Skip to main content

Terapi Pertuturan...

Okeh citer2 mak nak nengok anak berjalan at least usia setahun udah kesampaian...
Myra dapat berjalan betul2 jalan punye umo setahun seminggu...nak jugak hover seminggu dahla lahir pon hoverdue...
Okeh sekarang misi adalah mengajar die berkata-kata dengan petah...*hamek la kan satgi die cakap tak berenti ko yang pening suh die diam. Ahh tak kire misi ni harus dijalankan...
Sejak si Myra ni kecik puaaaassss lah ajar cakap 'mummy/mami'..yang keluar dari mulut die adalah 'me' sebutan macam bunyi bulan May tuh.
Tapi sekarang macam takde dengar plak die sebut mami/me lagik.

Semalam dalam kete, perbualan omak dan anak dara berdua-duaan sepulang dari sekolah anak.

mami: Myra...sebut Humayraaa...

Anak: Ya...Ya..Yaaaaa

Mami: Humayraaaa...Humayraaaaa

Anak: Yaa...Yaaa....Yaa.....(disebut cepat2)

Mami: *erks tak reti sebut kot panjang sangat...oklah ya..yaa...pon boleh

Mami: Okeh sebut Air...Air...

Anak: Ayer....ayer...

mami: Gudddd... *sambil anak tepuk2 tangan

Mami: sebut Ayah...Ayah....

Anak: Aya...Aya...

Mami: sebut Maamiii....Maamiii

Anak: ................................................

Mami: sebutla Mami....maamii....

Anak: .................................................

*senyap sunyi sepi tak bersuara...hanya bunyi2 cengkerik bertemankan di malam hari.
Sabar...sabaar......Bile lah nak pandai sebut mami nih sejak die lahir usia sehari dah ngajo. Ayah reti plak sebut ngan jayanye....Ciss! Tak aci omak bertarung nyawa lahirkan ayah die panggil dulu...Hmmmm....
Anak uols bercakap umo berapa eks??



Comments

♥ Wina ♥ said…
biasalah budak² shila, ade yang cepat & ade yang lambat bercakap

ade yang kata, budak yg berjalan dulu, lambat bercakap & vice versa tapi Kira memang 11 bulan dah berjalan & bercakap pun awal sampai skrg nie kite pulak yang pening layan dia hikhikhikkk

bagilah Myra masa tp jeles kan bile anak belajar panggil 'ayah' dulu :-)
shilafaizz said…
heheh jelesss....senang je die sebut ayah tau. tak yah ajar banyak kali...emm tak pe lah kan nanti pandai lah tuh...hihiii
^Miss~FemMe^ said…
ala..diorg ni mmg.izzul pun panggil kita 'ayah', 'alah','azza'.
bile ajar dia sebut ibu...eeee-buuuuuu...dia sengih2 pastu terus blah.ayah, atok, teacher, akak, uncle pernah gak dia sebut.even nama teacher dia, linda,pun dia penah sebut.hampeh tui..so,sabo jela.
shilafaizz said…
eh..miss femme sudah berblog...heheh.emm...gaknye huruf 'm', 'b' tu susah nak pronounce gaknye kot kan...
MiuMiu said…
hehe saje kan diorg ni... bapaknye senang je dia sebut.. kite saje je dia nak sebut lambat-lambat... kan kan..

my baby dulu.. dari 8 bulan kot dah clear dah dia sebut 'abah'.. same la pernah jugak buat cam shila.. soh sebut abah dia sebut abbah, soh sebut mama, dia diam je.. sabo je lah..
peh tu bile dah pandai cakap suke-suki tuka, kalau dia hepi2 panggil mama jadi mamuuuuu, kalau dia marah je baru panggil betul mama.
mizah said…
mizah teringat..mizah dok ajar auni sebut DADDY....dia jawab BAPAK..ohh...anak jawa betul..sampai sekrg sebut bapak... auni cepat...10bulan dah boleh dengar dia tanya "apa...apa" "tatek" as cantik... pastu petah n banyak tanya sampaikan penat kami nak jawab...si aufa pulak....tau sebut..haa..haa je la dah 10bulan ni.... takpe shila, dia nak panggil mami dia nama lain kot....special word...heheheheh
shilafaizz said…
Zack: hahahah jadi mamuu plak yer..mane la datang mamu tu yer?

