Friday, May 31, 2013

Can Raspberry Tea Leaf Help To Ease Labor?

Lepas tengok video Kak Sofia homebirth, berminat plak nak try Raspberry Tea Leaf. Tapi betul ke teh ni mempercepatkan labor? Ni yg dijumpai kat Babycentre. But for me, no harm to try kan...
Info ni dapat dari baby centre.

By Denise Tiran

Midwife, lecturer and complementary therapist.
It's hard to say for certain, because there is little research on the benefits of raspberry leaf tea. Raspberry leaf tea, also known as red raspberry leaf, is a herbal remedy. It's not the same as raspberry fruit tea.

Raspberry leaf tea is thought to tone the muscles of your uterus (womb) to help it work better during labour. The idea is not so much to speed up your labour, but to help it to progress at a nice, steady pace. Because raspberry leaf tea takes several weeks to accumulate in your body, it won't work to bring on labour if you are overdue.

Nobody knows how long your labour will last. Some mums-to-be have labours that are very long and slow. This is called failure to progress. It is one of the main reasons why you may need a caesarean section. One study did find that women who drank the tea regularly towards the end of their pregnancies had a shorter second, pushing stage of labour than those who didn't.

We do know that raspberry leaf should, like other herbal teas, be drunk in moderation. This is because the chemicals in raspberry leaf tea work their way through your body in the same way as a drug would.

Some doctors and midwives think it is not a good idea to take anything that might interfere with your labour. Our bodies are designed to give birth without any help. Trying to change the course of this natural process could be seen as just another way to induce or speed up your labour.

If you have already had a baby and your labour went smoothly first time around, there is no need for you to drink raspberry leaf tea for your next baby. The fact is that raspberry leaf tea is not right for everyone. Don't take it if:
  • you've already had a baby and your labour was very short, three or fewer hours from start to finish;
  • you're scheduled to have a planned caesarean for a medical reason;
  • you've had a caesarean before
  • you've had a premature labour before;
  • you've had vaginal bleeding in the second half of pregnancy.
It would also be wise not to drink raspberry leaf if:
If you do decide to try raspberry leaf tea, let your doctor know that you are planning to drink it. It will work best if you start taking the tea when you're about 32 weeks pregnant. This will give it enough time for it to build up in your body. Begin with one cup a day, gradually increasing to three cups. If you don't like the taste of the tea, you can buy raspberry leaf capsules or a raspberry leaf tincture in health food stores.

If you have strong Braxton Hicks contractions after drinking the tea, either stop drinking or cut the amount you drink.

During early labour, while you are at home, you can either sip hot tea or suck ice cubes made from the tea. You could also take a flask of the tea with you into hospital. Don't drink the tea if your labour is being induced or if you are having treatment with a hormone drip to speed up labour.

You may like to drink raspberry leaf tea after your baby is born. It's thought to:
  • boost your immune system, because of the vitamins and minerals it contains;
  • help your uterus to shrink back to its pre-pregnant shape;
  • fight infection, because it has antibacterial qualities.

Tuesday, May 28, 2013

Hypnobirthing by Marie Mongan

Sekian lama cari buku ni...Since dapat tau conceived. Kat MPH aritu habis, kat Kinokuniya pon habis..so decide nak pinjam je la dari Asma.

Tapi last week tetiba tergerak hati nak check online..eh ade pulak. Both kat Kinokuniya, KLCC and MPH. Tapi MPH bagi lagi 20% diskaun so order from MPH je la. Very satisfied with the MPH online service. Sangat pantas dan effisien. Bila dah pos dorang akan email status order sampai mana, dh delivered ke, pending ke. Puas hati sangat.

A natural approach for a safe, easier and more comfortable birthing - Hypnobirthing

Harga asal RM72 camtu lepas less tinggal RM57++ jer. Tak sabar nak mentelaah :). This book quite thick dalam 302 pages.

Introduction............................


-Well Said-



Friday, May 24, 2013

Sample Birth Plan/Preferences


Kawan share her birth preferences that she used when delivered her 1st baby at DEMC. So nak share kat sini birth plan/preferences tu. Mana-mana yg di word cross tu makna nya, sy taknak masukkan dalam birth plan sy. Overall ok for me...takde lah banyak sangat request nya..;)

So this is the sample:-


OUR BIRTH PLAN

Name:                                                                     Date:
IC No:                                                                      Doctor:

We have chosen the HypnoBirthing method of quiet, relaxed and natural birth. Below is our Birth Plan. We understand that these choices presume a normal pregnancy and birth. Should there be a medical emergency, we will give our full cooperation after we have had an opportunity for an explanation of the medical need. We wish to have clear and adequate explanations of all procedures, of the progress of labor as it is accessed, and of any possible complications if they occur. We would appreciate it if…..

During 1st Stage Labor

ENVIRONMENT

·          Quiet & private room, dimmed lights
·          Drawn drapes/closed door at all times
·          Min. staff (1 or 2) are present at any one time
·          Staff knock before entering
·          Play own music tapes
·          Allow to take photos of birth

MOBILITY

·          Change positions for comfort & progress in labor
·          Freedom to walk & move
·          Fluids & light food, nutritional snacking if labor is prolonged

FETAL MONITORING

·        No continuous EFM unless medically necessary. If it needs to be done – prefer to use a Fetal Doppler

PAIN RELIEF OPTIONS

·         No suggestion of anesthetic/analgesics unless requested

INDUCTION / AUGMENTATION

·         Natural oxytocin stimulation – nipple/clitoral stimulation – and to be accorded the uninterrupted privacy to do so
·         No Pitocin/amniotomy without discussion
·         To be fully apprised & consulted before introduction of any medical procedure

