Thursday, October 27, 2011

Creamy Portugese Egg Tart

Happy Diwali.hehehe

Semalam kan Deepavali Day seperti biasa lah misi membaking mesti ade..
Disebabkan termimpi-mimpi portugese egg tart buatan Puan Ilot baker femes seputrajaya mase besday Pahat ritu...den pon mencuba ini resipi...
Thanx to Kak Ilot for the recipe !! (kepada kengkawan yang amik resipi orang tuh sila lah quote amik dari mane okeh jangan perasan korang yang cipta resipi tersebut! harharhar...)
Sesape terasa padan muke! kekekee

sedang membakar...muffin pan tak muat lak dalam oven seb baik ade foil nih...




Ini egg tart sangat Yummehhhh !
Tapi sila abaikan ke-sememehan puff itewww....heheee..sy budak baru blaja k...
Try la...Resipi pon sonang yo...
Tapi den kene perbaiki part puff sebab tak bape crispy macam kak ilot buat.
Kene canai tipis lagi plus bakar lame sket...kene ikut kerenah oven memasing...
Weekend ni nak buat lagi...yeyeeee



Tuesday, October 25, 2011

^ Smilez ^


Inilah Penawar Pengarang Hati, Jantung, Perot Mummy Dan Ayah...
Inilah Jugak Yang Menguji Kesabaran Hati Mummy Selalu....^___^




Friday, October 21, 2011

Merokok Tak Elok Okeh Adik2 Sekalian

Nak sambung citer kat sinin plak adegan sentap semalam.
Emm tahla haku memang anti orang merokok dekat budak2. Haku benci tengok.
Tak pasal2 orang lain jadi passive smoker gara2 hidu asap rokok kamu. Tak pasal2 sedut segala racun dari rokok tuh. Nak sakit, nak m*ti pegi la sorang2 nak bagi jugak penyakit kat orang lain. keji!
Maybe sejak kecik abah den tak merokok, den tak penah nampak orang merokok dirumah. Lepas tu abang2 2 orang yang terejal tuh aku nampak die isap rokok, terus habaq mai kat mak. Kene pelangkung itu 2 orang sebab sek menengah lagi dah mandai2 merokok. So bile dorang dah keje, kalau balik rumah mak merasa dorang merokok kat paya belakang rumah sebab kawasan rumah mak adalah 'kawasan larangan merokok'. Padan muka korang! merokok sambil digigit nyamuk.

Bile kawen lak suami pon tak merokok, apak mertua pon tak merokok. Biras pon tak merokok.
Pak Pais memang pantang kalau makan kat luar ade orang merokok dekat anak die.
Memang die tegur orang tuh plsss halakan batang rokok tuh ke bawah. Die cakap elok2 laa..Ye la kekadang orang tak perasan kita bawak budak kan...
Tak perlu la nak dibagitau kenapa tak boleh kan, korang sedia maklum keburukan merokok. Ade kebaikan ke eks??

Eh nak citer hal semalam tu baru mukadimah okeh.

Ktorang gi settle kan rumah sewa ampang. Penyewa yang bikin hati panas tuh nak pulangkan kunci rumah..
Lepas tu ktorang pon pegi la cari kedai makan sebab perot dah lapar banget nih.
Lepas makanan sampai, ktorang pon terus makan. Mase makanan mula2 sampai datangla 3orang anak2 muda awal 20-an la gitu..macam student jah. 2 pompuan 1 lelaki.
Tengah dorang borak2 sepatah 2 kerat ayat, pompuan yang duduk dekat pak pais, dan kira berdepan ngan aku kuarkan rokok dan hisappp. (Myra duduk sebelah den)
Hembus2 kiri kanan...berkepul2 asap keluar terbang kat ktorang.
Meja dahla dekat2. Eeeee geram sungguh ngan pompuan nih. Tak nampak ke kami bawak anak kecik.

Kurang ajar, takde adab sungguh. Maybe jugak dalam family die memang biase merokok depan budak2.
Laki aku dah buat muka nak ditegur pompuan, kalau lelaki dah lame die sound tepek. So nak harapkan aku yang tegur?
Aku kan sarcastic, aku buat2 tepis2 asap tuh ke dia balik. Pehtu ado ke die heran?? Nan ado uols!
Lagi die ketawa berdekah2 sambil tengok youtube dan FB kat laptop. tak heran ape jadi sekeliling.
Seb baik makanan dah tinggal sket, cepat2 habiskan bayar dan blah.

