Skip to main content

Creamy Portugese Egg Tart

Happy Diwali.hehehe

Semalam kan Deepavali Day seperti biasa lah misi membaking mesti ade..
Disebabkan termimpi-mimpi portugese egg tart buatan Puan Ilot baker femes seputrajaya mase besday Pahat ritu...den pon mencuba ini resipi...
Thanx to Kak Ilot for the recipe !! (kepada kengkawan yang amik resipi orang tuh sila lah quote amik dari mane okeh jangan perasan korang yang cipta resipi tersebut! harharhar...)
Sesape terasa padan muke! kekekee

sedang membakar...muffin pan tak muat lak dalam oven seb baik ade foil nih...




Ini egg tart sangat Yummehhhh !
Tapi sila abaikan ke-sememehan puff itewww....heheee..sy budak baru blaja k...
Try la...Resipi pon sonang yo...
Tapi den kene perbaiki part puff sebab tak bape crispy macam kak ilot buat.
Kene canai tipis lagi plus bakar lame sket...kene ikut kerenah oven memasing...
Weekend ni nak buat lagi...yeyeeee



Comments

Anonymous said…
Salam kak..
teringin nyer nak buat..tp nak tny..cream tuh apa??kat mana nak beli???
shilafaizz said…
Anon:krim tuh whipping cream..tapi bukan whippg cream yg buat cicah stroberi tu tau..hehe ni cream yg cair tuh. ape2 brand buleh emborg, paul, anchor pon boleh..
mizah said…
suke makan tart ni gak...tp belum cukup tabah nak buat..macam rumit je...hehe... nampak sedap shila buat tu..yummy!
shilafaizz said…
senang jer mizah..dan ni lah kuih yang paling kuranggg sekali bersepah di dapor.
kalau yg lelain tuh dapor mmg berkecah..hehe sebab tart ni sket je brg2 nye..
ashra said…
best! suka makan egg tart.lagi2 kfc punya.tapi belum pernah try.hehe
kena try ni..
NrlAidaHml said…
wahh nampak cm sedap sgt...nnti nk try jugak la shila..

***ahila..pasal dress tu aida dh try tny kt Thai..depa kata dress tu mahal sgt..tak larat nk jual kt sana..lebih kurang 4000baht..lebih kurang RM 400..mahal kan..huhuhu
shilafaizz said…
aida: erkkk mahai...ekeke...yg model tuh sapa? comeyy banget modelnya..heheh
NrlAidaHml said…
comell kan...model tu org lain...import dr Thai..hihihi...flawless sgt...

Popular posts from this blog

BBT, OPK dan Ovulasi

Okeh next nak cerita pulak pasal BBT, OPK dan waktu ovulasi. BBT tu korang dah faham kan camne nak mula... okay sekarang kita cerita pasal Ovulation Pregnancy Kit (OPK) ni dan kaitan nya dalam BBT. Secara generalnya...hanya dengan menggunakan BBT saja dah boleh detect ovulation day tu tanpa menggunakan OPK. Tapi...sebagai persediaan nak hamil...lebih elok la kita gu kan atau guna sekali OPK dan BBT bersama-sama. OPK tidak mengesan ovulasi tapi hanya mengesan kehadiran LH (hormon yg dihasilkan sebelum pengeluaran ovum) mana kala BBT pula mengesan hari ovulasi dengan lebih tepat. Tetapi sekiranya plan untuk hamil... elok buat OPK sekali supaya kita tak terlepas hari subur 'fertile window' untuk BD (bersama). Fertile Window & Cervical Mucus (CM) Fertile window biasanya 5hari dalam sebulan tapi hanya 1hari saja hari ovulasi iaitu hari paling subur. Jika kita boleh detect fertile window ni lebih mudah untuk kita usaha hamil. Selain menggunakan OPK...kita jugak bol

"Ma Ismuka" - Siapa Nama Kamu?

Assalamualaikum wbt... Aicecehhh "ma ismuka" bagai...korang tau ke maksudnye tuh...Okeh kita belajar Al-Lughatul 'Arabiah sket yer adik2...Hehe maksudnye "Siapa Nama Kamu" untuk general lah kalau tak tau lelaki atau perempuan..Kalau perempuan "Ma Ismuki?"... Ntah ape la Puan Shila merepek ni kan...Okeh sedia maklum la kan ai ni aktif ber-Ratuhati...lately ni kan, ai dah jadi consultant tak bergaji...ekekekeke...Actually dalam Ratuhati ade ruangan Nama2 Anak...So ku tolong la translate beberapa nama yang kata asalnya dalam Bahasa Arab..sebabnyeeee ade banyak sangat makna2 nama dalam buku-buku dipasaran dan internet yang tidak tepat sama sekali dengan maksud bahasa arabnye itu sendiri. Bahasa Arab saye ni taklah seberapa, jadi untuk mendapat kesahihan atas rujukan saya itu saye dibantu oleh senior saye mase di UIA iaitu Kak Zu..Kak zu memegang Ijazah Bahasa Arab atau kami panggil BAR di UIA. BAR= Bachelor of Arabic. Menurut Kak Zu nama-nama dalam buku

Spiral Spaghetti Goreng Ala Chef Shila

Di atas permintaan rakan-rakan di FB yang mem-view album resipi saye...dan merequest resipi dari saye terutamanya Epa Hassan . ..Dengan berbesar hati sekali saye sanggup dan rela membocorkan resipi turun temurun nenek moyang..huahuaaa...Kawan2, nak masakan sedap ni sebenonye kena ade satu skill, skill 'pandai agak-agak'...cmno tu? maksudnye, kalau orang tanye bape banyak lada nak letak? agak2 jer...ha gitu ler... hikhik ~Ha menarik tak spaghetti saye ni? (klu xmenarik sudah, ade ku kesah..) Bahan2: Spiral Spaghetti 250gram/setengah paket - 4 org makan (nak pasta lain pun boleh elbow ke,shell ke ikut sedap mate..saye suka guna brand San Remo atau Fusilli) *Seafood - Udang, sotong dsb...tapi saye suka guna udang saje (Udang saiz L atau M) *Minced chicken/beef *Lada kering - gunting dan direbus Bawang besar - sebiji Bawang putih - 4 ulas Sos Tiram *Sawi batang hijau *Carrot - dipotong panjang macam dalam gambar Telur - 2biji Garam dan bahan perasa (* = Ikut korang ler kalo suka