Vaginal examination (VE)

·        Not to have any vaginal examinations unless absolutely necessary – with permission – to avoid premature release of membranes

During 2nd Stage Labor

During 3rd Stage Labor

PUSHING TECHNIQUES

·         Gentle encouragement during final pushing stage without loud “pushing” prompts – prefer to follow my instincts and just be reminded to pant to let the perineum stretch while the baby is crowning

Perineum

·         Not to have an episiotomy. Pressure episiotomy only if necessary with permission
·         Local anesthesia for repair of tears/episiotomy

Birth

·         Allow to birth in ANY position I feel comfortable that will least likely require an episiotomy
·         Use of suction device rather than forceps if medically necessary
·         Cord clamping – wait until cord stops pulsating. Father will cut the cord.
·        Immediate skin-to-skin contact with baby on mother’s stomach/chest. No wrapping of baby.
·        Privacy for my husband, baby and I immediately after the birth for at least an hour

PLACENTA DELIVERY

·         Spontaneous or encouraged with breast stimulation and nursing baby (breast feeding)
·         No cord traction, Pitocin or manual removal of placenta unless there is evidence of excessive postpartum bleeding

For baby (PAEDS)

·         Bright lights temporarily removed during birth & until baby is moved to mother’s chest
·         Air-con temporarily turn down/switch off
·         Allow vernix to be absorbed into baby’s skin; delay cleaning/rubbing
·         Baby to remain with mother & father for the 1st hour after birth (rubbed down, bathed, etc can be done after this)
·         For male baby, we request no circumcision. Delay circumcision for female baby until requested
·         Breastfeeding only. No bottle, formula, pacifier
·        The father will follow wherever the baby goes to after birth

We thank you in advance for your support & kind attention to our choices. We know you join us in looking forward to a beautiful birth.



_______________________
Dr.

________________________
Parents





Thursday, May 23, 2013

Successful Story of Gentle Birth

I love reading story about Gentle Birth (GB). Banyakkk sangat info untuk kelahiran secara natural ni dapat dari Gentle Birthing Group Malaysia dan rakan2 yg pro hypnobirth dan gentle birth.

Khadeejah pon dh selamat lahirkan anak ke-2 secara homebirth. Baca amazing story dia kat sini yer..KLIK

Best sangat baca pengalaman dia...rasa sangat enjoy waktu melahirkan tu...

Tapi, tidak lah sy nak homebirth..heheh banyakkk lagi ilmu tak cukup nak homebirth ni. Lagipun mampukah Pak Pais nak teman iols homebirth?kuikui...Course utk Gentle Birth pon susah nak attend. Jadinya, both of us pilih bersalin di hospital tapi trying for gentle and natural birth. Sebenarnya sangat susah nak cari gynae yang support Gentle Birth kat Malaysia ni...dan berdebar jugak nak discuss Birth Plan dengan Dr.Mazita sebab dari komen2 yg pernah consult dengan dia, Dr mazita not so into Gentle Birth ni. She's more on hospital procedure.

Kalau banyak yg dia tak agree, daku tekad akan tukar Gynae ke Dr.Fairuz Asyikin..sebab, schoolmate bersalin dengan Dr.Fairuz bulan Feb aritu. Dia pon last minute tukar gynae...surprisingly, Dr.Fairuz support gentle birth ni. Tu yang ai nak cari...paling penting gynae agree untuk benarkan kami ibu2 yang nak bersalin ni keep mobile dalam labour room (LR)..boleh jalan, cangkung, duduk, kneeling, makan2, keep hydrating dgn minum banyak air, bounce dekat birthing ball, etc.  Takde lah kene ikat dengan belt CTG dan baringgg jer...tu yang buatkan slow dilation progress.

Whatever pon, tunggu hasil discuss pasal Birth Plan rabu depan...Kalau Dr.Mazita tak agree especially tang dalam LR tu...terpaksa lah mak tukar doktor...Pak Pais kata sukati...awk yang nak bersalin. It's your body, It's your choice...not others. Cewahhh...Buku pasal hypnobirth yang dicari-cari selama ni akhirnya jumpa jugak...Dah order tengah tunggu sampai..tak sabar nak baca. Rupanya kat MPH ade jer stock.

Adehh pejam celik pejam celik ade lebih kurang 9-10minngu lagi nih...Rabbi Yassir Wala Tu'assir...Thummassabila Yassarohu....Moga dipermudahkan dan dilancarkan segala urusan melahirkan khalifah kecil ni nanti...

Note: Will share with you sample of Birth Plan/Preferences in next entry..





Thursday, May 16, 2013

Potty Training

Ade beberapa kawan PM kat FB how i manage to Potty Training (PT) Myra...kehkehkeh
Walaupun sebenarnya ku rasa idak lah terlalu awal pon 2tahun 7bulan off-diapers tu tapi still considered boleh la sebab belum 3tahun lagi khennn..while ade yang masih belum berjaya PT anak2 sebaya Myra. meh nak citer kronologi sikit.

* Awalnya plan nak PT Myra mase dalam pantang nanti...tetiba mase gi Kulim aritu, sepupu Myra yg beza awal sebulan (boy) dah berjaya off-diaper. Ayah myra teruja lah tengok anak buah dia dah off-diaper sedangkan myra masih pakai diaper. So ayah dia cakap jom try train myra.