Sakit hati tengok orang camni. Dahla pompuan. jelita sangat ler tuh merokok depan orang ramai. Bughok ghupa!!
Lelaki yang merokok pon tengok spesis pompuan macam nie langsung rijek dibuat bini. Ish selisih.
Myra kan tak penah tengok apak die 'berasap2' gitu...bile die nampak asap tuh bleh plak die tunjuk2 asap berterbangan gitu..terus ku tutup mata die dari menonton adegan tak sehat disitu.

Santapan minda hari ini. Merokok merbahayakan kesihatan. Majlis Fatwa pon dah kuarkan hukum merokok HARAM. Ok babai.




Tuesday, October 18, 2011

Pengambilan Anak Angkat

Sebelum ni kan, sy sangat happy bile tahu salah sorang rakan RH ade direct contact dengan orang2 KEWAJA bagi pengurusan pengambilan anak angkat. Pada sy, niat murni kawan2 sy ini hanya Allah yang dapat membalasnya...Motif pengambilan anak angkat dan diberikan kepada keluarga angkat ni sangat mudah supaya anak2 yang tak berdosa ini tidak dibuang, tidak dibunuh dan dapat merasai kasih sayang sebuah keluarga seperti kanak2 lain. Sungguh mulia kan...

Sebelum dapat Myra dulu, sy pernah terlintas dalam fikiran mahu ambil anak angkat jika lepas 5tahun berkahwin sy masih belum ade anak. Hahah gitu skali ai punye fikiran coz sy sangat suka budak. Alhamdulillah agak cepat kami dikurniakan cahayamata...For me, perkahwinan tanpa anak itu sangatlah boring kan...U tengok muka ai, ai tengok muka u. balik rumah sunyi sepi..Bila ade anak kita tak sabar nak balik rumah, main2 dengan anak..Tak sabar nk cuti jalan2 dengan anak...Hmm....Pada saya tak salah amik anak angkat (illegitimate) sebab yang berdosa mak ayahnye bayi tu tak berdosa pon kenapa mesti mempersoalkan status bayi tu. Insyaallah kalau niat kita baik, diberi didikan sebaik-baiknya kalau Allah izinkan pasti jadi orang yg berguna anak2 ni.

Dan semalam kakak opis sy tetiba bisik2 bertanye, kat mane boleh amik anak angkat tetapi proses tak lame macam JKM. Sy terus jawab ade kawan boleh bantu tapi ambil dari KEWAJA. Kakak tu kelihatan sangatlah hepi tau! Yang nak ambil sebenarnye adik die dah 6tahun kawin, menetap di Paris dan die tak kisah baby tu anak orang susah ke, anak luar nikah ke die nak bela. Die mintak kakak die yg sama keje ngan sy ni bantu sebab die nak bela anak orang Melayu..So saya contactlah Krsty kawan RH tu..bile die forwardkan kat email syarat2 pengambilan tu rasenye semua menepati syarat cumaa.....this family tak duduk di Malaysia..die dah berhijrah ke sana dan adik opismate ni akan bawa bayi ni ke luar negara. But, krsty jawab tak boleh. Pemantauan akan dilakukan pihak berwajib ke atas baby dan keluarga angkat selama beberapa tahun so kalau duduk overseas camne nak check kan...Lagipun pihak KEWAJA khuatir kes2 penjualan bayi berlaku.

When i told kakak opis, die sedih sangat coz die dah terlompat2 happy boleh dapatkan baby untuk adik die... Emm..nak buat camne kak...takde rezki...Pindah la balik Malaysia, nanti krsty boleh tolong..hehe. Krsty penah bagitau, die tolong submit nama untuk kawan die and within 3days jer kawan die dah dapat baby. Kawan die sangatlah hepy, terkejut, terharu tak tau nak kata apa. Tak sangka secepat tu dan satu barang baby pon lom beli..Huhuu seronok kan dengar...Takpelah mane tau adik akak di opis ni boleh dapat baby yang bukan from any organization kan...Semuanya atas ketentuan Allah...