Mizah: nape jadi bapak ek? Xbetul kan balik ke suh panggil daddy..auni dah faham kan skang lom terlambat tu nak betulkan..hehe. for 13month old baby memang tak banyak lagi vocab..dan tak penah lak jumpa baby umo setahun dh petah cakap..hehe. At least myra dh bleh sebut ayah, air, nak dengan clear tu ok la kan. Compared xbleh sebut langsung.
Iqbal plak asyik sebut mama.. sampai papa pun dah jadi mama.. kira semua org dia panggil mama.. kekadang ada gak bunyi papa dia.. nenek pun dah pandai sebut.. tp anak jantan lagi lambat shila..
shilafaizz said…
anak kakak sy 2tahun baru leh cakap..hehe die dah riso...lepas tu cakap x berenti plaks..huhuu

Popular posts from this blog

Spiral Spaghetti Goreng Ala Chef Shila

Di atas permintaan rakan-rakan di FB yang mem-view album resipi saye...dan merequest resipi dari saye terutamanya Epa Hassan...Dengan berbesar hati sekali saye sanggup dan rela membocorkan resipi turun temurun nenek moyang..huahuaaa...Kawan2, nak masakan sedap ni sebenonye kena ade satu skill, skill 'pandai agak-agak'...cmno tu? maksudnye, kalau orang tanye bape banyak lada nak letak? agak2 jer...ha gitu ler... hikhik
~Ha menarik tak spaghetti saye ni? (klu xmenarik sudah, ade ku kesah..)
Bahan2:
Spiral Spaghetti 250gram/setengah paket - 4 org makan (nak pasta lain pun boleh elbow ke,shell ke ikut sedap mate..saye suka guna brand San Remo atau Fusilli) *Seafood - Udang, sotong dsb...tapi saye suka guna udang saje (Udang saiz L atau M) *Minced chicken/beef *Lada kering - gunting dan direbus Bawang besar - sebiji Bawang putih - 4 ulas Sos Tiram *Sawi batang hijau *Carrot - dipotong panjang macam dalam gambar Telur - 2biji Garam dan bahan perasa (* = Ikut korang ler kalo suka letakla lebih...…

Mencari Hospital Bersalin

Weekend lepas sy dan en suami pergilah survey2 hospital bersalin di sekitar klang dan shah alam nih...kat shah alam SJMC, DEMC femes jugak tapi rates dah mcm KPJ lum lagi ade prob2 lain...maunye cecah 6k skali bersalin...sy kena berkira2 gak sbb company hanya cover tak sampai 1k pon maternity cost. Sy ade berkenan kat satu pusat bersalin ni dpt info pas survey kat intenet.ala2 pusrawi tapi kecik jelah sbb baru 2years beroperasi nmnya Pusat Bersalin Barakah. Doctor yg sambut baby sume pompuan (preferred coz dlm islam kne cari yg pompuan dulu dah xde barulah bleh doc llki yg sambut...maklumlah time bersalin tu sume aurat terbukak kan...). Tapi mslhnya kat sana hny menerima normal delivery, kalau ade prob kena hantar hospital lain tapi disambut oleh doc yg sama gak sbb pusat berslain tu xcukup facilities lagi. Hubby xprefer sebab yelah time bersalin tu mcm2 leh jadi, kot2 lah ade prob maunye aku kne transfer hosptal lain ms kepala baby dh nak terkeluar (nauzubillah kan...tapi bnyk kes yg…

Pengat Pisang

Semalam hari ahad, so oleh kerana tak bekerja sy pon teruja nk memasak...sy buatkan suami nasi lemak smbal udang + telur dadar, kacang,bilis goreng, tempe goreng n ulam timun bersama pencuci mulut pengat pisang..Sy nak share resipi membuat pengat pisang di sini...pengat pisang adalah manisan feveret sy...sy suka mkn time suam2 atau pun sejuk frm fridge..emm mungkin ramai dh terer buat pengat pisang tp cuba lihat2 maybe ada lain sikit dgn resipi kamu...check it out!



Bahan2:
Pisang nipah dipotong kecil2 - Sesisir
Kelapa Parut  - Sebiji
Gula Kabung/ Gula Melaka - 1/2 biji dicincang halus
Biji Sagu
Gula Pasir - 2 sudu
Secubit Garam
Daun Pandan

Cara Memasak:
1. Kelapa parut diambil santan nya, diasingkan yg pekat dan yg cair (perahan pertama dicampur air sedikit saje utk dptkan santan yg betul2 pekat kira2 satu cawan). Untuk santan cair agak2 ler banyak mane pisang tu ye..senang kate buat 2 kali perahan santan cair
2. Panaskan santan cair terlebih dahulu atas api , masuk pisang yg telah di…