*Tak ingat cuti apa time tu cuti 4hari kot. Kami pon slowly lah tak pakai kan dia pempes. Okeh ni cara kami train Myra off-diaper yer (she successfully off-diaper within that 3-4days):-

1. Jangan pakaikan langsung pempes tu masa kita start nak PT. If mak pak still pakaikan pempes, ur toddler will still have the feeling that they can shee2 and poo2 dekat diaper tu, so bila nak berjaya PT nye? Ade member cakap anak dia suruh jugak pakaikan pempes, nangis2 nak pakai pempes. Aisehhh, jangan lah ikutkannn...ngengade aihh...ke den yg kejam.heheh so far myra takde plak beria nak pakai balik pempes dia.

2. Talk to your child, tell them yang kita nak start PT dorang. Anak uols pon ade feeling, tetiba jer korang suruh dia pegi toilet, kencing berak sendiri mestila dorang terkejut kann...walaupun dorang kecik lagi, amalkan perbincangan 2hala..cewahh. Cakap la baik2 dengan dorang, yg dia dah besar, tak perlu pakai pempes lagi...nak kencing, berak dekat toilet giteww. Kene tegas yer!

3. Start ajak dorang ke toilet tiap 15minit. Suruh dorang kencing jugak walaupon lame mencangkung. Bila cangkung dh lame sangat tu nan hado gak kencing baru lah ajak keluar. Then tingkat kan pulak ke 1/2jam pegi toilet, kita kene sentiasa tanye dia 'nak kencing tak, nak berak tak?' Alwaysssss tanye dan tanye. Lame2 anak tu akan faham dan bagitau sendiri bila dia nak kencing/berak. Awal2 tu mestila ade terbabas kan...Myra 2 kali terbabas trkencing. Ok lah dia pon tengah nak adapt dengan benda baru dalam hidup dorang mesti ade terlupa. Yang penting as parents kene cekal hati lah nak PT ni...jangan hangat-hangat tahi ayams. Biase lah kalau ade sesi terrr-rajin mop2 rumah tu kan..

4. Bila dorang nak tido (siang) make sure suruh dia kencing dulu sebelum tido. So far Myra tido siang xpenah terbabas shee2 time tido. Tido siang memang tak pakai pempes. Tido malam, ikut korang lah nak pakaikan pempes lagi atau kalau konfiden, tak payah pakaikan. Myra tido malam kami still pakaikan, sebab riso kene tilam sebab waktu tido yg lame kan. Tapi so far until now, bangun pagi pempes dia memang kering takde kencing langsung.

5. Kalau ibuk2 tengah preggy, elok sangat lah off-diapers ni sebelum korang bersalin. Mwehehehe..sebab senang nanti dh bersalin, si kakak/abang dah pass off-diapers. Dah boleh tanggal kan sendiri seluar dan mencicit lari pegi toilet. For me, kalau dh 2tahun tu boleh dah start berjinak-jinak PT ni...ko nak tunggu sampai umo berapa? 4tahun? Diaper pon dah takde size kak oi...

6. Selamat Maju Jaya okeh! Try set target within 4hari ke untuk PT ni..Kalau terlebih-lebih hari tu tak pee...at least dah cuba. Oh yer, kalau anak duduk kat taska/BS mintak kerjasama taska/BS jugak untuk melepaskan diapers. Alhamdulillah cikgu Myra sangat2 ok. Penah sekali terbabas katenye. Kalau yg family jaga, lagi lah senang. No excuse yer. You can do it! Chaiyokk!


Monday, May 13, 2013

Dah Gemuk Katenye...

Semalam kan kan..tengah2 makan tetiba pak pais cakap "mami dah nampak gemuk". Sentap ai...tapi apa boleh buat, dh memang gemuk...kahkahkah. Cuma belum jadi hippo jer lagi...Masuk 30weeks ni rase macam kembang dh sane sini..hidung pon macam kembang jek. Montot apetah lagi! Pehtu muka kusam giler. Haishhh tengok orang lain preggy, berseri jer...oh jeles mak. Cepat lah bersalin, mak nak telan pil Nonaroguy supaya kembali berseri dan mantop!

Set confinement belum beli lagi...Tunggu lah 36weeks nanti baru order...so far barang2 baby dh complete, alhamdulillah...Cuma belum start basuh jer lagi baju2 tuh...Tak payah dah nak ukur shopping mall terkedek2 dengan perut boyot...Mak boleh start prepare untuk persediaan bersalin pulak physically and mentally prepare...Antenatal class, Surge breathing technique, yoga untuk preggy mom pon ngelat2 jer buat. Lepas ni kene rajin sikit.

Lately, sakit pinggang sangat bila tido. Ngiring kiri salah, ngiring kanan salah, pehtu terlentang. Kualiti tido memang berkurang dah...Kadang rase x sabar nak bersalin walaupun serems, tak sabar nak BF baby....

Okeh nak citer pasal Myra plak lah. Myra sekarang dah kenal ABC sampai Z...kalau kita tunjuk huruf apa dia akan sebut...nyanyi abc sampai Z tu memang feveret dia ulang patploh kali...tiap kali pergi restaurant mcm Pizza Hut ke Burger King ke kan ade tulisan besar2 kan, dia akan sebut satu2 huruf tu apa...At her 2years and 8month, kira ok lah dia dh kenal huruf...Mak xbape nak rajin ajar macam2 lagi...Tunggu cikgu je lah ajar...boleh gitu? Memang xboleh la homeschooling dgn mak sendiri...ekekeke. Mengaji pon sama, dah kenal few huruf jugak. Cikgu taska jugak yang ajar. Kadang2 kagum jugak dengan cikgu camne lah boleh ajar budak kecik2 below 3years ni...bukan dorang banyak main2 ke...Sebab tu nak jadi cikgu ni kene sabar kannn...

