Thursday, October 27, 2011

Creamy Portugese Egg Tart

Happy Diwali.hehehe

Semalam kan Deepavali Day seperti biasa lah misi membaking mesti ade..
Disebabkan termimpi-mimpi portugese egg tart buatan Puan Ilot baker femes seputrajaya mase besday Pahat ritu...den pon mencuba ini resipi...
Thanx to Kak Ilot for the recipe !! (kepada kengkawan yang amik resipi orang tuh sila lah quote amik dari mane okeh jangan perasan korang yang cipta resipi tersebut! harharhar...)
Sesape terasa padan muke! kekekee

sedang membakar...muffin pan tak muat lak dalam oven seb baik ade foil nih...




Ini egg tart sangat Yummehhhh !
Tapi sila abaikan ke-sememehan puff itewww....heheee..sy budak baru blaja k...
Try la...Resipi pon sonang yo...
Tapi den kene perbaiki part puff sebab tak bape crispy macam kak ilot buat.
Kene canai tipis lagi plus bakar lame sket...kene ikut kerenah oven memasing...
Weekend ni nak buat lagi...yeyeeee



8 comments:

Anonymous said...

Salam kak..
teringin nyer nak buat..tp nak tny..cream tuh apa??kat mana nak beli???

shilafaizz said...

Anon:krim tuh whipping cream..tapi bukan whippg cream yg buat cicah stroberi tu tau..hehe ni cream yg cair tuh. ape2 brand buleh emborg, paul, anchor pon boleh..

mizah said...

suke makan tart ni gak...tp belum cukup tabah nak buat..macam rumit je...hehe... nampak sedap shila buat tu..yummy!

shilafaizz said...

senang jer mizah..dan ni lah kuih yang paling kuranggg sekali bersepah di dapor.
kalau yg lelain tuh dapor mmg berkecah..hehe sebab tart ni sket je brg2 nye..

ashra said...

best! suka makan egg tart.lagi2 kfc punya.tapi belum pernah try.hehe
kena try ni..

MommyAqil said...

wahh nampak cm sedap sgt...nnti nk try jugak la shila..

***ahila..pasal dress tu aida dh try tny kt Thai..depa kata dress tu mahal sgt..tak larat nk jual kt sana..lebih kurang 4000baht..lebih kurang RM 400..mahal kan..huhuhu

shilafaizz said...

aida: erkkk mahai...ekeke...yg model tuh sapa? comeyy banget modelnya..heheh

MommyAqil said...

comell kan...model tu org lain...import dr Thai..hihihi...flawless sgt...

Thursday, October 27, 2011

Creamy Portugese Egg Tart

Happy Diwali.hehehe

Semalam kan Deepavali Day seperti biasa lah misi membaking mesti ade..
Disebabkan termimpi-mimpi portugese egg tart buatan Puan Ilot baker femes seputrajaya mase besday Pahat ritu...den pon mencuba ini resipi...
Thanx to Kak Ilot for the recipe !! (kepada kengkawan yang amik resipi orang tuh sila lah quote amik dari mane okeh jangan perasan korang yang cipta resipi tersebut! harharhar...)
Sesape terasa padan muke! kekekee

sedang membakar...muffin pan tak muat lak dalam oven seb baik ade foil nih...




Ini egg tart sangat Yummehhhh !
Tapi sila abaikan ke-sememehan puff itewww....heheee..sy budak baru blaja k...
Try la...Resipi pon sonang yo...
Tapi den kene perbaiki part puff sebab tak bape crispy macam kak ilot buat.
Kene canai tipis lagi plus bakar lame sket...kene ikut kerenah oven memasing...
Weekend ni nak buat lagi...yeyeeee



8 comments:

Anonymous said...

Salam kak..
teringin nyer nak buat..tp nak tny..cream tuh apa??kat mana nak beli???

shilafaizz said...

Anon:krim tuh whipping cream..tapi bukan whippg cream yg buat cicah stroberi tu tau..hehe ni cream yg cair tuh. ape2 brand buleh emborg, paul, anchor pon boleh..

mizah said...

suke makan tart ni gak...tp belum cukup tabah nak buat..macam rumit je...hehe... nampak sedap shila buat tu..yummy!

shilafaizz said...

senang jer mizah..dan ni lah kuih yang paling kuranggg sekali bersepah di dapor.
kalau yg lelain tuh dapor mmg berkecah..hehe sebab tart ni sket je brg2 nye..

ashra said...

best! suka makan egg tart.lagi2 kfc punya.tapi belum pernah try.hehe
kena try ni..

MommyAqil said...

wahh nampak cm sedap sgt...nnti nk try jugak la shila..

***ahila..pasal dress tu aida dh try tny kt Thai..depa kata dress tu mahal sgt..tak larat nk jual kt sana..lebih kurang 4000baht..lebih kurang RM 400..mahal kan..huhuhu

shilafaizz said...

aida: erkkk mahai...ekeke...yg model tuh sapa? comeyy banget modelnya..heheh

MommyAqil said...

comell kan...model tu org lain...import dr Thai..hihihi...flawless sgt...