil jari jemarinya digoyangkan menunjukkan bantal die yg sadaqallahul'azimmmm....hukhukhuk. Dalam hati ku pandai plaks budak umo setahun 2bulan nih wat drama begitu. Then, mak pon basuh sarung kekabu tuh dan spin kat washing machine...Myra sambung wat drama lagik uols. Die pegi mencangkung tepi washing machine sambil menangis pandang bantal die kene hempas2 dek mesin basuh. ya allah ape nak jadi anak dara den nih. Begitu sekali penangan bantal bushuk lam hidup die...isk isk. *eh mak die dulu pon ade bantal bushuk sampai sekolah rendah okeh.

Baru tadi mak tipon, mak cakap takdan nak jemur myra dah nangih macam air terjun tengok bantal die dah nyawa2 ikan kene sepit di ampaian. Lantas omakku terpaksa menggosok sarung itu supaya cepat kering...ish ish ishhhhh...Ikut sapa lah nie....^__*






Friday, November 18, 2011

Baking Dalam Hidup Saya...

Wahhh tajuk entry tak tahan..macam nak buat karangan sekolah darjah 6! ahaks

Sejarah Penglibatan

Actually sejak kecik sy memang suka tolong mak buat kuih, kacau kakak buat kuih raya...end up sy try2 buat kuih sendiri seawal 13tahun. Mase tu tart nenas jadi pilihan sebab mak suka tart nenas. Daripada tart nenas terap sehinggalah tart nenas gulung...Until now, tiap tahun sy tak penah miss buatkan tart nenas utk mak sebab mak taknak tart orang lain. Katenye sy buat sedap..ececehhh...Mase dh nak bersalinkan myra pon 2minggu sebelum raya time tuh gigih lagi buatkan mak tart nenas. Time tu for the first time mak tak request sebab den tengah sarat tapi as a daughter i knew her well, mesti mak teringin nak makan tart nenas tu.

Bila dah kawin, and duduk sendiri ye la masak pon kene sendiri...Its good actually coz bila duduk sendiri blaja berdikari..kene la rajin2 masak kalau tak suami dan anak nak makan ape..Daripada tak pandai masak lame2 bleh pandai sebab you have to...takkan nak makan kedai jer tah bersih ke idak kan...And for me, sy sangat suka bila tengok suami dan anak bertambah makan hasil masakan sy...Rase macam puas hati dapat serve food dari air tangan sendri...Kalau dok with parents/in law balik keje mak/in law dah siap masak..kalau dok sendiri maunye balik keje sampai rumah sinsing lengan baju trus masuk dapor..tu lah pompuan kan...laki balik umah trus ON tv...ciss!

Ehh melalut sudaa...nak citer sebenarnye disebabkan very passionate dengan membaking ni even tak pandai mane...iols telah meng-order KitchenAid Artisan Mixer dari kawan di oversea....Miahahahaaa...berbaloi kesabaran daku sebabnye sebelom ni request nak breadmaker dari Pak Pais. Pehtu die kata, mixer tu kan boleh adun doh roti gak kan..ku jawab, boleh tapi cepat rosak la..bila adun je bergegar2 mixer tuh sebab doh roti kan berat..Myra pon takut noks. Siap peluk kaki mami everytime mami on mixer nak buat roti. Disebabkan pak pais macam tak approve ku pon hanya mampu memandang BM everytime gi tesco..mencik!

Tetiba kak suealeen buat kutu KA mixer, wahhh teruja nye tengok mixer yg kalerful itteww...sebulan minimum 100 jah bayar la sampai habis then dapatla mixer KA idaman kalbu...den bbm pak pais.."b, nak beli mixer KA boleh tak? mixer ni memang khas utk heavyduty takde la bergegar kalau putar doh roti. sebulan 100 JER"...pak pais jawab " beli la..." aikkks bagi ler pulok. Rase nak lompat tinggi2 sampai siling! Ni ler ghope kitchenaid mixer yang ku order...Gojesss kan????