Next checkup on 29 May...baby should be dah 1kg++ kot...Mak dah belas2 kilo....tsktsktsk


NOTAKAKI:
* Nak update entry cuti2 ke Kuching, Sarawak tapi lom transfer gambar...stay tune k...Nanti ai update..
* Will share to you jugak Surge/Contraction breathing technique dalam next entry...Technique ni diamalkan oleh kawan2 dari group Gentle Birth...


Wednesday, May 8, 2013

Entering 3rd Trimester

Alhamdulillah, today i am officially entering into 3rd trimester. Syukran lillah, for the wonderful journey and pretty good health.

Another 11-12weeks to go...kedengaran lama lagi tapi hakikatnya sekejap sahaja...Tsktsktsk makin dekat opkos lah makin seremmmms jugak. Apa pun hanya boleh berdoa moga dipermudahkan segalanya, selamat semuanya...Moga proses kelahiran adik myra lebih mudah...Gigih kumpul tips dipermudahkan bersalin, termasuklah exercise untuk ibu hamil. Gigih jugak draft birth plan untuk disubmit ke Dr. Mazita.

Sekarang perut dah terasa ketat metat, jalan pon agak lambat dah. Tak boleh dah nak brisk walking dan lari2 anak lagi ke LRT station. Kalau cuba jalan laju2 jugak, bolehhh tapi bila stop jer jalan terus rase sakit kat ari-ari. But i love walking. Trying hard untuk banyak kan berjalan, parking kete jauh2 sikit. I believe banyak berjalan mudahkan bersalin...heheh. Nafsu makan biasa2 saja..memang banyak beza dengan previous pregnancy, sebab tu gaknye perut pon agak comel sket. Alhamdulillah, takde bengkak kaki lagi..Time myra dulu 7bulan kaki dah bengkak dah..high water retention.

Dah nak dekat sebulan jugak Myra successfully diapers-off at 2years 7month..Alhamdulillah, terima kasih encik suami kerana membantu dan rajin potty train Myra..ekekekeke. Jujur neh, ayah myra yang banyak layan kencing berak dia...Pak pais yg rajin tanya tiap 1/2 jam 'nak kencing tak? nak berak tak?' Omak xberapa nak larat dan lupa2 jugak nak tanya...mihmihmih...Malam hari pon, Myra takde terkencing tapi mak dia masih pakaikan diaper, yo lah tak sanggup mak kalau tilam dikencing dek Myra kot2 ngigau ke terbabas...dah la berat tilam tuh (macam lah daku yg angkat tilam tuh nanti). Tapi tiap2 pagi check diaper dia kering takde kencing...bagus anak emak banyak jimat dah.

Syabas bete. Sayang kamu.

Chenta Hati Mami

Kisah Pasal PRU13

Hari Jumaat 3hb pagi dah gerak balik ke Johor sebab nak elakkan jammed. Maklumlah mak dah masuk 7bulan, kalau jammed mau patah pinggang duduk dalam kereta lame2. Dah la jauh uolss...Tu pon dah terasa perit2 kat pinggang even tak jammed.

Pengalaman mengundi kali pertama sangat manis...ntah la rase pengalaman yang sangat berharga sebab sy dah tunaikan tanggungjawab sebagai rakyat Malaysia. Rasa besar tanggungjawab tu. Mase tunggu keputusan PRU13, mengalahkan nak dapat keputusan SPM jer. Hahah

Ni calitan dakwat semasa mengundi. Pekat likat.


Ramai yg pertikaikan kesan dakwat tak kekal, hilang dan sebagainya, Until now dh basuh pinggan, mandikan myra, sental2 dgn macam2 sabun, dah 3hari kesan2 dakwat masih ada kat kuku, cuma kat kulit dah hilang tapi kesan biru tu kalau tengok dekat2 kat kulit masih ada. Ayah myra pon sama, kesan dakwat ada lagi kat kuku dia. So far i have no issue about the ink. Mana nak kekal, nama pon dakwat..bukan tatoo..kehkehkeh

Apa pun keputusan election ni, terima dengan redha. Jangan lupa Allah yang tentukan segalanya...Allah dah takdirkan begitu begini. Kalau Allah tak izinkan, tak berlaku lah. Kalau kita marah, tak puas hati, rasa benci..apa yang kita dapat? Sakit hati jer kan...Dengan siapa kita marah dan benci? Marah dengan Allah ke sebab bagi kemenangan kat parti tu? Nauzubillah...

Pada PRU kali ini, banyakkkk sangat daku tengok rakan2 yg dulu nya dikenali dengan sifat rajin dakwah di FB, post perkara2 ilmiah, tapi sejak PRU ni nampak 'sosok sebenar' dalam diri...Don't use FB as a medium to spread hatred to others...Please. Kalau kita dapat 1 artikel yang orang share, baca lah betul2, jangan dok baca tajuk je. Buatlah rujukan sikit...Padahal benda tu hal lama dan dah lama berkuatkuasa. Sahih ke perkara tu? Kalau tak sahih, sama juga lah macam kita menabur dan sebar fitnah.

Sy hormat pilihan masing-masing, cuma...Think wisely...daku sayang kawan2 semua, tapi tindakan few friends telah "menjarakkan" sikit ukhwah yg selama ni terbina..Honestly, terpaksa hide few people sebab tak larat nak baca status caci maki. Maaf, terlalu banyak negative vibes. Kalau dia memang gangster Rembau most wanted selama ni tak ape, daku faham...tapi selama ini daku mengenali dia sebagai seorang yg bijak, banyak ilmu agama, alih-alih jadi somebody else, semua benda tak betul dan tak puas hati. Rindu dia yang dulu...orang yang selalu sebarkan ilmu2 yang bermanfaat pada kawan2. Sedih :(







Friday, May 31, 2013

Can Raspberry Tea Leaf Help To Ease Labor?