In my family pengambilan anak angkat bukan perkara baru sebab my uncle pon ade amik anak angkat..Kes die lagi haru...Jumpa baby dalam taxi...huhuu this taxi driver bawak penumpang dan minta berhenti tepi jalan untuk buang air tetiba tak muncul2 and this taxi driver dengar bayi menangis..Rupanya penumpang ni tinggalkan baby baru lahir dalam taxi die. And kebetulan die kenal my uncle yang keje di klinik kesihatan die mintak uruskan..My uncle dan anty plak memang tak boleh ade anak lagi (setelah ade 2 boy) sebab rahim anty dah dibuang ade ketumbuhan. Dorang pon amik this baby as anak angkat..Dan besar pon sekarang dak Najwa tuh..baik je daknye keje pon bagus, keje nurse kat KPJ Hospital. Dats why la sy cakap, what ever status anak tu yang penting didikan ibu bapa yang membelanya...Insyaallah elok didikan, elok lah anak tu..


***Sedih bace kisah pembuangan bayi yang terlalu banyak sekarang ni.



Thursday, October 13, 2011

Terapi Pertuturan...

Okeh citer2 mak nak nengok anak berjalan at least usia setahun udah kesampaian...
Myra dapat berjalan betul2 jalan punye umo setahun seminggu...nak jugak hover seminggu dahla lahir pon hoverdue...
Okeh sekarang misi adalah mengajar die berkata-kata dengan petah...*hamek la kan satgi die cakap tak berenti ko yang pening suh die diam. Ahh tak kire misi ni harus dijalankan...
Sejak si Myra ni kecik puaaaassss lah ajar cakap 'mummy/mami'..yang keluar dari mulut die adalah 'me' sebutan macam bunyi bulan May tuh.
Tapi sekarang macam takde dengar plak die sebut mami/me lagik.

Semalam dalam kete, perbualan omak dan anak dara berdua-duaan sepulang dari sekolah anak.

mami: Myra...sebut Humayraaa...

Anak: Ya...Ya..Yaaaaa

Mami: Humayraaaa...Humayraaaaa

Anak: Yaa...Yaaa....Yaa.....(disebut cepat2)

Mami: *erks tak reti sebut kot panjang sangat...oklah ya..yaa...pon boleh

Mami: Okeh sebut Air...Air...

Anak: Ayer....ayer...

mami: Gudddd... *sambil anak tepuk2 tangan

Mami: sebut Ayah...Ayah....

Anak: Aya...Aya...

Mami: sebut Maamiii....Maamiii

Anak: ................................................

Mami: sebutla Mami....maamii....

Anak: .................................................

*senyap sunyi sepi tak bersuara...hanya bunyi2 cengkerik bertemankan di malam hari.
Sabar...sabaar......Bile lah nak pandai sebut mami nih sejak die lahir usia sehari dah ngajo. Ayah reti plak sebut ngan jayanye....Ciss! Tak aci omak bertarung nyawa lahirkan ayah die panggil dulu...Hmmmm....
Anak uols bercakap umo berapa eks??



Wednesday, October 12, 2011

Wordless Wednesday... ^ Rindu Saat2 Ini ^






Monday, October 10, 2011

Story About My Lil' Girl

Hai semuaaa...
Sy bersiaran dari hp BB jah..sebab PC kene locked screen..kuikui.Tgn ni dok laju jer tekan2 rupanye num lock off..then dah 3kali nerai kene la block..Tengah tunggu CSC (kompeni outsource utk bende2 system gini ke kompeni lain) sebab tersangatlah banyak kes staff sesaje buat2 lupa password.kehkehkeh,,so pc xbleh on keje pon xleh buat sebab sumenye computerize and system wise..meh hapdet blog.

Nak citer pasal anakandaku nan seorang iteww...Buat pertama kali lam hidup Myra die suda gunting rambut..kihkih.Macam hape ku nengok ghope dak sorang nih. Dahla muka bolat gunting rambut lak pesen gini emph..emph..takpelah nak oi nanti rambut panjang lagi kita boleh la kibas2 rambut kiri kanan balik yer..

Oooo...there's a bird mummy!

Posing sebelum gunting rambut...

-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Ngehngehngehh....selamat dipotong rambut die...

Uiiiii anak den ka nie???  

