Skip to main content

Checklist Barang Baby

Wahhh tetibe jer kan buat entry pasal barang baby...peknen kah??
Hohoo...TIDAK!
Entry ni khas buat2 kawan yang bertanya tentang checklist barang baby..So ku tepek la kat sini yer...
Sila kopipes yer adik2, kakak2...
Kalau nak tambah @ buang sukati korang ler....


CHECKLIST FOR BABY :


1. Baju tidur/Harian (long sleeve,long pant,romper)- 0-3months,6-12months
2. Booties & Mittens
3. Milk bottle bersize S – atau storage bottle for milk storage
4. Kain Lampin - kak ipar bagi 1dozen, pakai 3helai jer...huhuu
5. Diapers Newborn - beli NB size sikit jer ok, beli size S banyakkk
6. Blanket baby – 2,3
7.Changing Mat
8. Bedding set+ pillow set
9. Berus botol susu
10. Baby Wipes
11. Small Towel
12. Baby Towel
13. Bath set
14. Liquid cleanser utk cuci botol
15. Minyak telon @ Yu yee
16. Barut perut, bedung baby
17. Baby vicks
18. Kelambu baby
19. Baby cotton buds
20. Baby bag
21. Baby nail clippers
22. Kurma utk bertahnik
23. Baby cot
25. Susu formula (tin kecik) - Never buy this. Don’t give an alternate to breast milk
26. Gripe water utk elak kembung
27. Nappy rash Cream
28. Milk bottle strellizer – beli lambat sket takpe
29. Breast pump
30. Baby Carries/rockers
31. Car Seat - beli lambat sket takpe
32. Stroller - beli lambat sket takpe
33. Wound Cotton Buds
36. Flask for travelling
37. Safety napkin pins
39. Drawer brg-brg baby


CHECKLIST FOR MOMMY :

1. Maternity Pads - my experience tak best! baik pakai overninght pads jer..
2. Nursing Bra
3. Dispossable Nursing Pad
4. Set Bersalin
6. Breast Pump Set *important!
7. Dettol @ Savlone utk cuci luka (hospital bagi)
8. Jeli gamat @ pati ikan haruan utk sembuhkan luka
9. Bengkung
10. Baju yang botton kt dpn, bertujuan senang utk breastfeed @ nursing shirt
11. Kain batik
12. Disposable panties
13. Madu lebah asli
14. Selipar


CHECKLIST FOR HOSPITAL BAG :
1. Baju2 baby – 2 cukup untuk discharge hospital jer..kat spital baby ade baju spital
2. Mittens & booties – 2,3 pasang
3. Kain Lampin - 1
4. Diapers baby – 5 helai
5. Selimut Baby berhooded
6. Baby towel, sapu tgn
7. Barut perut baby – 1 helai
8. Bedung – 1 helai
9. Baby’s toiletries box
10. Milk bottle, breast pump
11. Maternity pads
12. Mummy towel
13. Mummy socks – 2 helai
15. Kain batik – 2,3 helai
16. Tshirt – 2 helai je (hospital suruh ganti baju spital once warded)
17. Bra n disposable panties
18. Bantal kepala baby
19. Bengkung


P/S: Mane yang korang rase boleh beli lepas pantang tuh silakan...Carseat, stroller sume den beli lepas pantang jer...





Comments

ashra said…
hehe.rajin shila..

da masuk anak seterusnya,banyak da ada..syiok,tak byk duit abes.hehe
shilafaizz said…
aah banyak dah boleh potong..tambah2 baju sket2 jer la..anak 1st memang banyak belanje..heheh
mizah said…
wah..bestnya kalau shopping barang2 baby kan? heheheh...rindu...
Vna Sandhu said…
harap² tak akan perlukan list ini dalam 2-3 tahun akan datang ngeeeeee
shilafaizz said…
mizah..betolll! heheh bile anak dh bsr sket ni kan tgk2 baju baby bestnyeee shopping baju2 putih bersih tuh..heheh rinduuu

wina: wahhh 2,3tahun eh? dh psg iucd lom..
miss didie said…
salam perkenalan. boleh x nk tanye pengalaman u bsalin d SALAM. berapa charge u kena ye. tgh survey nk deliver d mana then tjumpe ur blog. TQ
shilafaizz said…
salam didie..try tinggalkan komen kat blog awk tapi tak boleh plak..sy ade buat entry pasal pengalaman bersalin kat SALAM..cuba tengok label 'Humayraa'..tapi kalau nak tau details lagi, email lah sy yer..hasilahfaizz@gmail.com. TQ for visiting my blog yer!:)
shilafaizz said…
Dan label 'Hospital' juga ade pasal SALAM..heheh