Lepas tengok video Kak Sofia homebirth, berminat plak nak try Raspberry Tea Leaf. Tapi betul ke teh ni mempercepatkan labor? Ni yg dijumpai kat Babycentre. But for me, no harm to try kan...
Info ni dapat dari baby centre.

By Denise Tiran

Midwife, lecturer and complementary therapist.
It's hard to say for certain, because there is little research on the benefits of raspberry leaf tea. Raspberry leaf tea, also known as red raspberry leaf, is a herbal remedy. It's not the same as raspberry fruit tea.

Raspberry leaf tea is thought to tone the muscles of your uterus (womb) to help it work better during labour. The idea is not so much to speed up your labour, but to help it to progress at a nice, steady pace. Because raspberry leaf tea takes several weeks to accumulate in your body, it won't work to bring on labour if you are overdue.

Nobody knows how long your labour will last. Some mums-to-be have labours that are very long and slow. This is called failure to progress. It is one of the main reasons why you may need a caesarean section. One study did find that women who drank the tea regularly towards the end of their pregnancies had a shorter second, pushing stage of labour than those who didn't.

We do know that raspberry leaf should, like other herbal teas, be drunk in moderation. This is because the chemicals in raspberry leaf tea work their way through your body in the same way as a drug would.

Some doctors and midwives think it is not a good idea to take anything that might interfere with your labour. Our bodies are designed to give birth without any help. Trying to change the course of this natural process could be seen as just another way to induce or speed up your labour.

If you have already had a baby and your labour went smoothly first time around, there is no need for you to drink raspberry leaf tea for your next baby. The fact is that raspberry leaf tea is not right for everyone. Don't take it if:
  • you've already had a baby and your labour was very short, three or fewer hours from start to finish;
  • you're scheduled to have a planned caesarean for a medical reason;
  • you've had a caesarean before
  • you've had a premature labour before;
  • you've had vaginal bleeding in the second half of pregnancy.
It would also be wise not to drink raspberry leaf if:
If you do decide to try raspberry leaf tea, let your doctor know that you are planning to drink it. It will work best if you start taking the tea when you're about 32 weeks pregnant. This will give it enough time for it to build up in your body. Begin with one cup a day, gradually increasing to three cups. If you don't like the taste of the tea, you can buy raspberry leaf capsules or a raspberry leaf tincture in health food stores.

If you have strong Braxton Hicks contractions after drinking the tea, either stop drinking or cut the amount you drink.

During early labour, while you are at home, you can either sip hot tea or suck ice cubes made from the tea. You could also take a flask of the tea with you into hospital. Don't drink the tea if your labour is being induced or if you are having treatment with a hormone drip to speed up labour.

You may like to drink raspberry leaf tea after your baby is born. It's thought to:
  • boost your immune system, because of the vitamins and minerals it contains;
  • help your uterus to shrink back to its pre-pregnant shape;
  • fight infection, because it has antibacterial qualities.

Tuesday, May 28, 2013

Hypnobirthing by Marie Mongan

Sekian lama cari buku ni...Since dapat tau conceived. Kat MPH aritu habis, kat Kinokuniya pon habis..so decide nak pinjam je la dari Asma.

Tapi last week tetiba tergerak hati nak check online..eh ade pulak. Both kat Kinokuniya, KLCC and MPH. Tapi MPH bagi lagi 20% diskaun so order from MPH je la. Very satisfied with the MPH online service. Sangat pantas dan effisien. Bila dah pos dorang akan email status order sampai mana, dh delivered ke, pending ke. Puas hati sangat.

A natural approach for a safe, easier and more comfortable birthing - Hypnobirthing

Harga asal RM72 camtu lepas less tinggal RM57++ jer. Tak sabar nak mentelaah :). This book quite thick dalam 302 pages.

Introduction............................


-Well Said-



Friday, May 24, 2013

Sample Birth Plan/Preferences


Kawan share her birth preferences that she used when delivered her 1st baby at DEMC. So nak share kat sini birth plan/preferences tu. Mana-mana yg di word cross tu makna nya, sy taknak masukkan dalam birth plan sy. Overall ok for me...takde lah banyak sangat request nya..;)

So this is the sample:-


OUR BIRTH PLAN

Name:                                                                     Date:
IC No:                                                                      Doctor:

We have chosen the HypnoBirthing method of quiet, relaxed and natural birth. Below is our Birth Plan. We understand that these choices presume a normal pregnancy and birth. Should there be a medical emergency, we will give our full cooperation after we have had an opportunity for an explanation of the medical need. We wish to have clear and adequate explanations of all procedures, of the progress of labor as it is accessed, and of any possible complications if they occur. We would appreciate it if…..

During 1st Stage Labor

ENVIRONMENT

·          Quiet & private room, dimmed lights
·          Drawn drapes/closed door at all times
·          Min. staff (1 or 2) are present at any one time
·          Staff knock before entering
·          Play own music tapes
·          Allow to take photos of birth

MOBILITY

·          Change positions for comfort & progress in labor
·          Freedom to walk & move
·          Fluids & light food, nutritional snacking if labor is prolonged

FETAL MONITORING

·        No continuous EFM unless medically necessary. If it needs to be done – prefer to use a Fetal Doppler

PAIN RELIEF OPTIONS

·         No suggestion of anesthetic/analgesics unless requested

INDUCTION / AUGMENTATION

·         Natural oxytocin stimulation – nipple/clitoral stimulation – and to be accorded the uninterrupted privacy to do so
·         No Pitocin/amniotomy without discussion
·         To be fully apprised & consulted before introduction of any medical procedure