Eh sekarang itu budak suda pandai merajuk aihh...kalo kita amik barang kt tangan die, die terus jer sembam muka ke lantai..merengek2 kat lantai tuh tunggu org pujuk...Fening mak! Selagi tak dipujuk die akan cium la lantai tuh..ish ish dasar anak manje..ikut perangai mak die kekecik kott...

Dah pandai main pondok2 okeh. Main pondok2 ni pada den alaaa yg main anak patung gitu tu..kekecik mak die pon sukaaa sangat main teddy bear bagai. Cakap2 ngan teddy bear..erkkk* Pastu kenan kat anak..bangun2 tido die pi cakap2 bahasa german ngan 'mimi' dan 'lulu' die..siap tepuk2 suruh tido..ku bukak mata sket2 kat katil dok perati die. Nak tegelak pon ade bile die dok cakap2 ngan kawan2 bear die tuh siap gelak2. Tetiba rasa dah besar dak ni pandai dah main pondok2.

Myra my adorable and chicky girl, be good okeh, jangan notty2...Mummy love u a lot!

Thursday, October 6, 2011

Checklist Barang Baby

Wahhh tetibe jer kan buat entry pasal barang baby...peknen kah??
Hohoo...TIDAK!
Entry ni khas buat2 kawan yang bertanya tentang checklist barang baby..So ku tepek la kat sini yer...
Sila kopipes yer adik2, kakak2...
Kalau nak tambah @ buang sukati korang ler....


CHECKLIST FOR BABY :


1. Baju tidur/Harian (long sleeve,long pant,romper)- 0-3months,6-12months
2. Booties & Mittens
3. Milk bottle bersize S – atau storage bottle for milk storage
4. Kain Lampin - kak ipar bagi 1dozen, pakai 3helai jer...huhuu
5. Diapers Newborn - beli NB size sikit jer ok, beli size S banyakkk
6. Blanket baby – 2,3
7.Changing Mat
8. Bedding set+ pillow set
9. Berus botol susu
10. Baby Wipes
11. Small Towel
12. Baby Towel
13. Bath set
14. Liquid cleanser utk cuci botol
15. Minyak telon @ Yu yee
16. Barut perut, bedung baby
17. Baby vicks
18. Kelambu baby
19. Baby cotton buds
20. Baby bag
21. Baby nail clippers
22. Kurma utk bertahnik
23. Baby cot
25. Susu formula (tin kecik) - Never buy this. Don’t give an alternate to breast milk
26. Gripe water utk elak kembung
27. Nappy rash Cream
28. Milk bottle strellizer – beli lambat sket takpe
29. Breast pump
30. Baby Carries/rockers
31. Car Seat - beli lambat sket takpe
32. Stroller - beli lambat sket takpe
33. Wound Cotton Buds
36. Flask for travelling
37. Safety napkin pins
39. Drawer brg-brg baby


CHECKLIST FOR MOMMY :

1. Maternity Pads - my experience tak best! baik pakai overninght pads jer..
2. Nursing Bra
3. Dispossable Nursing Pad
4. Set Bersalin
6. Breast Pump Set *important!
7. Dettol @ Savlone utk cuci luka (hospital bagi)
8. Jeli gamat @ pati ikan haruan utk sembuhkan luka
9. Bengkung
10. Baju yang botton kt dpn, bertujuan senang utk breastfeed @ nursing shirt
11. Kain batik
12. Disposable panties
13. Madu lebah asli
14. Selipar


CHECKLIST FOR HOSPITAL BAG :
1. Baju2 baby – 2 cukup untuk discharge hospital jer..kat spital baby ade baju spital
2. Mittens & booties – 2,3 pasang
3. Kain Lampin - 1
4. Diapers baby – 5 helai
5. Selimut Baby berhooded
6. Baby towel, sapu tgn
7. Barut perut baby – 1 helai
8. Bedung – 1 helai
9. Baby’s toiletries box
10. Milk bottle, breast pump
11. Maternity pads
12. Mummy towel
13. Mummy socks – 2 helai
15. Kain batik – 2,3 helai
16. Tshirt – 2 helai je (hospital suruh ganti baju spital once warded)
17. Bra n disposable panties
18. Bantal kepala baby
19. Bengkung


P/S: Mane yang korang rase boleh beli lepas pantang tuh silakan...Carseat, stroller sume den beli lepas pantang jer...





