Thursday, October 13, 2011

Terapi Pertuturan...

Okeh citer2 mak nak nengok anak berjalan at least usia setahun udah kesampaian...
Myra dapat berjalan betul2 jalan punye umo setahun seminggu...nak jugak hover seminggu dahla lahir pon hoverdue...
Okeh sekarang misi adalah mengajar die berkata-kata dengan petah...*hamek la kan satgi die cakap tak berenti ko yang pening suh die diam. Ahh tak kire misi ni harus dijalankan...
Sejak si Myra ni kecik puaaaassss lah ajar cakap 'mummy/mami'..yang keluar dari mulut die adalah 'me' sebutan macam bunyi bulan May tuh.
Tapi sekarang macam takde dengar plak die sebut mami/me lagik.

Semalam dalam kete, perbualan omak dan anak dara berdua-duaan sepulang dari sekolah anak.

mami: Myra...sebut Humayraaa...

Anak: Ya...Ya..Yaaaaa

Mami: Humayraaaa...Humayraaaaa

Anak: Yaa...Yaaa....Yaa.....(disebut cepat2)

Mami: *erks tak reti sebut kot panjang sangat...oklah ya..yaa...pon boleh

Mami: Okeh sebut Air...Air...

Anak: Ayer....ayer...

mami: Gudddd... *sambil anak tepuk2 tangan

Mami: sebut Ayah...Ayah....

Anak: Aya...Aya...

Mami: sebut Maamiii....Maamiii

Anak: ................................................

Mami: sebutla Mami....maamii....

Anak: .................................................

*senyap sunyi sepi tak bersuara...hanya bunyi2 cengkerik bertemankan di malam hari.
Sabar...sabaar......Bile lah nak pandai sebut mami nih sejak die lahir usia sehari dah ngajo. Ayah reti plak sebut ngan jayanye....Ciss! Tak aci omak bertarung nyawa lahirkan ayah die panggil dulu...Hmmmm....
Anak uols bercakap umo berapa eks??



9 comments:

♥ Wina ♥ said...

biasalah budak² shila, ade yang cepat & ade yang lambat bercakap

ade yang kata, budak yg berjalan dulu, lambat bercakap & vice versa tapi Kira memang 11 bulan dah berjalan & bercakap pun awal sampai skrg nie kite pulak yang pening layan dia hikhikhikkk

bagilah Myra masa tp jeles kan bile anak belajar panggil 'ayah' dulu :-)

shilafaizz said...

heheh jelesss....senang je die sebut ayah tau. tak yah ajar banyak kali...emm tak pe lah kan nanti pandai lah tuh...hihiii

^Miss~FemMe^ said...

ala..diorg ni mmg.izzul pun panggil kita 'ayah', 'alah','azza'.
bile ajar dia sebut ibu...eeee-buuuuuu...dia sengih2 pastu terus blah.ayah, atok, teacher, akak, uncle pernah gak dia sebut.even nama teacher dia, linda,pun dia penah sebut.hampeh tui..so,sabo jela.

shilafaizz said...

eh..miss femme sudah berblog...heheh.emm...gaknye huruf 'm', 'b' tu susah nak pronounce gaknye kot kan...

MiuMiu said...

hehe saje kan diorg ni... bapaknye senang je dia sebut.. kite saje je dia nak sebut lambat-lambat... kan kan..

my baby dulu.. dari 8 bulan kot dah clear dah dia sebut 'abah'.. same la pernah jugak buat cam shila.. soh sebut abah dia sebut abbah, soh sebut mama, dia diam je.. sabo je lah..
peh tu bile dah pandai cakap suke-suki tuka, kalau dia hepi2 panggil mama jadi mamuuuuu, kalau dia marah je baru panggil betul mama.

mizah said...

mizah teringat..mizah dok ajar auni sebut DADDY....dia jawab BAPAK..ohh...anak jawa betul..sampai sekrg sebut bapak... auni cepat...10bulan dah boleh dengar dia tanya "apa...apa" "tatek" as cantik... pastu petah n banyak tanya sampaikan penat kami nak jawab...si aufa pulak....tau sebut..haa..haa je la dah 10bulan ni.... takpe shila, dia nak panggil mami dia nama lain kot....special word...heheheheh

shilafaizz said...

Zack: hahahah jadi mamuu plak yer..mane la datang mamu tu yer?

Mizah: nape jadi bapak ek? Xbetul kan balik ke suh panggil daddy..auni dah faham kan skang lom terlambat tu nak betulkan..hehe. for 13month old baby memang tak banyak lagi vocab..dan tak penah lak jumpa baby umo setahun dh petah cakap..hehe. At least myra dh bleh sebut ayah, air, nak dengan clear tu ok la kan. Compared xbleh sebut langsung.

MamaJue & PapaMimi Story said...

Iqbal plak asyik sebut mama.. sampai papa pun dah jadi mama.. kira semua org dia panggil mama.. kekadang ada gak bunyi papa dia.. nenek pun dah pandai sebut.. tp anak jantan lagi lambat shila..

shilafaizz said...

anak kakak sy 2tahun baru leh cakap..hehe die dah riso...lepas tu cakap x berenti plaks..huhuu

Thursday, October 13, 2011

Terapi Pertuturan...