Vaginal examination (VE)

·        Not to have any vaginal examinations unless absolutely necessary – with permission – to avoid premature release of membranes

During 2nd Stage Labor

During 3rd Stage Labor

PUSHING TECHNIQUES

·         Gentle encouragement during final pushing stage without loud “pushing” prompts – prefer to follow my instincts and just be reminded to pant to let the perineum stretch while the baby is crowning

Perineum

·         Not to have an episiotomy. Pressure episiotomy only if necessary with permission
·         Local anesthesia for repair of tears/episiotomy

Birth

·         Allow to birth in ANY position I feel comfortable that will least likely require an episiotomy
·         Use of suction device rather than forceps if medically necessary
·         Cord clamping – wait until cord stops pulsating. Father will cut the cord.
·        Immediate skin-to-skin contact with baby on mother’s stomach/chest. No wrapping of baby.
·        Privacy for my husband, baby and I immediately after the birth for at least an hour

PLACENTA DELIVERY

·         Spontaneous or encouraged with breast stimulation and nursing baby (breast feeding)
·         No cord traction, Pitocin or manual removal of placenta unless there is evidence of excessive postpartum bleeding

For baby (PAEDS)

·         Bright lights temporarily removed during birth & until baby is moved to mother’s chest
·         Air-con temporarily turn down/switch off
·         Allow vernix to be absorbed into baby’s skin; delay cleaning/rubbing
·         Baby to remain with mother & father for the 1st hour after birth (rubbed down, bathed, etc can be done after this)
·         For male baby, we request no circumcision. Delay circumcision for female baby until requested
·         Breastfeeding only. No bottle, formula, pacifier
·        The father will follow wherever the baby goes to after birth

We thank you in advance for your support & kind attention to our choices. We know you join us in looking forward to a beautiful birth.



_______________________
Dr.

________________________
Parents





Thursday, May 23, 2013

Successful Story of Gentle Birth

I love reading story about Gentle Birth (GB). Banyakkk sangat info untuk kelahiran secara natural ni dapat dari Gentle Birthing Group Malaysia dan rakan2 yg pro hypnobirth dan gentle birth.

Khadeejah pon dh selamat lahirkan anak ke-2 secara homebirth. Baca amazing story dia kat sini yer..KLIK

Best sangat baca pengalaman dia...rasa sangat enjoy waktu melahirkan tu...

Tapi, tidak lah sy nak homebirth..heheh banyakkk lagi ilmu tak cukup nak homebirth ni. Lagipun mampukah Pak Pais nak teman iols homebirth?kuikui...Course utk Gentle Birth pon susah nak attend. Jadinya, both of us pilih bersalin di hospital tapi trying for gentle and natural birth. Sebenarnya sangat susah nak cari gynae yang support Gentle Birth kat Malaysia ni...dan berdebar jugak nak discuss Birth Plan dengan Dr.Mazita sebab dari komen2 yg pernah consult dengan dia, Dr mazita not so into Gentle Birth ni. She's more on hospital procedure.

Kalau banyak yg dia tak agree, daku tekad akan tukar Gynae ke Dr.Fairuz Asyikin..sebab, schoolmate bersalin dengan Dr.Fairuz bulan Feb aritu. Dia pon last minute tukar gynae...surprisingly, Dr.Fairuz support gentle birth ni. Tu yang ai nak cari...paling penting gynae agree untuk benarkan kami ibu2 yang nak bersalin ni keep mobile dalam labour room (LR)..boleh jalan, cangkung, duduk, kneeling, makan2, keep hydrating dgn minum banyak air, bounce dekat birthing ball, etc.  Takde lah kene ikat dengan belt CTG dan baringgg jer...tu yang buatkan slow dilation progress.

Whatever pon, tunggu hasil discuss pasal Birth Plan rabu depan...Kalau Dr.Mazita tak agree especially tang dalam LR tu...terpaksa lah mak tukar doktor...Pak Pais kata sukati...awk yang nak bersalin. It's your body, It's your choice...not others. Cewahhh...Buku pasal hypnobirth yang dicari-cari selama ni akhirnya jumpa jugak...Dah order tengah tunggu sampai..tak sabar nak baca. Rupanya kat MPH ade jer stock.

Adehh pejam celik pejam celik ade lebih kurang 9-10minngu lagi nih...Rabbi Yassir Wala Tu'assir...Thummassabila Yassarohu....Moga dipermudahkan dan dilancarkan segala urusan melahirkan khalifah kecil ni nanti...

Note: Will share with you sample of Birth Plan/Preferences in next entry..





Thursday, May 16, 2013

Potty Training

Ade beberapa kawan PM kat FB how i manage to Potty Training (PT) Myra...kehkehkeh
Walaupun sebenarnya ku rasa idak lah terlalu awal pon 2tahun 7bulan off-diapers tu tapi still considered boleh la sebab belum 3tahun lagi khennn..while ade yang masih belum berjaya PT anak2 sebaya Myra. meh nak citer kronologi sikit.

* Awalnya plan nak PT Myra mase dalam pantang nanti...tetiba mase gi Kulim aritu, sepupu Myra yg beza awal sebulan (boy) dah berjaya off-diaper. Ayah myra teruja lah tengok anak buah dia dah off-diaper sedangkan myra masih pakai diaper. So ayah dia cakap jom try train myra.