Ini adelah kaler Raspberry Ice yang ku order...harga RM1.85k kalau beli kat mesia RM3k++..jimat banyak weh






Tuesday, November 15, 2011

My New Baby...Roti Panasss...

Ni projek weekend lepaih...Sy ni teruja meroti sekarang...hehee.
Rase sangat seronot meroti, ape tah lagi suami dan anak memuji...
Myra cakap "Mami..mami esok buat Roti Boy pulak yer..." Nipu jer sejak bile Myra petah bercakap begiteww

Ni first time wat roti2 gini..1st attempt menjadi uols. Sebelom ni penah buat loaf jer...
Lembut dan gebuss roti nih...credit to the recipe dan jampi iols. ahaks!

Tadaaaa...My 'New' Baby..Gebusss kannn
Roti Sosej, Roti Marjerin Manis, Roti Cheese


Roti Majerin Manis...my feberet.

Roti Cheese..makai cheddar cis digulung...

Pehtu weekend tu jugak buat pizza sebab nak perabih mozarella cis di rumah...

Pizza Chicken and Beef Sosej
 dan


Beef sausage Aloha ala2 Hawaian Chicken gitu laa...hikhik

Resipi pizza amik dari Pija..resipi doh tu la..topping tu ikut sukati kome ler....





Monday, November 14, 2011

So Sorry Myra...



Krohhhh....krohhhhh

Ni gambar anakanda ketika tertido di kala emak bizi banget di dapor...Sebelom die tertido nie die merengek2 gitu...Biase lah die nampak maknye basuh pinggan nak berdukung nak tengok, nak sibuk2..*Tunggu lah dah besar sket ye Myra bukan takat tengok mummy suruh basuh sekali itu pinggan...huahuaaa. Lepas die merengek2 tuh mummy suruh die ke depan "Pi main sane ngan Mimi...sayangggg Mimi" *Mimi adelah teddy bear feberet die...dalam banyak2 teddy bear, Myra sangat suka dan sayang ngan si Mimi ni..hadiah dari anty maz aka umi Que...

Pehtu die pon ke depan..kelentang..kelentung main..mami masih didapor sedang menguli tepung nak membuat pizza...Tetiba eh senyap sunyi plak rumah nie..Panggil2 tak bersahut..selalunye bila dipanggil die akan menyahut dengan bunyi "Aaaa". Mummy pergi ke living room laaaa dah tido anakku rupanye..dengan carikan-carikan kertas tisu ditangan, mulut bersepah2...kesian plak tengok die trtido gini...Terus amikkan toto dan baringkan die properly.

But semalam, mami asek nak marah Myra jer...memangla die suka menyepah, membongkar macam2 tapi selalunye mami takde lah nak marah sangat. Semalam lepas balik dari tesco die pegi heret 1 rumah plastik yg ade groceries lom sempat dikemas tuh..Mami geram mami pon marah die dan babab tapak kaki..Myra ni kalau dimarah, die akan diammmm jer mata terkebil2 pandang lantai sambil terduduk..memang die takkan tengok muka mami...cuba korang bayangkan camne..sedih kannn..kalau mood die sentap sensitip die akan menangis berjujuran airmata. tapi semalam die tak nangis cuma diammm jer pandang lantai..ALahaiii rase bersalah yg sangat2...*time marah ngan babab tak hengat.

Tapi semalam tah la asek nak marah die jer...Pastu ayah myra pon marah die gak...sebab main remote tv, astro, ekon, main sikat pi sikat muka ayah. Pastu rase sangat2 kesian kat Myra asek dimarah..tak baik betol mami ayah myra ni kan..selalunye mami leh kontrol kemarahan, sebab mami xsuka nak marah2 anak..tak elok untuk psikologi die..semalam tah angin ape tah...Mummy so sorryyyyy tau Myra...sob sob

Lepas marah baisenye mami akan pujuk..bila die peluk mami dan landing kepala kat dada lagilah rase nak nangis..apelah yang nak dimarah sangat kat 1 year 2month old girl kannn....ya Allah, ampunnnn...hambe akan tepis bisikan2 syaitan ni lenkali...Berilah hamba lebih kesabaran....