Popular posts from this blog

Spiral Spaghetti Goreng Ala Chef Shila

Di atas permintaan rakan-rakan di FB yang mem-view album resipi saye...dan merequest resipi dari saye terutamanya Epa Hassan...Dengan berbesar hati sekali saye sanggup dan rela membocorkan resipi turun temurun nenek moyang..huahuaaa...Kawan2, nak masakan sedap ni sebenonye kena ade satu skill, skill 'pandai agak-agak'...cmno tu? maksudnye, kalau orang tanye bape banyak lada nak letak? agak2 jer...ha gitu ler... hikhik
~Ha menarik tak spaghetti saye ni? (klu xmenarik sudah, ade ku kesah..)
Bahan2:
Spiral Spaghetti 250gram/setengah paket - 4 org makan (nak pasta lain pun boleh elbow ke,shell ke ikut sedap mate..saye suka guna brand San Remo atau Fusilli) *Seafood - Udang, sotong dsb...tapi saye suka guna udang saje (Udang saiz L atau M) *Minced chicken/beef *Lada kering - gunting dan direbus Bawang besar - sebiji Bawang putih - 4 ulas Sos Tiram *Sawi batang hijau *Carrot - dipotong panjang macam dalam gambar Telur - 2biji Garam dan bahan perasa (* = Ikut korang ler kalo suka letakla lebih...…

Mencari Hospital Bersalin

Weekend lepas sy dan en suami pergilah survey2 hospital bersalin di sekitar klang dan shah alam nih...kat shah alam SJMC, DEMC femes jugak tapi rates dah mcm KPJ lum lagi ade prob2 lain...maunye cecah 6k skali bersalin...sy kena berkira2 gak sbb company hanya cover tak sampai 1k pon maternity cost. Sy ade berkenan kat satu pusat bersalin ni dpt info pas survey kat intenet.ala2 pusrawi tapi kecik jelah sbb baru 2years beroperasi nmnya Pusat Bersalin Barakah. Doctor yg sambut baby sume pompuan (preferred coz dlm islam kne cari yg pompuan dulu dah xde barulah bleh doc llki yg sambut...maklumlah time bersalin tu sume aurat terbukak kan...). Tapi mslhnya kat sana hny menerima normal delivery, kalau ade prob kena hantar hospital lain tapi disambut oleh doc yg sama gak sbb pusat berslain tu xcukup facilities lagi. Hubby xprefer sebab yelah time bersalin tu mcm2 leh jadi, kot2 lah ade prob maunye aku kne transfer hosptal lain ms kepala baby dh nak terkeluar (nauzubillah kan...tapi bnyk kes yg…

Pengat Pisang

Semalam hari ahad, so oleh kerana tak bekerja sy pon teruja nk memasak...sy buatkan suami nasi lemak smbal udang + telur dadar, kacang,bilis goreng, tempe goreng n ulam timun bersama pencuci mulut pengat pisang..Sy nak share resipi membuat pengat pisang di sini...pengat pisang adalah manisan feveret sy...sy suka mkn time suam2 atau pun sejuk frm fridge..emm mungkin ramai dh terer buat pengat pisang tp cuba lihat2 maybe ada lain sikit dgn resipi kamu...check it out!



Bahan2:
Pisang nipah dipotong kecil2 - Sesisir
Kelapa Parut  - Sebiji
Gula Kabung/ Gula Melaka - 1/2 biji dicincang halus
Biji Sagu
Gula Pasir - 2 sudu
Secubit Garam
Daun Pandan

Cara Memasak:
1. Kelapa parut diambil santan nya, diasingkan yg pekat dan yg cair (perahan pertama dicampur air sedikit saje utk dptkan santan yg betul2 pekat kira2 satu cawan). Untuk santan cair agak2 ler banyak mane pisang tu ye..senang kate buat 2 kali perahan santan cair
2. Panaskan santan cair terlebih dahulu atas api , masuk pisang yg telah di…