Okeh citer2 mak nak nengok anak berjalan at least usia setahun udah kesampaian...
Myra dapat berjalan betul2 jalan punye umo setahun seminggu...nak jugak hover seminggu dahla lahir pon hoverdue...
Okeh sekarang misi adalah mengajar die berkata-kata dengan petah...*hamek la kan satgi die cakap tak berenti ko yang pening suh die diam. Ahh tak kire misi ni harus dijalankan...
Sejak si Myra ni kecik puaaaassss lah ajar cakap 'mummy/mami'..yang keluar dari mulut die adalah 'me' sebutan macam bunyi bulan May tuh.
Tapi sekarang macam takde dengar plak die sebut mami/me lagik.

Semalam dalam kete, perbualan omak dan anak dara berdua-duaan sepulang dari sekolah anak.

mami: Myra...sebut Humayraaa...

Anak: Ya...Ya..Yaaaaa

Mami: Humayraaaa...Humayraaaaa

Anak: Yaa...Yaaa....Yaa.....(disebut cepat2)

Mami: *erks tak reti sebut kot panjang sangat...oklah ya..yaa...pon boleh

Mami: Okeh sebut Air...Air...

Anak: Ayer....ayer...

mami: Gudddd... *sambil anak tepuk2 tangan

Mami: sebut Ayah...Ayah....

Anak: Aya...Aya...

Mami: sebut Maamiii....Maamiii

Anak: ................................................

Mami: sebutla Mami....maamii....

Anak: .................................................

*senyap sunyi sepi tak bersuara...hanya bunyi2 cengkerik bertemankan di malam hari.
Sabar...sabaar......Bile lah nak pandai sebut mami nih sejak die lahir usia sehari dah ngajo. Ayah reti plak sebut ngan jayanye....Ciss! Tak aci omak bertarung nyawa lahirkan ayah die panggil dulu...Hmmmm....
Anak uols bercakap umo berapa eks??



9 comments:

♥ Wina ♥ said...

biasalah budak² shila, ade yang cepat & ade yang lambat bercakap

ade yang kata, budak yg berjalan dulu, lambat bercakap & vice versa tapi Kira memang 11 bulan dah berjalan & bercakap pun awal sampai skrg nie kite pulak yang pening layan dia hikhikhikkk

bagilah Myra masa tp jeles kan bile anak belajar panggil 'ayah' dulu :-)

shilafaizz said...

heheh jelesss....senang je die sebut ayah tau. tak yah ajar banyak kali...emm tak pe lah kan nanti pandai lah tuh...hihiii

^Miss~FemMe^ said...

ala..diorg ni mmg.izzul pun panggil kita 'ayah', 'alah','azza'.
bile ajar dia sebut ibu...eeee-buuuuuu...dia sengih2 pastu terus blah.ayah, atok, teacher, akak, uncle pernah gak dia sebut.even nama teacher dia, linda,pun dia penah sebut.hampeh tui..so,sabo jela.

shilafaizz said...

eh..miss femme sudah berblog...heheh.emm...gaknye huruf 'm', 'b' tu susah nak pronounce gaknye kot kan...

MiuMiu said...

hehe saje kan diorg ni... bapaknye senang je dia sebut.. kite saje je dia nak sebut lambat-lambat... kan kan..

my baby dulu.. dari 8 bulan kot dah clear dah dia sebut 'abah'.. same la pernah jugak buat cam shila.. soh sebut abah dia sebut abbah, soh sebut mama, dia diam je.. sabo je lah..
peh tu bile dah pandai cakap suke-suki tuka, kalau dia hepi2 panggil mama jadi mamuuuuu, kalau dia marah je baru panggil betul mama.

mizah said...

mizah teringat..mizah dok ajar auni sebut DADDY....dia jawab BAPAK..ohh...anak jawa betul..sampai sekrg sebut bapak... auni cepat...10bulan dah boleh dengar dia tanya "apa...apa" "tatek" as cantik... pastu petah n banyak tanya sampaikan penat kami nak jawab...si aufa pulak....tau sebut..haa..haa je la dah 10bulan ni.... takpe shila, dia nak panggil mami dia nama lain kot....special word...heheheheh

shilafaizz said...

Zack: hahahah jadi mamuu plak yer..mane la datang mamu tu yer?

Mizah: nape jadi bapak ek? Xbetul kan balik ke suh panggil daddy..auni dah faham kan skang lom terlambat tu nak betulkan..hehe. for 13month old baby memang tak banyak lagi vocab..dan tak penah lak jumpa baby umo setahun dh petah cakap..hehe. At least myra dh bleh sebut ayah, air, nak dengan clear tu ok la kan. Compared xbleh sebut langsung.

MamaJue & PapaMimi Story said...

Iqbal plak asyik sebut mama.. sampai papa pun dah jadi mama.. kira semua org dia panggil mama.. kekadang ada gak bunyi papa dia.. nenek pun dah pandai sebut.. tp anak jantan lagi lambat shila..

shilafaizz said...

anak kakak sy 2tahun baru leh cakap..hehe die dah riso...lepas tu cakap x berenti plaks..huhuu