Thursday, October 27, 2011

Creamy Portugese Egg Tart

Happy Diwali.hehehe

Semalam kan Deepavali Day seperti biasa lah misi membaking mesti ade..
Disebabkan termimpi-mimpi portugese egg tart buatan Puan Ilot baker femes seputrajaya mase besday Pahat ritu...den pon mencuba ini resipi...
Thanx to Kak Ilot for the recipe !! (kepada kengkawan yang amik resipi orang tuh sila lah quote amik dari mane okeh jangan perasan korang yang cipta resipi tersebut! harharhar...)
Sesape terasa padan muke! kekekee

sedang membakar...muffin pan tak muat lak dalam oven seb baik ade foil nih...




Ini egg tart sangat Yummehhhh !
Tapi sila abaikan ke-sememehan puff itewww....heheee..sy budak baru blaja k...
Try la...Resipi pon sonang yo...
Tapi den kene perbaiki part puff sebab tak bape crispy macam kak ilot buat.
Kene canai tipis lagi plus bakar lame sket...kene ikut kerenah oven memasing...
Weekend ni nak buat lagi...yeyeeee



Tuesday, October 25, 2011

^ Smilez ^


Inilah Penawar Pengarang Hati, Jantung, Perot Mummy Dan Ayah...
Inilah Jugak Yang Menguji Kesabaran Hati Mummy Selalu....^___^




Friday, October 21, 2011

Merokok Tak Elok Okeh Adik2 Sekalian

Nak sambung citer kat sinin plak adegan sentap semalam.
Emm tahla haku memang anti orang merokok dekat budak2. Haku benci tengok.
Tak pasal2 orang lain jadi passive smoker gara2 hidu asap rokok kamu. Tak pasal2 sedut segala racun dari rokok tuh. Nak sakit, nak m*ti pegi la sorang2 nak bagi jugak penyakit kat orang lain. keji!
Maybe sejak kecik abah den tak merokok, den tak penah nampak orang merokok dirumah. Lepas tu abang2 2 orang yang terejal tuh aku nampak die isap rokok, terus habaq mai kat mak. Kene pelangkung itu 2 orang sebab sek menengah lagi dah mandai2 merokok. So bile dorang dah keje, kalau balik rumah mak merasa dorang merokok kat paya belakang rumah sebab kawasan rumah mak adalah 'kawasan larangan merokok'. Padan muka korang! merokok sambil digigit nyamuk.

Bile kawen lak suami pon tak merokok, apak mertua pon tak merokok. Biras pon tak merokok.
Pak Pais memang pantang kalau makan kat luar ade orang merokok dekat anak die.
Memang die tegur orang tuh plsss halakan batang rokok tuh ke bawah. Die cakap elok2 laa..Ye la kekadang orang tak perasan kita bawak budak kan...
Tak perlu la nak dibagitau kenapa tak boleh kan, korang sedia maklum keburukan merokok. Ade kebaikan ke eks??

Eh nak citer hal semalam tu baru mukadimah okeh.

Ktorang gi settle kan rumah sewa ampang. Penyewa yang bikin hati panas tuh nak pulangkan kunci rumah..
Lepas tu ktorang pon pegi la cari kedai makan sebab perot dah lapar banget nih.
Lepas makanan sampai, ktorang pon terus makan. Mase makanan mula2 sampai datangla 3orang anak2 muda awal 20-an la gitu..macam student jah. 2 pompuan 1 lelaki.
Tengah dorang borak2 sepatah 2 kerat ayat, pompuan yang duduk dekat pak pais, dan kira berdepan ngan aku kuarkan rokok dan hisappp. (Myra duduk sebelah den)
Hembus2 kiri kanan...berkepul2 asap keluar terbang kat ktorang.
Meja dahla dekat2. Eeeee geram sungguh ngan pompuan nih. Tak nampak ke kami bawak anak kecik.

Kurang ajar, takde adab sungguh. Maybe jugak dalam family die memang biase merokok depan budak2.
Laki aku dah buat muka nak ditegur pompuan, kalau lelaki dah lame die sound tepek. So nak harapkan aku yang tegur?
Aku kan sarcastic, aku buat2 tepis2 asap tuh ke dia balik. Pehtu ado ke die heran?? Nan ado uols!
Lagi die ketawa berdekah2 sambil tengok youtube dan FB kat laptop. tak heran ape jadi sekeliling.
Seb baik makanan dah tinggal sket, cepat2 habiskan bayar dan blah.

