Skip to main content

Merokok Tak Elok Okeh Adik2 Sekalian

Nak sambung citer kat sinin plak adegan sentap semalam.
Emm tahla haku memang anti orang merokok dekat budak2. Haku benci tengok.
Tak pasal2 orang lain jadi passive smoker gara2 hidu asap rokok kamu. Tak pasal2 sedut segala racun dari rokok tuh. Nak sakit, nak m*ti pegi la sorang2 nak bagi jugak penyakit kat orang lain. keji!
Maybe sejak kecik abah den tak merokok, den tak penah nampak orang merokok dirumah. Lepas tu abang2 2 orang yang terejal tuh aku nampak die isap rokok, terus habaq mai kat mak. Kene pelangkung itu 2 orang sebab sek menengah lagi dah mandai2 merokok. So bile dorang dah keje, kalau balik rumah mak merasa dorang merokok kat paya belakang rumah sebab kawasan rumah mak adalah 'kawasan larangan merokok'. Padan muka korang! merokok sambil digigit nyamuk.

Bile kawen lak suami pon tak merokok, apak mertua pon tak merokok. Biras pon tak merokok.
Pak Pais memang pantang kalau makan kat luar ade orang merokok dekat anak die.
Memang die tegur orang tuh plsss halakan batang rokok tuh ke bawah. Die cakap elok2 laa..Ye la kekadang orang tak perasan kita bawak budak kan...
Tak perlu la nak dibagitau kenapa tak boleh kan, korang sedia maklum keburukan merokok. Ade kebaikan ke eks??

Eh nak citer hal semalam tu baru mukadimah okeh.

Ktorang gi settle kan rumah sewa ampang. Penyewa yang bikin hati panas tuh nak pulangkan kunci rumah..
Lepas tu ktorang pon pegi la cari kedai makan sebab perot dah lapar banget nih.
Lepas makanan sampai, ktorang pon terus makan. Mase makanan mula2 sampai datangla 3orang anak2 muda awal 20-an la gitu..macam student jah. 2 pompuan 1 lelaki.
Tengah dorang borak2 sepatah 2 kerat ayat, pompuan yang duduk dekat pak pais, dan kira berdepan ngan aku kuarkan rokok dan hisappp. (Myra duduk sebelah den)
Hembus2 kiri kanan...berkepul2 asap keluar terbang kat ktorang.
Meja dahla dekat2. Eeeee geram sungguh ngan pompuan nih. Tak nampak ke kami bawak anak kecik.

Kurang ajar, takde adab sungguh. Maybe jugak dalam family die memang biase merokok depan budak2.
Laki aku dah buat muka nak ditegur pompuan, kalau lelaki dah lame die sound tepek. So nak harapkan aku yang tegur?
Aku kan sarcastic, aku buat2 tepis2 asap tuh ke dia balik. Pehtu ado ke die heran?? Nan ado uols!
Lagi die ketawa berdekah2 sambil tengok youtube dan FB kat laptop. tak heran ape jadi sekeliling.
Seb baik makanan dah tinggal sket, cepat2 habiskan bayar dan blah.

Sakit hati tengok orang camni. Dahla pompuan. jelita sangat ler tuh merokok depan orang ramai. Bughok ghupa!!
Lelaki yang merokok pon tengok spesis pompuan macam nie langsung rijek dibuat bini. Ish selisih.
Myra kan tak penah tengok apak die 'berasap2' gitu...bile die nampak asap tuh bleh plak die tunjuk2 asap berterbangan gitu..terus ku tutup mata die dari menonton adegan tak sehat disitu.

Santapan minda hari ini. Merokok merbahayakan kesihatan. Majlis Fatwa pon dah kuarkan hukum merokok HARAM. Ok babai.




Comments

mizah said…
kalau mizah kan, mizah mulut diam...tp buat muka masam sambil tangan dok kipas2 nak elak asap rokok terkena kat anak...argghh..tension husband ku smoker dan bnyk betul alasan kalau disuruh stop smoking...selamat tak merokok dalam rumah, kalau tak, i larik balik rumah mak je la !
shilafaizz said…
mizah hasben tak emrokok lam rumah tu kira ok la..sekurangnye die tau takmau asap tuh kene anak..maybe die nak berenti tapi bukan senang kan..sbb dh lame merokok.slow2 gitu...