Friday, November 11, 2011

Orkid Eksotik

Wahhh mak bizi...Lame sungguh tak hapdet belog tau..Rindu kat belog nih..Tapi apakan daya tak sempat ler...Banyak citer nak hapdet tapiiiiii....masa amat menyemburui daku....hikhik

Jamu je lah mata ngan gambar orkid eksotik daku ini..Ku beri nama "Kimora". Sebab bunga ni gojes. hahaa



Anak pokok orkid ni asalnye mak bagi..mase tu daun 2helai jer..Selepas setahun buat pertama kali die berbunga dengan gahnye..Oren lagik uols...

Sebenarnye mak xtau atau lupa kot orkid ni cenggini rupanya...Ni adelah 'rare spesis'..dan kategori eksotik...memang susah jumpe..Cemane den tau? Sebab den dah hidup dengan orkid ni sejak kecik..Sekilas orkid lalu ku tau orkid jenis apekah...kuikui...Sebenarnye mak ade lah 'pembaka orkid'..hehee peminat tegar orkid mak ku iteww...Selalu bawak mak pi nursery bunga tengok orkid2 terbaru...

Korang ingat kalau mak tau ghope gini bunga nye die nak bagi den ke?? Jangan Harappppp okeh. Jangan harap die nak bagi. Mase tunjuk gamba ni pon balik raya ritu die asek sebut jer..."terkilan plak mak bagi kalau tau cantik camtu..." lalalaaaaa bagai angin lalu....dah bagi xbleh mintak balik...buruk siku...Huahuaaaa mekasehhh mak...esok2 ade orkid pelik2, eksotik lagi bak mai la kat anak mu ini....ngehngehhhh

Thursday, November 3, 2011

Kisah Surau - BF Mom -

Aku kan sebenarnye kan...masih tak puassss hati ngan makhluk mane yang report kat SS pasal ibu2 BF yang ngepam di surau tingkat 10 ni. Ape masalahnye ibu2 yang pumping ni ganggu orang solat kah? Korang jijik kah tengok orang ngepam? geli kah tengok susu banyak2 itewww?? Disuruhnya ibu2 Bf ni pegi pam kat surau tingkat lain.. tingkat big2 bosses, CEO, secretary2 bosses. Gile hape..surau sendiri ado pegi mencelah surau orang lain?? Tingkat bosses kuar masuk plak tuh. Dah tentu la kawasan tuh 'Management restricted area' tetiba ade 2,3 orang bawak beg hitam 'semekommm...kami nak tumpang pam kat sini boleh??' Aje gile. Sungguh tak boleh diterima dek akal usulan mereka2 ini.

Rase hati ni agak kuat la mengatakan seorang macik tuh yang dok report sebab die tiap kali kawan2 aku tengah ngepam mesti buat muka..sebab kawan2 aku amik plug point kipas die..matilakan bagi hint terang-terangan! gegegeee. Sebab macik ni tiap kali solat mesti bukak kipas, tak kiralah kat luar tu ujan lebat sejuk tak hengat ketaq gigil petir berdentum duntam, kat luar turun salji ka die tetap bukak kipas juga..sindrom menopause barangkali.. Eh series ni salah satu sindrom menopos adalah badan akan heating asek panas memanjang sebab hormon2 tengah bercelaru kekdahnye.

Apesal aku kesah sangat eks aku bukan BF lagi pon...Eh mestilah ahkak kesah satgi akak dapat anak no.2 kene lah mengepam kate dah insap nasoha. Kate dah beli FS kennn...So ape2 pon ahkak akan terjebak jugak dengan isu nih. Kemain aku pungpang pungpang si Faezah yang fully BF ngepam 3x pon sonyap jor. Ahaks. Tak kira ai kan memang tak boleh blah kalau orang buat rules mengarut neh.

