Skip to main content

Posts

Showing posts from May, 2013

Can Raspberry Tea Leaf Help To Ease Labor?

Lepas tengok video Kak Sofia homebirth, berminat plak nak try Raspberry Tea Leaf. Tapi betul ke teh ni mempercepatkan labor? Ni yg dijumpai kat Babycentre. But for me, no harm to try kan...
Info ni dapat dari baby centre.

By Denise Tiran Midwife, lecturer and complementary therapist. It's hard to say for certain, because there is little research on the benefits of raspberry leaf tea. Raspberry leaf tea, also known as red raspberry leaf, is a herbal remedy. It's not the same as raspberry fruit tea.

Raspberry leaf tea is thought to tone the muscles of your uterus (womb) to help it work better during labour. The idea is not so much to speed up your labour, but to help it to progress at a nice, steady pace. Because raspberry leaf tea takes several weeks to accumulate in your body, it won't work to bring on labour if you are overdue.

Nobody knows how long your labour will last. Some mums-to-be have labours that are very long and slow. This is called failure to prog…

Hypnobirthing by Marie Mongan

Sekian lama cari buku ni...Since dapat tau conceived. Kat MPH aritu habis, kat Kinokuniya pon habis..so decide nak pinjam je la dari Asma.

Tapi last week tetiba tergerak hati nak check online..eh ade pulak. Both kat Kinokuniya, KLCC and MPH. Tapi MPH bagi lagi 20% diskaun so order from MPH je la. Very satisfied with the MPH online service. Sangat pantas dan effisien. Bila dah pos dorang akan email status order sampai mana, dh delivered ke, pending ke. Puas hati sangat.

A natural approach for a safe, easier and more comfortable birthing - Hypnobirthing
Harga asal RM72 camtu lepas less tinggal RM57++ jer. Tak sabar nak mentelaah :). This book quite thick dalam 302 pages.
Introduction............................

-Well Said-


Sample Birth Plan/Preferences

Kawan share her birth preferences that she used when delivered her 1st baby at DEMC. So nak share kat sini birth plan/preferences tu. Mana-mana yg di word cross tu makna nya, sy taknak masukkan dalam birth plan sy. Overall ok for me...takde lah banyak sangat request nya..;)So this is the sample:-
OUR BIRTH PLANName:                                                                     Date: IC No:                                                                      Doctor:
We have chosen the HypnoBirthing method of quiet, relaxed and natural birth. Below is our Birth Plan. We understand that these choices presume a normal pregnancy and birth. Should there be a medical emergency, we will give our full cooperation after we have had an opportunity for an explanation of the medical need. We wish to have clear and adequate explanations of all procedures, of the progress of labor as it is accessed, and of any possible complications if they occur. We would appreciate it if…..
During 1st Stage Lab…

Successful Story of Gentle Birth

I love reading story about Gentle Birth (GB). Banyakkk sangat info untuk kelahiran secara natural ni dapat dari Gentle Birthing Group Malaysia dan rakan2 yg pro hypnobirth dan gentle birth.

Khadeejah pon dh selamat lahirkan anak ke-2 secara homebirth. Baca amazing story dia kat sini yer..KLIK

Best sangat baca pengalaman dia...rasa sangat enjoy waktu melahirkan tu...

Tapi, tidak lah sy nak homebirth..heheh banyakkk lagi ilmu tak cukup nak homebirth ni. Lagipun mampukah Pak Pais nak teman iols homebirth?kuikui...Course utk Gentle Birth pon susah nak attend. Jadinya, both of us pilih bersalin di hospital tapi trying for gentle and natural birth. Sebenarnya sangat susah nak cari gynae yang support Gentle Birth kat Malaysia ni...dan berdebar jugak nak discuss Birth Plan dengan Dr.Mazita sebab dari komen2 yg pernah consult dengan dia, Dr mazita not so into Gentle Birth ni. She's more on hospital procedure.

Kalau banyak yg dia tak agree, daku tekad akan tukar Gynae ke Dr.Fairuz Asyikin..…

Potty Training

Ade beberapa kawan PM kat FB how i manage to Potty Training (PT) Myra...kehkehkeh
Walaupun sebenarnya ku rasa idak lah terlalu awal pon 2tahun 7bulan off-diapers tu tapi still considered boleh la sebab belum 3tahun lagi khennn..while ade yang masih belum berjaya PT anak2 sebaya Myra. meh nak citer kronologi sikit.