Popular posts from this blog

Spiral Spaghetti Goreng Ala Chef Shila

Di atas permintaan rakan-rakan di FB yang mem-view album resipi saye...dan merequest resipi dari saye terutamanya Epa Hassan...Dengan berbesar hati sekali saye sanggup dan rela membocorkan resipi turun temurun nenek moyang..huahuaaa...Kawan2, nak masakan sedap ni sebenonye kena ade satu skill, skill 'pandai agak-agak'...cmno tu? maksudnye, kalau orang tanye bape banyak lada nak letak? agak2 jer...ha gitu ler... hikhik
~Ha menarik tak spaghetti saye ni? (klu xmenarik sudah, ade ku kesah..)
Bahan2:
Spiral Spaghetti 250gram/setengah paket - 4 org makan (nak pasta lain pun boleh elbow ke,shell ke ikut sedap mate..saye suka guna brand San Remo atau Fusilli) *Seafood - Udang, sotong dsb...tapi saye suka guna udang saje (Udang saiz L atau M) *Minced chicken/beef *Lada kering - gunting dan direbus Bawang besar - sebiji Bawang putih - 4 ulas Sos Tiram *Sawi batang hijau *Carrot - dipotong panjang macam dalam gambar Telur - 2biji Garam dan bahan perasa (* = Ikut korang ler kalo suka letakla lebih...…

Mencari Hospital Bersalin

Weekend lepas sy dan en suami pergilah survey2 hospital bersalin di sekitar klang dan shah alam nih...kat shah alam SJMC, DEMC femes jugak tapi rates dah mcm KPJ lum lagi ade prob2 lain...maunye cecah 6k skali bersalin...sy kena berkira2 gak sbb company hanya cover tak sampai 1k pon maternity cost. Sy ade berkenan kat satu pusat bersalin ni dpt info pas survey kat intenet.ala2 pusrawi tapi kecik jelah sbb baru 2years beroperasi nmnya Pusat Bersalin Barakah. Doctor yg sambut baby sume pompuan (preferred coz dlm islam kne cari yg pompuan dulu dah xde barulah bleh doc llki yg sambut...maklumlah time bersalin tu sume aurat terbukak kan...). Tapi mslhnya kat sana hny menerima normal delivery, kalau ade prob kena hantar hospital lain tapi disambut oleh doc yg sama gak sbb pusat berslain tu xcukup facilities lagi. Hubby xprefer sebab yelah time bersalin tu mcm2 leh jadi, kot2 lah ade prob maunye aku kne transfer hosptal lain ms kepala baby dh nak terkeluar (nauzubillah kan...tapi bnyk kes yg…

Pengat Pisang

Semalam hari ahad, so oleh kerana tak bekerja sy pon teruja nk memasak...sy buatkan suami nasi lemak smbal udang + telur dadar, kacang,bilis goreng, tempe goreng n ulam timun bersama pencuci mulut pengat pisang..Sy nak share resipi membuat pengat pisang di sini...pengat pisang adalah manisan feveret sy...sy suka mkn time suam2 atau pun sejuk frm fridge..emm mungkin ramai dh terer buat pengat pisang tp cuba lihat2 maybe ada lain sikit dgn resipi kamu...check it out!



Bahan2:
Pisang nipah dipotong kecil2 - Sesisir
Kelapa Parut  - Sebiji
Gula Kabung/ Gula Melaka - 1/2 biji dicincang halus
Biji Sagu
Gula Pasir - 2 sudu
Secubit Garam
Daun Pandan

Cara Memasak:
1. Kelapa parut diambil santan nya, diasingkan yg pekat dan yg cair (perahan pertama dicampur air sedikit saje utk dptkan santan yg betul2 pekat kira2 satu cawan). Untuk santan cair agak2 ler banyak mane pisang tu ye..senang kate buat 2 kali perahan santan cair
2. Panaskan santan cair terlebih dahulu atas api , masuk pisang yg telah di…