Katenye laa...nak buatkan lactation room untuk staf2 BF mom supaya senang nak mengepam. Bilakah?? 5tahun lagi?? Baru nak buat paper, tempat pon lom wujud dah halau orang pegi pam kat surau lain apekah?? Maraaahhh nie...Semoga orang2 yang tak bape nak support BF dibukakan pintu hati dan mata. Nak dengki ngan orang tak tentu fasal. Mencikk!!





Thursday, October 27, 2011

Creamy Portugese Egg Tart

Happy Diwali.hehehe

Semalam kan Deepavali Day seperti biasa lah misi membaking mesti ade..
Disebabkan termimpi-mimpi portugese egg tart buatan Puan Ilot baker femes seputrajaya mase besday Pahat ritu...den pon mencuba ini resipi...
Thanx to Kak Ilot for the recipe !! (kepada kengkawan yang amik resipi orang tuh sila lah quote amik dari mane okeh jangan perasan korang yang cipta resipi tersebut! harharhar...)
Sesape terasa padan muke! kekekee

sedang membakar...muffin pan tak muat lak dalam oven seb baik ade foil nih...




Ini egg tart sangat Yummehhhh !
Tapi sila abaikan ke-sememehan puff itewww....heheee..sy budak baru blaja k...
Try la...Resipi pon sonang yo...
Tapi den kene perbaiki part puff sebab tak bape crispy macam kak ilot buat.
Kene canai tipis lagi plus bakar lame sket...kene ikut kerenah oven memasing...
Weekend ni nak buat lagi...yeyeeee



Tuesday, October 25, 2011

^ Smilez ^


Inilah Penawar Pengarang Hati, Jantung, Perot Mummy Dan Ayah...
Inilah Jugak Yang Menguji Kesabaran Hati Mummy Selalu....^___^




Friday, October 21, 2011

Merokok Tak Elok Okeh Adik2 Sekalian

Nak sambung citer kat sinin plak adegan sentap semalam.
Emm tahla haku memang anti orang merokok dekat budak2. Haku benci tengok.
Tak pasal2 orang lain jadi passive smoker gara2 hidu asap rokok kamu. Tak pasal2 sedut segala racun dari rokok tuh. Nak sakit, nak m*ti pegi la sorang2 nak bagi jugak penyakit kat orang lain. keji!
Maybe sejak kecik abah den tak merokok, den tak penah nampak orang merokok dirumah. Lepas tu abang2 2 orang yang terejal tuh aku nampak die isap rokok, terus habaq mai kat mak. Kene pelangkung itu 2 orang sebab sek menengah lagi dah mandai2 merokok. So bile dorang dah keje, kalau balik rumah mak merasa dorang merokok kat paya belakang rumah sebab kawasan rumah mak adalah 'kawasan larangan merokok'. Padan muka korang! merokok sambil digigit nyamuk.

Bile kawen lak suami pon tak merokok, apak mertua pon tak merokok. Biras pon tak merokok.
Pak Pais memang pantang kalau makan kat luar ade orang merokok dekat anak die.
Memang die tegur orang tuh plsss halakan batang rokok tuh ke bawah. Die cakap elok2 laa..Ye la kekadang orang tak perasan kita bawak budak kan...
Tak perlu la nak dibagitau kenapa tak boleh kan, korang sedia maklum keburukan merokok. Ade kebaikan ke eks??

Eh nak citer hal semalam tu baru mukadimah okeh.

Ktorang gi settle kan rumah sewa ampang. Penyewa yang bikin hati panas tuh nak pulangkan kunci rumah..
Lepas tu ktorang pon pegi la cari kedai makan sebab perot dah lapar banget nih.
Lepas makanan sampai, ktorang pon terus makan. Mase makanan mula2 sampai datangla 3orang anak2 muda awal 20-an la gitu..macam student jah. 2 pompuan 1 lelaki.
Tengah dorang borak2 sepatah 2 kerat ayat, pompuan yang duduk dekat pak pais, dan kira berdepan ngan aku kuarkan rokok dan hisappp. (Myra duduk sebelah den)
Hembus2 kiri kanan...berkepul2 asap keluar terbang kat ktorang.
Meja dahla dekat2. Eeeee geram sungguh ngan pompuan nih. Tak nampak ke kami bawak anak kecik.