Sakit hati tengok orang camni. Dahla pompuan. jelita sangat ler tuh merokok depan orang ramai. Bughok ghupa!!
Lelaki yang merokok pon tengok spesis pompuan macam nie langsung rijek dibuat bini. Ish selisih.
Myra kan tak penah tengok apak die 'berasap2' gitu...bile die nampak asap tuh bleh plak die tunjuk2 asap berterbangan gitu..terus ku tutup mata die dari menonton adegan tak sehat disitu.

Santapan minda hari ini. Merokok merbahayakan kesihatan. Majlis Fatwa pon dah kuarkan hukum merokok HARAM. Ok babai.




Tuesday, October 18, 2011

Pengambilan Anak Angkat

Sebelum ni kan, sy sangat happy bile tahu salah sorang rakan RH ade direct contact dengan orang2 KEWAJA bagi pengurusan pengambilan anak angkat. Pada sy, niat murni kawan2 sy ini hanya Allah yang dapat membalasnya...Motif pengambilan anak angkat dan diberikan kepada keluarga angkat ni sangat mudah supaya anak2 yang tak berdosa ini tidak dibuang, tidak dibunuh dan dapat merasai kasih sayang sebuah keluarga seperti kanak2 lain. Sungguh mulia kan...

Sebelum dapat Myra dulu, sy pernah terlintas dalam fikiran mahu ambil anak angkat jika lepas 5tahun berkahwin sy masih belum ade anak. Hahah gitu skali ai punye fikiran coz sy sangat suka budak. Alhamdulillah agak cepat kami dikurniakan cahayamata...For me, perkahwinan tanpa anak itu sangatlah boring kan...U tengok muka ai, ai tengok muka u. balik rumah sunyi sepi..Bila ade anak kita tak sabar nak balik rumah, main2 dengan anak..Tak sabar nk cuti jalan2 dengan anak...Hmm....Pada saya tak salah amik anak angkat (illegitimate) sebab yang berdosa mak ayahnye bayi tu tak berdosa pon kenapa mesti mempersoalkan status bayi tu. Insyaallah kalau niat kita baik, diberi didikan sebaik-baiknya kalau Allah izinkan pasti jadi orang yg berguna anak2 ni.

Dan semalam kakak opis sy tetiba bisik2 bertanye, kat mane boleh amik anak angkat tetapi proses tak lame macam JKM. Sy terus jawab ade kawan boleh bantu tapi ambil dari KEWAJA. Kakak tu kelihatan sangatlah hepi tau! Yang nak ambil sebenarnye adik die dah 6tahun kawin, menetap di Paris dan die tak kisah baby tu anak orang susah ke, anak luar nikah ke die nak bela. Die mintak kakak die yg sama keje ngan sy ni bantu sebab die nak bela anak orang Melayu..So saya contactlah Krsty kawan RH tu..bile die forwardkan kat email syarat2 pengambilan tu rasenye semua menepati syarat cumaa.....this family tak duduk di Malaysia..die dah berhijrah ke sana dan adik opismate ni akan bawa bayi ni ke luar negara. But, krsty jawab tak boleh. Pemantauan akan dilakukan pihak berwajib ke atas baby dan keluarga angkat selama beberapa tahun so kalau duduk overseas camne nak check kan...Lagipun pihak KEWAJA khuatir kes2 penjualan bayi berlaku.

When i told kakak opis, die sedih sangat coz die dah terlompat2 happy boleh dapatkan baby untuk adik die... Emm..nak buat camne kak...takde rezki...Pindah la balik Malaysia, nanti krsty boleh tolong..hehe. Krsty penah bagitau, die tolong submit nama untuk kawan die and within 3days jer kawan die dah dapat baby. Kawan die sangatlah hepy, terkejut, terharu tak tau nak kata apa. Tak sangka secepat tu dan satu barang baby pon lom beli..Huhuu seronok kan dengar...Takpelah mane tau adik akak di opis ni boleh dapat baby yang bukan from any organization kan...Semuanya atas ketentuan Allah...