* Awalnya plan nak PT Myra mase dalam pantang nanti...tetiba mase gi Kulim aritu, sepupu Myra yg beza awal sebulan (boy) dah berjaya off-diaper. Ayah myra teruja lah tengok anak buah dia dah off-diaper sedangkan myra masih pakai diaper. So ayah dia cakap jom try train myra.

*Tak ingat cuti apa time tu cuti 4hari kot. Kami pon slowly lah tak pakai kan dia pempes. Okeh ni cara kami train Myra off-diaper yer (she successfully off-diaper within that 3-4days):-

1. Jangan pakaikan langsung pempes tu masa kita start nak PT. If mak pak still pakaikan pempes, ur toddler will still have the feeling that they can shee2 and poo2 dekat diaper tu, so bila nak berjaya PT nye? Ade member ca…

Dah Gemuk Katenye...

Semalam kan kan..tengah2 makan tetiba pak pais cakap "mami dah nampak gemuk". Sentap ai...tapi apa boleh buat, dh memang gemuk...kahkahkah. Cuma belum jadi hippo jer lagi...Masuk 30weeks ni rase macam kembang dh sane sini..hidung pon macam kembang jek. Montot apetah lagi! Pehtu muka kusam giler. Haishhh tengok orang lain preggy, berseri jer...oh jeles mak. Cepat lah bersalin, mak nak telan pil Nonaroguy supaya kembali berseri dan mantop!

Set confinement belum beli lagi...Tunggu lah 36weeks nanti baru order...so far barang2 baby dh complete, alhamdulillah...Cuma belum start basuh jer lagi baju2 tuh...Tak payah dah nak ukur shopping mall terkedek2 dengan perut boyot...Mak boleh start prepare untuk persediaan bersalin pulak physically and mentally prepare...Antenatal class, Surge breathing technique, yoga untuk preggy mom pon ngelat2 jer buat. Lepas ni kene rajin sikit.

Lately, sakit pinggang sangat bila tido. Ngiring kiri salah, ngiring kanan salah, pehtu terlentang. Kualiti t…

Entering 3rd Trimester

Alhamdulillah, today i am officially entering into 3rd trimester. Syukran lillah, for the wonderful journey and pretty good health.

Another 11-12weeks to go...kedengaran lama lagi tapi hakikatnya sekejap sahaja...Tsktsktsk makin dekat opkos lah makin seremmmms jugak. Apa pun hanya boleh berdoa moga dipermudahkan segalanya, selamat semuanya...Moga proses kelahiran adik myra lebih mudah...Gigih kumpul tips dipermudahkan bersalin, termasuklah exercise untuk ibu hamil. Gigih jugak draft birth plan untuk disubmit ke Dr. Mazita.

Sekarang perut dah terasa ketat metat, jalan pon agak lambat dah. Tak boleh dah nak brisk walking dan lari2 anak lagi ke LRT station. Kalau cuba jalan laju2 jugak, bolehhh tapi bila stop jer jalan terus rase sakit kat ari-ari. But i love walking. Trying hard untuk banyak kan berjalan, parking kete jauh2 sikit. I believe banyak berjalan mudahkan bersalin...heheh. Nafsu makan biasa2 saja..memang banyak beza dengan previous pregnancy, sebab tu gaknye perut pon agak com…

Kisah Pasal PRU13

Hari Jumaat 3hb pagi dah gerak balik ke Johor sebab nak elakkan jammed. Maklumlah mak dah masuk 7bulan, kalau jammed mau patah pinggang duduk dalam kereta lame2. Dah la jauh uolss...Tu pon dah terasa perit2 kat pinggang even tak jammed.

Pengalaman mengundi kali pertama sangat manis...ntah la rase pengalaman yang sangat berharga sebab sy dah tunaikan tanggungjawab sebagai rakyat Malaysia. Rasa besar tanggungjawab tu. Mase tunggu keputusan PRU13, mengalahkan nak dapat keputusan SPM jer. Hahah

Ni calitan dakwat semasa mengundi. Pekat likat.


Ramai yg pertikaikan kesan dakwat tak kekal, hilang dan sebagainya, Until now dh basuh pinggan, mandikan myra, sental2 dgn macam2 sabun, dah 3hari kesan2 dakwat masih ada kat kuku, cuma kat kulit dah hilang tapi kesan biru tu kalau tengok dekat2 kat kulit masih ada. Ayah myra pon sama, kesan dakwat ada lagi kat kuku dia. So far i have no issue about the ink. Mana nak kekal, nama pon dakwat..bukan tatoo..kehkehkeh

Apa pun keputusan election ni, terima …