Kurang ajar, takde adab sungguh. Maybe jugak dalam family die memang biase merokok depan budak2.
Laki aku dah buat muka nak ditegur pompuan, kalau lelaki dah lame die sound tepek. So nak harapkan aku yang tegur?
Aku kan sarcastic, aku buat2 tepis2 asap tuh ke dia balik. Pehtu ado ke die heran?? Nan ado uols!
Lagi die ketawa berdekah2 sambil tengok youtube dan FB kat laptop. tak heran ape jadi sekeliling.
Seb baik makanan dah tinggal sket, cepat2 habiskan bayar dan blah.

Sakit hati tengok orang camni. Dahla pompuan. jelita sangat ler tuh merokok depan orang ramai. Bughok ghupa!!
Lelaki yang merokok pon tengok spesis pompuan macam nie langsung rijek dibuat bini. Ish selisih.
Myra kan tak penah tengok apak die 'berasap2' gitu...bile die nampak asap tuh bleh plak die tunjuk2 asap berterbangan gitu..terus ku tutup mata die dari menonton adegan tak sehat disitu.

Santapan minda hari ini. Merokok merbahayakan kesihatan. Majlis Fatwa pon dah kuarkan hukum merokok HARAM. Ok babai.




Tuesday, October 18, 2011

Pengambilan Anak Angkat

Sebelum ni kan, sy sangat happy bile tahu salah sorang rakan RH ade direct contact dengan orang2 KEWAJA bagi pengurusan pengambilan anak angkat. Pada sy, niat murni kawan2 sy ini hanya Allah yang dapat membalasnya...Motif pengambilan anak angkat dan diberikan kepada keluarga angkat ni sangat mudah supaya anak2 yang tak berdosa ini tidak dibuang, tidak dibunuh dan dapat merasai kasih sayang sebuah keluarga seperti kanak2 lain. Sungguh mulia kan...

Sebelum dapat Myra dulu, sy pernah terlintas dalam fikiran mahu ambil anak angkat jika lepas 5tahun berkahwin sy masih belum ade anak. Hahah gitu skali ai punye fikiran coz sy sangat suka budak. Alhamdulillah agak cepat kami dikurniakan cahayamata...For me, perkahwinan tanpa anak itu sangatlah boring kan...U tengok muka ai, ai tengok muka u. balik rumah sunyi sepi..Bila ade anak kita tak sabar nak balik rumah, main2 dengan anak..Tak sabar nk cuti jalan2 dengan anak...Hmm....Pada saya tak salah amik anak angkat (illegitimate) sebab yang berdosa mak ayahnye bayi tu tak berdosa pon kenapa mesti mempersoalkan status bayi tu. Insyaallah kalau niat kita baik, diberi didikan sebaik-baiknya kalau Allah izinkan pasti jadi orang yg berguna anak2 ni.

Dan semalam kakak opis sy tetiba bisik2 bertanye, kat mane boleh amik anak angkat tetapi proses tak lame macam JKM. Sy terus jawab ade kawan boleh bantu tapi ambil dari KEWAJA. Kakak tu kelihatan sangatlah hepi tau! Yang nak ambil sebenarnye adik die dah 6tahun kawin, menetap di Paris dan die tak kisah baby tu anak orang susah ke, anak luar nikah ke die nak bela. Die mintak kakak die yg sama keje ngan sy ni bantu sebab die nak bela anak orang Melayu..So saya contactlah Krsty kawan RH tu..bile die forwardkan kat email syarat2 pengambilan tu rasenye semua menepati syarat cumaa.....this family tak duduk di Malaysia..die dah berhijrah ke sana dan adik opismate ni akan bawa bayi ni ke luar negara. But, krsty jawab tak boleh. Pemantauan akan dilakukan pihak berwajib ke atas baby dan keluarga angkat selama beberapa tahun so kalau duduk overseas camne nak check kan...Lagipun pihak KEWAJA khuatir kes2 penjualan bayi berlaku.