In my family pengambilan anak angkat bukan perkara baru sebab my uncle pon ade amik anak angkat..Kes die lagi haru...Jumpa baby dalam taxi...huhuu this taxi driver bawak penumpang dan minta berhenti tepi jalan untuk buang air tetiba tak muncul2 and this taxi driver dengar bayi menangis..Rupanya penumpang ni tinggalkan baby baru lahir dalam taxi die. And kebetulan die kenal my uncle yang keje di klinik kesihatan die mintak uruskan..My uncle dan anty plak memang tak boleh ade anak lagi (setelah ade 2 boy) sebab rahim anty dah dibuang ade ketumbuhan. Dorang pon amik this baby as anak angkat..Dan besar pon sekarang dak Najwa tuh..baik je daknye keje pon bagus, keje nurse kat KPJ Hospital. Dats why la sy cakap, what ever status anak tu yang penting didikan ibu bapa yang membelanya...Insyaallah elok didikan, elok lah anak tu..


***Sedih bace kisah pembuangan bayi yang terlalu banyak sekarang ni.



Thursday, October 13, 2011

Terapi Pertuturan...

Okeh citer2 mak nak nengok anak berjalan at least usia setahun udah kesampaian...
Myra dapat berjalan betul2 jalan punye umo setahun seminggu...nak jugak hover seminggu dahla lahir pon hoverdue...
Okeh sekarang misi adalah mengajar die berkata-kata dengan petah...*hamek la kan satgi die cakap tak berenti ko yang pening suh die diam. Ahh tak kire misi ni harus dijalankan...
Sejak si Myra ni kecik puaaaassss lah ajar cakap 'mummy/mami'..yang keluar dari mulut die adalah 'me' sebutan macam bunyi bulan May tuh.
Tapi sekarang macam takde dengar plak die sebut mami/me lagik.

Semalam dalam kete, perbualan omak dan anak dara berdua-duaan sepulang dari sekolah anak.

mami: Myra...sebut Humayraaa...

Anak: Ya...Ya..Yaaaaa

Mami: Humayraaaa...Humayraaaaa

Anak: Yaa...Yaaa....Yaa.....(disebut cepat2)

Mami: *erks tak reti sebut kot panjang sangat...oklah ya..yaa...pon boleh

Mami: Okeh sebut Air...Air...

Anak: Ayer....ayer...

mami: Gudddd... *sambil anak tepuk2 tangan

Mami: sebut Ayah...Ayah....

Anak: Aya...Aya...

Mami: sebut Maamiii....Maamiii

Anak: ................................................

Mami: sebutla Mami....maamii....

Anak: .................................................

*senyap sunyi sepi tak bersuara...hanya bunyi2 cengkerik bertemankan di malam hari.
Sabar...sabaar......Bile lah nak pandai sebut mami nih sejak die lahir usia sehari dah ngajo. Ayah reti plak sebut ngan jayanye....Ciss! Tak aci omak bertarung nyawa lahirkan ayah die panggil dulu...Hmmmm....
Anak uols bercakap umo berapa eks??



Monday, October 10, 2011

Story About My Lil' Girl

Hai semuaaa...
Sy bersiaran dari hp BB jah..sebab PC kene locked screen..kuikui.Tgn ni dok laju jer tekan2 rupanye num lock off..then dah 3kali nerai kene la block..Tengah tunggu CSC (kompeni outsource utk bende2 system gini ke kompeni lain) sebab tersangatlah banyak kes staff sesaje buat2 lupa password.kehkehkeh,,so pc xbleh on keje pon xleh buat sebab sumenye computerize and system wise..meh hapdet blog.

Nak citer pasal anakandaku nan seorang iteww...Buat pertama kali lam hidup Myra die suda gunting rambut..kihkih.Macam hape ku nengok ghope dak sorang nih. Dahla muka bolat gunting rambut lak pesen gini emph..emph..takpelah nak oi nanti rambut panjang lagi kita boleh la kibas2 rambut kiri kanan balik yer..

Oooo...there's a bird mummy!

Posing sebelum gunting rambut...

-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Ngehngehngehh....selamat dipotong rambut die...

Uiiiii anak den ka nie???  

