Skip to main content

Creamy Portugese Egg Tart

Happy Diwali.hehehe

Semalam kan Deepavali Day seperti biasa lah misi membaking mesti ade..
Disebabkan termimpi-mimpi portugese egg tart buatan Puan Ilot baker femes seputrajaya mase besday Pahat ritu...den pon mencuba ini resipi...
Thanx to Kak Ilot for the recipe !! (kepada kengkawan yang amik resipi orang tuh sila lah quote amik dari mane okeh jangan perasan korang yang cipta resipi tersebut! harharhar...)
Sesape terasa padan muke! kekekee

sedang membakar...muffin pan tak muat lak dalam oven seb baik ade foil nih...




Ini egg tart sangat Yummehhhh !
Tapi sila abaikan ke-sememehan puff itewww....heheee..sy budak baru blaja k...
Try la...Resipi pon sonang yo...
Tapi den kene perbaiki part puff sebab tak bape crispy macam kak ilot buat.
Kene canai tipis lagi plus bakar lame sket...kene ikut kerenah oven memasing...
Weekend ni nak buat lagi...yeyeeee



Comments

Anonymous said…
Salam kak..
teringin nyer nak buat..tp nak tny..cream tuh apa??kat mana nak beli???
shilafaizz said…
Anon:krim tuh whipping cream..tapi bukan whippg cream yg buat cicah stroberi tu tau..hehe ni cream yg cair tuh. ape2 brand buleh emborg, paul, anchor pon boleh..
mizah said…
suke makan tart ni gak...tp belum cukup tabah nak buat..macam rumit je...hehe... nampak sedap shila buat tu..yummy!
shilafaizz said…
senang jer mizah..dan ni lah kuih yang paling kuranggg sekali bersepah di dapor.
kalau yg lelain tuh dapor mmg berkecah..hehe sebab tart ni sket je brg2 nye..
ashra said…
best! suka makan egg tart.lagi2 kfc punya.tapi belum pernah try.hehe
kena try ni..
MommyAqil said…
wahh nampak cm sedap sgt...nnti nk try jugak la shila..

***ahila..pasal dress tu aida dh try tny kt Thai..depa kata dress tu mahal sgt..tak larat nk jual kt sana..lebih kurang 4000baht..lebih kurang RM 400..mahal kan..huhuhu
shilafaizz said…
aida: erkkk mahai...ekeke...yg model tuh sapa? comeyy banget modelnya..heheh
MommyAqil said…
comell kan...model tu org lain...import dr Thai..hihihi...flawless sgt...

Popular posts from this blog

Spiral Spaghetti Goreng Ala Chef Shila

Di atas permintaan rakan-rakan di FB yang mem-view album resipi saye...dan merequest resipi dari saye terutamanya Epa Hassan...Dengan berbesar hati sekali saye sanggup dan rela membocorkan resipi turun temurun nenek moyang..huahuaaa...Kawan2, nak masakan sedap ni sebenonye kena ade satu skill, skill 'pandai agak-agak'...cmno tu? maksudnye, kalau orang tanye bape banyak lada nak letak? agak2 jer...ha gitu ler... hikhik
~Ha menarik tak spaghetti saye ni? (klu xmenarik sudah, ade ku kesah..)
Bahan2:
Spiral Spaghetti 250gram/setengah paket - 4 org makan (nak pasta lain pun boleh elbow ke,shell ke ikut sedap mate..saye suka guna brand San Remo atau Fusilli) *Seafood - Udang, sotong dsb...tapi saye suka guna udang saje (Udang saiz L atau M) *Minced chicken/beef *Lada kering - gunting dan direbus Bawang besar - sebiji Bawang putih - 4 ulas Sos Tiram *Sawi batang hijau *Carrot - dipotong panjang macam dalam gambar Telur - 2biji Garam dan bahan perasa (* = Ikut korang ler kalo suka letakla lebih...…

Mencari Hospital Bersalin

Weekend lepas sy dan en suami pergilah survey2 hospital bersalin di sekitar klang dan shah alam nih...kat shah alam SJMC, DEMC femes jugak tapi rates dah mcm KPJ lum lagi ade prob2 lain...maunye cecah 6k skali bersalin...sy kena berkira2 gak sbb company hanya cover tak sampai 1k pon maternity cost. Sy ade berkenan kat satu pusat bersalin ni dpt info pas survey kat intenet.ala2 pusrawi tapi kecik jelah sbb baru 2years beroperasi nmnya Pusat Bersalin Barakah. Doctor yg sambut baby sume pompuan (preferred coz dlm islam kne cari yg pompuan dulu dah xde barulah bleh doc llki yg sambut...maklumlah time bersalin tu sume aurat terbukak kan...). Tapi mslhnya kat sana hny menerima normal delivery, kalau ade prob kena hantar hospital lain tapi disambut oleh doc yg sama gak sbb pusat berslain tu xcukup facilities lagi. Hubby xprefer sebab yelah time bersalin tu mcm2 leh jadi, kot2 lah ade prob maunye aku kne transfer hosptal lain ms kepala baby dh nak terkeluar (nauzubillah kan...tapi bnyk kes yg…

Pengat Pisang

Semalam hari ahad, so oleh kerana tak bekerja sy pon teruja nk memasak...sy buatkan suami nasi lemak smbal udang + telur dadar, kacang,bilis goreng, tempe goreng n ulam timun bersama pencuci mulut pengat pisang..Sy nak share resipi membuat pengat pisang di sini...pengat pisang adalah manisan feveret sy...sy suka mkn time suam2 atau pun sejuk frm fridge..emm mungkin ramai dh terer buat pengat pisang tp cuba lihat2 maybe ada lain sikit dgn resipi kamu...check it out!



Bahan2:
Pisang nipah dipotong kecil2 - Sesisir
Kelapa Parut  - Sebiji
Gula Kabung/ Gula Melaka - 1/2 biji dicincang halus
Biji Sagu
Gula Pasir - 2 sudu
Secubit Garam
Daun Pandan

Cara Memasak:
1. Kelapa parut diambil santan nya, diasingkan yg pekat dan yg cair (perahan pertama dicampur air sedikit saje utk dptkan santan yg betul2 pekat kira2 satu cawan). Untuk santan cair agak2 ler banyak mane pisang tu ye..senang kate buat 2 kali perahan santan cair
2. Panaskan santan cair terlebih dahulu atas api , masuk pisang yg telah di…