*Tak ingat cuti apa time tu cuti 4hari kot. Kami pon slowly lah tak pakai kan dia pempes. Okeh ni cara kami train Myra off-diaper yer (she successfully off-diaper within that 3-4days):-

1. Jangan pakaikan langsung pempes tu masa kita start nak PT. If mak pak still pakaikan pempes, ur toddler will still have the feeling that they can shee2 and poo2 dekat diaper tu, so bila nak berjaya PT nye? Ade member cakap anak dia suruh jugak pakaikan pempes, nangis2 nak pakai pempes. Aisehhh, jangan lah ikutkannn...ngengade aihh...ke den yg kejam.heheh so far myra takde plak beria nak pakai balik pempes dia.

2. Talk to your child, tell them yang kita nak start PT dorang. Anak uols pon ade feeling, tetiba jer korang suruh dia pegi toilet, kencing berak sendiri mestila dorang terkejut kann...walaupun dorang kecik lagi, amalkan perbincangan 2hala..cewahh. Cakap la baik2 dengan dorang, yg dia dah besar, tak perlu pakai pempes lagi...nak kencing, berak dekat toilet giteww. Kene tegas yer!

3. Start ajak dorang ke toilet tiap 15minit. Suruh dorang kencing jugak walaupon lame mencangkung. Bila cangkung dh lame sangat tu nan hado gak kencing baru lah ajak keluar. Then tingkat kan pulak ke 1/2jam pegi toilet, kita kene sentiasa tanye dia 'nak kencing tak, nak berak tak?' Alwaysssss tanye dan tanye. Lame2 anak tu akan faham dan bagitau sendiri bila dia nak kencing/berak. Awal2 tu mestila ade terbabas kan...Myra 2 kali terbabas trkencing. Ok lah dia pon tengah nak adapt dengan benda baru dalam hidup dorang mesti ade terlupa. Yang penting as parents kene cekal hati lah nak PT ni...jangan hangat-hangat tahi ayams. Biase lah kalau ade sesi terrr-rajin mop2 rumah tu kan..

4. Bila dorang nak tido (siang) make sure suruh dia kencing dulu sebelum tido. So far Myra tido siang xpenah terbabas shee2 time tido. Tido siang memang tak pakai pempes. Tido malam, ikut korang lah nak pakaikan pempes lagi atau kalau konfiden, tak payah pakaikan. Myra tido malam kami still pakaikan, sebab riso kene tilam sebab waktu tido yg lame kan. Tapi so far until now, bangun pagi pempes dia memang kering takde kencing langsung.

5. Kalau ibuk2 tengah preggy, elok sangat lah off-diapers ni sebelum korang bersalin. Mwehehehe..sebab senang nanti dh bersalin, si kakak/abang dah pass off-diapers. Dah boleh tanggal kan sendiri seluar dan mencicit lari pegi toilet. For me, kalau dh 2tahun tu boleh dah start berjinak-jinak PT ni...ko nak tunggu sampai umo berapa? 4tahun? Diaper pon dah takde size kak oi...

6. Selamat Maju Jaya okeh! Try set target within 4hari ke untuk PT ni..Kalau terlebih-lebih hari tu tak pee...at least dah cuba. Oh yer, kalau anak duduk kat taska/BS mintak kerjasama taska/BS jugak untuk melepaskan diapers. Alhamdulillah cikgu Myra sangat2 ok. Penah sekali terbabas katenye. Kalau yg family jaga, lagi lah senang. No excuse yer. You can do it! Chaiyokk!


Monday, May 13, 2013

Dah Gemuk Katenye...

Semalam kan kan..tengah2 makan tetiba pak pais cakap "mami dah nampak gemuk". Sentap ai...tapi apa boleh buat, dh memang gemuk...kahkahkah. Cuma belum jadi hippo jer lagi...Masuk 30weeks ni rase macam kembang dh sane sini..hidung pon macam kembang jek. Montot apetah lagi! Pehtu muka kusam giler. Haishhh tengok orang lain preggy, berseri jer...oh jeles mak. Cepat lah bersalin, mak nak telan pil Nonaroguy supaya kembali berseri dan mantop!

Set confinement belum beli lagi...Tunggu lah 36weeks nanti baru order...so far barang2 baby dh complete, alhamdulillah...Cuma belum start basuh jer lagi baju2 tuh...Tak payah dah nak ukur shopping mall terkedek2 dengan perut boyot...Mak boleh start prepare untuk persediaan bersalin pulak physically and mentally prepare...Antenatal class, Surge breathing technique, yoga untuk preggy mom pon ngelat2 jer buat. Lepas ni kene rajin sikit.

Lately, sakit pinggang sangat bila tido. Ngiring kiri salah, ngiring kanan salah, pehtu terlentang. Kualiti tido memang berkurang dah...Kadang rase x sabar nak bersalin walaupun serems, tak sabar nak BF baby....

Okeh nak citer pasal Myra plak lah. Myra sekarang dah kenal ABC sampai Z...kalau kita tunjuk huruf apa dia akan sebut...nyanyi abc sampai Z tu memang feveret dia ulang patploh kali...tiap kali pergi restaurant mcm Pizza Hut ke Burger King ke kan ade tulisan besar2 kan, dia akan sebut satu2 huruf tu apa...At her 2years and 8month, kira ok lah dia dh kenal huruf...Mak xbape nak rajin ajar macam2 lagi...Tunggu cikgu je lah ajar...boleh gitu? Memang xboleh la homeschooling dgn mak sendiri...ekekeke. Mengaji pon sama, dah kenal few huruf jugak. Cikgu taska jugak yang ajar. Kadang2 kagum jugak dengan cikgu camne lah boleh ajar budak kecik2 below 3years ni...bukan dorang banyak main2 ke...Sebab tu nak jadi cikgu ni kene sabar kannn...