When i told kakak opis, die sedih sangat coz die dah terlompat2 happy boleh dapatkan baby untuk adik die... Emm..nak buat camne kak...takde rezki...Pindah la balik Malaysia, nanti krsty boleh tolong..hehe. Krsty penah bagitau, die tolong submit nama untuk kawan die and within 3days jer kawan die dah dapat baby. Kawan die sangatlah hepy, terkejut, terharu tak tau nak kata apa. Tak sangka secepat tu dan satu barang baby pon lom beli..Huhuu seronok kan dengar...Takpelah mane tau adik akak di opis ni boleh dapat baby yang bukan from any organization kan...Semuanya atas ketentuan Allah...

In my family pengambilan anak angkat bukan perkara baru sebab my uncle pon ade amik anak angkat..Kes die lagi haru...Jumpa baby dalam taxi...huhuu this taxi driver bawak penumpang dan minta berhenti tepi jalan untuk buang air tetiba tak muncul2 and this taxi driver dengar bayi menangis..Rupanya penumpang ni tinggalkan baby baru lahir dalam taxi die. And kebetulan die kenal my uncle yang keje di klinik kesihatan die mintak uruskan..My uncle dan anty plak memang tak boleh ade anak lagi (setelah ade 2 boy) sebab rahim anty dah dibuang ade ketumbuhan. Dorang pon amik this baby as anak angkat..Dan besar pon sekarang dak Najwa tuh..baik je daknye keje pon bagus, keje nurse kat KPJ Hospital. Dats why la sy cakap, what ever status anak tu yang penting didikan ibu bapa yang membelanya...Insyaallah elok didikan, elok lah anak tu..


***Sedih bace kisah pembuangan bayi yang terlalu banyak sekarang ni.



Thursday, October 13, 2011

Terapi Pertuturan...

Okeh citer2 mak nak nengok anak berjalan at least usia setahun udah kesampaian...
Myra dapat berjalan betul2 jalan punye umo setahun seminggu...nak jugak hover seminggu dahla lahir pon hoverdue...
Okeh sekarang misi adalah mengajar die berkata-kata dengan petah...*hamek la kan satgi die cakap tak berenti ko yang pening suh die diam. Ahh tak kire misi ni harus dijalankan...
Sejak si Myra ni kecik puaaaassss lah ajar cakap 'mummy/mami'..yang keluar dari mulut die adalah 'me' sebutan macam bunyi bulan May tuh.
Tapi sekarang macam takde dengar plak die sebut mami/me lagik.

Semalam dalam kete, perbualan omak dan anak dara berdua-duaan sepulang dari sekolah anak.

mami: Myra...sebut Humayraaa...

Anak: Ya...Ya..Yaaaaa

Mami: Humayraaaa...Humayraaaaa

Anak: Yaa...Yaaa....Yaa.....(disebut cepat2)

Mami: *erks tak reti sebut kot panjang sangat...oklah ya..yaa...pon boleh

Mami: Okeh sebut Air...Air...

Anak: Ayer....ayer...

mami: Gudddd... *sambil anak tepuk2 tangan

Mami: sebut Ayah...Ayah....

Anak: Aya...Aya...

Mami: sebut Maamiii....Maamiii

Anak: ................................................

Mami: sebutla Mami....maamii....

Anak: .................................................

*senyap sunyi sepi tak bersuara...hanya bunyi2 cengkerik bertemankan di malam hari.
Sabar...sabaar......Bile lah nak pandai sebut mami nih sejak die lahir usia sehari dah ngajo. Ayah reti plak sebut ngan jayanye....Ciss! Tak aci omak bertarung nyawa lahirkan ayah die panggil dulu...Hmmmm....
Anak uols bercakap umo berapa eks??