Eh sekarang itu budak suda pandai merajuk aihh...kalo kita amik barang kt tangan die, die terus jer sembam muka ke lantai..merengek2 kat lantai tuh tunggu org pujuk...Fening mak! Selagi tak dipujuk die akan cium la lantai tuh..ish ish dasar anak manje..ikut perangai mak die kekecik kott...

Dah pandai main pondok2 okeh. Main pondok2 ni pada den alaaa yg main anak patung gitu tu..kekecik mak die pon sukaaa sangat main teddy bear bagai. Cakap2 ngan teddy bear..erkkk* Pastu kenan kat anak..bangun2 tido die pi cakap2 bahasa german ngan 'mimi' dan 'lulu' die..siap tepuk2 suruh tido..ku bukak mata sket2 kat katil dok perati die. Nak tegelak pon ade bile die dok cakap2 ngan kawan2 bear die tuh siap gelak2. Tetiba rasa dah besar dak ni pandai dah main pondok2.

Myra my adorable and chicky girl, be good okeh, jangan notty2...Mummy love u a lot!

Thursday, October 6, 2011

Checklist Barang Baby

Wahhh tetibe jer kan buat entry pasal barang baby...peknen kah??
Hohoo...TIDAK!
Entry ni khas buat2 kawan yang bertanya tentang checklist barang baby..So ku tepek la kat sini yer...
Sila kopipes yer adik2, kakak2...
Kalau nak tambah @ buang sukati korang ler....


CHECKLIST FOR BABY :


1. Baju tidur/Harian (long sleeve,long pant,romper)- 0-3months,6-12months
2. Booties & Mittens
3. Milk bottle bersize S – atau storage bottle for milk storage
4. Kain Lampin - kak ipar bagi 1dozen, pakai 3helai jer...huhuu
5. Diapers Newborn - beli NB size sikit jer ok, beli size S banyakkk
6. Blanket baby – 2,3
7.Changing Mat
8. Bedding set+ pillow set
9. Berus botol susu
10. Baby Wipes
11. Small Towel
12. Baby Towel
13. Bath set
14. Liquid cleanser utk cuci botol
15. Minyak telon @ Yu yee
16. Barut perut, bedung baby
17. Baby vicks
18. Kelambu baby
19. Baby cotton buds
20. Baby bag
21. Baby nail clippers
22. Kurma utk bertahnik
23. Baby cot
25. Susu formula (tin kecik) - Never buy this. Don’t give an alternate to breast milk
26. Gripe water utk elak kembung
27. Nappy rash Cream
28. Milk bottle strellizer – beli lambat sket takpe
29. Breast pump
30. Baby Carries/rockers
31. Car Seat - beli lambat sket takpe
32. Stroller - beli lambat sket takpe
33. Wound Cotton Buds
36. Flask for travelling
37. Safety napkin pins
39. Drawer brg-brg baby


CHECKLIST FOR MOMMY :

1. Maternity Pads - my experience tak best! baik pakai overninght pads jer..
2. Nursing Bra
3. Dispossable Nursing Pad
4. Set Bersalin
6. Breast Pump Set *important!
7. Dettol @ Savlone utk cuci luka (hospital bagi)
8. Jeli gamat @ pati ikan haruan utk sembuhkan luka
9. Bengkung
10. Baju yang botton kt dpn, bertujuan senang utk breastfeed @ nursing shirt
11. Kain batik
12. Disposable panties
13. Madu lebah asli
14. Selipar


CHECKLIST FOR HOSPITAL BAG :
1. Baju2 baby – 2 cukup untuk discharge hospital jer..kat spital baby ade baju spital
2. Mittens & booties – 2,3 pasang
3. Kain Lampin - 1
4. Diapers baby – 5 helai
5. Selimut Baby berhooded
6. Baby towel, sapu tgn
7. Barut perut baby – 1 helai
8. Bedung – 1 helai
9. Baby’s toiletries box
10. Milk bottle, breast pump
11. Maternity pads
12. Mummy towel
13. Mummy socks – 2 helai
15. Kain batik – 2,3 helai
16. Tshirt – 2 helai je (hospital suruh ganti baju spital once warded)
17. Bra n disposable panties
18. Bantal kepala baby
19. Bengkung


P/S: Mane yang korang rase boleh beli lepas pantang tuh silakan...Carseat, stroller sume den beli lepas pantang jer...