Next checkup on 29 May...baby should be dah 1kg++ kot...Mak dah belas2 kilo....tsktsktsk


NOTAKAKI:
* Nak update entry cuti2 ke Kuching, Sarawak tapi lom transfer gambar...stay tune k...Nanti ai update..
* Will share to you jugak Surge/Contraction breathing technique dalam next entry...Technique ni diamalkan oleh kawan2 dari group Gentle Birth...


Wednesday, May 8, 2013

Entering 3rd Trimester

Alhamdulillah, today i am officially entering into 3rd trimester. Syukran lillah, for the wonderful journey and pretty good health.

Another 11-12weeks to go...kedengaran lama lagi tapi hakikatnya sekejap sahaja...Tsktsktsk makin dekat opkos lah makin seremmmms jugak. Apa pun hanya boleh berdoa moga dipermudahkan segalanya, selamat semuanya...Moga proses kelahiran adik myra lebih mudah...Gigih kumpul tips dipermudahkan bersalin, termasuklah exercise untuk ibu hamil. Gigih jugak draft birth plan untuk disubmit ke Dr. Mazita.

Sekarang perut dah terasa ketat metat, jalan pon agak lambat dah. Tak boleh dah nak brisk walking dan lari2 anak lagi ke LRT station. Kalau cuba jalan laju2 jugak, bolehhh tapi bila stop jer jalan terus rase sakit kat ari-ari. But i love walking. Trying hard untuk banyak kan berjalan, parking kete jauh2 sikit. I believe banyak berjalan mudahkan bersalin...heheh. Nafsu makan biasa2 saja..memang banyak beza dengan previous pregnancy, sebab tu gaknye perut pon agak comel sket. Alhamdulillah, takde bengkak kaki lagi..Time myra dulu 7bulan kaki dah bengkak dah..high water retention.

Dah nak dekat sebulan jugak Myra successfully diapers-off at 2years 7month..Alhamdulillah, terima kasih encik suami kerana membantu dan rajin potty train Myra..ekekekeke. Jujur neh, ayah myra yang banyak layan kencing berak dia...Pak pais yg rajin tanya tiap 1/2 jam 'nak kencing tak? nak berak tak?' Omak xberapa nak larat dan lupa2 jugak nak tanya...mihmihmih...Malam hari pon, Myra takde terkencing tapi mak dia masih pakaikan diaper, yo lah tak sanggup mak kalau tilam dikencing dek Myra kot2 ngigau ke terbabas...dah la berat tilam tuh (macam lah daku yg angkat tilam tuh nanti). Tapi tiap2 pagi check diaper dia kering takde kencing...bagus anak emak banyak jimat dah.

Syabas bete. Sayang kamu.

Chenta Hati Mami

Kisah Pasal PRU13

Hari Jumaat 3hb pagi dah gerak balik ke Johor sebab nak elakkan jammed. Maklumlah mak dah masuk 7bulan, kalau jammed mau patah pinggang duduk dalam kereta lame2. Dah la jauh uolss...Tu pon dah terasa perit2 kat pinggang even tak jammed.

Pengalaman mengundi kali pertama sangat manis...ntah la rase pengalaman yang sangat berharga sebab sy dah tunaikan tanggungjawab sebagai rakyat Malaysia. Rasa besar tanggungjawab tu. Mase tunggu keputusan PRU13, mengalahkan nak dapat keputusan SPM jer. Hahah

Ni calitan dakwat semasa mengundi. Pekat likat.


Ramai yg pertikaikan kesan dakwat tak kekal, hilang dan sebagainya, Until now dh basuh pinggan, mandikan myra, sental2 dgn macam2 sabun, dah 3hari kesan2 dakwat masih ada kat kuku, cuma kat kulit dah hilang tapi kesan biru tu kalau tengok dekat2 kat kulit masih ada. Ayah myra pon sama, kesan dakwat ada lagi kat kuku dia. So far i have no issue about the ink. Mana nak kekal, nama pon dakwat..bukan tatoo..kehkehkeh

Apa pun keputusan election ni, terima dengan redha. Jangan lupa Allah yang tentukan segalanya...Allah dah takdirkan begitu begini. Kalau Allah tak izinkan, tak berlaku lah. Kalau kita marah, tak puas hati, rasa benci..apa yang kita dapat? Sakit hati jer kan...Dengan siapa kita marah dan benci? Marah dengan Allah ke sebab bagi kemenangan kat parti tu? Nauzubillah...

Pada PRU kali ini, banyakkkk sangat daku tengok rakan2 yg dulu nya dikenali dengan sifat rajin dakwah di FB, post perkara2 ilmiah, tapi sejak PRU ni nampak 'sosok sebenar' dalam diri...Don't use FB as a medium to spread hatred to others...Please. Kalau kita dapat 1 artikel yang orang share, baca lah betul2, jangan dok baca tajuk je. Buatlah rujukan sikit...Padahal benda tu hal lama dan dah lama berkuatkuasa. Sahih ke perkara tu? Kalau tak sahih, sama juga lah macam kita menabur dan sebar fitnah.

Sy hormat pilihan masing-masing, cuma...Think wisely...daku sayang kawan2 semua, tapi tindakan few friends telah "menjarakkan" sikit ukhwah yg selama ni terbina..Honestly, terpaksa hide few people sebab tak larat nak baca status caci maki. Maaf, terlalu banyak negative vibes. Kalau dia memang gangster Rembau most wanted selama ni tak ape, daku faham...tapi selama ini daku mengenali dia sebagai seorang yg bijak, banyak ilmu agama, alih-alih jadi somebody else, semua benda tak betul dan tak puas hati. Rindu dia yang dulu...orang yang selalu sebarkan ilmu2 yang bermanfaat pada kawan2. Sedih :(